- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lionhearted #24092 üzenetére
jah én sem akarok itt vitázni. az xbox már szinte csak medialejátszó nálunk. a főbb játékok mennek valóban linuxon.
tudom, hogy az lts támogatása is lejár 1x, de nem mindegy mikor.
ez a 14.04.4 valami beta lehet, mert nem találtam. de sebaj. a lényeg, hogy már megvan volt a baj az alaplap cserénél. és látom már a fényt az alagút végénél --> 16.04 lts -
róland
veterán
válasz
lionhearted #23916 üzenetére
Egy ASRock N3150DC-ITX lap lenne az alapja a NAS+tv~+media szerver rendszernek.
Igazából a NAS-ból jelenleg annyi érdekel, hogy legyen valami otthoni hálózaton mindig elérhető tároló (családi dokumentumoknak, filmeknek, stb-nek).
4*1 TB-tól 4*4 TB-ig terjedő 2,5"-os notebook HDD-vel terveztem a RAID5-öt megoldani. (Az alaplap 65 W-os tápegysége ezeknek a fogyasztásával birkózik meg, a 3,5"-osakhoz már új tápegység is kellene.)
4 HDD-vel mindig van üres tartalék lemez a RAID5 tömbben, és 2 HDD-nyi a felhasználható tárolóhely.Fontosabb a tv-szerver funkció, amihez pár USB-s tv-tuner kapcsolódna. Számuk még képlékeny, de a 2. tv-tunerem épp úton van Kínából. Gondolkodom, hogy az összes elérhető multiplexhez rendeljek-e 1-1 db tunert, vagy majd a család tagjainak száma+1 db megoldást válasszam.
A tv-headend 1 db tunerrel 1 teljes multiplex tartalmát képes közvetíteni, bármennyi felhasználónak (az adott gép és a hálózat korlátaira figyelemmel).
EMBY kvázi megegyezik a Plex-szel, de utóbbi nekem nem jött be, hiába próbálkoztam megszokásával. A legfőbb, hogy a NAS-on tárolt média anyagokhoz akár mobiltelefonnal is hozzáférjek majd, akár interneten kersztül, távolról is.Esetleg torrent kliens lehet még később érdekes, de azt egyelőre a routerem megoldja.
-
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #22234 üzenetére
Mint írtam nem akarom "javítani" a hibás szektorokat, csak kizárni a használt területből. A szektorszámolástól meg nem ijedek meg. A kilencvenes évek végén, az első linuxos ismerkedésem is szektorszámolós particionálással indult
-
Lathronos
őstag
válasz
lionhearted #22234 üzenetére
Telekinetikus erőm segítségével szubatomikus szinten újraalkotom a lemez sérült részeit.
Viccet félretéve logikai hibáról beszéltem.
-
Richter36
őstag
válasz
lionhearted #22226 üzenetére
Akkor marad a gyári recovery + SD kártya megoldás.
Köszönöm mindenkinek a segítséget -
Richter36
őstag
válasz
lionhearted #22218 üzenetére
Hogy lesz ebből android 4.4.4 nekem? Gugli nem adott nekem szájbarágós választ
Jó lenne valami how to egyszerűen. -
válasz
lionhearted #22197 üzenetére
Kivéve, hogy ez nem egy NV specifikus PPA, akkor utalna rá a neve is. De a 'graphics-drivers' már eleve arra enged következtetni, hogy ez inkább egy általánosabb tároló lesz (szóval vélhetően lesz benne AMD-hez is meghajtó). Most még persze nem teljes és egyébként is csak tesztelési fázisban van, úgyhogy egyelőre még nem érdemes használatba venni.
-
lev258
veterán
válasz
lionhearted #22171 üzenetére
Tudtommal a többi sem tud, kijelentkezés kell. De lehet tévedek.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22168 üzenetére
Na, ezt nem tudtam, köszönöm. ezek szerint elég feltennem a zárt driver-t és tudom a programokat indítani a laptopom diszkrét VGA-jával? Mondjuk prime firefox?
Mivel nem tudtam, hogy iylen van, picit kutyultam a dologgal és most jónak tűnik az alábbi megoldással:
sudo apt-get install linux-headers-generic
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update && sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia primus
sudo apt-get install nvidia-352 nvidia-settings
sudo nano /etc/bumblebee/bumblebee.conf
sudo apt-get install --reinstall bbswitch-dkms -
törölt tag
válasz
lionhearted #22154 üzenetére
Nem annak szántam. Gondoltam, majd lesz valaki, aki leírja, hogy milyen idióták a Teslánál, hogy egy régi és nem is foltozott Ubuntu verziót használnak (ráadásul úgy tudom, wifi-n keresztül is frissíthető, és ssh-n keresztül lehet root jogot szerezni, de a kettő nem feltétlenül kapcsolódik), viszont dicséretes, mennyire gyorsan reagáltak, és javították.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22146 üzenetére
Remélem, nem támadásnak vetted. Csak nyolc éve használok Ubuntut.
(#22149) nemurea
ssvnc
„Én nem nagyon találtam beépített VNC szervert a mostani Ubuntukban”
Vino? „VNC server for GNOME” -
Sonja
nagyúr
válasz
lionhearted #22146 üzenetére
Mivel egy módosított Ubuntu fut rajta, így van köze.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #21977 üzenetére
Ráadásul meg is vagyunk lőve az Amazonnal, mert nem minden rendelhető onnan ide, legalábbis, ha attól keletebbre szól az ide.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #21975 üzenetére
Az igaz, például az FB is nagyon kíváncsi, mondjuk én pont nem használom, a Googlet azonban igen, de Firefox exensionök között megtalálható a Ghostery stb., amivel talán kissé csökkenthető ez a fajta nyomkövetési éhség.
Viszont valamivel másabb az, ha tudom, hogy önként egyezek bele az adataim odaadására egy szolgáltatás igénybevételekor, mint amikor csak úgy kéretlenül "lehúzzák" a felhasználót, mert sokan a Linuxot talán az etikusabb (illetve annak hitt) volta miatt is keresik-szeretik.
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #21803 üzenetére
Hát háromszor olvastam el a válaszod, mire kapisgálni kezdtem, mit is jelent
Köszönöm az iránymutatást, jól fog jönni később, de ebből kiderült számomra, hogy a téma bonyolultabb, mint egy szimpla scandisk, így aztán marad az, hogy egy tuti jó HDD-re teszem biztonságba az adatokat (ami ez alkalommal lehetne akár btrfs fájlrendszerű is...
), mindamellett igyekszem nem legyilkolni az eredetit az újrainstall során (ez meg nem nagyon fog rajtam múlni). Köszönöm még egyszer!
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #21800 üzenetére
Már ez is jó egynek, de az integritásra van tipped, hogy mivel ellenőrizzem, ha nem fsck-val?
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
lionhearted #21738 üzenetére
Megpróbáltam bekapcsolni ahogy írják is az FF-hez de nem engedélyezi. ez alapján próbáltam meg:[link] Media Source Extensions, MSE & H.264, MSE & WebM VP9 ezek továbbra se engedélyezettek ezután se.
Operában pedig: H.264 és MSE & H.264 nem támogatott, ha átkapcsolom flash-re akkor már a WebM VP8 is kihullik. Szóval youtube foreva
-
válasz
lionhearted #21769 üzenetére
Hogyan-e?
-
Clemi
veterán
válasz
lionhearted #21769 üzenetére
Ha végzett a teszt, dobok egy képernyő fotót és kérem a segítséget, hogy ezt hogyan kell kivitelezni. Gondolom terminálban kell kiadni a parancsokat
-
Sonja
nagyúr
válasz
lionhearted #21738 üzenetére
Eddig is volt 4K is. Igaz, már van 8K-s videó, azt is szépen lejátszom. Már több, mint fél éve nem is használok Flash-t. Komolyan nem értem, hogy mi a probléma a HTML5-el (a VP kodek miatti nagyobb HW igényen kívül). Ugyan az, mint Flash esetén. Chrome-ot használok egyébként + Youtube Center Developer verziót.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #21666 üzenetére
Ezt írtam:
Ez is megoldhatja egy "beragadt" alkalmazás hibáját.
Szóval nem csomagról írtam, egy szóval sem.
Arról beszélek, amikor egy már feltelepített alkalmazás valamiért meghülyül.
Lehet, hogy világosabb és pontosabb lettem volna, ha azt írom, hogy célszerűbb lenne eltávolítani és mindent, ami az adott program után ott maradt, kitisztítani, majd frissíteni a rendszert és a programot.Néha a router alap beállításait sem árthat visszaállítani.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #21664 üzenetére
Nem "menet közbenről" beszéltem.
-
spammer
veterán
válasz
lionhearted #21526 üzenetére
Ha elmagyarázod, mi a technikai akadálya, akkor lehet, hogy megértem.
14.10>15.04. Mi történik? Cseréli a forráslistákat, ellenőrzi a csomagokat és a függőségeket és az alapján felrakja a frissebbet (lecserél mindent, ami szükséges).
14.10>16.04. Ez miben lenne más alapvetően? Az, hogy több verziót ugrik? Mi lehet a gebasz, ha közben minden más csomag és így a függőségek is frissültek, így mindenből a legfrissebbet rakja fel, ezért nem akadhat(na) össze. Ez is csak egy "csere".Talán még egyszerűbb is, mint a full rolling, hiszen egy-egy release esetén, amikor kijön, van egy "fix pont", azaz a kiadáshoz igazított csomagok, míg a rollingban folyamatosan jönnek napról napra, sőt, napon belül akár többször is.
-
Viper26
nagyúr
válasz
lionhearted #21512 üzenetére
Miért lenne?
-
BoB
veterán
válasz
lionhearted #21449 üzenetére
Köszi
-
Lathronos
őstag
válasz
lionhearted #21426 üzenetére
Én kivárom a 16.04-et. 7-8 hónapig támogatott rendszernek nem látom sok értelmét, bár igaz, hogy ezek amolyan LTS Technical Preview-k
-
Lathronos
őstag
válasz
lionhearted #21389 üzenetére
Remastersys 3.0.4-2 és az etc/skel/.local/share mappában lévő keyrings mappa tartalmát töröltem, hogy telepítés után ne okozzon fejfájást az adminisztrátor jogosultságot igénylő feladatok végrehajtása.
-
RBJ
addikt
válasz
lionhearted #21282 üzenetére
Magyar rendszert használok így többféleképpen értelmezem most ezt angolul.
-
válasz
lionhearted #21246 üzenetére
Olvastam ezt a bug report oldalt, de az a baj, hogy nem értem, mitől van az asztali gépen és csak a Mint 17.1 Cinnamonnál, a GnomeUbi, Debian 8 és a Mint XFCE, Mate kernel.logban sincs várakozási idő. Itt meg csak 6 sec, nem annyira zavar. Inkább Debiant fogom mostanában nyúzni, ha még az, mert eléggé átalakítottam LMDE2- vé.
Lehet, hogy visszaalakítom, mert ideje lenne már valamit tanulni is a Linux működéséről.
Kicsit valóban túl van misztifikálva ez az SSD optim, most csak a FF cachelést használom én is, most utóbbi kettőt inaktíváltam a logok olvasása miatt, pár hete volt valami gubanc .
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0# Modification for SSD
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 014.04 óta megy a TRIM, amire érdemes figyelni, úgy vettem észre, hogy Manjaro is alapból berakta fstabba a discard- ot. Alignálás és a TRIM ellenőrzése a mostani disztróknál bőven elég SSD- n.
-
válasz
lionhearted #21243 üzenetére
Inkább utóbbi lehet, de elképzelhető, hogy bizonyos esetekben használ. Ha lenne is mérés, az olyan lenne, mint az SSD topikban a felrakott CDM képeken látható számok közötti különbség, a valóságban ezeket úgy sem érzékeljük.
Amit lehet érzékelni gyorsaságban, az a HDD/SSD csere az oprendszer alatt meg a Win/Linux váltás, ez biztos.
Épp az említett topikban írták, hogy SSD- n már 11 sec a Win8 bootideje. Bosszantsam azzal a kollégát, hogy a nemrég Intel 520- ra feltett Debian 8 bootideje meg 4 sec (lehet, hogy Cinnamon még lassít is rajta) ?
Nem mint, ha a boot idő számítana, de először ezt érzi az ember.
Anno én is elég sokat okoskodtam, hogy minek az az SSD, bőven elég gyors a Black is, szerencsére csak beraktátok a bogarat a fülembe. -
spammer
veterán
válasz
lionhearted #21225 üzenetére
Mert biztos van elég (sok) RAM-od.
A böngésző RAM mennyiségtől függően fogyaszt többet vagy kevesebbet. 2 GB-os gépen a Firefox nálam belakva, bekonfigolva, üresjáratban olyan 200 pár MB körül fogyaszt. A további fogyasztás meg nyilván a megnyitott lapoktól függ.
-
kefe13
tag
válasz
lionhearted #21205 üzenetére
-
kefe13
tag
válasz
lionhearted #21202 üzenetére
Arra gondoltam valami gtk+ csomag megoldaná, ezért is kérdeztem. Közben arra jutottam hogy valami ikontéma gebasz lesz, azt váltva a player már használható de akkor a menüben hiányosak az ikonok, restart után is. Végül is nem létkérdés playernek a clementine jobbnak tűnik, grumb meg nincs állitgatva, egyéb alkalmazás még nem rosszalkodott
Felület nincs telepítve csupán pár téma van hozzáadva. -
válasz
lionhearted #21177 üzenetére
+#21178: Köszi
-
BoB
veterán
válasz
lionhearted #21164 üzenetére
Te mindig frissítesz az LTS-ek közötti kiadásokra is?
Ezt a gépet használod napi szinten, vagy ez próba és lts-t használsz?
-
Tankréd
csendes tag
válasz
lionhearted #19930 üzenetére
Tudom, hogy a Kingfast gagyi, de most mit tegyek?? Ha a leírtak alapján jónak tűnik, nem vihetem vissza kicserélni..
-
Tankréd
csendes tag
válasz
lionhearted #19930 üzenetére
Köszönöm, bár ezt nem értem.. a trim- nek futnia kell, ha jól tudom. A sudo fstrim -v / - parancsra vagy ezt adja ki :
/: 0 bytes were trimmed, vagy egy nagyon hosszú számsort a nulla helyén.
Az fstab fájlt módosítottam, discard, noatime, nodiratime... Vagy nem oké mégsem??? Szerinted?
-
bagyusz
őstag
válasz
lionhearted #19908 üzenetére
Nvidia hivatalos oldaláról szedtem le a *.run fájlt majd terminálból telepítettem.
(#19910) lev258 : 2x GT 750M
-
sqpp
őstag
válasz
lionhearted #19826 üzenetére
Igazából már megoldottam neki
-
ngabor2
nagyúr
válasz
lionhearted #19819 üzenetére
Valószínűleg a daemon miatt kell a root.
Viszont valamit sikerült elszúrnom, mert szép titokban gyártott egy 80 gigás(!) logfájlt...
-
Zoli133
addikt
válasz
lionhearted #18840 üzenetére
sajnos már nincs nálam az a gép.
A hiba, hogy a 'language-pack-hu' csomagot nem tudja telepíteni, mert a függősége a 'language-pack-hu-base' szerinte túl alacsony verziószámú. A legszebb benne, hogy jeleleg egyik sincs telepítve és egyiket sem engedi telepíteni, a kettő közül.
Amiket próbáltam: 'dpkg-reconfig locales', reinstall locale/angol nyelvi csomag/gnome-language-selector.
Próbáltam aptitude-al felrakni a csomagokat, ami felajánlotta ,hogy túlteszi magát a nehézségen, majd további hibaüzenet nélkül közölte, hogy nem telepített semmit.Átgondolva utólag, inkább olyan mintha az apt fejében lenne valami zavar., bát az update azt többségében helyrerakná tudtommal.
-
Zoli133
addikt
válasz
lionhearted #18835 üzenetére
Első kipróbált dolgok közt volt, nem segített.
-
Tamy
senior tag
válasz
lionhearted #18594 üzenetére
Az se lenne rossz megoldás, bár előbbi azért szimpatikusabb, mert webes felületen is konfigurálhatnám. Viszont továbbra is a fő probléma, hogy miként lehetne lekérdezni a Samba felhasználók csoportját? Addig nem tudok semerre elindulni.
-
Tamy
senior tag
válasz
lionhearted #18592 üzenetére
Oké, így már értem, köszönöm. Igen, az ötlet nem tűnik rossznak, csak ki kéne találni konkrétan. Sajnos se a linuxban, se programozásban nem igazán vagyok jártas, ezért próbálok segítséget kérni, de eddig nem jártam túl sok sikerrel.
-
Tamy
senior tag
válasz
lionhearted #18590 üzenetére
Nem teljesen értem amit írsz. Ha nem a batch fájlba írom bele a felcsatolni kívánt mappát, akkor mit írjak bele? Illetve a csoport lekérdezése is macerás kissé, mivel nem valós felhasználókról, és csoportokról van szó, hanem csak a Samba felhasználóiról/csoportjairól. Magába a rendszerbe nem tudnak belépni, egy sima groups parancs igazából ki sem dobja őket.
-
Ablakos
őstag
válasz
lionhearted #18573 üzenetére
Értem,
A repoból mindig csak alap fordítással jönnek a binárisok? Ott nincs lehetőség más paraméterekkel fordítottat kapni?
-
toth_janika
őstag
válasz
lionhearted #18573 üzenetére
Köszönöm a válaszod, viszont ajánlom figyelmedbe az idézetemet:
"Van Linuxos megfelelője is, amit fel is telepítettem, viszont csak konzolban működik, ami, az igazat megvallva, eléggé unfelhasználóbarát" -
törölt tag
válasz
lionhearted #18425 üzenetére
Amikortól igazán "elfajult":
(#18360)
Gyakorlatilag a tényleges problémát illetően nem adott meg lényeges infót. Hiszen ha a Wine-ban van telepítve, az egyértelmű, de itt kiderül, hogy portable cucc a téma. Amiről eddig nem volt szó. Pedig elég lényeges. Nem mellékesen lev258 válasza tökéletesen megoldotta a problémáját. Mutatom:De nála már korábban elszakadt a cérna. Ezzel viszont saját magának kell valamit kezdenie, ami semmiképp nem a -- példából is látható -- igencsak segítőkész, ráadásul a megoldást is leíró emberek baszogatása kellene legyen.
-
RBJ
addikt
válasz
lionhearted #18428 üzenetére
Köszi, most nézem xubin alapból fent van.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lionhearted #18425 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
lionhearted #18412 üzenetére
Annyit engedj meg nekem a többiek védelmében, hogy én említettem, használhat natív programot is. De emellett többször is kértem, írja le, milyen path-et használ a parancshoz az indítófájlban Wine-nal. Ezt egyetlen alkalommal sem tette meg. A többiek a feldúlt hozzászólásaira reagáltak. Sajnos nem csak itt tapasztaltam már, hogy vannak, akikkel nehezebb szót érteni. Ez nem jelenti, hogy hozzá nem értő emberek vannak a másik oldalon, hanem azt, hogy a kommunikáció mindig kétirányú. Ha valamelyik irányban probléma jelentkezik, az egész kommunikáció kudarcba fullad. Bízom azért benne, hogy esetleg egy másik alkalommal sikeresebben és főleg nyugodtabban jutunk majd a dolgok végére.
A kérdezőnek: részben megértem a nézőpontodat, de mint írtam, nem ok nélkül szoktam visszakérdezni. -
Aethelstone
addikt
válasz
lionhearted #18414 üzenetére
És nálam simán azt jelentette, amit írtál, hogy hülye.
Nálad lehet. Mindenesetre azt azért lássuk be, hogy a Linux nem egy olyan OS, aminek az a feladata, hogy qrva jól futtassa wine-t.
Egyébként a kolléga penetráns hozzászólásai nem zavarnak? Csak az enyém?
Ráadásul más kolléga is kifejtette, hogy baromság wine-nal bohóckodni, amikor van natív alternatíva, de a kolléga a homokba dugja a fejét. Valamiért Neked az enyém fájt...lelked rajta. -
Aethelstone
addikt
válasz
lionhearted #18412 üzenetére
Hogy ha nem akar senki, de ő mégis, akkor ő a hülye.
Ezt én írtam volna? Ugyan dehogy......
Ez nem volt barátságtalan. Az volt a barátságtalan, ahogy elhajtott a pichába, hogy ami neki kell, azt csak ez az emulált TC tudja megoldani...pedig csak 5 percet kellett volna gugliznia. Nézd, ez nem a linux kezdő....
-
szundybence
aktív tag
válasz
lionhearted #18403 üzenetére
"mi lenne, ha bemásolnád a saját, vagy akár a közös wine wines(nek tűnő: ~/.wine/drive_c...) mappájába, mintha tényleg winen lenne"
Igen, ez egy lehetséges megoldásnak tűnt és kipróbálva tényleg működött is. Köszönöm a válaszod!
-
szundybence
aktív tag
válasz
lionhearted #18380 üzenetére
Legalább te már érted a problémát. Megoldást is tudsz rá?
Például egy felinstallált Totalcommandernek ilyen az indítója:
-
válasz
lionhearted #18089 üzenetére
Sőt, én még kézzel fel is tudok tölteni PPA-ba. Bár manapság már automatikusan is megy a dolog, közvetett módon.
-
lsebestyen
addikt
válasz
lionhearted #17923 üzenetére
-
helltp
aktív tag
válasz
lionhearted #17588 üzenetére
Bocs a kései válaszért: Inatktív. Esetleg fvalami más hibalehetőség akadhat?
-
helltp
aktív tag
válasz
lionhearted #17586 üzenetére
tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN 0 9954 916/sshd
tcp6 0 0 :::22 :::* LISTEN 0 9956 916/sshd -
helltp
aktív tag
válasz
lionhearted #17584 üzenetére
"916 ? 00:00:00 sshd" ez a válasz, akármit is jelentsen.
-
helltp
aktív tag
válasz
lionhearted #17582 üzenetére
Na most valami olyat írtál amire nem tudok választ adni. Inkább kérdezek, mi az az SSHD szerver? Bocs az értetlenkedésért.
-
helltp
aktív tag
válasz
lionhearted #17577 üzenetére
Azt a részét nem követtem. Nem állitottam át 8888-ra. (Megnézetm igy is, ugyanaz a Time out hiba jön be.)
-
helltp
aktív tag
válasz
lionhearted #17560 üzenetére
Föltettem, követtem a leirást, de nem akar menni ezzel sem. Föltettem, legeneráltam a kulcsot áttettem a kliens gépre, a win7 alatt ajánlott NoMachine-t használtom. Host-nak megadtam a szerver nevét (ha az ipt adom meg akkor "Error 22: Invalid argument) port az alapértelmezett 22-es, megadtam neki a kulcsot tartalmazó filet, és "Error 138: Connection timed out". Erre esetleg valami ötlet? tűzfel a szerveren nincs, kliens gépen ki van kapcsolva.
#17572 Shrike7973: Nekem ment a külső monitor Ubuntu 12.04-el egy Asus notin nvidia 520mx-kártyával.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
lionhearted #17568 üzenetére
Ezt nem hiszem el...
eddig 2x újraindítottam, semmi változás. Aztán régebbi kernellel indítottam, ott jó volt, másik felhasználóval is. Aztán ismét reboot, a legújabb kernellel... és megy rendesen. Köszi azért az ötletet, legalább van egy teszt-felhasználóm
-
helltp
aktív tag
válasz
lionhearted #17560 üzenetére
Köszönöm, amint hazaértem a munkából belevetem magam újra. Azt esetleg még meg tudnád mondani hogy hogyan tudom kilistázni az általam telepített programokat? (Vagy csak szimplán a telepítetteket.) Mert azt sem nagyon tudom hogy mit töröltem le meg mit nem...
-
helltp
aktív tag
válasz
lionhearted #17558 üzenetére
Megfogadom tanácsod (az utóbbit), és NX-et fogok használni. A "minden más" ami elől az erőforrást viszi az egy samba server meg egy torrent kliens egyenlőre, ami lássuk be nem túl sok (egy pentium g2130-asnak meg 4gb ramnak). Annyit még tudnál segíteni hogy linkelsz valami dokumentumot erről az NX-ről?
Következő kérdésem az hogy tegnap hajnal 2 tájt végső elkeseredettségemben elkezdtem mindenféle vnc szervereket fölrakni, ezeket hogy tudom megnézni, hogy mi van föltelepítve, illetve az apt-get remove --purge a megfelelő parancs a mindennel együtt való eltávolításukra?
Köszönöm szépen a segítségeteket.
-
helltp
aktív tag
válasz
lionhearted #17553 üzenetére
A VNC csak arra kéne hogy hogyha valamit nyösztetni vagy konfigurálni kell a szerveren azt a laptopomról is meg tudjam csinálni, meg zenelejátszást, letöltés kezelőt vezérelni Ha erre jó az "NX (vagy RDP)" akkor nekem jó az is.
Szerk.: Jah az kimaradt hogy van GUI fönt, de a terminállal is jóban vagyok úgy ahogy.
-
BoB
veterán
válasz
lionhearted #17553 üzenetére
Szerintem ide bőven elég az SSH x11 forwarding-al. Nem kell más program.
-
sqpp
őstag
válasz
lionhearted #17536 üzenetére
lol, azt hittem PM-be írtok,
meg persze bár ott is jelez valami bibi-t pedig én már értek annyira hozzá, hogy ne tenné, de valahogy még is -
sqpp
őstag
válasz
lionhearted #17533 üzenetére
Csáó,
Bocsi hogy PM-be zavarlak, de nem engedi telepíteni, próbáltam apt-get -f install-t is de ígysem jó, valami függőségeket ír, de mikor azokat szeretném telepíteni azt írja, hogy elavult forrásokba található csak, és az meg nemtudom me
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
lionhearted #17470 üzenetére
Átvan állítva Legacy-ra a bios-ban.. szóval nem értem. Egy Acer E3-111 -es netbookról van szó. [link]
Amúgy fat32-be kellene lennie a pendrive-nak vagy ntfs? Én eddig mindig fat32-ben toltam.. de amúgy ha ez lenne a gond, akkor pl az ubuntu se a mint nem települt volna fel, nem??bob.zxr Téged sajnos nem értelek.. mi az a dd?
Több hónapja használok linuxot, de csak netezésre, filmezésre. Nem vagyok szakértő.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
lionhearted #17411 üzenetére
Köszi. Bocs, csak próbálok menekülni az ubuntutól, hogy ne is lássam, és gondoltam van valami specifikus dolog, ami bekavarhat (megint) ubi részről, ezért kérdeztem itt. Ha újraírom a W7 dvd-vel az MBR-t, akkor gondolom a grub-ot se látom többé és le tudom vakarni a linuxot.
-
válasz
lionhearted #17405 üzenetére
Igaz, a pro változatokon én is gondolkodtam, de most jön ki egy új, ami 10 év garis lesz. Elgondolkodtató, mint ahogy az is, hogy mitől ilyen rohadt gyors az Antergos live- ban. Lehet, hogy ennek a félöreg gépnek tetszik az újabb kernel? A chromiumozás viszont nem tetszik neki, mert kiirta, hogy a telepités leállt. Közben meg letöltött 1 GB- ot.
Ez a Chrome/Chromium még mindig nem szereti a hosszú i betüt.Nem örülök ennek az SSD dicsérgetős dolognak, mert egyre nehezebben tudok ellenállni a vételezésének.
Antergos nagyon durva, már csak települnie kéne, leveszem a netről, akkor nem tud trükközni!
Ubi Gnome install frissitett egyet és nem fogadja el utána a netbelépőmet.Mintha Lubuntunál is történt volna valakinél ilyen.
-
válasz
lionhearted #17398 üzenetére
Igazad lehet, mert alapvetően én annyit mondtam, hogy a Black a megfelelő, ha egy meghajtót szeretne venni az ember. Többen nem értették ezt meg, hogy ha egy HDD van a gépben, akkor nem működik az, hogy ott az SSD mellett tárolásra a HDD. Mindeki tudja, hogy az SSD gyorsabb, de abból max 120 GB- os jön ki annyi pénzből.
Végül is nekem mindegy ki mt használ, de miért akarnám én igazolni bárki előtt a Black vétel helyességét?
Szerintem próbáld újra megkeresni, hátha megtalálod, ami elgurult.
-
válasz
lionhearted #17371 üzenetére
De, csak kicsit drága a Black2.
Ez a Te kezdted téma ismerős az oviból.
(személyes névmások írását tanultad?)
-
válasz
lionhearted #17365 üzenetére
Senki nem állította, hogy a Black gyorsabb, hiába próbálsz hülyének beállítani, de a HDD- s topicokból megtudhatnád, hogy miért megfelelőbb home useroknak a WD Black, mint az SSD.
Hogy jobban megértsd, ha valaki egy mezei autóvásárlónak azt mondja, hogy számára megfelelőbb egy Ford, mint egy Ferrari, azzal nem azt mondta, hogy a Ford a gyorsabb!
Persze, ha Te már mindent tudsz, ahogyan az lenni szokott, akkor megspórolhatod az olvasást!
(#17364) joecontra
Félreértettél, nem tudtam, hogy laptopja van, de a kedvedért az ilyen helyzetkomikumon majd sírni fogok.
Buguntut inkább ugorgyuk, mert ubipitbula veszély van. -
válasz
lionhearted #17310 üzenetére
Javallanám, hogy látogass HDD- s topicot is időnként, vidítsd fel ott is a fórumtársakat!
Ha ez nem sikerül, az se baj, mert legalább kicsit elmélyülsz a témában, ártani nem fog. -
gyulank
addikt
válasz
lionhearted #17127 üzenetére
Köszönöm! Az elsőre azt írja telepítve van. A 2. az a frissített 67-es? Amúgy lehet nem annak a hiánya a gond, mert aminél az, ott nem igen csinál semmit. Erre nem gondoltam, de jó tudni, hogy kell mert már rég csak kitömörítve volt. A yandex.disk-re akartam feltölteni, aztán ez az elején nagyon megterhelte a processzort 92-100%-ig, illetve windows-on később is leterhelte, Ubuntun, csak az elején szürkült, de nem halad, megszakadnak a feltöltések, megáll a vonal, ideiglenesen lefagy a böngésző. De ezt nem akartam írni, mert Windows alatt is ezt csinálta, IE, és Firefox alatt is.
-
Benex
senior tag
válasz
lionhearted #17111 üzenetére
Szimplán annyi a problémám, hogy elinditom a chrome-t , és van ott h max mire vagy h tálcára tegye vagy hogy új ablak. Minden mást úgy tettem eddig oda h jobb click és pint to dock, de ennél nincs ilyen opció.
(Majd csinálk prtscrn-t, csak most windowson vagyok
)
-
válasz
lionhearted #17098 üzenetére
oké, akkor inkább megvárom a unity 8-at, és akkor veszem elő megint a témát.
-
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #17078 üzenetére
Én mindenhol azt olvasom, hogy Ubuntu 13.04-től nincs gksudo, hanem simán sudo-t kell használni helyette.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Nem áskálódok, csak rámutattam, hogy nem úgy van, ahogy először írtad, mert még a végén valami kezdőt megvezetsz vele. Így árnyalva már stimmt.
-
lordjancso
senior tag
válasz
Annyira sikerült valami összekavarni, hogy a FreeNode irc csatornán az #ubuntu-hu szobának is sikerült feladnom a leckét.
Az eredmény az lett, hogy inkább újratelepítettem és most minden úgy működik, ahogy kell.A Dropbox továbbra is nevetségesen működik. Telepítés után kifagyott tőle az egész rendszer, resetelnem kellett...
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #17060 üzenetére
Nem számozza át, hanem a be nem kapcsolt eszközről nem tud, az nem kap semmilyen sorszámot, ha meg bekapcsolom, akkor meg olyan számot tud neki adni, amilyen soron következik. Attól is függ, hogy miről bootolok. Csak írtam, hogy téves az elméleted.
Az viszont igaz, hogy a GRUB-ot, meg úgy általában a linuxokat rohadtul nem érdekli, hogy ki mit állított a BIOS-ban.
-
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #17070 üzenetére
Dropbox nélkül valóban gyorsabb (most kikapcsoltam a szinkronizálást).
Hol látom, hogy tölt-e le frissítéseket a rendszer?
Továbbá miért van az, hogy ha a sudo apt-get update parancsot többször futtatom egymás után, akkor (látszólag) mindig újra és újra letölti ugyanazokat a frissítéseket? Úgy gondolná az ember, hogy ha van frissítés letöltöm, másodszorra viszont már nem tölti le, sőt, meg sem találja... -
joecontra
addikt
válasz
lionhearted #17060 üzenetére
Nálam például nem mindegy, hogy a pendrive menet közben csatlakozik vagy boot alatt is jelen van. Ha menet közben csatlakoztatom akkor /dev/sdc de ha boot alatt már csatlakozik akkor meg /dev/sdb.
Szerintem erre gondolhatott. Ezért nézem meg mindig az lsblk paranccsal dd előtt, mert egyszer majdnem megviccelt. Szerencse, hogy még cfdisk-ben felfedeztem ezt és nem az egyik merevlemezt dd-ztem le.
Üdv,
J -
tvamos
nagyúr
válasz
lionhearted #17043 üzenetére
Valoban uj a kernel is. (3.11.0-26-generic #45-Ubuntu)
Ez azert erdekes, mert a dd-vel keszitett 14.04 alapu Peppermint 5 boot flash drive meg csak nem is bootolt.
Vegulis tok mindegy, nekem igy is jo, csak menjen. -
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #17027 üzenetére
Igen, ez szép elmélet, de nálam hol a külső HDD, hol a SATA2 belső HDD az sda. Szerintem inkább attól függ, hogy melyik eszközt csatlakoztatták előbb.
-
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #17048 üzenetére
Nem, a Windows marad az SSD-n és a másik HDD-n.
Azért szimpatikus nekem a partícionálás, mert ha úgy adódik, hogy újra akarom telepíteni az egész rendszert, akkor nem kell ügyelnem rá, hogy mit kell lementeni és mit nem.
Akkor úgy fogom csinálni, hogy 50 giga a rendszernek, a maradék pedig a /home könyvtárra mountolt külön partíció lesz. -
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #17043 üzenetére
Rendben, akkor adnál egy javaslatot, hogy hogyan partícionáljak egy 1TB-s vinyót Linux-ra, amit leginkább munkára (webfejlesztés) fogok használni?
Természetesen lesz rajta pár zene, film, dokumentumok, stb, tehát minden, ami a munkához elengedhetetlen. -
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #17027 üzenetére
Hmm.. Azt hiszem értem, hogy mire gondolsz.
Egyébként sikeresen feltelepült a rendszer, működik párhuzamosan a két operációs rendszer. Ezt a hozzászólást már Linux alól írom.Az 1TB-s HDD-t két partícióra szedtem, két darab 500GB-sre. Plusz panaszkodott, hogy kellene neki swap partíció, arra hagytam durván 250MB-t.
Az sda1 a primary durván 500GB, sda4 secondary, ami szintén durván 500GB és azt hiszem, hogy sda5 a swap partíció. Jól csináltam így?
Továbbá a primary-t a /-re mountoltam, a secondary-t a /usr-re. Fura, hogy nem látom külön a partíciókat, mint a Windows-on, de majd megszokom remélhetőleg.
Gondolom akkor ezt az egészet úgy kellene elképzelni, hogy amit a /usr-be teszek állományokat, azok fognak megmaradni, ha újratelepítem a Linux-ot és a secondary partíciót újra a /usr-re fogom mountolni?Ja és még egy, hogyan tudom a GRUB-ot módosítani?
Azt szeretném elérni, hogy minden "felesleges" opciót kivennék belőle, csak a Linux-ot és a Windows7-et hagynám benne és a Win7-et szeretném defaultra, hogy 15 másodperc után induljon el. -
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #17024 üzenetére
Rendben, akkor lehúzom a biztonság kedvéért.
Ezt viszont nem értem: FYI: Az alaplap csatornaszáma alapján kerülnek kiosztásra az sda/sdb/sdc jelölések.
Kifejtenéd bővebben?Köszi!
-
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #16959 üzenetére
Még egy kérdés.
Mi van akkor, ha nem húzom le a Windowsos vinyókat, csak átállítom a bootot arra a vinyóra, amire a Linuxot szeretném tenni?
Tehát kötelező lehúzni az összes vinyót és csak a Linuxos legyen rádugva, vagy ez tök mindegy? -
lev258
veterán
válasz
lionhearted #16997 üzenetére
Valami olyasmi. A helyzet az, hogy a LibreOffice (korábban OpenOffice) az open document format-ot helyezte előtérbe, később elkezdték támogatni a Windows-os formátumokat is. Ekkor még nem is volt hivatalos szabvány a Microsoft részéről. Mikor kiadták a szabványt (több ezer oldal), sok dolgot újra kellett írni, átdolgozni a dokumentumok kezelését ellátó motorban. Ez ma is tart, elég sok anyagot kell átnyálazni. A Kingsoft viszont eleve úgy indult, hogy a Microsoft szabványait támogassa, erre építették fel az egészet. Ez a magyarázat a kérdésedre.
És persze ott a Microsoft hozzáállása is a saját dolgaihoz. -
lev258
veterán
válasz
lionhearted #16986 üzenetére
Nyílt szabvány? Tudtommal az x végződés nélküliekkel is sokat szenvedtek korábban, éppen azért, mert a Microsoft lakatt alatt őrizte. Pontosabban az a gond, hogy a Microsoft a saját specifikációját sem tartja be az Office-ban. Szóval vehetjük úgy is, hogy ők nem támogatják a saját szabványukat (nem azt).
-
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #16962 üzenetére
Na ez nagyon jól hangzik! Amint megveszem a második HDD-t, ki is fogom próbálni. Fontos szempont volt, hogy a jelenlegi Windows rendszeremet ne kelljen piszkálni és így teljesen jól érthetően, külön tudom kezelni majd a Linuxtól! Köszönöm szépen a segítséget!
Igen, az elgépelést észrevettem, de lejárt a szerkesztési idő. -
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #16959 üzenetére
Tehát akkor a következő lenne az eljárás?
A jelenlegi rendszert (SSD Win7-tel + egy HDD, rajta sok adattal) lehúzom.
Csatlakoztatok egy új, teljesen üres HDD-t, majd erre feltelepítem az Ubuntut.
Visszadugom a Windows-os SSD-t és HDD-t, majd elindítom a gépet úgy, hogy az Ubuntus HDD lesz beállítva elsődleges boot eszköznek, nem pedig az eddigi SSD-t.
Elindul az Ubuntu (mivel rögtön arról bootoltunk), majd futtatom a sudo update-groub2 parancsot.
Eztán akárhányszor elindítom a gépet, meg fogja kérdezni, hogy a Win7-et, vagy az Ubuntut szeretném-e indítani?
Továbbá ha nem kell a Linux, csak átállítom, hogy az SSD-ről bootoljon és már megy is a Windows?
Jól értem? -
törölt tag
válasz
lionhearted #16919 üzenetére
Hát, lehet, én már túl "haladó" vagyok, hogy ebben nem látok nagy problémát.
(#16920) tvamos
Ez így valóban sokkal biztosabb. -
tvamos
nagyúr
válasz
lionhearted #16921 üzenetére
Volt pipa. Ki tudtam venni. "Ugyes" vagyok.
-
tvamos
nagyúr
válasz
lionhearted #16912 üzenetére
Nem nagyon ertem am en a linkjeid alapjan, mit kell csinalni, meg azt se, hogy mi a baj azzal, amit csinaltam, meg azt se, hogy akkor mit, hogy kene...
Ez alapjan egyszerubbnek tunik, ha meghagyom a /home-t, es ujra telepitem az egesz rendszert.Azt hittem, van valahol egy lista, hogy ezeket a repo-kat kell hasznalni, hogy mukodjon minden faszan, ha nem akarsz kernelt cserelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen videókártyát?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Ashes of Creation (MMO)
- PlayStation 5
- Fotók, videók mobillal
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest