- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Érdekes eszközzel készül a HMD holnapra
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Október 14-től kapható a Telekom T Phone 3 Pro
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
addikt
Minden bejelentkezésnél ez az üzenet jelenik meg.
Failed to connect to https://changelogs.ubuntu.com/meta-release-lts. Check your Internet connection or proxy settings
Semmi baja a hálózatnak. Mit akar ez jelenteni? -
kpityu2
addikt
A rendszerbeállitásokban (vagy vezérlőpult, nem tudom a sima ubuntuban hogy nevezik) kell lenni egy olyannak, hogy Munkamenet beállitások. Vagy Session angolul. Abban van az Automatikusan induló programok beállitasa menüpont. Ott tudod hozzáadni, ugyanúgy mint a Windowsban. Csak mivel a progi nincs a rendszerbe regisztrálva, nem elég a nevet megadni, hanem be kell tallózni azt a mappát ahol a futtatható állomány van.
-
kpityu2
addikt
A beállításokban a Munkamenet (Session) beállításaiban szokott lenni az automatikus indítás. Oda kell felvenni a listába. Nem kell az sh, közvetlenül megadhatod neki. Ez akkor indítja a programot amikor bejelentkezel a grafikus felületen a felhasználóval. Mivel ez GUI-s program az indításához mindenképpen kell a GUI-s munkamenet. Tedd a programot pl. a felhasználó Alkalmazások mappájába és azt add meg célként. Akkor fog indulni amikor bejelentkezel a felhasználóval és betöltődik az Asztal.
-
cree
csendes tag
Helló!
Ubuntu 20.04
Ezt szeretném ha indulna automatikusan rendszer betöltéskor hogyan lehet megoldani?
vagy épen egy parancs ikonal inditható legyen asztalrol tetszés szerint?
[link]
Meg csinálom a lépést amit le irsz de linuxhoz nem értek !
csináltam egy start.sh
sudo ./vhuit64
Ez addig elindul amig vhuit64 fájl melet van a start.sh ezt ha kirakom asztalra megszünik
az élete az inditásnak és csunyálkodik az asztalon a terminál ablak is ha fut az sh script a
helyén amikor müködik ezt hátérbe elehet rejteni? -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, proxmox-al használok ubuntut transmission és samba megosztáshoz.
Eddig egy usb 3.0-ás 2,5" vinyó volt a gépre kötve, arra ment a letöltés és a megosztás, minden rendben működött, amikor nem volt használva a vinyó lepörgött magától és rögtön elérhető volt automatikusan ha szükség volt rá letöltés vagy hálózati elérés esetén, ehhez nem állítottam semmit.Tegnap cseréltem egy külső tápos usb 3.0-ás 3,5" vinyóra, ugyanúgy elérhetőek voltak a megosztások és a letöltések is mentek rendesen, viszont reggelre elérhetetlen lett a vinyó.
Éjszaka nem volt semmilyen forgalom rajta, gondolom lepörgött, viszont nem jön vissza magától ha szükség van rá.
Remélem érthetően fogalmaztam, mert igazán vagyok járatos linuxban, ezt a vm-et csak erre használom.Be lehet állítani ezt a vinyót úgy, hogy a viselkedése azonos legyen a korábbival vagy a külső táp miatt folyamatosan pörögnie kellene?
-
Ablakos
addikt
SSH a mariadb server gépre mysql -u root -p helyes jelszóval bemegy. Ha a user/jelszó párost beírom a ~/.my.cnf -be (600 perm.) akkor ERROR 1698 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost'
Mit lehet ezen elrontani? -
kpityu2
addikt
válasz
tordaitibi #43103 üzenetére
Ezt általában eléred grafikus felületről is a munkamenet (session) beállitásoknál. De tapasztalatom szerint nem nagyon érdemes birizgálni, mert mindig van olyan program amelyik magasról tesz rá és a szokott helyen keresgél. Én is átállitottam amikor kihízta a rendszer a particiót, de végül kénytelen voltam symlinket csinálni a home mappába, hogy minden rendesen működjön
-
-
válasz
I02S3F #43096 üzenetére
A Linuxos fájlkezelők azokat a mappákat tekintik a Dokumentumok, Képek, Letöltések stb. mappáknak, amik a ~/.config/user-dirs.dirs fájlban meg vannak adva. Nálam pl. így néz ki ez a fájl:
# This file is written by xdg-user-dirs-update
# If you want to change or add directories, just edit the line you're
# interested in. All local changes will be retained on the next run.
# Format is XDG_xxx_DIR="$HOME/yyy", where yyy is a shell-escaped
# homedir-relative path, or XDG_xxx_DIR="/yyy", where /yyy is an
# absolute path. No other format is supported.
#
XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Asztal"
XDG_DOWNLOAD_DIR="$HOME/Letöltések"
XDG_TEMPLATES_DIR="$HOME/Sablonok"
XDG_PUBLICSHARE_DIR="$HOME/Nyilvános"
XDG_DOCUMENTS_DIR="$HOME/Dokumentumok"
XDG_MUSIC_DIR="$HOME/Zenék"
XDG_PICTURES_DIR="$HOME/Képek"
XDG_VIDEOS_DIR="$HOME/Videók"Ezeket átírod, kiadad a xdg-user-dirs-update parancsot és elméletileg kész, bár egy újraindítás nem árt.
A régi mappákat nem kell törölni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Parfüm topik
- Érdekes eszközzel készül a HMD holnapra
- Kuponkunyeráló
- Elektromos autók - motorok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Részesedést szerezhet az AMD-ben az OpenAI
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Honor X7b 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3540
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3407
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest