- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Yettel topik
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Android szakmai topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chabee
tag
Kedves Guruk!
A következő problémában szeretnék segítséget kérni. Adva van egy parancssoros Ubuntu 12.04.5 LTS (GNU/Linux 3.2.0-23-generic i686) linuxom. Ezt torrentre, DLNA és samba szerverre használom. Egyfajta letöltős, mozinézős gépnek. Egy 1000 éves laptopon fut.
Az új feladat, hogy egy HP LaserJet 1200-as nyomtató szeretnék USB-n rácsatlakoztatni és a hálózaton megosztani, hogy a Win10-es és Win7-es gépek tudjanak rá nyomtatni, mint egy kvázi hálózati nyomtatóra.
Kérdésem, hogy mivel készüljek és hogyan csináljam egyrészt a nyomtató feltelepítését és utána a megosztását? Sambán keresztül mehet-e a dolog?A segítséget előre is köszönöm!
-
Chabee
tag
válasz
MineFox54 #20733 üzenetére
MineFox54 spammer!
Köszi a biztatást, megoldottam a problémát!
(én máris tanultam még egy okosságot a csomageltávolításról)
Amúgy csak ilyen HDD elhalások alkalmával kerül elő a linux, mert szelleméhez híven ha egyszer összeáll csendben teszi a dolgát. És mivel ez években mérhető én meg szépen elfelejtem az ilyen apró részleteket.
Üdv!
-
Chabee
tag
válasz
MineFox54 #20719 üzenetére
Szia!
Köszi a tippet! Akkor összevetve spammer kolléga javaslatával az alábbi formula lesz a megfelelő?
sudo apt-get install software-properties-common
sudo apt-get install python-software-properties=0.82.7Vagy a kötőjeles szókapcsolatok is összetartoznak és így a jó?:
sudo apt-get install software-properties-common python-software-properties=0.82.7
Elnézést a láma kérdésekért!
Üdv!
Szerk: Vettem egy nagy levegőt és az első forma szerint sikeresen lefuttattam a kér sort egymás után.
Még 1x nagyon köszi! -
Chabee
tag
Tisztelt Ubuntu Guruk!
Feltelepítettem egy öregecske laptopra a 12.04-es Lubuntu parancssori verzióját. (előtte a 11.01 ment, de a rendszer HDD meghalt) Szerettem volna feltenni a Transmission-deamon-t is, de ugye azt az alap forrásokból nem találta. A neten fellelhető leírásokban a source.list -et kell felbővíteni a Transmission saját repository-jával imigyen:
sudo add-apt-repository ppa:transmissionbt/ppa
Na most erre csak annyit ír ki a rendszer hogy command not found!
Legyetek szívesek segíteni, hogy mit csináljak a normál működés eléréséért!
Köszönöm!
-
Chabee
tag
Üdv Mindenkinek!
A következőben szeretnék segítséget kérni:
Egy régebbi laptopra feltettem a 12.04-es Lubuntu parancssoros verzióját. Ez a laptop mint torrent és dlna szerver fog működni 0-24-ben. A laptopon integrálva van egy wifi-s hálókártya és a FireWire csatoló is. Ezek is szépen feltelepültek és ps aux-szal lekérdezve [firewire] és [scsi_eh_1] néven ott csücsülnek a memóriában, mint betöltött eszközök.
Szeretném ezt a két eszközt kilőni, hogy ne töltődjön be, mert soha nem lesznek használatban, viszont a laptop BIOS-a annyira buta, hogy ott ezt nem lehet megtenni.
Kérdésem, hogy hol és mit kell átfaragni, hogy a parancssoros ubuntu ne vegyen tudomást ezekről az eszközökről?A segítséget előre is köszönöm!
-
Chabee
tag
Sziasztok!
Némi segítséggel, de sikerült befaragnom a rendszert. Bár a faragás egyértelműségét kicsit megkérdőjelezi, hogy a gépemben lévő Ati rage 3D XL vga kártyát kicseréltem egy Trio 3D-re, de most legalább működik.
Az alábbi sort erről:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
Erre változtattam meg:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="nomodeset"Valamint ezen sor előtt ott hagytam a #-t mert ez a grafikus megjelenítésre vonatkozik, ámde nálam ugye nincs ilyesmi, csak parancssor.
# GRUB_GFXMODE=640x480Viszont ami eddig nem volt, hogy ezen sor elől is kiszedtem a #-t
GRUB_TERMINAL=consoleAz /etc/default/console-setup szerkesztését most sem hagytam ki.
# SCREEN_WIDTH=80
# SCREEN_HEIGHT=25 itt is a #-t szedtem ki a sorok elöl.Szóval most látom a rendszertöltésnél futó sorokat, és a végén ott virít a a login promt, ez utóbbi a monitor natív felbontásában (1280x1024-ben).
Azért egy kérdésem lenne!
A SCREEN_WIDTH=80 és SCREEN_HEIGHT=25 soroknál a számokat mire érdemes átírni, hogy egy kicsit nagyobb legyen a felbontás, de ne álljon fejre a rendszer? Valaki tudja esetleg?Köszi és Üdv!
-
Chabee
tag
Tisztelt Ubuntu Guruk!
Egy rokon fórumban írtam a tervemről és az abból született problémáról Magyarázkodtam még egy kicsit itt is.
Sajnos a probléma továbbra is fennáll. A gond az, hogy ha csak karakteres módban telepítem az Ubuntu és/vagy Lubuntu 12.04-es verzióit valami elborult gondolat/tervezés miatt Out of range jelenik meg a monitoron és nem jelenik meg a parancssor. Elszomorító dolog ez, hiszen én azt gondolnám, hogy azért Linux a Linux, mert ragaszkodik a gyökereihez. De hogy pont a parancssort heréljék ki azt nem gondoltam volna.
Amin túl vagyok:
/etc/default/grub szerkesztése:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset vga=788"
GRUB_GFXMODE=800x600 itt a #-t szedtem ki a sorok elöl/etc/default/console-setup szerkesztése:
# SCREEN_WIDTH=80
# SCREEN_HEIGHT=25 itt is a #-t szedtem ki a sorok elöl.Aki esetleg már szembesül hasonló problémával legyen szíves segíteni, hogy hol mit faragjak a használhatóság érdekében!
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- Elektromos autók - motorok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Építő/felújító topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HIBÁTLAN iPhone 12 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3028
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2051
- iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3090, 100% Akkumulátor
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3103
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest