- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
bitrograde
senior tag
Új jövevény a hangfalas rendszerben, kedvezô első benyomásokkal.
-
nLali
őstag
Hoztam nektek egy zenét :
[link]
Balkan Beat Box-tól valahogy elkeveredtem a Jewis HipHop-ig.
Nem vagyok nagy rajongója a műfajnak, de kedvelem. Ez az album most tetszik. Illeszkedik a vasárnapi pihengetéshez. Családot sem zavarja.[ Szerkesztve ]
Bérelhető reklámfelület
-
Ear001
addikt
válasz
RetepNyaraB #17417 üzenetére
2009-ben George Martinnal keverték újra igen sok számukat a fiúk. Szerintem még bele is játszottak, mert hogy a régi monó mesterszalagról hogy lett ilyen atomstabil es transzparens basszustartomány, azt nem tudom. De ha valakik, hát ők megtehették.
Hát nem tudom. Állandóan arra panaszkodtak, hogy az EMI milyen szarrágó volt, monóban rögzítettek, amikor már mások sztereóban, nagyon későn használhatták a soksávos technikát.
Viszont a felvételi rutin megvolt, a producer zseni volt, szóval igen, nem rossz a lemezeik megszólalása, pláne korrekt monó hangszedővel lejátszva.
[ Szerkesztve ]
-
Ear001
addikt
válasz
RetepNyaraB #17412 üzenetére
Pedig a Beatles újrakeverések között van pár igen jó, gyakorlatilag újraértelmezi és leporolja a dalokat.
-
RetepNyaraB
veterán
Most hirtelen nem is tudom sajnos, hallottam-e újrakevert komolyzenét. Analógon biztos nem, mert ahhoz meg is kellene venni, lemezt meg ugye már csak padlásokon szoktam keresni nagyinál, stb.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
bta1
őstag
válasz
fehér_ember #17411 üzenetére
A kis Sugdenek válogatósak a hangsugárzót illetően, és nem a kiállítás a kedvenc terepük. Szerintem a te igényeidnek inkább a Masterclass ANV-50 felel meg, maradéktalanul pedig két Masterclass MPA-4 monoblokk, a hozzá való előfokkal. Azok demózni is hagyják magukat.
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
válasz
RetepNyaraB #17412 üzenetére
Bár a legtöbb műfajban ez a helyzet, komolyzenében nem feltétlenül. Egy reissue akár még jobban is szólhat az első kiadásnál... aki képben van a hanglemezvágástól kezdődő folyamat összetettségével, nem lepődik meg rajta.
-
RetepNyaraB
veterán
-
-
RetroAnalóg
kezdő
"Végül az "összh*gy*zásról"
Ha egyszer lesz időm, kifejtem, miért tartom tévútnak az "erre aztán muszáj odafigyelni" kergetését."
Már régóta nem kergetem ezeket. Nekem is megvan erről a tévútról a magam véleménye/gondolata. Csak most egy kisregényt - mert ezt röviden nem lehet kifejteni - nem akarok ide gépelni. -
bta1
őstag
válasz
RetepNyaraB #17403 üzenetére
Kimaradt a legfontosabb szempont. Hogyan szólnak a régi jó zenék hanglemezen, és hogyan a digitalizált, digitálisan újrakevert változat? Az érintett műfajokban Murphy törvénye játszott kulcsszerepet, tehát amit a remaszternél lehetett rontani, gyakran el is rontották... a fiatalok pedig újra és újra megállapítják, hogy az elvileg szerény minőségű "vinyl rip"-ek mennyivel jobbak.
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
válasz
RetroAnalóg #17405 üzenetére
Ezen a szinten nem valószínű, hogy gyorsan kihalljuk az erősítő saját hangkarakterét, főleg nem hifikiállításon... (anno nem kellett emiatt Münchenbe utazni, csak az első budapesti hifishowra, melynek Kondo szobájában egyébként meglepően kevesen voltak).
Kondo erősítői általában nem a tipikus "csöves hangzást" hozzák, inkább valami nagyon jó félvezetősnek gondolnánk, ha nem tudnánk, mivel van dolgunk... a show után beszéltem két csőfanatikus aranyfüllel, akinek ez hamar feltűnt, majd annak rendje-módja szerint elmenekült
A Sugden A21-ről jó véleményem van, hiszen mindenben elég jó a zenehallgatást illetően, viszont hogy is mondjam... nem pontosan azt adja ki, amit a bemenetén kap
Végül az "összh*gy*zásról"
Ha egyszer lesz időm, kifejtem, miért tartom tévútnak az "erre aztán muszáj odafigyelni" kergetését. -
Reaktor71
csendes tag
válasz
Jorgi Kormi #17406 üzenetére
Sugden, Bryston, Accuphase ... félvezetős erősítőkből ezek nagyon jók.
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
RetroAnalóg #17405 üzenetére
Én eddig nem nagyon ismertem , de ezek [link] után egyszer majd beruházok egy Masterclassba.
Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
RetroAnalóg
kezdő
Nézd, én anno a müncheni hi-fi/high-end show-n hallottam az Audio Note Ongaku erősítőjét (nagyjából röpke 28 millió forint volt az ára akkor, jelenleg nem tudom, hogy mennyi), szépen szólt persze, de nem h*gy*ztam tőle magamat össze. De hallgattam már más nívósabb csöves készülékeket (pl.: Shindo Monbrison, Conrad Johnson...stb.) is. Valahogy engem a csöves hangzás nem hoz annyira lázba, az én fülemnek jobb/tisztább/kellemesebb egy félvezetős erősítő (pl: Sugden).
-
Ear001
addikt
válasz
RetepNyaraB #17403 üzenetére
A sercegés meg pattogás nem szükségszerű velejárója a lemezjátszásnak. Egy közepesen jó futómű, meg pláne a kar, mondjuk egy Helius Scorpio rendes földeléssel és egy focilabdánál kisebb és némileg kifinomultabb tűprofill eltünteti a jó 98%~át. Persze a karcokat nem, de a piszok kevésbé akadály, nálam nem egyszer végződött szénaboglyában a lejátszás.
Az olcsón jobb a digitálisban teljesen egyetértek. Ráadásul nem is olyan alacsony az az összeghatár. -
RetepNyaraB
veterán
Félreérthetően fogalmaztam; nem a sercegéssel van bajom, az vele jár, mint katolikus egyházzal a gyónás. Csak annyit akartam mondani, hogy olcsó analógnál mára jelentősen jobb az olcsó digitális. Meg olcsóbb is.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Ear001
addikt
válasz
RetroAnalóg #17353 üzenetére
Ja.
-
bta1
őstag
válasz
RetepNyaraB #17393 üzenetére
"Sercegős analóg igen, de kevéssé bájos."
Többek között ezért van lemezmosóm, és olyan rendszerem, amelyen (leszámítva a helytelen tárolással, barázdagyilkos "kristályhangszedővel" végérvényesen tönkretett hanglemezeket) nem zavar a sercegés-pattogás. Lényegesen komolyabb problémának tartom a belső barázdákon szöghiba miatt fellépő torzítást és a kisebb kerületi sebességből adódó sávbeszűkülést.
-
RetepNyaraB
veterán
Pedig nincs péntek. De hétfő van és ez bizonyos szempontból igen hasonló.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Jorgi Kormi #17397 üzenetére
1990 körül én is szerettem a tesla\nad kacsát, az itthon akkor elérhető legdrágább ortofon vms30mkII hangszedővel. Aztán elővettem 2020 körül újra, két hónap múlva eladtam. Vettem valami audio technikát, de nem a dj borzalmat. Egyrészt szarul szól, másrészt arra volt jó, hogy rájöjjek milyen rém gyenge a mai vinyl kiadás, ezzel szemben a digitális többször szintet lépett.
-
bta1
őstag
Nem tartunk ott, hogy a legjobbakat megveri, de számomra kétségtelenül ez a helyes irány a népszerű nagyteljesítményű D-osztályú chipek ellenében.
Ez a viccesen apró TPA3110 panel megidézi a legjobb SET-eket színezetlenségben, felbontásban, dinamikában, a mesterkéltség szinte tökéletes hiányában... és sajnos csak 2x10W-os. Hibái is akadnak, kezdve a megbízhatóságával...Jó minőségű nem-kapcsolóüzemű tápegységgel derül ki igazán, hogy mit tud.
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
Nekem tetszett annak idején (1980-as évek második felétő)l a Pioneer direct meghajtásos lemezjátszónk hangja , egy sima mezei Ortofon hangszedővel + egy Kenwood erősítő (1988-as )
meglepően jó volt , nem kell sokat "ellocsolni" rá szerintem , egyik teszt lemezem az Enya egyik legjobb a Watermark című albuma ami CD és LP formában is itthon van készleten és bizony qrva jól szólt ezen a fentebb említett lemezjátszón , de itt egy pár kedvenc a repertoárból : Omega , J.M. Jarre , EAST, Pink Floyd , AC/DC, stb.... ezek meglepően szépen jöttek le a pörgettyűről. Az erősítőm alkalmas egy LP csatlakozásához és állítólag még szépen is szól . Egy A.T lp5x + egy jobb hangszedő nekem bőven elegendő.
Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
btraven
őstag
válasz
Olyat olvastam nemrég hogy az LP-t később adják ki technikai/üzleti okokból. Na most kijön a CD/digitális anyag, előadó rájön hogy valami nem teszik neki és az LP-re már a javított változatot teszi. Na így lehet jobb az LP, akkor is ha mindkettő digitális alapból
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Jorgi Kormi #17381 üzenetére
a sercegős analóg báj csak relatíve sok-sok pénztől felfele kezdődik. Egy mai alapgép, alaphangszedővel, még ha veszel is hozzá valami előfokot és nem a sajátját használod, igen ratyvatag hangzást fog adni. Sercegős analóg igen, de kevéssé bájos. Agyonveri egy szintén belépő, vagy mondjuk anyagilag összevethető digi szett. Nem használtan összeválogatott dolgokra gondolok értelemszerűen, hanem amit megveszel a bótba.
bta1@ Na, ez érdekes kérdés. Mivel analógra valószínűleg máshogy kell keverni, mint digitálisra és ez a generáció szép lassan kihal(t), velük ment a tudás gyakorlati része. De az is lehet, hogy a régebbi, melózós felvételi módszerek jobb manuális képességű szkaembereket igényeltek. Ma ügyes informatikus kell, aki kezelni tudja a szoftvert, ami gyakorlatilag bármit megcsinál egy adott felvétellel úgy, hogy nem fogod hallani. Egy dolgot nem tud; atmoszférát teremteni a semmiből. Azt csak jól sikerült felvétellel lehet.
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
válasz
RetroAnalóg #17383 üzenetére
Analóg vagy digitális? Csöves vagy félvezetős? Az efféle "vitákat" nem elméleti megfontolások, hanem az elérhető gyakorlati megvalósítások minősége, illetve azok ára dönti el.
Ha csatornánként 1000Ft alatt vehetünk olyan kisteljesítményű D-osztályú végfok panelt, amit korrekt "lineáris" tápról üzemeltetve csak tényleg nagyon jó Single Ended csövessel lehet felülmúlni, ráadásul még a hangsugárzóra is kevésbé háklis, akkor magyar viszonylatban miről beszélünk?
[ Szerkesztve ]
-
NGA
addikt
válasz
dgyuri0123 #17388 üzenetére
Talán annyiból van jelentősége, hogy 1985 óta rögzített LP-k már nem analóg felvételt tartalmaznak.
-
NGA
addikt
válasz
dgyuri0123 #17380 üzenetére
Még annyit, hogy nem 1975-ben, hanem 1972-ben jelent meg az első digitálisan rögzített hanglemez:
-
NGA
addikt
válasz
dgyuri0123 #17380 üzenetére
Olvasd el mit írtam.
Azt, hogy 1985-től már digitális a rögzítés. Nem azt, hogy előtte nem volt. Nekem is van 1974-es Denon PCM lemezem, amit digitálisan rögzítettek. De csak 1985-től kezdték el mindenütt alkalmazni a stúdiókban.
[ Szerkesztve ]
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
fererencz89 #17382 üzenetére
Azért az igazi mégis csak azoknak a fekete korongoknak a meghallgatása , amin felnőttem , jó pár könyvet úgy olvastam ki siheder koromban , hogy mellette szólt Morricone klasszikus filmzenéje ( A jó , a rossz ....) és Jean- Michel Jarre lemezei .
Szóval nálam opció lesz egy mai szóhasználattal élve egy pörgettyű előbb vagy utóbb. Most marad a CD és a Wiim Pro+ .
Igaz a Wiim egyenlőre még nem a streamingre van használva .
Látom itt téma volt az EQ is : én egy spinoráma mérés és az ott lévő EQ beállításokkal is ( a hangfalamhoz ) tesztelgetem + a Wiim room correction funkciót is próbálgatom, hogy mennyire jön be nekem zenézgetés közben a füleimnek ,majd ha több időm lesz elszórakozgatok majd ezekkel jobban.Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
fererencz89
őstag
válasz
Jorgi Kormi #17381 üzenetére
hiányzik is az LP sercegése az édeskés analógós hangzásával együtt + a nosztalgia bája
Azt könnyen lehet pótolni, akár ilyen videókkal: [link]
Nem szotkam hibázni.
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
Reaktor71 #17365 üzenetére
1991-ig csak LP és kazetta hallgatás volt hifizésként ( + rádió) , 1991-ben vettem egy Sony CD lejátszót és onnantól már jött a digitális tartalom is a repertoárba, sok nem saját LP és CD kazettára lett rögzítve ( egy jó GX Akai magnóval , ami még meg vagyon a családban , csak kicsit rendbe kellene rakni) .
Ma már csak digitális formátumban hallgatózok , de tervbe van véve egy LP lejátszó , mert a családban van egy jó kis LP állomány a 70' 80'-as évekből .Én is ezeken nőttem fel , kicsit hiányzik is az LP sercegése az édeskés analógós hangzásával együtt + a nosztalgia bája.Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
dgyuri0123
nagyúr
"Az első digitális hangfelvételek hanglemezen 1975-től jelentek meg." [link] Ha már...
#17376NGA "Ezért kell korai, vagy első kiadásokat venni használtan."
Jó is egy 1960-as évekbeli első kiadvány...
De mondhatnék még 70-es évekbeli borzalmas kiadványokat, amik úgy szólnak, mint egy Sokol rádió. Pl. David Bowie, Queen, Genesis, Supertramp, ZZ Top, stb. Nyiván szerintem.
Magam részéről szkippelem ezt a "szerezzünk be első kiadványokat" tipusú projekteket.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
Reaktor71
csendes tag
Ki milyen erősítővel hallgat zenét? Elektroncsöves, félvezetős vagy hibrid erősítőt használtok? Nálam volt hibrid, de jelenleg félvezetőst használok. Csöves erősítőm csak phono-előfok volt régebben.
-
NGA
addikt
válasz
dgyuri0123 #17375 üzenetére
Ezért kell korai, vagy első kiadásokat venni használtan.
-
NGA
addikt
válasz
RetroAnalóg #17374 üzenetére
1985 óta a hanglemezeket digitálisan rögzítik. Az első ismertebb ilyen album a Brother in Arms volt.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
RetroAnalóg #17374 üzenetére
Ezért (is) pihen a lemezjátszóm egy doboz mélyén a pincében. Csak azért nem adom el, mert a lányom nem engedi.
"csak a zene van"
-
RetroAnalóg
kezdő
válasz
dgyuri0123 #17372 üzenetére
"Attól, hogy analóg valami, azaz konkrétan mondjuk LP, semmit sem jelent. Utóbbi években kifejezetten ócska nyomatokkal találkoztam, ami inkább kiábrándító. "
Manapság (manapság?! Inkább már lassan azt mondhatni, hogy az utóbbi 10-20 évben) már szinte nincs is tisztán analóg rögzítés a stúdiókban sem.
Már nagyon-nagyon ritka a profi stúdiókban az analóg hangrögzítés. Minden felvétel digitális, tehát a digitális (mester)hanganyagról préselt vinyl az kb. semennyire sem analóg. Mivel az LP-ket is digitális hanganyagról gyártják, ezért tulajdonképpen digitális felvételek vannak, analóg műsorhordozókon. (Legfeljebb annyit csinálnak, hogy a digitális master-felvételt, átfuttatják stúdiómagnón, és a "szelídített" műsoranyagból - amely tartalmazza a harmonikus torzításokat, amitől "analógosabb" lesz a hangzás - pedig gyártanak például cd-t vagy lp-t.) Tisztán, teljesen mértékben akkor lenne a vinyl analóg, ha a stúdióban a hangrögzítési eljárás is analóg lenne, azaz a stúdiómagnó által rögzített hanganyagról, a mastertape-ről közvetlenül préselnék a vinyl-t. -
NGA
addikt
válasz
dgyuri0123 #17372 üzenetére
Ezért is írtam, hogy sok esetben az LP jobb, mint a róla készült rip. Az sem mindegy, melyik kiadás, ki gyártotta, melyik ország, mi a hangszedő (MM/MC) mi a stepup, és mi a phono. Ha valakinek összeállt egy jobb analóg lánc, akkor simán lekörözi ezeket a rip-eket egy első kiadású, vagy USA/Japán/Holland/Német lemezzel.
És bizony ez meg simán veri az átlag analóg láncot:
Vinyl státusz osztály kód: Mint
Lejátszás: Luxman pd 444 Hangkar: Saec 407/23 Mat: Oyaide BR-On
Hangszedőfej: AT33PTG/II Mat: Oyaide BR-12 Klemp: Oyaide STB-MS
Előfok: Accuphase c 220
AD: KORG DS-DAC-10R : Saec AS-500E Szintén kapható
Digitalizáló: AudioGate 4
Feldolgozás: Ultrahangos vinil tisztítógép: HumminGuru HG0[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
Az általad említett "virágboltból" lehet kifejezetten jókat is beszerezni. Sok esetben látható, hogy miről és mivel készültek a ripek. Néha kifejezetten jó lejátszókat/láncokat látok hivatkozásként megemlítve. Attól, hogy analóg valami, azaz konkrétan mondjuk LP, semmit sem jelent. Utóbbi években kifejezetten ócska nyomatokkal találkoztam, ami inkább kiábrándító. A lemezjátszómat is takarékra tettem emiatt (is) a pincébe.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
NGA
addikt
válasz
RetroAnalóg #17370 üzenetére
Az sem mindegy, honnan származik a digitális. a rutr... zenekölcsönzőn rengeteg az LP-ről felvett nagyfelbontású zene. Na annál jobb az analóg. SACDRIP-nél már nem egyértelműen.
-
bta1
őstag
válasz
RetepNyaraB #17363 üzenetére
Nincs rá tankönyvi meghatározás... 12dB/oktáv felett szokás a vágást meredeknek mondani.
-
fererencz89
őstag
válasz
Csak kezeletlen, utómunka nélküli direct cut felvétel jöhet szóba.
Nem szotkam hibázni.
-
nLali
őstag
válasz
Csak digi. Semmi analógot nem tudok elővenni. Gyermekeim mindig rácsodálkoznak, amikor előveszem a régi laptopomat, amiben van cd meghajtó és megnézhetnek valami régi mesét dvd-n. Ez nekik már annyira elavult, mint anno nekem a diavetítő, amikor műholdon néztem a cartoon networkot.
Bérelhető reklámfelület
-
Reaktor71
csendes tag
Analóg vagy Digitális? Szerintetek melyik a jobb? Ki melyik forrásból szeret zenét hallgatni?
-
fererencz89
őstag
válasz
RetepNyaraB #17363 üzenetére
Bocsi, kicsit benéztem...
Nekem van sub kimenet, ott lehet hasonlót csinálni. Amit Te is tudsz használni, az egy low shelf filter (LS) a peq-n belül. - 12dB-t tudsz megadni, a Q az szerintem mind1. Frekvenciának meg azt a legmagasabb frekvenciát add meg, ahol nem hallasz különbséget a be-kikapcsolt állapot között. Sok "tone generátor" van a neten, de használhatsz valami basszus hangsúlyos zenét is.
[ Szerkesztve ]
Nem szotkam hibázni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
fererencz89 #17362 üzenetére
Aha, rápróbálok majd; de nem nagyon vagyok képben, mert rég vacakoltam ilyesmivel. Angolul ez melyik szűrő is? Illetve mitől lesz meredek? Ha a Q érték kicsi, vagy közelít az egyhez?
-
fererencz89
őstag
válasz
RetepNyaraB #17358 üzenetére
Még egy dolgot érdemes kipróbálni, ha már WiiM-ed van:
Megnézni a hangfalas rendszer alsó határát, tehát melyik az a frekvencia, ami alatt már nincs értékelhető hangereje, és oda beállítani egy meredek felüláteresztő szűrőt, hogy az erősítő és a hangfalak ne dolgozzanak ott feleslegesen. Kevesebb Watt, kevesebb torzítás, két légy egy csapásra.Nem szotkam hibázni.
-
RetroAnalóg
kezdő
válasz
Reaktor71 #17357 üzenetére
A lemezjátszód hasonló, mint az enyém. Nálam sztereó lemez hallgatásra egy Micro Seiki mr-111 + audio-technica vm-520eb pickup + Dynavox tpr-2 phono-előerősítő kombó van. Mono lemez hallgatására egy Pioneer pl-200 + Grado mc+ mono pickup kombó gondoskodik, ez közvetlenül az erősítőre van kötve. Orsós magnó az nálam egy Dokorder 7100 van jelenleg bekötve (de van 30 db orsós magnóm, többnyire Akai, Pioneer, Sony, Teac típusok). Kazettás deckből van 74 db (Sony, Onkyo, Yamaha, Akai, Pioneer, Nakamichi, Tandberg többségében, sőt van nekem is Revox B215-ösöm.
), jelenleg most egy Denon dr-m22 van bekötve a rendszerbe.
-
fererencz89
őstag
válasz
RetepNyaraB #17358 üzenetére
Mert nem magától az eq-tól lesz jobb az eredmény, hanem ha azt jól használod. De már értem, miért nem tetszik (sokaknak).
Nem szotkam hibázni.
-
RetepNyaraB
veterán
Omg. Ez mar a sűrű, sötét Bakacsin erdő
Mi nyáron költöztünk, felpakoltam a racket a falra, tetején a pörgetővel, összedrótoztam, de bevallom még be se kapcsoltam, hogy szól-e. Ennyit analógról.
Ja a deck kint rohad a -3 fokos garázsban, mert negyed hanggal lassabban húz a motor és nem tudom kivel lehetne érdemes megcsináltatni. Igazából nem is szívesen költök rá, pedig emlékszem, szépen szól a fülnek.
Marad a WiimPro, ami hallhatóan gyengusz, de ha nem hallgatom össze mással, hozzá lehet szokni.EQ: pont karácsonyi időszakban szarakodtam a wiimpro beépített PQ kalibrálójával, igazi rossz vicc; telefon mikrofonjára kalibrál, wifin. Viszont határozottan melózik, ha fél méterrel lejjebb\feljebb veszem a telót, egész más eredményt ad. De egyik sem jobb, mint a kikapcsolt állapot. Mindig megkönnyebbülés offra tenni. S így maradt ez bármilyen más eszközömön is. Egyedül egy régi Beyer fejesnek tett jót némi PQ low shelf emelés, de ott is csak bizonyos műfajokon hozott annyit, hogy megérje a koszolàs, amit csinál a hangkép többi részén.
Messze nincs komoly lejátszóparkom, de alapvetően bitrograde-del értek egyet. Meg a kilencvenes évekkel.
Nem hoz annyit a konyhára nekem, mint amennyi vacakolást igényel. És pénzt (ingyen szoftver az a tamagocsi kategória), amit akkor inkább rendszerfejlesztésre, hangolásra költök.
Ettől még simán látom létjogosultságát - ami néhány évtizede még bűndrága, professzionális nyálcsorgás volt, az mára konzumer elektronika lett. A bűndrága nyálcsorgás ugyanúgy megvan, csak a minőség alja lépett hatalmas szinteket előre."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Reaktor71
csendes tag
válasz
Mindenről hallgatok amiket felsoroltál. Micro Seiki MR-411 lemezjátszó + Ortofon 2M Blue hangszedő. Sony TC-755 orsós magnó és Revox B215 kazettás deck. Bár manapság a legtöbbször digitális forrást hallgatok.
-
bta1
őstag
válasz
Lemezjátszó. Voyd Valdi + átvezetékezett Syrinx PU3 + Kondo (AN) Soara MC, s.k. illesztőtrafóval. Az aktuális használtpiaci árakon persze tízszer is meggondolnám...
-
bta1
őstag
Az is fontos, hogy mekkora területen lehet ott kísérletezni a hangsugárzók elhelyezésével. Előfordul, hogy egy hallgathatatlannak gondolt helyiségben váratlanul jó pozíciókat találunk, így a nulla forintba kerülő (oké, idő = pénz) kísérletezés sokkal többet hozhat a konyhára
, mint a nyilvánvaló korlátokba ütköző akusztikai kezelés.
-
bta1
őstag
Mikrofon és mikrofon között (hangminőségre) éppen olyan kategóriakülönbségek vannak, mint a lejátszást szolgáló elektromechanikus átalakítók (hangszórók, kemezjátszó-hangszedők) között. Feljebb és feljebb lépve, egyre kevesebbet lehet korrekcióval elérni – egy bizonyos nívó felett több a hátrány, mint az előny.
Kicsit árnyalva: mivel a legjobb átalakítók hangegyensúlya sem feltétlenül hibátlan, felvételkészítésnél maradhat egy minimális tere az EQ-nak.
-
RetroAnalóg
kezdő
Üdv!
Hallgat valaki analóg hanghordozóról (vinyl, kazetta, magnószalag) zenét? -
kukulec
őstag
teljesen ok az eq használata, de erősen helyzet függő, hogy van-e rá szükség. az autómban kicsit állítgattam és anno az egyik fejesemen is. ellenben a hifi rendszereimen annyira jól szólnak a számok széles skálás, hogy teljesen elvagyok így. inkább csak a zenére fókuszálok egy fárasztó nap után. most kaptam meg a roxette 30 számos válogatás albumát cd-n. annyira jó hangulata van, hogy eszem ágában sincs azon gondolkozni h eq-val jobb lenne-e. lehet. szóval az igénytelenségem elégedettséggel párosul
[ Szerkesztve ]
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
Mathiask
senior tag
Én az EQ "erejét" akkor tapasztaltam meg, mikor vettem egy fejhallgatót, aminél nekem túl sok volt a mély és kénytelen voltam megoldani valahogy. Azóta még egyszerűbb a helyzet, mert a Roonba bekerült az OPRA nevezetű funkció, ami egy nyílt, a közösség által karbantartott adatbázisra épül. [link] Eddig a Roonban az Audezee fejesekhez volt csak eq, azt hiszem az gyártói támogatással, tehát maga a gyártó adott eq-kat a fejeseihez. [link] Lényegében a lemért fejesekhez tartalmaz a mérés alapján létrehozott EQ-kat. Pl az én fejesemhez van kettő preset az egyik pl a harman célgörbéhez eq-zza a fejesemet. Tudom, tudom, sok sebből vérzik a dolog, mert a fejes, füles mérés nem triviális, de mégis az a helyzet, hogy nálam/nekem működik a dolog, mert megoldja a gondomat a mélyekkel kapcsolatban. Eddig úgy láttam, hogy a legtöbb fejeshez van 1-2 preset, de ha sokkal több lesz, akkor lehet "játszós" lesz kiválasztani a nekünk tetszőt mondjuk 10-20 preset közül. De ezen a hídon majd akkor megyünk át ha odaérünk egyáltalán.
Kíváncsi leszek, hogy lesz-e valami hasonló hangsugárzókhoz mondjuk a siponorama.org adatbázis alapján, nem lenne rossz. Persze a saját mérést a saját szobában nem helyettesíti, de arra még én se vettem rá magam, lehet idén veszek egy mikrofont és elszöszölök vele. -
nLali
őstag
válasz
bitrograde #17349 üzenetére
Köszönöm. Ezeket én el tudom fogadni.
Mindenki azt szeretné, hogy a saját rendszere örömet okozzon.
A régről, megszokásból eredő érdektelenség, szkeptikus szemlélet, vagy elégedettségből fakadó kíváncsisághiány szerintem rendben van.
Engem az zavar, amire itt fórumon meg más felületen lettem figyelmes. A hangos kritikára, ellenzésre. Nem ismerem részletesen és alaposan a tagokat, de olyan mint ha ( tévedés helye) a leghangosabb ellenzőknek lenne a legkevesebb tapasztalata. Akikről olvasom, hogy elkezdték beleásni magukat, azoktól kevesebb, vagy semennyi EQ kritikát nem olvasok.
És akkor azt meg inkább hagyjuk is, hogy a kritikusok közül hány ember értékesít valami EQ nélküli terméket.Bérelhető reklámfelület
-
bitrograde
senior tag
Érdekes, amit írsz, annak ellenére, hogy én a semmit nem EQ-zok. Nagyjából az alábbiak miatt, a sorrend talán mindegy is, hiszen egyetlen érv is elég lenne számomra, miért nem.
1. Nem értek hozzá.
2. Nem igazán érdekel, mit lehetne kihozni egy-egy láncból szoftveresen.
3. Amikor elkészült és kibocsátották a felvételt, ott számomra vége van a történetnek. Én már nem akarok semmit hozzáadni vagy elvenni belőle. Le akarom játszani, minl hűségesebben visszaadva, ami a felvételen van. A készítés folyamata más: láttam már koncert előtt 25-30 perces dobbeállást. Teljesen érthető, különösen nem akusztikus zene esetében.
4. Az általam kedvelt készülékek jó része a lineárishoz közelít. Sokféle zenét hallgatok, nem szeretném, ha azért, hogy valamelyik zene egy kicsit jobban tessen, szépen elcsavarjak mindent. Aztán mentegessem el a preseteket műfajonként, felvételenként, stb. Ez olyan erdő, amibe én nem szívesen mennék bele.
5. A készülékekhez EQ-zása helyett szerintem a bennük lévő képességeknek a szinergia lévén kiaknázása a járható út. Mondom ezt azért, mert amit én hallottam, ott tényleg mindig valami borult: az EQ el is vett, sokszor többet, mint amennyitegyáltalán hozott.
6. Él bennem egy hifis előítélet, hogy EQ-zni a nem elég jó készülékek esetében szükséges. Már a bassboost és a hangszínszabályzó is istenkáromlás kategóriába tartozott, amikor én a kilencvenes évek elején-közepén érdeklődni kezdtem közös hobbink iránt. Ez sajnos beragadt nálam (a nick nyilván nem véletlen).
7. Ha működik is, ha a fentebb előadottak mind csak kifogás-nyafogás, olyan sok időt venne el az ezzel való foglalkozás az időmből, hogy azt inkább a jobb készülékek árának megkeresésével, vagy zenehallgatással töltök el.
Én így. -
nLali
őstag
Eszembe jutott valami. A téma EQ.
Látom különböző topikokban, hogy egymásnak feszülnek különböző szemléletű emberek. Gondolok itt olyanra, hogy számít a kábel, nem számít a kábel. egyesek és nullák és mindenmindegy vagy tuningswitch kell.
Egy ideje figyelem, hogy EQ esetén is van ilyen összetűzés. Van aki állítja, hogy majd ő annyira jó cuccokat vesz, hogy nem kell eq, dsp, semmi.
Van aki szerint minden esetben érdemes mérni, számolni, csúszkát tologatni.
Hosszú ideig tartottam, hogy semmit nem kell szoftveresen babrálni.
Szép lassan ez a gondolat elkezdett megváltozni a fejemben és eq felé kezdtem kacsingatni. Mikrofon vásárlás felé, méregetés felé, tanulás felé. Látom, hogy ez legalább 1 külön szakma, de az a tapasztalatom, hogy érdemes próbálkozni vele.
Az elmúlt 13 évben elég sok időt töltöttem keverőpult mögött. Nem vagyok hangmérnök vagy ilyesmi. Segítettem. Ha nem volt aki csinálja, akkor csináltam. Nem tanultam sehol. Nincs is ilyen végzettségem, most sem értek hozzá, de láttam már színpadot, mikrofont, csoportkábelt, keverőpultot.
Egy ilyen digitális, érintőkijelzős, összevisszaparaméterezhető, saját bemérőszoftveres olcsó, párszezezres, 20-30 csatornás amatőr cucc.
Bekötöttem egy ember saját mikrofonját egy üres csatornára, de furcsán szólt. Gondoltam belenézek mit lehet tenni, hogy jobb legyen.
Előzőleg telepítést és beállítást nem én végeztem, én csak egy üres csatornát kerestem és kezdtem el beállítani.
Egy dologra lettem figyelmes. Minden bemenet, minden hangszer, minden mikrofon és minden monitor( hangfal befelé a zenészek felé ) egyesével volt ekúzva. Jó, talán kivétel volt 1-2, de kb.
Nem vagyok benne biztos, hogy minden esetben így történik ,nincs vele több tapasztalatom, csak ez.
Én ebből arra következtetek, hogy eléggé hibás elmélet elvből elutasítani a szoftveres módosításokat, mert már rögzítéskor és feldolgozáskor egy sor módosításon megy át a hang.
Mit gondoltok?Bérelhető reklámfelület
-
bitrograde
senior tag
Milyen régen volt péntek.
-
bta1
őstag
válasz
fererencz89 #17332 üzenetére
Nyilván mert szereti a friss bankók hangját (ropogását)
-
bta1
őstag
válasz
fehér_ember #17329 üzenetére
"Az ilyen rádióadásos vakteszt jól hangzik."
Az akkor 14 éves testvérem semmit sem értett az egészből, mindenesetre, mint később kiderült, hibátlanul azonosította be a kétféle hangképet.
A beltezéssel az a legnagyobb baj, hogy bebizonyosodott a műszaki szerkesztő Sólymos aggodalma. Az eredmények reprodukálhatatlanok, rendszerfüggőek, a hangkép drasztikus ide-oda változása közben pedig sokáig rejtve maradnak a negatív hozadékok.
-
bta1
őstag
válasz
liszi70 #17323 üzenetére
Engem – miután egyik sem eredményez látható változást – részletesen érdekel, miképpen változtat a zember hangulatán a doboz hátuljára, aljára ragasztott színes téglalap, vagy a gyártói matrica eltávolítása a hangszóróvasról/mágnesről
Ha ez megvan, akkor jöhet a hangulat és az észlelt hangzás között releváns összefüggést kimutató (szerintem nemlétező) kutatási eredmények sora. -
Mathiask
senior tag
válasz
bitrograde #17331 üzenetére
Mint ötlet: [link] (Volumio Rivo+)
-
Stark95
tag
válasz
-
Gijon
senior tag
válasz
Nekem csak minim van, de elégedett vagyok vele. Szerintem jó vétel lehet.., [link]
-
Mathiask
senior tag
válasz
Megpróbáltam szétnézni a piacon, de nem nagyon találtam ebben az ársávban olyat, ami csak transport és szimpatikus. Ez valahogy a senki földje, vagy olcsóbbak vannak, vagy 2000eur-tól.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Vagy Wiim Ultra. Sokak (mindenki) szerint árát magasan felülmúló hanggal rendelkezik. Mérés is van róla. [link] Magam részéről biztosan nem hagynám figyelmen kívül...
"csak a zene van"
-
válasz
bitrograde #17336 üzenetére
Könyörgöm, tedd föl ott a kérdést, hátha jön egy új téma a reménytelen helyett.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
bitrograde
senior tag
válasz
RetepNyaraB #17333 üzenetére
Biztosan, de most a vaktesztelés szükségességének megvitatásával vannak elfoglalva.
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
Wiim Pro + [link]
-
fererencz89
őstag
válasz
RetepNyaraB #17333 üzenetére
Én mondjuk úgy értettem, miért nem egy tizedárú kütyüt néz, ha már nem kell semmi csillivilliség, név, anyag, marketing, stb +ban?
Nem szotkam hibázni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
fererencz89 #17332 üzenetére
"most ennyi lesz rá."
bitrograde@ a DAC topikban ott az összes sztrímeres arc, nem?[ Szerkesztve ]
-
fererencz89
őstag
válasz
Ha csak a hang számít, akkor miért 1000-1200 EUR között keresel?
Nem szotkam hibázni.
-
bitrograde
senior tag
Mivel nem igazán találtam neki szaktémát, itt tenném fel a kérdést: 1000-1200 EUR magasságában milyen stremert ajánlanátok? Csak streamer, nem kell semmi felesleges feature, kivéve talán a Deezer Hifi kezelése. Szóval #csakahang! Sok mindennel szemezgettem, újak közül a Holo Red jött szembe, de az apróból is jöhet. A rendszer talán a LessLoss DAC-kal, a Schiit-Bryston-Vandersteen felállásban talán ki tudna szolgálni egy drágábbat is, de most ennyi lesz rá.
-
Kammerer2
kezdő
válasz
fehér_ember #17329 üzenetére
"Gondolom amúgy nagyon kevesen próbálhatnak ki ilyesmiket."
MA kevesen, de a nyolcvanas-kilencvenes években rengetegen az egész világban. Különösen az angolszász világban, mert Peter W. Belt ánglius mérnök(!) kutatásai fedtek fel e téren új, nem mellesleg máig érvényes, az aktuális fizikai, biológiai, fiziológiai tudományos paradigmákba beilleszthető és beillesztett ismereteket, így Angliából kisugározva alakult ki szerteágazó globális szakirodalma - és persze szerteágazó népihiedelem-világa is.
Egyáltalán, a hatvanas-kilencvenes évek idején jóval nagyobb arányban szerettek kísérletezgetni, modifikálgatni a hifista népek, mint manapság. Régen jobb vót.Na mentem.
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet!
-
fehér_ember
addikt
válasz
Kammerer2 #17324 üzenetére
Láthatod, valóban nem olvastam ezekről (se hifi magazinban se long-tól).
Az ilyen rádióadásos vakteszt jól hangzik. Persze kérdés hogy manapság ki hinné el hogy nem történt-e más manipuláció, ha hallanának valamit.
Gondolom amúgy nagyon kevesen próbálhatnak ki ilyesmiket. Sokan még kábeleket se cserélgetnek. Én meg pl. pc-ről nem nagyon vagyok hajlandó más forrásra váltani.[ Szerkesztve ]
-
Kammerer2
kezdő
Kivétel.
Idézet tőlem:
"Ha érvényesül a hatásuk, akkor olyankor is érvényesül, amikor nem tudsz arról, hogy oda lettek helyezve a környezetbe."Kivétel vége.
-
Kammerer2
kezdő
válasz
fehér_ember #17322 üzenetére
"...esztétikailag (...) vizuális inger (...) stroboszkópot...
Félreérted, ezek az eszözök nem, éppenséggel a színes pöttyök sem vizuális inger végett vannak ott. A hatásuk csukott szemmel, illetve a látótereden kívül is érvényesül - ha érvényesül. Ha érvényesül a hatásuk, akkor olyankor is érvényesül, amikor nem tudsz arról, hogy oda lettek helyezve a környezetbe.
Erőterekről szóló téma ez. A hifi rendszert körülvevő és a hifi rendszerben benne levő, ergo a hifi rendszer működésére esetleg ható, a hallgatózó személyt körülvevő és a hallgatózó személyben benne levő, ergo a hallgatózó személy működésére esetleg ható, a környezetet körülvevő és a környezetben benne levő, ergo a környezet működésére esetleg ható erőterek alakítását célzó technológia. Hatásának - vagy hatástalanságának - nincs köze ahhoz, hogy látod-e vagy hogy egyáltalán tudsz-e az ottlétéről.
A Hi-Fi Magazin egészen odáig menően kísérletezett ilyen eszközökkel, hogy rádióadás hangminőségén áthallatszódik-e, ha a stúdióban vagy a hangversenyteremben ilyen - jobb híján Belt-féle hatásoknak nevezett - hatásokkal manipulálnak a kísérletet végzők, miközben a kísérletben résztvevő rádióhallgatókkal annyi volt tudatva, hogy kísérlet történik, próbálják megítélni és visszajelezni, hogy milyen változásokat hallanak, ha hallanak.Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet!
-
válasz
fehér_ember #17320 üzenetére
"Nem tudom hogy ezeknek van-e amúgy zenehallgatásra hatása"
Nem csak "ezeknek", hanem gyakorlatilag mindennek hatása van a "zenehallgatásra", mert az jelentős mértékben hangulati/pszichés tevékenység. A napsütésnek, az alsógatyád kényelmességének, a hideg-meleg színek arányának, a pillanatnyi libidódnak, a kiegyensúlyozottságodnak, stb., szóval tényleg mindennek hatása van. Néhány színes pötty a hangdobozon amiről olvastál már "jót", vagy egy új festmény a falon, aminek kellemes/kellemetlen a kisugárzása, már változtathat a hangulatodon. Ha úgy fogalmaztál volna, hogy a hangra hatással van-e, az egészen más kérdés.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
fehér_ember
addikt
válasz
Kammerer2 #17321 üzenetére
Elhiszem, de nem tervezek e konkrét ügyben sem kísérletezni sem utánajárni.
Fej vagy fülhallgatóval ha youtube-ozok akkor úgyis megvan a vizuális inger, illetve akkor is ha yt music vagy jriver szól böngészgetés közben.
Persze ritkán csak önmagában zenehallgatás is előfordul pl. lecsukott szemmel ágyban fekve, netalán ülve vagy épp munkába buszozáskor.
Hangdobozos rendszer pedig hanyagolva van, de ott meg szívesebben alkalmaznék stroboszkópot meg mindenféle fajin színes össze-visssza pásztázó fénytechnikát pöttyözés helyett. Igaz ezeket csak pörgősebb zenéknél.Visszagondolva: először én is nagyon meg voltam lepődve mikor azt olvastam hogy számíthat hogy milyen kábel van a rendszeremben, aztán milyen jó hogy kipróbáltam.
Illetve emlékszem hogy az is tudott számítani amikor még állványos doboz és állvány közé "dobozalátétekkel" variáltam. Pedig utóbbi se jutott volna eszembe a fórum nélkül.
Mostmegmár eljutottunk odáig hogy még említeni se szabad ilyeneket[ Szerkesztve ]
-
Kammerer2
kezdő
válasz
fehér_ember #17320 üzenetére
"Nem tudom hogy ezeknek van-e amúgy zenehallgatásra hatása; ilyeneket nem próbáltam."
Ugye sokszor mondom, hogy érdemes a néhai Hi-Fi Magazint olvasgatni - le is tölthető. A Negyedik Dimenzió rovatban ilyesmivel is elég sokat kísérleteztek anno, viszonylag tudományos módszertan mentén. Más ügy Long ezirányú munkássága, az nem tudja kiváltani/pótolni senki számára a saját tapasztalatot, de a Hi-Fi Magazin igen.
-
fehér_ember
addikt
A DAC-os topik #110427-ére:
Lehet hogy tuning; de esztétikailag inkább gyerekszobai.
Nem tudom hogy ezeknek van-e amúgy zenehallgatásra hatása; ilyeneket nem próbáltam.
Amúgy a feldolgozó rendszerünk az agyunk, ahhoz többféle érzékszervünk is kapcsolódik. Szóval így egyből nem zárom ki hogyha valamelyiken keresztül "ingereljük" akkor annak egy másikra így áttételesen biztos nincs semmilyen kihatása.
A pöttyös hangdoboz láttán amúgy nekem egyből a szintén gyermeteg chord mojo, hugo cuccok a színes kör alakú gombjaikkal jutottak eszembe. Lehet ők is tudnak valamitU.I.: az előző hozzászólásban az "eset" az természetesen "esett" akart volna lenni.
[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
A DAC-os topik #110459-ére, a #110407-ben említett videóban bejátszottakra-ra:
1. elmegy
2. mintha csak plusz recsegés volna hozzáadva, nem túlságosan zavar, mert úgy hat számomra mintha külön forrásból származna nem a zene része lenne; persze jobb enélkül (azaz az első).
3. bugifaktor eset és már a zeneszám is változott; mintha ez lenne a torz és kicsit nyomasztó is. Ezt hallgatnám a legkevésbé szívesen.Persze néztem tovább is a videót, szóval tudom mit mondott utána a srác; szóval annak tükrében fura ez.
-
btraven
őstag
Diszkónika könyv megvolt valakinek? [link]
Nagyon jó, a melléadott hanglemezen a csak még a vibrátort is bekapcsolja[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz
RetepNyaraB #17314 üzenetére
huh, ez eléggé úgy hangzik, mintha meg lennének számlálva a napjai annak a hangfalnak. meg az erősíitőnek is. nálunk most lesz 4 a kicsi, es mar siman feler mindent ami akar. vagy odatol fellepot, samlit. barhova felmaszik. minden szempontbol para.
-
RetepNyaraB
veterán
Az bizony nagyon fontos tétel. Nap, mint nap ordítva vetem magam a hangfalak elé és ettől persze még izgalmasabb a kérdés, vajon mit véd annyira apu a furcsa zajos dobozokon, amiknek kívánatosan puha és jól benyomható elejük van. A hifit a falra szereltem és egy méter magasan kezdődik. Lemezjátszót már csak a kanapéról érem el
-
celf
őstag
válasz
fehér_ember #17310 üzenetére
nem. asszony lebeszélt róla. majd másik lakásban + ha a gyerkőc majd meg tudja különböztetni, h. mit szabad megbökdösni a filctollal és mit nem...
[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
December 30. 9-18h, Zsolt Audió, felhalmozódott használt készülékek kiárusítása. Menjetek.
[ Szerkesztve ]
-
btraven
őstag
Elborult jazz [link]
-
bitrograde
senior tag
Ahogy közeledik a január, egyre többet jár a fejemben.
-
RetepNyaraB
veterán
Ettől még nem feltétlenül alkalmatlan, csak ha üres a tér - mert tele lesz visszaverődésekkel. Ha van mód telepakolni könyvekkel, polcokkal, szabálytalanul kiálló sarkokkal, faliszőnyeggel, rendes szőnyeggel, növényekkel és függönnyel a hangsugárzó mögött, az sokat segít
-
kukulec
őstag
Értem. Ekkora területre szerintem az MA hangfal jó választás. D osztályból nekem eddig a Primare hozta/hozza a szintet. Anno az Elac 403 teszteléshez valaki hozott egy csoda NuPrime-ot. Levágta a rendszert. Fogtuk visszatettük a CXA80-at és csodásan szólt. Pedig elvileg nem volt erősebb. Nekem az a tapasztalatom, hogy a hangfal+szoba megadja a határokat, de az erősítő tudja ezt kiaknázni. Csak a füledre hallgass és osztálytól függetlenül jobban jársz és jövőállóbb, ha a digitális és analóg szekció szeparálva van.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i