- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- OnePlus Nord 5 - lehűti a kedélyeket
- Poco F7
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lev258
veterán
válasz
Tutu7030 #28395 üzenetére
A HWE frissíti a Xorg-ot is. Az fglrx viszont nem működik friss Xorg-gal.
Cinnamon esetén én is találkoztam olyannal, hogy pl. "visszacsináláskor" az egész grafikus felületet le akarja rántani, meg pár programot. Ez szerintem se normális viselkedés. Más grafikus felületnél még nem volt ilyen bajom. Ha le tudod követni, mit szed le, és azokat is telepíted még újraindítás előtt (kivéve a friss összetevőket), akkor elvileg helyreáll a rend. Bár a kezemben egy Linux Mint egy ilyen során halt meg, akkor tértem vissza Ubuntu vonalra.
Másik lehetőség, hogy frissebb kerneleket is megnézel. -
Tutu7030
veterán
Megpróbálkoztam újra ezzel a HWE dologgal, mert naponta reklamált a biztonsági frissítés miatt a 14.04 (3.16.0-44-generic).
Leszedte ügyesen az fglrx-et, majd telepítette az új kernelt. De ez még mindig bugos, így visszamentem a 3.16-os kernelre, töröltem a 4.x.x kernelt, restart, kijelöltem telepítésre az fglrx-et, erre le akarja szedni a "fél rendszert" a synaptic (cinnamontól kezdve egy csomó xorg, totem, meg egyéb programokat törölne, ha hagynám). Most akkor hogyan tudnám felrakni a zárt ati drivert (hogy ne törölje a többi alkalmazás)?? -
ampulla
aktív tag
Sziasztok! Egy kis helpet szeretnék kérni conky-val kapcsolatban, mert Jézus akarta ellenére sem tudom beconfigolni. Egyszerűen nem tudok tetszőleges színt beállítani neki, és rákényszeríteni arra, hogy ne legyen window bar a 3 vezérlőikonnal. Egyszerűen nem lesz fehér a háttér, amikor megadom neki az ffffff RGB színt. Próbáltam már a window_type-nál az override-ot, de akkor nincs átlátszóság, a desktop tpye-nál pedig kattintásra eltűnik az ablak.
Valaki tudna segíteni ebben, vagy linkelni, hogyan lehetne ezt beállítani? Sajnos az 1.10-es syntaxszal nem sok helyen találkoztam... Érdemesebb lenne a régit használni, 1.9 alatt?
Íme a config:
conky.config = {
alignment = 'top_right',
background = false,
border_width = 1,
cpu_avg_samples = 2,
default_color = 'green',
default_outline_color = 'white',
default_shade_color = 'white',
draw_borders = false,
draw_graph_borders = true,
draw_outline = false,
draw_shades = false,
use_xft = true,
font = 'DejaVu Sans Mono:size=12',
gap_x = 5,
gap_y = 60,
minimum_height = 5,
minimum_width = 5,
net_avg_samples = 2,
no_buffers = true,
out_to_console = false,
out_to_stderr = false,
extra_newline = false,
own_window = true,
own_window_class = 'Conky',
own_window_type = 'normal', -
stippled_borders = 0,
update_interval = 1.0,
uppercase = false,
use_spacer = 'none',
show_graph_scale = false,
show_graph_range = false,
double_buffer = true, - flickering ellen
own_window_colour = ffffff, - ennek kéne fehérre állítania
own_window_argb_visual = true,
own_window_argb_value = 100,
own_window_transparent = false,
own_window_hints = undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager - ezeknek kellene levenni a bezárást, asztalra rakás ikonokat és a window bart...
} -
zso73
veterán
kubuntu 16.10 LIRC modul nem működik. 16.04 volt rajta, apgrédeltem. Utána nem működött. Csomagkezelővel leszedtem, újraraktam. Most újraindításkor nem töltődik be. Kézi indítással ok. A következő restartig.
ötlet ?
-
ampulla
aktív tag
Srácok. Nekem rohadt lassú a net. Minden rendben van ezzel a kernellel: 4.4.0-45-generic?
Speedtest szerint 36,2 Mbit/s-al töltök le és mégis beakad egy 480-as youtube videón. A 14.04-es kernellel nem volt ilyen problémám, meg a windows-zal sincs. -
Nagytalp
senior tag
válasz
ampulla #28384 üzenetére
Dell E5400 nekem Win alatt produkált képernyő frissítési hibákat és néha Ubuntu alatt is bevillogott kijelentkezés közben. És ezt nem csak egy gép csinálta.
Az általad leírthoz hasonló hibát a kollégám is tapasztalt Windows alatt de ott a böngészővel volt gond. Szóval ez egy bug kombó is lehet akár...
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Dell Latitude E5430-as laptopom Intel HD 4000-es intergrált videó kártyávával. Nem tudom, hogy a videó kártya a hibás, de olyat szokott csinálni a chromium, hogy villog az ablak kerete, amikor egy masszív töltés van. Pl megnyitom a facebookot és írtak kb 5-en. Vagy képeket nézegetek facebookon videót nézek valahol. Néha az felső résznél is bevillanak egy nagyon pici csíkban. Lehet, hogy kellene flash? Lehet a chromium hibája, firefoxban még nem próbálgattam. Ez a jelenség megvolt már nekem a 14.04-nél is most 16.04-et használok.
-
törölt tag
Egy UEFI-s gépből a hdd-t áttenném egy BIOS-os gépbe. Az új gépben a grub problémába ütközik. Szeretném megoldani a dolgot újratelepítés nélkül.
Hogyan tudnám a grub-ot rendbetenni?Partíciók:
sda1 - grub - 100MB
sda2 - EFI - boot - 100MB
sda3 - ext4 - / - 10GB
sda4 - ext4 - /home - 4TB -
Rimuru
veterán
válasz
Tutu7030 #28381 üzenetére
Arch alapertelmezetten az ESP-t hasznalja /boot-nak is, tehat oda kerulnek a kernelek, bootloader config stb. Gondolom a majnaro is igy jar el, szoval kell a kicsit nagyobb particio, foleg ha tobb kernelt rak fel egymas melle (termeszetesen megodlhato ugy ahogy nalad is van ha tudja a user hogy mit csinal
).
Ugy latom neked ezen a lemezen nincs fent win, az instant elvisz 24 megat nalam. -
saelin
veterán
válasz
brickm #28378 üzenetére
Uefi? Nekem manjaro van a fő gépemen és én is így járok vele mindig (főként steames játékokra van használva). Telepítsd legacy bios módban (mbr) úgy biztos menni fog.
Ha mindenképp Uefi kell, akkor csinálj legelőször egy gpt partíciós táblát és ennek az elejére egy efi boot partíciót (vfat/fat 32-re formázd), olyan 250-500 MB körül legyen. Ide kell telepíteni a manjaro bootloaderét.
Ha így csinálod, akkor mennie kell.
Egyébként én is megjegyeztem már ezt a bugot korábban a calameres telepítővel, hogy valami nem kerek vele, de kiröhögtek. Használd a Thus-t! Béta ellenére sokkal jobban működik, mint a partíciónálás közben összeomló cala...
-
RaZroX
addikt
A melegedés volt a gond tényleg. Köszi srácok
-
brickm
őstag
válasz
Tutu7030 #28351 üzenetére
Engem ma fél napig a manjaro szivatott.
Feltettem, live-ben nyomtam, oké tetszett. bár elég minimalist, zárt, de stabilan ment, nem akadt nem fagyott, ellenben az összes eddig kipróbált többi linuxommal.Feltettem restart, aha... no operating system. feltettem 3 x mindig másféleképpen, uefi legacy, minden játszott.
Még a windows-om se jött elő újra. Már kezdtem kétségbeesni, mire előszedtem egy vészhelyzeti usb-met és visszatettem a bottfleget a windows-ra. meleg helyzet volt. -
-
lev258
veterán
válasz
RaZroX #28373 üzenetére
Windows alól frissítsd a BIOS-át.
Ubuntu alatt valószínűleg azért kapcsolt le, mert volt egy BIOS bug, ami miatt nem megy a hűtés és túlhevül. Ezt idővel javították. Tudom, mert kitartott mellettem pár évig egy ilyen gép. Egyszer télen kinn az udvaron telepítettem fel (garantált hűtés).
(Megjegyzem, ugyanez XP alatt is előfordult, ha nem volt telepítve az Acer saját energiakezelő alkalmazása.)
Egyébként Ubuntu Mate, Xubuntu, Lubuntu, esetleg Linux Mint mehet rá. -
RaZroX
addikt
Üdv!
Van itthon nekünk egy Acer Aspire 5315-ös laptop, de nem tudok rá rendszert tenni. Egy Windows XP volt rajta, fel akartam dobni rá egy Ubntu 16.04-et de telepítés közben kikapcsol a laptop. Megpróbáltam egy Lubuntut szintén 16.04-et az is ezt csinálta. Windows 7 telepítő semeddig nem jut, Windows 10 felmegy, de boot után fekete kép vár. Egy régebbi Ubuntuval megbirkózna ? Mit ajánlotok ?
-
cigam
titán
Sérült a csomagadatbázis (de hogy mitől?), most fut a dpkg ...
Köszi a tippeket!
-
-
cigam
titán
16.04-en valami frissült, és azóta login után széttörik a kép, és pár mp-el később elkékül a képernyő. Egér van, látszólag megy a gép, pl. át tudok váltani konzol-ra. A dmesg vége tele van compiz segfaulét üzenetekkel.
Dell D630 Intel 965 integrált VGA van benne.
Ötlet?
-
donatel
tag
Hali!
LDAP servert telepítek.
Ott járok hogy létrehoztam az LDAP adatbázis konfigurációját, háttér definícióját egy backend.ldap.local.ldif fileban, ami így néz ki:Majd az LDIF file másolása a címtároz az alábbi utasítással:
ldapadd -Y EXTERNAL -H ldapi:/// -f/etc/ldap/ backend.ldap.local.ldifEzután elkészíttem az előtét címtárt egy frontend.ldap.local.ldif fileban ami így néz ki:
Ezután felakartam venni a bejegyzéseket az LDAP-címtárba de a következő hibát írta ki:
Mi lehet a problémája?
-
Dhampir
félisten
válasz
CsakEgySrác #28364 üzenetére
Hőmérsékletre például a Psensor, Psensor- Grafikus hőmérsékletjelző Ubuntu alá.
-
CsakEgySrác
csendes tag
Sziasztok!
Tele a hócipóm a windows 10-zel, szóval váltottam ubuntura. Véglegesen, csak ez az egy rendszer van a gépemen. Lenne néhány kérdésem a rendszerrel kapcsolatban.
1.: SSD-re telepítettem, a trim működését hogyan tudom ellenőrizni?
2.: valahol írták, hogy SSD-re ne tegyek swap partíciót, ez igaz? vagy ne foglalkozzak vele? úgy telepítettem az ubuntut, ahogyan ő akarta, töröltem a meghajtót és ő létrehozta a neki szükséges részeket
3.: van valami olyan program, amivel lehet monitorozni a gép hőmérsékletét, fordulatszámokat?Köszi a segítséget előre is!
-
törölt tag
válasz
Rimuru #28361 üzenetére
Nem a Kodi-val van a gond, ott ki van kapcsolva minden ilyesmi.
Grub-ban átírtam az alábbira a megfelelő sort és update is megvolt, de nincs változás.GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash consoleblank=0"
Kezd nagyon bosszantani a dolog.
Nem is értem, hogy egy server esetén mi a túrónak van alaphelyzetben ez benne??? -
törölt tag
Ubuntu 16.04 Server van feltéve egy gépemre Kodi média lejátszóval.
Olyan gondom van, hogy üresjáratban egy idő után eltűnik a kép és nem jön vissza. Hallani, hogy alatta működik a Kodi, de gyanítom az Ubuntu valami screen saver-ként elsötétíti a képernyőt.
Hogyan lehetne ezt kikapcsolni? -
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #28357 üzenetére
Telepítettem a 14.04.5 verziót, az sem volt nyerő. A 14.04.4 is ugyanezt produkálta. Megnéztem, már az is a 4.x.x kernelt használja. Telepítettem a 3.16.0-44 kernelt, restart, indítás a 3.16.0-44 kernellel, a 4.x.x uninstall, restart, de a 3.16.0-44 kernellel is megmaradt a probléma. Még a végén windowst kell telepítenem...
-
-
-
-
-
Illetve, esetleg egy dist-upgrade-al jobban járok... :S Az az egy baj, hogy tetű itt a net, és jobb lenne, ha csak egy drivert kéne feltenni, de azt meg nem merem így, hogy láthatólag leszedne mindent, amit ér.
-
Az megvan, hogy az AMDGPU-t kéne feltenni, de ez jelöli eltávolításra az lubuntu-desktop csomagot. Wtf?
-
-
Hello,
Valakinek van ötlete, mit lehet tenni, ha egy Lubuntu 14.04-en a Catalyst nem indul el, és persze 1024x768-bsn ragadt...?
Google sokat nem segít... fent az fglrx, és a Catalyst közli, hogy nincs driver. -
törölt tag
Help!
Ubuntu Server 16.04 menne egy 2x4TB Raid0 gépre.
A HDD-ken 2 partíció van. Egy 10GB a rendszernek és a maradék mountolva más helyre. Namost az van, hogy a Grub menne ugye a /dev/sda és /dev/sdb meghajtókra, de nem megy. Az alábbi képet kapom.
Mi lehet a gond? Most bontottam ki a HDD-ket és hibátlanok.
Egyszer már belefutottam ilyesmi problémába, de nem emlékszem annak mi lett a megoldása. -
didros
senior tag
erre mit kell lépni?
sudo apt-get install xnviewmp
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
xnviewmp : Függ ettől: libilmbase6 (>= 1.0.1) de az nem telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza. -
Tutu7030
veterán
Azért, hogy ne porosodjanak be az érintkezők.
Asszem mentem a /home-t és csinálok egy újratelepítést formázás nélkül (csak még rá kell beszélnem magam (meg hátha tud valaki jobb megoldást(régen még szerettem újratelepíteni a rendszert, de ma már csak egy rendszert telepítenék csak újra, de azt "mélyformázással"
)))
-
didros
senior tag
válasz
God Vazzeg #28326 üzenetére
Rátaláltam erre is, telepítettem a libgstreamer-plugins-base0.10-0 -t de valami még mindig nem jó neki...
este kikopizom a hibaüzenetet. -
didros
senior tag
válasz
lev258 #28309 üzenetére
Hogyan kell telepíteni az XnView-t? Próbáltam ezt a két módszert, de egyik sem járt sikerrel.
http://sourcedigit.com/20608-how-to-install-xnview-image-viewer-editor-on-ubuntu-16-04/ -
stopperos
senior tag
-
Tutu7030
veterán
válasz
stopperos #28318 üzenetére
Nem futtattam semmit, mert a frissítés után lett ilyen. És az előbb pendriveról live-ban indítva nem fosta össze magát, a telepített verzióban meg bármikor el tudom hasaltatni, ha a vivaldiban vagy a chromeban elindítok egy videót (youtube, fb, stb), vagy megmozgatom a google térképet. Ugyanezeket a firefoxban hiba nélkül használhatom.
-
Tutu7030
veterán
válasz
lev258 #28314 üzenetére
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
fglrx-updates* fglrx-updates-core*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 2 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 0 B lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] iNa, akkor most nyomok egy restartot...
Még mindig lefagy/restartól, ha a facebookon elindítok egy videót a vivaldiban.
-
-
didros
senior tag
Sziasztok! Sok ezer darabból álló, összehányt családi fotógyűjteményemet szeretném rendezni, kicsit módosítani a jobb képeket automatikus feljavítással, méretre vágással, vörösszem csökkentéssel, stb.
Milyen program lenne erre a legalkalmasabb szerintetek?
Ubuntu Mate-t használok. Alapból van shotwell, de valahogy nem az igazi, túl fapadosnak tűnik és a google feltöltő része, mintha nem is működne... -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #28305 üzenetére
Mi lenne?
Inkább az most megint a gond, hogy az Nvidia-nak a Wayland-féle driver-kezelés megoldása sem tetszik, jelenleg is csak speciális patch-ekkel tud működni valahogy. Saját ötletük van, ami viszont mindenki másnak problémás lenne. Állítólag most elindult valami kompromisszum, de az meg egy harmadik megoldás fele húz.
Szóval köszönjük, Nvidia. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Lexus, Toyota topik
- 3D nyomtatás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Microsoft Excel topic
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 Intel Core i5-1135G7
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest