Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rigormortiis

veterán

Végére értem a Dark-nak, álljon hát itt egy rövid kis értékelés és kedvcsináló.

Mivel kb két hónap alatt jutottam el az elejétől a végéig, nagyjából egyben meg van a fejemben a sztori, ahogy a készítők is szánták. Igen, ez is azon ritka sorozatok egyike, amit már az elején teljesen megírtak, pontosan 3 évadra és 24 epizódra tervezve azt, így nem esett abba a hibába, mint a hasonló sorozatok nagy része, amiket a népszerűség miatt tovább húznak, aztán kapunk egy semmilyen lezárást (üdv Lost). És számomra nem is volt darálható, mert a legtöbb részt emésztgettem magamban, a megnézésük után gondolkoztam, mi-miért történt, ez is hatalmas plusz pont.

Ez a sorozat részről-részre épül a kis puzzle-elemeiből, és igazából egy kielégítő lezárást is kapunk bár bevallom, pár youtube videót megnéztem azóta, hogy tisztuljanak a dolgok. Ez olyan alkotás, ami elvárja, hogy a néző 100 százalékban rá figyeljen, de maradéktalanul meg is hálálja. Nem való mindenkinek, de ha csak fél szemmel nézzük (mint kb a sorozatok 80 százalékát, legalábbis én), akkor hamar el fogunk veszni.

Mondhatni német precizitással és tudatossággal van összerakva az egész. Technikai oldalról remek audiovizuális élményt ad (a harmadik évad ráadásul szintet lépett fényképezés terén), az intro az egyik legjobb, amit valaha láttam és baromi tudatos az is, igazából csak a szereplők felszínességébe tudok belekötni.

Ez egy kőkemény hard scifi-dráma, ami leginkább a szabad akarat-determinizmus kettősséget vizsgálja az időutazás és paralell univerzumok oldaláról tekintve. Csak nem olyan ostoba és hatásvadász módon, mint mondjuk a Marvel csinálta (bár ezzel együtt imádom, amit felépítettek a végtelen háborúig).

Nehéz spoilerek nélkül beszélni a történetről, úgyhogy nem is mennék bele a konkrét sztoriba, de tele van az egész wtf pillanatokkal, amik kezdeti félelmem ellenére nem hatásvadászok. Az első évad után azt gondoltam, hogy majd biztos öncélúan agyon lesz bonyolítva, de nem így lett. A 24 rész egy kerek egész, gyakorlatilag lezárt sztorit mutat be, sebészi pontossággal adagolva a kirakós részeit.

Aki ezt a bejegyzést elolvassa az joggal érezheti, hogy lelkes vagyok a az anyaggal kapcsolatban. Így van. Nagyon rég nem volt rám ekkora hatással sem sorozat sem pedig film. Zseniális a maga nemében. De nem való mindenkinek.

Kicsit sajnálom, hogy a karakterek leginkább felszínesen vannak megírva, de igazából nálam nem sokat vont le az értékéből. Ezzel együtt volt néhány karakter-ending, ahol a torkomba ugrott a szívem.

Számomra hihetetlen, hogy ezt az egészet, két, nemzetközi szinten nem túl magasan jegyzett alkotó hozta össze, eredeti tervből (nem adaptáció), közben meg a foshalmazt nyakunkba szabadító hollywoodi írók lázadnak az mi használat ellen :U

És igen, tele van a sorozat szimbolikus utalásokkal is. Nem csak ezekért, hanem a még teljesebb élményért is lehet újranézem így, hogy már tudom, mikor-mire figyeljek, de nagyrészt első nézésre is teljesen átélhető ez a tévés-mozis szinten egyedülálló utazás.

Ha számszerűsítenem kéne, akkor egy erős 9est adnék a 10-ből. A mínusz pont kizárólag a néhol sekélyes karaktereknek szól, ezzel együtt számomra az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb és értékesebb sorozata lett.

Az intro zene pedig instant ugrott fel a legtöbb playlistemre.

Új hozzászólás Aktív témák