- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Telekom mobilszolgáltatások
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- Kikristályosodik a Razr 60
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Samott
addikt
válasz
germinator66 #399 üzenetére
De nem, ez visszalepes az eddigi megoldastol. Nalunk futunk es vizet melegitunk gazzal. De eves szinten kenyelmesen beleferunk a hatarba. Most viszon minden honapban kell majd figyelni hogy mennyi az annyi? Eleve evente olvassak csak le, miert kell igy feleslegesen megbonyolitani?
-
tom570
aktív tag
Sziasztok!
Tájékoztatásként, ha valakit érdekel.
Kombinált hűtő fogyasztás konnektorból mérve.
Pillanatnyi: 70W
24 órára mérve: 740W (mérő szerint 24-ből 11 órát ment)
Ezt szorozva 365 nappal az 270kW (bár most többet van nyitogatva, hideg víz stb)
[kép] -
-
Samott
addikt
Mi ez a baromsag mar megint: A gáznál eltérő lesz a téli és nyári átlagfogyasztás, ami felett piaci árat kell fizetni
Miert kell ezt ennyire megbonyolitani? Most akkor honaprol honapra kell figyelni hogy belefertunk-e? Nem lenne egyszerubb az ev vegen nezni egybe az egeszet? Es akkor kifizetni a kulonbozetet?
-
Ez sem ennyire egyszerű. Nálunk a családi háznál csináltattunk energetikai felülvizsgálatot. Hőszigeteléssel minimális megtakarítást érnénk el, miközben a költsége hatalmas. Jobban megéri felrakatni egy napelemes rendszert plusz klímákat abból a pénzből. Persze akinek van bőven forrása ilyesmire, az szigeteltessen, de érdemes csinálni egy költség/haszon elemzést.
Jelenleg átlag alatti az energetikai besorolása a háznak, szigeteléssel ezt átlagosra lehet felhúzni. Persze maga a vizsgálat is pongyola, hiszen nincs benne a homlokzati szigetelés vastagsága. Nyilván más 5 cm, mint 20, de ott már az ár is nagyon elszalad.
-
most ez az ígéret/rendszer. később meg majd nem ez lesz. szerintem az a jó logika, hogy a lehető legolcsóbb legyen fenntartani, nem pedig az, hogy az aktuális, bármikor változó jogi környezetben olcsó.
van egyébként ekkora déli, árnyékmentes tetőd? 50 db 114 cm széles panelnél ez kb. 100 m2...
megírod a ház részleteit? fal, födém, pince, ablakok stb.
-
az biztos, hogy több értelme van, mint a villanykazánnak, és igen, a jelenlegi szabályrendszer mellett azzal nem száll el az ár.
de úgy amúgy a hőszigetelésnek van igazán értelme, az összes többi gépészkedés az mindig alkalmazkodás az aktuális helyzethez. mindegy, hogy fából, pelletből, gázból vagy villanyból kell kevés, az a jó, ha kevés kell belőle.
már csak azért is, mert nincs. se fa, se semmi, egyszerűen nem lehet fenntartani a b.szott pazarlást, talán idén már elkezdi belátni egy szélesebb réteg is. még vízből sem...
-
fú, nahát, leszavazta a szaki, aki eladja neked a marha drága gépészetet?
ha leírod, hogy miből van a falazat, van-e pince, milyenek az ablakok, milyen a födém/padlás, ki lehet számolni, hogy mennyit lehet nyerni a hőszigeteléssel, de nem 10% lesz az, hanem a legrosszabb esetben is majd felezi (!) a fogyasztásod.
a napelem klassz dolog, de 20 kw rengeteg, ahhoz kell 50 panelnyi tető minimum, jó tájolással, forintban is sok, ha megszűnik a szaldó, akkor pedig nem is oldja meg a problémád feltétlenül. és amennyibe egy ilyen rendszer kerül, abból tutira megvan a hőszigetelés is ablakcserével stb.
szóval ne a pazarlást tartsd fenn, és sok millióból csak annyit tegyél, hogy A energiahordozó helyett B energiahordozót pazarolsz... hanem szüntesd meg a pazarlást egyszer és mindenkorra.
-
törölt tag
válasz
rednifegnar #375 üzenetére
Sok ilyen van... nem nagy ügy jogilag.
Inkább csak időigényes és némi pénz is.
Kikötés viszont, hogy az egyes lakrészekk=albetétek önállóan is
műszakilag teljesen elkülönült "lakás"-oknak kell lenniük.
Legalább a minimál feltételek szerint.
A gond inkább ennek a megoldása tud lenni.
Függetelen megközelítés és lakhatás.
Független, fűtés, víz, csatorna, energia, kábeltv, stb.
bonusz: a saját lakrész független életvitele ami istenkirályág
plusz a független és egyszerűbb eladhatóság is előny... -
sambenez
addikt
válasz
germinator66 #364 üzenetére
Ha egy no frost légbefúvásos hűtőt megpakolsz és elzárod a keringő levegő útját akkor jól kitolsz magaddal.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Belahaver #373 üzenetére
hat egy csaladi hazat tarsashazza nyilvanitani... hat nem tom, meg ilyet sosem lattam, biztos van egy csomo feltetele, albetetek, megfelelo mennyisegu garazs eloiras szerint, meg koltseg mert kapasbol fel kell meretni felkent szemellyel. aztan azt lepapirozni. meg utana a jogallasa. ha ez olyan jo lenne akkor mindenki ezt csinalna es gyanitom nem fog menni iden aug 1-ig
-
rednifegnar
senior tag
nekem az teljesen okes lenne, kinyitom a kulsot es belul a polcokon lenne mindegyiken egy atlataszo ajto. az mar sima muanyag is lehetne, mert nem szamit, lenyeg hogy azt nyitom ki amibol ki akarok venni (vagy betenni) es csak abbol az 1 fakkbol jon ki a hideg levego.
uram bocsa nem ajtok vannak hanem szilkon fuggony mint sok kozertben a nyitott hutokon.
az uveges latvany huto az sosem a gazadasagossagrol volt hires, nem veletlen nem azt hasznalnak a normal hutokon.amivel meg lehet sporolni az az alakja. regen a hutok gombolyuek voltak, keves ellel es sarokkal. az is sokat szamit csak ugye ma mar nem trendi (max retrozni) meg rossz a helykihasznalasa.
en meg a kilincset is visszatennem, nalunk mar volt olyan hogy nem lett rendesen becsukva, be lett annyira hajtva hogy a vilagitas mar nem egett, de kicsit nyitva volt.
egyszer meg a melyhutot is sikerult igy hagyniuk, eszrevettem de addigra mar a benne levo cucc szepen megolvadt, dupla kar, egy csomo aram plusz az egesz kuka.
tudom persze ma mar nem szabad mert mi van ha belul a gyerek es magara zarja es nem tud kijonni a hutobol...
(de egyebkent lehet allin venni kulonfele hutoajtos gyerekzarakat) -
törölt tag
Villanykazán >> tévút.
Minden más villanyfűtés is ami nem klíma/hőszivattyú >> tévút.
Kivéve a párszáz Wattos apróságokat a fürdőbe és
a hálóba/gyerekszobába éjjelre/alvásidőre a klíma helyett.Hogy áll a hőszigeltség?
Mert a valódi kiút az energia igény csökkentése.Ezért a FŐ cél a hőszigeteltség növelése... ahol és amit csak lehet!
Mivel 1X költség és aztán évtizedekig nem kér enni csak spórol :-)Bonusz >> kisebb napelem rendszer is kell utána a fűtésnek.
----
5000 m3 gáz még 3 családnak is soooook... energiavámpírság.
Erős hőszigeteléssel 3 generációra cirka a fele a manapság az elérhető szint
~1200-1400 m3 fűtésre
~ 600-700 m3 melegvízre, ha gázos
~ 500 m3 főzésre/sütésre, ha gázos -
Ixion77
addikt
válasz
rednifegnar #365 üzenetére
Olyan kétajtós amelyen egymás mögött van a két ajtó? Nekem ez volt az első amit láttam.
A jégcsináló persze hogy sokat fogyaszt. A halmazállapot-változás nagyon energiaigényes folyamat.
Az átlátszó ajtóba is bele lehetne ebből a szempontból kötni, hiszen valószínűleg nem olyan hatékony az átlátszó szigetőanyag mint a normál. -
cettlee
őstag
hali!
én is épp azt tervezem hogy az átalányt csökkentem manuálisan.
tavaly 5000 m3 gázt használtunk, 40 ezer a havi átalány.(jövö honaptol 300ezret kéne fizetni havonta)
most folyik a fűtőrendszer tisztitása, felujitása kondenzációs kazánra, elvileg 40%-kal hatékonyabb lesz a rendszer.
Őszre remélhetőleg kész lesz 20 kW-nyi napelem rendszer, az a terv hogy az átlag gázmennyiség elérésén felül kiegészitjük a fütésrendszert villanykazánnal vagy hőszivattyuval. Illetve pluszba még felkerül 2-3 klima.
Ez mondjuk baromi nagy beruházás, de nem találtam más megoldást.
Tipikus 40 éves 3 generácios családi ház. -
rednifegnar
senior tag
sztem a huto fogyasztas olyan mint az auto, baromira fugg sok mindentol. mennyire rakod tele, mennyit nyitogatod, milyen homersekletre allitod, mekkora a kornyezeti homerseklet, mennyire tud szellozni, stb.
ezert inkabb abban kell gondolkodni hogy lemeri az ember aztan probal modositani a dolgokon es ujra meri. nyilvan egy hosszabb intervallumban, nem fel napig.
aztan kijon valami es eldonti hogy megeri e eves szinten par kilowattert varialni vagy tetemesebb lesz a sporolas, stb.
-
kisbalazs83
aktív tag
Hibás.
-
MrCsiT
addikt
válasz
sajtos365 #353 üzenetére
Egy alapból téli üzemre is felkészített klímára (aminél van "csepptálca fűtés") ez azért nincs így, nem fagynak le, csak persze azok drágábbak, mint a hűtö-fűtőnek árult 150e-s modellek.
Más: hűtő fogyasztás/csere témakörhöz: amíg egy A-s hűtő +100% felárral vehető meg (pl. A-s 108 kWh vs 211 kWh -s fogyasztású nem A-s eszközöket nézve) , 6-7 év megtérüléssel (mindezt: fogyasztói társadalomra tervezett terméknél) addig azért az A-s hűtő választása nem egyértelmű döntés..
-
Ixion77
addikt
válasz
rednifegnar #357 üzenetére
Vannak már ilyen hűtőkre kezdeményezések csak exkluzivitása miatt aránytalanul drágán. A linkeken pl. dupla ajtós megoldás is van.
-
rednifegnar
senior tag
na igen ez olyan mint a kata, konnyen mondja egy fofax hogy be kell epiteni a tobble koltseget. hat banyek nem beepiteni nem lehet hanem tartani, van akik csokkenteni akarnak a meglevo dijakon is, ilyen inflacio mellett. persze egy barsonyszekbol mashogy nez ki a vilag, ahol meg az is ujdonsag szamba megy hogy van vezerelt aram... rohej.
-
Ringman
félisten
válasz
rednifegnar #359 üzenetére
csak érdekességként írtam, nem éri meg csökkenteni a monitorok számát, mert lassabb lesz tőle a munkavégzés.
7-800 kWh lehet évente a teljes fogyasztás, ez a fogyasztás egyáltalán nem para, ha drágább lesz az áram/gáz, akkor be kell építeni az árazásba (ha a piac engedi persze)
-
rednifegnar
senior tag
akkor egyszeruen kiszamolod mennyi a tulfogyasztasod, es meger e annyit hogy ezeket uzemelteted, vagy visszaveszel belole es mondjuk 2 v 1 monitorod lesz es megsoporlsz annyit hogy ez megeri a kenyelmetlenseget.
nekem tobb bementu a monitorom es ha tobb gepet dugok ra akkor gombnyomassal valtok koztuk, aztan van eger/billentyu switchem is. meg persze hasznalok remote desktopokat es akkor nagyon valtogatni se kell. de alapvetoen 1 gepet hasznalok, a tobbit kikapcsolom ha nem kell melohoz. -
Ringman
félisten
válasz
rednifegnar #349 üzenetére
ahhoz szét kellene szedni az asztal alatti kábeltálcát :/
benq gw2765 (32w) + acer xb321hk (56w) +medion md 20850 (23w) 24"-os wqhd, szóval ezek biztos fogyasztanak 110-140 Wattot, mert nem a legalacsonyabb fényerőt használom.
-
-
axioma
veterán
válasz
rednifegnar #352 üzenetére
Ez eleg hatekonytalan (vizzel kitoltes), hiszen ha no vagy csokken a huto tartalma, akkor azt a vizet ujra lehutod vagy lehulve kiontod (hagyod felmelegedni), ami viszont tobb mint parszor ugyanannyi levego hutese. Ha mar ki akarod a felesleges helyet tolteni, akkor hungarocell pl. csomagolasokbol van nem porlo' nagyobb darabok, vagy ures palackok. Persze hatrany hogy amikor tele a huto a lehutott vizet - ha nem merev a csomagolasa - kiontod es nem foglal helyet, majd engedsz a csapbol ujat, a palackot/hungarocellt tarolni kell. [Persze lehet felfujt zacskoval is jatszani csak ott a zacsko is kirepulhet suly hijan.]
Leginkabb nem kell nagyobb hutot venni mint amennyit jellemzoen kihasznalsz, ha ennyire szamit minden forint, de en nem latom valosnak a megtakaritast (amolyan nyul nem eri utol a teknost erveles erzesem van). -
Gézengúz
addikt
válasz
rednifegnar #352 üzenetére
Szögletes palack-
Jégakku, dobozos tartós tej. A hűtőnek az a jó, ha mindig teli van. Ezért fontos a megfelelő méretű hűtő kiválasztása. -
sajtos365
tag
Egy hűtő-fűtő klíma lenne ideális mert negyed annyi áramot fogyaszt mint egy hősugárzó, de télen a jégcsapok megfogják a külső ventilátort, 0 fok alatt nem ajánlott.
A neten találni távirányítós fali hősugárzót, úgy néz ki mint egy split klíma az egész praktikus lehet, nekem legalább is tetszik.
-
rednifegnar
senior tag
a hutonel ez lenne a jo irany, valami ilyenben gondolkodom en is.
ha minden kinyitaskor kiomlik belole a hideg levego es bearamlik a meleg akkor egyfolytaban jar. hiaba kicsi a levego fajhője, ha azt ujra es ujra le kell hutenie, naponta soxor a nyitogatasok miatt.
ezert meg kell akadalyzoni hogy annyit nyitogassak, vagy azt hogy kimenjen belole a hideg.
a nyitogatast nehez.
ezert legjobb lenne ha minden polc egy kulon ajto lenne, ha mas nem legalabb a huton belul. es persze atlatszo hogy lasd mibe kell belenyulni.
masik a diy megoldas, kitolteni a helyet, pl vizzel. de legjobb lenne szogletes palackokkal. a viz nem melegszik fel egy kinyitastol es kitolti a kiaramlo levego helyet igy nem kell ujra es ujra lehuteni.
legjobb persze a sok ajto lenne. nem tom letezik e ilyen. legalabb belul uveg ajtokkal. -
rednifegnar
senior tag
merd meg a monitorokat kulon kulon.
nekem a munka pc-m 1 monitoros (volt 2 monitoros de nem birtam megszokni). az eddigi monitorom 50W-os volt kozep fenyeron, most kicsereltem ez szinten 50%-on 15W-os. ez mar azert nem keves eves szinten. a pcm egesz keveset eszik asztali de nem egy combos, munkara eleg (3 ssd 1hdd), 70W.
igy a pc-m kb 85W-bol elvan. ha elmegyek a geptol kinyomom a monitort (ezt regen is megtettem).
ha vege a meloidonek, pct kikapcsolom. vettem egy w10 stick pc-t. ez 3W-ot eszik. persze olyan is, de bongeszni ph forumozni teljesen jo, meg yt-ot is elviszi.
nyilvan lehet tablet/lapos/notebook cuccokban is gondolkozni, nekem most igy jott ki a matek.
nas-t beallitottam hogy telleg csak melo idoben menjen, minel kevesebbet egyen, hdd is pihiznek. -
Alex91
félisten
válasz
germinator66 #343 üzenetére
Most nehogy mar az atalanyos kimaxolja a kedvezmenyt, a diktalos meg esetleg fizet pluszt kozben, eves szinten lehet, hogy nem is fogyaszt kereten felul…
-
nihill
őstag
Sziasztok!
Ez van a tavalyi elszámoló számlám végén (gondolom idén is kb. hasonló lesz, az majd pont mostanában fog megjönni):
Ezzel kapcsolatban van/lesz valami teendőm, rezsicsökkentés ügyileg?
Egyrészt egyértelműen tud róla a szolgáltató, hogy meg sem közelítem a limitet (pláne nagycsaládosként) másrészt ezzel a havi osztással egész télen mégis a havi limit fölött vagyok. Van arról valami infó, hogy erre az esetre is gondoltak és kezelni fogják, vagy mindenkinek egyenként kell majd intéznie valamit? (mert szerintem nem csak én vagyok így) -
germinator66
aktív tag
Szerintem semmiféle átvezetés nem lesz. A diktálósokkal folyamatos az elszámolás, ott a jelleggörbe lehet még pluszban segítség, az átalányosokkal pedig elszámolnak évente, mint eddig. Ha alacsonyra állítja valaki, akkor is egyben fog egy nagyobbat fizetni, lévén a kedvezményes keret sincs ingyen. Azt nem tudom, átalány esetén van-e pl. minimum, amit vállalnod kell.
-
bobace
addikt
Na igen, én ezt szeretném elkerülni. Nem akarok egy hónapban sem pluszban tízezreket fizetni, amit év végén majd átvezetnek a következő ciklusra, mikor rájönnek hogy nem használtam el a keretet. De mit is vezetnek át vajon, a piaci áron fizetett forintokat? Mert akkor kb egy fél évig nem fizetek gázszámlát, télen meg megint túlcsúszok, amit ki kell fizetni így soha nem tudom a rendszerből azt az összeget visszanyerni igazán.
-
BlackV
őstag
Akkor ezt a jelleggorbet ertelmezzuk…
Én már ettől a szótól is sikítófrászt kapok. Honnan tudni, milyen lesz a jelleggörbém már januárban. Nyilván sehogy, a tavalyit nézik meg. Ebből kiindulva aki tavaly 1728m3 alatt volt évesben, annak elvileg semmilyen számlát nem kellene nem támogatott áron kiszámlázni, úgy logikus. -
germinator66
aktív tag
Természetesen annyit állítasz be, amennyit akarsz, és akkor majd az éves elszámoláskor ki tudod használni a teljes rezsicsoki keretet, azon felül meg fizeted piaci alapon, egyben.
Persze nyilván az ciki lenne, ha mindenki szuper alacsony átalányt állítana be, akkor állambácsi cumizna...
-
tradeelek11
aktív tag
Én idáig is átalányban voltam. Gázban is pontosan annyit fizettem (attól függően hogy 30 vagy 31 nap) télen és nyáron is. Leolvasás után pedig elszámoltunk. Tegnap belinkeltem amíg te tudod beállítani hogy hány m3 után fizetsz átalányt addig engem ez nem nagyon érdekel. Sőt még ha a végén esetleg fizetnem is kell, akkor is addig nálam van a zsé.
( de nem kell, mert a gázórát 10 liter pontosan látom a Home Assistantban,
és onnantól már akár azt is kiszámoltatom vele, mennyi az "előre", vagy a "túl" fogyasztásom.)Tisztelettel
-
BlackV
őstag
válasz
Fandango #325 üzenetére
"Ahogy már írták, itt az államnak az a lényeg, hogy havi szinten kapjon többlet bevételt."
Az MVM szerint meg nem ekkora a baj. Elvileg manuálisan is lecsökkentheted az átalányodat, ha kevesebbet akarsz használni mostantól fogva.
"Csökkenthető-e a részszámla mennyisége, hogy ne kelljen piaci árat fizetni?
Akkor javasolt a részszámla mennyiséget csökkenteni, ha a földgázfogyasztás ténylegesen csökken. Ezzel elkerülhető a túlfizetés.
Amennyiben a fogyasztás ténylegesen nem csökkent, úgy nem javasolt, mivel ez az éves elszámoláskori befizetést emeli meg jelentősen." -
AMD Power
titán
Egyik ismerősömnél vagy egy fogyatékos/down kóros gyerek. A közlönyébe be csak annyi volt,hogy fogyatékos gyerekre is van valami "kedvezmény"?!
-
TheMarci
addikt
A kedvezmény szót is értelmeznünk kéne.
Lehet arra gondol, hogy az éves összfogyasztásod (amennyit fogyaszthatsz kedvezményesen) nem csökken annyi nappal, amikor nem használsz gázt. Tehát a gáz mennyigég (m3) nem megy tovább, csak a napok számával nem csökken a mennyiség. (x/365)
-
germinator66
aktív tag
Igen, görgetik, de az időarányos túlfogyasztást később sem tudod elszámolni!
Szerintem az semmiképp nem jó, ha ők becsülik meg. Kérj egy általad jónak gondolt átalányt, vagy a jelleggörbés diktálás válaszd. (Nem tudom egyébként, a jelleggörbe korrekció automatikus-e. Tippre nem.)
-
Alex91
félisten
válasz
germinator66 #330 üzenetére
De hat akkor csak evesre szamolnak el, nem?
Es ahogy mondod, ha gorgetik a kedvezmenyt, akkor tegyuk fel nyaron valamelyik honap kedvezmenyes hatara legyen 30 m3. Ha en csak 25 m3 hasznaltam fel, akkor viszek magammal 5-ot a kovetkezo honapra…Es vegyuk meg az en esetemet, ahol ok mondjak meg, hogy mennyit fogyasztok az adott honapban, itt is elszamolhatjak magukat fel es le is. Es en is egyszer kapok egy evben egy alszamolo szamlat az ora allasan alapjan…
-
germinator66
aktív tag
A jelleggörbe az valószínűleg jó a cikkben, tehát télen nagyobb tőle a mozgástér. Ugyanennyire jó megoldás a havi átalány, sőt, talán még jobb, mert akkor nem vagy kiszolgáltatva a jelleggörbének sem. A veszélye annyi, hogy az éves elszámolásnál ha túlléped, egyben verik rád.
-
Alex91
félisten
válasz
germinator66 #327 üzenetére
Ettől függetlenül az adott számlában az idő-és fogyasztási jelleggörbe szerint adható kedvezményes mennyiség feletti mennyiséget hirdetményi áron kell fizetni.
Akkor ezt a jelleggorbet ertelmezzuk…
-
TheMarci
addikt
válasz
germinator66 #327 üzenetére
Már csak azt kellene tudni, hogy a jelgörbe az, amit nemrég linkeltek egy cikkben?
-
germinator66
aktív tag
Pedig nem jól gondolkoztok, többször idéztem már az MVM hivatalos tájékoztatóját:
Ha éves szinten belefér a kedvezményes mennyiségbe, számít, ha télen használok sok földgázt?
NEM.
A kedvezményes mennyiség éves szinten, de időarányosan biztosított felhasználási helyenként 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között. Ettől függetlenül az adott számlában az idő-és fogyasztási jelleggörbe szerint adható kedvezményes mennyiség feletti mennyiséget hirdetményi áron kell fizetni. -
Alex91
félisten
Szerintem nem igy lesz, hanem a jelleggorbevel korrigalnak.
Nekem van olyan honap, ahol 25k korul fizettetnek. Ha nezem, akkkor ez ugy jo 8k-val tullepi a kedvezmenyes arat. Ha ezt beszorzom 7-tel, akkor also hangon is fizetnek erre a honapra ugy 70k-t. De ha a kedvezmenyt korrigaltan, tehat nyari honapokra kevesebb, teliekre tobb m3 lesz a a 144m3 helyett a csokkentetten fizettett kvota, akkor ugye lehet, hogy meg nem is lesz plusz fizetes, vagy joval kevesebbel lepi at az ember a hatart.
-
Fandango
veterán
Szerintem a havi a lényeg, nem az éves.
Ha a havi keretet túlléped, akkor a keret feletti fogyasztást emelt áron fizeted.
Ahogy már írták, itt az államnak az a lényeg, hogy havi szinten kapjon többlet bevételt.
Az éves keret az csak egy kiindulási alap aminek a havi bontása a mérvadó.
Tulajdonképpen a rendelet úgy is kijöhetett volna, hogy napi fogyasztást adnak meg.
Ha valaki nem lépi túl az éves keretet, visszafizetésre ne számítson szerintem. Kár is ilyenről ábrándozni. -
snecizero
senior tag
Utolérte Magyarországot a válság.
-
BlackV
őstag
-
Degeczi
nagyúr
-
BlackV
őstag
MVM next
"Mit jelent az, hogy a kedvezményes mennyiség éves? Az elszámolás éves szinten lesz, vagy havi szinten?
A kedvezményes mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között időarányosan biztosított felhasználási helyenként.
Tehát a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban elfogyasztott földgáz elszámolása során vehető igénybe, amennyiben a fogyasztó egész évben egyetemes szolgáltatótól vételez.
A kedvezmény éves szinten lesz figyelembe véve.
A kedvezményes mennyiséget a felhasználó időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amely alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata kerül érvényesítésre, és az e feletti rész számlázása történik mindenkori versenypiaci költségeket tükröző áron. Amennyiben a kedvezményes éves időszakon belül kiállított (jellemzően havi) számlában elszámolt energiamennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, úgy a kedvezmény nem vész el! Az elszámolás az éves időszakban biztosítja 2022.08.01-2023.07.31. között a kedvezményes sáv mennyiségig az alacsonyabb árat. (pl. ha valaki diktálás alapján kérte az elszámolását, nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát és így a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg fogyasztás, akkor az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket nem veszíti el, azt később ki tudja használni az éves időszakon belül!)
Ebben az esetben az elszámolás logikája megegyezik a földgáz I. árkategória / II. árkategória szerinti megosztásának."Már csak arról nem szól a fáma, ha nekem a 2023 tavaszi és nyári kedvezményeimre is szükség lenne most télen, akkor mi a helyzet.
-
axioma
veterán
hat ha vezerelten van, nem szabad epitesi-szerelesi munkaval megszuntethetonek lennie a bekotesnek, azaz dugalj eleve kizart (persze siman lehet hogy valahol csuszopenzert mashogy csinaltak, csak akkor me'g nem volt olyan egyszeru informatikailag kikeresni, hogy hol van szokatlan fogyasztasi elteres a ket ora kozott... napelemeseknek mar most gsm-es, allandoan arulkodo orat raknak fel, de sztem ez viszonylag belathato idon belul utoleri a sima fogyasztokat is, foleg ha most megint lesz beruhazasra is penz a piaci(bb) dijakbol)
-
Ringman
félisten
otthoni munkaállomás perifériákkal, 3 monitorral, egy ledes asztali lámpával, hangszóróval, szünetmentes elé kötve a fogymérőt: 330W-os fogyasztás és még nem is fut végeselemes számítás. (mondjuk a processzor húzva van)
-
IG55
senior tag
Mondjuk szeptemberben rámvernek egy rakás piaci árat az extrém hideg miatt. Mikor fogják ezt jóváírni? Egy következő enyhébb hónapnál, ahol a limit alatt maradok? Az nem tud működni. Éves fogyasztás számításánál majd? Addig meg ülnek a pénzemen.
Nincs más megoldás továbbra sem: minden hónapban a limitet kell diktálni. Éves leolvasáshoz közeledve meg majd korrigálsz.
-
bobace
addikt
válasz
germinator66 #300 üzenetére
de ezeket te honnan tudod ilyen biztosan? szeretnék neked hinni, de még mástól nem olvastam így ezt a többlethalmozós dolgot.
-
Alex91
félisten
Nem katyvasz az, mert szerintem a korrekcios tablazatot is valamibol keszitik, mondjuk a mert homerseklet adatokbol…
Nekem homerseklet koveto (vagy minek hivjak) szamlazas van gaz eseten. Az elozo evi osszes fogyasztasom osztjak fel a 12 honapra. Ugy, hogy nyaron kevesebbet fizetek (nem is jon szamla, ha tul keves lenne az osszeg, amit fizetni kell), telen meg tobbet. Gondolom ennek mintajara keszitik majfpd ezt a jelleggorbet is…
-
Alex91
félisten
Meg mindig gaz
:
Ha valaki ugye egyenletes reszszamlat fizet, es tetelezzuk fel, hogy a havonta fizetett fogyasztasa tullepi a kedvezmenyes keretet, tehat magasabb aron is szamlaznak ezentul neki. A leolvasasnal azonban kiderul, hogy takarekoskodott, es kevesebb az ossz fogyasztasa, mint amit szamlaztak neki, sot nem lepi tul az eves kedvezmenyes hatart. Akkor mi van
Csak tan jovairnak neki…
-
IG55
senior tag
Ez azt jelenti, hogy ha pl szeptemberben 30 m3-nél többet diktálok, akkor ott megjelenik a piaci ár, ha januáran meg 330-at, akkor ott meg nem? Mi van ha extrém hideg szeptember lesz, és extrém meleg január? Ez így egyre nagyobb katyvasz.
nem téged kérdezlek, csak te linkelted.
-
AtHoS
nagyúr
válasz
germinator66 #300 üzenetére
Ezt ne nekem írd, hanem annak aki a cikket szerkesztette
-
bigdady
nagyúr
Egy 40 éves ÉTI gázkazánt lecserélni egy új kondezációsra kb mekkora gázfogyasztás csökkenés vizionálható? 15-20%?
-
BlackV
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Nexigo PJ40 okosprojektor / Számla + Garancia /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest