- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frankie50
tag
válasz
Gézengúz #9957 üzenetére
A nagyon jó marketinget ne felejtsd el
Egyébként fürdőszobai calor 2 lett levéve, az 2 kW teljesítményű. Most egy 2 kW-s, 3 csöves vonalsugárzó van fent. Ezt mindenki elfogadja, a másik fürdőben egy szintén 2 kW-s kerámiás, ventilátoros fali van, az csinál igazi meleget. -
balojazz
aktív tag
válasz
Gézengúz #9696 üzenetére
Szerintem arra gondol (mert én arra), hogy nov 23-áig kb nappal pulcsi-sportcipős idő volt, olykor póló is. Aztán jött pár nap hideg, majd az esővel megint enyhébb lett. Tavalyhoz képest durván hatodával kevesebb gáz ment el. Bp-en biztosan, de gondolom, sokfelé. Hegységek, szeles helyek nem tudom, hogyan szerepeltek. A decembert meglátjuk majd. 24-26 közt lehetne 20 centi hó végre, a többi lehetne tavaszias.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Gézengúz #9244 üzenetére
Vagy csak simán beállítja az ember az átlagos fogyasztását és vagy a határ alatt épp egy picivel az éves leolvasáshoz, opcionálisan rezsicsoki év elején, augusztusban még diktál 1et pluszban, amúgy meg nem vadászik random excelekre meg egyéb feketemágiás bonyolult egyenletekre hogy kitalálja hogy nem fog többet fizetni az adott hónapban...
-
Atomantiii
addikt
válasz
Gézengúz #9191 üzenetére
Íme (mindenki saját felelősségre használja - töltsd le, mert az online excel átformázza a dátumot angol formátumra úgy látom, de a sima excelben elvileg jónak kellene lennie).
Elvileg annyi, hogy C6-tól kezdődően másold be a saját fht-dat amit letöltesz, majd írd be a saját fűtőértéked és a korrekciós tényeződ is.
Ha megadod az előző és a következő diktálás dátumát akkor kiadja, hogy arra az időszakra hány m3 járt. Tájékoztató jelleggel lehet használni szerintem.
-
Floyd80
addikt
válasz
Gézengúz #9185 üzenetére
Ahhoz majd tudni kell, hogy 14-én vagy legalább 13-án mennyi a korrekciós tényező visszamenőleg 30 vagy 31 napra + az átlagos fűtőérték arra az időszakra.
Itt kell megadni a felhasználási számmal és akkor kiadja excelben vagy listában.
MVM - földgáz (mvmnext.hu)Tavaly itt előbogarásztam a Gázművek régi számítását, akkor is volt II-es ár, csak akkoriban pár forinttal volt több és nem 63.645 volt az éves kedvezményes mennyiség, hanem 41.040.
A saját görbéhez minden hónapra meg kell nézni a tényleges fűtőértéket és korrekciós tényezőt, az MVM ezt nyilván nem fogja, pedig megtehetnék.
Pl. októberben pl. 150 egység a tényleges hőmérsékleti tényező, akkor január 1-től a diktálás napjáig ezeket a tényleges értékeket összeadom, a diktálástól meg dec. 31-ig amit nem tudunk azt a 20 éves becsült adatokból adom hozzá, ami szintén letölthető.
pl. 63645 / 2958 X 190 / 35 (átlagos fűtőérték októberre) = 117 m3
Nem tudom mennyire pontos így, szeptemberre nekem 23 volt amit kedvezményesen adtak, ezzel a képlettel 24-et számoltam.
A megosztás az alábbi képlet alapján történik
41 040 x A = kedvezményes, I-es árkategória /B+C
ahol:
„A” az aktuális számlában elszámolt időszak tény fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege
„B” a naptári év első napjától az aktuális számla elszámolása készítésének dátumáig
rendelkezésre álló tény fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege (az elszámolás dátuma 1-2
nappal eltérhet a számla kiállításának dátumától)
„C” az aktuális számla elszámolásának dátumától a naptári év végéig a 20 éves átlag fűtési
hőmérsékleti tényezők összegeA szolgáltatási időszak összes hőmennyisége 5647 MJ.
A: A szolgáltatási időszak (2014.12.14-2014.12.31.) tény fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege 314,1 egység. Mivel a fenti számla elszámolása 2015.01.19-én történt, így a 2014-es naptári évre vonatkozó kedvezmény meghatározásához és a kedvezmény elszámolásához a 2014-es naptári év minden napjára rendelkezésre álltak a tényleges fűtési hőmérsékleti tényezők, így a 20 éves átlag fűtési hőmérsékleti tényezőkre ezen időszakra vonatkozóan nem volt szükség.
B értéke tehát a 2014.01.01-2014.12.31. közötti tényleges fűtési hőmérsékleti tényezők összege; C értéke pedig nulla.
B: a fent leírtaknak megfelelően ebben a konkrét példában 2863,6 egység
C: a fent leírtaknak megfelelően ebben a konkrét példában 0 egység. Tehát behelyettesítve a fenti képletbe:
41040/ (2863,6 + 0) x 314,1= 4502 MJ adható I-es sávban a 2014.12.14-2014.12.31. közötti időszakra. -
rmihaly
tag
válasz
Gézengúz #7994 üzenetére
MVM Next appban tudod megnézni.
Beállítások->Számlabeállítások->Jelleggörbe módosítása.Itt feldob egy grafikont és kiírja, hogy a rendszerükben szereplő előző éves fogyasztás alapján mennyi lehet az adott hónapra eső fogyasztás.
Ha két hónap közt vagy, úgy napra eső mennyiséget kell számolni.
Pl.: szeptember 17- október 17-ig
(Szeptemberre jutó mennyiség/30)*13nap+ (októberre jutó mennyiség/31)*17napHa az így kapott érték felett vagy, akkor az érték feletti részt lakossági piaci áron számlázzák.
-
pjen
félisten
válasz
Gézengúz #7350 üzenetére
Én ezt csak idéztem, de szöget ütött a fejembe, hogy lehet az, hogy bedugom egy konnektorba, de nem csatlakozik a hálózazhoz. Ennek a körnek külön kell lenni a hálózattól. Mondjuk tölthetne egy szünetmentest és arról egy PC, keringető szivattyú vagy hasonló. Viszont németben is 500K kérdés, hogy megtérül e valaha. Hűtőhöz nem igazán jó.800W legrand szünetmentest levert egy 240 literes hűtő.
-
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Gézengúz #6466 üzenetére
Arra azért remélhetőleg emlékszel (alig pár napja volt róla itt szó), h a vezérelt áramra fixen kell bekötnöd az eszközödet, nem kapcsolgathatod át a betáplálását. És még mindig figyelmen kívül hagyod a fizikát is. Azt írod, 100 literes típusod van, ott szintén kb. 12 óra folyamatos működésre lenne szükség 300W fűtőszállal a fölmelegítéshez még akkor is, ha megelégszel 45C-al. Miközben vezérelt áram napi 8 órára van (de még az sem folyamatosan, mint nemrég pont magad mérted ki ezt is: a felét napközbeni fél órás szakaszokra osztja el, így végképp semmire nem lenne elég egy gyenge fűtőszál, ezért kell a 1.5-2kW-os)
A lőtéri kutyát talán valóban nem érdekli, téged majd annál inkább, ha egyszer kifürdik előled a melegvizet, és másnap estig kell várnod, mire ismét lesz az alulméretezett rendszereddel...
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Gézengúz #6461 üzenetére
Túl nagy kérés lenne, h egyszerű műszaki kérdésben ne személyeskedj?
Pláne figyelmetlenül olvasva, hiszen sehol nem említettem, h lehetetlen.
De hogy mennyire irreális, azzal nemrég még magad is tisztában voltál, egyszerű vízmelegítő kancsó esetén megakadva egy 180W-os teljesítményértéken - most ahhoz képest kb. 100x-os vízmennyiség mellé gyártanál alig dupla teljesítményű fűtőszállal szerelt bojlert...Egyszerű fizika: 80 liter 15C víz 60C-ra melegítéséhez 300W-al nagyjából pont 14 órára van szükség... (120 liternél már 21 órára...) Ennek reálisan kb. a felére számíthatsz egy erkély-rendszernél.
Ám mivel gondolom termelés nélküli napokon is szeretnél fürdeni, és nem ennyit várva a víz melegedésére, mindjárt ott tartunk, h kell egy normál, nagy teljesítményű fűtőszál is a bojleredbe. Végképp sima ügy, és biztosan megéri. Ja, nem.
-
asdf_
veterán
válasz
Gézengúz #6458 üzenetére
Azért valaha ennek utánaszámoltál?
Best case scenario: 2*400W Szegeden és még dönteni is tudod 35 fokot, évi 1075 kWh, azaz 40 850 rezsicsökkentett, 76 ezer nem csökkentett áram (ha nem tudnád dönteni rögtön csak 736 kWh! azaz csak 27e Ft)
Közepeske: Székesfehérvár, délkelet, csak 10 fokot tud dönteni a függőlegestől: évi 780 kWh termelés (évi 29e/55,5e Ft)
Worst case scenario: Győr, full kelet, függőlegesen áll, évi 500 kWh termelés (évi 18 500/35 500 Ft)Erre akarunk elkölteni tartószerkezet nélkül nettó 780 eurót, azaz Br. 396e Ft-ot?
15-22 év megtérülés... -
-
313313
addikt
válasz
Gézengúz #6447 üzenetére
Ne is legyen gond.
Fí relé van? Kötések állapota milyen?
Láttam már mosógép által meggyulladt konnektort, kimelegedett alu sodrott kötést a falban....
El lehet itt poénkodni mindent, de nem érdemes. 3 évente elvileg a lakóházak hálózatát is felül kéne vizsgáltatni, arról jegyzőkönyvet készítettni...
Elég sok helyen megfordulok, és látom a belső hálózatok állapotát, egyik másik siralmas legyen az régi vagy új építés....Szerk.: Ha engedélyhez nem is kötném, bejelentéshez biztos, plusz egy érintésvédelmi jegyzőkönyvhöz, és legyen a felülvizsgáló felelősége mire mond ámant. Tudom kg-ért kapsz bárhol, de majdcsak kiveti a szakma magából azokat, akik ilyeneket csinálnak.
-
-
válasz
Gézengúz #6376 üzenetére
Pedig úgy van, ahogy írtam. Kb. 3 év után, amikor fűteni kezd a bojler, hallani lehet ilyen sustorgó hangot, amit új fűtőszál esetében nem. Ez a hang biztos jelzés arra, hogy cserélni kell. Ilyenkor, mivel ez a szar típus ún. kompakt kivitelű(azaz javítani nem lehet, vegyél újat), tehát a bojler alján, csak akkora nyílás van, amin épp befér a fűtőszál, viszont így 3 év után, a már rárakódott vízkő miatt, alig lehet onnan kicibálni.
Gyakorlatilag esélytelen egybe, épen kiszedni, a vízkőtöl letakarítani, majd újra visszarakni, mert a kicibálás során durván elferdül, sérül. -
-
madagaszkar
tag
válasz
Gézengúz #5484 üzenetére
Üdv!
Hívd fel az ügyfélszolgálatot, mert valószínüleg valamilyen adateltérés van az eredeti szerződés és a mostani regisztrációs adataid között. Nálam is hasonló volt a helyzet az édesanyámnak két keresztneve volt, a szerződésben úgy szerepelt, a regisztrációmkor csak az egyiket adtam meg és én is csak megbizott fizetőként tudtam felvenni a felhasználási helyet. Az ügyfélszolgálatos hölgy kijavította és onnantól rendben volt minden. Remélem tudtam segíteni. -
Frankie50
tag
válasz
Gézengúz #5283 üzenetére
Üdv!
Igen, nekem nem kell minden fórumos más, és több identitásÉs igen ő így gondolja, de nem is jelent problémát nekünk
Két fürdő van, eben csak a mosó és szárítógép lakik, csak az unokák fürdenek ott, ha nálunk vannak, akkor meg be van fűtve
Egyébként szabályozható, hogy milyen minimum külső hőmérsékletnél kapcsolja le a hőszivattyút, és váltson cekászra. Nekem a lényeg a gáz megtakarítás volt amikor megvettem, és eddig hozza az elvártat. A tetőszigetelést sem tartotta megfelelőnek, nem hajlandó elfogadni, hogy kell a padlás, és bizony bármilyen járható, terhelhető megoldás több pénz, és idő. Nem kétlem, hogy ért a dologhoz, és nem gondolnám, hogy rosszat akar.
-
tobias40
veterán
válasz
Gézengúz #4962 üzenetére
Még nem szereltük fel,előtte kikérem a véleményeteket!
Nem tudom mennyit fogyaszt a 120 literes villanybojler ha ketten használjuk,60-70 fokra állítva.Lauda:nem ragaszkodom a villanybojler cseréhez mert az is plusz kiadás,(le-fel szerelése munkadíja a bojlereknek meg flexi csövek vétele st..)csak tájékozódom és meghallgazom a tapasztaltabb emberek véleményét!
-
pjen
félisten
válasz
Gézengúz #4888 üzenetére
teljesen igazad van, de a 80 literes bojler 80 fokra fűtve kevés volt egy hajmosással egybekötött fűrdéshez Nejemnek. Egy 200 literes ami vezérelten elég lenne fizikailag nem fér el. Egyébként 1 hónapi használattal egy 80 literes vill bojler 10K val emelte a villany számlát direktbe kötve és hol volt meleg víz hol nem. A kondi gáz kazánból sose fogy ki a víz és átlag 3K havonta. Előtte a Bosch is Kb ugyanennyi gázzal elvolt.
-
Czimby
addikt
válasz
Gézengúz #4888 üzenetére
Utánaolvastam a dolognak a gázbojlereket nem lehet úgy takarítani mint az elektromost, tehát nincs szerelőnyílás a legtöbbön.
Így marad a leszerelés, és savas átmosás. Ami elvileg 50e Ft-tól indul és 1-2 napig nincs meleg víz, hacsak nem hoz a szerelő cserekészüléket.
Átfolyós melegítőt azt helyben megcsinálják jóval olcsóbban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Formula-1
- Once Human
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Yettel topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali notebookos kérdések órája
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Plus 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest