- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Mobil flották
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Telekom mobilszolgáltatások
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
menpee
aktív tag
válasz
#73959936 #1592 üzenetére
Nem fűtési szezonban sima A1 díjszabással ketyegett eddig a H tarifa. Annyi kérdés van, hogy a téli "korlátlan" mennyiségű 36 Ft-os áram után a nyári időszakban élni fog-e a 2536 kWh keret különállóan. Logikus lenne, ha élne és a saját hűtési költségemből kiindulva ott nehéz kicsúszni, ergo a 36 Ft/kWh rezsicsökkentett A1 díjszabással lehet kalkulálni egész évre. Technikailag két különálló 36Ft/kWh-ról beszélhetünk, a végösszeg tekintetében mondjuk nincs akkora szerepe.
-
dobolan
senior tag
válasz
cappa72 #1598 üzenetére
Ha a rásegítő fűtés nem abban a helyiségben van, ahol a kazán (vagy főfűtés) termosztátja, akkor abban a helyiségben ahol a rásegítő fűtés van, a radiátoron lévő thermoszelep le fog zárni, ha elérte a kívánt hőmérsékletet, de a többi helyiség fűtése addig fog folytatódni, míg a termosztát ki nem kapcsolja a kazánt.
-
válasz
dobolan #1595 üzenetére
A thermo szelepet tekergetheted, hiszen az arra való.
Ezt örömmel hallom, mert mi is hasonlóangondolkodunk., mint Daneeka#1569. A gyerekeknél van a termosztát, a lakás másik végében meg a nappali, ahol sokkal melegebb van (szinteltolásos hosszú ház).
Viszont nálunk most bejön az alternatív/rásegítő fűtés is, így akkor hamarabb zár a termofej.
Azt jól gondolom , hogy akkor a gyerekszobák fűtésére kevesebb gázt használ majd a kazán?
(kazán egy Radiant Suprema RCA 28/40, tehát hagyományos víztárolós gázkazán)@#1597blg
Én ezt pont így állítottam be. (akkor talán jó volt az elgondolás...) -
blg
senior tag
válasz
Daneeka #1569 üzenetére
a leghidegebb szobába kell rakni a kazánt vezérlő termosztátot. ebben a szobában ha van a radiátoron is termosztát, akkor azt maximumra kell állítani. (ellenkező esetben pl. ha a fő termosztát 25 fokra van állítva, a radiátor termosztát meg csak 21 fokra, akkor a kazán állandóan csak fűtene mert sosem tudná elérni a kért 25 fokot)
a többi szobában lehet szabályozni a fűtést a radiátortermosztátokkal -
dobolan
senior tag
válasz
Daneeka #1569 üzenetére
A thermo szelepet tekergetheted, hiszen az arra való. Alul van a torló szelep, azt kell radiátoronként egyszer beállítani, hogy a keringtetés egyenletes legyen mindenhol.
Az nyilvánvaló, hogy ha leveszed a thermoval a hőmérsékletet, akkor hamarabb felmelegszik a visszatérő, és lekapcsolja a lángot a kazán hamarabb. Ez fizika. Többet fog kapcsolgatni a kazán, amint nem képes alacsonyabb lángmodulációra. A Bosch Condens ebben nem a legjobb. Sokat fog kapcsolgatni, ha kicsi a hőlépcső. -
törölt tag
szeretném megkérdeni mindenkitől az 1587-es hsz szerint: H tarifa esetén nincs kedvezményes időszak (értsd: 10.15-04.15.) hanem mindenkor 36 Ft kw-ja ???
-
Alex91
félisten
Akkor diktalsz, ha a varhato eves fogyasztasod alapjan egyenletesen osztva a honapokra a fogyasztast most nem aranyosan, hanem tobbet fogyasztottal… (Elszamolastol, ha egyenletesen fogyasztanal minden honapban, akkor mondjuk most 5000 kWh -nal kellene lenned, de mondjuk 6000-nel tartasz. Ha meg kvotan belul lesz az ember, akkor nem igazan kell most diktalni az atalanyosnak.)
-
amargo
addikt
Én sem fizettem ki a felárát (de nem is ez a lényeg), ettől még amiket írtam létező különbségek.
- igen, tudom, abból van a ház
- az EPS-nél pont több, mintha az üveggyapotot akarnánk összehasonlítani egy airrock-al, de legyen csak multirock.
- igen, eps-t és xps-t is gyújtottam már meg (és még a videót is láttam: [link] ), olvadnak és füst is keletkezik.szerk:
Én a 20cm grafit vs kisebb, de akkor már kőzetgyapotot ajánlottam. A kettő között már nincs akkora különbség. -
Samott
addikt
válasz
balojazz #1583 üzenetére
Pontosan: jozan esz. A legviccesebb az egeszben hogy ugyanazok hulyeznek le az "en megmondtamert" akik kirohogtek amikor az olcso rezsi mellett szigeteltem meg napelemet raktam. Most meg kapkodnak ketsegbeesetten, mikozben nyilvanvalo volt hogy egyszer ez lesz. A hazugsag az hazugsag, mindig eljon az igazsag pillanata.
-
leslieke
Jómunkásember
Ha diktálsz, akkor az eddigi fogyasztásodat még a 40 Ft-os áron fizeted és nem fog beleszámítani a 2523-as keretbe. Ha nem diktálsz, akkor a szolgáltató csinál egy becslést, és az alapján indul el a kereted felhasználása.
Ha jól értelmeztem az eddigi cikkeket, de annyi van belőlük. -
Met
nagyúr
Sziasztok!
Ugye nincs olyan hogy jól vagy rosszabbul járunk anyagilag ha diktáljuk vagy átalányba van a villany?
Kolléganő valamit hablatyolt hogy jobb a diktálás.Tavaly és tavalyelőtt az éves fogyasztásunk 27xx kWh.
Átalányba 99xx forintot fizetünk havonta. Kiszámoló oldallal a július 16k lenne (334kWh) ha diktálnánk. A hőség nincs túl jó hatással a klímára. -
- a b30 tégla önmagában is remek hanggátló
- a táblás gyapot hőtároló képessége minimális, és eleve mindegy is, hiszen az a tégla feladata, nem a külső oldali hőszigetelésé
- tényleg nem éghető (de gyújtottál már meg eps-t? van benne adalék, nem ég jól)b30-as falra, pláne, ha kívülről is vakolt, én sem fizetném ki a kőzetgyapot felárát, nem ad annyi pluszt.
-
sambenez
addikt
válasz
tothmaxy182 #1576 üzenetére
A 36ft a kedvezményes ár. További kedvezmény nincs.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Marcsello31 #1564 üzenetére
Aki egy kicsit nyitott szemmel jár, az tudja, hogy rendes piacgazdaságban az államnak szabályozó szerepe van, nem szólhat bele a gazdasági folyamatokba. Ha mégis megteszi, akkor az legyen alaposan átgondolt, csekély mértékű, rövid ideig tartó és szociális alapon történő. Ebből az következik, hogy a rezsicsöki alapjában elhibázott lépés, a piac meg előbb-utóbb feleslegessé teszi (mert sokkal drágább, mint a piaci szint) vagy kikényszeríti a megszüntetését (mert sokkal olcsóbb a piaci szintnél). Amiből meg az következik, hogy az járt jól, aki úgy élt, mintha nem lenne rezsistop, és az rosszul, aki belekalkulálta a családi költségvetésbe 10 évig, és költekezett, nem fejlesztett a rezsire szigeteléssel, ingatlannal, háztartási gépekkel. Mivel teljesen hibásnak (piacidegennek, kádárinak, kommunista módszernek) gondoltam, számomra soha nem is létezett rezsicsökkentés.... ami mellesleg most is megmaradt ám rendesen, és persze én is benne akarok lenni a kvótában (mert anélkül is folyton minimalizálni akarom a rezsit). A linkelt bácsinak volt 10 éve cselekedni, előtte meg vagy 50. Az álllam meg segíthetett volna neki ebben-abban. De ennyi.
-
tothmaxy182
őstag
Sziasztok,
érdekes dologra lettem figyelmes a H-tarifával kapcsolatban.
Amikor bejelentették az új rezsi árakat, akkor mindenhol azt olvastam, hogy a H-tarifa változatlan marad. Ami azt jelenti, hogy fűtési időszakban ~24 forint, azon kívül ~36 forint/kWh.
Az utóbbi napokan viszont több helyen is csak annyit olvasni, hogy 36 forintért vételezhető a H-tarifa, sehol nincs szó a kedvezményes időszakról.
Pl ITT és ITT.
"A villamosenergia esetében tehát 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, az e feletti fogyasztásnál már 70,10 forint/kWh. Az "éjszakai áram": 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forintot kell fizetni kilowattóránként. A hőszivattyúkra továbbra is a kedvezményes H tarifa vonatkozik: 36 forint/kWh."Most vagy minden cikkből kifelejtik a kedvezményes téli időszakot, vagy az elmúlt napokban máshogy kezdték értelmezni a törvényt...?
Ha mostantól nincs 24 forintos fűtési időszak, csak a konstans 36 forintos ár lesz egész évben, az azért télen egy elég masszív másfél szeres áremelkedés lenne az eddigiekhez képest. -
cenzor
tag
A rendkívüli diktálás nem kötelező, és a kedvezményes kereten belül fogyasztó ügyfeleiknek nem is érdemes mérőállást rögzíteni a rendkívüli időszakban.
Itt vajon mire utalhat a "nem érdemes" kifejezés?
-
himpike
aktív tag
Létezik "hivatalos" jelleggörbe gázra MVM által? Egy oldalt se tudok megnyitni, ahol a google kidobta.
-
Daneeka
senior tag
Nálam egy Bosch Condens kazán van és termosztatikus szelepek. Computherm Q7RF vezérli. Tavaly a fűtési szezonra a gyerek szobába tettük át a termosztátot, így télen nálunk a hálóban és a nappaliban is feleslegesen meleg lett. A szelepek fullra kinyitva minden radiátoron mert az rémlik, hogy azt mondta anno a telepítő, hogy ne nyúljunk semmihez mert a termosztát vezérli a fűtést. (szerk: lehet azt mondta hogy ha lehajtok pár radiátort akkor nem lesz elég hideg a visszatérő víz és csökken a kazán hatékonysága)
Szabad idén lejjebb tekernem a termosztatikus szelepet ott ahol túl meleg lett?Illetve még ezzel a beteg setuppal is a gáz fogyasztási küszöb alatt vagyunk, (nincs pl. födém szigetelés se) érdemes lehetne moduláló termosztátot vennem? Ami zavar, hogy úgy látom, hogy a Bosch okos termosztátjat össze kell kötni vezetékkel a kazánnal (komm. bus) ha jól értem a helyzetet amihez össze-vissza kene fúrni a lakást, hogy a referencia szobába kerüljön a termosztát.
-
leslieke
Jómunkásember
-
válasz
Marcsello31 #1564 üzenetére
Politika topicot itt találod, ez egy szaktopic, lásd összefoglaló első sora, amit minden bizonnyal elolvastál
-
bigdady
nagyúr
Hali
Tesóm anyámékkal él a családi házban de külön alsó szinten külön bejárat stb. Megoldás lehet hogy társasházzá alakul? Mert akkor lakrészenként kell az átlagot számolni? Hogy megy egy ilyen? -
Marcsello31
őstag
Sziasztok, aki nem ismeri ezt az oldalt meg mutatom, érdekes hozzászólások vannak a témával kapcsolatban.
[link] Nem tudom bemásolni a szöveget mert képpel van feltöltve, No komment.
Engem az jobban aggaszt, hogy egy tol vonással csinálták az egészet, nem közölték előre hogy mi lesz, régen kedves aranyos bá,csi volt, most átbillent, gyuriba. De ahogy nézem jobban megszívjuk ezt mint annó az emszpt. Mi az anyámért nem szólnak előre_? Amit csinált a választáson hogy megvédjük a rezsit, az akkora hazugság hogy a vénuszról is látszik, többet keresni nem tudunk, lesz itt még fejfogás Decemberben. És mi lesz ha megszűnik az üzemanyagárstopp? -
törölt tag
Hát minő fura: rezsicsökkentés.
Semmi új nincs a nap alatt, csak nem értem. Főleg a gázt. A napra számolt fogyasztást.
A lényeg: van ugye nyár, amikor 15 m3 fogy és van tél, amikor 220.A kérdés: nyáron ugye alig fizetek, de pl. mondjuk januárban vagy 70 ezret ? vagy hogy ?
vagy ha az előző éves fogyasztás nem éri el az éves kedvezményest semmi sem változik ? -
Soulfly842
addikt
Elvagyok maradva 1359 hsz-vel, amit most egytől-egyig nincs időm munka miatt sem végigolvasni
Kedvesemmel most terveztünk kertes házba költözni, de ezt valószínűleg halasztjuk.
Így viszont szerencsés lett az energia fogyasztás, mind áramban, mind gázban alatta vagyunk a mennyiségnek. Jan-febr körül volt az utolsó leolvasás. Havi átlag fogyasztás 142,916 m3 volt.
Áramban is ~7500 Ft körül fizettünk átalányban.
Odafigyeléssel bár nem hiszem, hogy gondot okozna, de így igaz nincs értelme semmit sem jelentgetni fogyasztásra?
Kérdések:
1, Gázban jelleggörbe szerint fizettünk - átfogják-e ezt állítani átalányra, vagy kell-e bármit tennem?
2, a tavalyi fogyasztás túllépése nincs tervben, de egy kérdés felmerült bennem: ha valaki a maximum mennyiséget íratja be (ami kedvezményezett) annak van-e értelme, ha mégis több lenne a fogyasztás, vagy leolvasást követően miszerint történik a számítási metódus? megnézik, hogy az éves keretemből mennyi maradt, s csak ennek megfelelően kell többletet fizetnem, vagy a leolvasás utáni többletet hogyan értelmezik? -
Most futom át a topikot....
A 9W, amit írtak, az az idle fogyasztása inkább, nyilván picit függ a meghajtótól és a CPU-tól is egy folyamatos éjszakai torrentezés, kikapcsolt displaynél nem lehet túl vészes.
itt egy kép a 2560p fogyasztásáról....
Ezt írja battery life fejezetben....
The small notebook consumes very little power. The predecessor (EliteBook 2540p - Core i7-640LM) consumed slightly less. The lowest idle power consumption is 9 watts (2540p: 7.6 W). The maximum idle consumption is 12.9 W (2540p: 12.4 W). In this mode, everything that consumes power is activated (wireless, highest brightness, high performance mode).
The laptop consumes around 48.2 W (2540p: 46.1 W) when the i5 2410M is running with full load and the integrated Intel HD 3000 is busy with the Furmark benchmark. So it is no surprise that the laptop battery lasts around 1 hour and 32 minutes under load (not stress test, BatteryEater Classic). The small 65 W power adapter is well-dimensioned and heats up to a maximum of 48 degrees when in use.
Itt egy igen részletes review a gépről:
Review HP EliteBook 2560p LG666EA Subnotebook
Ha nem durva VGA-s desktopot futtatsz, sok jelentősége nincs az IT eszközök kímélésének, nálam is egész nap fut 8570p, routerek, NAS és az egyéb háztartási eszközökkel együtt tegnap 2kWh fogyasztás volt...kánikulai napon meg 12kWh, no ez már durvább, jelenleg mobilklíma van csak. :-(
-
TeebyKay
őstag
válasz
blizzrd #1536 üzenetére
Szia! Nem vagyok szaki, azt tudom elmondani amit nekem mondtak.
Ha táblásat raksz le azt később a padlástér beépítésénél fel tudják használni ha van ilyen terv, de ha tekercseset már annak is 2-3 év alatt megtérül az ára (én ilyet raktam).
Párazáró fóliát érdemes alá rakni ha nem teljesen zárt a padlástér, mert ezek a gyapot szigetelések gyűjtik a vizet a levegő párájából mint a szivacs és szép lassan szivárogtatják át a betonon is, amiből penészedés lesz. -
balojazz
aktív tag
válasz
sambenez #1539 üzenetére
Valójában igaza van annak, aki azt mondja, hogy nem igazán racionális, amit teszek, ha forintosítom. De valamikor 10 éve igenis az volt, vettünk a házi rezsicsöki segítségével egy lakást: vastagon benne volt évekig a havi 150-200 kiló félretett pénzben a rezsi is. Azóta mintegy benne ragadtam ebben a szemléletben, és ha megunok, kinövök egy gépet, vagy ha elromlik, akkor nem a legolcsóbbat vagy a legjobb ár/érték arányút veszem, hanem a lehető legkisebb fogyasztásút, legcsendesebbet stb. egy kicsit drágábban. Most viszont már (úgy 3-5 éve) nem a nettó félretett pénz miatt csinálom, hanem a fogyasztás miatt. A hűtő önmagában nem volt logikus lépés, de azért nem vagyok teljesen hülye vagy mániás: a hűtőcsereprogramban és a mosógépcsere programban olcsítva vettem őket, valami szart leadtam helyettük, az én régi gépeimet meg elpasszoltam. De most májusban pl már inkább vettem méregdrágán mosogatógépet, mert nagyon csendes és keveset fogyaszt, holott a logikus lépés százezerrel olcsóbb gép lett volna. Ha meg lerohad a tévé, akkor nagyobb OLED lesz, mert már csak az eszik kevesebbet vagy ugyanannyit, mint a mostani.
-
313313
addikt
Este jött új rendelet.
-
Syl
nagyúr
A gyári adatot valószínűleg egy 18-20 fokos helyiségben mérték, ajtónyitogatás nélkül. Dolgozó embernél meg 25-30 fokos lakásban van a hűtő, naponta tucatszor nyitva. Én 1,44-es szorzót mértem a gyári adathoz képest.
(#1546) attiati
Bocsánat! Gázról van szó. És persze a számok m3-t jelentenek.
Ezek nem hivatalos MVM adatok (az mvm oldalán sehol nem találtam ilyet), portfolio cikkében találtam. -
törölt tag
válasz
tillatrilla #1497 üzenetére
15 kWh/nap >> 5475 kWh/év az nem extra sok
----
Kamera, router, laptop 60-100 Watt lehet simán 1,5-2,5 kWh/nap
Egy ütősebb "gyerek=játék" pc lehet kár 200-300 Watt is átlagban, sőt.
Naponta a 6 órával >> 1,2-1,8 kWh
Hűtő 1,5-2,0 kWh/nap (lásd adatlapja)
----
Egy jobb fajta konnektoros fogysztásmérő sok mindent megmutat... -
törölt tag
...és lábazatra 10 cm XPS hab a benti padló szint alá 60 lefelé kívül.
HA nem akarsz hőhídat>>penészt a padló/fal sarkokban.
HA van a padló alatt fűtetlen szint, akkor annak a plafonja is hőszigetelendő.
(8-10 cm grafitos hab)
----
A fűtési energia igény 35-40%-ra csökken.
(ha a "régi" ablak marad és talajon fekvő padló is) -
sajtos365
tag
Áramnál hogy lehet áttérni általányra? Az appban nem találok erre utaló jeleket. Nem hiszem mostanában jó ötlet telefonálni az MVM-nek.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Degeczi #1464 üzenetére
Önmagában egyetlen fogyasztó ritkán produkál kiugró értéket. Igazából meg kell nézni mindent, és egyenként végigmenni rajtuk. Pl egy hűtőcserével nyertem anno 20-25 kWh-t, a 45 cm-es mosogatógépet úgy cseréltem 60-asra, hogy maradt a víz- és áramfogyasztása ugyanannyi, a nagyobb mosógép fogyasztása cserénél kisebb lett az előzőnél stb. Ilyen módon ugyanolyan vagy nagyobb komfort érhető el ugyanolyan vagy kisebb fogyasztás mellett. Ilyen metódusnál már racionális lehet lecserélni egy plazmát is akár sokkal nagyobbra, főleg, ha a házimozit is kiváltod. Persze nem kell mindent egyszerre, csak folyamatában, amikor kinőtted, meguntad, elromlott stb. De pár év alatt így egy egész optimalizált háztartást lehet kialakítani. Egyszer csak ott vagy, hogy minden pöpec, csöndes, tágas, világos, nagy teljesítményű stb. és mégis kis fogyasztású.
-
blizzrd
senior tag
Sziasztok! A korábbi sok hasznos válasz után ismét kérdezném a hozzáértőket, hogy beton padlásfödém szigetelésre ami a padlás felöl is teljesen egybefüggő felület, tábla vagy tekercs ajánlott? 15-20 cm vastagságban tervezem leteriteni.
Fólia leterítésére szükség lehet? Vagy mi a leterítés szakszerű menete? Hogyan tudom adott esetben pl a penészedést vsgy bármilyen állagromlást elkerülni?Lakótér felől csupán a vakolt menyezet van.
Sorry, ha nagyon lámák a kérdések, laikusként kérdezek -
vzsryl
nagyúr
Alapvetően én is így gondolkoztam a dolog működéséről, de a jelenlegi helyzetben elbizonytalanodtam.
Illetve a többi kérdésem válaszaira még kíváncsibb vagyok.#1531 Alex91: Még valami: Már a 3. ingatlant veszem 6 éven belül (egyik sem felelt meg 1-2 év után az asszonynak
) , szóval ezzel bőven van tapasztalatom. Csak az MVM és a "rezsifelcsökkentéssel" még nincs.
-
vzsryl
nagyúr
Félreértesz.
Nem tudom, hogy lehet-e havonta diktálni. (Az lényegtelen, hogy eddig lehetett-e ilyet, mivel most új szelek fújnak, és mindenfélét olvastam már.) Ha nem lehet, akkor nem tudom mi alapján számolnak.
Illetve már láttam olyan kérdést, amire még nem láttam választ.
Ha én augusztusra és szeptemberre bediktálok 0-t, és októberre is valószínűleg keveset, akkor a fennmaradót elhasználhatom majd olcsóbban a hidegebb hónapokban? Ha ez így van, akkor ha pl. december végéig elfogy a felhalmozott m3, akkor utána több százezres számlákra számítsak januárban és februárban a havi kvóta átlépése miatt? Aztán majd nyáron visszakapom, mert pl. áprilistól már nem nagyon fűtök?
Csak fűtésre fogom használni a gázt. Minden más elektromos, sőt ha marad a felújításnál pénz, akkor amennyi megmarad, annyi helyiségben váltom ki a radiátort klímával.Eddig életem során kb. fél évet használtam gázfűtést egy albérletben, konvektor formájában, és a Főgáznak kellett bediktálnom havonta az óraállást. Tehát tapasztalatom nem sok van.
-
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Most veszek ingatlant és kb 2 hét múlva tudom a rezsit átíratni a nevemre. Görcsöljek-e azon, hogy az eladó nem diktálja be 08.05-ig az óraállást? Mi alapján fognak nekem számlázni? Lehetek diktálós? Stb…
MVM a szolgáltató. -
Floyd80
addikt
-
Alex91
félisten
válasz
attiati #1513 üzenetére
En ugy ertelmezem, hogy havonta nezik, ha marad a havi kvotabol, akkor a kovetkezo honapra viszik a maradek kedvezmenyt. En atalanyt fizetek aramra. A tavalyi evi fogyasztasom van felosztva egyenlo teszekre. Valamivel tullepem igy a havi kvotat. Az arkalkulator szerint nem sokkal fogok tobbet fizetni havonta.
A gazra erdekes mod az arkalkulator eves díjat dob ki. A tavalyi fogyasztasom alapjan eves szinten a kvota alatt avgyok. Homersekletkoveto szamlazasom van, nem diktalok, ok osztjak szet egy jelleggorbe alapjan az elozo evi fogyasztasom. En arra szamitok, hogy a kedvezmenyt is ezen jelleggorbe alapjan osztjak szet, igy elviekben minden honapban alatta kellene lennem. Egyebkent itt is gorgetnek, ami megmaradt kedvezmeny az adott honapbol azt viszed tovabb.
Eves elszamolasnal nem tudom mi lesz… Mert nalam mindket esetben akkor derul ki, hogy valojaban mennyit is fogyasztottam.Amugy ugy gondolom, hogy diktalas eseten elofordulhat, hogy havi szinten tulmegy a havi kvotan, es fizet. Es az eves osszfogyasztas nem lesz kvotan tul.,szerintem ilyenkor nem fognak jovairni semmit.
Ja, nem fogok orat diktalni
.
-
attiati
veterán
válasz
Floyd80 #1508 üzenetére
Nem ez lenne a kérdésem, hanem hogy a havi olvasóknál a limit feletti számlázás akkor jön, ha:
1. bármely hónapban túllépi a 210 kw-ot.
2. amikor túllépi a 12*210 kw-ot?Ha nagy kilengést mutat a havi fogyasztás, de éves szinten limit alatt vagy, akkor jelentős különbség van 1. és 2. módszer között.
1-es esetén inkább átalány a jó.
2-es esetén mindegy, hogy átalány vagy havi olvasás.Tisztázta ezt már bármelyik törvény, rendelet?
Olyan lelkesen diktál most mindenki óraállást, mintha nem lenne holnap. -
sambenez
addikt
válasz
tillatrilla #1497 üzenetére
A PC darabja 100-130W/h, ha játszós PC akkor játék alatt ez lehet 300W/h is, a kombinált hűtő is kb 100W/h meg a fagyasztó szekrény is kb 100W/h
Szóval csak a két utóbbi napi 5kWh.
Simán lehet 2 nap alatt majd 30kWh. -
Floyd80
addikt
válasz
attiati #1502 üzenetére
NVM gáz diktálókép alatt ez van:
Kérjük, ügyeljen rá, hogy tényleges mérőállását pontosan diktálja be. Az eddigi fogyasztásától jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatjuk, és módosíthatjuk a hálózati elosztó leolvasása alapján. Ha nem diktálja be mérőállását a diktálási időszakban, akkor becsült fogyasztás alapján készítjük el számláját. Ha az éves leolvasások között egymás után kétszer, vagy összesen háromszor nem diktál, az éves leolvasás után automatikusan átállítjuk számlázási módját hőmérsékletfüggő részszámlázásra.
Én 40-50-tel többet fogok diktálni azt kapják be. -
Marcsello31
őstag
Èn inkább azon döbbenek le, hogy a jó nèp le nyeli ezt is. közben ukrajna további támogatásokat kap az eutól pènzbenit amit mi már nem. Persze háború miatt nyílván, de ezt èn nem háborúnak neveznèm.ami ott zajlik..... Az hogy az index origo telex narancsos háttèrben van. a tv csatornákat színtèn a narancs uralja. Nem is fogunk ott olyan híreket hallani. úgy ki leszünk bannolva az Euból hogy sutty. mi meg nyaljuk a kilowattokat. vannak eszközök amiknek állandóan mennie kel lásd fagyasztó. Mi nekünk csak villanyunk van, èrdekesen gáz lesz ez a Tèl. spórolunk.
-
attiati
veterán
Kiderül már, hogy a havi diktálóknak havonta nézik a limit túllépést, vagy éves limithez nézik a 12 havi fogyasztást?
Lemaradásban vagyok a témában.
-
Ringman
félisten
A magyar villamosenergia-rendszer egyensúlyának biztosíthatóságára hivatkozva a saját fogyasztásra telepített céges napelemes rendszerekhez is kötelezővé tették a rugalmassági kapacitás létesítését. A hálózati csatlakozási kritériumok szigorítása érzékenyen érinti a magas piaci energiaárak miatt saját napelemes rendszer telepítésében a kiutat kereső cégeket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nintendo Switch 2
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Tomato firmware
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Könyvajánló
- Kompakt vízhűtés
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- További aktív témák...
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- Samsung Galaxy Watch 7 44mm E-sim / Gyári Garancia 2026.10.22-ig
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2183, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Asus B360M i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB ZALMAN N4 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest