- iPhone topik
- Yettel topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mobil flották
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
Ez most effektive egy 76 m2-es lakas lesz nekunk, felette meg egy garzon [egyik gyerek me'g otthon, utana meglatjuk] + gepeszet/elektromos kozpont/raktar.
A mostani annyival nagyobb, hogy a fszt 104m2 + 4 erkely, a tetoter ugy 90m2 hasznos, az mondjuk csak covid alatt lett bevetve, azon kivul egy rumliraktar :-(. Es location x3... [elethelyzetfuggo nyilvan, azert friss levegotol messzebb leszunk meg szorosabban beepult kornyezetben, de kozben szolgaltatasokhoz kozelebb es rezsibiztosabb hazzal]. En mar varom. -
axioma
veterán
Hat ugyanaz aki az index forum Hazepites, lakasugyek temacsoport par topikjaban aktiv volt [az volt az elso hazepitesunk kozben-utan], aztan ott kicsit szivoztak velem pont lakashiteles temaban alruhas modi, igy elment a kedvem tole...
A PH-sban inkabb kerdezni lehettem. Akkor kicsit felreertettem a blower-door szigorusagat, na meg aranyarban volt a 3 retegu ablak.Igen, futesi csucsigeny 2.2kW korulire van szamolva nalunk is.
-
axioma
veterán
válasz
zolivissza #11674 üzenetére
koszi!
-
axioma
veterán
mert a viz levezetese miatt az a 3 reteg kivul van a teton = a hoszig elott, es az ablakkeret korben vonalban [fuggoleges ablaknal is az a leggyengebb] engedi ki a hot
A fuggoleges ablakot PH-nal beepitik a szigetelesbe [=csak a kulso sikja talalkozik a levegovel, vagy az se] -
axioma
veterán
a PH elve a legfutessel kifutheto ami _miatt_ nem kell mas futesrendszer [ettol lenne olcsobb], nem a tobbi elem elvarasa miatt
csak ezt itthon nem latom hogy lenne epitesz-gepesz aki vallalna... annyira tul akarnak mindent tervezni meretezeskor, mert akkor nem lesz reklamacio... sajna ezek szerint a foloslegesen megvalositott [10 ev alatt se hasznalt] rendszerek miatt nincs reklamacio [kognitiv disszonancia?]
amugy az is erdekes, h gepesznel erdeklodes ugy kezdodik, mondjam meg hogy _en_ mit akarok [nem igenyt hanem megoldast var tolem, o majd csak hozzaigazit]ugyanitt jo gepesz ajanlast, minimum az ellenaramu szellozteto beepitett levego-levego hoszivattyuval utofutes/hutes energetikajat ismerot, szivesen fogadnek!
-
axioma
veterán
válasz
kulturg #11584 üzenetére
[link] elvileg az ebben levo tablazatban szereplo szamok me'g elnek, szamolgass attol fuggoen, mennyi a gazfogyasztas
A ket tablazatot ne csak kulon-kulon nezd!
Effektive a rezsihataros villany felett dragabb, mint a rezsihatarba belefero gaz, de attol is fugg, hogy, mennyi amit a haztartas nem hasznal el villanyt es mennyi a gazfogyasztas amit kivalt, figyelj mert kwh es nem m3 a mertekegyseg, nagysagrendileg 10-es szorzo
ha meg gazbol se fer bele a rezsihatarba ott megint van egy atfordulas. -
axioma
veterán
válasz
Calogero #11528 üzenetére
En ugy kotottem szerzodest, hogy az alapfeltetele volt annak, hogy kikotest kerhessek, ugyhogy ertelemszeruen ilyen opciokkal nem nagyon foglalkoztam (azt meg gondolta a fene, hogy fizetniuk kell majd a gyatra ugyintezesert). Ez nem sajat atalanyos tulfizetesem, es a kikotesi dijbol leszamolhattak volna, de lehet hogy pont elkerulte egymast a ketto idoben.
-
-
axioma
veterán
válasz
xrvman #11521 üzenetére
cafolok, kint volt egy helyi (10 percen belul szoval ott lakik), o azt eroltette erosen, ami neki kenyelmes volt (most azonnal teljes munka aztan hogy nekunk mi jo az nem erdekes, me'g nincs az uj fal tehat oda nem lehet akkor kerites melle, majd biztos elfer mellette a soderes teherauto...), majd kiadott egy ajanlatot ahova beirta a szekreny gyartonal fellelheto brutto arat a netto oszlopba
raadasul pont ezert kerdeztem az athelyezest, mert o azt mondta hogy 2x athelyezest semmikepp... de semmi ervet nem mondott, se ido se penz tekintetebende mar a masik topikban kerdezem majd amint ossze tudom irni kicsit pontosabban, mert tulsagosan zanzasitva nem ment at a lenyeg
-
axioma
veterán
Mult heten Bp-en reg.szerelo azt mondta, hogy nem lehet 1 helyrajzi szamhoz [ujkent] masodik fogy.helyet kerni. Akkor helyfuggo v nem jol tudta?
Masik: mennyire ido/penzigenyes a meroora athelyezes? A regirol leszereles, regi bontas, uj haz felepitese de kozben hasznalni is kene, foleg 3f-ra bovitve lenne jo, uj hazra raszerelni. Ekkor ket athelyezes, es kene keriteshez letelepiteni felmillas szekrenyt...
Vagy: a 3 ora kozul 2 athelyezes inditas, harmadik 3f meglevo helyen [aka'r hasznalt doboz mert csak fa lyuk van] bovitest ker, epitkezes vegen a 3f bovitettre is athelyezesre inditas, legalabb 2 ora megtartasa 3x20A 1x32A [most 1x25, 1x25, 1x20, 3 lakas 1 hazban]. Jo lenne ezt mar foldkabelen a meglevo legkabel helyett. Ez azert kenyelmetlen lenne [reszleges bontas a rogzitesi pont miatt, de a tobbi oraig meno kabelek utban].
Ket lakas elmunel mitol ketto? szintenkent lesz furdo, konyha, az stimmel [utobbi pici de lesz]. Hazresznek felnott gyerek lakoja lenne tenylegesen kulon. Kozos reszek gondolom csak tarsashazasitasnal kaphatna orat.
Esetleg egyeb tipp? Nem szeretnem hogy a vegen veletlen csak 1 maradjon... -
axioma
veterán
válasz
Borisz76 #11381 üzenetére
napokkal kesobb frissul be, lehet h az elotte levo evre vonatkozott az 1600-as, en is ezt sasoltam, nalunk unnepek miatt 2 het utan sikerult nekik az ujat mutatni
masreszt az ugye megvan, h ez az elozo eves fogyasztas, ami akkor relevans, ha nem diktalsz, akkor ahhoz kepest becsulnek hogy kiallitsak a havi szamlat? s amugy atallithato ertek
koze nincs semmi hatarhoz
amugyis 1729m3 a minimum rezsicsoki -
axioma
veterán
válasz
Donki Hóte #11367 üzenetére
kulon nem tudom, de dec 11 korul van evvaltasunk, ev/ev +43m3 a kulonbseg rezsicsoki hataron
-
axioma
veterán
-
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz
7Heads Drago #11263 üzenetére
20 evvel ezelotti eloadast nyomott le???? kb. akkor voltak a szelepes ablakok, amik elvesztettek a toltetet.
A PH nyilaszaro nem (elsosorban) a hoszig. mutatotol PH, hanem a fokozott legzaras miatt. Igen, maga az ablak/ajto szerkezet (nyilvan elsosorban a zarodasi vonalak). A beepites josaga (atlagtol jobbsaga) egy masik dolog, de az mar kb. akkor erezheto csak, ha a tobbi problemat (pl. kivul pogacsas hoszig, bent a vakolat megszakitva egy kabel/cso miatt -> egyenes ut a levegonek az NF tegla illeszteseken at). Mar persze a szokasos legtomorseg-hianyok megszuntetese utan. -
axioma
veterán
semmi, en neztem rosszul valamit
-
axioma
veterán
NEP-2006-ban keszult az meretezte
, 1x jottek automatikusan 1 ev mulva vizsgalni ingyen (telepitesi arban volt, azert), meg egyszer jottek mert a 30-bol 2 cso elengedte a vakuumot, nem tudom mennyit fizettunk ra de nem volt veszes. A kollektor Apricus AP30, drainback rendszerben, a hmv tartaly 250l (Drazice), de ez direkt solar tartaly, csak a felso fele van futve a masik csokigyoval (gazrol), plusz a rezsicsoki-csoki elott nem sokkal (me'g nem a hirek hatasara, hanem a napelem-felesleg elhasznalasara) kapott egy elektromos futoszalat is szinten a kozepere (3f, nem tudom fejbol mennyi kW), de azt vegul csak egy evben hasznaltuk (eddig, nagyon fugg a termelestol, ha eladjuk es a tulaj nem tolt ket autot, akkor ugy eri majd meg neki amig el a szaldo a gaz helyett is).
Energiat sose mertunk, a gaz meg nyilvan fut is, szoval legfeljebb azt tudom mondani hogy nyaron nem ertuk el a szamlakiallitas hatarat gazbol (fozes), de ez nem tul nagy mondas. Annak idejen vezettem egy tablazatot, hogy mennyit ment a keringeto mert azt tudtam konnyen merni, nagyon jol korrellalt az akkor etalon naplopo.hu-s (tolunk kb. 10 km-re levo) napi beeso energiamennyiseggel.
Jelenleg 3-an lakjuk korabban 4 volt, kadas furdozes a jellemzo.
Azert lesz napkollektor mert az majdnem passziv hasznositas, es a hoenergiat pazarlasnak tartom feny->aram->ho utjan eloallitani. (Me'g a gepeszet nincs terv szinten, de en elgondolkodnek egy puffertartalyban is, nyilvan nem hidalna at teljes evet passziv haz szintjen sem, de vannak me'g prepper jellegu gondolataim hozza.)
-
axioma
veterán
válasz
balojazz #11121 üzenetére
hmv aramfogy: lesz napkollektor nyilvan [most is van]
napelem is lesz akkuval, es csak a kulso vetelezes szamit [szaldos most is van]
szelloztetes kell, fgtl a ph-tol, ez ma nem egy irrealis igeny, sok tervezo szelloztetes nelkul nem is tervez - amugy nem erdemi a kulonbseg a vizes gepeszet es a szelloztetes aramigenye kozott, csak a belerakott mini hoszivattyu miatt lesz futesi fogyasztas [H-s]
blower-door az en erdekem, epitesi minoseget jol meri
70-80m2, 2 fo, az se mind1 hanyfele osztod
aramfogyasztasunk irrelevans, mert az epulet [nem az emberek] fogyasztasa szamit, es mi pl. arambol tankolunk
nekem ezek a szempontok, es kWh aka'r alternativ eloallitasbol, nem a forint szempontjabol nezem - ezert ahol a padlo felulete szer langyossag delta T megy 0-24 oraban, az baromi sok -
axioma
veterán
válasz
amargo #11101 üzenetére
Erre szoktak azt mondani, hogy onnan mar csak talppal elore visznek ki valoszinuleg... nem tervezzuk, hogy eladjuk, nyugdijasra van az egesz beallitva. Meg szerintem tovabbi 10-20 ev, es a passzivhazsaga nem lesz mar extremitas. (A mostanit 19 eve epitettuk, jo azert volt me'g egy ablakcsere, de amit akkor belerakattunk az nagyon sok szempontbol megfelel a mai energetikanak, remelem ennek megfeleloen jo arban fog majd elmenni. A PH-val is 20 evre elore menekulunk.)
En azt gondolom, hogy 20 ev mulva mashol se lesz melegerzetu padlofutes, az egy pazarlas energetikailag (aktiv futes a passziv szigeteles helyett). Ha pl. beut az energiaarak eros emelkedese, elobb lesz a szokasos 260-bol 240 belmagassag "normal", csak lehessen szigetelni... -
axioma
veterán
válasz
amargo #11093 üzenetére
en ruhellem a padlofutest pont azert, mert amikor nem megy akkor hideg... es egy alacsony energias hazban allandora lesz egy 25 fokos eloremeno? az mar langyos se lenne
amugy a padlo ha hozzaersz akkor nyilvan hot von el [a szek is ha raulsz stb.] mivel 22 < 36. Persze ha nem jo hovezeto, akkor kevesebbet. [Ertelemszeruen hidegnek azt erezzuk, ami a 22 foknal hidegebb atlagos hovezetesu, de a felfazas nem a hidegerzetre jon...]
Amugy en papucsozok, de amugyis a melegburkolat hive vagyok. -
axioma
veterán
válasz
balojazz #11091 üzenetére
Nem, csak en nem a mai energiaarakkal szamolok 20+ evre. Na meg most inkabb meg tudom oldani a befektetest, a jovoben viszont folyo bevetelunk a nyugdij lesz, aminek a franc tudja mi lesz a valodi erteke. Amugy pont hogy nem akarok extravaganst, raadasul a kornyek is inkabb regi hazakkal van tele, es a fo cel a praktikum, nem nagy terek, semmi fancy megoldas. Jo, kutyubuzisag okan okosotthon, de az fgtl.
Ja nekem ph = nincs vizes futesi rendszer, azaz egyszerubb. -
axioma
veterán
Az energia szempontjabol tenyleg igy van. Az mas kerdes, hogy ha nagyon le tud hulni, akkor nem lesz komfortos ("huz a fal").
A haz egyetlen modon veszit energiat (a tobbi meg a termodinamika szerint kiegyenlitesre torekszik a hazon belul): a hatarfeluletein. Ami meg ara'nyos a felulettel (ez ugye fix) ES a homerseklet-kulonbseggel (delta-T). Tehat gyakorlatilag az egyiknel a nap 24 orajaban a cel homerseklet es a kinti kozti kulonbseggel szorzol, a masik esetben egy koztes idoben csokkent lesz a delta T, tehat osszessegeben (tok mind1, hogy hogyan ered el azt hogy amikor otthon vagy akkor a termosztat szerint jo homerseklet legyen) a szorzat (tulajdonkeppen integral) a lehulest engedo helyzetben fog nagyobb energiara osszegzodni. -
axioma
veterán
válasz
GEPESZ66 #10980 üzenetére
ha napkozben jobban lehul, akkor a fogyasztas tuti kisebb [kisebb az atlagos delta T, kazan is jobb hatasfoku folyamatosan mint kapcsolgatva], szoval inkabb a komfortodon mulik, hogy hova engeded hulni, es/vagy mikor kezdesz futeni [beallitod h mire hazaerj mar jo legyen, vagy szereted inkabb a felfutes extra melegsugarzasat hazaerve]
-
axioma
veterán
Ja paks-II-t azert emlegettem, mert azt fogja jelenteni hogy ejjel megint sokkal nagyobb tultermeles lesz. Ami fogyasztast most onnan terelnek a napelemes napkozbenre, az ott hianyozni fog. (Meg addigra az exportalhatosag is nyilvan valtozik, nem lehet a maibol mint tervezesi alap kiindulni.) Akkor majd edukalnak vissza mindenkit az ejszakara?
@Vision: de nagyobb kapacitas lesz a mostaninal, nem? -
axioma
veterán
De miert nem nezik ezt rendszerben? Ha uj szabalyok ;esznek es abbol kijon az akku, akkor maguk a termelok kiegyenesitik valamennyire a mostani vegleteket, miert kell ebbe a fogyasztokat ugy bevonni, hogy mire atalakitjak a hasznalati szokasukat, addigra mar ertelme se lesz?
Most azert 4-5Ft jar erte, mert de facto feltetelezik, hogy mindig rosszkor termel be a napelemes.
[Es akkor me'g a vezerelttel is egy rendszer reszt ki se bontottuk.]
Penzkoltes a feneketlen kutba dobalassal egyenertekuen. Plane h mi lesz a plusz Paks eseten, akkor megint ujrakalibracio? -
axioma
veterán
válasz
Pakmara #10896 üzenetére
mosogep melle szaritogep, nalunk ettol oldodott meg, sot volt neha hogy parasitottunk
(masreszt a tul sok hazon belul termelt paran kivul van egy masik lehetseges ok, ha a vizet kivulrol hozza be a szerkezet, akkor a nagy parakivetel az me'g arthat is, tobb fog jonni - szakik erositsenek meg, en csak olvastam valahol regebben) -
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz
BlackJack21 #10813 üzenetére
huhh, az szep, sorry hogy hibat sejtettem
es mi lesz vele, miert gyujtik? -
axioma
veterán
válasz
BlackJack21 #10804 üzenetére
1000m3? 10x10x10 meter vagy hasonlo?
Egy-ket nullaval kevesebb hihetobb lenne [meretfuggo], de ha ekkora, az hanyadresze/hanyszorosa az eves tetofeluletre juto csapadeknak, es mire van hasznalva? -
axioma
veterán
válasz
smallmer #10774 üzenetére
hovesztesege mindenkepp van, telen ez lehet hogy a lakast futi es akkor nem gond, de nyaron meg futod a lakast feleslegesen
masreszt maga a beszerzesi koltseg
harmadreszt meg az alatta levo plusz m2 megepitesi ara... hiaba az atmero alig nagyobb, tobb holt ter is lesz korulotte -
axioma
veterán
válasz
razorka777 #10699 üzenetére
ez a rezsicsoki-csokkentes miatt nyilt meg, ha mind1 hogy mit becsulnek aug 1-re akkor hagyd figyelmen kivul [ugyis aranyositani fognak, meg aramnal nem veszes a felar]
-
axioma
veterán
válasz
bugizozi #10613 üzenetére
Alapbol errol a termekrol nincs tudasom, csak a tipus elverol.
Es ez itt nem csak fizika, hogy hany fokos 100% rel. paratartalmu levego lesz 21 fokon kisebb 65% rel.paratartalomnal, hanem az is kerdes hogy az iranyvaltasoknal ami lecsapodik a kifele levego bent a hotomegen, az visszafele a befele melegedo altal nem lesz-e reszben felveve egybol... en lehet erre a celra inkabb a sima legcserenel maradnek, a hocserelos hokuszpokusz nelkul (nem a levego visszafutese a draga). Viszont vedd figyelembe, hogy nem epuletgepesz, hanem programozo vagyok, laikus epitkezes erdeklodessel.
Megjegyzes: nekem is volt paraproblemam, amig teregetes helyett nem vettunk egy szaritogepet... azota inkabb szaraz a levego telen. -
axioma
veterán
válasz
bugizozi #10611 üzenetére
nem, ebben van egy hotarolo tomeg, es valtokozva mukodik - az az elve, hogy kidobja a benti levegot, az huti/futi a helyzettol fuggoen a hotomeget, majd amikor fordul az irany, beszivja a kintit, akkor az meg hul/melegszik a hotomegtol
azaz csak valamennyivel lesz kisebb a kinti levego huto/futo hatasa, mintha siman beengedned az ablakon
a 90+%-os hocsereleshez ellenaramu szelloztetorendszer (4 cso, kinti/benti eredeti, kinti/benti hocserelt) kell, ket venti kulon folyamatosan mukodik, es kb. eyg mosogepnyi szerkezet -
axioma
veterán
válasz
Vision #10563 üzenetére
nem a +20%-ot (jobb esetben inkabb csak 10-et) nyerheted hozza, hiszen a kidobott levego lehet joval hidegebb, mint ami bejott (kiveve nyilvan ha az mar minusz - ezert gondolom hogy ezt foldregiszteres beszivassal szamolhattak, ahol ez nem lesz gond)
nyilvan a teljesitmeny az korlatos azon az oldalon is, ezert kell szamolni
odaig me'g nem jutottam, hogy hany ilyen kombi termek van, de van alternativ irany is, csak me'g nem jutott odaig a konkret tervezes -
axioma
veterán
válasz
kk831228 #10558 üzenetére
Amugy leteznek olyan szelloztetok, amelyik a hocserelo utani kidobando levegobol a mar hocserelt beszivottra me'g radolgoznak hoszivattyuval, allitolag ott joval nagyobb a COP (20-as szamot irtak, azt mondjuk nem hiszem, vagy csak spec. esetre). Nyilvan futesre/hutesre akkor elegendo, ha az energetika szerint eleg a levegoben (ott ugye hofokra eros korlat van) a futesi teljesitmeny (kb. kivant fok es a max. befujasi hofok kulonbsege szorozva a masodpercenkent attolt levegomennyiseg hokapacitasaval).
En me'g csak tervezes szintjen vagyok (most van a telekvetel folyamatban), de ilyen gepben gondolkodom, kulon klima nelkul (igaz, foldregiszteres input levegovel). Ha a meretezes nem hozza ki, akkor is max. berakok bioetanol kalyhat a kulonbozetre... az legalabb az aramellatastol fuggetlen (jo, az automata az nem, de az akkubol se ker sokat) -
axioma
veterán
válasz
BlackJack21 #10546 üzenetére
OK, de a ketto mas celt szolgal. Az egyik hogy mas energiaert es kevesebbet fizetsz, a masik hogy nem lesz elfogyasztva az energia (es amikor mar tulfut a begyujtas faval, akkor sokkal kevesebb energia megtermelesere kell alternativat talalni).
A korszerusitest futessel kezdeni es utana szigetelni azert zsakutca, mert rossz lesz a meretezes. Abban meg gondolom nincs vita, hogy a szigeteles nem mindorokre meguszhato. -
axioma
veterán
válasz
Sterilzona #10539 üzenetére
Hoszigeteles. Egy normalisan (nem is extremen) szigetelt haz nem hul ki egy nap alatt...
-
axioma
veterán
válasz
balojazz #10510 üzenetére
a fullra kipockoles ellen a csap alatti elzaron veszek vissza (inkabb frocskoleshatas mint sporolas miatt)
sporolas inkabb az ilyen csapoknal az asszimetrikus (kezmosasnal kozepen kb. a hideg viz jon, es ki kell tekerni "csunyan" hogy meleget keverjen hozza - sokszor oda se er bojlerbol a meleg, futi a falat dragan -
axioma
veterán
Golyataboros forras, nev nincs. De en elvbol nem adnam futoanyagnak, pont mert visszszennyez teged! A szemetszallitod vagy telephelyen atveszi [mindig] vagy valamelyik stilusu lomtalanitassal leadhato [adott teruletre meghirdetett altalanos, vagy hazhoz jovo ha azzal helyettesitik].
-
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz
balojazz #10454 üzenetére
Utolso reszemrol ebben a thread-ben.
Resszellozes vagy mukodik, vagy nem: ha a jellemzo legmozgas iranyaban csinalod [ergo: van magatol nyomaskulonbseg ket szemkozti fal kulso oldala kozott], akkor 'ingyen' mozog a levego. Ha egy katlanban vagy fak/bokrok es mas epuletek kozott, vagy tuzfal[ak] vannak a szelirannyal nagy szogben, akkor nem.
Raadasul ilyen szigeteltseg mellett gazfutest fenntartani dragabb, mint barmi mast [40e Ft eves gazdij, 15-20e alapdij, normal evben a 2M-s rendszer 100e tokekoltseg ha vilageleteben hibatlan marad, es me'g legyel otthon eves ellenorzeskor stb.] Mondjuk nekem eleve sehol ne jojjon be -10 fokos fustszag/buz a szomszed ramatyegeto futesebol, amikor leulok az ablaknal, ha mar komfortminimumrol beszelunk.
Passziv csak szigetelessel sose lehetne, ott kotelezo a legtomorseg olyan foka, ami utolag megoldhatatlan [pl. villanyvezetek csovezesbe tomites, ablak beepites gumiszalaggal stb].
Energiatanusitvany a papiron szepen nez ki, de a puding probaja hogy mire ertekeled elsosorban mint bentlako, masodsorban a piac. -
axioma
veterán
válasz
balojazz #10450 üzenetére
De. A szerkezet hotarolo kepessege (vagy ha ugy nezed, a teljes epulet hotehetetlensege).
Ertelemszeruen ha a 300m3 levegot cserelned csak, akkor is hul a sok tonna beton-tegla, de kimerhetetlen mertekben. A benne eles az mas nyilvan, van bevitel is (erre szoktak emlegetni, hogy a PH-ban az 1/2-es legcseret nem feltetlen azert viszik fel vendegsegben mert a levegominoseg esik, hanem a homerseklet no(Az ember onmagaban partiz wattos futotest.)
Ha egy hoszigetelobol (csak) epitett haz lenne ugyanilyen egyutthatokkal, akkor sokkal gyorsabban (persze me'g mindig nem azonnal) ki tudna hulni. Konnyuszerk. haz ha a padlo-plafon is betontol befele hoszigetelt, sokkal kevesbe csillapitja a homerseklet-valtozast, hiaba ugyanaz a hoszigetelesi ertek korbe mindenhol (termeszetesen a valosagban ez nem igaz, egy csomo szerkezet van me'g ott is ami hotarolo meg a butorzat stb. is kozrejatszik, de azert van kulonbseg a futesenek szabalyozasaban). -
axioma
veterán
válasz
axioma #10400 üzenetére
Visszavonom. Construma osszement, es gyartok vannak tulsulyban, meg importorok. Reneo nagyon megy, D-bol paran ki is szorultak, de a Construma ossz az A-t se toltotte meg [regen 3-4 epulet + kulter].
Azt remeltem covid utan most mar jo lesz. En jokat beszelgettem, infot szereztem, de csak ahol bele tudtam kerdezni szakmai reszletekbe [nem a marketingesen felakadni]. A kedvezmenyek esetenkent vannak, de nem olyan kiemelt, mint pre-covid. -
axioma
veterán
válasz
amargo #10403 üzenetére
ceg weboldalan v uzletben - de ha kuldesz nekem privatban adatokat es emailt ahova kuldessem, kerek neked a helyszinen arajanlatot, es abban tuti benne lesz, eleve sokszor kesobb kuldik es 1-2 hetig ervenyes szokott maradni
[azert nem minden cegnel olcsobb igy erdemben, de ennyi probalkozast meger] -
axioma
veterán
Szerdatol vasarnapig Construma, erdemes arakat annak idejen nezni, sok helyen nem kell a kiallitason lenni, az uzletben is ervenyes kedvezmenyek vannak.
-
axioma
veterán
azert nem feltetlen mind1 hoburkon belul, ha a szarufa egy legter a lakassal [kisebb homerseklet-kulonbseg] akkor jo, de ha van plafon, vagy tetoterbeepitesnel aka'r csak gipszkarton a szarufak belso oldalan, akkor nem tudom hogy hogyan valtoznak a hom. viszonyok [isotec durva parazar] - teny, ha nem 60+% a lakas akkor lehet h befer harmatpont fole ezen esetekben is
-
axioma
veterán
válasz
Vision #10362 üzenetére
nekem is feltunt, ez nem az amit demonstralni gondolt
amugy mi van az isotec tipusu szigeteleseknel a paraval? vagy ott azert nem lesz gond mert a teljes faszerkezet belul van a hoburkon, mig ha kivulrol medenceszigetelne'k a kozoket, akkor a szarufak csak reszben (ha folotte is lesz me'g reteg) vagy egyaltlaan nem lennenek hoszigetelve? -
axioma
veterán
válasz
pigmeus #10340 üzenetére
Ha szarufak feletti hoszig. is szoba jon (ugyis leszedeted a cserepeket alapon, akkor eleve jo kerdes hogy milyen allapotban vannak a tetolecek), erdemes megnezni ezt a lehetoseget is: [link] (a beepitett bordak miatt nincs plusz lec, es megis megvan a kiszellozes) [azert a szarufak kozti gyapotot nem hagynam el, csak pluszban]
Disclaimer: nem tapasztalatbol!
Tipp: ha mar eddig huztad, akkor meggondolando aprilis 10-tol Construma, egy helyen tobb megoldas szemleltetessel, arajanlattal, gyakran (ellenorzendo merteku) kedvezmenyekkel. -
axioma
veterán
Akkor a komforterzetre kell hivatkozni, nem a futesi ktg-re [mellesleg a hom.kul.-hez kellett a szar szigeteles is, nem?]
Belmagassag minimum allando tartozkodasi helyen nem 250-nel van? Bar a halot talan pont nem szamoljak oda (bar en nem legkobmetert, hanem gepi szelloztetest fogok tenni ha egyszer epitkezunk). -
axioma
veterán
válasz
Vision #10191 üzenetére
Na de minek oda neked hutes? Mondjuk teny, lehet hogy mas az igeny, de a mi majd 20 eves (na jo, azert tisztesseggel, de nem extran) szigetelt hazunkban se kell. [Igaz, a nagy uvegfeluletet se szeretem, nem csak takaritani.]
Masikra: cegnel szar szellozes van (de van es mar javitottak rajta!) es nyithatatlan ablakok, 8 fos a szoba (hetente par orat van csak tele), akkor igy is felszalad aka'r 1000 fole.
-
axioma
veterán
válasz
Borisz76 #10098 üzenetére
Ne akard feltalalni a melegvizet. Nekem van, AP30 heat pipe-os vakuumcsoves [nem csak nyaron indul be] drainback rendszerben [=nem kell takarni, ha nem kell ho", nincs fent viz].
Nem, atfolyosra nem mukodik. Vagyis nyarra, nyaraloba van kulso tartalyos letezik, de az telre leengedendo.
Hmv tartalybol hocserelos jar hozza, amit kothetsz a villanybojler ele [ha nem egyben: nekunk 250l-es tartaly 2 csokigyo [gaz+aram] es 3f villany.
Az viszont siman lehet, hogy - foleg vezerelt aram elleneben - nem eri meg. Koltsd szigetelesre inkabb! [Enyem 2006-os, epitkezeskor igy kerult be, csak a villanypatron 2 eve. Es van napelem is 5 eve.] -
axioma
veterán
válasz
Borisz76 #10045 üzenetére
De ezt mondom: ua mondjuk 22 fok levegohomersekletre mesz, kevesebb [bevitt! nem csak felhasznalt] energiaval. Ha tobb energiat vinnel be, jobb lenne a komforterzeted, de klimaval is csak a leghomersekletre szabalyzol. Ki kene merni a kulonbseget aztan rajossz.
Radasul a padlohoerzetedet tonkreteszi az, hogy jo hovezetesu az egesz retegrend a futescsovekig - ha szigeteles, melegburkolat lenne, nem fazna a labad. Plusz a relativ hoerzet [a pf melege't varnad a labadnal].
Kulon kerdes h a Kadar-kockaban mennyi hoszig jutott a pf kore [lefele, kifele]. Gondolom lenyegesen 10cm alatt. Nalunk radiatorok mellett van 10 a padloban [2005 epites, nem hagytam h lebeszeljenek rola - igaz, belmagassag-kompromisszum nem volt miatta]. -
axioma
veterán
válasz
amargo #10043 üzenetére
En birom KomKelt, meg jo ha lebeszel a hulyesegrol, de hacsak nem szelloztetorendszer dobja ki a felmelegitett levegot azonnal, mi az a baromsag h csak a levegot futi a klima? Ilyen alapon a padlofutes meg a levegot nem [arra gondolhatott s kolto, h mivel a levegohomersekletre szabalyozunk, mashova kell ua komforthoz allitani a ki-be parancsokat, de ott mond ellen maganak h ua hoenergiat bevive ua komfort szerinte is - szoval a sugarzo feluleteket szerethetjuk de hianyatol me'g nincs komforterzet-vesztes, ha a kozolt energia megfelelo]
-
axioma
veterán
Uj hazba gepi szelloztetest tennek, azzal meg max a zartrendszeru egetesek vannak max baratsagban [masreszt szamolj azzal h mennyi egetes milyen hoingast csinal egy jol szigetelt hazon - telen fogsz 'klimazni'?]
Ha mar mindenkepp kandallo, megneznem a bioetanolost, az nem koszol es elvileg kemeny nelkul uzemeltetheto - de ez csak hallomas, regen egyszer PH futeskieg-re olvastam. Meg az talan jobban szabalyozhato mennyiseg, fanal nem fogsz gyujtost pakolni orakon at [meg annak nagy resze kimegy a kemenyen]. Viszont kis langon meg megint nem lesz kandallo [=nagy sugarzo meleg] elmeny, max a lang latvanya.
Termeszetesen csak szvsz, meg csak erzesre, ha hotechnikai szamitasok szerint 'befer', az mas. -
axioma
veterán
válasz
cappa72 #9888 üzenetére
Gyorsabban melegszik egy kis felulet, mig ha csak szorodik a szobaban, akkor az osszes felulet melegszik lassan egy kicsit. Mitol lenne tobb az ossz napsugarzasbol ablakon at megfogott energia?
[Most azt hagyjuk h 0.01 oC alacsonyabb lesz a fal igy a delta T is kinthez, abbol nem lesz radiator-hatas.] -
axioma
veterán
válasz
cappa72 #9882 üzenetére
Lakason belulre? Ami bent van ho" azt mind1 h koncentralod-e, a lemezed ha megmelegszik, akkor addig kevesebb a szobaho-emelkedes ugyanabbol a sugarzasbol
Teli olcso/hazibarkacs solaris nyereseg: sorkollektor [vagy allitolag a fem szunyoghalos me'g jobb], az kb. csak kivulrol ront a kinezeten ;-) Delre nezo hazfal tuloldalan levo helyiseget tudja futeni mini venti aramfogyasztasbol. -
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz
balojazz #9797 üzenetére
sztem nem zsinoraramot hanem kiegyenlito aramot akartal mondani [es jelenidore korlatozva - a jovoben az aramtarolas is alternativa, nem feltetlen a jelenlegi akkutechnologiaval -> ld. tobb m3 kovet melegitve betarol es aramot nyer ki cikk volt h epult nemeteknel talan]
-
axioma
veterán
Pedig ha korbefutott lakasban letekeri a futest, mivel a lakasok hotechnikailag nincsenek elvalasztva, bizony a szomszed futi ot is [nem csak az utcat] a falakon at! Szoval van letjogosultsaga annak, hogy ki legyen egyenlitve a fizetendo.
[Btw nem is ertem, miert nem homerseklet-kulonbseget integralnak es ara'nyositanak, miert futesi energianak egy reszet, de ez mar nyilvan nem fog valtozni.] -
axioma
veterán
válasz
Donki Hóte #9496 üzenetére
hat nalunk 2005-6-ban kerult fel falra 12cm eps tetobe 2x14cm multirock padlo+fodem 10 lepesallo nem padlofutessel, ezt nem erdemes tovabbfejleszteni, de soknak se mondanam
-
axioma
veterán
válasz
Donki Hóte #9464 üzenetére
epp most valtoztatnak azon, hogy megujulo ara'ny helyett CO2 szintre legyen feltetel az uj tanusitvanyoknal (es eldobjak a dupla betuket)
-
axioma
veterán
Nem azt mondtam h minden karbantartasi igenyt kerulni kell, csak hogy nem feltetlen irracionalis. En a passziv arnyekolast is szivesen megoldanam tornaccal peldaul, de akar novenyekkel is, csak majd a korulmenyek mit adnak ki [pl. deli homlokzat utcan] befolyasoljak [ill. a napelem a felulrol nem korlatozhato noveny ellen szol].
-
axioma
veterán
Amiert a mozgo alkatresz mindig rosszabb mint a nem mozgo. Karbantartasigeny. Na meg az optimalizaciohoz kene egy JO jovobecsles amire senki nem vallalkozik manapsag. Igy arra optimalizalok, hogy amikor nem lesz jovedelmem, akkor ne legyen koltsegem. A 10M nem kis penz, de ha azt nezed h mennyi a vele teremtett ertek, nem feltetlen hibas dontes.
Amugy nalam az optimum ott lenne, hogy annyi a futesigeny ami kemeny nelkuli [de 1/2 legcsere] egetessel is biztonsagos [ph gyertyai ;-) de mondjuk palackos gaz] -
axioma
veterán
válasz
balojazz #9378 üzenetére
Tokre igazad van, csak en ugye a szigeteles nelkuli epitkezesre mondtam hogy a rezsicsokis arral nem kene hosszutavon szamolni. En tuti teljesitem vagy tulteljesitem az eloirasokat ha epitkezek, ha tologatjak akkor is. Most is van napelem (nem futeni, az hulyeseg), meg most is boven az epitesi idoben elvart szigeteltseg fole mentunk.
-
axioma
veterán
válasz
balojazz #9361 üzenetére
A helyi epitesi eloirasok - ha nem a pusztaban epikezel nagy es 20+% beepithetosegu telekre, hanem varoson belul a megveheto aru telkekre tervezel minel jobb eletteret.
Ma az ujaknal az eloirasok miatt nem lehet utolag hizlalva a beepithetosegen tullogni, egybol jonak kell lennie. -
axioma
veterán
Mert gondolom erre megy ki a tablazat... Miert nincs benne a 25-os drifix, az mennyi cm-rel [grafitos...] tudja ugyanazt, es mennyi m2 nyereseg ez a kombo az altalad favorizalt 58cm-es fallal szemben hasznos teruletben? [Ha az a celod h minek 44-es tegla manapsag, akkor ertem.]
-
axioma
veterán
válasz
Viiktor1989 #9231 üzenetére
azert nem lehet igy megmondani, mert nem hofokra hanem hoerzetre allitod a termosztatot... raadasul attol is fugg h hol me'red, mennyi a hiszterezis - es az pont nagyobb a hirtelen loketnel, ilyenkor minimalissal tobb is megy ki a falakon [deltaT fuggo]
Az jo irany h adott futoberendezeshez annak optimumat nezed. Ha futorendszert keresnel, akkor baromi jo hoszig elobb, az meg kis holepcsovel is kapcsolgatni fog, a nagy szoba se jon
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3057, 95% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3006, 90% Akksi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest