- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Viiktor1989 #1675 üzenetére
azt a papírt szedd le róla, utána mehet rá a régire, ha a régi nem penészes sehol
-
válasz
#71496704 #1648 üzenetére
persze.
nálunk a régi házunknál úgy volt egérszar a gyapotban, hogy semmi kaja nem volt a padláson. úgy értem, hogy direkt figyeltünk rá, hogy ne legyen, oszt mégis laktak ott. nem tudom, hogy miért, és csak annyit akartam jelezni, hogy nem is mindig derül ki.
érdemes lezárni minden rést a tetőnél, élek, sarkok stb.
-
-
válasz
madagaszkar #1616 üzenetére
valahol logikus, áram elég sokféleképpen előállítható, de földgáz vagy jön a ruszkitól, vagy kevés lesz.
-
- a b30 tégla önmagában is remek hanggátló
- a táblás gyapot hőtároló képessége minimális, és eleve mindegy is, hiszen az a tégla feladata, nem a külső oldali hőszigetelésé
- tényleg nem éghető (de gyújtottál már meg eps-t? van benne adalék, nem ég jól)b30-as falra, pláne, ha kívülről is vakolt, én sem fizetném ki a kőzetgyapot felárát, nem ad annyi pluszt.
-
válasz
bigdady #1486 üzenetére
nekem is a deszka aljáig ér, nálam is 10x20-as gerendák vannak és 20 cm-es gyapot. viszont a szomszédos deszkák között van 5 cm rés.
átlag: lehetsz átlag környékén 50 m2-es és 200 m2-es házzal is, meg minden élethelyzet más. ha van pénz hőszigetelni, az sosem kidobott pénz. szerintem.
-
válasz
bigdady #1481 üzenetére
nincs értelme a légrésnek a hőszigetelésben, hiszen, ha szellőzik, akkor nem hőszigetel
párafékezés alatt azt értettem, hogy az eps párafékező, magyarán, a lakótérből diffundálódó pára a gyapoton átjutva lecsapódhat az eps alsó oldalán
én ugyanúgy gyapotot tennék a tetejére, ha hőszigetelni akarnék, ami meg járható résznek kell, oda megoldanám valahogy.
b verzió, hogy felszedem a deszkázatot, a gerendákra merőlegesen rakok pallókat és azokat is megtöltöm gyapottal, aztán az egész tetejére mehet vissza a deszkázat. de én nem mertem telibe deszkázni, azért hagytam az 5 cm-es távolságot a deszkák között, hogy ki tudjon szökni a pára a gyapotból (itt sima fafödém van)
-
-
válasz
bigdady #1477 üzenetére
na de itt nem a te házadról van szó
a 44-es porotherm is hőhidas amúgy minden csomópontjánál, én biztos, hogy boldogan bámulnék rajta legalább 10 cm kőzetgyapotot
de amúgy megérheti ám bármi. az emberek egész rövidlátók, azt hiszik, hogy a csap az olyan, hogy kinyitod és folyik a víz, bármikor, mindig. a gáz meg jön a csövön. egy picit képzeld el magad úgy, hogy nem működnek ezek a közszolgáltatások megbízhatóan. nem olyan rossz az a passzív közelire szigetelt ház...
-
válasz
bigdady #1470 üzenetére
mindig megéri szigetelni a házat. lehet a gáz még drágább, lehet az is, hogy nem is lesz. ha belefér a büdzsébe a szigetelés, az a tuti, bármivel is fűtesz, kevés is elég belőle. meg elég 3 naponta fűteni egyet, mert túlélhető a hőmérséklet csökkenése is (napi 1 fok kb.).
-
válasz
Szakbarbár #1313 üzenetére
nálunk is napi 500 liter fogy kb. én is ki vagyok akadva, de vízügyis ismerősöm szerint nem sok az 4 emberre. hát, ha jön a sivatag, majd sok lesz...
-
srácok, olvassatok már utána egy kicsit, ha tényleg érdekel titeket a téma és nem csak engem akartok tornáztatni
. oda van írva, hogy "84%-os hővisszanyerés". ez azt jelenti, hogy a beszívott téli levegő (legyen 0 fokos) és a kifújt beltéri levegő (legyen 20) fokos közti különbség (dT = 20 fok a példánál) 84%-át visszanyeri. magyarán, 0 fokos levegő helyett 17 fokos levegőt fog befújni.
árammal működik a ventilátora...
-
olvass utána, egyszerűbb, mint nekem leírni. "decentrális" vagy "1-2 helyiséges" szellőztető a kulcsszó. de azért ezek vackok és aránytalanul drágák, az igazi megoldás egy központi cucc.
amúgy van olyan, amit párban célszerű felrakni és másfél percenként váltják, hogy szívnak vagy fújnak. és van olyan, mint ez a mitsubishi vl-100 is, amiben rendes keresztáramú hőcserélő van, két lyukat kell hozzá fúrni a falban és folyamatosan szív és fúj is.
ilyen utóbbiból nincs sok, zehnder comfoair 70 (megfizethetetlen, pláne a tudásához képest), mitsubishi vl-50 és vl-100 (szerintem a vl-50 rossz bolt a vl-100-hoz képest), meg valami prana premium 150 (a célnak valószínűleg megfelel, de nem olyan szimpi).
-
ez nehéz kérdés, mert:
- egy ház egy csomó felületen ad le hőt, nem csak a falazaton. nyílászárók, csomópontok, födém, lábazat, aljzat. egy idő után nincs igazán értelme a falazatot javítani, mert már minimális a nyereség. én 15 cm grafitost raktam, mert ezt gondoltam optimumnak. ha passzív házat építenék, akkor lehet, hogy mehetett volna 20 is.- én most vettem egy lossnay vl-100u5 szellőztetőt a nappalihoz, kíváncsi leszek, hogy jó-e valamire. igen, tudom, hogy a komolyabb és központi cuccok az igaziak, de akkora beruházáshoz nincs "kedv"... (itt is az volt a fő cél, hogy télen, amikor most mindenki fűt majd mindennel is, tudjak egy aktív szénszűrőn át szellőztetni nap közben)
-
-
válasz
runner 125 #1259 üzenetére
dettó, gyapotot akartam, grafitos lett. sajnos.
-
utána kéne olvasnod ezeknek. régen úgy volt, hogy amennyivel jobb a grafitos a fehérnél, annyival volt drágább is. 15 cm grafitos kb. 18 cm fehérnek felel meg. grafitosnál nagyon figyelni kell, hogy ne legyen gletteletlenül a tűző napon, mert pillanatok alatt megfolyik/-rogyik.
a gyapot valóban páraáteresztő, míg az eps párazáró(bb), emellett a gyapot hangszigetelése is sokkal jobb, valamint abszolút nem éghető. vakolni is kell hozzá a falat, ami a végeredményt tekintve szintén előny. abszolút gyapot párti vagyok, de drágább és kell hozzá, aki megcsinálja, mert a sok "szaki" hungit "tud" vagy semmit sokszor.
-
válasz
blizzrd #1200 üzenetére
egy 20 cm-es tekercses gyapot terítés kb. egy év alatt megtérül. már jövőre megcsináljátok a tetőtérbeépítést?
de egyébként mérd meg, hogy milyenek a szarufaközök a tetősíkban (gondolom 15 cm-esek). ha páraáteresztő fólia van a tetőn, akkor 15 cm-es, ha párazáró, akkor 10 cm-es táblás gyapotot is vehetsz, ami oda való, és azt is lerakhatod most a padlásra. aztán, amikor beépíted a tetőteret, felszeded és megy a tetősíkba hőszigetelésnek, ahova úgy is az kéne. ez az anyag persze jóval drágább, de nem marad fölösleg belőle úgy sem.
csak arra figyelj, hogy lehetőleg valami normálisabb táblásat vegyél, rockwool multirock vagy ilyesmi, ne a paplan könnyű, minimális sűrűségű sárga isover és társait.
-
szerintem elég kinézni az ablakon ahhoz, hogy picit átértékeljük magunkban, hogy mi az, ami "idegesítő". a feleségem meteorológus, látom a klímamodelleket, olvasom az elemzéseket, megmondom őszintén, én egész más okokból idegeskedem (amihez az is hozzátesz, hogy a húgom meg kutatóbiológus
).
-
-
válasz
forceberg #940 üzenetére
hogy ne lenne drágább, folyamatosan fogynak az erdők, isten összes fája nem lesz elég ukrajna újjáépítésére, ezen felül sima közgazdaságtan: mivel helyettesítő terméke a gáznak, ha az drágul, ez is drágul. 10-30%-os infláció mellett eleve lehetetlen volna, hogy ne dráguljon.
-
válasz
BlackJack21 #920 üzenetére
a víz fűtéséhez rengeteg energia kell. ha nem hűti le a levegőt, akkor nem vesz ki belőle sok energiát, ergo... mérted a fogyasztását?
-
-
nem engedné, mert már korábban fasírtba került a szomszéddal. hungarikum.
(qrvára engedném még annak is, akivel hűvös a viszony, mert az, hogy én kib.szok vele úgy, hogy még csak nem is nyerek rajta semmit, pusztán passzióból, a legalja. na de erre mondtam, hogy fel kell ajánlani a szomszédnak vmi koncot, amitől belemegy)
-
válasz
#71496704 #863 üzenetére
egyrészt nem tudom a pontos részleteket (gyakorlatban is oldalhatáros építés?). másrészt, te megengednéd? persze, hogy igen. én is. meg mindenki, aki normális. lehet, hogy kényszeríteni nem tudod, de én biztos, hogy igyekezném nagyon meggyőzni, ha nem támogató, mert gyökérség nem támogatni.
-
valid, mert az a lényeg, hogy csökkentsd a hűlő felületeket. de azért úgy valid, ahogy a hátadra terített pokróc valid egy hideg téli napon. a semminél jobb, fázni azért még fogsz.
az is valid amúgy, hogy ha állvány nélkül meg tudja csinálni a teljes alsó szintet, meg mondjuk a közbülső födém fölöttig egy 50+ cm-rel, akkor azt, aztán majd jön a felső szint később. inkább, mint hogy semmi se készüljön el.
amúgy szerintem most, hogy tényleg nem babra megy a játék, igazi patkányság mások hőszigetelését akadályozni, és valahogy úgy érzem, hogy ilyen helyzetben némileg oda is lehet mordulni, hogy ez gyakorlatilag szándékos és súlyos anyagi károkozás, nem várhatja el tőled, hogy milliókat kilocsolj az ablakon akár évente, mert neki "nincs kedve" ahhoz, hogy te hőszigetelj. esetleg ajánlj fel neki valami zsarolási aprópénzt a megspórolt energiaköltségből, a per helyett, ha nem tesz keresztbe...
-
-
válasz
envagyok #722 üzenetére
szia!
fűtésnél úgy számolj, hogy minden egyes celsius fok kb. 6-7% energia különbség. tehát 2-3 fok nagyon sokat számít, kb. 20% összesen. hogy mi egészséges, az jórészt rajtatok múlik, szerintem nappal 21 fok, éjjel picit kevesebb.
a melegvíz cirkulációt akár teljesen kikapcsolhatod, az kizárólag komfortnövelő tényező, viszont arra figyelj, hogy heti 1x azért célszerű megjáratni a szivattyút, nehogy beálljon. ha mondjuk az esti fürdés ideje elég fix, akkor lehet úgy is csinálni, hogy akkor cirkuláltat egy fél órát, amúgy nem.
a bojlert addig fűtsd fel, amíg fedezi a melegvíz igényeket. nyilván lehet még forróbban tartani egész nap a víztömeget, de az is fölösleges.
az 1970 m3/év fogyasztást simán beviszitek a kedvezményes kvóta határa alá.
-
-
válasz
Teodor52 #680 üzenetére
nézd meg, hogy mennyi a hővesztesége a mostani bojlerednek / nap. egy iszonyúan okos tudósbojler elméleti síkon is maximum annyit tud megspórolni neked.
egy időzítőn viszont én is gondolkodom a villanybojlerhez (ez is egy tök buta fajta), de a napelem miatt: nappal engedném csak fűteni, amikor megoldja az éppen termelődő napáramból.
-
nem ítélek el senkit, viszont nagyanyádnak jár a maxi respekt, nagyon tudatos akkor és jól döntött!
(egyébként anyám is tavaly verte keresztül apámon a hőszigetelést, fater semmire sem volt hajlandó, jóaú-jelige, anyám meg megunta és szervezett csapatot, kapott 10 cm-t a 38-as tégla mindenhol (iszonyú szabdalt ház). hát, most faternak csitt a neve...
)
-
nyilván nyugdíjasként minden marha nehéz, én nem hibáztatok senkit, eleve nem ismerjük a helyzeteket. csak annyit akartam mondani, hogy világos, hogy nincs rá pénz, de kiszámolni egyrészt ingyen van, másrészt utána végiggondolni, hogy nem bír-e az ember mégis valahogy pénzt keríteni rá, szintén ingyen van.
és, ha az jön ki, hogy nem, sehogy sem, legalább nyugodt lehet, hogy körbejárta a kérdést és tényleg tudatos a választása.
ami hiba, az körbe sem járni...
-
lehet, de srácok, szerintem elég érthető, hogy mit akar mondani, és én is osztom. még egy olyan helyzetben is, amikor nincs rá pénz, ki kell számolni. minden helyzetben van választás, akkor is, ha kényszerű és szar... minden szarnál van még szarabb.
remélem abban megegyezhetünk, hogy ha - például - utólag megnézel egy háztartást, ahol végül kínok között, de 5 éven át felköhögték a fűtés árát, ami még úgy is több volt, mint egy hőszigetelésre felvett kölcsön ára, hogy csak 16 fokra fűtöttek és cudarok voltak a telek... akkor jobban jártak volna, ha megcsinálják.
-
válasz
runner 125 #660 üzenetére
ez igen, le a kalappal! sokat építkeztem én is, de ennyit nem...
-
válasz
runner 125 #612 üzenetére
oké, de - mégegyszer - itt egy 44hs-ből épült házról volt szó
-
ez egy szörnyű szorító csapda, viszont mindig lehet két rossz közül is a rosszabbat választani. de ezt már nektek kell tudni, itt csak annyit tudott segíteni a fórum, hogy kiszámoljátok, hogy ha lenne pénz, mennyi idő alatt térülne meg. utána nyilván a lehetőségek szabják meg, hogy merre mozoghat az ember, de egy 3-4 év alatt megtérülő költségnél azért hacsak (bárhogy!) lehet, érdemes megcsinálni, mert még egy kölcsön törlesztését is jobban lehet a 4. év után megspórolt pénzből csinálni, mint minden évben csak fizetni.
-
hát én nem mernék vályogot venni, ha nem muszáj... de ha már abban laktok, akkor azért ez is csak egy matekpélda:
- mennyibe kerül szigetelni?
- mennyibe kerül fűteni?
- mennyit csökken a fűtésköltség és mennyit nő a ház értéke szigetelés után?
- mennyiért tudnám eladni és szigetelt téglaházat lőni helyette?
ezekből kijön, hogy megéri-e szigetelni. én arra tippelnék, hogy igen. -
igen, 12e ft/m2 a teljes árra már nagyon nem aktuális. eleve már öt éve is alig lehetett embert találni, aki 3e ft/m2 áron megcsinálta, ma meg... bár biztos országrészenként változó, és nem is vagyok naprakész, de fogadni mernék, hogy itt pest megyében jó lesz az 20e+/m2-nek is, pláne az utóbbi napoktól kezdve...
-
koszorú akkor is van a házon (ha nincs, az még nagyobb baj)... oké, hogy elétesznek 5 cm xps, amikor kiöntik, de az egyrészt kevés, másrészt a tégla-beton találkozásnál nem 5 cm xps-en, hanem 5 cm téglán kell átverekednie magát a melegnek, az meg sima liba.
a padláson a 15 cm kevéske... ez a gerendák között van? mert akkor a gerendaméret sem jó
, de attól függetlenül is kevés és hőhidas. ha a gerendák között is van és azon felül 15 cm, úgy már bőven jó.
-
ha amúgy jó helyen van, szeretitek stb., akkor a b30 egyáltalán nem rossz falazat, mert:
- jó a léghanggátlása
- jó a hőtároló képessége
sokkal jobb, mint a modernebb tégláké. valahogy meg kell oldani a hőszigetelést, és onnantól bajnok falazat. de egy korszerűbb téglát is szigetelni kell, minden házat szigetelni kell. -
válasz
runner 125 #568 üzenetére
a táblás gyapot valóban jobb, ahogy drágább is
nálam amúgy fafödém van, így van 20 cm a gerendák között, az egészen egy deszkázat, aztán azon megint 20 cm
-
ha nem nagyon szabdalt a ház és a két klíma elég nagy részét le tudja fedni, akkor egyáltalán nem szar konstrukció és egy későbbi hőszigetelés (ami jelen háznál előrébb való, mint a napelem, mert nem az az igazi feladat, hogy qrva sok gáz helyett qrva sok áramot fogyassz, hanem, hogy megszüntesd a pazarlást) után is remek lesz.
szerk: és igen, a padlásra gyapot paplant gurítani mindenképp instant megtérülő beruházás. knauf naturoll pro 24 cm-es tekercs, nem kell hozzá védőruha sem, egy covid maszkot feltesz az ember és egy óra alatt megvan.
-
a vályognál a kritikus pont a víz. egy eldugult ereszcsatorna is hazavághatja statikai szinten is, tehát a vízszigetelésben, vízelvezetésben nem lehet hibázni. utána mehet rá a kőzetgyapot és úgy már remek lesz.
de az biztos, hogy ha lehet válogatni, egyszerűen a kockázatos mivolta miatt én is kerülném.
-
jobbulást!
amúgy tényleg az lenne a logikus, hogy havonta akár diktálsz, akár átalányozol, a szolgáltató számolja a kumulált havi fogyasztást is, és amíg nem éred el az átlagot, addig annyit fizetsz, amikor átlépted, akkor meg a sokat, év végén pedig helyesbítő számla, ha kell.
-
-
most ez az ígéret/rendszer. később meg majd nem ez lesz. szerintem az a jó logika, hogy a lehető legolcsóbb legyen fenntartani, nem pedig az, hogy az aktuális, bármikor változó jogi környezetben olcsó.
van egyébként ekkora déli, árnyékmentes tetőd? 50 db 114 cm széles panelnél ez kb. 100 m2...
megírod a ház részleteit? fal, födém, pince, ablakok stb.
-
az biztos, hogy több értelme van, mint a villanykazánnak, és igen, a jelenlegi szabályrendszer mellett azzal nem száll el az ár.
de úgy amúgy a hőszigetelésnek van igazán értelme, az összes többi gépészkedés az mindig alkalmazkodás az aktuális helyzethez. mindegy, hogy fából, pelletből, gázból vagy villanyból kell kevés, az a jó, ha kevés kell belőle.
már csak azért is, mert nincs. se fa, se semmi, egyszerűen nem lehet fenntartani a b.szott pazarlást, talán idén már elkezdi belátni egy szélesebb réteg is. még vízből sem...
-
fú, nahát, leszavazta a szaki, aki eladja neked a marha drága gépészetet?
ha leírod, hogy miből van a falazat, van-e pince, milyenek az ablakok, milyen a födém/padlás, ki lehet számolni, hogy mennyit lehet nyerni a hőszigeteléssel, de nem 10% lesz az, hanem a legrosszabb esetben is majd felezi (!) a fogyasztásod.
a napelem klassz dolog, de 20 kw rengeteg, ahhoz kell 50 panelnyi tető minimum, jó tájolással, forintban is sok, ha megszűnik a szaldó, akkor pedig nem is oldja meg a problémád feltétlenül. és amennyibe egy ilyen rendszer kerül, abból tutira megvan a hőszigetelés is ablakcserével stb.
szóval ne a pazarlást tartsd fenn, és sok millióból csak annyit tegyél, hogy A energiahordozó helyett B energiahordozót pazarolsz... hanem szüntesd meg a pazarlást egyszer és mindenkorra.
Új hozzászólás Aktív témák
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- EZVIZ C3 C3W Pro (4MP) CS-C3W Smart Home Kamera
- ÚJ AXIS M1114 hálózati kamera Kompakt és adaptív HDTV Onvif
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2050, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3032, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2985
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest