- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #404 üzenetére
amíg van egy olyan ember, mint Stallman, emlékezni fognak
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #401 üzenetére
a nagy cégek rájöttek arra, hogy mocskos sok pénzt megtakarítanak a linuxszal, ezért sok nagy cég vagy közvetlenül alkalmaz olyan fejlesztőket, akik kulcsterületekhez értenek, vagy támogatnak alapítványokat, akik ezt megteszik. Linus is már elég régen egy ilyen alapítványnál van, hogy senki ne tehesse rá a kezét.
Az ibm-nek például megéri a linux, mert pl. a driver update diszkeken is már linux van, nem os2 és nem windows. Azért el lehet képzelni, hogy letöltésenként néhány dollár jogdíj megspórolása mekkora zseton.
a másik tipikus példa a linux fejlesztésre az, amikor valaki olyat fejleszt, ami a saját munkájához kell, azért megkapja a rendes fizetését és visszaadja a közösbe. Régebben erre nagyon tipikus példa volt az isp rendszergazdai társaság, meg is látszott a kernelen, hogy melyik része a legjobb. Szóval kivesz a közösből, használja, megél belőle, cserébe visszaadja, amikor valamit javított.
Jól van ez így, aligha fog ez kihalni.
-
nvyktor
aktív tag
válasz
lionhearted #396 üzenetére
Persze, ebben igazad van.
De ahogy a GPL kiköti azt, hogy pl. ha felhasználtál nyílt kódrészeket, akkor a te kódod is teljesen nyílt kell legyen, ugyanúgy - valamilyen licenszelési formában - kiköthették volna azt is, hogy GNU platformra csak nyílt cucc fejleszthető.
Nyilván ez már megint a jogászkodás része a történetnek...
A közösség létszáma szerintem már túl van a kritikus tömegen ahhoz, hogy "elhaljon".
Legfeljebb "felhígul" olyanokkal, akikben nincs GNU szellem. Abból lesznek csak az igazán kacifántos hibrid megoldások... -
nvyktor
aktív tag
válasz
lionhearted #393 üzenetére
Bocsánat.
Amúgy nem értem én ezt a dolgot.
Ha Stallman ezt komolyan gondolja (márpedig nagyon úgy tűnik), akkor ez a vonat nem ment már el az első zárt GNU/Linux-os SW kiadásakor?A többi már csak "folyomány", egy precedens alapján, ha azt vesszük, hiszen az első ilyet nem lett volna szabad beengedni a platformra.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #386 üzenetére
már csak egy hihető megoldás kellene arra, hogy az eddig nyílt dolgokból hogy lesz zárt.
-
nvyktor
aktív tag
válasz
TROLL ON
"Ekkor megbukott a linux, pedig úgymond sikeres."Pontosítás: Megbukott a GNU, pedig a linux sikeres
TROLL OFF -
eternam
tag
válasz
Eddig is voltak/vannak zárt szoftverek/játékok linuxra, csak kevesebb. Most valószínű több zárt játék lesz. Filozófiából nem lehet megélni és engedtessék meg hogy azt futtassak az rendszerem amit akarok ha kifizetem az árát.
-
fordfairlane
veterán
válasz
lionhearted #381 üzenetére
Csak ez nem egyezik a linux ideológiájával. Erre figyelmeztet minket, hogy a nagy ünneplés közepette ne feledkezzünk meg erről.
Hát ez tény, az ideológiának ellentmond, de az ideológiához történő vonalas ragaszkodás komoly műszaki problémákat is okoz. Elég csak a video driverek körüli mizériára gondolni, ami szerintem erősen fékezi a platform elterjedését.
-
fordfairlane
veterán
válasz
lionhearted #376 üzenetére
Csak tudod az a gond, hogy jelen esetben a közösség előrébb jut közösen, mint a kis csapatok.
A játékok piaca nem így működik. Jó játékok ritkán születnek közösségi alapon, már csak azért sem, mert sok pénzt kell befektetni ahhoz, hogy egy játék valóban sikeres is legyen. Természetes, hogy a befektető védeni akarja a befektetését, például azáltal, hogy nem osztja meg a forráskódot. Őt nem az elv érdekli, hanem hogy nyeresége legyen, de legalább is a befektetett pénz megtérüljön. Az, hogy a végfelhasználói szoftverek többségének forráskódja nem nyilvános, annak nagyon is komoly üzleti okai vannak, ez nem egy véletlen baleset, vagy hibás iparági reflex.
-
nvyktor
aktív tag
válasz
lionhearted #350 üzenetére
???
Akkor nem tudom, hogy mit ajánlgatott nekem...
De már értem, mért nem működött... -
nvyktor
aktív tag
válasz
lionhearted #348 üzenetére
Intel, alaplapi.
Próbáltam utánaolvasni, keresgélni, de semmi használhatót nem találtam.
-
nvyktor
aktív tag
válasz
lionhearted #336 üzenetére
Driver ubuntun hiányzott.
Illetve volt zárt VGA driver, de nem települt fel, mindig kifagyott hibával.Mint-et virtualPC-n teszteltem.
Middleware nem fut, mert a HW eszközt is oda kéne tenni neki mellé, próbáltuk, nem akarta...
-
Elemental
addikt
válasz
lionhearted #336 üzenetére
Helyesbítek, számítógép-analfabétáknak.
Sok ismerősöm van, akinek segítek megoldani bizonyos dolgokat a winnel.
A linuxhoz nem értek, egyszer tettem fel, de nem tetszett, és bevallom lusta voltam, vagy nem tudom miért, de nem volt kedvem megtanulni használni.
Csak arra írtam, hogy, mert valaki valamit nem tud megtanulni használni, valamit meg igen, akkor nem biztos, hogy abban van a hiba, amit nem tudok használni. -
nvyktor
aktív tag
válasz
lionhearted #330 üzenetére
Amikor én még próbáltam a Mint-et, akkor még nem lehetett...
(vagy én nem találtam meg, csak rövid teszt volt)Nagyon a kezdeti időkben volt.
Lassan megnézem majd újra, hogy mi mindent fejlesztettek bele...
Bár nálam munkára nem válthatja le a Win-t, mert kellenek Win-only middleware-ek...Otthonra viszont nemrég használtam pár hónapig ubuntut, és pont a grafikán vérzett el a dolog, illetve a driver hiányán.
netcafe-ban viszont tökéletes a mint, vendég fiók enable, oszt jóvan. joga nuku, és el van intézve.
Szerk.: az ikon nem hasonlít, de oda lehet írni alá, hogy "internet".
egy másik mellé meg, hogy fészbúk, és el is van intézve... -
nvyktor
aktív tag
válasz
lionhearted #326 üzenetére
Mint-et próbáltam én is.
Tényleg jó, eléggé el van windózosítva a felület.
Átlag usereknek készült, és talán az ubuntunál is jobban sikerült felmérni az átlag user igényeit.És nem zabál erőforrást, mint pl.: unity
-
eternam
tag
válasz
lionhearted #326 üzenetére
Ja igen, öt évig. Öt évente újra lehet telepíteni a rendszert. Miért mint? Mert megszoktam a gnome 2-őt, az unityt utálom, mate desktop meg gnome 2 fork és világ életemben ubuntuztam, ehhez a disztróhoz értek valamennyire.
-
oO7
őstag
válasz
lionhearted #206 üzenetére
nem a featurelistát kell nézni, hanem a konkrét API implementációt... egy DirectX-re megírt játékmotort nem annyiból fog állni átírni OpenGL-re (legyen az kb bármilyen egyszerű is), hogy átkattintod a fordításnál, hogy te nem DX-et hanem OGL-t akarsz...
de szerintem az API-k felépítésének és működésének és funkcionalításának különbségeiről Abu tudna regényeket írnihmmm, pedig nekem rémlik kicsit régebbről valami DX11 vs OGL összehasonlítás ami olyasmiről beszélt, hogy azért vannak koncepcióbeli különbségek a két implementációban, de már ha agyonlőtök sem tudom mikor olvastam
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest