- iPhone topik
- LG V30 - vezércsel
- Magisk
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Sony LinkBuds S - a kényelem ára
- Fotók, videók mobillal
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #404 üzenetére
amíg van egy olyan ember, mint Stallman, emlékezni fognak
-
bambano
titán
te, mint felhasználó, valószínűleg közvetlenül más kódjáért nem keresel pénzt. minek zargasson, ha nincs bevételed. Viszont ha más kódját felhasználod a sajátodhoz és azért pénzt kapsz, akkor van valami jogalapjuk, hogy a közösségnek is jusson valami érték: a te kódod.
Az meg szerintem teljesen egyértelmű, hogy gpl-es kódokhoz faragott pár soros hibajavítások ugyanazt a licenszet kapják, mint az eredeti kód és hogy ezt majdnem kötelező legyen visszaadni.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #401 üzenetére
a nagy cégek rájöttek arra, hogy mocskos sok pénzt megtakarítanak a linuxszal, ezért sok nagy cég vagy közvetlenül alkalmaz olyan fejlesztőket, akik kulcsterületekhez értenek, vagy támogatnak alapítványokat, akik ezt megteszik. Linus is már elég régen egy ilyen alapítványnál van, hogy senki ne tehesse rá a kezét.
Az ibm-nek például megéri a linux, mert pl. a driver update diszkeken is már linux van, nem os2 és nem windows. Azért el lehet képzelni, hogy letöltésenként néhány dollár jogdíj megspórolása mekkora zseton.
a másik tipikus példa a linux fejlesztésre az, amikor valaki olyat fejleszt, ami a saját munkájához kell, azért megkapja a rendes fizetését és visszaadja a közösbe. Régebben erre nagyon tipikus példa volt az isp rendszergazdai társaság, meg is látszott a kernelen, hogy melyik része a legjobb. Szóval kivesz a közösből, használja, megél belőle, cserébe visszaadja, amikor valamit javított.
Jól van ez így, aligha fog ez kihalni.
-
bambano
titán
látok problémákat ebben a gondolatban.
azt egyszerűen kikötheted, hogy ha forráskódot használtál fel, akkor mi legyen az eredménnyel.
azt nemigen, hogyha gpl-es a rendszered, akkor csak nyílt forrást futtathasson, mert ha a fentieket továbbviszem, akkor azt kellene kikötnöd, hogy csak gpl-es kódot futtathasson. namost a kernel sem volt eredetileg gpl-es és a linux disztrókban futó programok zöme sem gpl-es. másrészt meg ha megmondják neked, hogy csak gpl-est fejleszthetsz, be fogsz inteni.úgyhogy ha ilyen megkötéseket tettek volna, akkor most a debian kfreebsd lenne az elsődleges platform, nem a debian x86/x86_64.
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #386 üzenetére
már csak egy hihető megoldás kellene arra, hogy az eddig nyílt dolgokból hogy lesz zárt.
-
-
bambano
titán
válasz
fordfairlane #375 üzenetére
az nagyon súlyos tévedés, hogy az opensource, pláne a gpl-es cuccokon nincs szerzői jogvédelem. van, nagyon kemény.
az opensource legfőbb erénye, hogy van választási lehetőséged. ha nem akarod ezt a filozófiát, akkor veszel windowst meg visual akármit és azzal programozol.
ha nem akarod közzétenni a cuccaidat, akkor még mindig választhatsz open source eszközöket, csak arra kell figyelni, hogy gpl-es forráskódot ne vegyél át, gpl-es libet ne használj. Ez azért nem olyan nagy megkötés. Lehet gpl-es programokkal zárt forrású cuccot fejleszteni, csak pár szabályt kell betartani.Ha veszel egy kde alapú linux disztrót, abban a programok zöme nem gpl-es. A többi opensource licensz (mert van belőle vagy 140) közül sok van, amelyik megengedőbb, mint a gpl, azokkal fejlesztés közben sincs sok gond.
Sőt, van olyan gpl-es program is, ami nem is igazán gpl-es, na erre varrj gombot
Végül pedig azoknak, akikben van egy kis hippi felfogás, marad a gpl-es opensource. Mi a gond ezzel, hogy pár embernek is jut választási lehetőség? Terézanyu segített a rászorulókon, gondolom sokan adnak a mikulásgyárba is ajándéknak valót karácsony előtt, Linusék meg kódot dobnak be a közösbe.
Jól van ez így.
-
bambano
titán
válasz
fordfairlane #370 üzenetére
A felhasználóknak kellett valami, amivel féken lehet tartani a nagy szoftvercégeket. Az elmúlt húsz év azt igazolja, hogy ez a fék a szabadság, illetve az a lehetőség, hogyha neked nagyon nem tetszik valami, akkor nulláról megcsinálhatod magadnak az egészet.
Ezért nem szálltak el teljesen az árak, ezért van valamennyi support, törődés a felhasználókkal.
-
bambano
titán
válasz
Namelesske #362 üzenetére
Időnként feltűnik itt egy-egy aláírásban egy poén, érettségi feladat: írjon basic nyelven egy grafikus oprendszert, ami ... stb. stb.
na ez a csávó, akit te így lenézel, ezt majdnem meg is csinálta. ugyan nem basicben, hanem lispben, de írt egy olyan rendszert, ami tud annyit, mint egy-két fapadosabb oprendszer.
Hogy ezen túlmenően mondott-e még innovatívat? Azért az ő oprendszere korszerűbb, mint bármelyik, amelyik itt ma szóba került. Oké, hogy nincs még teljesen kész, mert nincs akkora hype mögötte, de nem beszél a levegőbe.
Még egy dolog: ha összefutsz vele élőben, nehogy lehülyézd, mert beszél magyarul és megérti.
-
bambano
titán
válasz
Keeperv85 #314 üzenetére
"Pl. a GPL alatt futó kernel forrásomat, amire igen is szükségem lenne!": akkor írj a kernel karbantartónak, hogy tegye meg a jogi lépéseket.
"de arra nem érveltél, hogy miért lenne az baj, ha behoznák a szabad szoftverbe a zárt források támogatását is.": ilyen tévedéssell kapcsolatban mit is kellene érvelnem? miért lenne baj (jövő idő, feltételes mód), ha megtennének valamit, amit régen megtettek? (múlt idő, kijelentő mód). Mondd már meg, minek érveljek valami eljövetelét kívánva, ami évtizedek óta megvan? Még a kernel is támogat zárt forrású dolgokat, elég csak az eszközmeghajtókra gondolni, de a grafikus driverek között is sok zárt van. Nem beszéltünk még arról, hogy például ott van az adatbázis kezelők közül az oracle, a db2, a vállalati rendszerek közül többek között az sap, azok is mind zártak, futnak linuxon.
Mondd már meg, mit szeretnél még?
Az, hogy egyesek időnként sértik a gpl-t, semmit nem von le a gpl tulajdonságaiból. Az ugyanolyan marad mindenki számára a saját habitusa szerint.
-
bambano
titán
válasz
Keeperv85 #307 üzenetére
tényleg nem hiszem én sem, mert ezek tények, nem hiedelemre alapozott fud, mint amit te nyomsz itt. hogy ki perli be? a válasz triviális, nyilván neked is sikerülne rájönni, ha trollkodás helyett gondolkodnál: akinek a gpl-ét megsértették. továbbra is azt tudom mondani, gugli a barátod, nézz szét a neten.
az, hogy te mondtál egy példát, amikor még nem kényszerítették ki a gyártóból a gpl-es forrást, nem jelent semmit azon a téren, hogy sok más esetben meg már igen.
-
bambano
titán
válasz
fordfairlane #281 üzenetére
szoftvere válogatja, például az sap esetén eltörpül a szoftver értéke a bevezetéshez szükséges más hozzáadott értékek között.
(#282) Zéééééééé: én írtam már szabad szoftverről, amit utána közgazdászok láttak, pörögtek tőle, mint a chemotoxszal lefújt legyek
valami mocskos módon nem akarták felfogni, hogy hogy működik a porteri értéklánc meg a többi
(#285) Misály: 124 kiló vagyok. milyen tanulságot vonsz le ebből?
(#290) Keeperv85: nem, az ms sem tojik a gpl-re, hanem szépen betartja, mert különben beütik az orcáját. mi lenne, ha nem terjesztenél olyan szintű hülyeségeket, amiket egy-két gugli kereséssel triviálisan lehet cáfolni?
"Nem futhat egy ATM hálózaton egy nyílt kód, mert egyértelmű mi lenne a vége.": nemcsak hogy futhat, de fut is. mi lenne a vége? semmi, működik. ha tőzsdéket át lehet állítani linuxra, akkor egy pos-t is.
Az a félelem, hogy megpróbálkoznak a nyílt kódod zárttá tételével eladni azt, valós, az a félelem, hogy ez ellen nem lehet semmit sem tenni, marhaság, rengeteg ilyen pert nyertek már (többek között netmegosztó routerek, média lejátszók gyártói ellen).
(#293) attila9988: mert nekik hosszabb lesz attól, hogy rutinszerűen fel tudnak tölteni egy romot a telójukba. ha meg nem, akkor meg sírás van, de azt már nem verik nagydobra.
-
bambano
titán
csakhogy neked se lenne kódod, ha nem lett volna korábbi szabad szoftver.
oké, szeretnél a kódodért pénzt kapni. gondolom a kódodat nem rögtön elf bináris formátumban írod be, hanem ingyenes fejlesztői eszközökkel forráskódban, azt ingyenes fordítóval fordítod, linkerrel linkeled.szóval mire te a kódodat kiadod a kezedből, addigra egy nagy kupac szabad szoftvert is felhasználtál, aminek jól látható értéke van. úgyhogy működik a dolog, csak kellene kicsit gondolkodni hozzá.
-
bambano
titán
válasz
Keeperv85 #274 üzenetére
aki ilyeneket irogat, hogy megélni akar a kódjából valaki, az arra nem gondol, hogy mennyi kódot kap a szabad szoftveresektől ingyen?
a szabad szoftver nem csak arról szól, hogy te add ki a kódodat, hanem arról is, hogy más is kiadta, ami neked előny. És ezért, mert más kódját felhasználtad, visszaadsz valamit a közösbe a sajátodból.
brutálisan egy oldalról nézitek az egészet.
-
bambano
titán
válasz
AppleUser #247 üzenetére
hát pont nem az sw-ben van a pénz, hanem a szolgáltatásokban. az apple-nek sem az a pénz, hogy kiadta az ios-t, hanem az, hogy százalékot kaszál az appstore-ból eladott programok után. megcsinálta az appstore szolgáltatást, most meg folyamatosan kaszál rajta.
ha ismernéd az ibm-et, az sap-ot, te is tudnád, miről beszélek.
"Ha jólértelmezem, az itt akérdés, hogy egy programkód leírásához mennyi pénz kell.": nem kell itt semmit értelmezni, a határköltségnek jól meghatározott, közismert definíciója van, tessék alkalmazni szoftverre.
-
bambano
titán
majd mindjárt elhiszem, hogy windowszal sosem égetted meg magad.
(#204) CPT.Pirk: az ircen is meg az első magyar linuxos levlistán is tök jó hangulat és csapat volt, míg el nem kezdett nagyon felhígulni a mezőny és nem jelent meg pár helyi menő csávó.
(#209) Keeperv85: szépen megindokolt, érvekkel alátámasztott hozzászólás. kár volt beírni.
(#239) Kansas: "érdekelne pár jó érv, miért dobjam ki az ablakon majd 20 év alatt felszedett Win tudásomat a Linux kedvéért,": na itt van a kutya elásva. először is ezért mocsokság 25 milliárdot fizetni az ms-nek tisztaszoftverbe. másodszor ezért fikázza mindenki a linuxot, mert ami neki triviális windowson (hogyne lenne az, 20 éve windowsozik), azért most megint gondolkodni kellene linuxon. Tehát a linux rossz. Az eszébe se jut senkinek, pedig szoktam emlegetni, hogyha valaki a másik irányból érkezik, van mögötte 20 év unix meg nagygépes tapasztalat, de nulla windowsos, az legalább akkorákat, de inkább nagyobbakat oboázik windowson, mint a winfanok linuxon. Ki mibe fektette bele az első 20 évét, abba akarja fektetni a második 20-at is.
-
bambano
titán
Számodra, számomra nem. Azért ne próbálj egyetemes igazságként kinyílvánítani saját véleményt.
(#130) nvyktor: pénzes debianról nyilván nem beszélhettél, mert az nincs. a pénzes az az ubuntu.
"És ne vedd személyes sértésnek a dolgot, csak nem értem, mért kell elkezdeni a flame-t mindig": én sem értem, pedig már sokszor megkérdeztem a winfanoktól, de nem volt válasz.
"Win7-tel pedig még sosem szívtam": hurrá, öröm és boldogság, akkor használd azt. mifelénk meg két notebookon darabján 3-3 hónap Kenobi tábornok volt eddig a w7-tel és még nem értünk a végére. A többi bátortalan próbálkozást most nem is említem. Plusz ezen kívül az xp se volt mindig fáklyásmenet.
Nem akarom a párodat bántani, de ha nem találja a home-ot (második ikon a gnome desktopon), akkor egységsugarú.
"Ugyanezt teszi néhány delikvens (köztük Te is) a linux-szal.": mert ha nem szólnék én meg pár másik hasonló, akkor totális és alapvetően indokolatlan ms uralom lenne itt is. Próbálunk kicsit az igazság irányába tolni az arányokon.
(#137) AppleUser: optimális esetben a termék ára a határköltséggel egyenlő. Mennyi a szoftver határköltsége?
"Egy iparág nem lehet ingyenes, lehetnek ingyenes és nem ingyenes ágai, de az egész nem lehet ingyenes... ": az informatikai iparban az oprendszer egy ág, ami lehet ingyenes. az ios is lehetne ingyenes (vagy sem), ez a tény egyáltalán semennyire sem izgatná azokat a programozókat, akik apple store-on keresztül eladják a játékukat. egyébként is a legnagyobbak már régen rájöttek, hogy nem a szoftverben van az igazi pénz.
(#139) oO7: mert a szoftver eljut(ott) odáig, hogy már nem cél hanem eszköz.
-
bambano
titán
a tákolmány nem a support hiányára szinonima, ezt csak te akarod erőltetni. a tákolmány a gagyi kódra szinonima.
(#120) nvyktor: igazán fair összehasonlítás a branded intel szervert, mint egységsugarú juzer által nap mint nap managelt cuccot összevetni a mezei desktop pc-s w7-es szívásokkal... de mindegy, ha emlékszel, amiket ezügyben írtam, ez egy olyan döntés volt a debian esetén, amivel én sem értek egyet.
"Függőségeket nem mindig rakja fel magától.": nem nyilatkozom a pénzes debianról. a rendes debian ilyet nem csinál.
"Nem arról szól a cikk szerintem, "... ez igaz, de a topic sem csak arról szól, ami a cikkben van, különben nem dicsérnék itt folyamatosan a windowsokat, hozzáteszem: alaptalanul. fogadd el légyszi, hogy a topicok zöme nem szorítkozik az eredeti témára.
(#121) attila9988: oké, említsük meg a freebsd-t, ami legalább két évvel később indult, mint a linux
oh wait, te pont nem ezt akartad mondani
mi is került át a freebsd-ből a linux disztrókba? az eretedi bsd-ből igen, de a freebsd-ből szerintem nem sok. az ssh az openbsd forrású, meg van benne egy halom bsd stílusú program, de hogy azok freebsd forrásúak lennének, az kétséges.
"1995 környékén még nagyon az elején voltak a linux -os desktop -nak.": 1993. júliusában adták ki az első stabil, 1.0-s slackware-t. abban már volt grafikus desktop. És nem az volt az első, amiben volt desktop.
-
bambano
titán
te tényleg nem hiszed el, hogy az általad ismertnél sokkal egyszerűbben is lehet szoftvert telepíteni linuxra?
másrészt meg amikor nem ms forrású szoftvert raksz fel windowsra, ott is le kell tölteni, el kell indítani a telepítést. az miért nem sok? pontosan ugyanannyi mozdulat, letöltöd, ráböksz az egérrel a mappában egy fájlra és felrakja.
más kérdés, hogyha linuxon csinálod, rendszerint letölti a függőségeket magától, nem kezd el óbégatni, hogy rakjál fel újabb service packot meg hogy régi a dx-ed meg hasonlók.szóval miért mondod az egyszerűbbre, hogy bonyolult?
-
bambano
titán
"lapvetően nincs rossz tapasztalatom a linuxról, fasza rendszer, es sok megoldás egyszerűbben is gyorsabban megoldhatsz mint a konkurencián"
vs:
(#38) Misály: "a linuxon már 20 éve dolgoznak, több ezren, mégis tud ingyenes lenni". - hobbiból tegyük hozzá, ezért is olyan tákolmány amilyen."akkor most döntsd már el, mi a véleményed a linuxról, mert ez így lol.
-
bambano
titán
ha nem a saját cuccait rakod fel, akkor ez ilyen.
de azért érdekelne az a felhasználó, akinek adsz mondjuk egy alap w7-et és utána rábízod, hogy tegyen fel és/vagy konfiguráljon be rendesen egy tűzfalat, víruskergetőt, adware/malware/spyware kergetőt, állítsa be *rendesen* az uacot, találja meg a megfelelő codec packet, média lejátszót a windowsára.na az fog őrjöngve kirohanni a világból.
meg az is sokat dobna ezen a vitán, ha kihagynánk azokat a hsz-eket, véleményeket, amik tárgya warezolt lopott szoftver. hú, mekkorát bukna akkor a w7 a linuxszal szemben...
-
bambano
titán
"Mégis mit képzel, hogy a adják ingyen a dollármilliókért fejlesztett szoftvert, ráadásul forrással együtt": ő jó példával járt elöl, az valahol mégiscsak hiteles vélemény, ha a hangoztatója végre is hajtotta.
és igen, akár ingyen is adhatnák. az androidot is ingyen kapják a mobilgyártók (most tekintsünk el a szabadalmi szemétdombtól).
-
bambano
titán
el kellett dönteniük, hogy ebben az esetben téged korlátozzanak vagy a vevőidet + az eredeti program szerzőit. úgy döntöttek, hogy téged korlátoznak.
de csinálhatsz gpl-es programból zárt forrású rendszeren alapuló szolgáltatást, amit pénzért árulsz. nem olyan nagy korlátozás ez.
vagy ne használj gpl-es forráskódot a programodban.
-
bambano
titán
majd gondolkodj el a netmegosztó routerek, az android, a smarttvk, a settop boxok, a nasok és hasonló cuccok piaci arányáról. merthogy ezekben gyakorlatilag mind linux van.
a következmény pedig az, hogy sokan úgy fikázzák a linuxot meg mondanak zöldségeket róla, hogy nem is tudják, aktív linux felhasználók. rotfl.
-
bambano
titán
fogjuk már fel végre azt a nem túl nehéz dolgot, hogy a megoszthatod (érts: NEKED IS MEGMARAD) meg az odaadhatod (csak akkor, ha nálad nem marad belőle semmi) között azért van különbség.
a debianodat átadhatod úgy a haverodnak, hogy nem kell a gépedről legyalulni. a windowsoddal megteheted ugyanezt? szerzői jogi nyelven: van többszörözési jogod windosra? nincs. akkor korlátoznak.
-
bambano
titán
kinek a papné, kinek a paplan.
tegyük hozzá, ha nem a levegőbe beszélnél, nem hallaná senki
én csak azt látom, nekem mennyi melóm van a debianos gépeimmel vs. mennyi melóm volt a notebookomon gyárilag kapott w7-tel, a családban másoknak mennyi melója van vele, ebből le tudom vonni a tanulságot, hogy az eddigi irány jó. és ez nem a fizetős szoftver. hogy te nem áldoztál elég energiát a debianodra, arról nem akarok vitatkozni.
az lehet, hogy a linuxod nem támogat minden dzsunka cuccot, de a windows se. a szervereket viszont jól támogatja, a többi meg engem nem érdekel. veszel tisztán inteles pc-t, nvidia vagy intel videokarival és működik. ugyanez a tapasztalat nem áll meg se az xp-vel se a w7-tel kapcsolatban. veszek egy tisztán inteles 7-8 éves forma használt ibm desktopot, xp telepítő lemez után semmit nem ismer a hardverből, még a nyomoronc hálózati kártyát se. és mielőtt beindulna a szokásos flém, megismétlem: nem mostani friss top pc, hanem egy p4-es, ősrégi vas. ja, hogy ezeken is megy a debian csont nélkül, meg a friss notebookomon is megy a debian csont nélkül. hát ez van.
Arról meg, hogy van-e csajom. ne vitatkozzunk annak fényében, hogy a gyerekemről is több személyes blogbejegyzést írtam már. De én is irkálhatnék olyat, hogy fizesd csak a sok mondvacsinált reklám minősítést meg tanfolyamot a mindenféle cégeknek, a te bajod. Legyen egy nagy halom ms*** meg ccna** meg hp*** minősítésed, azt is nyilván úgy szerezted, hogy a csajod egy másodpercig se hiányolt.
"Bocs, én inkább maradok az olyan rendszereknél amit nem fórumhuszároknak kell utólag összetákolnia a szabadság szent zászlaja alatt.": én is.
egyébként az ilyen debianon fanyalgókon jókat szoktam röhögni, hogy nem ütik meg egy gimnazista lány szintjét informatikából
-
bambano
titán
-
bambano
titán
a linuxon már 20 éve dolgoznak, több ezren, mégis tud ingyenes lenni.
a debianban vagy kétszer annyi meló van, mint a vele egykorú windowsokban, mégis tud ingyenes lenni.
egy postgresql-ben több meló van, mint egy átlag játékban, mégis ingyenes.soroljam még? itt max. arról van szó, hogy akik hozzátesznek a linuxhoz, azokat nem érdekli a játék.
-
bambano
titán
odaadhatod a haverodnak, szomszédodnak a windowsodat? nem.
odaadhatod a haverodnak, szomszédodnak a windowsodra telepített programok nagy részét? nem.akkor korlátozva vagy.
(#4) Misály: "könnyebben átlépnék azt az 1-2%-ot": melyik irányból? egyébként meg ha szerinted nem jó a terméktámogatás, csinálj jobbat. ezért szabad szoftver. Nem kell megvárnod, míg a nagy monopol vállalat a szádba dobja a sültgalambot, megcsinálhatsz mindent magad is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- Formula-1
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iPhone topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- The Crew sorozat
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- LG V30 - vezércsel
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Apple iPhone 7 Plus 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest