Új hozzászólás Aktív témák
-
fordfairlane
veterán
válasz
lionhearted #381 üzenetére
Csak ez nem egyezik a linux ideológiájával. Erre figyelmeztet minket, hogy a nagy ünneplés közepette ne feledkezzünk meg erről.
Hát ez tény, az ideológiának ellentmond, de az ideológiához történő vonalas ragaszkodás komoly műszaki problémákat is okoz. Elég csak a video driverek körüli mizériára gondolni, ami szerintem erősen fékezi a platform elterjedését.
-
fordfairlane
veterán
válasz
lionhearted #376 üzenetére
Csak tudod az a gond, hogy jelen esetben a közösség előrébb jut közösen, mint a kis csapatok.
A játékok piaca nem így működik. Jó játékok ritkán születnek közösségi alapon, már csak azért sem, mert sok pénzt kell befektetni ahhoz, hogy egy játék valóban sikeres is legyen. Természetes, hogy a befektető védeni akarja a befektetését, például azáltal, hogy nem osztja meg a forráskódot. Őt nem az elv érdekli, hanem hogy nyeresége legyen, de legalább is a befektetett pénz megtérüljön. Az, hogy a végfelhasználói szoftverek többségének forráskódja nem nyilvános, annak nagyon is komoly üzleti okai vannak, ez nem egy véletlen baleset, vagy hibás iparági reflex.
-
fordfairlane
veterán
Én ezt az egészet alapvetően nem ideológiai témaként látom. A szellemi tulajdon védelme kontra a szellemi javak közkiccsé tétele sok más helyen előforduló dolog.
Ide lehet citálni példának a gyógyszergyárak formuláit. Egyértelmű, hogyha a gyógyszergyárakat nem védené a törvény, akkor töredékét sem invesztálnák új hatóanyagok kifejlesztésébe. Ugyanakkor ha tűzzel vassal védenék hosszú évtizedeken keresztül a hatóanyagot kifejlesztő céget, akkor annak sok áldozata lenne, aki nem tudná megfizetni a monopólium miatti magasabb árat. Ezért van néhány év moratórium, majd utána jöhetnek a hatóanyagban ugyanolyan generikus szerek gyártói.
Szerintem ez a rendszer az, ami jól működik, ily módon válik összeegyeztethetővé a magánérdek a közérdekkel. Olyan nincs, hogy csak és kizárólag a közérdeknek kell érvényesülni. Ez érvényes mindenre, a szellemi termékekre is, azon belül pedig a szoftverekre is.
Ha a Linux a szoftveres közérdek platformja akar maradni, akkor a linux, illetve a linuxosok barátkozzanak meg a jelenlegi piaci részesedéssel, és ne akarják, hogy a Linux jól "elterjedjen".
-
fordfairlane
veterán
Tudod, mint egy vallás mögött.
Hát épp ez a probléma. Nem értem, miért akarja valaki a Linux sikerét, ha az ehhez vezető módszereket elveti. A felhasználóknak nem szabadság kell, hanem használható, és elérhető (megfizethető) termékek és szolgáltatások, ez alól a szoftver sem kivétel. A felhasználó nem tud mit kezdeni azzal, hogy a szoftver forrása nyílt, ezzel csak az tud kezdeni valamit, aki pl. szoftverfejlesztő, meg is érti a forrást. Én sem tudnék mit kezdeni azzal, ha teljes Apollo űrutazás műszaki adata a kezemben lenne, persze közben nagyon szabad lennék, de a lényegen ez nem változtat.
Ez a követelmény viszont adott esetben megakadályozhat valakit abban, hogy mivel üzleti lehetőséget így nem lát benne, ne hozzon ki ilyen terméket. Ez az egész, hogy minden a kommuna körül kell, hogy forogjon, ez életképtelen, ez maga a kommunizmus.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Zéééééééé #279 üzenetére
A "csak support" uzleti modell miert nem mukodne? Ki mondta hogy nem mukodne?
Mert nem a support az, ami az igazi hozzáadott értéket termeli, csak kiegészítője a dolognak.
A valosag az, hogy a rendszerrel van baj es a mentalitassal.
Én ebben nem hiszek. Majd megváltozik a rendszer, ha ez a modell annyival hatékonyabb.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Keeperv85 #274 üzenetére
Szerintem nincs gond a két modellel, elvannak egymással, és egész tűrhető mértékű szabályzórendszert alkotnak. A teljes forrás-zártság világában nagyon könnyen monopóliumok tucatjai alakulnának ki, a teljes nyíltságra meg nem lehet normális üzleti modellt építeni, illetve csak a supportra.
-
fordfairlane
veterán
Szerintem ez az egész szokás szerint nem technológiai, hanem sokkal inkább üzleti kérdés. A Microsoft láthatóan lépéseket tesz annak érdekében, hogy a jelenlegi PC disztribúciós láncot átalakítsa, mert a pénz egyre inkább a tartalomból jön, nem a rendszerszoftverből. A Microsoft részt szeretne ebből. Ez a Steames bejelentés nem a linuxról szól, hanem nyomásgyakorlás akar lenni, hogy a Microsoft ne akarjon túl nagy szeletet kihasítani ebből a tortából.
Stallman szokásához híven ragaszkodik az ideológiai megközelítéséhez, amivel sokra persze nem megyünk, de mondjuk arra jó, hogy elfilozofálgassunk róla. Egyáltalán nem biztos, hogy a Linux ennek az egésznek hasznát fogja venni, egyáltalán nem biztos, hogy komoly játékportolás indul meg Linuxra. Legfeljebb akkor, ha a Microsoft túl mohó lesz, és emiatt a kiszoruló szereplők összefognak ellene, és eszközül a Linuxot válasszák.
-
fordfairlane
veterán
Én örülök neki, Stallman meg bekaphattya.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hálózati / IP kamera
- Macska topik
- Villanyszerelés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen autót vegyek?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Formula-1
- RC modell földön, vízen, levegőben
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest