- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Magisk
- iPhone topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
nem kell, mert a licensz a géphez kötődik. ráadásul mitől "egy" átírási díj, ami a duplája vagy háromszorosa a normális piaci árnak?
Akkor járj utána. egyébként fentebb írtam, hogy nem eszközhöz kötik már. Ha én veszek egy másik eszközt, simán használhatom ezt a licencet. Miért? Mert már a Microsoft fiókhoz van kötve, és nem eszközhöz.
Hogy honnan tudom, a Microsoft ügyfél-szolgálatosa mondta, abból az apropóból kifolyólag hogy SSD raktam az eszközbe, ami HW változással jár. Akkor azt mondta, ha regisztrálod magad, azaz csinálsz egy Microsoft fiókot akkor mindegy milyen HW használsz. Mert fiókhoz van kötve, nem eszközhöz. -
törölt tag
Ahogy gondolod, ha szerinted átvertek, hát átvertek. Én nem érzem annak.
Abban igazad van, hogy a Microsoftot bizonyos értelemben nem érdekli, hiszen egyszer már ki lett fizetve a licenc. Csak éppen mivel tulajdonos csere történt, ezért egy átírási díjat kell fizetned. Aminek akkor van jelentősége, ha valamilyen okból kifolyólag bekéri a Magyar hatóság az eszközt átvizsgálásra. Ugyanis neked igazolni kell, hogy jogosult vagy a termék használatára. De ismét a legjobb az, hogy olyan dolgon akadsz fent, ami mással már megtörtént, és kemény pénzeket kellet kifizetnie, meg méltányossági kérelmeket írnia, hogy ne gebedjen bele. Pedig csak 20.000 Ft múlt, hogy ne kerüljön kellemetlen helyzetbe. De mivel, könnyebb volt neki is, elhinni hogy ez ebben a formában rendben van, ezért utólag fizethette ki a bírságot. Pedig ami miatt bekérték az eszközét, abban a pontban ártatlan volt. Csak éppen a licenc-el voltak némi problémák. -
törölt tag
tényleg, megkérdezted, a mikrószó-alt, hogy, szerintük, vegyél-,e, még,egy,licenszet,tőlük?
Látom ma ismét kockás ing van rajtad.Nem előtte megkérdtem őket hogyan működik ilyen esetben,
újat generáltak neked?
Mi ebben a fura számodra? Igen, az eredeti licenc matrica, és az új licenc nem ugyan az. Tehát generáltak, adtak ha így jobban tetszik egy másik licencet.ismétlem, az oem licensz az eszközhöz tartozik, tehát nem lehet a tulajdonos nevén.
Ok, legyen úgy, ahogy mondod. De nekem mint a boltban, mint a Microsoft mást mondott.átvertek
Ha te így érzed, akkor biztos. Én nem érzem átverésnek. Én egy eszközt vettem használtan. Az új tulajdonos nem jogosult használni azt a licencet. De ha gondold járj utána, vesézd ki. Nekem azt mondták, ha így csinálom, és kapok egy ellenőrzést akkor ebben az esetben minden rendben lesz. Elmondták azt is, hogy használhatom nyugodtan az eredeti felragasztott matricát, de ebben az esetben problémák merülhetnek fel, egy ellenőrzés kapcsán. Azt is elmondták, sokan így használják. Én meg azt mondtam, hogy 20.000Ft megér nekem hogy nyugodtan aludjak, és jogtiszta rendszert használjak. -
törölt tag
Beszéltem a Microsoft-al és ők is azt mondták, hogy ebben az esetben, egy átírási költség van. Ami úgy működik, hogy az eszközhöz kapott licencet megszüntetik, és újat generálnak, ami már az új tulajdonos nevén van. Éppen ezért, ha új eszközt veszek, használhatom a megvásárolt licencemet az új eszközön. Éppen ezért már nem foglalkozik a Microsoft milyen HW változás történt. Ugye régen ha cseréltél HDD majd újra telepítetted az eszközt, hiába adtad meg a OEM licencet, utána telefonálni kellet, hogy aktiválják a módosítót HW. Ez viszont már megszűnt.
-
törölt tag
Nos eben az esetben az SAP esetében tévedtem. Látod, én arrogancia mentesen elismerem, és nem csinálok belőle presztízs kérdést.
De ennek ellenére, nem a Linux-Desktopot használnak az esetek 90%-ban. Hanem Microsoft termékeket. Aminek megvan az oka, ami közel se olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnánk.
egyetlen vállalatirányítási platform van, ami nem működik linuxon, az összes többi igen. meglepetés: azt az egyet ms dynamicsnak hívják.
Mert a ugyan az AD meg lehet oldani, de Linuxon közel se az igazi. Van még jó pár, dolog ami ugyan létezik Linuxra, csak éppen Win környezetben jobban működik. -
<Lacy85>
addikt
"írod, hogy windows alatt ott van az ikon, és akkor admin jogot kap. ez kb. akkora ökörség"
A felhasználók általában nem értelmet keresnek, hanem kényelmet.
Nekem nem kell magyaráznod, miért jobb a linuxos megoldás.Én értem.
De most magyarázd el egy sima felhasználónak, neki miért jó.
Az ötödik ilyen eset után rakja be a windows telepítőt."nekem pl. debianon témacsere annyi, hogy rendszer, beállítások, megjelenés. ott klikk valamelyikre, oszt jónapot. figyelem: terminál nélkül is meg tudtam csinálni!"
Ha letöltötted őket, akkor már itt is így megy. Simán kiválasztod a témát, amit használni akarsz, aztán jó napot.
Csak a folyamat egy kicsit macerásabb. Itt is ugye a kényelmi faktor... -
King Unique
titán
De, követem a híreket, csak attól még bizony ugyanúgy igaz, ami az előbb le volt írva. Az értelme és eredménye az megint kb. 0, ráadásul egyre uncsibb, meg már eddig is számtalan topik volt ilyenekkel kényszeresen teleszórva, nem meglepő módon kb. mindig ugyanazon tagok által...
-
törölt tag
a lakossági piacon tényleg nem drágult a windows, eddig is a virágboltból szerezték be, ezután is ott fogják.
Ne általánosíts, nem mindenki szerzi be a szoftvereit alternatív web áruházakból. Léteznek olyan emberek még, akik becsületesen kifizetik a licenc díjakat. Mint ahogy vannak olyan emberek, akik céltudatosan, havi szinten bérlik akár az MSOffice használatát. Az hogy van az réteg, akik előszeretettel szereznek be mindent, alternatív áruházakból, nem jelenti azt, hogy mindenki. Az üzleti életben meg ilyen bátornak lenni, egyenlő az öngyilkossággal. -
<Lacy85>
addikt
Kb. annyira volt helytálló a hasonlat, mint a te áremelkedéses meglátásod.
Az egy dolog, hogy a közbeszerzéseknél milyen árakkal számolnak. Ott minden sokkal drágább, mint a versenypiacon.
Utóbbinál viszont egyáltalán nem drágult mondjuk a windows sem. Sőt, ingyen lehetett 7-ről, 8-ról frissíteni.
Office 365-ről nem is beszélve. -
"neked ennyire futotta."
Mert nektek aztán többre, a napnál is világosabb. Még véletlenül sem személyeskedtél Te is egy szépet most, annak ellenére, hogy tőlem ilyet nem láttál az irányodban.
"ha értenél a közgázhoz,"
Öngól, közgáz érettségim van, és nem kettes. Nyilván nem egy diploma, de az alapok azért elég jól megvannak. Attól még, hogy nem tiszta a piac (miért, hol az?), még beárazza a termékeket. Másrészt, még egyszer mondom, hogy végre egyértelmű legyen: egy olyan fillérbaszó országban, mint ez, az ingyenes alternatívának győznie KELL(ene), pláne az otthoni felhasználók körében. Valamiért mégsem ez történik, amire egyrészt magyarázat az oktatás szintje és MS befolyásoltsága, vannak technikai nehézségek is, amelyekre Ti nagyvonalakban tesztek, mert az nektek a képzettségetek okán már nem probléma, továbbá legalább ekkora a hatása annak is, hogy nincs A LINUX, mint ahogy már írtam is feljebb, ami számtalan problémához vezet (hatékonytalan az oktatása, a gyártói támogatása, a harmadik fél által nyújtott támogatás, stb...) Erről nem a Microsoft tehet, hiába ekézitek habzó szájjal. Ott a Cannonical, évek óta próbálkozik, mégsem nyer teret az Ubuntu, pedig a lehetőség előttük is nyitott, hogy lefizessenek ezt-azt, ha tényleg CSAK ennyi kell a boldoguláshoz. Az, hogy a keretük szűkebb, mint az MS-é, megint nem az én problémám.
Részemről örülnék, ha a linux nagyobb teret nyerne dekstop fronton, mert nem vagyok a rendszer bigott ellensége (mint már írtam is, saját pénzem, szabadnapom áldoztam arra, hogy kicsit jobban megismerjem). Viszont, csak azért biztos nem erőltetném veletek szemben, mert ingyen van. Sok minden ingyenes, amit nem választunk, és ennek oka van. Ezen kellene elgondolkodni, nem haterkedni és magyarázni a bizonyítványt. Az, hogy elköteleztétek magatokat abba az irányba, a ti dolgotok.
Béke veletek.
-
<Lacy85>
addikt
"a cikk arról szól, hogy emelkedő árak mellett is emelkedik a kereslet, ami közgazdaságilag nonszensz."
Erről most hirtelen a mobil ipar jutott eszembe. Az elmúlt 10 évben folyamatosan emelkedtek az árak, mégis minden évben rekord eladások voltak.
Ott is milyen gonosz erők lehetnek. -
<Lacy85>
addikt
-
Csak a pontosság kedvéért, nincs certem, csak a képzésre mentem el, mert érdekelt a UNIX világa. Nem tudom, Te mit használtál, meg az oktató mit használt, de a parancsok elévüléséről Ő beszélt. A paraméterezés anomáliáiról meg magam is szereztem tapasztalatot a képzés két hete alatt, annyit mindenképp, hogy lássam, a PS más liga.
Erőltethetitek néhányan itt a sznobizmust (érezd magad megszólítva, ha már személyeskedni kezdtél), de az oprendszerek használati statisztikája megmutatja, mi kell a népnek desktop fronton. Pont. Minden más csak f@szverés a sajtreszelőn, semmi több.
A GUI téren van eltérés a Windows változatok között, azonban az adott kommentben a parancsok szintaktikájának következetességéről beszéltem (akár PS, akár CMD vonalon), de ugye torzítani kell mindent, hogy a végén stimmeljen a konklúzió; már megint csak egy Windózos hőbörög. Hát nem, ezek tények voltak, tetszik vagy sem.
Az elfogultságról meg csak annyit, hogy cseppet sem vagyok elfogultabb Win irányba, mint mondjuk Te a Linux irányába, szóval ez 1:1. Arról nem is beszélve, hogy semmi bajom a UNIX-szal, csak nem tagadom a hibáit, ahogy a Windows-ét sem.
Béke.
-
<Lacy85>
addikt
"de miért akarod a linuxot ugyanúgy használni, mint a windowst? ha a desktopodat úgy akarod használni, mint a windowst, tegyél rá windowst."
Hogy is volt az az értő olvasás?
""És melyik multi nem ilyen?": ez már bocsánatossá teszi a bűneit?"
Felsőbb szinteken? Igen. Közember szemében? Nem, de úgyse tudsz mit kezdeni vele.
""És mit oldana meg, ha linuxot használnának?": ha csökkenne a windows és nőne a linux, nekem lényegesen csökkenne a felesleges melóm."
Ha nem tetszik, amit csinálsz, akkor nem a MS ellen kell egyszemélyes háborút indítani, hanem szakmát kell váltani.
-
<Lacy85>
addikt
Aha, szóval akkor de k@csög a MS, mert a magyar leányvállalat kormányközeli vezetői ilyet meg mertek tenni.
Amire persze nem az volt a válasza a cégnek, mikor kiderült, hogy "ügyik voltatok, több pénzünk lett", hanem kivizsgálják az esetet.
Teljesen logikus.
Még véletlenül sem a hírhedt korrupt magyarok voltak a bűnösök. Nem.
De így legalább megint fogást lehetett találni, amivel lehet mocskolni a csúnya MS-t, és büszkén lehet lobogtatni a pingvin zászlót.
Ja és persze semmi elfogultság nincs az okfejtésben.(#148) Tikakukac:
Bocs, de a kőtörős hasonlatnál tovább inkább nem is olvastam.
De majd szólok, ha valaki kutyákat enged rám, amiért letöltöttem egy linux-ot. -
mike1334
veterán
Nekem aztán 8, hogy linux vagy windows...de az nem, hogy alap nélkül kiáltunk korrupciót meg ilyen-olyan disznósagokat. Majd ha lesz bírósági ítélet arról, hogy MS vezetőket vittek el e miatt..na majd akkor. Az, hogy "tele van a net" ma már nem jelent semmit, bárki írhat szinte bármit...ha megnézed az it cafe cikkeit tele vannak félinformációkkal és pontatlanságokkal...ha meg ennyire nyilvanvaló a sok disznóság...hogy hogy nem történt semmi érdemi? Gondolom a gyíkemberek keze lehet a dologban...
-
<Lacy85>
addikt
"erről szól ez a cikk is, aminek a topicjában megint úgy szólaltál meg, hogy láthatólag nem nézted meg, miről szól a cikk,"
Még jó, hogy a jelenlegi esethez épp semmi köze nem volt a microsoft-nak.
Ja de. Az ő terméküket adta drágábban egy másik fél egy harmadiknak. Szemét MS. -
mike1334
veterán
Mert nyilván tudod, hogy lefizettek mindenkit, hogy használjon MS-t. Pont azért jelezték, hogy szerintük korrupció történt a cikkben lévő esetben.
Amúgy pont annyira tudod mennyire működik jogszerűen az amazon, mint azt, hogy mennyire korrupt az MS...semennyire...ahogy én se, meg senki sem itt.
Amúgy nem az a baj, hogy rendeletnek nevezted...az már igen, hogy azt írtad, hogy jogszabályt sértettek úgy, hogy közel sem..na az már igen, gáz. Most megint azt mondod, hogy jogszabályt sért folyamatosan az MS...közben bizonyíték az 0...szeretem az ilyen "fotel ügyészkedést", nagyon szórakoztatóAmúgy nem mondtam, hogy nem jogszerű az amazon adóoptimalizálása..erre mondtam, hogy most még jogszerű, de jogszabályt módosítanak, hogy bezárják a kiskaput. Erre írtad, higy belenyúlni a piaci működésbe kommunista dolog. De az MS versenyelőnyét elvenni nem az, mert pusztán korrupcióval érték el a helyzetüket, 0 munka van mögötte. Ha ezt komolyan gondolod az elég szomorú...
-
mike1334
veterán
-
mike1334
veterán
csak annyit kellene csinálni, hogy visszaállítani az egyenlő esélyek, egyenlő pályák elvét. akkor a linux úgy elverné az ms-t a desktop fronton is, hogy porzana.
Önerőből nyerjen a linux, ha tud. Miért kellene elveszítenie az MS-nek a versenyelőnyét, amin évekig dolgozott? Vagy Amazon vs kisker adóztatása kommunista szokás, de az MS versenyelőnyének elvétele nem? Vagy az, hogy az ingyenes termék nem tudja legyőzni a fizetős terméket, és ezét nyúljon bele az állam/eu/bárki a versenybe, az nem kommunista szokás?
Ne is válaszolj, akármit írtam, mindig az volt, hogy kiforgattam a szavaidat... -
"csak annyit kellene csinálni, hogy visszaállítani az egyenlő esélyek, egyenlő pályák elvét. akkor a linux úgy elverné az ms-t a desktop fronton is, hogy porzana."
Aha. Majd úgy 20 év múlva, amikor bekerülnének az első olyan emberek a munkaerőpiacra, akiknek nulladik naptól kezdve linuxot oktattak az iskolában, és kisgyermek koruk óta linuxot használtak az otthoni gépen is. Ó várj, de ehhez először az iskolákban is le kellene cserélni mindent, ehhez meg az iskolai rendszergazdákat is sok helyen meneszteni kellene. Persze nem jönne helyettük senki, mert kvázi éhbérért dolgoznak.
Oké, akkor legyen 35 év.
(...és akkor még nem beszéltem a munkahelyekről sem, ahol szintén sokan válnának egyik napról a másikra alkalmatlanná a feladataik ellátásra, ha linuxot vezetnének be a desktopokon. A harmadik hőzöngő ember után az IT osztályt anyáznák a kisfőnökök a nagyoknak, mondván, miattuk nem megy a termelés. Naná, hogy ezt mondanák, és nem a beosztottaikat csesznék le, hiszen ők maguk is idióták lennének az új rendszerhez...)
@Tikakukac: "Az egyszeri user hülye. Teljesen. "
Masszív +1, ez mindennek az alapja.
-
King Unique
titán
Ja, hogy érvek híján, amikor elég világosan le volt írva minden, még idézve is volt a határozatból. Meg, hogy nem volt egyáltalán semmi olyan állítva, amikor azért dehogynem és arra is ment válasz. A jogszabálysértést pedig végig te mantráztad, sőt egy rakás topik tele lett vele spammelve más hasonló témáknál is... Plusz, ha jelen esetben már más is kifogásolja itt azokat a bizonyos állításokat és világosan levezeti, idéz a hivatalos szövegből és érvekkel is alátámasztja, akkor az azért bizony megint jelent valamit... Megcáfolni pedig nem nagyon sikerült a fórumtárs állításait, hanem csak a szokásos magyarázkodás megy.
-
mike1334
veterán
Egyrészt a teljes állami gépezetben pár tízezer licensz p*csafüst, másrészt meg ahogy olvastam a kommenteket a "jogszabálysértésen" ment a hőzöngés, az meg nem történt. Ja és persze működni azért kellene a közigazgatásnak, ha nem teremtették meg a feltételeit egy NORMÁLIS nyílt forráskódú dokumentumkezelő szoftvernek, akkor álljon le a világ addig is? De az utolsó csak tipp, gondolom pont annyi infóm van nekem is erről, mint bárki másnak itt...0. Minden más találgatás, a jogszabálysértés meg egyszerűen nem igaz. A feladatot nem az állami szervek kapták, hanem a miniszter. Nem az állami szervnek kell akarni, nekik működni kell, mert jogszabályi kötelezettségük, hogy működjenek...na látod arra van jogszabály, még törvény is, nem csak kormány rendelet...
Ja és ha veszed a fáradtságot, hogy elolvasod a cikket, akkor láthatod, hogy benne van a szerződésben, hogy mit vettek...szoftvereket 3 évre...és mikor írták alá a szerződést? 2014ben...
-
King Unique
titán
Történetesen abban van benne, abból (is) vettem az indokolt esetben kijelentést... Azt pedig ne ragozzuk, hogy ki beszél félre, közül részinfókat, vagy éppen állít helyenként valótlan dolgokat... Ha nem tetszik a helyzet, akkor lehet panaszlevelet írni az illetékeseknek.
-
ddekany
veterán
OK, akkor az MSO inkompatibilis a rendelettel... Ettől még korrupció nélkül is valódi akart kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen váltást végrehajtson. Ha szívás van belőle (nem állami ügyfél továbbra is MSO-s dokumentumokat küld és vár, régi állami dokumentumok továbbra is MSO-sak, user továbbra is gyűlöli, ha átvariálják amibe beletanult), akkor gondolom leginkább csak kifogás lesz, hogy miért nem most...
Amúgy ahol állami projectben dolgoztam utóbbi években, az új fejlesztések kizárólag webes felületűek voltak, tehát mennek akármin. MSO gondnak viszont nem látom, mitől lesz vége.
-
csongi
veterán
Nem vagyok linux koveto, de szepen fejlodik es egy regebbi laptopon teljesit szolgalatot a hazba.
Kis cegeknel siman uzemeltethetoek a mai verziok.
Az Libre office is siman mukodik, csupan a kuldot kell megkerni, hogy masik kiterjesztesbe kuldje el az xlsx fajlokat..
De mivel windos ismeretek vannak, voltak oktatva nehezen allnak at lnuxra az embrek. Szerintem.
Amugy a linuxbol is ki lehet lopni ezt a penzt, sot meg tobbet is. Csak a kereskedelmi agon sokkal konnyebb es rovidebb ido alatt. Fogd a penzt es fuss....
.
Ennyi penzbol mar egy normalis Ugyfelkaput is lehetett volna csinalni....Holmann fiverek merre jarhatnak, ok is Bahamakon pihennek?
Fejlodes van, az olajtartaly vagonoktol mar messze jarunk. -
Komplikato
veterán
OFF: Teljesen járatlan vagyok a témában, de nem úgy van, hogy a használható normális Linux disztribúciók mindegyike fizetős CÉGES használat esetén? Tehát Debian, SuSe, Ubuntu és Tsa. Teszem azt 12-18.000 Ft, nem?
ON: Oké. Az árakon lehet rugózni és kell is, ezt még értem. De az árakból (tévedés jogát fenntartom) csak nekem tűnik úgy, mint ha darabra vették volna az Office-t, amit minden értelmes helyen szerintem mennyiségi liszencre vennének meg, ami tudtommal olcsóbb, mert pont az az értelme? Vagy ennyire felment az Office ára amíg nem figyeltem?
-
King Unique
titán
Ja, persze most a formátumommal, szabvánnyal takarózunk, amikor egyértelmű, hogy valójában a szoftverekre vonatkozott a kijelentés és az ilyen témáknál mindig eleve a jelenleg használt platform, vagyis az a bizonyos OS és irodai szoftver volt kifogásolva egyesek részéről. De a jelen cikk is eleve szoftverekről szól, nem szimpla nyílt / zárt szabványokról. Na meg, ha annyira mindegy a szoftver, akkor ennyi erővel pl. az ODF formátumot támogatja egy ideje az MSO is...
-
King Unique
titán
"nem csak a közismert jogszabályokat szegték meg, hanem azt a két kormányrendeletet is, ami előírja opensource formátumok használatát a közigazgatásban."
"De mivel kormányrendelet van rá, hogy nyílt szabványokat kell használniuk"
"az viszont, hogy állambácsi rendeletben előírja, hogy mit kell használni, és nem azt használja, az közügy. egyrészt, mert jogszabályt sértenek vele"Érdekes, ebből megint nem az jön le, hogy nem írtál olyat... Persze most utólag jön a korrigálás, hogy "én nem írtam olyat, hogy kormányhatározat van arra, hogy teljesen álljanak át nyílt forráskódú programokra."...
Megtaláltam közben a másik cikket.
Tehát csak az irodai szoftverek arányát, meg a tervek szerint. Vagyis soha nem is volt szó teljes platformváltásról és csak az irodai szoftvereket érintené, de azokat is csak fokozatos, több éves, csak egy bizonyos arányban történő átállás keretében. Meg megint más dolog valamit tervezni, majd aztán azt megválósítani és a végén konkrét eredményeket produkálni... Aminek sikeressége elég kérdéses és nem egy ellenpélda akadt már.
Továbbá ez a korábban és most jogszabályt sértettek dolog megint nem állja meg a helyét, ha eleve csak tervezik a dolgot és azt is csak több éves megvalósítással...Valamint arról is volt valami cikk, hogy párhuzamos használat, vagyis eszerint a meglévő irodai szoftver mellé elég elvileg csak feltelepíteni a nyílt alternatívát. Na meg bírósági határozatot továbbra sem láttunk, hogy a hazai közhivatalokban pontosan kik is szegték meg és hogyan is szankcionálták őket...
-
King Unique
titán
"A kormányhatározatból világos, hogy ahogy a korábbiakban sem, most sincs szó teljes átállásról, a program alternatív megoldásokat keres, illetve népszerűsít majd, célja ugyanis, „hogy az biztosítsa a közszféra számára – a versenyfeltételek aránytalan sérelme nélkül – a hazai mikro- és kisvállalkozások szoftveripari szerepének erősödése mellett a gyártói, szállítói vagy ezzel egyenértékű támogatással rendelkező nyílt forráskódra épülő szoftverek elérhetőségét is”." forrás
Érdekes, ez alapján nem arról van szó, hogy csak és kizárólag csak nyílt forrású szoftvereket lehet a közigazgatásban használni és ahol nem ezt teszik, ott jogszabályt sértenek. Vagy talán volt ilyen eset, bírósági határozat egyes hazai közintézmények és közhivatalok ellen...? Na meg, ha a mostani cikk alapján a rendőrség Windows licenceket vásárol és nagy valószínűséggel manapság is ezen platformot használja, akkor ők talán jogszabályt sértenek, mész és bepereled őket...?
-
-
Waikiki
tag
"Szerintem gondold át újra ezt a rendszergazda letölti 0Ft-ért és onnantól nincs költségünk dolgot újra.": szerintem tájékozódj, mielőtt az ismerethiányoddal meg (nem) alapozott javaslatokat teszel. Nem mondtam, hogy más költség nincs, azt mondtam, hogy letölti nulla forintért. a más költséget már kifizették eu támogatásból.
Mármint ha az EU finanszírozni fogja a szoftverváltás költségeit, ami a nyílt forráskódú szoftver esetében a support díja lesz. Érdemi support nélküli szoftvert sehol sem fognak telepíteni, márpedig a "fórumokban mindent megtalálsz" egy szervezet alapvető infrastruktúrájában nem support.
nem csak redhat árul supportot, majdnem minden nagyobb linuxhoz van. suse: novell, redhat: redhad, ulx, debian: hp, stb. ha a redhat drága, használjon opensuse-t.
A SUSE hivatalos céges verziója a SUSE Linux Enterprise Desktop, amelynek a nem do-it-yourself supportja gépenként évi 120 dollárról indul. Ez természetesen sokkal alacsonyabb, mint a korrupciós feláras Windows az ORFK-nál, de nem is netről ingyen lehúzós kategória.
-
NumberGuy
tag
"Jelenleg a következő választási lehetőséget kapják a döntéshozók:
- egy jó linux desktop, 0 forintért, nokiás doboz nélkül.
- egy közepesen ótvaros windows desktop 200 ezerért, phablet méretű nokiás dobozzal.szerinted melyiket választják?"
Igen, véleményem szerint is itt a lényeg, és sokan ezt nem értik meg, hogy ezen a szinten senkit nem érdekel, hogy xy szoftver milyen szolgáltatást biztosít, hanem az, hogy mennyit lehet rajta fogni.
-
MrCsiT
addikt
szerencsére a telefonos piacra nem bírták ráerőszakolni magukat - pedig de: a Microsoft-os telók egy időben vastagon ár/érték bajnokok voltak (a 830-as megjelenése idején.) Az más kérdés, hogy aztán elcseszték a platformot, így mára már egy döglött ló szegény..
" egy jó linux desktop, 0 forintért, nokiás doboz nélkül" - ezt felejtsd már el, légyszi, ilyen nincs. Lsd. előző hsz-em, és a többiekét előttem. Hiába mantrázod ezt, vállalati környezetbe, támogatással nem létezik ingyenes linux ahogy én tudom.
Ehhez a témához meg egyáltalán nem kapcsolódik a home userek PC használata.
-
MrCsiT
addikt
Linux esetén meg úgy néz ki, hogy a rendszergazda letölti, nulla forintért, aki meg a százalékokról egyezkedik, szóhoz sem jut.
Mutass már egy vállalati környezetben működő - azaz, támogatással rendelkező Linux disztrit, ami FULL ingyenes.. ja..hogy olyan nincs? Aham,.. akkor no komment.
t72killer: hát, ha egy funkcióra nincs GUI, akkor bizony linux= parancssor, mert mindenféle parancsok futtatásával leszel képes életre kelteni a rendszered. Fényévekre van az MS kvázi out-of-box megoldásától, amit az emberek könnyen kezelni tudnak.
Remek, hogy testre szabható, de cp cc ??? naaaa.. ccccc.... mi ez már, hogy be kelljen bármit gépelnie User Klárinak 2018-ban? Teljesen jogos: ma, ami csak ennyire képes, az a fanoknak és az experteknek optimális, a többieknek meg szemét. El kell fogadni, ez van.
.és akkor az még szóba sem került, hogy ha pl. egy office még el is fut egy Linux disztri OS-es PC-n, máris kardodba dőlsz, ha el kell indítsd a Far Cry-t rajta, vagy 3 napig google-ozol, hogy hogy kell.
Ezt senki "home user" nem kívánja magának.. -
Egon
nagyúr
A 80 rugós példa magánember volt.
A Linux desktopot üzemeltetni is kell, support sem árt rá, és az Enterprise Linuxok nem 0 Ft-ba kerülnek.
Nem a mocskos praktikák miatt veszik/használják, hanem mert a Win van elterjedve, és annak esélye, hogy a Win-re írt programok fussanak Windows alatt, közelít a 100%-hoz. Linuxon meg nem.
Még mindig a desktop a példa, ami ki is volt emelve, baromira nem releváns, hogy a kenyérpirítón mi fut. Kb. olyan ez az "érv", mint valamelyik autógyártó reklámja, hogy terepjárót kell venni, mert a világ útjainak több mint 99%-a földút. Jah, baromi releváns ez mondjuk Bp. belvárosában... -
TomMusic
őstag
Én egyébként emelem a kalapom a Linux előtt! Eléggé kinőtte magát, rengeteg mindent tud, gyakorlatilag (majdnem) egy teljes értékű oprendszer.
De! Bármikor életem során egy Linuxos gép elé kerültem, és valamit csinálni kellett, mindig volt valami gebasz. Az nem működött, ez nem működött, akkor valamelyik sarokból ott termett egy "szaki", aki fél órás billentyűzetelés után megoldott valamit, de kiderült, hogy ez így mégsem jó, meg izé, közben eltelt az idő, meg ez nem is az a verzió.. stb.
Illetve rengeteg hibát okoznak a jogosultság-problémák.
Erre persze mindig jön a linux fanoktól a válasz: hát persze, de nem hozzáértők használták, meg azt úgy kell különben is, hogy .. és akkor elkezdik magyarázni. Windowsnál meg felrakod, és kész. Elindítod, működik. Ennyi.
Félretéve ezeket, egyébként gondolkodtam már azon, hogy átállok Linuxra, mert tényleg jó alternatíva lehetne, de a fenti dolgok miatt inkább kösz nem.
Végezetül egy kép, ami nálam kb. az utolsó csepp volt. Kikapcsolásnál ez a frappáns msgbox fogadott: -
Baggins86
aktív tag
És áruld már el, egy 1000+-os cégnél ki fog linuxot üzemeltetni? Akár desktop akár szerver oldalon és ki okítja le a felhasználókat? Mennyibe kerül a gyártói support és egyáltalán honnan lesz? Egy Read Hat-nak is baromi vastagon fog a ceruzája a mérnökóránál, itt még workstation vonalon is vinni kéne. Hogy futnak a cégspecifikus alkalmazások? Brand desktopokhoz, notikhoz honnan lesznek driverek?
Szerintem gondold át újra ezt a rendszergazda letölti 0Ft-ért és onnantól nincs költségünk dolgot újra. Egy ORFK/NAV, nem egy Vargáné és Társa BT ahova felpakoljuk a linuxot azt lesz ami lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- E-roller topik
- Gyúrósok ide!
- PlayStation 5
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- BestBuy topik
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- PowerColor RX 6700 XT 12GB GDDR6 RED DEVIL Eladó!
- MSI RX 570 8GB GDDR5 ARMOR OC Eladó!
- Legion 5 16IRX9 16" QHD+ IPS i5-13450HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest