- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- iPhone topik
- Yettel topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Apple Watch
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hallador #360 üzenetére
Így van, olyannyira nincs ennek itthon kultúrája, hogy kezdetben az esetemben példuál NULLA képzési lehetőség volt, úgy képeztem magam, hogy kifizettem, meg elmentem szabira, és örülhettem, ha mehettem egyáltalán. Később annyiban változott a helyzet, hogy olcsóbb képzésekre (évi 1-2 alkalommal) befizettek, de vizsga már nem jár mellé. Most ugyanez van, csak 3-4 olcsóbb képzés fér bele, meg saját magam mellé teszek még ugyanennyit, és ahol lehet, vizsgázok is, de ezek a saját zsebből történetek továbbra is értékesebbek a céges képzéseknél, és természetesen szabadságból mennek el.
A munkáltatók hozzállása pedig nevetséges. Tudjál mindent, de nem küldünk el sehova. Ha van egy feladat, az alap, hogy Te válassz hozzá optimális megoldást (de jól ám, és tegnapra!), ha netán nem értesz hozzá, hát tanuld meg. Sőt, mi az, hogy nem éretesz hozzá?! Majd ha használjuk már pár éve, esetleg elküldünk valami képzésre is ezzel kapcsolatban, hátha megtudsz még valami hasznosat, mondjuk azokat az alapokat, amiket nem éles rendszeren kell(ett volna) kipróbálni először az életben. Ha ez nem tetszik, marad ugyebár az önképzés.
-
válasz
hallador #358 üzenetére
"Mert fontosabb, az egó mint a tudás...“
Na, ebben teljesen egyetértünk. Ez viszont nem linux vs. windows sajátosság, sőt, még csak nem is az IT vonal sajátja. Egyre több olyan példát látok, amikor 30-35 éves emberek pozíciót fognak egy cégnél, és ennyi, onnantól se pénzt, se időt nem áldoznak a szakmai fejlődésükre. Bezzeg bemutatkozásnál, önéletrajzban már megy a polírozás, meg a 15-20-25 éve a szakmában vagyok jellegű önfényezés. Jahh vazze, csak időközben nulla fejlődésen mennek keresztül. Persze, a munkáltató nem nézi ezt feltétlenül, csak bedől a bullshitnek. Ahogy mindig is mondtam: az vagy, amit mondasz / mutatsz magadról.
-
válasz
hallador #356 üzenetére
"Windows bohócgazdák" 20-an vannak, miközben semmihez nem értenek,"
Hö.
"de a Linuxos ember Magyarországon értsen a storage-hez, tűzfalhoz, hálózathoz, proxy-hoz mentéshez, hardverhez, virtualizációhoz, hálózathoz"
Hööhhööö. Szerinted a Windows-os rendszergazda nem pontosan ugyanezt csinálja? Csak a Linuxos rendszergazdásra strófolnak rá minden sz*rt, a Windows adminokra nem? Az esetleg nem dolgozik 4-5 szakterületen, egymaga? Ne viccelődjünk már. Ugyanezeket a dolgokat csinálom én is napi szinten, és elvárják, pontosan ugyanúgy, mint bárkitől, aki rendszergazda / informatikus / programozó / webdesigner / ECDL junkie, mert ez Magyarország. Egy informatikus van, aki mindenhez (is) ért. Érdekes módon az állatorvosnál nem akar szülni senki sem, hiába orvos, de rendszergazdaként mindenhez értenem kell alapból, amin kijelző van, vagy áram folyik benne.
"Linux-hoz pontosan úgyanúgy lehet érteni, mint a Windows rendszerekhez"
Ezt senki nem vitatta, én sem. Mindössze, dokumentálttá tenni a meglévő tudást nehezebb, elfogadott nemzetközi minősítési rendszer hiányában. Erre szolgálna ugye az LPIC, de ahogy nézem, nagyon kevesen ismerik idehaza (még).
"jajj nem értünk a Linux-hoz, meg semmihez igazából a Windows-on kívül"
Ne általánosíts. Találkoztam olyan gyakorló linux rendszergazdával, aki oktatott (vagy talán még mindig oktat) egy fővárosi felnőttképző intézményben linux sysadmin alapokat, és halvány fingja nem volt arról, hogy mi is a WSUS. A létezéséről sem tudott, nagyjából. Ennek tükrében had ne fogadjam már el bemondásra, hogy a Windows rendszergazdák mindenhez hülyék, ami linux, bezzeg a linux betyárok, azok kenik-vágják a Windows Servert és "sallangjait". Hát hogyne.
-
"- Ha a kirúgott arc rossz szíjáíízel távozik, akkor akkor is keresztbe tesz, ha volt vizsgája"
Nem is neki a lényeg, hogy legyen, hanem az utódnak, mert ha feltételezzük, hogy a vizsgáját nem puszira (braindumpra?) szerezte, akkor azért adott témakörben nehéz megszívatni. Vagy legalábbis jóval nehezebb, mint olyat, aki csak felületesen ismer egy-egy rendszert.
-
"Na ez pont gyanúgy nem igaz."
Őőő, azért jóval nagyobb százalékban igen, mint nem. Ha egy rendszergazda önéletrajzában ott van mondjuk 5 év releváns munkatapasztalat, meg 3-4 darab MS Windows Server / Exchange / SQL cert, akkor JÓ ESÉLLYEL meg fogja tudni oldani a feladatot, legyen az bármi, amit ez elődje is végzett
Linux alatt tudtommal nincs olyan általánosan elterjedt vizsgarendszer, amit (el)ismernének itthon (LPIC-ről még én is csak véletlenül szeretem tudomást, de olyan embert nem ismerek, aki vizsgázott is belőle, én is csak a kapcsolódó képzést végeztem el), szóval így elég nehéz lesz "üzembiztos" szakembert szerezni, akivel leszerződve már előre bortítékolható, hogy a cég átvészeli a váltást. Kiváltképp akkor, ha a korábbi Linux rendszergazdi puffogva távozott a cégtől, mert akkor aztán egy dörzsölt kollégát is úgy beszopat valami eldugott zug megoldással az első héten, hogy az inkább magától mond fel...
-
válasz
hallador #347 üzenetére
A baj az, hogy továbbra is jóval több user/cég/fórum/külsősrendszergazda/bármikutyaf@sza van Windows-ra, mint bármelyik UNIX disztróra. Nem beszéltem arról, hogy az MS support jó-e, vagy sem. Arról beszéltem, hogy a nagy linux disztrókhoz ugyanúgy kell támogatás, mint MS vonalra, ahol aztán megkérik az árát az ingyen ebédnek. Hogy retek az MS gyári support? Na és, van ezer más, még akár ingyen is. Ahogy linuxra is, csak itt a lehetőségek tárháza egy kissé bővebb.
Szakember szintén minimum egy nagyságrenddel több van a piacon. Pont ezért veszik a égek ezt a rendszert, nem a gyári suppor megléte vagy hiánya miatt. És ez stratégiai döntés is egyben: csomószor hallottam már olyat, hogy kisebb cégek rátették az életüket egy linux rendszergazdára, mert erőltette a vonalat, aztán mikor megtörtént a szakítás, ott maradtak egy szál f@szban, mert alig találtak embert, aki egyáltalán látott már terminált. Ráadásul még akkor is hetekig ment a szopóka, mert az előző szaki a saját szájíze szerint oldott meg dolgokat, dokumentáció persze nulla, így az utód is rágta a répát rendesen.
Windows-nál ilyen nincs. Ha engem kirúgnak, holnap találnak a helyemre más valakit, aki ugyanúgy tudja majd üzemeltetni a rendszert (mindenféle support nélkül is, többnyire), mint én tettem.
De no offense, nem a linux ellen beszélek, csak szeretem helyén kezelni a dolgokat, és ugrok, ha egyetlen all-in érvként az ingyeneségét hozzák fel egy "vitában".
-
Én nem mondtam, hogy a Windows ingyen van. Azt sem, hogy a support ingyen van.
Ellenben...
"Akkor már inkább ingyen legyen "nem jó""
De no offense, egyszer már egymásnak feszültünk néhány oldallal feljebb, nem akarom úújrakezdeni, csak a pontosság kedvéért hívtam fel a figyelmet erre a szápport tényezőre.
-
"És akinek windóza van, vagy volt előtte, az miért nem?"
Mert Ő Windowst rak fel megint! ;-D Most viccet félretéve, nyilván az előzmények alapján írtam, amit. Ha "Átlag József" mellékállású informatikus, boltos, mindenes kimegy gépet szerelni, szinte száz százalékban Windows-t talál majd. Ha MacOS, azon majd csak elboldogul valahogy. Ha meg Linux, felajánlja, hogy újratlepíti Windows-zal!;-D Szerinted ezek okán mégis miért érné még a drága ideját linux tanulásra áldozni? Szar szakember? Az. Érdekli a véleményed? Rohadtul nem. jellemző ez a mai Magyarországra? De még mennyire!
Nekem sem tetszenek az ilyenek, de ez van. Mint írtam feljebb, én azért ismerkedtem a rendszerrel picit, mert érdekelt, de abban biztos vagyok, hogy sokan csak azzal foglalkoznak - akár ilyen mélységben is - amelyből azonnali anyagi hasznot remélnek.
-
"Az mitől szakember, ha nem képes megtanulni egy wintől eltérő OS-t?
"
Mondjuk attól, hogy az átlagos "szaki" pénzből és fizetésből él, nem szakmai lelkesedésből, ezért nulla energiát sem fektet egy olyan platformba, amivel a userek jó, ha 10 százalékánál találkozik majd? Illetve, még annyinál sem, hiszen aki magának rak fel valamilyen linuxot, az képes rá, hogy kiguglizza magának a megoldást is, akinek meg más rakta fel, az majd azt az illetőt fogja hívni, nem egy másik szakit.
A licenc témához: valóban létezik az EU-s rendelet, lehet is frankón számlára (ÁFA tartalommal!), cégesen is vásárolni ilyen licenceket, a piaci ár durván feléért, akár itt, a fórumon keresztül is.
-
"neked ennyire futotta."
Mert nektek aztán többre, a napnál is világosabb. Még véletlenül sem személyeskedtél Te is egy szépet most, annak ellenére, hogy tőlem ilyet nem láttál az irányodban.
"ha értenél a közgázhoz,"
Öngól, közgáz érettségim van, és nem kettes. Nyilván nem egy diploma, de az alapok azért elég jól megvannak. Attól még, hogy nem tiszta a piac (miért, hol az?), még beárazza a termékeket. Másrészt, még egyszer mondom, hogy végre egyértelmű legyen: egy olyan fillérbaszó országban, mint ez, az ingyenes alternatívának győznie KELL(ene), pláne az otthoni felhasználók körében. Valamiért mégsem ez történik, amire egyrészt magyarázat az oktatás szintje és MS befolyásoltsága, vannak technikai nehézségek is, amelyekre Ti nagyvonalakban tesztek, mert az nektek a képzettségetek okán már nem probléma, továbbá legalább ekkora a hatása annak is, hogy nincs A LINUX, mint ahogy már írtam is feljebb, ami számtalan problémához vezet (hatékonytalan az oktatása, a gyártói támogatása, a harmadik fél által nyújtott támogatás, stb...) Erről nem a Microsoft tehet, hiába ekézitek habzó szájjal. Ott a Cannonical, évek óta próbálkozik, mégsem nyer teret az Ubuntu, pedig a lehetőség előttük is nyitott, hogy lefizessenek ezt-azt, ha tényleg CSAK ennyi kell a boldoguláshoz. Az, hogy a keretük szűkebb, mint az MS-é, megint nem az én problémám.
Részemről örülnék, ha a linux nagyobb teret nyerne dekstop fronton, mert nem vagyok a rendszer bigott ellensége (mint már írtam is, saját pénzem, szabadnapom áldoztam arra, hogy kicsit jobban megismerjem). Viszont, csak azért biztos nem erőltetném veletek szemben, mert ingyen van. Sok minden ingyenes, amit nem választunk, és ennek oka van. Ezen kellene elgondolkodni, nem haterkedni és magyarázni a bizonyítványt. Az, hogy elköteleztétek magatokat abba az irányba, a ti dolgotok.
Béke veletek.
-
válasz
cami][us #208 üzenetére
Nem vágom már, pontosan melyik parancsoknál futottam ebbe bele, de a cégnél átnézem a jegyzeteimet (másfél éve volt a képzés, nem használom napi szinten), mert úgy rémlik, volt bőven, ahol külön felírtam magamnak, hogy "ez itt most nagy P, nem kis p," mint ugyanez a funkció más parancsnál). Ugyanez fordult elő "a van szóköz nincs szóköz" témakörben is, amitől az agyam dobtam már le néhány óra után.
Egyébként igazad van, az LPIC csak egy kostoló, nekem nem is kellett több, mert csak kíváncsiságból néztem át az érme másik oldalára, a látókör szélesítése gyanánt.
Egyébként az érveim kilencven százaléka nem közvélekedésen, hanem a gyakorlati tapasztalataiomn alapszik, ha nem lett volna nyílvánvaló, jónéhány éve a szakmában dolgozom, és a munkám része a felhasználók támogatása is (sajnos), így gyűlt már össze neémi releváns tapasztalatom abból, mit várhatok el egy átlag usertől, és mit nem.
-
"Azt mondtad, könnyebb rá szakembert találni..."
Miért, szerinted nem így van? A kérdés már csak az, hogy milyet, erre vonatkozott a megjegyzésem. Elterjedt nézet a piacon, hogy a Windows rendszerekhez mindenki ért, bezzeg a linux, ahhoz csak az igazán profik. Hát persze!
A nagy lóf@szt. Tele van kóklerrel a szakma windows-os vonalon is (ami részint annak is köszönhető, hogy az MS viharos gyorsasággal fejleszt például a felhő területén, amit naprakészen követni képzséek nélkül lehetetlen), de ha a megrendelő akar, és hajlandó még fizetni is, nagyságrendekkel könnyebben talál potens Win rendszermérnököt, mint bármilyen UNIX rendszergazdát.
"Ó, értjük, ha elfogtak az érvek, akkor pont lesz@... háét,"
Milyen érvek fogytak el? Én hoztam jónéhányat, amelyek egyrészét technikai szempontból cáfoltad ugyan (gazdag kibúvókat hagyva azért magadnak, például a POSIX és a 90 százalék esete (biztos egy alap LPIC1 képzésen PONT azokat a hardcore 10 százaléknyi parancsokat mutogatták, amelyek PONT nem voltak következetesen paraméterezhetők), de fátylat rá...), azonban a Linux desktop elterjedtségével kapcsolatos kritikáknál semmi mást nem tudsz fújni, csak hogy a mocskosmájkroszoftfújjmegbundázza (mintha a UNIX-szal ne tennék meg ugyanezt az állami szervek, ha arra lenne szükség), miközben hoztunk itt jónéhány életszerű példát, hogy miért NEM terjedt el a Linux az asztali fronton az utóbbi években. Ezekből elismerni bármit is, akár a totálisan nyilvánvaló társadalmi korlátokat is, az nem megy, ugyebár, pedig elvileg ebben a szakmában élsz, tehát látnod kell, mennyire síkagyúak az emberek mostanság...
De tudod mit, inkább ne is válaszolj, mert ez az egész thread semmi másról nem szólt az utóbbi két napban, mint gyerekes pöcsméregetésről. Mind mondtam is feljebb, a piac beáraz mindent, a linux pedig még ingyen sem kell desktop fronton az emberek 80 százalékának (szemben a szerver vonallal). Ennyi a tény, a többi csak a bizonyítvány magyarázása...
-
"VárjálVárjálVárjálVárjálVárjál, nem az volt eddig a tuti, hogy a windózhoz nem kell parancssor?
"
Sokadjára kérdem tőled, HOL írtam én például ezt? Nem baj, hogy rendre olyan dolgokra hivatkozol a hozzám címzett válaszaidban, amit nem én írtam? Kell hozzá parancssor, persze, csak nem mindenhez, ami picit is mélyebb rendszerbeállítás, vagy épp automatizálni kell, és akkor sem azért, mert egyzerűen nincs más út, csak néha kényelmesebb két szót begépelni, mint végig kattingatni a GUI-t. Pont úgy, mint linuxon. Ó, várj, mégse.
"A végére meg magad vagy a példa : úgy nem hiszel el dolgokat, hogy felületes ismereteid vannak, nekem pedig vannak tapasztalataim MS oldalon is."
Jah, nyilván, a Windowshoz mindenki ért, minden cert és képzés nélkül. Ja, nem.
Majd szóljatok, ha a desktop linux részesedése eléri a 10 százalékot, addig kár erőlködni a hittérítéssel. Örülönk, hogy Nektek bevált, a userek 80 százalékának meg még ingyen sem kell. Azt meg, hogy az MS milyen üzleti poltikát folytat, pont lesz@rom. A termékeinek minőségét (vagy épp nívótlanságát) ez éppen nem érinti.
Na szép estét, bash betyárok!
-
Csak a pontosság kedvéért, nincs certem, csak a képzésre mentem el, mert érdekelt a UNIX világa. Nem tudom, Te mit használtál, meg az oktató mit használt, de a parancsok elévüléséről Ő beszélt. A paraméterezés anomáliáiról meg magam is szereztem tapasztalatot a képzés két hete alatt, annyit mindenképp, hogy lássam, a PS más liga.
Erőltethetitek néhányan itt a sznobizmust (érezd magad megszólítva, ha már személyeskedni kezdtél), de az oprendszerek használati statisztikája megmutatja, mi kell a népnek desktop fronton. Pont. Minden más csak f@szverés a sajtreszelőn, semmi több.
A GUI téren van eltérés a Windows változatok között, azonban az adott kommentben a parancsok szintaktikájának következetességéről beszéltem (akár PS, akár CMD vonalon), de ugye torzítani kell mindent, hogy a végén stimmeljen a konklúzió; már megint csak egy Windózos hőbörög. Hát nem, ezek tények voltak, tetszik vagy sem.
Az elfogultságról meg csak annyit, hogy cseppet sem vagyok elfogultabb Win irányba, mint mondjuk Te a Linux irányába, szóval ez 1:1. Arról nem is beszélve, hogy semmi bajom a UNIX-szal, csak nem tagadom a hibáit, ahogy a Windows-ét sem.
Béke.
-
"Amúgy nem tudom, honnan veszed, hogy a Linux tudás mehet a kukába, ha új verzió van... Miért mehetne?"
Kezdesz felbosszantani a tereléssel és félre magyarázással, szóval ha ez a cél, akkor jó úton jársz. Hol írtam azt, hogy mehet a kukába? Azt írtam, hogy sokszor még disztrón belül sem úgy paraméterezel egy parancsot, mert más a formátum, kisbetű / nagybetű, kell "/" "-" jel, vagy épp nem kell, stb. Ha leszedsz egy külső csomagot, na bumm, megint más a szintaktika, miközben powershell alatt legalább szisztematikusan ugyanazt a szisztémát kell használnod, legyen szó SQL-ről, Exchange-ről, vagy AD-ről.
Ráadásul, ha jön egy új mérföldkő a UNIX alatt, akkor egy raklap korábbi parancs megy a süllyesztőbe, vagy éppen változik meg a szintaktikája. Aki ezzel kel és fekszik, annak ez nem nagy gond, mert kipróbál három-négy variánst reflexből, ha nem megy, kér egy manual-t, és majd csak lesz valami. De ez mind idő. Ha meg járatlan vagy, még több idő, vagy (dokumtáltság hiányában, a dokumentáció aktualizáltságának hiányában) össze sem jön a feladat.
Na, részemről ennyi ez a topik, mert teljesen felesleges leírni hatvanhatszor ugyanazt, a vége úgyis csak pöcsméregetés. ("Ha valaki eljut addig, hogy Linuxot használjon, és valami gyakorlatot szerez, akkor az általában sokkal inkább képben van, mint egy átlagos win only admin. ")
-
"Support alatt a céges supportot értettem."
Én meg support alatt bármit, ami megfelelő információt ad szükség esetén, és az se baj, ha ingyen.
Hiába csűrjük-csavarjuk, mind ingyenes, mind fizetős support fronton sokkal hamarabb futsz bele olyan szakemberbe, aki Windows-t ismeri mélységében, mint olyat, aki a Linuxot. Ergó, ha végfelhasználóként a netet kutatod, hamarabb találsz megoldást a problémádra, legyen az akár egyszerű, akár összetett. Ha pedig helyben van szükség szakira, még inkább igaz ez az állítás. Csak ennyit ismerj el, és én befejeztem, részemről a topik zárható.
(Arról pedig már tényleg ne beszéljünk, hogy W10/W8/W7 alapvető működésében jórészt azonos, tehát mondhatjuk, ha az egyikben kitanulta az alapokat valaki, a amásikkal is boldogulni fog. Ergó, alapból kevesebb támogatásra szorul, mintha Linuxon belül próbálna meg valamit kihámozni. Nem sok "mindennapi" tapasztalatom van linuxszal (bár végig csináltam egy LPIC1/LPIC2 képzést, csak kíváncsiságból), plusz minden évben megnézek egy-két nagyobb disztrót virutál környezteben, de számomra még a Debian sem annyira konzekvens és egységes, mint mondjuk a WS2008-tól felfelé bármi. Ugyanezt érzem asztali fronton is; a W8 blamától eltekintve szerintem elmondható, hogy aki egy Windows-t ismer, ismeri az összeset. Ez a linuxra azért nagyon nem igaz, gondoljunk csak a parancsok paramétereinek eltérésére, akár ugyanazon disztrón belül is.)
-
válasz
CPT.Pirk #139 üzenetére
Éppen ez a nagyszámúság az, amit sokan előnyként élnek meg, de hosszútávon masszív öngyilkosság az egész. A dolog ott kezdődik, hogy már alapból is sok az ismert brand, akár csak szerver fronton is, ezért az amúgy sem jelentős felhasználóbázis tovább fragmentálódik. Mert ugye, jó szokás szerint a Suse-os köpköd a Debian-ra meg a Red Hat-re, és fordítva, az Ubuntut meg lenézik mindannyian. És akkor még jönnek a rokon disztrók (Zentyal, Mint), ezeken belül a bigott terminálosok, a Gnome-ra esküszök, a KDE-re répát polírozók, és helló káosz! Ebbe az idilli helyzetbe érkezik meg Pista bátyám, aki 98-ban volt agrármérnök és akkor nagyon értett a számítógéphez, meg felesége, Julcsa néni, aki akkortájt az ász volt az irodán, mert tudott tízujjal gépelni, hogy akkor ajánljanak nekik valamit. Ahány szaki, annyit mond majd, de végül úgyis bemennek az első teszkóba, megveszik a túlárazott konzumer notebookot, amire a kisunoka heggeszt valami Windowst, amit éppen talál a fiók sarkába dobva. Ingyen volt? Ingyen. Tudják használni? Nem, de a kisunoka majd segít, amit linuxban nem tenne, mert nem tud ő sem a fészbúkozáson meg a neksztneksztfinissen kívül szart sem.
End of story.
-
"csak annyit kellene csinálni, hogy visszaállítani az egyenlő esélyek, egyenlő pályák elvét. akkor a linux úgy elverné az ms-t a desktop fronton is, hogy porzana."
Aha. Majd úgy 20 év múlva, amikor bekerülnének az első olyan emberek a munkaerőpiacra, akiknek nulladik naptól kezdve linuxot oktattak az iskolában, és kisgyermek koruk óta linuxot használtak az otthoni gépen is. Ó várj, de ehhez először az iskolákban is le kellene cserélni mindent, ehhez meg az iskolai rendszergazdákat is sok helyen meneszteni kellene. Persze nem jönne helyettük senki, mert kvázi éhbérért dolgoznak.
Oké, akkor legyen 35 év.
(...és akkor még nem beszéltem a munkahelyekről sem, ahol szintén sokan válnának egyik napról a másikra alkalmatlanná a feladataik ellátásra, ha linuxot vezetnének be a desktopokon. A harmadik hőzöngő ember után az IT osztályt anyáznák a kisfőnökök a nagyoknak, mondván, miattuk nem megy a termelés. Naná, hogy ezt mondanák, és nem a beosztottaikat csesznék le, hiszen ők maguk is idióták lennének az új rendszerhez...)
@Tikakukac: "Az egyszeri user hülye. Teljesen. "
Masszív +1, ez mindennek az alapja.
-
válasz
CPT.Pirk #131 üzenetére
"Ha valóban megkövetelné az MS a termékeinek legális otthoni használatát (amit meg tudnának tenni, játékoknak is sikerült), máris sokkal több embert érdekelne a Linux."
Ez így van. Nem is véletlenül nem teszi, és a stratégia működik. Pontosan ezért nem is fog elterjedni a Linux sohasem, mert ellopni mindent egyszerűbb, mint valami újat megtanulni. Az újabb oprendszer bevezetése még MS vonalon belül is nehézkes a userek tanulni képtelensége és kriminális IT képzettsége miatt.
A másik a játék kérdése, ami szintén elég korlátozott Linux alatt, még az elmúlt évek pozitív változásainak tükrében is.
Az egyetlen megoldás az lenne, ha a közösség kitermelne magából végre egy, azaz 1 darab linux disztrót, A LINUXOT, amit desktopra telepíteni lehet (mit lehet, szokásjog alapján KELL), és pont. A Valve-féle SteamOS ugye hasonló koncepció, de ott meg minden alá van rendelve a gamingnek, tehát általános feladatra nem alkalmas, ahogyan az XBMC is ugyanez a cipő a multimédia iránnyal.
-
"Tény, de ez így nagyon nincs jól. A fél világ IT infrastruktúrája egy cégtől függ... "
Ez így van, de ettől még tény, amin nem fog tudni változtatni jó darabig senki sem. Egy időben én is minden gyengébb gépre Ubuntut raktam meg Mint-et, mondván, jó lesz az, fiatalság bolondság, csak a net meg a képek nézegetése, mi baj lehet? Egészen addig csináltam, amíg idővel, de mindegyikre vissza kellett tenni egy XP-t, mert a user nem boldogult vele. vagy nem ment a szkenner, nem szinkronizált az iPhone, nem ment a flash játék a weboldalon, stb... Ezek egyrésze áthidalható volt, mások meg nem. Meg van szokva a Windows ökoszisztéma, pont. Egy fájlmásolás is feldobja helyenként a leckét. Ezen nem fog változtatni párezer nörd. A szerver oldal az más tészta.
A support meg össze sem hasonlíthatatlan. Hány találatot kapsz egy szimpla Google keresésre, ha arra keresel, hogy Windows, vagy arra, hogy Linux? Szűkítsük a kört, és nézzük meg konkrétabban, mondjuk W10, és Ubuntu 16? Még mindig toronymagasan a Winfows fog nyerni, és most még nem terminál mágiáról, kernelről, meg egyéb mély dolgokról beszéltünk, csak egy tetszőleges user probléma megoldásáról.
Az ilyen szintű "támogatás" ráadásul ingyen van minden rendszerre, és a kicsit tapasztaltabb user él is vele.
-
"Ezt már a userek egy része tudja."
Túlbecsülöd a többséget. Tapasztalat. Hívtak már fel úgy, hogy a cirka harmincas kolléganő nem tudja bekapcsolni a gépet. Mondom, mi a gond? Hát Ő nem találja! Mondom mit? A gépet, mert az asztalon csak egy router van. Na, az volt a HP 260 G1. 2 nappal előtte mutattam meg neki, hogy nézdmá', ez az új géped, ha nem indul el a Wake-On-Lannal reggel valamiért, ezt kell itt megnyomni, ni!
"Amúgy ja, a windóz használatát nyilván magától tudja mindenki."
Ne tereljünk, ilyet nem írtam. Azt írtam, hogy sokkal hamarabb kerül a tanulmányai / munkahelye kapcsán szembe Windows-zal, mint Ubuntuval, például. Lehet a miérteken vitatkozni, de kár, csak a tényeket írtam le.
A másik dolog az ár kérdése. Ahol érdekel ez valakit, ott mérlegelnek, és többnyire rájönnek, hogy az olcsóbb alternítva néha drágább a mindennapos üzemeltetés során. Lásd német példa. Ahol meg nem fontos az ár, ott szimplán lopják a szoftvert, vagy megveszik géppel együtt a licenceket OEM. 2-3 fős vállaaltok tipikusan ilyenek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Mobil flották
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- One mobilszolgáltatások
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Óra topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Spórolós topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged