Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz hcl #337 üzenetére

Na látod, ez a gond. Hogy mindenki szarik rá, mert mindenki fontosabbnak érzi magát.
    Ja a belső policy csak amolyan iránymutató, mert mindig vannak egyenlőbbek. És ezzel fel is van rúgva minden. Ha meg szar kerül a palacsintába, akkor meg az IT a hibás, felelős. Ezért is lett tele a tököm az egésszel. Mert ha a rendszert védem akkor széllel szembe hugyozol, ha meg strucc politika és baj van, akkor meg téged vesznek elő. És ismét te kerülsz kellemetlen helyzetbe. És itt az a pont hogy mindegy Windows, Linux, Osx, bsd novell, stb... Viszont üzleti életbe a Win az ami megfelelő a hibáival együtt.

törölt tag

válasz hcl #329 üzenetére

értetlenkedő usert
    Hát az van, hogy amikor elfogadta a munka lehetőséget, vele együtt elfogadta az adott cég belső szabályzatát is. Tehát ha megkerüli a belső policyt, akkor felelősségre is vonható.
    Minden az adott cégen múlik
    Pontosan, de általában olyan helyeken van így, ahol nem foglalkoznak az IT biztonságos infrastruktúra kiépítésére. Aminek okai lehet anyagi, és nemtörődömség is. Ha meg megtörtént a baj, akkor felelősöket keresünk, pedig sok esetben a felelős az, aki felelősöket keres. :D Ez van.
    céges hálóra dugják a munkahelyre bevitt saját gépet.
    Ez elég gáz, főleg napjainkban. Most mondanám hogy mac address szűrés, de önmagában kijátszható. Mondanám hogy csak domain user éri el a belső hálót, de ennek megvalósítása pénzbe kerül. De mac address és radius azonosítás viszont megvalósítható. Akár lan-on is. És ha nem céges eszköz akkor block. Persze ehhez folyamatosan figyelni, felügyelni kell. Ez több ezer felhasználós környezetben kihívás, de megvalósítható. Mondjuk normális ember nem csinál ilyet. Vagy a másik lehetőség, hogy belső szabályzatban tiltani kell nem céges eszközök csatlakozását a hálózatra. Ha valaki ennek ellenére megteszi, akkor felelőségre lehet vonni. Csak ugye ez sok munka, és nem látványos. :D Ami meg nem látványos, akkor nem csinálsz semmit. :D

Sejtettem hogy XP ről van szó. Ott még az IE-böl át lehetett menni expolore-re. :D Erre írtam hogy belső szabályzat, és felelősségre lehet vonni.

törölt tag

válasz hcl #326 üzenetére

MS-ra akarod bízni az adataidat
    Semmivel nem rosszabb mint bármelyik más alternatíva. Ettől kivétel, amikor saját belső hálózati meghajtókra mentesz. Ez lakossági szinten NAS kiváló lehetőség. De ugye egy mentés nem mentés. Szóval abból baj sose volt, hogy több helyre mentetted le az adatokat. Ugyanakkor még mindig ott a VeraCrypt ha nagyon fontos, titkos adatokat akarunk tárolni felhőben, vagy akár a belső NAS tárolónkon.
    Illetve a lakosság nagy részének a Onedrive-ről sincsen fogalma
    Ez érdekes, mivel teljesen be van épülve a win10-be. Az már más kérdés, hogy bizonyos körökben különböző összeesküvés elméleteket gyártanak, és le beszélik az embereket róla. Pedig semmivel nem rosszabb mint bármelyik más hasonló szolgáltatás. Lásd DropBox botrány, és társai. Sőt én csak az előnyét látom.

mindenki admin a gépén" azért volt, mert sok szoftver igényelte, így nyilván ez volt az egyszerű,
    Igen ahogy mondod, egyszerű és költséghatékony megoldás. Pedig létezik központi szoftver manage. Ha jól emlékszem a régebbi Win szerverek AD-ban is kínáltak hasonló megoldásokat. Feltételezem az azóta csak jobb lett. De ha nem élnek ezzel a lehetőséggel, azzal nem tudsz mit kezdeni. Minden a Matekon múlik, mennyi az annyi.

Mondjuk amikor gyárban dolgoztunk, akkor azt is megoldották a userek, hogy a full korlátozott useres gépen legyen MP3 meg lejátszó.
    Ugyan nem írtad melyik rendszerről van szó, de taskmgr simán lehetett indítani akár cmd. mindent ki lehet játszani, De ha valami le van korlátozva, és ennek ellenére belülről ki használják a hibákat, azzal nem sok mindent tudsz tenni. Kivétel ha van rá egy belső szabályzat ami alapján szankcionálni lehet az ilyen tevékenységeket.

törölt tag

válasz hcl #319 üzenetére

egyébként lakossági szinten is elég jó lehetőségeket biztosít a Microsoft.
    Lásd pl ,ONEDRIVE ha a felhasználó használja a microsoft fiókját, és a onedrive állítja be a mentést, azaz oda dolgozik akkor máris nincs adatvesztés, ha nagyon titkos dokumentumok meg lehet veracryptel külön titkosítani. OneDrive is be lehet állítani a 2fa azonosítást, de ha nem felel meg, még mindig ott a yubikey megoldások. Szóval meg lehet ezt szépen csinálni lakossági szinten is. Ha nagyon meghal a win, és újra kell telepíteni akkor sincs adatvesztés. A telepítés, mint USB kulcs szintén fel tudja gyorsítani a visszaállítást. Gyakorlatilag 2db usb drive mindent vissza lehet állítani.

Céges környezet, én közel 3000 fő támogatásában dolgoztam nap, mint nap. Annak a 60% meg különböző városokban volt. Meg tudtuk oldani, és elég ritka volt a konfliktus. Persze előfordult. De aki emberekkel dolgozik, sajnos benne van. Tehát a kiépített rendszer tökéletes volt. Hibák ugyan előfordultak, de hol nem.
    Ezért is írtam neked az elején, tudom nagyban befolyásolja milyen infrastruktúra van kiépítve. Ha az alapok is alacsony költségvetésen mennek, akkor valóban szopás az egész. Ha meg nem voltál admin, vagy korlátozott user policy volt neked beállítva. akkor valóban nehéz lehetett. Felhasználóknak admin jog? Jesszusom.... Akkor nem csodálkozom semmin. Alap hogy a felhasználók ahhoz férnek hozzá, ami a munkájukhoz szükséges. Telepítés jog falhasználóknak? Te jó ég. Hát akkor részvétem.

törölt tag

válasz hcl #315 üzenetére

Lemented a user cuccait a gépről, majd utána visszapakolod,
    Ne már, C nincs mentés, ezért vannak a hálózati meghajtók. Legalábbis jobb helyeken így megy. Továbbá, jobb helyeken a belső szabályzat egyértelműen leírja, hogy a C tárolt adatok elvesztésért nem az IT felelős, mert erre a célra vannak létrehozva különböző hálózati meghajtók, bizonyos közös meghajtók külön szervezeti egységekre lebontva, személyes home meghajtók mindez user ID kötve. Tehát bármelyik munkaállomásra lép be a felhasználó a hálózaton tárolt adatait megtalálja, Így ha esetleg kiesik szerviz miatt az eddig használt munkaállomása, leül egy másik szabad eszköz elé, és tovább tud dolgozni, amíg az IT el nem végzi a helyreállítást. további indoklás, ha teljesen tönkre megy a HDD nem tudunk adatokat vissza nyerni, csak a Kürt Kft. Ezért ha ebből adódóan vesznek el fontos adatok, és az indokoltan munkához szükséges a szervezeti egység éves keretére terheljük az adat visszaállítás költségét. Amihez főosztályvezetői hozzájárulás kell.

A Windows update szintén belső hálózatról, (wsus) szerverről frissülnek jobb helyeken. A felhasználó szintű programok meg eleve ki vannak helyezve, csak klikk és települ. Természetesen kivétel, az teljesen egyedi, azaz nem standard alkalmazás telepítése. Ott valóban lehet tovább tarthat mint 30 perc.
    Mi sima Ghost-tal csináltunk.
    A Ghost-al csinált image, meg mára már őskornak lehet hívni, amikor csináltam vele image-t, Ha emlékeim nem csalnak még windows NT vállalti szintű támogatás megvolt akkor használtuk. :D Ezért jött a képbe Lilo azaz a Zen imaging.
    De ezért használnak már napjainkban vékony klienst, és mint klasszikus desktop környezet gyakorlatilag nincs. Pl Citrix használatának bevezetése, ami szintén nem újdonság vállalati környezetben. Ebben az esetben a rendszer visszaállítás, még kevesebb időt vesz igénybe. Csak arra kell ügyelni, hogy a szerver 50% terhelésnél magasabb ne legyen, mert abban az esetben a lassulások lehetnek. na jó max 60% de attól több nem ajánlott.

törölt tag

válasz hcl #312 üzenetére

Én annak idején zen-re csináltam pár image-et, ami tftp keresztül ment rá a meghibásodott eszközre. Akkor tudod címtárban megkeresed az eszközt, hozzárendeled a HW specifikus image-t. kliens reboot, és automatán lefut, aztán Consol-one --> kliens eszköz --> remote-control, előtte törlöd a címtárból, mint AD mint C.O és amire van jogosultsága telepítés nal-ból. user login/policy alapján beregisztrálja a megfelelő konténerbe. Max ha nem megy a helyére akkor manual átrakod. Ez max 30 perc. Nem több. Persze értem én mit akarsz mondani, hogy minden attól függ hogy van kiépítve az infrastruktúra. Nekem ebből a szempontból szerencsém volt. Nem kellet sose CD-nem. Meg is feküdtünk volna ha 1500 munkaállomást CD-ről kellet volna. :D
    Nem érdekel ki hogy csinálja, és milyen szakemberek, vannak most piacon, volt nekem is olyan kollégám aki nem ismerte az ipconfig-ot, a net-use-ról már nem álmodtunk hogy ismerje. Linux? Ne vicelj már, az meg mi? Melyik hentesnél lehet kapni? És, akkor mi van, nagy cucc, megmutattuk neki, hogy legalább ebbe tudjon segíteni ha szükséges. :D Persze akkor bosszantott, mert akkor mi a faxnak van ott, de később úgy voltunk vele, ő a feláldozható, addig meg melegedni bejön. De ez már rég volt. Egyébként teljesen felesleges emiatt bosszantani magad. Hidd el nekem. Ha sokat hőbörögsz, emiatt te leszel a köcsög.

Ja hogy közben témát váltottál szerver oldalra. Ja ott picit gáz a telepítsd újra taktika :D Persze ha nincs más megoldás. De jobb helyeken ezért nem 1 szerver van 1 feladatra. na meg backup, na meg ...
    Én eddig mindig win környezetben mozogtam, úgy látszik nincs szerencsém. Pedig anno érdekelt más platform is, komolyabb szinten is, de mára már túl sok leszarom tablettát vettem be, és beleszarok az egészbe. Éppen azért már jó pár éve nem is foglalkozok vele. ( Tehát nem kenyerem ) Csak ha nagyon, nagyon muszáj. Ott is hagytam a pályát a picsába. Tudod elmúlt a varázs. Meg ahogy elnézem napjaink IT híreit, hát elbírom képzelni mit kap valaki ha benyel a zsaroló vírust, ami ugye napjainkban már rendszerfüggetlen. És ha IT-ra kell költeni akkor hohóóó nincs pénz. Old meg, keress más megoldást, kérj olcsóbb árajánlatot, keress más beszerzőt stb.... Nekem már ehhez nincs türelmem.

Vissza térve a Linux mizériára, soha nem fog eljönni olyan mértékben a Linux éve, mint ahogy pár ember álmodozik róla. Megvan már régóta, kik vannak javarészt a porondon. Gyakorlatilag, örülhet a Linux annyi piaci részesedésnek is, ami jelenleg van neki. Régen is ezen ment a sírás, meg az értetlenkedés. Most sincs másképp. Úgy látszik vannak dolgok amik nem változnak. Ez is oda sorolandó. Lakossági szinten meg azon vitázni melyik a jobb, meg faxább ááá hát ki nem szarja le? Tegye a dolgát, ha nem akkor mehet a kukába. Ennyi. És hidd el, sok átlag felhasználó ezért nem akar vele foglalkozni, mert se normális szakember, se semmi. Ő meg nem fog vele foglalkozni. A házhoz jön a PC szervizes, áá inkább nem minősítem, ő dolguk problémájuk. Én pár ilyen embert ki hívtam már, így mondjuk kissé érintett a Magyar service-desk. mert nem akartam a saját szarommal foglalkozni, de amit elmondtak, meg próbáltak megoldást találni. ááá a vége az lett, hogy csak nekem kellet megoldani. Szóval szard le, ki mit hogy. Felesleges ezen bosszankodni, arra vigyázz ne égessenek ki. Mert akkor te is mész inkább tanyára. Persze nem szó szerint értendő. De remélem érted mit akarok mondani ezzel. Más, tudod milyen vicces sokadik x év elteltével is azt olvasni hogy szar a Linux, szar a Win, szar az Apple stb... Látod ez semmit nem változott az elmúlt években, Úgy látszik örökzöld téma lesz mindig. :D

törölt tag

válasz hcl #309 üzenetére

Ha a win olyan jó, akkor korábban miért nem azt toltad?
    Egyszerű a válasz, mert megtehettem hogy OSx, ennyi. és baromi jól elvoltam vele, illetve vagyok vele a mai napig, csak már lassan nyugdíjba megy. :D Ráadásul Imac, viszont időnként jövök, megyek az országban, és mivel mindenki Win, ezért Win vissza, ami az XP óta sokat változott, és előnyére.

Hogyan lett szakember, ha nem érdekli az informatika?
    Az hogy nem érdekli, ilyet nem lehet ismeretlenül kijelenteni, az hogy ritkán lát Linux-ot, az pont elég érv ahhoz, hogy ne mélyedjen el benne, az viszont elfogadható érv. Illetve bocs, annyit megtesz mindenki hogy feltelepíti, de ehhez meg általában nem kell szakember. Ezt egy power felhasználó napjaikban simán megcsinálja.

Nem mellesleg Linuxos tapasztalat is onnan van, hogy először mesélték, hogy jó, ismerősök, aztán tanuétam is, majd úgy voltam vele, hogy kéne használni.
    Én még a Magyar fejlesztésű UHU-val, kezdtem, sőt még támogattam is a projektet éveken keresztül :D Szóval nagyon nem ma volt. Nem kell bemutatni nekem a Linuxot, én elvagyok azzal is. Csak én nem magamból indulok ki, hanem a valós nagy átlag emberekből, akik munka eszközként gondolnak a számítógépre, és nem otthoni hobbi szórakozásra.
    És akkor a support terén magad ekézed a win only szakmbereket
    Őszintén? Inkább mint házhoz jön a pingvin nagy arcal és elmegy lehajtott fejjel. Mert az ilyen szakemberekkel tele van az újság, de legfőképpen a ... És sajna ők vannak többségben lakossági szinten.
    Mondjuk nem irigylem őket, de a service-desk sose volt leányálom. Aki teheti, igyekszik gyorsan továbblépni a létrán. Ha érted amit mondok.
    Illetve, "Vagy ha kicsit komolyabb a probléma akkor újra kell telepíteni. " - MS módi
    Tévhit, ez nem MS módi, hanem probléma megoldási módi. Főleg nagyvállalati környezetben, mert ott készítenek egy sysprep-es imaget, amit HW specifikusan vissza töltenek, kb 5 perc alatt. Plusz pár user policyban engedélyezett program telepítés. És kb max 30 perc kiesés a dolgozónak a munkából. Mindezt a saját asztalodtól. Tehát oda se kell menned fizikálisan. :D Ezt a módszert persze átvette a lakosság is, mindezt olyan környezetben ahol nincs image visszatöltésre lehetőség. Innen is ered a népi legenda, hogy indítsd újra, ha nem oldja meg a problémát akkor újra kell húzni. :D

törölt tag

válasz hcl #298 üzenetére

Előtte miért nem vettél licencet?
    Magad se érted mit kérdezel. Én előtte OSx arra meg nem kellet win licenc, mert nem volt rajta Win. Tudod Apple számítógép, nem dzsungaPC-re warezolt hackintos. 2 között van némi különbség.
    Apám gépén volt licenc, de az win7, és nem találtuk a licenc kulcsot. A lapos alján lévő matrica meg megkopott, és nem lehetett már le olvasni. Idő se sok volt, ezért kapott liniux-ot. Amit meg is bánt, mert nem tudta használni. Tehát eszköz kuka, mert volt már sok más baja, és vett egy másikat. :D Licenc ebben az esetben a réti kutyát nem érdekelte. :D

Az mitől szakember, ha nem képes megtanulni egy wintől eltérő OS-t?
    Ezt ne tőlem kérdezd, mert nem tudok rá válaszolni. De gondolom azért szarik a Linuxra, mert azért hogy 1 évben 1x lát egyet ilyen laptopot, nem fogja megtanulni mit merre. De erre ők tudnak releváns választ adni.

Mert nekem is volt annyi, hog legalább némileg ismerkedtem az OSX-szel, ha nincs is Mac-em...
    Büszke lehetsz magadra, minden bizonnyal már elmondhatod hogy ehhez is értesz, hiszen hackintost, már kipróbáltad. És hát ugye az majdnem ugyan az, mint ha eredeti Mac-et használnál. Mert a HW majdnem ugyan az, és sikeresen megoldottál mindent, rajta. :D Bocs, de elhatárolódom minden illegálisan használt szoftverhasználattól.

annyi az "előny", hogy nem jön fel az eredetiség-ellenőrzés
    Igen nagyon jól látod. Ez pont elég, kapott 2x ingyenes támogatást, ha ez kevés akkor elő lehet fizetni. Semmi kivetni valót nem látok ebben. Némi jutalék ellenértékében van lehetősége a hivatalos Microsoft supportot igénybe venni, és nem olyan "szakemberekkel" felvenni a kapcsolatot, akik meglátják hogy Linux és menekülnek. Vagy ha kicsit komolyabb a probléma akkor újra kell telepíteni. Szerintem sokkal korrektebb, és megbízhatóbb megoldás sok esetben előfizetni a hivatalos supportra. Főleg ha messze van a kicsit jobban hozzáértő segítség. De hát ugye, fizetni kell érte, és akkor szemétláda a Microsoft.

törölt tag

válasz bambano #294 üzenetére

De értem, csak nem értek veled egyet.

törölt tag

válasz bambano #292 üzenetére

nem kell, mert a licensz a géphez kötődik. ráadásul mitől "egy" átírási díj, ami a duplája vagy háromszorosa a normális piaci árnak?
    Akkor járj utána. egyébként fentebb írtam, hogy nem eszközhöz kötik már. Ha én veszek egy másik eszközt, simán használhatom ezt a licencet. Miért? Mert már a Microsoft fiókhoz van kötve, és nem eszközhöz.
    Hogy honnan tudom, a Microsoft ügyfél-szolgálatosa mondta, abból az apropóból kifolyólag hogy SSD raktam az eszközbe, ami HW változással jár. Akkor azt mondta, ha regisztrálod magad, azaz csinálsz egy Microsoft fiókot akkor mindegy milyen HW használsz. Mert fiókhoz van kötve, nem eszközhöz.

törölt tag

válasz bambano #288 üzenetére

Ahogy gondolod, ha szerinted átvertek, hát átvertek. Én nem érzem annak.
    Abban igazad van, hogy a Microsoftot bizonyos értelemben nem érdekli, hiszen egyszer már ki lett fizetve a licenc. Csak éppen mivel tulajdonos csere történt, ezért egy átírási díjat kell fizetned. Aminek akkor van jelentősége, ha valamilyen okból kifolyólag bekéri a Magyar hatóság az eszközt átvizsgálásra. Ugyanis neked igazolni kell, hogy jogosult vagy a termék használatára. De ismét a legjobb az, hogy olyan dolgon akadsz fent, ami mással már megtörtént, és kemény pénzeket kellet kifizetnie, meg méltányossági kérelmeket írnia, hogy ne gebedjen bele. Pedig csak 20.000 Ft múlt, hogy ne kerüljön kellemetlen helyzetbe. De mivel, könnyebb volt neki is, elhinni hogy ez ebben a formában rendben van, ezért utólag fizethette ki a bírságot. Pedig ami miatt bekérték az eszközét, abban a pontban ártatlan volt. Csak éppen a licenc-el voltak némi problémák.

törölt tag

válasz <Lacy85> #284 üzenetére

De akár ez is megtörténhet, volt már rá precedens. Még ha nem is ebből kifolyólag, elviszik az eszközödet bevizsgálásra, mert megteheti. Az hogy milyen ügyből kifolyólag teljesen mindegy. Abban az esetben ha olyan programot használsz, amire nem vagy jogosult a Magyar hatóságnak kötelessége ez ügyben eljárást indítani ellened. Volt már rá példa nem egyszer. És akkor ott állsz az illegálisan beszerzett szoftvereiddel, zenékkel stb... és csak pislogsz nagyokat.

akkor gyakorlatilag 20 ezerért vett egy Win10 liszensz-t, mert ugye alapból 7-es volt rajta.
    Én nem érzem átverésnek...

pontosan. jól értelmezed, érted.

törölt tag

válasz <Lacy85> #281 üzenetére

Pontosan, és hozzá teszem le is tiltották az eredeti felragasztott licenc kulcsot.
    De ez véleményem szerint így tiszta, és tuti rendben van.

törölt tag

válasz bambano #277 üzenetére

tényleg, megkérdezted, a mikrószó-alt, hogy, szerintük, vegyél-,e, még,egy,licenszet,tőlük?
    Látom ma ismét kockás ing van rajtad. :D Nem előtte megkérdtem őket hogyan működik ilyen esetben,

újat generáltak neked?
    Mi ebben a fura számodra? Igen, az eredeti licenc matrica, és az új licenc nem ugyan az. Tehát generáltak, adtak ha így jobban tetszik egy másik licencet.

ismétlem, az oem licensz az eszközhöz tartozik, tehát nem lehet a tulajdonos nevén.
    Ok, legyen úgy, ahogy mondod. De nekem mint a boltban, mint a Microsoft mást mondott.

átvertek
    Ha te így érzed, akkor biztos. Én nem érzem átverésnek. Én egy eszközt vettem használtan. Az új tulajdonos nem jogosult használni azt a licencet. De ha gondold járj utána, vesézd ki. Nekem azt mondták, ha így csinálom, és kapok egy ellenőrzést akkor ebben az esetben minden rendben lesz. Elmondták azt is, hogy használhatom nyugodtan az eredeti felragasztott matricát, de ebben az esetben problémák merülhetnek fel, egy ellenőrzés kapcsán. Azt is elmondták, sokan így használják. Én meg azt mondtam, hogy 20.000Ft megér nekem hogy nyugodtan aludjak, és jogtiszta rendszert használjak.

törölt tag

válasz bambano #275 üzenetére

Beszéltem a Microsoft-al és ők is azt mondták, hogy ebben az esetben, egy átírási költség van. Ami úgy működik, hogy az eszközhöz kapott licencet megszüntetik, és újat generálnak, ami már az új tulajdonos nevén van. Éppen ezért, ha új eszközt veszek, használhatom a megvásárolt licencemet az új eszközön. Éppen ezért már nem foglalkozik a Microsoft milyen HW változás történt. Ugye régen ha cseréltél HDD majd újra telepítetted az eszközt, hiába adtad meg a OEM licencet, utána telefonálni kellet, hogy aktiválják a módosítót HW. Ez viszont már megszűnt.

törölt tag

válasz bambano #272 üzenetére

Mert szerinted hogy működik a licenc kezelés?

törölt tag

Windowst utoljára Win Xp-t láttam, éveken keresztül, OSx-et és Linux-ot használtam. Úgy alakult az életem hogy nem fért bele az OSx, ezért vettem egy használt laptopot. Bementem a boltba, és megvettem, WIN7 licenc matrica volt rajta. Megkérdeztem az eladód milyen licenc jogok vannak most. Hogyan lesz az én nevemen, mert nem akarok licenc problémákat magamnak. Tehát milyen lehetőségek vannak. Az eladó elmondta, 20.000Ft kapok egy átírási licencet, mivel az OEM licencet már megvette az előző tulaj, így nekem csak átírási díjat kell fizetnem, és a nevemen lesz. Ha kapok egy ellenőrzést, ebből nem lesz bajom. Így is történt, megkaptam a hivatalos nyomtatott licenc papírt, és egy új matricát. Azóta boldog Win 10 felhasználó vagyok. Semmi gond nincs a rendszerrel. azóta ha kapok egy ppst, pont azt látom mint a többi win felhasználó. ha kapok egy .doc-ot nem tördeli szanaszét, hanem pont azt látom, mint ahogy azt elküldték. Egyszóval tökéletesen teszi a dolgát. Édesapámnak feltettem egy ubuntut, igényei csak facebook, youtube, de sajna nem mindig tudta problémamentesen használni. Sajna ritkán tudok haza menni, hogy úgy ahogy használható állapotba tegyem. Sok problémája adódott vele, ha ki hívta a helyi szakembereket, sok esetben nem tudtak neki segíteni, mert olyan kevesen használnak Linux-ot, hogy nem éri meg nekik időt, energiát belefektetni. A megoldás, kapott egy új eszközt, megvásárolt win10 licencel, és azóta vígan használja problémamentesen.

törölt tag

válasz bambano #248 üzenetére

Nos eben az esetben az SAP esetében tévedtem. Látod, én arrogancia mentesen elismerem, és nem csinálok belőle presztízs kérdést. :D De ennek ellenére, nem a Linux-Desktopot használnak az esetek 90%-ban. Hanem Microsoft termékeket. Aminek megvan az oka, ami közel se olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnánk.

egyetlen vállalatirányítási platform van, ami nem működik linuxon, az összes többi igen. meglepetés: azt az egyet ms dynamicsnak hívják.
    Mert a ugyan az AD meg lehet oldani, de Linuxon közel se az igazi. Van még jó pár, dolog ami ugyan létezik Linuxra, csak éppen Win környezetben jobban működik.

törölt tag

válasz cog777 #234 üzenetére

Na igen, viszont ez a Windows ellen is szol mert az atlag felhasznalo pont nem akar virusokkal, frissitesekkel bajlodni.
    Mert csak Microsoft termékekre van vírus? Te is tudod hogy nem. Az Android ami linux alapú, ott is hemzsegnek a rossz indulatú programok. Arra is van vírus irtó. Az Android rendszerekkel kapcsolatosan csak el kell olvasni napjaink IT híreit. Ebből a szempontból, semmi különbség nincs. Aki megszokta a Microsoft termékeket, és emiatt vált, akkor adott a szarnak egy pofont. Linux Desktop-ra is van vírnyák kereső, rootkitek, exploitok. Sajna napjainkban ez már nem szempont. Még OSx-re is vannak vírusok, rossz indulatú kódok. Bármennyire nem akarják elismerni a fanok, ebből a szempontból napjainkban már nincs jelentősége ki mit használ. Még 10-évvel eszelőt, azt mondanám helytálló, de napjainkban sajnálatos módon nem. :(

Igy fordulhat elo hogy Daniaban, az altalanos suliban
    Hát ami van némelyik iskolában, az egyszerűen minősíthetetlen. És nem feltétlen az IT szakember tehet róla. De ez már egy más téma. Ami az oktatást illeti, inkább nem minősítem. És nem a használt rendszerek miatt.
    De általában ott megy Linux alapon, és olcsó megoldások ahol nem kap támogatást az iskola, amibe szintén a politika szól bele.

Lassan, de biztosan eljon az az ido amikor furcsan neznek majd egy platformfuggo megoldasra - meg talan egy vallalatnal is. Akkor viszont tokmindegy mit hasznal az ember.
    Bizonyos értelemben igazad van, de ez korántsem ennyi. Sokkal többről van szó sok esetben, mint amibe bele tudnánk gondolni egyáltalán. Egyrészt vállalati környezetben, és főleg a pénzvilágban egyszerűen nincs más megoldás, csak Microsoft termékek. Ugyan nem jártam utána, de pl SAP van Linuxra? És most csak hasra ütésszerűen kiragadtam egy programot, amit elég sok vállalat használ. Vannak olyan vállalatok ahol több 1000 programot használnak. Nem olyan egyszerű ez, mint azt sokan gondolnák. Linux fanok talán emlékeznek rá, amikor valaki nagyot mert gondolni, és kiiktatta a Microsoft termékeket, és át álltak Linuxra. Elég sokat cikkeztek erről anno, de a vége az lett, hogy X idő eltettével vissza is álltak. Sajna nem jut eszembe pontosan mi is állt át. Mindegy, a Linux-ok egyáltalán nem rossz rendszerek, csak nem mindig, minden esetben a legideálisabb választás.

törölt tag

válasz bambano #227 üzenetére

a lakossági piacon tényleg nem drágult a windows, eddig is a virágboltból szerezték be, ezután is ott fogják.
    Ne általánosíts, nem mindenki szerzi be a szoftvereit alternatív web áruházakból. Léteznek olyan emberek még, akik becsületesen kifizetik a licenc díjakat. Mint ahogy vannak olyan emberek, akik céltudatosan, havi szinten bérlik akár az MSOffice használatát. Az hogy van az réteg, akik előszeretettel szereznek be mindent, alternatív áruházakból, nem jelenti azt, hogy mindenki. Az üzleti életben meg ilyen bátornak lenni, egyenlő az öngyilkossággal.

törölt tag

Teljesen felesleges dolgokon vitáztok. A Microsoft termékeket sokan szidják, és ugyanakkor vannak elégedett ügyfelei is.
    Az oktatásban Microsoft termékeket használnak, mint Magyarországon, mint a világ jelentősebb részén. Ugyan ez elmondható, üzleti életre is. Mindenhol ott van napjainkban a Microsoft, mint külföldön, mint saját hazánkban. Hiába akar a lakosság X-a Linux, OSx rendszereket használni, ha sok esetben ez kivitelezhetetlenen. Persze lehet érvelni különböző alternatívákkal, de az esetek X%-ban körülményes, és időigényes. Az átlagos lakossági felhasználó, meg nem akar ilyen dolgokkal foglalkozni, mert se ideje, se türelme nincs. A Power felhasználók, akik jellemzően az új generációból tevődik össze, szintén megoszlóak a vélemények. Az alap igazság, az, Hogy az eszköz, szoftver van én értem, és nem én az eszközért, szoftverért. Ezt sokan elfejtik, figyelembe venni.
    Hogy miért nem terjed annyira a Linux-Desktop, annak több oka is van. Egyrészt a valamiért kettőnél többet kell "kattintani, googlizni" csak hogy megfelelően működjön, erre egyszerűen nincs ideje az embernek. Nem hogy megtanulni, elmélyedni benne, különböző problémákra megoldást keresni. A Linux Desktopok teljesen jó operációs rendszerek, nincs velük semmi baj. Csak éppen a világ, nem Linux-Desktopra épült, hanem Microsoft termékekre. Hogy melyik jobb, biztonságosabb, kényelmesebb ezen vitázni felesleges. Mindegyik rendszernek megvan a maga előnye, hátránya. Ami a túlárazást illeti, nem is Magyarország lenne. Számtalan hasonló eset jelent meg az elmúlt években. Hasztalan időpocséklás ezért egymást feleslegesen bosszantani.

törölt tag

Micsoda hitvallást csináltok ezekből az Operációs rendszerekből. :D
    Mindegyik oprendszernek megvan az előnye, hátránya. A Microsoft-ot azért használják többen az üzleti életben mert minden szükséges program megvan hozzá. Ez a rendszer terjedt el, és erre a rendszerre optimalizálnak első körben mindent. Az OSx-nek is van egy érdekes üzletpolitikája. Aki rendelkezik OSx-el az tudja. Viszont nem minden környezeteben az optimális választás.
    A Linux se isten, ott is vannak szívások, nem gyengén. Aki nagyvállalati környezetben használja, az is bele tud nyúlni a lecsóba tisztességesen. Mert ugye, ami ingyen van, a köztudatban közel nincs ingyen.
    Ami a tűlázarást illeti, az meg politika. Csak úgy mint az onbox esetén.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés