- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Regirck
senior tag
válasz
cousin333 #1604 üzenetére
Sziasztok, bocs a késői válaszért.
Suliba kell csinálni egy ilyen feladatott, de ez előtt nem nagyon Python-oztam, így megakadtam benne.
A lényeg, hogy van egy üres .txt fájlunk amit felkell tölteni user által bevitt adatokkal terminálból. Az első bevit adatt lenne:
1. autó
2. bicikli
3. repülőazaz ilyen lista szerűen vinni be (indexxelve). Utána ha kitörölnénk a 2.-es indexet akkor így nézne ki.
1. autó
2. repülőLényegében egy adatbázis kellene csinálni amit végül csak .txt-be mentődik. Az adatbázis meg egy szimpla index + stringből állna. Ezt utána terminálos arguments-ekkel tudni kell müködtettni.
Azóta nem sok időm volt foglalkozni vele, így a kód elégé kezdetleges.
def read():
file = open("/home/regirck/Python/storage.txt", "r")
print(file.read())
line = 0
for line in file.readlines():
print(line)
line = line + 1
file.close
def write():
file = open("/home/regirck/Python/storage.txt", "w")
index = 1
value = (index, "car")
myString = str(value)
file.write(myString)
file.close
write()
read() -
fpeter84
senior tag
válasz
cousin333 #1556 üzenetére
A válasz a kettő között van - nem is PC és nem is uC hanem egy LinkIt 7688-as MT7688 SoC-al. OpenWrt-t futtat és a GPIO lábai és megszakítási eseményei elérhetőek python nyelv alól is. Több egyéb feladat mellett egy ilyen szélsebességmérőt szeretnék vele monitoroztatni ami 2.4Km/h szélsebességnél másodpercenként 1x kapcsol - ez azt jelenti hogy 100Km/h nagyságrendnél már 24ms lenne két impulzus között, ahol 1-1ms ide-oda már jópár % bizonytalanságot jelent. Nyilván nem egy atomóra az eszköz, nem szertném még tovább rontani a pontatlansági faktort... Ha sehogy sem elérhető a us, akkor marad az hogy mondjuk másodpercenként értékelem ki hogy hány megszakítást sikerült összeszámolni ezalatt...
-
xAttilax
őstag
válasz
cousin333 #1535 üzenetére
Ez is nagyon jó
köszönöm szépen.
Így már a program első (könnyebbik) része tök faszán működik is . Nem szoktam programozni és pythont is csak érdeklődés szintjén tanulgatom, szóval tök jó, hogy megy.
Viszont a második rész ahol már 10db-ot kell beolvasni és külön generálgatni egy táblába már nekem lehet, hogy túl nagy falat lesz, szóval ha nem baj még zaklatni foglak titeket
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
cousin333 #1478 üzenetére
köszi a lerövidítést, annyi, hogy a végén mindenképpen bele kell pakolnom az
ismetlodo = None
-be az indexet, mert ha a tiedet használom akkor ha nincs is ismétlődés az adatokban akkor is 1-et kapok indexnek, nekem viszont ha nincs ismétlődés akkor azt ki kell írnomAzért annak már örülök, hogy egy hónap alatt sikerült autodidakta módon felkészülnöm az érettségire programozásból. Megcsináltam minden eddig kiadott kétszintű érettségit és ha nem is lesz szép a kódóm, meg a lehető legrövidebb legalább működik ahogyan kell
Pythonba írni ezeket a feladatokat a C-hez képest ég és föld
Más: h hosszúságú random számot hogyan lehet a legegyszerűbben létrehozni?
n = 6
kodszam = random.randint(10**(n-1), (10**n)-1)
print("Egy {} hosszú kódszám: {}".format(len(ikod), kodszam)) -
Mr Dini
addikt
-
-
Atomixx
aktív tag
válasz
cousin333 #1309 üzenetére
ok, kösz
Miért nem lehet egyben minden ami kell hozzá hogy működjön?
egyszer kellett egy python prog, USB-n keresztül egy régi LG telefonból kiolvasta az NCK-t, teljesen jó volt,
semmit se kellett vacakolni veleakkor megtetszett ez a nyelv, a kód is érthető volt, ami kellett, ott volt mellette
a fő kód leáll..
Traceback <most recent call last>
ModuleNotFoundError: No module named 'requests'
mostkicsit pihentetem ezt a témát -
concret_hp
addikt
válasz
cousin333 #1283 üzenetére
dátum1-ügyfél1-termék1-ár1
dátum1-ügyfél1-termék2-ár2
dátum1-ügyfél1-termék3-ár3
dátum2-ügyfél1-termék1-ár1
dátum2-ügyfél1-termék2-ár2
dátum2-ügyfél1-termék3-ár3
dátum1-ügyfél2-termék1-ár1
dátum1-ügyfél2-termék2-ár2
dátum1-ügyfél2-termék3-ár3
dátum2-ügyfél6-termék1-ár1
dátum2-ügyfél6-termék2-ár2
dátum2-ügyfél6-termék3-ár3na ebből szeretnék egy olyat, hogy:
dátum1-ügyfél1-(ár1*ár2)
dátum2-ügyfél1-(ár1*ár2)
dátum1-ügyfél2-(ár1*ár2)
dátum2-ügyfél6-(ár1*ár2)tehát adott dátumon adott ügyfél termék1 és termék2-höz tartozó áraival csinálok egy műveletet (ami lehet bármi de nem sima szumma, mert az ugye egy groupby-al könnyen előállna) és ezt kapom vissza egy dataframe-ként.
-
törölt tag
válasz
cousin333 #1261 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Okosabb lettem! Viszont még egy alapproblémám nem oldódott meg én mindkét változónak most akarok értéket adni. Úgy hogy az egyik érték az szülő osztályból jön, a másik a származtatott osztályból.
Ezt hogy tudom megoldani? Csak úgy, hogy csinálok egy példányt a szülőosztályból is? Pont ezt nem akarom. Azt gondoltam, hogy ha példányosítom a származtatott osztályt, akkor abban benne lesz a szülőosztály is. Nekem ez lenne logikus. Hiszen a származtatott osztálynak tartalmaznia kellene a szülő osztályt is a módosításokkal. -
törölt tag
válasz
cousin333 #1252 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, Igazából egyik sem az, amit szeretnék. Azt hiszem, nem voltam teljesen világos.
Valójában az osztályok egyik előnyét akartam kipróbálni, hogy hogy tudok egy osztályt felhasználva létrehozni egy új osztályt. Azaz a régi osztályt megtartani, de egy új osztállyal kiegészíteni vagy a mostani esetben felülírni a régi osztály attribútumait és metódusait.
Azaz elsőkörben létrehoztam egy osztályt:
class Egy():
def __init__(self, egyik=1, masik=2):
self.egyik = egyik
self.masik = masik
def szorzat(self):
return self.egyik * self.masikEbben ugye van attribútum, és metódus is.
Ezt kiegészítettem egy példányosítással és adatbekéréses értékadással.
a = int(input('Adj egy számot!'))
b = int(input('Adj még egy számot'))
egyke = Egy(a, b)A végén pedig kiírattam.
print ('Egyik = %s' % egyke.egyik)
print ('Masik = %s' % egyke.masik)
print ('Szorzat = %s' % egyke.szorzat())Eddig egyszerű volt, és boldogultam is.
Most jönne a feladat, vagyis a problémám.
Szeretném felhasználni az előbb létrehozott osztályt egy másik osztályhoz úgy, hogy az új osztály a régi osztály egy attribútumát felülírja. Aztán a metódust írnám felül, aztán adnék hozzá új attribútumot és metódust.De már az első sem megy, azaz szeretném felülírni az új osztállyal a régi egyik attribútumát, de csak az egyiket.
Alapvetően azt gondoltam, hogy ez tök egyszerű felveszem az egyik attribútumot az új osztályba:class Ketto(Egy):
def __init__(self, egyik):
self.egyik = egyikÉs minden más változatlan.
Azaz a programnak az elgondolásom szerint így kéne kinéznie:
class Egy():
def __init__(self, egyik=1, masik=2):
self.egyik = egyik
self.masik = masik
def szorzat(self):
return self.egyik * self.masik
class Ketto(Egy):
def __init__(self, egyik):
self.egyik = egyik
a = int(input('Adj egy számot!'))
b = int(input('Adj még egy számot'))
egyke = Ketto(a, b)
print ('Egyik = %s' % egyke.egyik)
print ('Masik = %s' % egyke.masik)
print ('Szorzat = %s' % egyke.szorzat())Ez pedig a hibaüzenet:
Traceback (most recent call last):
File "/home/sire/teszte.py", line 16, in <module>
egyke = Ketto(a, b)
TypeError: __init__() takes 2 positional arguments but 3 were givenNem értem mi a baj. Elvileg 2 változóm van.Mindkettő az első osztályból jön, csak az egyiket lecserélem a második osztályból. Ez lenne nekem a logikus. Mit csinálok rosszul, és mi a jó megoldás.
-
EQMontoya
veterán
válasz
cousin333 #1202 üzenetére
Az első fele jogos.
Viszont Az a+b egy számot ad eredményül, ami nem azonos a True-val..
A True is egy szám!
Pythonban a boolean az intből származik, tehát ha leírjuk, hogy isinstance(True, int), az bizony True-t ad vissza.
Hovatovább, teljesen valid kifejezés az, hogy 5 + True, és minden bizonnyal 6 lesz a végeredménye. -
zeix
senior tag
válasz
cousin333 #1192 üzenetére
Köszi a választ!
A sendall kb. 5-10 lekérdezésig működik.
A write-ot is próbáltam, ugyanaz mint a sendall, az is elszáll 5-10 lekérdezés után.
A micropython fórumban sem jött még válasz. Szerintem csak 1074byte-ot tud küldeni stabilan.
Az unokahúgomnak szeretnék gyártani egy okoslámpát, neopixel rgb ledekből.
Ahhoz kevés lesz az 1074byte. Vagy több részre tagolom a html-t, funkciónként. (szín, animáció, mozgás érzékelés, beállítások, stb.) A python meg majd eldönti, hogy éppen mit küldjön a telójára. (ami belefér 1kB-ba)
-
cadtamas
tag
válasz
cousin333 #1188 üzenetére
Áh, nekem nincsenek "régebbi" munkáim.
Új gyerek vagyok. A pythont gondoltam beugrónak a programozás világába.
A Gerard Swinnen könyvből tanulok lassan egy éve. Elég cammogósan, mert amit nem értek, annak többször is nekifutok. Párhuzamosan meg megcsináltam egy udemy-os kurzust. (ehhez kellett az anaconda)
Most járok a webprogramozós résznél, de a könyv szerintem annyira nem naprakész ebben a témában, hogy inkább elkezdtem egy djangos kurzust.Pycharm-ot használok és az meg úgy vettem észre, hogy nem az anacondát használja, hanem a sima pythont interpreternek.
Hogy jó alaposan tökönrúgjam magam elhatároztam, hogy belevágok egy golang kurzusba is.
Tegnap este elszöszöltem másfél órát, hogy megfelelő ide-t találjak a golanghoz.
Még mindig nem találtam. -
axioma
veterán
válasz
cousin333 #1027 üzenetére
Koszi. Igazabol nezegettem volna en is tobbet, de most a "celcsoport" (a kiserletezesi resz) nyugje, hogy csak nagyon beallt dolgokat hasznaljunk, ezert lett a tcl/tk az elso cel. Amugy vszinu csak a layout managert valasztottam rosszul, a grid szep lenne de tizedannyira konfigolhato, marad a pack()-ra atiras.
-
eames
tag
válasz
cousin333 #987 üzenetére
Nagyon köszönöm neked is és EQMontoyanak is a segítséget!
Végül ezzel csináltam meg:
with open('myfile.txt', 'r') as f:
filmlista= [line.strip('\n ') for line in f if line != '\n']
osszesites = {}
for alkotas in filmlista:
cim, rendezo = alkotas.split(';')
if rendezo in osszesites:
osszesites[rendezo] += 1
else:
osszesites[rendezo] = 1Tökéletesen működik!
-
Lacc
aktív tag
válasz
cousin333 #974 üzenetére
Odáig még nem jutottam el, jó lenne az alapokat is megismerni, hogy később legalább tudjam, hogy mégis mi az egész alapja. Később valszeg úgy is modulokat fogok használni, ha jól gondolom a NumPy a leghíresebb erre.
Előbb még Python, és Algoritmusok - le kell porolni. Ezekre van egyelőre konkrét tervem is. ML-re csak annyi, hogy az is kell, de lehet ehhez majd egy Coursera.org féle kurzus alapján készülök, ez még annyira nem konkrét, hogy pontosan miből és hogyan fogok tanulni.
Ez csak szép lassan fog megvalósulni. Munka, Egyetem MSc - levelezőn, Nyelvtanulás és egyéb. -
Bazs87
tag
válasz
cousin333 #961 üzenetére
A végső megoldásként sikerült megoldanom a telepítést a 3.6-tal tesztként. A lib működik.
A mySQL legújabb konnektora viszont 3.4-hez jó, ezért visszaléptem kettőt és nagy szerencsémre úgy is működőképes a lib.
A pypet nem sikerült működésre bírnom, ezért maradt a cmd-s installálás.Köszönöm a segítséget!
-
Lacc
aktív tag
válasz
cousin333 #965 üzenetére
Aha, de akkor is érdekes, hogy nem az a szám, aminek lennie kellene, az még mindig csak egy '0'
>>> import decimal
>>> decimal.Decimal(55/165)
Decimal('0')
>>> decimal.getcontext()
Context(prec=28, rounding=ROUND_HALF_EVEN, Emin=-999999999, Emax=999999999, capitals=1, flags=[], traps=[InvalidOperation, Overflow, DivisionByZero]) -
Bazs87
tag
válasz
cousin333 #959 üzenetére
Értem. Akkor a legújabb python repül rá fel. A pippel pedig megpróbálom a libet végre működésre bírni.
Az előbbi leírásaitok alapján tisztában kéne lennem, hogy melyik lib melyik verzióhoz tartozik, mik a követelményei stb. Ennek hol tudok utánanézni, van valamilyen gyűjtőoldal, vagy googli megmondja nekem x hét keresés meg kellemetlenség után?
Nem tudjátok, a githubon szerepelhet valahol a telepített teszt/fejlesztőrendszer leírása (a libet pontosan ezzel az idle verzióval, ezekkel a libverziókkal ilyen oprendszerrel installálta és tesztelte a készítője)?
Köszönöm!
-
Bazs87
tag
válasz
cousin333 #942 üzenetére
Köszönöm a reakciót cousin333!
A 3.3-at azért használtam, mert a gépemre épp az volt letöltve.
Közben megtaláltam hogyan kell cmd-ben libet installálni, de az általad javasolt megoldás sokkal szimpatikusabb.
Te milyen verziót használsz/javasolsz?Első körben idle 2.7-tel fel is tudtam installálni a libet, de hibára futott a rossz verzió miatt. Azt mondták, hogy a 3-asat használjam, de melyiket?
A pip installálás is a win cmd-ben megy?
A "nagy" pythonos tervek alábbhagytak, most már csak az a cél, hogy ez a lib menjen. (perpill a setuptool és egy másik lib körhivatkozást hoztak létre és egymást kérik az install teljesítéséhez).
Felrakom az általad javasolt python verziót, no meg a PyPi-t és szerencsét próbálok még egyszer.
Egy elvileg 5 perces problémával szenvedek napok óta, velem van a gond?Köszi előre is!
-
pbalintka
csendes tag
válasz
cousin333 #942 üzenetére
"Ahogy nézem az urllib2 a Python 2 telepítés része (gyári modul), így használata semmiképpen sem javasolt."
Ezt nem értem. Ha valami gyári modul, akkor annak használata miért nem javasolt? Elég hardcore gyári modulok nélkül pythont használni. Tegyük fel socket-et akarok programozni, akkor keressek a neten egy másik modult hátha valaki feltalálta újra a "kereket"? Vagy egy egyszerűbb példa a re (regex ami eléggé hasznos) modul, szintén gyári.
-
Bazs87
tag
válasz
cousin333 #939 üzenetére
köszönöm a válaszod!
Python kód: azért nem másoltam be ide python kódot, mert nem találtam olyan mintát ami hiba nélkül lefordul. Nem szerettem volna 30 gagyi kódot bemásolni ide. Valszeg a lib telepítése az oka, aminek egyenlőre nem tudom megfelelően a menetét.
Az urllib2 és a [link] Home assitant libet próbáltam eddig felrakni.
Annyit csináltam, hogy letöltöttem a lib mappáját, majd kicsomagolás kattintottam a setup.py-re. Ez ugye nem jött be. (egy további libben már ott elakadtam, hogy setuptools-t kér, amit szintén nem lehet exevel telepiteni, csak python ver 2.7-ig)
Utána bemásoltm a gyökérbe ("C:\Python33") az egész lib mappán, katt, de ott sem. Amikor a setupot IDLE-ből meghívva futtattam akkor sem akarta a jót, de legalább már hibát kiírt.A pipet láttam már raspis használatban, de winen szeretnék dolgozni.
Valszeg alap dolog amit nem tudom, rá is kerestem a helyes setupleírásra, de nem segített, a libekben pedig a readme-ben sincs leírva.
Gyakorlatilag annyit szeretnék elérni, hogy pár működő vbs kódomat áthajítsam python környezetbe. (http post, webről *.xml/html letöltése, + egy home assistance vezérlőlib meghívása)
Esetleg tudnál nekem linkelni v írni egy rövid bemutatást mit és hogyan kell a python 3.3 alá feltuszkolni? Videókat is csak 2.7-hez találtam sajnos.
-
EQMontoya
veterán
válasz
cousin333 #933 üzenetére
Hát ha utóbbit akarsz csinálni, arra van ugye enumerate meg ilyesmi.
Egyébként mostanság olvastam elég sok python kódot, és az az érzésem, hogy a legtöbben C-t írnak, csak nem annyira típusos, és python interpreterrel futtatják. Mindent, ami megvan egyébként a nyelvben a for ciklusok elkerülésére (map, filter, reduce, any, all, stb), azt szépen megírják kézzel.
-
Lacc
aktív tag
válasz
cousin333 #928 üzenetére
Igen, eszembe jutott nekem is, hogy a matematikai indexelés 1-től az infós meg 0-tól kezdődik.
Igen, annyira nem érdekel a python, inkább ruby-t preferálom helyette.
Sosem szerettem a for ciklust kombinálva a range függvényyel, jobb szeretem a C féle for ciklust, ott mindig tudom állítani, hogy < vagy <= legyen.axioma. Köszi a segítséget.
-
EQMontoya
veterán
válasz
cousin333 #906 üzenetére
Az angol nem para, köszönöm a tippeket!
Igazság szerint programozni egyetemen tanultam, főleg C-t, C++, kis Java, C#, basht már magamtól, aztán utána Python, JS már ment tutorial alapján is, mert sok mást láttam. Szóval halvány fogalmam sincs, hogy milyen egy kezdőnek ajánlható könyv, sosem tanultam könyvből programozni. -
szucstom
őstag
válasz
cousin333 #906 üzenetére
én igaz totál kezdő vagyok, de azt mondom, igazad van. Egyetlen nagy hátrány, hogy én még most tanulom komolyabban az angolt (bár ugye kockulás és eredeti nyelven való filmnézés miatt elég sok ragadt rám), így ha nem is tudok mindent teljesen szó szerint lefordítani, de nagyjából talán megértem a leírásokat.
-
-
cadtamas
tag
válasz
cousin333 #890 üzenetére
Basszus, igazad van!
Leteszteltem python interpreterben.
Sose gondoltam volna, hogy a listák így működnek.>>> x=[1,2,3]
>>> y=x
>>> x[0]=5
>>> x
[5, 2, 3]
>>> y
[5, 2, 3]
>>>Nagyon köszönöm!!!
Ezt a deque módszert még nem említette a könyv.
Keresek más megoldást. De legalább tudom, hogy mi okozza a problémát.update:
így már működik:
def kocka_mozgato():
global x, y,xt,yt
i = 0
xt,yt=[],[]
while i < n:
xt.append(x[i])
yt.append(y[i])
if i==0:
x[0]=x[0]+iranyx*racs
y[0]=y[0]+iranyy*racs
if i!=0:
x[i]=xt[i-1]
y[i]=yt[i-1]
can1.coords(kockak[i], x[i], y[i], x[i] + racs, y[i] + racs)
i += 1
abl1.after(1500, kocka_mozgato) -
axioma
veterán
válasz
cousin333 #868 üzenetére
Koszi a kiegeszitest!
Igazabol mikor java-skent elkezdtem pythonban versenyfeladatozni, akkor nem tutorial-oztam, hanem masik versenyzotol szedtem ki az input beolvasast, azt se tudtam akkor, hogy mi az a map... [pl. akkor a map sort modositgattam, h int/float sot volt hogy str-t irtam oda ;-)] persze azota [lassan 2 eve? huhh] ennek, meg az ilyeneknek utananeztem, meg hasznalom a listagyartast for-ral is, de ez az input igy ragadt meg. Lehet, hogy nem a leghatekonyabb... vegulis atszokhatok. De nekem az ilyen 'best practice-ek hianyoznak, mas python kodot ritkan latok a magamen kivul. [Peldaul h miert ugy irtad, h az elso tuple, nem list...]
Amugy meg map-pel rovidebb begepelni ;-)
A xor meg plane jogos, kosz.+1. Nekem ilyen beolvasos progik kellenek, a verseny futtatokornyezet brtolja automatikusan az inputot, de a pycharm-ban nem jottem ra, hogy lehetne a weboldalrol copy-zott inputot betolni debug kozben [rendszeresen a kodba editalom, a minta kicsi szokott lenni]. Probaltam a futtatoablakban beirni, kezzel es enterrel megy, a beillesztesnel viszont 1 sorkent erkezik a kodba, pedig a beillesztesnel jol tordelve latom. Erre nincs esetleg tippje valakinek?
-
axioma
veterán
válasz
cousin333 #863 üzenetére
Olyan kicsi a kod, hogy akar be is szurhatom. Az inputot garantaljak hogy a leirasnak megfelel. Feladat: [link]
Megoldasom egy pontban logikailag hibas, igy bizonyos tipusu (ritkabb) inputtipusra rossz eredmenyt ad, de azon most lepjunk tul, meg a rossz stilusu berogzodeseken is (ez most nem percre ment de van hogy igen es ahhoz igazodom), csak az if kiertekeleset nezzuk, mert ebben a formaban tovabbi hibas valaszt kaptam, a lenti javitassal meg azok jok lettek:wins=set([])
arr=[]
def winningSit(n):
if n in wins:
return True
for a in arr:
if n%a==0:
if a%2==1 != winningSit(n/a):
wins.add(n)
return True
return False
n,m=map(int,raw_input().split())
arr=map(int,raw_input().split())
wins=set(arr)
print "First" if winningSit(n) else "Second"Szoval ezt szeretnem a tapasztaltabbaktol megkerdezni, hogy me'gis mit nem vettem figyelembe. (Amugy az is eleg javitas, ha zarojelbe teszem az (a%2==1) reszt, legalabbis eredmeny alapjan ugy tunik.)
-
cousin333
addikt
válasz
cousin333 #797 üzenetére
Ha már a végén a térképet emlegettem: ez azért fontos, mert a "teljes Pythont" úgysem fogod megtanulni, csak azt a részét, amit használni fogsz. Ezért kell azt is látni, hogy milyen globálisan használható funkciók és trükkök vannak, amiket te is felhasználhatsz a saját kódodhoz, programodhoz.
Szerencsére a Python egy jól összerakott nyelv és az efféle alapelvek szépen összekapcsolódnak egy egésszé: Pl. vannak az iterálható elemek (iterable) mint pl. a lista, a set vagy a sztring, meg vannak az iterátorokat "fogyasztó" funkciók, mint a for ciklus a zip, a min... stb. Ezért van az, hogy egy listában végigmehetsz az elemeken, vagy kiírathatod a legnagyobb elemet, és ezért van az is, hogy a for ciklus végigmegy a listán (az elemeken) meg használható a sztringre is (ott a karaktereken megy végig).
Ami még kimaradt az előző felsorolásomból, az az objektum-orientáltság, azon belül is az öröklés (Super considered super!), illetve mondjuk az osztályoknál a "dunder" metódusok:
__init__, __add__, __next__
stb. De a @property dekorátor is nagy királyság, egy Java-s ember biztos értékelné őket. Ehhez kapcsolódva még egy zseniális videó az osztályokról: Python's Class Development Toolkit. Ez sokat segíthet kezdőknek is, hogy jobban megértsenek olyan fogalmakat, mint a staticmethod.
-
axioma
veterán
válasz
cousin333 #797 üzenetére
+1.
Egyebkent en pl. a prog.versenyek miatt, az egyik csapatversenyes tarsam hatasara pythont hasznalni, 10+ ev java(SE) ipari tapasztalat utan, mert az hala'l korulmenyes volt a netto algoritmusok de altalaban jol osszetett adatstrukturak kezeleseben... es most forditott irany kovetkezik, lehet hogy a ceghez fog beszivarogni a python a fejlesztesbe - igaz, ahhoz sokat kell me'g megismernem belole, mert most pl. me'g ebben nem irtam kulon osztalyt, se grafikus feluletet. De tudom hogy van es tuti vagyok benne, hogy erdemes megvizsgalni minimum, hogy mi a csere egyenlege.
A peldad tok jokErrol van szo! Nem kell az adminisztracioval bajlodni. Masik kedvencem ezugyben (mondjuk az iparban mar velemenyesebb, de ott meg nem fog ilyen igeny elofordulni) az hogy nem kell az int-ek bithosszaval foglalkozni...
-
gratzner
tag
-
gratzner
tag
válasz
cousin333 #783 üzenetére
Ez tényleg megy
Mármint nálam is. De kissé megtört, hogy ekkora balek vagyok, hogy ezen agyalok másfél napja, hogy miért nem futtatja azt a rohadék függvényt nekem, mikor állítólag kellene
Itt rendesen megmutatkozott most, hogy épp áttérőben vagyok Linuxra, mert pár hét használat után még nem volt evidens, hogy ez most az OS vagy a terminálban való python használatának a hibája.
Na de már ezt is tudom.
Köszi még egyszer az energy-tés a türelmet.
Még szerintem jövök majd... -
gratzner
tag
válasz
cousin333 #781 üzenetére
Jesszusom...
OK
Majd átláthatóbb lesz az egész pár hét nyalóka után...
Most ki kell derítenem, hogy a Phyton honnan fogja tudni, hogy hol találja az importálandó függvénykönyvtáramat.
De nem akarok mindent Tőletek megtudni, mármint nem várom el a válaszokat, viszont nagyon köszönöm a segítséget, azért ezzel így a végére elég sok minden megmagyarázódott a témával kapcsolatban. Lehet hogy nem is annyira az én gondolkodásmódomon íródott az a blog, amit követni akartam...Eléggé félrevezettem magam.
Nade közben lejött az idle. Ismerkedem vele kicsit. -
törölt tag
válasz
cousin333 #779 üzenetére
Ez megy...
Csak ezt olvastam:
"Hogy újra és újra használhassuk a programjainkat, mentsük el őket egy fájlba. Ezt a következőképpen tehetjük meg. File -> New Window. Beírjuk a kódunkat, majd File -> Save. Itt megadjuk a kívánt fájlnevet, majd a kiterjesztést is: .py. Ahhoz hogy ezekben a fájlokban lévő függvényeket használhassuk a shellben, szükséges az előzetes futtatásuk: Run -> Run Module."
Ebből a fentebb írt elképzelésem született... -
törölt tag
válasz
cousin333 #776 üzenetére
Jaa, akkor félreértettem valamit az oktató anyagban. Azt gondoltam, hogy én készítek magamnak egy csomó függvényt, idővel egyre többet ugyebár. Majd mindig amikor szeretnék készíteni egy teljes "programot", akkor a nekem ahhoz kellő függvényeket meghívom és kiegészítem a megfelelő kiegészítésekkel a meglévő függvényeket. De ezek szerint ez nem így megy.
-
törölt tag
válasz
cousin333 #776 üzenetére
Bocs, azt tudom. A terulet.py le van mentve a megadott mappában. Tartalma:
def terulet (alap, magassag):
return alap*magassag/2Ekkor terminál nyit, mappába ugrik, python terulet.py, majd python, ekkor bejön a prompt, ekkor "terulet(4,6), erre ki kellene írnia, hogy 12. De nem...
-
törölt tag
válasz
cousin333 #772 üzenetére
Nah a def télleg lemaradt (ehh). De most meg az van, hogy:
~/Dokumentumok/python$ python terulet.py (enter)
~/Dokumentumok/python$ python
Python 2.7.12 (default, Jul 1 2016, 15:12:24)
[GCC 5.4.0 20160609] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> terulet (4,6)
File "<stdin>", line 1, in <module>
NameError: name 'terulet' is not defined -
Imy
veterán
válasz
cousin333 #742 üzenetére
Ez nem működik sajnos.
File "C:\Users\xxx\Desktop\python\012_list_hozzafuzes_torles.py", line 12, in <module>
bemenet = input('kerem adja meg a szavakat vesszovel elvalasztva: ')
File "<string>", line 1, in <module>
NameError: name 'alma' is not definedPython 2.7.11-em van.
-
Mr Dini
addikt
válasz
cousin333 #728 üzenetére
Van egy dialógusom két választási lehetőséggel. Ha az illető az elsőt választja, akkor
{'item' : 0}
kerül a response változóba dictként. Ha a másodikat választ, akkor ugyanez, csak egyessel lesz a változó.Ha pedig elutasítja (kilép), akkor
{'canceled' : True}
lesz a változóban. Na, én ezekrr szeretnék ifeket gyártani. -
DrojDtroll
veterán
válasz
cousin333 #693 üzenetére
Pontosan így van ahogy írod.
>>> from ev3.lego import *
>>> d = MediumMotor()
File "<stdin>", line 1, in <module>
File "build/bdist.linux-armv5tejl/egg/ev3/lego.py", line 217, in __init__
File "build/bdist.linux-armv5tejl/egg/ev3/ev3dev.py", line 330, in __init__
TypeError: 'NoneType' object has no attribute '__getitem__'Ez milyen hibára utal?
-
-
justmemory
senior tag
válasz
cousin333 #670 üzenetére
Igen, most én a Tab-ot 4-re állítottam. Régebben a gedit-et használtam, de átszoktam a vim-re...
A GUI-t illetôen igazad van, én is az egészet abban írnám
Egyébként ami kizárólag a fájl mentéséhez kell, az minimális plusz kódot igényel; én egy sima FileChooserDialog-ra gondoltam. Bár tény, hogy vegyíteni lehet nem a legjobb, már csak azért sem, mert ha valaki még a tanulás elején van, akkor valószínûleg korai
Sajnos az eseményvezérléses és objektumorientált programírást nagyon gyakorolnom kellene
A GUI-t én arra használom, hogy a telefonomra írjak hasznos appokat
-
justmemory
senior tag
válasz
cousin333 #667 üzenetére
Nem csak téged zavar
Mondjuk ezeket már nem is néztem (zárójel, szóközök, stb.).
Én korábban 2 szóközzel írtam a scripteket, aztán egy programozó cimborám mondta, hogy 4-el kellene. Viszont mivel vim-et használok, a tabulátort állítottam át 4 szóköznyire alapértelmezetten... Ebből esetleg lehet gond a behúzások érzékelésekor, főleg, ha utólag módosítok a korábbi scripteken...Nem tudom mi legyen, Tab-ot nyomni könnyebb, mint 4 szóközt
A GUI-val kapcsolatosan igazad lehet; mondjuk nekem a tk csak minimálisan "jött be", hamar elkezdtem a gtk-t használni inkább. Azért gondoltam csak a GUI-ra, mert ha valódi program lesz a scriptből, szerintem a user-ek számára egyszerűbb így használni, mint gépelni, hogy pl. /home/Desktop/akármi/akármimimimimi/valami.txt.
Windows alatt... jah, jogos
Annyira alapvetés már számomra a Linux, hogy a Windows-ról hajlamos vagyok megfeledkezni, ami ilyenformán nyilván nem jó
Igen, a with is hasznos, valóban
-
törölt tag
válasz
cousin333 #655 üzenetére
"Na, milyen nagy élet lett itt hirtelen...
"
Pedig az az igazság, hogy végre sikerült befejeznem életem első "programját" pythonban. Szóval egy darabig csendben leszek.
Majdnem 100 sor lett. Még egy pici grafikus felületet is gyártottam(átvettem valahonnan) neki. Igaz látszik, hogy nagyon kezdetleges, tele van gyerekbetegségekkel, de kész van. Az alap problémát megoldja.A canvas modult megjegyzem. Bár egyelőre az osztályok jelentik számomra a következő lépést. Modulból így is épp eleget használtam. Viszont osztályok nélkül nem tudok tovább lépni.
-
justmemory
senior tag
válasz
cousin333 #644 üzenetére
köszi. Sajnos a pip install nem működik; azt nem tettem hozzá - és ezért kérdeztem rá az arm-ra -, hogy telefonra tenném föl, és a nokia n900 alap python-ja sajnos package error-t ír (már korábblan is próbáltam).
Végső soron nem baj a függőség, legfeljebb forrásból próbálom feltenni; a mysql-hez szükséges modult is csak így tudtam föltenni. Úgy látom itt is ezt kell próbáljam, csak meg akartam spórolni a küzdést
Még az előző dátumos kérdéshez: úgy láttam sql szerver is felmerült a kérdésben; mivel a python-nak van sql-hez modulja, ha sql adatbázisból kerül beolvasásra, akkor eleve lehet már a bekérésnél is picit "játszani" a dologgal... Mármint ha nem csv-ből kerül beolvasásra, hanem esetleg közvetlenül az adatbázisból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Eladó Lian Li O11D MINI-X gépház
- Lenovo ThinkPad P17 Tervező Vágó Laptop -50% 17,3" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- FSP DAGGER PRO ATX3.0(PCIe5.0) 850W Sfx tápegység
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB OC XLR8
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 250GB I DVDROM I 14,1" WXGA I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB SOF CLONE 3 Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest