- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- iPhone topik
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cousin333
addikt
válasz
#93284608 #778 üzenetére
Az is működik, csak nem így. Akkor előbb importálni kell a függvénykönyvtáradat (py fájlodat) a parancssorból, de ehhez a Pythonnak is tudnia kell, hol találja. Pl.:
import enfajlom
utána lehet használni a benne levő függvényeket:
x = enfajlom.terulet(6,4)
Legegyszerűbb talán úgy elindulni, hogy csinálsz egy fájlt a függvényeidnek, majd ugyanabba a mappába egy másikat, amiből emezt hívogatod és a végén az utóbbi fájlt indítod el.
#780: Amit írsz az csak egy konkrét környezetre (az IDLE-re) igaz. Te meg nem azt használod éppen. Tedd fel:
sudo apt-get install idle
majd ha települt, akkor egyszerűen:
idle
Az IDLE az alapértelmezett környezet pl. a Python windowsos telepítése után. Egyszerű, mint a bot, de kezdésnek megfelel.
-
cousin333
addikt
válasz
#93284608 #777 üzenetére
A hozzászólásoknál használd a programkód kapcsolót a forráskód-részletekhez.
Értem én, hogy mit csinálsz, de mondom, hogy nem jó. Olyan, mintha írnál egy füzetbe, majd félreteszed, előveszel egy másik füzetet és csodálkozol, hogy nincs benne amit addig írtál.
Hagyd a fájlt, mindjárt nyisd meg a promptot, és oda írd be (soronként, enterrel):
>>> def terulet (alap, magassag):
... return alap * magassag / 2
...
>>> terulet(6,4)
12
>>>A return kulcsszót ne felejtsd el behúzni (pl. 4 szóközzel), mert azzal kapcsolatos lesz a következő kérdésed.
-
cousin333
addikt
válasz
#93284608 #775 üzenetére
előbb kell a terulet függvény definiálása, csak után hívhatod meg. Tehát:
def terulet (alap, magassag):
return alap * magassag
eredmeny = terulet(4,6)
print eredmenyIlletve most nézem csak, hogy rossz nyomon jársz. Az enter után lefut a kódod, definiálja a terulet függvényt, ... és ennyi. A következő sorban nyitsz egy Python interpretert, ami a nulláról indít, semmit nem tud a fájlról, amit korábban futtattál, így a terulet függvény sem mond neki semmit. Vagy mindkettőt az fájlba írod, vagy mindkettőt az interpreterben. Vegyesen nem megy. A Spyderrel mondjuk mehetne...
-
justmemory
senior tag
válasz
#93284608 #770 üzenetére
Szia,
szerintem a hiba - ahogyan az üzenet is mondja - szintaxis hiba, magyarul valami hiba van a kódolásban. Ha nem találná a fájlt, akkor azt írná.
Én egyébként vim-et használok és terminált. Egyébként a futtatáshoz az is megoldás ha a python környezetet adod hozzá: #!/usr/bin/python vagy #!/usr/bin/env python. Mint bash/sh programozáskor; futtatni is elvileg úgy kell. Pl.: ./valamilyenprogram.py(Okítsatok ki, ha tévednék!)
Szerk. cousin, megelôztél
Elôször én is a def-re gondoltam, de nem ismerem a teljes kódot.
-
-
cousin333
addikt
válasz
#93284608 #769 üzenetére
Ezek közül szvsz az utolsó még ér is valamit (bár régóta nem fejlesztik), a többi inkább csak bohóckodásnak tűnik. Akkor inkább már egy szimpla szövegszerkesztő. A komolyabb cuccokhoz persze kell némi ismeretség, de az alapok hamar elsajátíthatók.
Kísérletezni (vagy mondjuk adatelemzésre) jó lehet még az IPython (vagy ahogy most nevezik: Jupyter) Notebook. Böngészőben akár össze-vissza sorrendben futtatható kóddarabokkal. Az általam említett Anacondában ez is benne van. Itt egy kis bemutató video Ubuntuval.
Angollal hogy állsz? Met ha rosszul, akkor nem linkelek angol nyelvű Youtube oktató videókat. Bár néha a puszta kód is magáért beszél....
-
Noddy
senior tag
válasz
#93284608 #764 üzenetére
Szia!
A programot megírod egy szimpla szövegszerkesztőben (pl. gedit) és ott van is olyan beállítás, hogy megfelelően színezi a kifejezéseket.
Majd a megírt programot mented akárhhova (én Dokumentumok mappában csináltam egy könyvtárat a programoknak) .py kiterjesztéssel és terminálban tudod is futtatni:python program.py
vagypython3 program.py
paranccsal, persze miután oda navigáltál terminálban. -
cousin333
addikt
válasz
#93284608 #764 üzenetére
Elvileg szimplán ez kell a parancssorba abban a mappában, ahol a py fájl van:
python haromszogterulet.py
Mondjuk nem tudom, másnak mennyi kedve van parancssorban küzdeni, én feltennék egy IDE-t, igaz, nem olyan kicsik, de van integrált szerkesztőjük, debuggerük, "parancssoruk". A jelöltjeim:
- Spyder (sudo apt-get install spyder), mondjuk sok mindent fel akar tenni
- PyCharm Community Edition - ez se kicsi
- Anaconda: ez egy teljes környezet, sok plusz csomaggal, all-in-one, a Spyder is benne van (vagy csupasz haverja, a Miniconda)Egy pár soros programocskához nyilván mindegyik overkill, de az integrált segítő funkciók (súgó, kiegészítési javaslatok, változók pillanatnyi értékei) miatt nagyon hasznosak. Ráadásul már nem érnek újdonságként, ha egyszer komolyabban elkezdesz Python-ozni...
Persze még mindig ott az IDLE...
-
Imy
veterán
válasz
#93284608 #764 üzenetére
Én ezt a könyvet olvasgatom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Steam Deck
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- EA Sports WRC '23
- Xbox Series X|S
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest