- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Poco M3 - felújított állomás
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomigonzo
aktív tag
koszi, ez a megoldas mar szembejott itt a ket nap folyaman, de nem probaltam ra, de akkor megnezem ezzel is, mert vegig csinaltam a @viZion fele leirast
https://prohardver.hu/tema/proxmox_ve/hsz_3442-3442.html
de tovabbra is csak consolban latszik a tartalom, PMS alatt mar csak ures mappa :S
de sajnos ez hibara is fut (vagy en rontom el valahol - az smb_user name/pw az nalam egy NAS user lett megadva, vagy en ertem felre a dolgot) -
zebrasügér
csendes tag
Köszi, ezt próbáltam már korábban is, de nem működik. Beillesztem, amit kell, nyomok egy enter-t és semmi nem történik:
@ViZion: köszi a választ neked is! A böngészőből elérem a linkelt oldalt, tehát akkor gondolom a DNS-sel van gond. Tudnál kérlek ennek a beállításában segíteni? Ezt látom a Network menüpontban:
-
ViZion
félisten
Külseje?
Borítók vannak, nálam nincs semmi skin vagy ilyesmi. De a servert nem is kell nézegeni. R pi Zero W kliensel frankón lejátszik fHD mindent is. Asszem Jellyhez kellett kodiba valami kieg, de az sem akart vinni mindent, kezelése macerás volt, eldobta a servert, stb. Monduk ez vagy 4 éve volt, lehet, h jobb már. -
ViZion
félisten
elég durva, ha Te kérsz tanácsot... Te válaszolni szoktál...
Nem találkoztam ezzel, de hasonlóval igen, viszont lehet ez zsákutca... de driver errornak tűnik, mintha az ssd power state megzavarná. d3 cold to d0...
Kereső nem adott hasznosat? Nincs vmi kernel paraméter, amivel letiltod az energiagazdálkodását? Másik linux alatt mit mutat? Pl. friss buguntu vagy mint, fedora... ezek frissülnek jobban, mint a debian.
de csak tipp. -
KaqXar19
tag
[The Proxmox VE KVM-based All-in-One with FreeNAS] , kb a kozepenel (freenas install utan egybol)
Since we do not want to mess our storage configuration up by passing disks by their sdX reference, we are instead going to used /dev/disk/by-id as our identifier. This is a very small system to it is fairly easy to find our disks. You will want to issue “ls -l /dev/disk/by-id” on the Proxmox VE host -
amargo
addikt
Most már kezdem úgy érezni, hogy kicsit sok lettem, de itt a megoldás:
Tehát az említett leírásokat követve vagy akár ezt a script-et is: [link] egy unprivileged LXC alá remekül be lehet húzni a dolgokat (én is kevertem nálam miként is fut..), de nekem az emby privileged módban fut és amit 2x is benéztem annak más a uid és groupid-ja
PVE host (UID=100000/GID=110000) <--> unprivileged LXC (UID=0/GID=10000)
Szóval ebben az esetben (privileged) ezt kell kiadni (amúgy pont itt vettem észre, mert több leírás is keveri [link] ):
pct exec $lxc_id -- groupadd -g 110000 lxc_shares
Szóval ez a megfejtés
-
amargo
addikt
Hopp megnéztem a gépemet és meglepődve tapasztaltam, hogy 999/999-el szerepelnek nálam az fstab-ban a mount-ok:
//192.xxx/movies/ /mnt/lxc_shares/movies cifs _netdev,x-systemd.automount,noatime,uid=999,gid=999,dir_mode=0770,file_mode=0770,credentials=/root/.smb 0 0
ez a 999 pedig az LXC-ben lévő emby user uid/gid.
Már nem emlékszem, de mintha unprivileged container esetében valamiért nem akart menni ez a 100000/110000 megosztás. Ezért most elég bénán a time syncd -vel vannak felcsatolva.. a lényeg, hogy esetedben a felcsatolást akkor arra a uid/gid-re kell rakni, amivel az lxc-ben fut az alkalmazás.De utána nézek más megoldásnak, mert amúgy zavaró ez.
-
ViZion
félisten
+1 a PVE stabil, a kezdeti bénázásaim, próbálgatásaim elmúltával...
Ahogy írtam korábban, én "megszabadultam" a ZFS-től és az LVM-től is (Clonezilla nem tudta jól menteni/helyreállítani sajnos). A probléma csak annyi, h nem értek hozzá / rengeteget kellene guglizni, ha valami baja van, akkor gyorsan tudjam helyreállítani.ZFS mellett vannak érvek (bitrot főleg ami miatt érdekes nekem), de az én felhasználásomra overkill, ext4 korábban is kiszolgált. Másrészt, ha egy VM vagy a host elhullik, akkor is pikk-pakk újratelepíthető, csatol és kész. Nem mondanám, h ez az ajánlott hozzáállás, mindenkinél más az igénybevétel. Nekem inkább az okosotthon köti le az időmet, LVM és ZFS próbálgatása (tönkre kell rakni, h tudjam sikerül-e helyrerakni
) nem fér bele. XFS és BRTFS meg a mindenféle fancy fájlrendszerek nem tudtak meggyőzni, h PVE alá kerüljenek, az EXT4 már ismerős, több hirtelen áramszünet után is újraéledt a rendszer hibátlanul. Sokat nem segítettem...
-
Pista0001
addikt
Ha leáll a vm, arról jó esetben van értesítés, meg lehet oldani a problémát. Másrészt ahogy a vm leállhat, bármi más is leállhat, ahova mentesz. Ezért írtam, hogy a mentésed jó esetben máshol is megvan, ha a proxmoxot vagy valamelyik vm-et vissza kell állítanod, ott a nason a legutóbbi, ha a nassal baj van, valahol máshol az egyel azelőtti. Vagy nem?
-
Pista0001
addikt
Egy backup nem backup, a nas vm nyilván szinkronizál még agy nasra, szóval az adatok biztonságban vannak, az adatok biztonságban vannak. A nasra ezért nem bíznék semmi más feladatot, virtualizálunk, elfér másik vm a többi dolognak, így a nas megbízhatóbb sokkal. Ha még a frissítésekre is odafigyelsz, akkor szinte nem is lehet vele baj. Én is annak a híve vagyok, bár még nincs nagy tapasztalatom, hogy legyen egy nas vm, ami csak(!) nas, és minden más alkalmazás azt használja adattárolásra, mentésre.
-
footy
addikt
Igen, pont ettol tartottam.
Mas:
Ha egy meghajtom van, akkor van ertelme a ZFS-nek?
(Kesobb HA Clustert tervezek epiteni egy azonos geppel mint az elso, de egyelore egy Node-dal indulnek)
Csak a rendszerdiszken van ertelme hasznalni, vagy azon is ami adatokat/backupot tarol? -
tasiadam
Topikgazda
Csinalj egy xpen vm-et, 1 mag es minimalis rammal, oda kosd be a cloud storaget, es csinalj egy shared foldert, amit meg atadsz a backupolni kivant cuccnak, hogy oda mentsen. Na es mar felhoben is van. Vagyis nalam igy muxik, hogy minden megy fel onedriveba.
Tamogatas: hat hogy pl egy pluginnal kepes lenne egy adott azure fiokkal egyutt kommunikalni, es latni a masik oldalt a gepeket es halozatot. Ugye ez 2 kulon subnet lenne
-
ViZion
félisten
Nem, még nem. Mivel megtaláltam ezt a bugot -vagy inkább az talált meg engem-, biztos akartam lenni, h a mentések működnek. Éjjel ennyire volt idő. Valamelyik este majd LVM-ből a backup HDD-re költöznek a VM-ek, az megy GUI alól. Utána mentés és lehet gyakorolni. VM-ek nélkül olyan 5-8 perc a klónozás és az ellenőrzése, ha vmi esetleg félremenne.
Igen, a külön disk jó. LVM-et sem szeretnék, B-tev a debian-ra húzott PVE.
-
ViZion
félisten
"nálam a PVE egy külön kicsi HDD-n van direkt nem SSD-n gyakorlatilag betöltés után semmi nem használja."
hmm... ezen átsiklottam...
nekem van egy sata to usb3 bigyóm, adatmentésre használtam anno, laptop hdd és ssd vállalható sebességgel csatlakozik vele. kis ssd van, usb3 van és bootol róla. így az "élő" rendszer szétbarmoása nélkül is tudom tesztelni. jobb lenne a pve-t külön klónozni, VMeket meg menti a pve. -
-
ViZion
félisten
gondoltam rá, van itthon kis SSD, de 3 sata hely van, foglaltak. PCIe M.2 adapterről nem bootol (netes infók szerint). PCIe SATA kártya lehetne még, mert van egy helyem. Akkor a 128-as mehetne a PVE-nek, az 500 a VM-nek, a 2 HDD meg a kártyára. Ez a B terv. Viszont fogalmam nincs, h milyen kártya kellene, mennyire válogatós a Dell deszka... Tippek jöhetnek
-
Unifi router, nálam is minimális nyitott port, upnp off, virtualizáció, mindent egyedi jelszóval védek, amelyik konténernél nincsen webes authentikáció, ott authelia végzi ezt, fail2ban, a jelszó alapú ssh-t nálam is ki kéne vezetni, a belső hálót leginkább csak vpn-el érem el, pár webes felületet leszámítva, de azok is cloudflare-en keresztül.
-
"akkor lesznek kifizetett, de fel nem használt erőforrásaitok"
Persze, hogy van, mivel ha kiesik az egyik terem, akkor a másikon is el kell tudjon futnia az összes vm-nek. Ezért muszáj az erőforrásokat is így kalkulálnunk.
Orvosi és érzékeny adatok tárolása a másik indok, ami miatt maradunk a "földön". -
ViZion
félisten
Hááát... a Glances egyszerűbb szerintem, ha valaki nem akar ennyi scriptet írni.
RAM bajom van
PVE szerint 19 GB / 80% használatban, de összeadva nem jön ki a matek. Minden együtt olyan 7-8 GB használ. Most kivételesen a VM-ek ram fogyasztását is majdnem pontosan hozza. Mi a fene baja van?
3 napja volt frissítés, mentés és restart. Lehet éjjel újraindítom, hátha csak vmi bug.
top is fura, KVM-re ír sok ramot, meg a 261 óra is érdekes... -
ViZion
félisten
Végül én a Glances-nél maradtam. A PVE integráció a VM-nek adott lemezekről nem hoz adatot, csak amit a PVE is kap, de abból sem mindent. CPU hőfokot nem hozza, HDD/SSD hőfokot igen, viszont írták, h így nem engedi sleep-be a lemezeket, nekem meg annyira nem fontos ez az adat. Többi meg glancesben van, de azt is kitakarítottam (meg sok mindent is), mert HA adatbázisba is küldi, amit soha nem nézek, de hízik... Lehet csak azokat kellett volna oda küldeni, amit nézek is Grafanával...
Még a kezdőlapra kell kiraknom valami entitást, ami mutatja, ha valami bánat van. -
ViZion
félisten
ehh, én meg mondom ez megint csak nálam nem jó, majdnem újrazúztam mindent, de már ilyesmire lusta vagyok
De így megnyugodtam.
Jogosultságokat kiszedegettem, azok instant módosulnak, vagy kell PVE restart is? Ez még nem világos, mert elvileg kiszedtem a Sys.PowerMgmt és VM.PowerMgmt-et, de HA-ban még tudom kapcsolgatni a VM-eket. -
inspiroyhome
senior tag
-
Ranger^41
aktív tag
Elég minimál a ha os, addonból csak file explorer, mariadb, terminal, illetve HACS van a porszívó miatt. ha os is viszonylag friss, 2023.9.2
Pont azért migráltam thinclienten futó proxmoxra, mert korábban egy pi-n futott a teljes haos ezer meg egy addonnal, amiket most kiraktam egy másik vmbe docker alá.
ez: [link] alapján nyomtam egy proxmox kernel frissítést, remélem ez segíteni fog, mert amúgy a homeassistanton nem nagyon tudok már mit csupaszítani, csak ha dobom a teljes os-t és átmegyek core-ra, de azt egyelőre nem szeretném még. -
ViZion
félisten
OK, az érvelésem akkor is hibátlan. Te és TasiÁdám rég kizártátok magatokat az "átlag homelab user" körből, csak szólok...
Amúgy érdekel amit csináltok, csak most nem érek rá ennyit guglizni...
...meg szopcsizok egy 3 wire szárítógépmotorral, nem értem a vezérlés gyakorlati megvalósítását, lehet le kellene rajzolnom, de ahhoz sincs kedvem. -
tasiadam
Topikgazda
-
tasiadam
Topikgazda
EKS lesz a melóban, de kell a hands-on tudás, emiatt sima k8s megy fel majd, meg terraform. Emiatt át kell kcisit szervezzem azt, ami itthon van. Lehet szerzek 1 olcsó AMD-s HP-t, meg az M600-at lecserélem egy másik M710q-ra. csak mindenképp külön akarom rakni, de 1 cluster alá.
-
tasiadam
Topikgazda
Alapjárat ugyan ott van, a probléma az, amikor több szálat kell tekernie. Most épp melót váltottam, és mondták, hogy K8s-t kell tudnunk ,emiatt deployolnék itthon 1 clustert csak erre, hogy tanuljam, viszont kéne sok meg, ami nem túl erős. Erre van a Pi, vagy egy i7, ami nem elérhető értelmes áron.
-
amargo
addikt
-
-
ViZion
félisten
OK, ismerem, van docker is. De Pi 0 W-re van kliens? Amúgy semmi bajom a Plexel, könnyeedén azonosított mindent, pár filmnél kellett pontosítani. Nem világos, h miért használnak helyette pl. Kodi-t.
#1073: oh, nem tudtam. De telefonon ritkán nézek filmet, ha igen, akkor átmásolom, mert nem itthon nézem.
-
amargo
addikt
No eddig nagyon úgy fest, hogy az ASM1062-es external controller kezd leépülni, a kábeleket nem cseréltem még, csak a két disk-ből az egyiket egy alaplapiba dugtam és most halad a scrub mind a két disk-re. Meglátjuk mi lesz.
Milyet érdemes venni, ha bebizonyosodik, ha tényleg ez volt a baja?
-
tasiadam
Topikgazda
kész, belinkeltem
Meg kéne nézni, hogy ha mindent a ram-ba íratok, az mennyit segít bármiben is, pl mennyivel nő meg a RAM fogyasztás. Bár ha az SSD-t félti az ember, akkor lehet, hogy 7/24-es HDD-re kéne rakni a proxmoxot. Egy ideig én is agyaltam ezen, de többet írnak a VM-ek, mint a proxmox. -
ViZion
félisten
Duplicatit használok, az adat HDD-ről egyelőre a helyi HDD-re. Korábban rsync volt, az világos. Itt viszont ilyen adatblokkok vannak. Ezt hogy állítom helyre, ha elhullik a Duplicati konténer és az SQL vele együtt?
Ezt találtam hirtelen:
"I’m going to try to spin up a duplicati container on another machine, and try to restore from my cloud backup. (Idk why I didn’t think to try this from the beginning lol)
...
So, I couldn’t get it to restore without having the original config file, but I didn’t try that hard. However, with the config exported from my original duplicati instance, it restored my “lost” files perfectly fine. I’ll just export and encrypt my config file, store it in the cloud, and hope I’ll never need it."
Háát, remélem tényleg csak ennyi. Mondjuk elég nagy gáz lenne akkor, ha az adat HDD, a proxmox VM és a VM backup is egyben elhunyna. Azért csak csinálok külön konfig mentést isValakinek volt már ilyen helyreállítós "kalandja"?
-
az mit jelent, hogy a "ha a bash-el van valami."?
Töltsd le a fájlt és futtasd megfelelő jogokkal.
ennyire nem vagyok expert...
ViZion kolléga tanácsa alapján feltettem simán, script nélkül.
most van folyamatban a biztonsági mentés feltöltése, aztán meglátjuk.
Egyedi IP-címet hogyan tudok neki adni?
ezt a vmbr0, vmbr1 dolgot nem vágom.
két bridge-t nem tudok adni a proxmox-nak ugyanazzal a gateway-jel. -
amargo
addikt
Szóval ez a kálvária nem javult meg, de amíg nem volt időm foglalkozni vele és 100%-os bizonyosságot szerezni addig nem akartam már írni.
A lényeg, hogy miután napokig futott a dstat és nem mutatott semmi extrém írást elkezdtem a zfs felé kutakodni. (Tudom többször volt itt már téma, de csak ezért nem akartam adatokat mozgatni, hogy másra rakjam)
A lényeg, hogy ezen kívül még van 2db ssd a gépben és ott egyáltalán nincs ekkora degradáció ezért végig néztem az összes property-t meg reddit-et és ezeket találtam:zfs set atime=off sync=disabled xattr=sa compression=lz4 rpool
Már napok óta nincs a hajnali extra degradólás.
Nálam kb 12TB extra írást okozott ez.. -
tasiadam
Topikgazda
Inkább a randol elérés miatt van értelme a gyorsabb SSD-nek. Ha az egyik diskre töltesz, akkor a másik VM belassul. SSD-nél ez nem áll fent. De ha egy VM-nek adsz 16gb SSD volumet + egy hdd-t egy az egyben átadsz, akkor csak akkor nyúl a HDD-hez, ha kell, amúgy nincs perf impactja.
-
ViZion
félisten
NAh, gugliztam a hibára is, amit aaz integráció dob... meglepően sokaknak nem jó a frissített S Dongle, azt aajánlják, rakjanak fel korábbi verziót. Ehh, akkor ez sem kizárhaató, mert ping eléri, korábban azonos hálón sem tudtm csatlakozni, gondolom ezért... fasza. Körbeolvasok majd, mit ír a net népe erre.
-
Longeye
tag
Jó tudni az ilyen finomságokat! Köszi, hogy megosztottad!
Én a Proxmox Backup Server-t próbálgatásakor futottam bele hasonlóba.
Beállítottam a fájlszerverre egy napi mentést és egy idő után azt vettem észre, hogy az a node, elkezdett swap-elni.Nem sokat, épphogy, kb 1-2GB-ot.
32GB RAM van a gépben és több, mint a fele kihasználatlan.Akkor találtam ezt a szálat: https://forum.proxmox.com/threads/swap-usage.98378/
Itt pedig a megoldás: https://linuxhint.com/understanding_vm_swappiness/
Nekem nem volt semmilyen érték beállítva a vm.swappiness-re, de beállítottam 10-re. Azóta soha nem swap-pel.
-
Longeye
tag
Azt ki lehet deríteni valahogy, hogy milyen fájlokat érint az írás?
Esetleg nincs olyan alkalmazás, ami auto backup-ot csinál?
Vagy valami, ami megtölti a memóriát és a Proxmox elkezd swap-elni. A swap-et amúgy is érdekesen kezeli a Proxmox. Esetleg ki lehetne kapcsolni a swap-et egy éjszakára és megnézni akkor is megtörténik-e az írás.
Kíváncsi vagyok mi lesz a vége! -
noorbertt
őstag
Jo dolog, viszont en pont az esetleges hw / user error miatt tettem inkabb kulon a routert es mivel nem akartam megegy fogyasztot, igy lett egy rpi4 4gb openwrt.
Elsore nehezvolt opnsense utan, de szerintem semmivel sem rosszabb otthonra. + nem fogyaszt kb semmit es backup servernek is jol mukodik egy usb m2ssd tokkal.
Valamint nalunk kicsit surubben van aramszunet, mint az eddigi lakhelyeimen es az rpi es egy unifi AP egy kisebb szunetmentessel eleg sokaig elvan
-
ViZion
félisten
Nálam is egyszerű a dolog, switch kábelt átdug modem/router LAN-ba, ott DHCP-be (wifis cuccok egy része még igényli), a routeer címét átállítom, mert akkor ez lesz a gateway, kész.
Nagyobb baj az -amire a Home Assistant csoportban hívták fel a figyelmet-, hogy a családnak ezek csak működnek és kész, még a fiaimat sem érdekli alaposabban. Sebaj, ha meghalok, akkor legalább őszinték lesznek a könnyek...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch 2
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- sziku69: Szólánc.
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest