- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szpeti40 #3583 üzenetére
Még semmit nem csináltam. Mostanában fogom elkezdeni.
És a kérdésed alapján szerintem nem érted a problémát. Az átjáró, a lokál DNS szerver és a DHCP szerver az egyik VM lesz. És a kérdésem, hogy érem el a hypervisort, ha nem megy rajta a VM. És igen a VM-nek, mint a hálózat központjának statikus IP-je lesz, 192.168.1.1. A VM-be telepített OPNSense lenne a router és tűzfal a hálózaton. De egyre inkább azt érzem, hogy ez nem lesz virtualizálva, hanem marad külön vason. Így viszont az egész proxmox móka felesleges, a gépre megy egy debian, és az lehet a NAS és a MC szerver, nem kell ezt túlbonyolítani. -
válasz
szpeti40 #3581 üzenetére
Ez nekem valahogy sosem működött. Az így kiadott című gépeken sokszor nem volt net, a többi gép a hálózatban nem érte el, stb. Az adott eszközön rögzített statikus IP cím nálam csak egy van, az a DHCP szerver. Ezt szoktam meg, és itt kerültem logikai hurokba, hogy a DHCP szerver a hálózat egyik gépén fut majd VM-ben.
-
Magnat
veterán
válasz
szpeti40 #3538 üzenetére
"A többit nem nagyon szokták menteni szerintem, 1-2 IP-t beállítani 2p" - sztem ennél azért sokkal többről van szó (vagy inkább lehet, kérdés mennyire összetett a környezet), bár ha mondjuk van egy firewall VM-ed, akkor már a csatolók konfigja is eléggé végiggondolós, nem csak maga a címkiosztás... ha pl már arra nem emléxel, melyik hogy volt elnevezve és fordítva adod oda a két bridget a fw-nek, tuti nem az elvárt módon fog működni ... és lehet, h nem is csak egy lan van meg egy wan, hanem pl van 2-3 vlanod egy éles környezetben az office-nak meg a gyártósornak, meg a távoli telephelyeknek ...
Mountok szintén ha mondjuk van több storage, a vm-ek diszkjeivel ... persze, mindent vissza lehet állítani fejből vagy jegyzetekből, de én azért egy esetleges crash után való visszaállásnál sokkal nyugodtabb lennék, ha 3 klikkeléssel vissza lehetne állni pontosan arra ami előtte volt. Nyilván most egy produktív környezetre gondolok elsősorban, nem egy otthoni minigépre amin fut egy Debian meg egy TruenasKöszi a többieknek is, linkelt videjót, most nézem
-
PHenis
senior tag
válasz
szpeti40 #3529 üzenetére
Mikor az NFS tárhelyet hozzáadtam storage-ként akkor először reklamált mert nem volt üres (elfelejtettem kikapcsolni a network recycle bin-t). Tehát baj esetén hogy fogom a PBS-nek megmutatni a meglévő backupokat ha csak üres helyet tudok hozzáadni?
Lehet láma vagyok (igazából több mint valószínű) de ha akkor kell ezeket letisztáznom mikor idegsokkos állapotban vagyok és esetleg kiderül, hogy nem is így kellett volna akkor tökön szúrom magam
-
danih
veterán
válasz
szpeti40 #2961 üzenetére
Nextcloud külön sima LXC-ben, az adat mappa pedig mountolva az SMB adat share-en.
Sanyi már leírta az általános megoldást, file scan kell neked.
De ennyi idő után lehet jobb azt csinálni, hogy törlöd a nextcloud adatbázis részét, kreálsz egy új üreset és utána rögtön mehet a files:scan. Én ezt már eljátszottam egyszer, nem volt nehéz csak oda kellett figyelni.
Amúgy szoktam oda kézzel is másolni, egy idő után felismeri hogy ott van a cucc.Más téma.
Valaki próbált poénból elfekvő android tv boxot vékonykliensként használni remote VM-hez? (Igen, ViZion, a linked adta az ötletet) Kíváncsi volnék erre. Hogy működnek apróságok mint jobb klikk, copy paste, hasonlók. Vajon használható?
-
inspiroyhome
senior tag
válasz
szpeti40 #2910 üzenetére
Nekem ha alapbol redundans lemezeken vannak, akkor kulon mentes helyett, ZFS snapshotokat tolok naponta / hetente. Tehat a tomb vedett hardware failure es veletlen torles ellen is. A raketatamadas ellen nem ved, de eddig nem volt ra szukseg.
Ellenben a snapshot egyszer eletmento volt. Egy 5M+ fileal dolgozo strukturat teleszort szemettel egy rosszul mukodo script, tobb oras, napos munka lett volna helyreallitani. Ehelyett csak visszacsatoltam a par napos zfs snaphshotot.
-
canadaa
tag
válasz
szpeti40 #2910 üzenetére
Felhőbe, biztos módon nem is. Eddig sem voltak mentve, kb a raid redundancia volt ami kicsit vigyázott rájuk.
Viszont a visszaállítás könnyebbsége miatt, kényelemből akarom egy részét menteni. Ez egy két lemezes raid-0 lesz egy Topton r1-ben (n100).Proxmox újratelepítést pl próbáltam már, hogy akkor nem kellene gondnak lennie. Egyszerűen vissza tudtam importálni a dolgokat.
Viszont nagy kedvem nincs minden aktuális dolgot amit én vagy a családban páran néznek újra gyorsan kikeresgetni, letöltögetni, ha van valami gebasz. Ez miatt egy mentés még elfér. -
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #2782 üzenetére
Ez konkrétan Wireguard VPN
Csak kicsit felpimpelve, de az az alapja.Aksomatic:
Subnet routers
Nálam picit másként van, mert a saját DNS szerveremet állítottam be alapnak, az meg tudja, h mi hol van. Közben reklámot meg egyebeket is blokkol akkor is, ha mobilon netezik a család. Ehhez a Tailscale management felületén, DNS fül, oldal közepe Global nameservers-hez a saját IP, override global dns kapcsoló bekapcsol, kész.A DNS feloldás leegyszerűsítve az, hogy Te beírod, h google.hu, ezt a DNS szerver lefordítja IP címre, ami 142.251.179.94 ezt fogja megkeresni a neten. De a Te belső hálódban privát címek vannak, amik több helyen is előfordulnak, pl. nálam is van 192.168.0.1 és lehet Nálad is, meg munkahelyen is, stb. Ha nem a Te saját subnet routered oldja fel a másik VM vagy akármi IP címét, akkor nem fogja tudni, h hol keresse.
Néha makacskodik Androidon, tailscale ki-be és OK, de cégnél vándorlok a Wifik között és a telefon is lassan vált, csak tudnám miért sz@r ez a fos, Huawei-el nem is kellett a térerőre néznem, agresszíven váltott a jobb wifire.
-
inspiroyhome
senior tag
válasz
szpeti40 #2085 üzenetére
Roviden tomoren, megfelelo GPU-val, vagy akar erosebb CPU-val, tudsz open-source LLM (large language model = "ai")-t futtatni otthoni kornyezetben.
jelenleg erre a legegyszerubb megoldas az az ollama es az openwebui egyuttes hasznalata - ez meg ugy is nez ki mint a chatGPT.
A kepgeneralos dolog stable diffusion webui-al tortenik.
Ezekre van egy RTX 3090 24GB illetve egy RTX 3060 12GB.
Ez lenne a topikom, ami meg idohiany miatt kicsit hianyos, de aquark bemasolta amit neki irtam, abban van egy kis magyarazat.
tasiadam: yes yes, ha nem lett volna itthon RAM, akkor ment volna bele ECC, de majd a kovi iteracioba.Varom az uj platformot, mert sajnos a 128GB RAM kevesnek bizonyul a hypervisor / AI szerverben.
-
inspiroyhome
senior tag
válasz
szpeti40 #2082 üzenetére
T610-es HP thinclienttel kezdtem, onnan mentem fokozatosan szepen felfele. Manapsag mar custom Ryzen szervereim vannak amik mindig futnak, illetve 1 miniPC 7500T-vel. Ez a harom masina egyutt 200w korul kajal, ellenben van 12TB redundans SSD tarhelyem, 54TB redundans HDD tarhelyem, millio + 1 open source cuccom, csaladdal megoszott albumok, filmes oldal, jatekszerverek, sajat AI asszistens, AI kepgeneralo, threatlab es a tobbi..
Az elotte levo 3 nodeos 1TB rammal rendelkezo szerverfarm egy reszet eladtam, egy masik reszet a volt iskolamnak adomanyoztam. Nagyon orultek neki.
Most felmerult hogy lehet tennek egy R630-at vagy R730-at a BIXbe, mert lehet lenne annyi ismeros akinek kene olcso de eros VPS, hogy megerne azt a havi 45 k-t kidobni egy rendesen hosztolt szerora. Termeszetesen proxmoxsszal.
-
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #2072 üzenetére
el akarom engedni, most vertem el pízt okos kütyükre, és kismegszakító szekrényt is cserélnék (meglepően drágák, vagy rondák) valamikor.
de ez érdekes cucc, egyszer veszek ilyesmit. Max kiköltözik a kamrába, ott asszony sem látja, szal. bódottság
Köszi az infókat, itt mindig tanulok valamit -
amargo
addikt
válasz
szpeti40 #2056 üzenetére
Most license változásról eltekintve, én nem gondolnám olcsóbbnak főleg a fejlesztését, mert itt még az üzemeltetést is ki kell fizetned a kezdeti költségekről nem is beszélve, ha meg a skálázhatóságot nézem, akkor lesznek kifizetett, de fel nem használt erőforrásaitok, de lehet tévedek. Egy cloud provider-nél probléma, hogy régionként mondjuk milyen vasak érhetőek el, de akár ideglenesen másik régióból kölcsönözhetsz. Ha ez on-prem-ben van, akkor a vasat előbb be kell szerezned, ha a piacon nincs, akkor megint csak extra feladatok jönnek be.
Én ezt a megoldást, csak olyan helyen tudom elképzelni, ahol viszonylag egyenletes a terhelés vagy jól előre tervezhető. Tényleg érdekel ez a téma és nem vitatkozásként írom -
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #1908 üzenetére
+1 a Telenor/Yettel router dettó, ez az FW bridge-t sem tud.
Ott tűzfalat "konfigolni" egy vicc, van black&white list: ha kézzel bepötyögöd...
A routeremre meg semmi open FW nincs, nekem is az volt az első terv.
De a bő 1 év használat alatt nekem így OK a konfig, telenor modemet és az opnsense-t nem nagyon piszkálom, AGH-n a statokat nézegetem, annyi. -
nemurea
aktív tag
válasz
szpeti40 #1897 üzenetére
Az IP rezerválás megőrzi az IP-t újraindítás után, ez oké. De ettől még a configokban akkor ezt a konkrét IP-t kell megadnom, nem a nevet. Ezt akarom elkerülni.
LXC és LXC között megy a névfeloldás! Tehát ha belépek pl. a 104-es LXC-be SSH-n, akkor ping influxdb és ping mariadb vidáman adja a response-t a helyes, feloldott IP-ről.
Az LXC-ben (104-es) futnak dockerek, na ezekben már nem működik a névfeloldás. Tehát itt a ping influxdb (ha belépek pl. a grafana docker-be (console)) csak vakarja a fejét, no response. Így ezeknek a dockereknek a configjában nem használhatom az influxdb nevet. De ha tudom az IP-t, akkor azt beírom a configba, az okés, arra megy is a ping.
Szóval ez sokkal inkább egy docker-témakör szerintem, pedig ezek megöröklik a host rendszer (jelen esetben a 104-es LXC) hálózatát - de ezek szerint a névfeloldási képességet nem.
De ha ezt így most végiggondolom, ha ez így van, akkor hiába is állok át másik, pl pihole név+IP menedzsmentre, a docker szint akkor is problémába fog ütközni.
-
nemurea
aktív tag
válasz
szpeti40 #1894 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek! Igen, ha ki akarom váltani a routert, az rögösebb út.
Amúgy nem én váltok IP-t, hanem újraindítás után, ha az LXC-nek nem állítok be konkrét IP-t, akkor valahonnan kapni fog egy randomot, és gondolom, más nem tud neki adni, csak a router.
Nem a DHCP-hez ragaszkodnék amúgy, hanem ahhoz, hogy nevekkel szólíthassam meg a szolgáltatásokat, ne kelljen IP címeket megjegyeznem. Meg pl. ha database, akkor az egyes szolgáltatások, pl. a Home Assitant configjába megadom, hogy influxdb, és akkor az éppen bármilyen IP-n van, ott a HA meg fogja találni. Grafana dettó, az meg kiolvassa az adatokat. Ha átköltözök, cserélek, tesztelek, bármi, akkor átirányítom a név mögött az IP-t pl. az új adatbázis LXC-be, és akkor oda mennek az adatok.
De értem, hogy ehhez egy jobban menedzselhető környezetre lenne szükségem, nem a router kényére-kedvére lenne bízva, hanem akkor pihole és társai.
És még egyszer, minden más szint gyönyörűen tud neveket feloldani, kivéve az LXC-n belül bármelyik docker, azok csak konkrét IP-vel csatlakoznak másik LXC-hez. Tehát nem tűzfal gátolja meg a kapcsolatot, vagy ilyesmi - egyszerűen nem érti a nevet, IP kell neki.
-
kutga
félisten
válasz
szpeti40 #1884 üzenetére
Szuper, köszi.
Egyébként azt tudjátok mi a különbség a Snapshot és a Backup között? Van egy ubuntu serverem vm-ben, és egy pihole konténerben. Az ubuntunál nem aktív pl. a snapshot, a backup menüben viszont azt írja, hogy snapshot módszerrel megy a mentés, csak nekem nem tiszta ez?
-
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #1875 üzenetére
Erre gondoltam, mert Chrome alatt nem volt ez. De más oldalnál akkor sem törli, ha nincs a kivételek között. Pl. ide (meg egy tucat másik oldalra, vagy VM-ekbe) nem kell bejelentkeznem hetente
semmit nem értek, lehet írásvédettre rakni a sütit? Mármint ott, ahova lementi... majd rápróbálok, ha nagyon bosszant. Ennél nagyobb baj ne legyen vele, nagyon jó böngésző amúgy.
-
markussandor
senior tag
válasz
szpeti40 #1866 üzenetére
Köszi, időközben én is megtaláltam ezt a leírást, működik. Nem értem, miért nincs kivezetve a webui-ra.
A teszt sikerült, át tudtam adni a diszkeket az teszt VM-nek.
@Chal
A host fix IP-n volt, a vendégek voltak próba képpen DHCP-n.
Nálam nem így néz ki a beállítás, más a neve, de simán lehet, hogy az a baja. Közsi a tippet!@ViZion
VM-nek akartam átadni a diszket, az sikerült.ha Nem adod át cakk-pakk, akkor a PVE tud virtuális lemezeket kreálni rá
Ezt el szeretném kerülni, mert a lemezeken már vannak adatok.Köszönöm mindenkinek a segítséget, a tesztet át kellett raknom KVM-re, mert virtualbox alatt nem tudtam beállítani, hogy a PVE futtasson VM-et, ki volt szürkülve a megfelelő mező vbox alatt.
KVM-nél ez default ment.Eddig nagyon tetszik a proxmox!
-
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #1869 üzenetére
Ez meg a másik, h van, aki azon panaszkodik a fórumján, h fekete a default és nem tudja fehéret elmenteni defaultként. Azt gondoltam ilyen nincs, nem lehet... ehhh... Elég bonyesz tud lenni 2 db css váltása ezek szerint
Kipróbáltam, a feketére állítottat inkognitóban fehéren nyitja, ez a helyes működés. -
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #1862 üzenetére
igen, a css a PVE része. De a default a fehér, azt meg süti tárolja, h mit választottál.
És egyelőre nem egyszerű még a configban sem a beállítás, mások már próbálták és elbuktak. De majd követem, hátha lesz rá megoldás.markussandor:
LXC-nek átadni lemezt nagyon macera, VM-nek csak kb. 2 parancs. De ha Nem adod át cakk-pakk, akkor a PVE tud virtuális lemezeket kreálni rá, amit az LXC-nek tudsz adni -
Shummo
senior tag
válasz
szpeti40 #1846 üzenetére
A NAS fel van csatolva a Proxmox alá. Csak azt aVM-et, aminek PCI passthroughtolva van az SSD(NAS), azt nem tudom backupolni a NASra egyből.
SZERK: most kipróbáltam és most ment a backup miközben futott a VM egyből a NASra(ami ugye a VMről van felcsatolva a proxmox alá)
Számomra egyszerűbb lesz csak a NFS+SMB servert átteni, egy másik gépre. És akkor minden más marad.
A kérdésem igazából arra irányúlt, hogy van-e esetleg olyan rendszer amit ajánlátok (pl a truenas) vagy arra hogy a drive meglegyen osztva is elég, egy sima debian VM + a NFS/SMB? -
Shummo
senior tag
válasz
szpeti40 #1844 üzenetére
Sokszor indítom újra próbálgatásoknál a VM-et, így olyankor pl a média szerver nem elérhető. (ha a feleségem közbe TVzne mondjuk).
Mentést meg tudom most is oldani. VM-et lelövöm. RendszerSSDre backup, aztan NASra felmásol.
A fontosabb az lenne, hogy legyen teljesen elkülönítve többi rendszeremtől, mert mindig van valami, amit lehet bütykölni -
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #1841 üzenetére
Egy év alatt csak most volt gond, mert haver gépét javítottam és telepakoltam az asztalt. Szegénykém megijedt és nem merte mondani, h valószínűleg hozzáért valamelyik könyvével. Van laptop is, de az asztali gépen minden jobb, meg ugye itt nagyobb monitoron fut a roblox -a tanulás után.
Most még a kis szerver is az asztalomon van, de majd elkerül, ha készen lesz neki a kis szekrényke. -
válasz
szpeti40 #1457 üzenetére
Dehogy, sőt, két külön technológia. A docker egy másik megoldás, a Proxmox nem használja, ők az lxc mellett tették le a voksukat (sajnos..). Mindkettő konténerizációs technológia, de az lxc kicsit más megközelítést használ, inkább komplett OS konténert ad, a docker pedig alkalmazás szintre próbál lőni. A PBS telepíthető egy lxc-be simán.
-
amargo
addikt
válasz
szpeti40 #1350 üzenetére
6TB diskkel is a SMART alapján minden OK.
qbittorrent, korlátozva van 8GB, de most az új verzióval az 1GB-ot is csak ritkán éri el.
A probléma, azzal van amikor az ssd-ről másolja át a disk-re:Itt példaként 10GB másolását indítottam el.
Tehát a nincs másolás, akkor olyan 3-4% között van az iowait. -
-
válasz
szpeti40 #1172 üzenetére
Én is használom a PBS-t a beta óta, remek cucc. Elképesztő, hogy az egész csomagot ingyen (is) adja a Proxmox.
vSphere témakörhöz: a PVE-hez kellene egy normális clusterezhető fs, a CEPH-et kivéve mindegyik félmegoldás, de az meg olyan mint a zsiráf. Persze erről nem ők tehetnek, ha nincs, akkor nincs. Viszont a VMwarenek ott van a vmfs. Az egyéb enterprise featureket most nem is sorolom, nem lenne fair az áruk miatt.
A KKV szektorban ahol van pénz (tehát megéri dolgozni nekik), csak nem végtelen mennyiségben, és már nem elég egy vSphere robo licence, ott is vagy kinyögik egy standard árát, vagy a WSFC a B terv (sajnos), valamilyen entry-level/midrange FC vagy iscsi tárolóval. Ha lenne ugyanerre a hw setupra egy jól működő, nagy megbízhatóságú, kicsi erőforrásigényű cluster fs linuxra, a Proxmox jelentősebb piacot tudna szerezni szerintem a területen.
-
Shummo
senior tag
válasz
szpeti40 #1083 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Igen hp/dell/lenovo vonalon gondolkozok.
Jelenleg egy kinézettem : Lenovo ThinkCentre M720q Tiny
CPU: Intel® Core™ i5-8500T (6 mag, 6 szál)
RAM: 2x 8GB DDR4
Háttértár: 256 GB Nvme SSD -Új !
De tasiadam válasza alapján lehet, hogy kicsit túllő a célon.
Ez esetben viszont akkor lehet félre értek valamit. Amikor a proxmox-ba majd meg kell adni hogy hány CORE-t használhat, akkor az egyes VM-ek között lehet átfedés?
Tehát ha CPU 4magos és adok 2 magot hassionak, meg 2et egy Debiannak, akkor tudok még létrehozni 3. vagy 4. VM-et is?
Illetve megyek egyszerre 4 / 4mag mindkét VMnek? -
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #979 üzenetére
hmmm... ő Backup SERVER név megvezetett, azt gondoltam, h annak kell dedikált vas
OMV nálam nem jött be, extras telepítése után annyi bánata volt, ehhh... variálták a docker részt is, szal. átmentem Casa OS-re, eddig bódottá van.
Kipróbálom majd ezt a Timeshift-et, portugálul nem tudok, de érthető azért, ami a videóban van. És B terv a PBS, de egyelőre ehh...Még valami az utóKÓRnak: usb cuccokkal lehet megborítani a PVE-t, most sikerült 2. alkalommal. Fstab csatolt usb, backup-nak konfigolva a datacenterben. Datacenterben kikapcs, eltávolítottam. Visszarakáskor ismét wipe és GPT init kellett. Viszont datacenterben engedélyeztem... és a web UI rommá fagyott, F5-re kuka, nem kapcsolódik.
SSH, majd kis guglizással a parancsok:
pvesm statusez a storage status
pvesm remove <STORAGE_ID> ez eltávolítja a datacenterből, nálam a Backup volt ugye az ID, de kinek mi.
Ezután a Web UI is helyreállt, még restart sem kellett.
Szal. ilyenkor mindent törölni és mindent hozzáadni a járható út, ne kapkodjatok.
És legfőképpen:
-
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #977 üzenetére
Ha jól értem, Neked a PVE-n fut a PBS VM?
Ilyet lehet?
A VM-ek nálam nem olyanok, h egy-egy file-val tudjak mit kezddeni, ha bánat van, akkor valamit elállítgattam, egyben vissza minden, kész.
AdGuard Home, Casa OS, opnSense, Home Assistant, ennyi. Casa OS-en belül meg dockerek, ahhoz sem értek és nincs is ott hozzáférés, mondjuk még nem kellett helyreállítani. opnSense az OK, ott sem lehet fájlokkal zsonglőrködni, HA-ban meg végképp nem engedi. AGH meg egy faék ezekhez képest, csak a statok miatt kellett, nem lehet elrontani....ugye?
-
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #962 üzenetére
Nekem a PVE mentése kellene, azt nem oldottam meg. Fentebb volt már javaslat, de nekem az bonyeszosnak tűnt, meg akkor időm sem volt, h beleássak.
A PBS-el a host-ot nem lehet menteni, ha jól tudom. VM-re nekem megfelel a backup, hely van. PBS-nek külön vas is kell, nem?Duplicati-val is harcolok (NAS-t menti), mert hetente hisztizik valamin, adatbázis javítás kell, mittudomén. Szerintem majd ha lesz időm, akkor visszatérek rsync-re vagy borg backup, kész.
-
válasz
szpeti40 #962 üzenetére
Sziasztok.
Felment a proxmox a H2+-ra, alá pedig a CHR-es mikrotik.
Működik stabilan, viszont a sebesség az nem az igazi.
Ott ahol a rendes mikrotik routerrel mérek 900-940/850-940-et ott most csak 650-750/450-500 mbit-et tudok csak. Proci terhelés szinte alig van idle, mérés alatt is 40-45% max, IO delay sincs, más nem fut rajta csak a mikrotik.
Hol lehet a problema, hogy tudnám tesztelni, hogy mi a gond, és hogy ez most proxmox és VM probléma, vagy mikrotik CHR-ben keressek valamit.
A CHR ugyanazon beállításokkal megy mint a korábbi mikrotik router (RB450Gx4).A legalsó mérés az RB450, a többi már a Proxmox+CHR.
Vagy a 2.5G NIC lenne a ludas? -
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #727 üzenetére
én is a 850 Pro-t választottam, elvileg ext4 a teplepítés, de az LVM fájlerndszer nem tudom miféle, az eheti-e ennyire? Mondjuk elég régi cucc van most benne, meg sokat is kísérleteztem, LCX-ek, VM-ek jöttek-mentek. Ahol lehetett, ott a logolást lejjebb vettem/kikapcsoltam. Elvileg ez még ami az ilyen TLC/QLC SSD-ket meghágja.
-
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #640 üzenetére
Igen, ez a felállás most. Sőt, dhcp után a huawei-en ki lehet azt kapcsolni, mert a fix IP marad, restartig nincs vele baj. A probléma annyi, hogy a Home Assistant nem éri el (napelemen be van állítva, engedélyezve minden, ami kell). Neki ugyan abban az alhálóban kellene lennie. Pingelhető meg minden, de nem csatlakozik.
Tesztelem majd másik AP-val, közvetlenül a belső hálóra csatlakoztatva. Ha úgy műXik, akkor a modemre a bridge FW feltölt és másik AP-t beállít. Ezzel a tuningolt wifi a huawei-en felesleges lesz, de ez van.Újabb kérdés, ha nagyon egyszerű switch-em van, akkor a VLAN az felejtős?
-
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #627 üzenetére
Ehh... Mobilnet, az "eszközt" megvettem. Azért ezt barkácsoltam, mert ez egy jó modem/router, antenna lehetőségekkel. A jobb routerek hiába jobbak, ha nincs külső antenna. Van újabb is, designos, szép... 0 antenna, itt kuka.
A napelem meg föld közepén van, a lakásban a wifinek 2 vastag falon át kellene elérnie, nem tudja. Ez közelebb van, antenna kivezetve... -
inspiroyhome
senior tag
válasz
szpeti40 #606 üzenetére
Van egy ilyen gepem, nagyon jo cucc. 20W idleben. Egyetlen hatranynak az E-s RAM-ot tudnam felsorolni, ami viszonylag nehezen beszerezheto es nem kifejezetten olcso. Ennek a Rack valtozata az R210 II, kifejezetten jo gep, ebbol egy 3-as cluster alig fogyaszt nem is draga es jol is nez ki.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
szpeti40 #604 üzenetére
ejj ilyen procim volt és ilyesmit akartam építeni. Valamelyik L-es vagy low power procival, maximum rammal és sokáig elég, de rájöttem, hogy 1 NUC is untig elég, sőt, még nvme is van benne, ahova az IO intenzív dolgok mehetnek és egy WD RED 2.5", ahova a nagyobb méretű dolgok, meg hát nincs is hülyére hajtva. Egyetlen bottleneck az a gigabit port.
-
Longeye
tag
válasz
szpeti40 #576 üzenetére
Nem tudom, én csak két magot szoktam kiajánlani a vm-eknek. Így az átlag prociterheltség 4-8% között mozog napközben, pedig a CEPH elég számításigényes. Csak tűzfalak, DHCP szerver, TFTP szerver, Clonezilla server, FOG, DC, fájlszerver fut rajtuk. Ezek szerintem nem terhelik annyira a procit. A tűzfalakon nincs tartalomszűrés, mert azt megoldja a szolgáltató.
-
Longeye
tag
válasz
szpeti40 #502 üzenetére
Alapvetően úgy van, ahogy mondod, de ezt kicsit árnyalja a bond típusa. A leghatékonyabb a Proxmox ajánlás szerint is az LACP (802.3), de ezt tudnia kell a switch-nek is. A többinél van olyan, amelyiknél nincs ilyen megkötés.
A bond nem feltételenül a sebességet növeli, van amelyik csak a megbízhatóságot. Vagyis ha tönkremegy az egyik port, akkor a másik veszi át a szerepét.
Ezek a Proxmox leírásában részletesen benne vannak:
https://pve.proxmox.com/wiki/Network_Configuration#sysadmin_network_bond -
ViZion
félisten
válasz
szpeti40 #493 üzenetére
Ez nagyon jó, de legionkább routerként. A beam forming működik, nagyon durván jobb a jele, mint a korábbi TP linknek.
Viszont: úgy néz ki, hogy a proxmox bond-ból sem jutok ki a tenda felé.
2 LAN port bond-olva, ez van a VM-ekhez rendelve.
Tenda AP-módban, IoT cuccok elérik a VM-eket. VLAN-t csak IPTV szinten tudja, azt sem vmi jól, 1 LAN portra... de semmi.Miért nem jutok túl a bond-on?
Broadcast, 2 LAN port egyben. PC bedug egyikbe, Tenda be a másikba (lan portja, amiről be lehet lépni), semmi.
-
r4zer0919
tag
válasz
szpeti40 #455 üzenetére
A cél az, hogy a gépnek a hardverteljesítményét egy időben több helyre is ki tudjam használni.
Pl. nekem az Inventor verziómhoz, csak win10 2004-es verzió a jó, azzal működik stabilan.
De mellette pedig az újabb AutoCAD-nek meg egy frissebb Win10-es kell.
Esetleg a 3. VM pedig egy win11 amin meg fut valami játék.
Nyilván ide a Virtualbox-os, vagy Ware-s hardveremulált megoldások nem jók, próbáltam már azokat is, de a VGA natív támogatásának hiánya miatt el is vérzett mindegyik.
Tehát ezért (IS) kell ez a megoldás. -
válasz
szpeti40 #437 üzenetére
Na, az érdekes...
Nálam évekig jó volt...aztán néhány hét/hónap különbséggel amikor a szokásos update-et akartam csinálni... letérdelt. Tuti nem szúrtam el semmit, mert a command history-t nyomkodtam újra... Nagy nehezen defibrilláltam, de már ott megfogalmazódott az igényem a konténerbe pakolásra. Aztán jött a kegyelemdöfés. CentOS 7 már nem támogatott lett... Próbáltam upgradelni, mindkettőt, de olyan moslék keletkezett, amiből nem érte meg kiválogatni a borsó szemeket... Így felhúztam egy új VM-et, RHEL alapon és toltam rá egy docker + portainer kombót... Azóta 5 évet fiatalodtam.
-
ozveo
tag
válasz
szpeti40 #424 üzenetére
Proxmox localis, beépített backup-al csinálom egy dedikált HDD-re ami szintén a gépben van. A második backup pedig egy fizikai brand gépen ami urbackup szerver fut. Erre landolnak a kliens gépek image-i is. offline meg USB- hdd havonta 1x.
Zsaroló viruskától tartok, lehet hogy túl parázom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Vicces képek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Gamer Notebook! Lenovo Ideapad Gaming3! I7 10750H / GTX 1650Ti / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest