- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pista0001 #3714 üzenetére
Amikor néztem, hogy lehetne VM alatt ZFS-t létrehozni, akkor olvastam a TrueNAS forumán, hogy csak a HBA átadás az, ami tényleg átadja a vezérlést a lemezek felett. A lemezek átadása nem, szemben pl a MIcrosoft Hyper-v megoldásával, ahol ha átadod a lemezt, akkor az tényleges.
Sajnos az ingyenes Hyper-v server 2019 frissítési ciklusa egy éve végetért. -
zseko
veterán
válasz
Pista0001 #3480 üzenetére
+@kutga nem töltök automatizáltan, van hat video streaming előfizetésünk, így a a legtöbbet azokon nézem, ezért csak azt szedem le amit érdemesnek tartok rá vagy nincs fent streaming szolgáltatónál de érdekelne, így van hogy hónapokig semmit. Plexnél meg ugye kötött a filerendszer, nem lehet keverni a videót és a sorozatot, így mindenképp külön kell rakni legalább kétfelé. Emellett én mindent átnevezgetek a plex ajánlás szerintre [filmcím (évszám)] mert így 'szépen néz ki'
, nem, valójában azért mert nem bírom a az olyan filneveket hogy 'bdrip.dv.h265.JocIkAteAm.stb.akármi'. Bár ez a legkevesebb, meg ezt úgyis a kliensben kell megtenni. Inkább az, hogy ráadásul én mindent külön tárolok, így külön van filmek, sorozatok, mesék, anime könyvtár, sőt, ez utóbi kettőnél még külön ami mesefilm és külön ami mesesorozat, a rendes sorozatoknál meg külön szedve európai és ázsiai, és még ez utóbbin belül is országonként...
Így mondanom sem kell hogy a filmek könyvtárban sem simán egyben van minden...
So, kézzel beírogatni kicsit macerás, még ha nem is gyakori. Bár a kategóriák megadásával ez megoldható állítólag.
Igazad van ViZion, nekem is eszembe jutott azóta és utána is néztem a lehetőségeknek, lehet egy-kettőt kipróbálok.
Ugyanakkor az is eszembe jutott hogy hát elérem pc-n is a külső hdd-t így felcsatolva, így nem is biztos hogy kell nekem az hogy a szervergépen fusson egy qbit vagy más 0-24-ben, használhatom akár a rendes pc-s programot is, a megkötések nélkül. A plex volt a lényeg, az menjen pc nélkül is, az meg is valósult. -
válasz
Pista0001 #3187 üzenetére
Elég lenne, csak nagy. A jelenlegi szoba, ahol van az most dolgozó, de hamarosan az egyik gyerekem önnáló szobája lesz. Ahová meg megy az egész hobelebanc, ott nincs sok hely, fizikailag nem fér be gép, ezért gondoltam, hogy besűrítem a kettőt egybe egy fokkal modernebb vason. Azért lett az AMD, mert az Intel cuccok használtan erősen túlárazottak, hasonló teljesítményt másfélszer annyiért kapnék.
-
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2473 üzenetére
Nagyon egyszerű a dolog, ha a Proxmoxhoz csatolt HDD-ből egy virtuális HDD-t rendelsz az LXC-hez, akkor az PVE "oldalról" egy fájl, kvótával, ami csak ehhez az LXC-hez tartozik. LXC felől meg egy HDD, saját fájlrendszerrel, stb. Ennek a hátránya, h LXC mentésekor ezt is mentened kell, mert helyreállításkor -ha nem mentetted- egy üres HDD-t fog kreálni. Lehet, h ez megkerülhető, de nem kerestem rá megoldást.
Bind mountnál a PVE-hez csatolt HDD-n létrehozol egy mappát. Ez olyan, mintha egy samba mappát csatolnál az LXC-hez. Nincs saját fájlrendszer, örökli a PVE-ben létrehozottat. Nincs kvóta (lehet, h megoldható, nem kerestem, alapból nincs), megosztható, más is elérheti (ez lehet előny vagy hátrány, kinek mi). Ha LXC mentéskor ezt nem mented, akkor sincs semmi, helyreállításkor a mappát újra csatolja, nem törli a tartalmát. További előnye, h PVE nélkül is hozzáférsz, tehát ha vmi baj van, ennek a "meghajtónak" a tartalmát látod live linux alatt is, a fentebb HDD-ként hozzáadott meg csak egy raw fájl (igen, biztosan megoldható, nem kerestem ilyesmit).
El kell dönteni, h melyikre van szükség. OMV-t én rég elengedtem, túl sok macera és nem is stabil (extras után jöttek a bajok, volt, h kinyírta magát... a fejlesztővel is leveleztem, de nincs idegzetem havonta újrahúzni). A külön LXC is felesleges, meglepő módon ez is van OMV pluginként (rákerestem, juhé) [link] De akár a motioneye LXC is kezelhetné a samba megosztásokat, sokkal egyszerűbb lenne - akár még egy webmin rá és a beállítása sem lenne macerásabb, mint az OMV-ben, aminél ez is kicsit ehh.
Ha meg Home Assisstant is fut, akkor oda raknám [link] innen meg már mindent IS lehet [link] -
bpmcwap
senior tag
válasz
Pista0001 #2468 üzenetére
Hát tölem nem nagyon fox tanulni, mert én is csak túrista vagyok....
OMV VM-ben fut, neki tudsz adni lemezt - ezt tettem én is, proxmoxban kapott egy usb sata-t -, de nem tudsz neki mountolni máshonnan, mert azt csak LXC-nek(CT) lehet. A motioneye viszont vigan el van CT-ben, szóval neki ment bind mount a VMben futo OMVhez satan kötött hdd. OMV-ben létrehoztam egy kamera usert, amit egyébként betettem kamera groupba is, mert több kamera van. A kamera groupnak adtam hozzáférést a HDD-hez és az azon létrehozott NVR könyvtárhoz. A motioneye látja is a hdd-t és hogy mennyi hely van rajta, de nem látja a win smb-n létrehozott könyvtárat (shell,mc), nem tud rá menteni, és a win se látja a motioneye-n mc-ben létrehozott könyvtárt. Ez mappakezelési gond egyértelműen és valszeg jogosultság, DE én nem találom a motioneye-ben a jogosultság kezelést, meg hülye is vagyok hozzá.... lásd a bejegyzés első mondatát.... -
footy
addikt
válasz
Pista0001 #2410 üzenetére
#2411tasiadam + #2413ViZion
Nalam forditott a helyzet, mert maga VM kvazi lenyegtelen, de a benne tarolt adatok nagyon fontosak.
OMV VM-ben NASnak(maradtam mellette, mert ismerem, es az alternativak mint webmin ami nem jott be, a truenas overkill es tul eroforrasigenyes az unraid is hasonlok miatt esett ki) telepitve, de tartok tole hogyha release upgradere kerul sor, akkor nem eli tul. (eddig 2x is volt ez a problema )
Szoval a lenyeg az lenne hogyha lehal a VM vagy a host rendszer akkor kulso meghajtoba teve a drive-ot hozzaferjek az adatokhoz. Ha ez nem is lehetseges akkor a minimumnak azt szeretnem hogy VM halal eseten ki tudjam menteni az adatokat.
Erre keresek most megoldast. Mi lenne a legjobbb? -
amargo
addikt
válasz
Pista0001 #2349 üzenetére
Nekem egy HP (elitedesk G4) MT házban vannak a cuccok, most jelenleg van benne 3db 3.5 és 2db 2.5 van benne, +2-3db NVME.
Alapból 4db SATA port van a lapon, ami nagyon kényelmes.
Tehát csak azt akartam alátámasztani, hogy mezei brand gépet is fellehet szerelni, persze biztos a gyártó nem erre szánta.. -
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2347 üzenetére
SFF, korábban USFF... Small Form Factor. Ennyit az 5,25 helyről. Keress rá az Optiplex SFF-re. Nem, nem ATX az alaplap sem. A táp csatik is mások, ahogy a legtöbb brand gépnél. Mezei házba átköltöztetni szívás és drágább is, de leginkább felesleges. Hidd el, körbejártam, alaplapot nem veszek hetente... csak most.
-
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2345 üzenetére
Bővítőkártyát kerestem, olcsóbb volt lapot cserélni. Másrészt a bővítőkariotól még nem lesz neki helye fizikailag, az ugye meg van...?
Ventit befújtam kicsit, halkabb lett, ennyi elég. De nem vezetéket vágtam volna, hanem az új ventire krimpelés és a csatiba toszogálás lett volna, az nem taknyolás, csak több idő (leginkább a megfelelő pin megrendelése) és annyit nem szántam rá.Van H97 és Z87 chipsetes alaplap is olcsón
Elvileg Asrock-on be lehet kapcsolni a Vt-d, pedig intel ezt nem akarja... -
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2281 üzenetére
Lehet trükközni meg mittomén... de a vége ugyan az.
Nekem is itt hívták fel rá a figyelmem, h csak az a mentés a mentés, amit vissza lehet állítani. Pl. egy felhős mentés semmit nem ér, ha az opnsense (vagy más gateway VM) elszáll...
Vissza tudod-e állítani akkor, ha az a VM száll el, amihez csatolva volt a backup hdd? Passthrough-nál azt a PVE nem fogja látni, VM mentésed volt, de nincs.
Vagy szöszölni kell vele egy ideig... Nálam mezei ext4 HDD-re ment, a HDD-t a PVE kezeli. Nincs rajta semmi fancy LVM vagy más, így bármi linuxhoz csatolható, működik.
Clonezilla mentéseket is ide rakom. Ha a PVE hal meg, akkor 20 perc a helyreálítás: 13 perc monitor kábel és bill keresgélés, szervergép kiszabadítása, 7 perc a visszatöltés. -
amargo
addikt
válasz
Pista0001 #2275 üzenetére
Valamit félreértés van, a javasolt megoldásnál pont az a gond, hogy ha leáll a VM, akkor semmilyen mentésed nem lesz, azaz hiába van három helyen a nemlétező mentésed, ha egyszer sem létezik.
KaqXar19:
Alapjában véve mindenki maga érzi, mi az, ami megfelelő a számára és mi nem. Az, hogy egy a proxmoxban futtatott VM-nek adott disk van visszaadva a pve-nek, az számomra nem tűnik túl robosztus megoldásnak, az említett probléma miatt. -
nemurea
aktív tag
válasz
Pista0001 #2200 üzenetére
Egy LXC nem tudja elrontani a rendszeredet - szerintem. Ez a lényege a hypervisor logikának, úgy gondolom. Ráadásul az LXC általában unprivileged, vagyis alig van önálló joga, a host rendszer felé meg alapból gyakorlatilag semmi, úgy kell beleimádkozni, hogy egyáltalán adott mappát lásson a host-on. Én is javaslom, adott célokra tökéletes, nem egy teljes értékű VM, kis erőforrás. Nálam még a docker is LXC-ben fut (na ezt nem javaslom, nagyon macerás megoldani).
@Balinov: én is bejártam ezt az utat: Xpenology -> OMV (két generáció) -> Proxmox. Először a Proxmox-on belül még gondolkodtam az OMV virtuális gépen, de végül leszakadtam róla. Egyszerűen nem kellett, hiszen csak fájlszerverként funkcionált volna, és minden másra praktikusabb a Proxmox.
Amikor még OMV-t használtam, az alap funkciója, a NAS az jó volt, de ha picit máshogy, mást akartál, mint amit ő, akkor már ott kellett sakkozni, hogy nehogy elrontsd a config cuccait, de meglegyen a te akaratod is... Szokható volt, de pár dolog nyakatekert, ahogy emlékszem (pár meg nagyon kényelmes, pl. NFS share).
Szerintem Proxmox mellett nem lesz már szükséged rá, hogy OMV-vel gúzsba kösd magad. De tényleg ezek az én tapasztalataim, máshogy is meg lehet oldani ugyanazt.
-
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2198 üzenetére
Mi a félelmetes az LXC-ben? pl. torrentezésre jó, de nálam MC server is fut rajta, meg backup samba is... Templates-ből felraksz egy Debian-t, webmin és torrent kliens, alá csatolsz egy tárhelyet, kész. Mindenre van leírás, időben és erőforrásban is töredéke, mint egy VM-et összerakni.
-
kutga
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2181 üzenetére
Összefoglalóban van link az LXC-ről. A telepítése egyszerű, gyors. Ram, CPU és HDD igénye minimális és akár futás közben is lehet módosítani. Unprivileged módon alap dolgokra (torrent, samba, AGH, print server, de nálam minecraft server is...) ez a jobb választás, főleg ha szűkös a HW esetleg. LXC-nél is headless debian az "alap" a legtöbb esetben. Összefoglalóban a Proxmox helper scripteket is nézd meg, sok érdekesség van ott is.
-
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2176 üzenetére
OMV aranyos, de eléggé instabil tudott lenni nálam az extras telepítése után.
Ha csak egy-egy spéci feladatra kell, akkor célszerű LXC-t kreálni, kevesebb erőforrás. Pl. torrent az pont ilyesmi, de akár a SAMBA is. Nálam debian LXC-van, hozzá bind mount egy mappa a HDD-ről, UI-nak pedig Webmin, itt sokminden egyszerűen állítható.tasiadam: meglepő, de nálam az AGH-val is volt baj... a cache frissítését nem tudtam megkedvelni. Egy unbound-ot rakj upstream-nek és az kapcsolódjon a kinti DNS szerverekhez. AGH caching kikapcsolva. Próbáld ki, ez flottul megy rég (amikor nem babrálok el valamit a tűzfalon
).
-
-
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2154 üzenetére
Balena Etcher-el írd ki a telepítőt, akkor bootolható pendrájvod lesz. CSM-et elvileg nem kell bekapcsolni.
Milyen Linuxod van? Itt egy GUI-s leírás, de rengeteg megoldás van.
Ha nem indul a PVE telepítő, akkor írj ki más linuxot, kiderül, h esetleg a pendrive vagy az írás metódusa, esetleg a letöltött ISO a rossz. Hash ellenőrzés letöltés után nem árthat, van progi, ami azt is elvégzi írás előtt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Parfüm topik
- Milyen videókártyát?
- FOTÓS beárazás
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- VoLTE/VoWiFi
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest