-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
danih
veterán
válasz
inspiroyhome #3131 üzenetére
Nem, maga az applikáció natívan. KasmVNC van hozzá integrálva, browseres vnc klienst indít
-
amargo
addikt
válasz
inspiroyhome #2987 üzenetére
[link]
Nálad nem valami raid controller volt?KaqXar19: Igen, én mindig id alapján kezelem a disk-eket.
-
amargo
addikt
válasz
inspiroyhome #2984 üzenetére
Ezt hogy érted? Az alaplapi controller esetén bármelyik port-on lévő drive-ot önmagában át tudom adni egy VM-nek passtrougth-al.
-
válasz
inspiroyhome #2912 üzenetére
Zfs-t nem használtam még, de jól hangzik.
-
danih
veterán
válasz
inspiroyhome #2835 üzenetére
Mondjuk az merész, még VM esetén is félnék egyetlen dologra pakolni mindent
Amúgy a dockerben pici service-ek futnak amiknek egyszerűen nem éri meg natívan LXC-t adni. Egyetlen kivétel az Ollama, de az most csak teszt jelleggel van ott, majd külön veszem ha kell. -
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #2835 üzenetére
unprivileged-nél lehetnek jogosultság bajok, ha az LXC-hez akarsz megosztásokat létrehozni. De azért ez is megoldható. Eddig még nálam (ami abszolút home user level) nem volt olyan probléma, amire nem találtam megoldást. Max ha túl körülményes volt, akkor skippeltem
szpeti40: azt a wifit miért nem egy VM (openWRT, opnsens vagy ilyesmi) kapja passthrough és nem a PVE? Csak kérdezem, nem tudom igazán, h mi a terv, nem olvastam vissza
-
KaqXar19
tag
válasz
inspiroyhome #2745 üzenetére
kivalo otlet.
most epp nem volt 7TB szabad helyem, fontos cucc sem volt rajta, igy nem volt konnyes bucsu, azota meg leszedtem mindent is ujra -
BullZeye
veterán
válasz
inspiroyhome #2688 üzenetére
Picit részletesebben, mert hátha jó lesz valakinek a jövőben, pár nap (sok nap) google és sok olvasás után kiderült, hogy
0) 00:00.2 az nem az a VGA ami nekem kell a Ryzen 7840HS és AMD 780M iGPU esetén.
1) 05:00.0 Phoenix1 az ami nekem kell.
2) Home Assistant OS nem tartalmaz AMD drivereket, csak ezt nem reklámozzák sehol, ezért nem ment Frigate GPU HWaccel-je.
3) Sok tweakelés és próbálgatás alatt, valahol eltűnt a driver mappa: (/dev/dri/renderD128
) így újra kellett telepíteni proxmoxot. Ez persze pár óra után derült ki, amikor LXCben se volt VGA, pedig kellett volna.
4) LXC-ben (docker és azon belül Frigate), compose file segítségével lehet beállítani az AMD drivert.Frigate compose a következő, amivel működik (nem végleges, storage és Coral TPU még nincs beállítva, de hát tesztelés van egyenlőre)
services:
frigate:
container_name: frigate
# privileged: true
restart: unless-stopped
image: ghcr.io/blakeblackshear/frigate:stable
shm_size: "128mb" # update for your cameras based on calculation above
devices:
# - /dev/bus/usb:/dev/bus/usb
- /dev/dri/renderD128:/dev/dri/renderD128 # for AMD hwaccel
volumes:
- /etc/localtime:/etc/localtime
- /opt/frigate/config:/config
# - /cctv_clips:/media/frigate
- type: tmpfs # Optional: 1GB of memory, reduces SSD/SD Card wear
target: /tmp/cache
tmpfs:
size: 1000000000
ports:
- "5000:5000"
- "1935:1935" # RTMP feeds
environment:
FRIGATE_RTSP_PASSWORD: "password"
NVIDIA_VISIBLE_DEVICES: void
LIBVA_DRIVER_NAME: radeonsiÉs frigate.yaml kezdő konfig fájl, ahol már működik AMD GPU
mqtt:
enabled: false
ffmpeg:
hwaccel_args: preset-vaapi
#detectors:
# coral:
# type: edgetpu
# device: usb
#Global Object Settings
objects:
track:
- person
cameras:
annkec800: # <------ Name the camera
ffmpeg:
output_args:
record: -f segment -segment_time 10 -segment_format mp4 -reset_timestamps
1 -strftime 1 -c:v copy -tag:v hvc1 -bsf:v hevc_mp4toannexb -c:a aac
inputs:
- path: rtsp://user:pass@192.168.0.200:554/H264/ch1/main/av_stream # <----- Update for your camera
roles:
- detect
- record
version: 0.14 -
válasz
inspiroyhome #2087 üzenetére
Nagyon menő, köszi
Sajnos vidikarim nincsen itthon, de majd úgyis kell tesztelni Nvidia Ampere A30-akat -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #2084 üzenetére
Telljesen jo az is, ha CSM vagy midele asus/asrock lapbol csinalsz custom szervereket. Ha meg ryzen, mehet az ECC is, ami olcso. Szoval ott vagy veluk, hogy halal megbizhatoak, es vallalati kornyezetbe keszultek. Es meg nem is draga
-
válasz
inspiroyhome #2084 üzenetére
Azigen
Ez már kicsit más szint
A saját AI asszisztenst és képgenerálóról tudsz röviden írni? -
válasz
inspiroyhome #2080 üzenetére
Átérzem, én is ilyesmi buzériából vettem egy Dell torony szervert itthonra, hálistennek ez vezetett nagyjából oda (egyéb más dolgok mellett), hogy mostmár munkaidőben járkálok rendes szervertermekbe
Régi PC-vel kezdtem, onnan fejlődtem felfele, de bőven van még hova fejleszteni az itthoni környezetet is. -
válasz
inspiroyhome #2080 üzenetére
Az nem üti a rackcszekrényt (lehet abba tenni mást is), meg a tanulást, hogy tartasz e otthon zsiráfot, vagy sem
-
válasz
inspiroyhome #2076 üzenetére
Én ilyenekkel kelek/fekszek, és továbbra is tartom, hogy otthonra semmi értelme. Tanulni bőven elég bármilyen virtualizáció egy modernebb PC-n, és ha az áram árát egy ehhez való vasra, releváns tanfolyamra, cloud előfizetésre stb.. költöd, biztosan messzebbre jutsz. Hw support mérnök tudáshoz még csak-csak jók lennének, de az meg ott bukik meg, hogy nagyon régiek, egy gen8-al nem lehet piacképes kurrens tudást összeszedni bárhogy gyakorlatozol rajta, meg ez eleve nem is otthoni műfaj (arra ott a HPE tanfolyam + vizsga, és ott kapsz kurrens vasat is).
A hobbi részét bár nehezen, de el tudom fogadni (vannak ennél furcsább hobbik is a világban
), ha ilyesmire kell valakinek, akkor majd megírom ide ha lesz ingyen elvihető.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1959 üzenetére
Amirol te beszelsz eset, az meg a vSAN
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #1960 üzenetére
opnsense része...
PVE -> opnsense (2 LAN + WAN, unbound caching DNS, DHCP, shaping, pár FW rule) -> AGH (ez a LAN felé a DNS szerver, blokkolás, statisztikák, az unbound az upstream)Valóban, olvastam, h lehet azt is akár ubuntura telepíteni, de nem is foglalkoztam vele. Igazán az a kérdés, h az én esetemben van-e értelme még egy VM-et beiktatni ennek?
HA, NAS és IoT cuccaim vannak, főleg net nélkül, távolról Tailscale elérés opnsense-n át, AGH-ban masszív tiltólisták... Nálam nincs webszerver vagy ilyesmi. Minecraft server is lokál a gyerekeknek. Nem vagyok egy hardcore user, csak szeretek ilyesmivel is mókolni.
-
válasz
inspiroyhome #1951 üzenetére
Pedig ez a helyzet, jelentős költség (nem tudom nézted e valaha, hogy mennyibe kerül egy brandelt SSD, mert ugye mást ezekbe nem teszel/tehetsz, mert bukod a supportot). Ráadásul ebben a méretben már érzékelhető fogyasztást is jelent. A "volt pénz szerverre" dolog meg szorosan kapcsolatban áll ezzel a szemléletmóddal, ez is hozzátesz ahhoz a jelenséghez, hogy "lett pénz szerverre"
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1953 üzenetére
az ESXi-nek
Elég ha ott fut a "kliens", de a VM meg a SAN-on fut.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1951 üzenetére
"akkor legyen penz rendes tarhelyre is...
"
Van, az a neve, SAN -
válasz
inspiroyhome #1944 üzenetére
?? Az összes enterprise gyártó termékében van SD slot. Most éppen két csákányvágás között néztem fel a ph-ra egy HPE Synergy farm elől felállva, ebben sincs local disk, csak SD kártya, rajta az ESXi. De belépő rackes gépekben is alap 15+ éve, nem kell ehhez blade.
Az más kérdés, hogy Proxmoxot én sem tennék rá, és az ESXi kapcsán is szoktak lenni ezzel kapcsolatos vitáim, de alapvetően standard eljárás régóta a piacon, nagyon ritkán merül fel, hogy ne SD-ről bootoljon (persze a RAID1 is alap hozzá) egy normális szerver (értsd: mondjuk nem Windows van rajta
) . Én azért nem szeretem, mert nincs smart, és egy normális enterprise hypervisornál soha nem fogod észrevenni ha mindkét kártya befosik, csak reboot után (mivel a boot után nem ír rá). Viszont ilyet az elmúlt ~15 évben egyszer láttam, és azt is meg tudom érteni, hogy ahol van 1000db host, ott már szabad szemmel is jól látható összeg 2000db nvme/sas/sata eszköz. Mindent a profitért!
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1944 üzenetére
Az R710 nem blade
Dell PowerEdge M640 pl már blade. És itt korlátozott a storage IO opció, emiatt az SD
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #1945 üzenetére
OK, este ránézek. Valahol, valami írta. Magamtól bekapcsolva hagytam volna...
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1941 üzenetére
Pedig a blade szerverekben adott 2 darab SD foglalat, és kvázi "raid", és olcsóbb 100 darab SD kártya, mint 2 darab SAS disk
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #1940 üzenetére
Nah, ezt itten részletezzük...
Nálam a WAN bridge, de csak opnsense használja azt. Suricata nyűgös (nem tudom, h mi volt, logokban voltak dolgok, beállítással is voltak bajok szerintem) volt, kikapcsoltam. Gondoltam majd kipróbálom a nagy frissítés után, de elmaradt. Egyrészt nem tudom, h lenne-e értelme bekapcsolni nálam (Tailscale elérés van, amúgy semmi extra).
HW offloadingra több leírásban is az volt, h érdemesebb kikapcsolni.
Lenne előnye átadni a WAN portot az opnsense-nek és a HW offloadingot engedélyezni?
Köszönöm -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1925 üzenetére
A routerrel és önmagával
-
válasz
inspiroyhome #1925 üzenetére
Mondtam én hogy más a logika
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1879 üzenetére
én azt értem, csak akkor ez minden, de nem lightos kis scanner service
-
Bornie127
aktív tag
válasz
inspiroyhome #1826 üzenetére
Droppolt / errored packetek latszodnak valamelyik oldalon?
Ezt hogy tudom megnézni?
pc: wd850x 2tb
proxmox 870 evo
xpenology-nak passtrough-val átadva samsung 980pro 2tb (most csak egy van hozzáadva tesztnek, egyénként 4db lesz raid5 ben) -
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #1818 üzenetére
akkor passz. Döntetlen?
adabra:
EMMC mennyi írást bír ki az SSD-hez képest?
HA tárol adatokat is, nem sokat, hacsak nem raksz mellé vmi adatbázist.
Adguard az kb. 0 erőforrás és 0 írás, Jellyfin sem ír, ha nem kódoltatsz át vele mindent. MQTT is kb. 0 adat és erőforrás.Én a gyorsabbra tennék mindent, a másik az vagy backup vagy a filmek, ha elfér. De akár tartaléknak is marahat, amiből tudsz adni a VM-eknek, ha fogyna a hely, vagy más VM-eket kipróbálnál.
PVE-ben írja az elhasználódást, nekem a nem szerver SSD (használt is ráadásul, Samsung bármi, nem emléXem) nem változott a beépítés óta.
Home Assisitant (MQTT) + opnsense + AdGuardHome + Victoria metrics + Casa OS (több docker bármikkel) + Plex server + Debian Minecraft server + egy kísérletezős linux, amit most nem tudom, h mi is, nem indítottem el pár hete.Ha lehet, akkor legyen külső USB HDD-re mentésed és nyugodtabban lehet aludni.
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #1816 üzenetére
Tényleg nem ismerem a gyakorlatban, soha nem teszteltem. Neten pont azt írták, h sok esetben így is 1 drive-ről olvas. Kerestem tesztet, nem tudom, h mennyire releváns, csak átfutottam: [link]
BSD elvileg jobb ebben. -
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #1814 üzenetére
Amennyire én tudom, csak elméletileg gyorsabb, dupla biztosan nem. IRL írás/polvasás is van, BSD-ben van balancing, h az alacsony load-ból próbál olvasni, elvileg ez Ubuntuban nincs (hirtelen rákeresve). De valaki mérjen rá, vagy keresni kell méréseket, h érdemes-e. Én -ha nem jött át- nem rajongok a raid-ért, régen nem volt rendes raid vezérklőm, szal. csak rossz tapoasztalatom volt
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #1810 üzenetére
RAID 1-ről volt szó
Ha IO teljesítmény kell, akkor sem a PVE-t raknám raid-re, hanem akkor az adat SSD-ket. De oda kell egy marékkal, h biztonságos és gyors is legyen, de ilyesmit nem említett.1812 nerozol:
nálam kernel frissítéskor, vagy amikor az eszembe jut, csinálok full mentést clonezillával az USB3 HDD-re. Ha elszállna a PVE, vagy alóla az SSD. -
nerozol
tag
válasz
inspiroyhome #1811 üzenetére
Köszönöm válaszaitokat nagyon hasznos.
#1811inspiroyhome: "Szerintem a az 1xroot 250gb es 2x1TB data felallassal tovabbra sincs semmi gond. Ha a root diszked tonkremegy, akkor bukod a proxmoxot, de ha veszel egy masikat es ujra felhuzod, hozzatudod adni a meg letezo virtualisgepek fajljait a data SSDkrol."
Pont valami ilyesmibe gondolkodom -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1679 üzenetére
normál cluster esetében is tapasztaltam
-
válasz
inspiroyhome #1668 üzenetére
Azt is beállítottam egy másik SSD-re az egyik torrent (Deluge) kliensen.
A Tixati-n még nem próbáltam. -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1660 üzenetére
neemnem, de írok az illetékeseknek
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1658 üzenetére
kell kapnod hozzá topicgazda jogot, vagy legalább szerkesztőit, mint nekem van. Ha ehhez a topichoz köthető, akkor kérek neked ehhez
-
adabra
senior tag
válasz
inspiroyhome #1598 üzenetére
Értem. Ez a B tervem lett volna, ha nem oldható meg a lejátszás is a (főként) szerverként használt mini PC-vel.
Egyelőre elméleti a kérdés, mert a DHL-nek 9 nap alatt sem sikerült eljuttatni egy csomagot Németországból (pedig általában ez menni szokott nekik 3-4 nap alatt)... -
adabra
senior tag
válasz
inspiroyhome #1590 üzenetére
bocs, hogy beledumálok a beszélgetésbe...
...de nekem is az (volt?) a tervem, hogy a Jellyfin szerver és kliens is ugyanazon a mini PC-n futna külön Proxmox VM-ben.A TV-m elég buta (10 éves LG), és nincs rajta sem Plex, sem Jellyfin kliens.
Jelenleg egy Rasberry pi4-est használok, amin Home Assistant fut és mellette futott a Kodi (de egy félresikerült frissítés után már nem megy...)
Ezt akarom lecserélni egy robusztusabb környezetre, és rendeltem egy mini PC-t, amiben Intel N5105 processzor van integrált GPU-val.Jobb, ha erről leteszek?
-
DanielLong
senior tag
válasz
inspiroyhome #1590 üzenetére
Akkor itt lehet, hogy megbukik a mutatvány, mert a Samsung nem teszi bele a DTS dekódert a tévéibe, plusz a Dolby TrueHD-t nem küldi át eARC-on, ezért az ilyen filmek esetében direkt a szerverről játszanék le. Egyéb filmek esetében meg persze streamelném csak és a TV-n futna a megfelelő alkalmazás.
-
DanielLong
senior tag
válasz
inspiroyhome #1584 üzenetére
A fogyasztásnak részben elvi okai vannak
, részben pedig szeretném, hogy full passzívan menjen a cucc, ne melegedjen, ne kelljen rá figyelni. Kicsi Intel NUC lesz, amiben össze vannak zsúfolva a hardverek, de majd meglátom, hogy milyen.
A Win10 egyelőre nekem nem fontos, de még lehet, hogy hasznos lesz. Lényegében a média szervert annyival bonyolítanám, hogy bizonyos ritka esetekben (DTS-HD, Dolby TrueHD) a filmeket a szerveren játszanám le, a HDMI csatija rá lesz kötve a házimozi ersítőre. Ilyenkor kéne egy grafikus felület és egy média lejátszó progi is. Ha jól sejtem, amennyiben a háttértár nincs dedikálva a torrent VM-nek, akkor azok a fájlok elérhetőek lesznek egy másik VM-ből is. Gondolom ez a média lejátszó pedig mehetne egy VM-re a konzol emulátorokkal. Erre tudnátok ajánlást tenni, hogy milyen VM legyen?
Ha már ennyire bele is mentünk, akkor visszatérve a média szerveres VM-re, arra mit ajánlotok? Plex vagy Jellyfin menne rajta plusz qBittorrent és akkor már valami SMB vagy hasonló fájlszerver kéne, amin keresztül tudnék biztonsági mentéseket csinálni (ilyen 5-10GB az egész mérete egyelőre és dedikált progival csak a változásokat szinkronizálom, ami ilyen pár 100 MB, szóval a sebessége lehet alacsony). Vagy érdemes ezt a három fenti funkciót is külön VM-re rakni?
Ja és még az nem tiszta, hogy ha a Proxmox Debian alapon fut, akkor alapból egy VM az kvázi egy Debián gép? (amiről annyit sejtek, hogy egy Linux disztró, ha jól fogalmazok). Viszont ettől még lehet tök más OS-t is felrakni egy VM-re?
Amúgy köszi mindenkinek a válaszokat, nagyon segítőkész és informatív a topik!
-
DanielLong
senior tag
válasz
inspiroyhome #1581 üzenetére
Köszi a gyors választ! Értem, akkor szerintem rápróbálok. Viszont még pár kérdés:
Lehet mondjuk Proxmox VM-re Win10-et telepíteni?
Fogyasztásban lesz érdemi különbség egy Proxmox rendszer (mondjuk 2-3VM a fenti feladatokra) és egy sima Linux szerver között? A hardver, amire menne, az kb idle 5W-ból elvan, tehát Proxmox alatt sem kéne mondjuk 10W-ra felugrania, illetve nem akarok órákon keresztül konfigolni sem azért, hogy elérjem az 5W-ot. -
kutga
félisten
válasz
inspiroyhome #1532 üzenetére
Nos hát hétvégén fogtam magam és feldobtam a proxmoxot a T620-ra és eddig nagyon tetszik. Kapásból csináltam egy OMV alapú VM-et a nas és dlna funkciókra, egy konténert a pihole-nak, és egy másikat a Home Assistantnek.
Ebben a gépben ugye 2 magos proci van, így egyelőre az összesnek csak 1 magot osztottam ki. Memória van viszont bőven. Esetleg majd valamikor összerakok egy rendes szervert is.
A snapshotot hol kell beállítani egyébként? OMV alatt van beépített backup, a többire nem tudom.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1539 üzenetére
720p-ben töltöm, nincs kapcsolva transcoding a jellyben, emiatt nem vágom miért tekeri felváltva a 2 threadet a CPU-n. Viszont ha ezt tudnám redukálni a minimumra, ellennék 2 darab M600-al is, csak azokban kevés a memória, viszont 2 darab AMD gépbe már menen 16-16gb, ami meg elég.
-
kutga
félisten
válasz
inspiroyhome #1535 üzenetére
Igazad van, közben rájöttem.
-
Shummo
senior tag
válasz
inspiroyhome #1504 üzenetére
Köszönöm a válaszokat
. Emeltem a magot számát.
Illetve annyiba segítsetek kérlek, hogy ezt hogy kell megcsinalni:
"CPU allokációt vedd le 100%-ról 50%"Ez a "CPU units" lenne, és ez legyen 50?
Illetve az összes VM/LXCnél célszerű állítani? -
realzone
csendes tag
válasz
inspiroyhome #1471 üzenetére
Köszönöm. A Secure Boot-ot kellett kikapcsolni. Így már elindult.
-
Ranger^41
aktív tag
válasz
inspiroyhome #1448 üzenetére
qemu agent van, csak akkor hiányolja amikor megáll a vm
Memória bővítés meg érik lassan -
amargo
addikt
válasz
inspiroyhome #1444 üzenetére
Nálam van/volt, de ilyennel nem találkoztam. Milyen GPU? Volt olyan, hogy egy bizonyos driver verzió volt jó nálam, de nem erre a hibaüzenetre emlékszem.
-
Vektor77
tag
válasz
inspiroyhome #1418 üzenetére
De ide szántam, a proxmox hibaüzenetei küldéséhez kellene mert nem olyan egyszerű mint pl. egy OMV-nél, mint ahogy az UPS beállítása sem. Nem is értem miért nincs beállítási lehetőség benne.
-
amargo
addikt
válasz
inspiroyhome #1352 üzenetére
hetente fut a trim, de persze lefuttattam.
Itt most ezen talán még jobban látszik (bocs a sok különböző output miatt): [kép]
az sdb a 6TB hdd az sdc pedig az ssd.
Látszik, hogy az ssd az szépen kimaxolja a HDD képességeit, amúgy most is amikor futottak a tesztek egyszer sem volt elérhetetlen másik VM minden futott szépen. -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1275 üzenetére
nekem ez a dashboard borzalmas volt, mert ha a 2 node között váltogatva írta a resourceokat, egyszer 16, majd 8gb ramot írt, és a chart összefosta magát, úgy nézett ki, mint az északi khg. Úgyhogy kerestem egy multi node dashboardot. Egyébként ha még használom, akkor előbb utóbb CV-eb is beírhatom, mert csak a zabbixhoz értek
-
code1005
senior tag
válasz
inspiroyhome #1275 üzenetére
Köszi!
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #1274 üzenetére
Victoria Metrics-nek kevesebb erőforrás, kevesebb tárhely is elég.
hirtelen egy guglis review róla: [link] -
code1005
senior tag
válasz
inspiroyhome #1269 üzenetére
És akkor ez egy garfana + influxdb?
Van valakinek egy guide-ja, kipróbálom én is. -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1157 üzenetére
nem érzem olyan borzalmasnak
De b opciónak ott van az Azure
Ha pay as you goban lenne ott szerverem, szerintem többe kerülne, mint ezek most.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1154 üzenetére
Mondjuk én is inkább mennék ESXi-re, ha lenne hozzá imagem. Van licencem, meg vcenter is, csak hát a vcenter önmagában leeszi az ember gatyáját.
-
rgqjx
aktív tag
válasz
inspiroyhome #1150 üzenetére
Mintha nemrég láttam volna ezügyben egy youtube videót. Szerintem a dashboard szóra érdemes rákeresni, mintha pont ezt mutatta volna be az illető, a lényeges információk egy helyen elérhetők a VM-eket is beleértve.
Majd ha hazaérek megpróbálom előkeríteni hátha ilyesmit kerestek. -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1150 üzenetére
Valszeg az is benne van, hogy ugye a vcenter fizetős, ingyen ott sem kapsz ilyet. Fizetős proxmoxom még nem volt, de lehet h az is tudja.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1148 üzenetére
szerintem nincs olyan hypervisor, ami tud ilyet. Vagy úgy, mitn a vcenter, hogy külön mappába dobálja a külön clustereket?
-
válasz
inspiroyhome #1032 üzenetére
Jó kis gép. Dicsérik mindenhol.
Bár nekem 6500t-vel jönnek -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #1008 üzenetére
Csak ugye erdemes MLC vagy HDD-re rakni oket, mert nem keveset irnak (servert es a db-t)
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #984 üzenetére
Ez elsőre ment, putty GUI után ez már tiszta star trek...
Mit érdemes menteni? Valahol írták, hogy root és ETC folderek, annyi.
PVE reinstall után (frissítve) elvileg innen a beállításokat visszatölti.
PBS az komplett helyreállítást tud?
De lehet, h túlgondolom, valaki azt írta, h Clonezillával pikk-pakk menti, ha nagyobb update van és csá. Nálam sincsenek gyakran változtatva a dolgok. -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #948 üzenetére
Csak azt olvastam, hogy nagyrészük abszolúte nem bootol be semmi mást, csak dell linuxot, ami meg eléggé strict. Pedig rég wyse-t vettem volna
no mindegy, maradnak a thinkcentre-k
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #894 üzenetére
az a pve 7-8? simán terminálba, 'oszt csinálta. Nem tudom, h mikor töltötte le, mert azt gondoltam, h lesz vmi, de semmi, csak lefutott. Nálam a baki az én hibám volt, nem volt pár pillanatig net, mert opnsense nélkül a routerre kellett átkonfigolnom.
-
amargo
addikt
válasz
inspiroyhome #887 üzenetére
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
nemrég jelent meg a 7.4 pedig
-
válasz
Akkor egy pár hónapot várok és majd frissítek
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #793 üzenetére
az nem kizárt. AMD-től intelre sem mindig jó a helyzet, ESXi pl nem is engedi
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #791 üzenetére
Define csalad. Nalam 847rol 1007u-ra siman ment a migralas. Egyik ivy, masik sandy
-
IRO21
senior tag
válasz
inspiroyhome #773 üzenetére
Az ESXi saját fejlesztésű kernelt használ.
A vCenter appliance régebben SUSE alapú volt, de az újabb verzióknál ott is átálltak a Photon OS-re, ami a saját fejlesztésű open source Linux-uk. -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #773 üzenetére
A hyper-v az igen, akkor ha nem is az ESXi, de a vCenternek van win alapu mokaja. Pl pwercli pwsh modullal lehet deployolgatni es piszkalni VM-eket, ami meg ugye windows
-
scream
veterán
válasz
inspiroyhome #698 üzenetére
Hm, valamiért az rémlett, hogy a Zabbix nem megy a Grafana-val (mivel a többi eszköz már Grafana-s, csak a PVE miatt nem cserélnék mindent), de látom van Grafana-hoz Zabbix plugin is.
Köszi az ötletet.
-
scream
veterán
válasz
inspiroyhome #696 üzenetére
Hm és szegény homelabosokra ki gondol, akiknek csak vPro-s ME van?
-
szuszinho
őstag
válasz
inspiroyhome #675 üzenetére
Rufus automatikusan DD-re vált, nincs más opció. Megpróbálok majd egy másik pendrive-ot szerezni. Más ötletem nincs.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #622 üzenetére
Kapcsold le az enterspájz repot h tudjon magától frissíteni a PVE
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #632 üzenetére
Laptop 2.5" WD RED meg alig eszik és tökéletesen elég.
-
amargo
addikt
válasz
Én is pont így használom a metrikákat ezen adatok alapján próbáltam a terhelést szét osztani a meghajtók között.
Kérdés a syslog-ot hova lenne érdemes küldeni?
ui: ez komoly masina lett
-
Vektor77
tag
válasz
-
válasz
inspiroyhome #610 üzenetére
Sajnos nemtudom hova rakni, csak torony szerver fél el
-
válasz
inspiroyhome #608 üzenetére
Igen, a RAM beszerzés volt a legkacifántosabb, ahogy volt alkalmam tele is raktam. Kár, hogy nem R-es megy bele, na majd az utódjába.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #602 üzenetére
Ez esetben teljesen érthető az upgrade.
-
válasz
inspiroyhome #596 üzenetére
Igaz
Nekem is az esetek nagyrészében unatkozik a szerver. -
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #596 üzenetére
Hát az OpEx vs CapEx számolása máskor is kell. Pl hiába veszel drágább gépet x száz ezer ft-ért, ha a 40 ezerért vásárolt HP Gen8 vagy gen9 + üzemeltetés éveken át kevesebbe kerül, mint az új gép ára. Az a napi 1500 pusztulat sok. Az én szerverem napi 10-20 forintból elvan
-
válasz
inspiroyhome #593 üzenetére
Tárhelyből és RAM-ból nincs olyan, hogy sok
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #591 üzenetére
ja a 128gb is kevés?
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #589 üzenetére
Pakold tele ECC-vel, úgyis a mennyiség a fontos, nem a minőség, azt meg megeszi 3200mhz-ig
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
inspiroyhome #583 üzenetére
kell az 5950x ehhez? Hány százalék a CPU kihasználtságod egyébként?
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #534 üzenetére
AES-t tudom mi, azt bekapcsoltam. Azt nem tudom, h használja-e...
A leírás sem segít [link].
OK, nyilván AMD opciókat nem, ez a NUMA nem tudom, h jó cucc-e, méricskélni meg nincs kedvem/időm...
pdpe1gb flag lehet még érdekes megfelelő Xeon-nal, de sztem nem opnsense-n...
Az első 4 a kérdéses, defaulton vannak. Spectre meg miegymás... hááát, nem is tudom, h érint-e engem. -
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #531 üzenetére
-
laczfy
újonc
válasz
inspiroyhome #479 üzenetére
Szia,
DELL T1700, e31241 v3, 16 giga ram, egy ssd, meg pár vinyó, de nem raid-ben. Itt viszont volt egy kis gond, mert az előző gépben a realtek kártyával semmi baja nem volt, a DELL-ben az inteles kártyával viszont akadtak gondok az elején, gyakorlatilag megfeküdt tőle az egész proxmox, de szerencsére sikerült orvosolni a dolgot. -
IRO21
senior tag
válasz
inspiroyhome #466 üzenetére
Milyen storage-t használsz a clusterhez?
És mi nem működik rajta? 🙂 -
r4zer0919
tag
válasz
inspiroyhome #464 üzenetére
A vGPU-s megoldás nálam tökéletesen megy, NEM Quadro-s kártyával.
Jelenleg nekem egy Gigabyte RTX 2080-as van, és minden további nélkül megy.
Amit már linkeltem leírást, de ide is linekelem [link] én eszerint csináltam.
De a kérdés továbbra is adott, aki tudja a gyakorlati részét részletes leírással az kérem ossza meg! Csak van itt valaki, aki profi ebben a témában. -
inspiroyhome
senior tag
válasz
inspiroyhome #463 üzenetére
Illetve nem art megjegyezni, hogy 1 kartyat csak 1VM-nek tudsz kiallocalni. Nem futhat ket olyan VM egyszerre, amik ugyanazt a kartyat hasznaljak.
Erre megoldas lehet a vGPU, ami nvidia licensz koteles. Es alapbol csak professional kartyakon mukodik. Githubon van egy script es leiras, ami consumer kartyakhoz is feltudja oldani, de nem garantalt a mukodese:
https://github.com/DualCoder/vgpu_unlock -
r4zer0919
tag
válasz
inspiroyhome #453 üzenetére
Igen ilyesmire gondolnék.
Ezért is írtam, hogy mi kell ahhoz, amit szeretnék elérni, mert akkor azt még beszerzem +ban.
Tehát szükséges hozzá 2db VGA.
(iGPU nincsen, az AMD 3900x -ben nincsen GPU, és nyilván nem is cserélem le emiatt.)
Abból az egyik VGA-ról megy a grafikus kezelőfelülettel ellátott Proxmox, amin behívom a VM gépeket, vagy intézem a beállításokat, stb.....
A másik VGA, a combos pedig szolgáltatja a vGPU passtrought-ot, adja a kakaót a VMeknek.
Erre van-e valami !részletes! leírás, hogy mit hogyan? -
IRO21
senior tag
válasz
inspiroyhome #441 üzenetére
HBA módban megy, de az már megvan, hogy a diszket látom a node-okon.
Illetve jelenleg egy node-on, mert a multipath konfigolás közben lehalt az egyik node... szétesett a cluster... újratelepítettem, most már nem tudom újra hozzáadni...szóval mókázunk, de ez a része már oké lesz, ha újratelepítek mindent.Csak az nem világos, hogy mit kellene kiválasztanom ahhoz, hogy ezen tudjam tárolni a vm diszkeket és ct rootdir-eket és minden funkció működjön is.
Kerestem egy csomót, általában LVM-et javasoltak shared storagen, de azon sem a vm snapshot nem megy, se konténert nem tudok rajta tárolni.iSCSI-t próbáltam már egy Synology NAS-ról. Mondjuk az még a cluster szétesése előtt volt, így már halványodnak az emlékeim (de nem szépültek meg
), de úgy rémlik, hogy ott sem volt sem snapshot, se konténer tárolás.
NFS-en a konténer snapshot nem ment. Ez lehet, hogy csak beállítási (mondjuk user mapping) hiba? Erre még visszatérek, ha újra összeállt a cluster.
ZFS over iSCSI-t nem próbáltam, de több helyen is azt írták, hogy az nem megy akármivel. Egy Synology NAS lehetne a target.
SMB/CIFS-t néztem még, ott is a konténerekkel volt probléma ha jól emlékszem, de ezt sem írtam fel, újra tesztelek majd.
Ami egész jó volt az a ZFS replication (lokál diszkek között). Ott egyedül a vm+snapshot migrációja nem működik, de azzal együtt lehet élni. Percenkénti replikáció is tulajdonképpen belefér, még mindig jobb mint napi backupból visszaállni.
Viszont ezek a megoldások ugye mind a hálózatot használják, jobb lenne a közös storage, ha megoldható.PBS-t még nem próbáltam, de meg fogom nézni. Köszi az ötletet!
-
bzolika10
aktív tag
válasz
inspiroyhome #190 üzenetére
Köszi!
Valami ilyesmivel én is próbálkoztam, de már pontosan nem tudom, hogy melyiket (gso, gro,tso) milyen értékre állítottam, de emlékszem, hogy rajtam nem segített. Azóta megoldódott egy másik hálókártyával a történet, csak az a baj, hogy csak a régi hálókártyán keresztül érem el a webUI-t.
-
Vektor77
tag
válasz
inspiroyhome #69 üzenetére
Igen 2db SSD-vel, semmi gond vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Delta Force (2024)
- Fotók, videók mobillal
- Milyen videókártyát?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gitáros topic
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged