Hirdetés
- Üzemidőt áldoz a fényerő oltárán a Garmin Fenix 8 Pro
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Akciófigyelő: Megnyílt a Xiaomi hivatalos magyar webáruháza
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Rimuru #14693 üzenetére
Nyugi, én is csak azért néztem utána, mert írtad, hogy jövőre.
A legutolsó infóm nekem az volt, hogy megszavazták évekkel ezelőtt, de csak javaslat lett belőle, és az egyes tahországokon múlik, hogy bevezetik-e, és senkit nem érdekelt annyira, hogy törvénybe iktassa. És persze ez egy mindent vagy semmit kérdés, hiszen abból lenne a legnagyobb káosz, ha bizonyos EUs országokban így lenne másikakban meg úgy. -
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
Létezik olyan megoldás, hogy egy *.exe-vel, Windows alól átállítsunk valamit BIOS-ban? Természetesen úgy, hogy ez minden számítógéppel (alaplappal) működjön?
Az volna a lényeg, hogy egy gépet anélkül lehessen elindítani, hogy a gazdája megnyomná a gyári bekapcsológombot. Például USB-n keresztül megoldható volna, de ezt engedélyezni kell BIOS-ban. Ezt pedig nem bízhatjuk átlagfelhasználókra.
Termékfejlesztés kapcsán van erre szükség.Előre is köszönöm.
-
Rimuru
veterán
válasz
instantwater #14692 üzenetére
Mar megint.. Koszi, errol lemaradtam.
-
-
Ha mar a sztoriknal tartunk, legutobbi szopo: Kubernetesen futo app, eleg sok kontener/pod (sok tucat). Idonkent az alkalmazas eldob par bejovo kerest/csomagot.
Szaz szonak is egy a vege: fel nap utan rajottem, hogy a Linux kernelben levo netfilterben race condition van.. https://github.com/torvalds/linux/blob/24de3d377539e384621c5b8f8f8d8d01852dddc8/net/netfilter/nf_nat_core.c#L290-L291
(mondjuk mivel nagyon keveset kodolok mostansag, elegge fun volt debugolni)
-
Silεncε
őstag
válasz
Ezekiell #14683 üzenetére
Nekem ilyesmi nemrég volt. Egy Python backend-Angular frontend kombón dolgoztam és az egyik funkcióhoz kellett a hét napjainak sorszáma. Nagyjából 1 órán keresztül kerestem, hogy miért van az, hogy Pythonban amit hétfőnek adok meg, az Angular oldalon kedd. Természetesen mivel a Python 1-től kezdve számozta a napokat, a JS meg 0-tól...
-
axioma
veterán
Igazabol ez egyreszt bosszusag, masreszt sajat hiba is (elfelejtett atnevezes), harmadreszt azert baj, mert lassabban lettem kesz a feladattal. Az hogy ket napig jol belemasztam a rendszerbe ami fole irogatunk az szerintem egyaltalan nem gond es nem felesleges. Szoval igy utolag nem annyira rossz elmeny, mint hangzik, inkabb arra akartam peldat mondani hogy hol lehet me'g a kodon kivul elcsuszni. Hatha ez masnak is jo tanulsag.
-
axioma
veterán
Na ja, ilyesmi itt is van. Kod szerverre kicheck remote debug-hoz uj helyre (softlink konyvtarba mert csak azon a koteten lesz eleg hely a full result file-oknak de tortenelmileg van ne'mi beegetett path resz), kod es iranyito yaml kiegeszitve, megse fut le az uj resz... keresem a yaml ertelmezesnel hogy mit kene me'g beallitanom hogy ne skip-elje -- erre kiderult hogy a run config-ban a yaml parameter me'g a regire mutat amit azert a szerverrol amig nem tuti az uj mukodese biztos ami biztos nem toroltem ki... Pedig maskor van annyi eszem hogy legalabb valami legkintebbi konyvtart atnevezek, most ez valahogy kimaradt. Amikor megnyugtattak hogy tuti feldolgozza, mas a hiba, 5 perc alatt rajottem, de elotte 2 napig szivtam meg bujtam az alaprendszer doksijat mert uj vagyok benne.
-
Ispy
nagyúr
válasz
fatal` #14674 üzenetére
Nekem az volt a kedvencem, amikor 30 perc telefonálás után derült ki, hogy azért nem működik a program, mert a kedves felhasználó néni kikapcsolta a billen a numlockot és ezért nem tudja beírni a számokat.
Az meg rendszeresen előfordul velem, hogy nem azt csinálja a program, amit szeretnék, aztán kiderül, hogy persze, hogy másik adatbázisban módosítottam, nem amin tesztelek.
-
seredy
tag
Nem tudom, mennyire van meg vagy érdekel-e bárkit is, a Helsinki Egyetem egyik kurzusának anyaga nyitott, webfejlesztés tema:
This course serves as an introduction to modern web application development with JavaScript. The main focus is on building single page applications with ReactJS that use REST APIs built with Node.js. The course also contains a section on GraphQL, a modern alternative to REST APIs.
-
martonx
veterán
Egyik régi munkahelyemen esett meg az a klasszikus eset, hogy az egyik ügyfélnél a szerverek megzavarodtak. Egy napig szívtunk vele távolról, mire az ügyfél elküldte nekünk a biztonsági kamera aznap hajnali felvételét, ahol látszódik, hogy a takarítónő a Rack szekrény környékén porszívózik, közben véletlen egy adag kábelt a porszívóval kirántott, majd kis tétovázás után, találomra visszadugdosta a vezetékeket...
Ezóta hiszem el, hogy nem csak urban legend, amikor valakinek a lélegeztető gépét sikerült véletlenül legyilkolnia a takarító nőnek
-
p76
senior tag
válasz
fatal` #14674 üzenetére
Mi órákig teszteltünk 2 szerver közti kapcsolatot mire kiderült hogy valaki "véletlenül" kihúzta a másik szerverből a kábelt. A konkurencia géptermében volt a másik szerver ahová be se tehettük a lábunkat.
Aztán évekkel később tanfolyamon voltam egy ismert multi cégnél és mindenképpen meg akarták mutatni a szerverszobát. Ami nagy hiba volt nyáron rövidnadrágban, mert pár perc alatt jéggé fagytam.
Lehet hogy ott "véletlenül" ki kellett volna húznom néhány kábelt. Főleg a klíma tápkábelét -
-
Ezekiell
veterán
válasz
seredy #14667 üzenetére
Abszolút kezdőknek nem rossz tematika alapján, de legjobb esetben is csak alapokat tud adni - pl 3 óra CSS az semmire se elég (a későbbi 1.5 órányi Node.js+Express.js részről ne is beszéljünk, az kb a 0).
Szóval nem rossz, kezdésnek jó lehet (de 175 dollárt tuti nem adnék érte személy szerint).
-
válasz
axioma #14665 üzenetére
Nalunk egyszer egy algo-ra volt ilyen hulye pelda. Mar ki volt talalva, matematikailag bizonyitva, kitalaltuk a megfelelo implementaciot is, gyonyoru volt az egesz ugy, ahogy van, matematikai ES kod szempontbol is, csak eppen szarul mukodott. Amikor ennyire komplex dolog van, hogy idaig fajul a dolog, azt altalaban eleve minimum ketten csinaljuk, de sokszor akar harman-negyen (ok, az implementaciot mar nyilvan csak egy ember irja), mert az a tapasztalat, hogy egyszeruen tobb szem tobbet lat. Hat, most egyik se latott semmit, pedig vegigmentunk rajta vagy sokszor.
Odahivtunk egy extra embert, hogy nezzen ra, de nem magyaraztunk semmit, itt az "egyenlet", itt az implementacio, mondd meg hol basztuk el. Kb 30mp mulva mar rohogott. Egy + helyett egy helyen - volt az elejen. Numpad elgepeles, annyira trivialis helyen, meg a bonyolult dolgok elott, hogy mindenkinek egyszeruen atugrotta a szeme. -
seredy
tag
Sziasztok, valaki rápillantana erre a udemy-kurzusra?:
https://www.udemy.com/course/the-complete-web-developer-zero-to-mastery/
Mennyire tűnik a tematika alapján összeszedettnek, profinak? Az Újratervezést megcsináltam, alap HTML, CSS és JavaScript van meg, de azért ezeket megint átvenném, meg úgy látom, itt van egy-két projekt is. Terv később a frontend után a backend tanulása lenne, egyelore most frontend. Angollal szerencsére nincs gond.
-
disy68
aktív tag
az említetteken kívül az is tud segíteni, ha ilyenkor félrerakod a problémát és mással foglalkozol kicsit, csinálsz valami fizikai munkát, edzel, sétálsz, főzöl, mosol, akármi, persze ez nem minden esetben megoldható
nekem volt ilyen, hogy nagyon nyögvenyelősen ment a dolog, nem tudtam koncentrálni, elmentem gyorsan egy kört bevásárolni és hazafelé már azért siettem, mert meg is volt a megoldás, amin előtte vagy két órát görcsöltem
-
axioma
veterán
Jogos, egy fontos dolgot nem tettem hozza: a gumikacsa akkor jo, amikor maga az algoritmus vagy a spec. esetek/hibaagak lefedettsege a kerdes. Ha a hiba a kod megirasaban van, azt nagyon nehez eszrevenni [sajat] szemmel, hiszem mar 50x elolvastam ugyanugy (pl. valtozo nem eleg szelektiven kulonbozo nevu).
A "csak" kodhibara a debug vagy review jo (pl. random de lekovetheto nagysagu input belso reszeredmenyeit megnezni). A rendszerszintu mint a token, na hat az mar rendszerismeretet (vagy jobb esetben ha van log-olva a korabbi tipikus hibak listaja, akkor annak ellenorzeset) igenyli.
Ahogy az a mondas van a megvaltoztathatorol es beletorodesrol, itt is az a harmadik is nagyon fontos, hogy meg tudja az ember a fentieket kulonboztetni, es annak megfeleloen tovabb nyomozni. Ha nem a sajat hibambol van benne a problema, akkor me'g elvezetes is ez a felgongyolitesi folyamat, szerintem. -
válasz
axioma #14663 üzenetére
Igen, ilyen is van. Részemről volt már példa mindkettőre, arra is, hogy magyarázás közben rájöttem, arra is, hogy nem, hanem valaki más odaült, megnézte, és max pár perc múlva rámutatott, hogy ott van elszabva. Persze arra is volt már példa, hogy tényleg komplikált volt a dolog, nagyon, olyan módon, amit nem lehetett előre látni, és a vége az lett, hogy vagy négyen dolgoztunk rajta egy darabig, mire az kész is lett meg jó is lett.
-
axioma
veterán
Gumikacsa. Az elmagyarazassal rajossz, hogy hol van a lyuk a gondolatmenetben, mert a "masik" fel elott meg akarod vedeni. (En neha a ferjem hasznalom gumikacsanak, mert tul logikus az agyam es igy segit hogy o erti mirol beszelek, igy akar valoban segithetne is - de kb. egy kivetel volt hogy erdemben hozzaszolt, minden mas esetben maga a magyarazas oldotta meg, nem az o kerdesei vagy foleg tippje.) Egyebkent ezt mar vezeto tanartol is hallottam, odamegy a tanulohoz, magyarazd el nekem, es ahol elkezd lelassulni a gondolatmenet eloadasa, ott rakerdez, hogy miert is? Ugy hogy kozben oda se figyelt a tartalomra. Erdekes dolgai vannak az emberi agynak.
Mas kerdes hogy nem mindent old ez meg sajnos. Peldaul a specifikacioban (az adott esetben raadasul prog.verseny feladatszovegben, azok mestersegesek igy ritka a hiba vagy aluldefinialatlansag) egy benne rejlo ketertelmuseg nem tunt fel, es vadul kerestem a ket reszeredmeny kozul a masikban a hibat, holott az elsoben volt 2 sor kodnyira... szoval nem eleg biztosnak lenni hogy jo az algoritmusod, annak is biztosnak kell lennie, hogy a ke'rt feladatot oldja meg. -
Persze. Általában olyankor van, amikor "túl mélyre megyek". Mindenkivel előfordul, ilyenkor kell odahívni valaki mást, és megkérni, hogy bökjön rá a triviális dologra, amit nem látok. Voltam már ennek a szitunak mindkét oldalán elég sokszor, általában tényleg triviális a hiba / megoldás.
-
p76
senior tag
Nektek volt már olyanotok hogy egyszerűen megállt az agyatok?
Nem működik a program és egyszerűen nem értem miért nem -
Jim-Y
veterán
Sziasztok, van itt valaki aki mar elvegzett barmilyen (ISC)^2 kurzust? Engem az erdekelne, hogy milyen modszerrel keszultel fel a vizsgara?
Udv
-
y@g4n
tag
Helló, ha valakinek van tapasztalata, ismerőse aki
ELTE Autonómrendszer-Informatikus MSc-n tanul vagy hallott infót róla,
meg tudja osztani esetleg?
Ez az az irány ami érdekel, csak nem tudom van-e értelme még MSc-zni is, az fix hogy mélyebben belemegy a dolgokba. BSc-ből van még másfél évem ha a neptun meg a to is úgy akarja. -
fatal`
titán
válasz
Froclee #14647 üzenetére
A Twitter Scalat használ.
Én hobbiprojektet csináltam Javaban, egyébként meg .NET Developerként dolgozom 6 éve, teljesen mindegy melyiket tanulod először. Volt egy kisebb Scalas projekt is, azzal sem volt gondom (Java is lehetett volna, de Java6 volt a környezet - nem mostani történet - azzal inkább nem szenvedtünk
)
-
Ezekiell
veterán
válasz
elodman #14645 üzenetére
Ha választanotok kéne, h. Java v. C# coderré képezzenek, melyik mellet döntenétek és miért?
Amelyikkel az adott városban jobban el tudsz helyezkedni. Ennyi, semmi egyéb nem számít kb. Én .NET fejlesztőnek indultam, abban is írtam a diplomamunkám MsC-n (ami kicsit túlvállalt cucc volt, de sebaj, legalább sokat tanultam), az első munkahelyem is .NET volt, utána lettem iOS fejlesztő, majd JAVA, és azóta JAVAzok (10+ éve). Szóval teljesen mindegy, ígyis-úgyis képezned kell magad a szakmában - szóval azt tanuld elsőnek, amivel több helyre be tudod adni a CVd/jobb eséllyel felvesznek. -
-
fatal`
titán
válasz
elodman #14645 üzenetére
"Manapság gondolom ezek a fejlesztő területek léteznek - hazánkban keresett tudás szerinti sorrendben:
- web
- DB
- hw, embedded, automation
- játék
- tudományos cuccok, AI, op-rendszerek"
Attól függ, hogy nagy vagy kis céget nézel. Kis cégnél szerintem "DB" külön nem létezik. Még backend és frontend külön is ritkán, de utóbbi esetben is a DB egyben van a Backenddel általában (illetve szokott lenni Architect, aki tervez). De gondolom ez is változó."Ha választanotok kéne, h. Java v. C# coderré képezzenek, melyik mellet döntenétek és miért?"
Szerintem kb. mindegy, rengeteg dolog hasonló. Ha érted, hogy mi miért és hogyan van, akkor simán átképzed magad a másikra (szigorúan a nyelv szempontjából vizsgálva a kezdeti szinten). -
elodman
aktív tag
válasz
disy68 #14644 üzenetére
Wunderbar íly sokrétű megvilágításban vizslatni e témakört. Thanx mindenkinek.
Rövid googlizással azért a back-end-es oldalt emelik magasabbra az összehasonlításban (javadalmazásban is - kb. 40%-al, és bonyolultságban is pl. kritikai gondolkodás, algoritmusok, szerverek terhelhetősége, stb.)
Jah, nekem csak CRUD jutott ki kb. 20 éve (as/400 rpg, cl), ami finoman szólva undoritisz volt.
Manapság gondolom ezek a fejlesztő területek léteznek - hazánkban keresett tudás szerinti sorrendben:
- web
- DB
- hw, embedded, automation
- játék
- tudományos cuccok, AI, op-rendszerekKi tudnátok egészíteni a sort, v. van-e hozzáfűzni való?
No és ha még van kedvetek csevegni:
Ha választanotok kéne, h. Java v. C# coderré képezzenek, melyik mellet döntenétek és miért?
-
disy68
aktív tag
válasz
elodman #14639 üzenetére
"No és ált. a web-es dolgok és OOP prog. nyelvek (java, c#) élvezetesebbek munka során mint pl. a monoton CRUD azaz Database coding?"
Nem tudom hol van olyan, hogy non-stop crud hegesztés, szerintem sehol. Ha nem is full stack-el az ember, akkor is tud elég változatos lenni a backend is és a frontend is. Nekem az a tapasztalat, hogy a legtöbb projekt tud lehetőséget adni érdekesebb, izgalmasabb problémákra és feladatokra, de az biztos, hogy lesz előbb utóbb némi monotonabb favágómunka, illetve feladatok, amiket kevésbé élvez az ember.
-
-
Silεncε
őstag
válasz
elodman #14639 üzenetére
Messziről ránézésre... Aztán amikor vadászol, hogy mi az istennyiláért néz ki máshogy az oldal az egyik böngészőben mint a másikban és kiderül hogy az egyik nem támogat egy neked fontos CSS property-t, szóval hackelheted körbe, ugyanez egy csomó browser API-val, akkor azért elgondolkozol, hogy tényleg olyan egyszerű-e a frontend. De feladattól függ: ha egy totál 90-es évekbeli fullHTML oldalt kell csinálni, az jóval egyszerűbb, mint egy full reszponziv webapp. De persze backend oldalon is lehet csinálni egy minimál adatfeldolgozot SQLite-al meg teljes REST APIt. Nem lehet rájuk mondani, hogy egyik egyszerűbb mint a másik.
-
elodman
aktív tag
válasz
haxiboy #14630 üzenetére
Thanx az infokat.
Egyebkent a back-end dolog nem 10x bonyolultabb mint a talán művészibb látásmódot és szubjektumot igénylő front-end ?
Nekem legalábbis egyelőre kínai lenne pl. háttéradatbázis hozzáférést összedobni, míg egy honlap külseje jóval kevesebb szaktudást igényel - így messziről ránézésre.No és ált. a web-es dolgok és OOP prog. nyelvek (java, c#) élvezetesebbek munka során mint pl. a monoton CRUD azaz Database coding? Átélt már vki ilyet? Tán pár évi változatosságot minden terület nyújthat, aztán nem árt odébbállni.
-
haxiboy
veterán
-
axioma
veterán
-
fatal`
titán
válasz
dabadab #14626 üzenetére
Úgy tudom, ha céget csinálsz kell legalább 1 ember/tag/akárki, akinek van szakirányú végzettsége. Na most nekem semmilyen papírom nem volt.
De igazából mindegy is volt, legalább van valami sajtpapír, az esti OKJ-n keresztül lett végülis melóm is, úgyhogy amiatt megérte.
De a lényeg, hogy ott tanulni nem lehet semmit.
-
haxiboy
veterán
válasz
elodman #14628 üzenetére
Főállásként Dynamics NAV fejlesztő vagyok egy közepes méretű cégnél budapesten, a saját vállalkozásom pedig a hobbi projektjeim, otthon automatika hardverek/szoftverek és minden ami web (frontend/backend vegyesen).
Főleg a webes projektekből van bevételem most, bérkiegészítésnek elmegyUhh, mibe érdemes vágni ama fejszét kezdő Coderként, szerintetek?
Nem azért mondom mert konkurencia lennél, de a befektetett idő/ár a frontendes projekteknél nem a legjobb. Ha annyi projektem lenne hogy nem győzném, biztos hogy a backendesekkel foglalkoznék inkább. De ez csak az én véleményem, nem szeretek frontendezni mert túlságosan szubjektív a dolog, nehéz meggyőzni az ügyfelet hogy amit kitalált az nem szép/nem jó. Pl. lebeszélni az automatikusan induló zenélő videóról.
-
elodman
aktív tag
-
Ezekiell
veterán
válasz
elodman #14609 üzenetére
TPascal, IBM RPG, Assembly
Az, hogy ezekben mennyire vagy jó, 0 relevanciával bír egy "modern" nyelvben való kódoláshoz.Alkalmazás üzemeltetés nem idomított majom meló, elég távol van tőle. Sok helyen így hívják a devops-ot (tévesen), ami egy marha komplex szakterület.
Én is azt tudom mondani, mint a többiek: nézz utána, mi egy junior fejlesztő elvárt tudása (én is leírtam már ebben a fórumban, keress rá), és a szerint képezd magad otthon.
-
Silεncε
őstag
válasz
elodman #14606 üzenetére
Ha sok pénzed van meg lehet próbálni, megtanitanak kódolni meg még valamk munkát is kapsz a végén (bár em múltkor nézegettem, a GreenFoxnal az ajánlott minimum 200k bruttó...), jobb mint az OKJ, de az se az igazi. Neki kell állni otthon tanulni meg közben gyártani a referenciákat és azzal pályázni munkára.
Más: az mennyire normális, hogy 1-1 cégnél a felvételi körök között ilyen másfél-két hónapos szünetek is vannak? Már a második ilyenbe szaladok bele, én értem hogy hogy van más dolguk is, de minden visszajelzés nélkül ez sztem nem annyira korrekt...
-
elodman
aktív tag
válasz
cattus #14607 üzenetére
Kösz fatal & Cattus
Aha thanx.
Csak kis csoporthiányomat is szeretném a hosszú karantén időszak után enyhíteni.
No meg nyomatják az ingyenes Újratervezés programot (elég jó struktúra, de punk és / v hibásan gagyogó előadókkal), ezen is nyomulok, megáltjuk mi sül ki belőle:
"Továbbléphetsz különböző részterület programozói (mint amilyen a frontend vagy backend fejlesztő), alkalmazás üzemeltetői vagy szoftvertesztelői képzés irányokba"Valójában nem vagyok jó, hatékony, gyors programozó (TPascal, IBM RPG, Assembly), erre már rájöttem, de vmi kenyérkereset köllene.
Az alkalmazás üzemeltetés nem idomított majmoknak való ?
Pardon - csak tudatlan vok e téren. Lehet, h. ez is komplex, és sok tudást igényel.
(Igen a programozás is újabb kékgalléros szakma lett ) -
fatal`
titán
-
elodman
aktív tag
Üdv.
Szerintetek az OKJ-s kóder képzés ér vmit nyomorult hazánkban?
[link]Ha választani lehetne, melyik nyelvet tanulnátok belföldi elhelyezkedési lehetőségeket tekintve:
1- Java
2- C#
3- egyiket se, ne b@sssz mán' fel
4- egykutya -
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- új, bontatlan Kingston FURY Impact 32 GB KIT DDR4L-3200 SoDIMM CL20-22-22 memória / kisker garancia
- Asztali PC , i5 10400F , RX 6600 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- Bomba ár! Fujitsu H760 - i7-6820HQ I 32GB I 500SSD I 15,6" FHD I Nvidia 4GB I Cam I W10 I Garancia!
- LG 32" ívelt Monitor 32MR50C-B
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G8 - i5-1145G7 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Mi Note 10 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 8T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest