- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mindenki Z Fold7-et akar
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kikristályosodik a Razr 60
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Magisk
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
cattus
addikt
válasz
#79484416 #19997 üzenetére
Szerintem olvass utána hogy mostanában mi történik pl a ChatGPT-vel. Elkezd nonszensz szöveget meg halandzsát produkálni, nem egy cikket olvastam hogy a kódminősége is sokat esett az utóbbi időben.
Nyilván az AI fejlesztő azt fogja mondani hogy ez már akkora hipermegagigaüber technológia.
-
cattus
addikt
válasz
feka007 #19800 üzenetére
A feladat szerint 100 szolga nyitja-csukja az ajtókat, szóval ha így csinálnád akkor száz egymásba ágyazott ciklust kéne írnod.
Az elgondolás jó, hogy nyitva állással inicializálod a tömböt. A feladat leírásában felfedezhető egy mintázat. Az első szolga az összes ajtó állapotát megváltoztatja, a második csak minden másodikat, a harmadik minden harmadikét, stb. Ezeket vagy leírod egyesével, vagy írsz rájuk két ciklust, ahol a külső végigmegy a szolgákon, a belső meg végigfuttatja a szolgákat a tömbön. Plusz a boolean tömböt használsz, elég megflipelni az értékeket (
list[i] = !list[i]
), nem kell if ellenőrzést hívni. -
cattus
addikt
válasz
dabadab #19370 üzenetére
Pont hogy a "nincsenek típusok" a nagy butaság. Vagy szerinted akkor a typeof kulcsszó mire való? JS-ben annyi történik hogy ha egy adott típussal létrehozott változónak egy más típusú értéket adsz, akkor szó nélkül változik a változó értéke és típusa. Az automatikus typecast-ra meg kiváló példa a == operátor.
-
cattus
addikt
Nekem kellett dolgoznom nagyméretű JS kódbázissal bármiféle típusinformáció nélkül (elvétve volt PropTypes), soha többet. Extraként jó régi redux pattern is használva volt végtelen callback-kel meg prop drilling-gel ami méginkább megnehezítette a mindennapi munkát. Egészen frusztráló volt hogy ránéztem egy változóra vagy függvénye és nem tudtam milyen adatot takar / mik a paraméterei/visszatérési értéke.
Az automatikus typecast-ra meg az esetek 99.99%-ában úgysem lesz szükség, ha meg valami egészen specifikus eset miatt mégis, akkor TS-ben is megoldható.
-
cattus
addikt
válasz
Fitzgerald #17853 üzenetére
Wes Bos-féle Beginner Javascript amiről sok jót hallottam.
-
cattus
addikt
válasz
pmonitor #17697 üzenetére
A hozzászólásom egy erős túlzás volt arra hogy teljesen felesleges vagdalkoznod a valódi névvel / egyéb személyes adattal, mert egy anonim fórumon semmivel sem leszel tőle hitelesebb. Olyat meg nem láttam még hogy valaki saját magát doxxolja csak hogy látszólag megnyerjen egy vitát egy internetes fórumon, de láss csodát ilyen butus emberek is vannak.
A saját érdekedben meg szerintem jobban jársz ha megkérsz egy moderátort, hogy szedje ki az érzékeny adataidat a hsz-edből. Senki sem kíváncsi rá, senki szemében nem leszel hitelesebb, de neked csak árthat, ha ezek szabadon hozzáférhetőek az interneten.
-
cattus
addikt
Parancssor esetén ha SSH azonosítást használsz (GitHub, GitLab, Bitbucket tud ilyet, más eddig még nem használtam), akkor nem kell jelszót megadnod.
Grafikus kliensek közül én egyedül a Gitkraken-t használtam egy kicsit, aztán visszatértem a terminálhoz, de emlékeim szerint az megjegyzi a bejelentkezési adataid.
-
cattus
addikt
válasz
pmonitor #16960 üzenetére
Lehet én siklottam el felette, de te felvállaltad a teljes neved / munkahelyed / lakcímed / TAJ számodat? Mert enélkül sajnos nem tudok bízni az ide linkelt kódjaidban. Kérlek mihamarabb fedd fel személyazonosságodat, enélkül ugyanis kénytelen leszek feltételezni, hogy vaj van a füled mögött.
-
cattus
addikt
válasz
Netszemete #16872 üzenetére
Mondjuk JSON esetén pont van külön string és number típus, szóval abban az esetben pont nem kell konvertálni egyikből a másikba. De általánosságban szerializálás / deszerializálás során nincs konvertálás típusok között.
-
cattus
addikt
válasz
Netszemete #16692 üzenetére
A tutorialok általában nulláról indított projekten vezetnek végig, és elsődlegesen a framework bemutatása a céljuk, így teljesen érthető hogy miért a code-first módszert alkalmazzák (nem kell potenciálisan ismeretlen SQL parancsokkal bombázni a tanulni vágyókat). A te esetedben több értelme van a DB-first megoldásnak, ahogy előttem is mondták, teljesen szituációfüggő, hogy melyiket érdemes alkalmazni.
-
cattus
addikt
válasz
böng ész ő #16676 üzenetére
A Disqus szerintem tipikusan akkor van használva, ha valaki szeretne egyszerűen kommentelési lehetőséget hozzáadni az oldalhoz, de nincs kedve saját megoldást lefejleszte(t)ni. Statikus oldalakhoz is egyszerűen hozzáadható, így nem kell csak ezért egy teljes backendet felhúzni authentikációval meg adatbázissal meg mindennel.
-
cattus
addikt
válasz
böng ész ő #16673 üzenetére
Az a helyzet, hogy rengeteg kérdés, amit akár én is feltennék egy fórumon, már fel lett téve és meg lett válaszolva. És az ilyen fórumokat kezelő moderátorok teljesen érthetően nem akarják mindig az ezredszerre is feljövő ugyanolyan kérdést megválaszolni. Ezért nekem mindig az az első hogy keresek addig, amíg nem találok valami infót, ami már létezik az interneten, és ha tényleg kimerítettem mindent, akkor kérdezek meg valamit (de ez a legtöbb esetben nem is szükséges). Mondjuk én kb. csak ide járok, meg ha mondjuk egy OSS package-ről van szó, akkor annak a GitHub oldala szokott lenni a default. Stackoverflow-ra nem is regisztráltam még, mert elegendő kereséssel mindig megtaláltam a nekem szükséges infókat.
-
cattus
addikt
válasz
zsolti_20 #16644 üzenetére
document.getElementById("box1").value = document.getElementById("box2").value = "kecske";
vagy
["box1", "box2"].forEach(id => document.getElementById(id).value = "kecske");
Meg még biztos van rá sok egyéb módszer, de most ezek jutottak eszembe. De érdemes megfontolni, hogy sokszor a rövidebb kód nem biztos hogy jobb, gyakran az olvashatóság rovására megy a sorok számának kényszeres redukálása.
-
cattus
addikt
BProf:
- egyetemi képzés, BProf diplomát ad a végén (nem BSc)
- elvileg "gyakorlatorientáltabb", kevesebb matek, utolsó évben egyetemmel szerződést kötött cégnél lévő projektmunkán tudsz dologzni
- BME-n 3 éves, tehát 1 félévvel rövidebb, mint a BSc, tárgypótlással lehet menni MSC-reHa külföldre mész, szerintem még kevésbé nézik a diplomádat (vagy hogy eleve van-e, nekem se számított), mint belföldön, tekintve hogy még nagyobb lehet a szórás az országok között és jóval kevésbé ismerik a külföldi egyetemeket.
-
cattus
addikt
válasz
pmonitor #15750 üzenetére
Egy alapvető dolgot úgy látom még mindig nem veszel figyelembe: ez egy önkéntes fórum, ahova emberek a szabadidejükben járnak hogy másoknak segítsenek / segítséget kérjenek másoktól. Nem egy szolgáltatás, senki sem kap kompenzációt azért mert ide kommenteket ír. Mindezt ennek megfelelően kell kezelni, ezt te jól láthatóan nem érted vagy nem akarod megérteni.
-
cattus
addikt
Nagyon sokan ragaszkodnak a Java-hoz, mert a rendszereiket abban írták meg, és végtelenül költséges lenne átírni pl. NodeJS-re. De pl. a Kotlin tökéletes arra, hogy szépen lassan leváltsa a Java-t, és még csak architektúrát se kell váltani hozzá. Emiatt én jóval inkább javaslom új projektekhez a Kotlint, mint a Java-t.
-
cattus
addikt
válasz
#95561216 #14089 üzenetére
> Nem az beuszós effektes hipszter szar, ahol az egész honlapon van két sor, és bármi érdemi dologért a pdf-ben csatolt doksikat kell letölteni.
Az ilyeneket nem a framework-ök okozzák, hanem a fejlesztők. Sima HTML+CSS+JS-sel is lehet feleslegesen bonyolult oldalakat csinálni és Angular-ban is lehet végtelenül egyszerű és egyértelmű webappokat gyártani.
Ha jól értem te inkább egy backendesnek is egyszerű rendszert szeretnél, ebben az esetben a stimulus-t vagy az alpine-t tudom ajánlani. Ezeknek a lényege, hogy meglévő HTML-t tudsz vele könnyebben kiegészíteni, viszont újrafelhasználható komponenseket írni nem feltétlen egyértelmű.
-
cattus
addikt
válasz
Silεncε #13884 üzenetére
Androidra meg JavaAndroidra Kotlin vagy React Native.
mokus1: Ha webezni akarsz, akkor a HTML-CSS-JS szentháromságot mindenképp ismerned kell. Aztán ezután el lehet menni frontend irányába (JS keretrendszerek, mint React, Angular, Vue vagy Svelte) vagy backend irányba (Laravel, Ruby on Rails, Node.js, SpringBoot).
-
cattus
addikt
válasz
K1nG HuNp #13317 üzenetére
Bár én is webfejlesztőnek nevezem magam és alapvetően tetszik a jelenlegi JS ökoszisztéma, azért azt tegyük hozzá, hogy azért elterjedt a JS frontenden, mert a böngészők azt tudják értelmezni. És ha valamit dinamikusan akarsz kezelni, akkor nincs is más lehetőséged (illetve vannak nyelvek, amik JS-re fordulnak, de végső soron ugyanott vagy).
-
cattus
addikt
Ha a mobilapp valós igény, akkor én azt mondanám, hogy React + React Native (vagy esetleg Angular + Ionic), hozzá valamilyen backend (ha jól nézem, a CakePHP erre bőven alkalmas). Ha a mobilapp mégse kell, akkor használd azt, amit eddig.
Mit értesz az új Google nyelv alatt?
-
cattus
addikt
válasz
BTminishop #13055 üzenetére
De, vannak ilyen csak nyári programok, jellemzően nagyobb cégeknél.
-
cattus
addikt
Kis kiegészítéssel élnék: nálunk is van ilyen, én nem voltam (és nem is tervezek), de a kollégáim igen. Leginkább arról szólt, hogy megtanítsák, hogy a cégen belül hogyan használják az adott technológiákat, illetve milyen metodikákat használnak a mindennapokban. A végén meg kiscsapatos projektmunka volt, céges feladatokkal. Azt még érdemes megjegyezni, hogy az ilyenek után x évig (nálunk 2) írsz alá szerződést, és ha az idő lejárta előtt mondanál fel, akkor a fennmaradó idővel arányosan kell visszafizetni a képzés költségét.
-
cattus
addikt
válasz
Citroware #12785 üzenetére
Tisztában vagyok vele, elég mélyen benne vagyok.
Viszont bármennyire is szomorúan tekintek a jelenlegi egyetemi képzés helyzetére, és látom, hogy hány helyen lehetne még javítani, még így is többre tartom, mint a fent említett párhónapos intenzív képzéseket. Kicsit olyan érzésem van tőlük, mint a "Kigyúrta magát 4 hét! Nézd meg hogy" felirattal operáló guglifordítóval magyarnak álcázott hirdetések. "Programozóvá válsz x hónap alatt!", szól ma a mondás, de a kétségeim ugyanúgy fennálnak ezzel szemben, mint a gyors izomnövekedést ígérő csodareceptekkel szemben.
Én a szakkollégiumnak vagyok nagyon hálás, anélkül most sokkal hátrébb lennék. És ezt nem nagyon tudja semmi helyettesíteni.
-
cattus
addikt
Felesleges a két képzésre járó embereket összehasonlítani, mivel (és ez minden ilyen vitánál előjön, direkt nem akartam leírni ezredjére is), hogy egyetemet is végezhet teljesen hozzá nem értő, és bootcampből is jöhet ki jó szakember. Arra szerettem volna rávilágítani, hogy véleményem szerint (és javítson ki bárki, ha tévedek), az két képzés között alapvető hozzáállásbeli különbség van: míg az egyetem szeretne belőled mérnököt (vagy programetervező informatikust) nevelni (több-kevesebb sikerrel), addig a bootcampek az éppen divatos igényeket igyekeznek kiszolgálni a cégek felől. Emiatt nem tartom sokra ez utóbbiakat, mert nem a hallgatók érdekeit nézik elsődlegesen (minél könnyebben tudjon domain-t váltani, legyen meg a "mérnöki szemlélete"), addig az utóbbiak a velük szerződtetett cégek érdekeit nézik elsődlegesen. Egy cikket olvastam, asszem az index csinálta a kódoló sulikról, amiben az egyik ilyen tanár elmondta, hogy amit két éve leadtak, az ma már semmit sem ér. Na ezért nem hiszek ezekben a világmegváltó csodákban, mert nem hosszú távra képzik az embereket, ami pedig az ő érdekük lenne, ha tényleg komolyan gondolják a progamozósdit, és nem csak az átlagnál magasabb kezdő fizetés kellemes illatot hozó szele csapta meg az orrukat.
-
cattus
addikt
válasz
Citroware #12775 üzenetére
Az ilyen programozó bootcampek egy valamire jók: a szerződött cégeknek olcsó, gyorsan betanítható embereket adnak, akik el tudják végezni azt a feladatot, amire megtanították őket. A frissdiplomás általában nem azért értékesebb egy cég számára, mert ott a papír a kezében, hanem mert ha eléraknak egy számára addig ismeretlen / kevésbé ismert problémát, akkor gyorsabban tudja azt megoldani, mint aki három hónap alatt megtanult összerakni egy zenelejátszót JavaScriptben. Ha valaki meg egy ilyen kurzus után nettó 1.6M JMF-et keres, az vagy olyan pro eleve, hogy nincs is szüksége ilyen bootcamp-re, vagy hazudik.
Vagy csókosnál dolgozik. -
cattus
addikt
válasz
bandi0000 #12568 üzenetére
Én munkából (Angular) kifolyólag főleg TypeScript (+CSS, HTML, JS), meg szakkolis tevékenység folytán Ruby (on Rails), egy kicsi Go meg Python. Meg most ismerkedek az Elixir-rel (+Phoenix framework).
C++, C#, Java-t tanultam egyetemen de már nem használom (pedig elég nagy C# fan voltam, de már elmúlt
).
-
cattus
addikt
válasz
bandi0000 #12554 üzenetére
Tekintve, hogy a gyakran használt karakterekhez(ilyenek pl a []{};"|:) kevesebb gomb lenyomása szükséges, meg kódolás közben úgyse kellenek az ékezetes magyar karakterek, így én kódolásra angolt használok (abból is a US, ISO billentyűzeten). Bár már nagyjából megtanultam vakon gépelni, így a feliratozás nem is nagyon számít, de kiosztásból kódolásra mindenképp az angol a preferált.
-
cattus
addikt
válasz
Chesterfield #11871 üzenetére
MVA-n nézz körbe.
-
cattus
addikt
válasz
DrojDtroll #11566 üzenetére
nomnoml.com esetleg?
-
cattus
addikt
válasz
bandi0000 #10745 üzenetére
Első kommentezett sor: azt csinálja, amit leírtál
Második kommentezett sor: bekér a standard bemenetről max darab számot és be is teszi a tp tömbbe. Ha jól értem akkor azért rakta a beolvasást (
cin >> t[i]
) a ciklusfeltételbe, hogy ellenőrizze, hogy helyes volt-e a bemenet, bár ez szerintem nem túl szerencsés ebben a formában, mivel a cin az egystd::istream&
-t ad vissza, amit logikai kifejezésben kiértékelni nem biztos, hogy a legszerencsésebb, de ezt majd a nálam okosabbak megmondják.// system("pause") használatáért körmöst osztogatnék.
-
cattus
addikt
válasz
K1nG HuNp #10507 üzenetére
BME-re felvesznek már 370 pont körül. Általánosan elmondható, hogy bekerülni nagyon könnyű, de kiesni is.
#10510: változó. Sokan első félév után jönnek rá, hogy nem is akartak programozók lenni, csak meg kellett valamit jelölni, meg hát az IT-ban sok pénz van és akkor miért is ne. Aztán rájönnek, hogy bizony rengeteg munkát és energiát kell beletenni az embernek, ha tisztességgel el akarja végezni.
-
cattus
addikt
válasz
#45946624 #10105 üzenetére
Szia!
Először is jó lenne valamilyen irányt venned, hogy mivel is akarsz foglalkozni. Mert nem mindegy, hogy web, alkalmazás, játék, vagy hardwareközeli programozással szeretnél inkább foglalkozni, mert ezekhez mind más-más megközelítés szükséges. De ha mindenképp kéne valamit mondani kezdésnek, akkor tessék:
Itt tényleg 0-ról van kezdve, magyarul le van írva minden, C nyelvről esik szó. A mester szintig meg nincs olyan egységes anyag szvsz, ami eljuttatna, főleg, hogy nagyon sokfelé szerte tud ágazni az egész programozás.
-
cattus
addikt
Hali!
Tudnátok ajánlani olyan oldalakat, ahol gyakorolhatnám az OO programozást? Arra gondolok, hogy kiad különböző feladatokat. A nyelv igazából mindegy, csak arra lenne szükségem, hogy feladatokat, problémákat állítson elém.
-
cattus
addikt
-
cattus
addikt
Hi!
Hirtelen nem tudok jobb topikot, így itt kérdezem meg: Visual Studio-ban létre lehet hozni UI preseteket? Pl. hogy bizonyos ablakokat kitegyen külön, meg hogy mit hova dokkoljon. Pl. gondolok itt arra, hogy ha megnyitok az UWP projektet, akkor jó lenne egy kattintással beállítani, hogy melyik ablak hol legyen.
-
cattus
addikt
válasz
Simivok #8818 üzenetére
Én függvényekkel oldanám meg. Ez lehet először bonyolultnak fog tűnni. Az én megoldásom jóval bonyolultabb, mint amik előttem elhangzottak. Annyiban "tud többet", hogy i-re folytatja, n-re kilép, minden más karakterre pedig újra megkérdezi, mit akar a user.
#include <iostream>
using namespace std;
void masikKarakter();
void todo();
void todo()
{
double a, b;
cout << "Kerem az A valtozo erteket, ami egesz szam!" << endl;
cin >> a;
cout << "Kerem a B valtozo erteket, ami szinten egesz szam!" << endl;
cin >> b;
// Számítások:
cout << "\nAz a valtozo erteke 1-gyel novelve: " << a + 1;
cout << "\nOsszeguk: " << a + b;
cout << "\nKulonbseguk: " << a - b;
cout << "\nHanyadosuk: " << a / b;
cout << "\a\n\n\n\n\n\nKoszonom, hogy az en programomat valasztotta!" << endl;
cout << "Szeretne folytatni (i/n):" << endl;
char c;
cin >> c;
// választ, hogy a felhasználó i-t, n-et, vagy a kettőtől kölönböző karaktert adott meg, a switch megfelel az egymásba ágyazott if - elseif -eknek
switch (c)
{
case 'i':
todo();
break;
case 'n':
return;
break;
default:
masikKarakter();
break;
}
}
void masikKarakter()
{
char e;
cout << "Nem megfeleo karakter. Szeretne folytatni (i/n):" << endl;
cin >> e;
switch (e)
{
case 'i':
todo();
break;
case'n':
return;
break;
default:
masikKarakter();
break;
}
}
int main()
{
todo();
return 0;
} -
cattus
addikt
válasz
PumpkinSeed #8387 üzenetére
Megerősítem az előttem szólót (bár a nyelvet én sem ismerem). Az a gond, hogy az i nevű változót kétszer is létrehoztad, egyszer float64-ként a var-ban, egyszer meg int-ként a for ciklusban.
-
cattus
addikt
Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek.
-
cattus
addikt
-
cattus
addikt
Sziasztok!
Windows Phone 8-ra szeretnék elekzdeni fejleszteni. Egy kis C++ előismeretet már szereztem, de szeretném tovább bővíteni a tudásom e téren. Ehhez keresek valami jó oktatóanygot.
-
cattus
addikt
válasz
Mr. Erikszon #7474 üzenetére
Előttem már kb. leírták, nagyjából hogy néz ki, de itt van nyelvhűen:
szöveg:=IntToStr(szam);
szöveg:=LeftStr(szöveg,1,2)+LeftStr(szöveg,4,2);
szam:=StrToInt(szöveg);Ehhez viszont a uses-hoz kell a StrUtils, ha jól emlékszem.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- HP, Dell és Lenovo BIOS jelszó eltávolítás, 1 hét próba garival
- Új, Apple iPhone 16 Pro, 128GB, sivatagi titán, 3 év garancia
- ÚJSZERŰ! HP ProDesk 600 G6 SFF - i5-10500 (6 mag!) / 16GB DDR4 / ÚJ! 512GB NVMe SSD / HDMI / USB C
- Minőségi üzleti! HP EliteDesk 705 G1 SFF - AMD A8 7600B / 8GB DDR3 / 128 SSD + 500 HDD / Radeon R7
- PC - Hardcore Gamer - Snowflake Edition - i7-14700K / RTX 4070Ti SUPER / 64GB DDR5 RAM / 2TB SSD
- Apple iPhone 14 Pro Max (USA Model) / 256GB / Gyári függeteln / (CSAK E-SIM) / 12 Hó garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3033, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3058
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest