-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Silεncε
őstag
válasz
seredy #14797 üzenetére
Btw, ha erre a fórumra kell, van unofficial PH app: [link] De nyilván sokkal nagyobb fun, ha magadnak csinálod, a topic összefoglalójában (amit linkeltem) megvan a régi verzió forráskódja [link]
De ha korábban nem programoztál még, akkor szerintem nem ezzel kéne kezdeni. Ha appokat akarsz csinálni, kezdj neki Javat vagy megjobb, ha Kotlint tanulni +Android fejlesztést
-
-
seredy
tag
Sziasztok, abszolút laikus kérdés: pár hónapja hobbiból foglalkoztat a programozás, és múltkor eszembe jutott, hogy vajon hogyan lehetne megírni egy olyan alkalmazast, ami ennek a forumnak az egyes hozzászólásait tudná kilistázni, topikokra lebontva, attól függően, hogy milyen témákra iratkozom fel előzetesen? Tehát kb. mint egy RSS-olvasó, csak fórummal.
Szóval egy ilyet osszedobni hogy lehetne? Nehéz ez? (Tudom, semmitmondó kérdés, de mégis... tanulással, tutorialokkal utána lehet járni?). Van valamilyen nyelv, amit kimondottan hasonló problémákra lehet használni? És milyen címszavak alapján keressek ehhez valami útmutatót? Koszonom, ha valaki hozzászól ehhez
.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
DrojDtroll #14795 üzenetére
most néztem a felületen, de nem láttam, szerveren mit kellene kitörölni ami megoldhatná a problémát?
Mondanám, hogy a kód szar vagy a build def, de eddig működtek, és most 1 csapásra elszáll
-
bandi0000
nagyúr
válasz
DrojDtroll #14793 üzenetére
Hàt ez jó kérdés, ma megyek be, hogy lehet ezt kideríteni?
-
bandi0000
nagyúr
Használ valaki TFS build szervert?
Eléggê új vagyok a cégnél, de nincs már ott aki konfigolta, viszont az Android build nem akar lefutni, se az új, se a régi, ami már lefutott, teljesen lehetetlen hibát dob, hogy class name duplicated, de nyilván nem az, ezért gondoltam, hogy valami beakadhatott, de fogalmam sincs hogy kellene cache-t törölni
-
Froclee
őstag
Mi is keményen kihasználjuk a remote containers-t, mert akadnak ősrégi Python libek amik csak Linux alatt futnak.
-
Nem tudom, de par napja flasheltem WSL2 alol ESP32-re valami programot, amit C-ben irtam. Raadasul a Visual Studio Code meg Windows alatt futott Remote-WSL kiegeszitovel, ami egeszen egyszeruen fantasztikus. Lenyeg, h a VSC Windows alatt fut, reszponziv, etc. de a fajlrendszer, amit hasznal, az lehet tavoli gepen SSH-n keresztul vagy WSL-ben is. Es NEM, nem olyan, mint az sshfs, mert a language server a tavoli gepen fut, ergo az egesz iszonyu gyors, es egy nagyon gyenge laptopon is dolgozhatsz egy eros tavoli gepre.
-
coco2
őstag
Igen, azt találtam meg, és a 6.2 pontban ha nyomogatom azt a gombot akárhányszor, nem történik más, csak egy visszajelzés: nem tudja telepíteni.
@Silence: "Linuxos Windows-alrendszer" ott van a pipa.
-
martonx
veterán
Pedig le van ez írva: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/install-win10
-
coco2
őstag
A "teljes" linuxot illetően átfogalmaznám a kérdést egy példa szerint. Elindítok egy terminal-t. Lefordítok ott egy programot, ami mondjuk annyit tesz, hogy udp port 4444-en kapott csomagokat átdobája udp port 5555-re. Elindítom a programot, ott hagyom háttérben. Lezárom a terminal ablakot. Aztán indítok win felületen egy másik programot, ami figyel 5555 porton bejövő adatra, és csomagokat dobál 4444 portra localhoston. Vissza fogja-e kapni az a windows program mindazt, amit kidobált 4444-re?
-
coco2
őstag
válasz
martonx #14781 üzenetére
Kipróbálnám, de a win folyton azt jelzi a win store ubuntu image lehúzásakor, hogy valami hiba történt, és nincs eszköz, amire telepíthetné. 2004-es win 10 pro. Gyanítom, még kísérleti állapotban van. Egyenlőre a telepítése is olyan kutyaszájából rángatott micsoda. Konzolos képernyőn dobálni elevated parancsokat - és az az összes help a microsoft oldalon - nem igazán a kiforrott "windows experience".
Ha bárki esetleg telepítette már, és ismeri a rigolyáit, egy tippet megköszönnék, mi lehet a baj vele.
-
Ez egy rendes virtualizált Linux. Ha bekapcsolod, akkor a Windows és a Linux is virtualizált lesz, csak a Windows lesz a root partition, a Linux meg a child partition. A Windows kapja meg az eszközök nagy részét direktben, de nemsokára jön a GPU hozzáférés a Linux oldalon.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Van itt aki használja a windows subsystem for linux nevű dolgot? Blogokból nem igazán sikerült kiderítenem, mi is az valójában? Csak egy sima bash, amit ha lezárok, elveszik minden, akárha csak egy elindított és leállított script lenne? Vagy egy komplett linux fut a háttérben, amire a bash ablak csak egy terminál és ami futni fog a lezárása után is?
-
penge111
addikt
Sziasztok!
Nagyon off dolog, szóval kíváncsi voltam erre az állami újratervezési programra, elméletileg sikerült is, a kompetencia teszten is részt vettem 69% lett, de még nem jött értesítés, hogy ez mit is jelent. Szóval októbertől ezek közül lehet majd választani: Java-programozó, Webfejlesztő-frontend, tesztelő- vagy üzemeltető. Ezek közül melyik piacképes, mi az amit relatív nem nehéz megtanulni, elsajátítani. A weblap programozós részek alatt is volt ahol letettem a hajam
Köszi előre is!
Ui: melyik felnőttképzési céget javasoljátok: CodeCool Kft., Green Fox Academy Kft.,QTC Kft. vagy aTraining 360 Kft-t
-
Domonkos
addikt
válasz
instantwater #14765 üzenetére
Pedig ha valami, akkor az erre valo atszokas az egyik legjobb befektetes, a helyes gepiras megtanulasa utan. Az 1-2 het atszokassal eltoltott ido (ami alatt azert nem teljesen 0 a produktivitasod!) a kovetkezo 10-20 evben, boven megterul azaltal, hogy egyenesen tarthatod a csukloidat es vallszelessegben a kezeidet.
Utana valoban fura lesz a hagyomanyos billentyuzet, de fokepp azert, mert kenyelmetlennek vagy fajdalmasnak fog tunni a hasznalata. Nalam ez volt az egyik ilyen tipikus "miert nem valtottam mar korabban?" felismeres.A normalis szek utan szerintem ez a masodik legfontosabb ergo szempontbol.
-
p76
senior tag
-
dqdb
nagyúr
Részemről Thatsit és meg tudom erősíteni az összes érvedet. Ez a minimalista háttámlával annyival nyújt többet, hogy hátra is lehet dőlni vagy nyújtózni, ha úgy alakul éppen. Német eBayen egész jó áron lehet venni felújított darabokat.
Nem a térdre kerül a súlypont, hanem a lábszárra, és ahogy helyezkedsz a székben, sosem pontosan ugyanoda. Térdepelni sem kötelező, sokszor az egyik lábam a földön van (vagy akár mindkettő).
-------Az a jó az RGB mániában, hogy szinte az összes ilyen eszközben alacsony frekvenciás, 100-200 Hz közötti PWM-mel szabályozzák a fényerőt (érdemes megnézni videókat billentyűzetről, házról, mind vibrál), és a legtöbbször a periferiális látómeződben vibrálnak tönkretéve az ergonómiát. Ha pedig valaki direkt azért vett flicker-free monitort, hogy ne vibráljon, akkor egy RGB csodával helyből keresztül is húzta annak a hatását.
Leopold, Varmilo, Filco, IKBC vagy az olcsóbb kategóriában Cherry G80, ezek munkabillentyűzetek.
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
instantwater #14756 üzenetére
Azért a Hermann Miller alatt is van élet, az már a csúcs, ahol a nevet is megfizeted vastagon. Én most spec arra gondoltam, hogy "szeretnék egy kényelmes, strapabíró széket, van rá 30k-m mit ajánlotok". Egyébként meg mindegy milyen szék, ha 0-24-ben ülsz egészségtelen lesz, szóval mozgásban kell maradni.
-
válasz
instantwater #14759 üzenetére
Ja, oké.
-
válasz
Domonkos #14760 üzenetére
Nem, mert
- nem fix terdeploszek, hanem hintazok rajta
- nem kötelező terdelni
- néha állva használom az aszaltSzóval a lényeg, h ne statikus pózban legyek egész nap. Erre tökéletes. Amiota ezt hasznalom, nem köt be a nyakam, stb.
A terdnek a legfontosabb a sok mozgás, például futás, biciklizés. A statikus pozoktol szép lassan eltűnik az izuletkozi folyadék. Most ki kellett hagynom 2 hónapot a futásbol, a végére kezdett szar lenni a térdem, aztán most 3 hét (18 alkalom) futás után megint fasza.
-
-
válasz
instantwater #14756 üzenetére
Mennyi ideig tart ki egy szek? Tiz evig? Mennyi az, evi szaz font? Napi szaz forint, hogy kenyelmesen ulj?
(En nem kedvelem a tamlas szekeket, egyebkent, nem az a lenyeg szerintem, h jo pozicioban ulj egesz nap, hanem hogy valtoztathasd a testtartasod, ezert nekem Varier Balans + allithato magassagu asztal van, de ezek se olcsok.)
-
Én a nyugat-európai fizetésemmel is könnyfakasztónak találom a többszáz fontos szék árakat. Inkább kértem egyet az irodából, úgyis otthonról dolgozik az egész cég.
Ugyan noname, de egész kényelmes.A Herman Miller féle többszáz fontos árcédulát nem lehet megmagyarázni.
Az Aeron egész kényelmes, de a Sayl? Az simán csak drága és kényelmetlen pedig előszeretettel veszik tucatjával a cégek. -
-
válasz
tboy93 #14750 üzenetére
Mecha billet max akkor tudsz használni ha remoteban otthon egyedül dolgozol. Egy irodában a 3. sor kódod után vágnak fejbe a többiek.
Varmilo MX Silent Red kapcsolókkal, halkabb, mint a legtöbb ollós meg gumidómos cucc - bár az is igaz, hogy enélkül is remekül el lehet lenni
-
Ispy
nagyúr
válasz
tboy93 #14750 üzenetére
Tény és való, hogy a mecha nem való mindenhová, de azért sznobságnak nem nevezném. A programozó fő eszközei, amiket napi 24 órában használ, az a monitor, a bill, az egér, és ahogy te is mondod a szék. Na ezekből nem szabad a legolcsóbbakat venni, mert nagyban befolyásolják a munkavégzés minőségét. Egy jó asztalos sem parkside gépeket vesz a műhelyébe, hanem dewaltot, jó esetben. Egyébként 50k bill esetében nem a sznobság, hanem kb. a belépő szint, ennek akár a 3x-át is el lehet verni, egy kellően nagy ips monitor (esetleg 4k-s), meg nem 60k-nál kezdődik. Laptotpból sem véletlenül létezik az üzleti kategória, mert minden ami nem ebbe tartozik, azt nem napi 8 órás munkára tervezték, szét fog hullani, nincsen támogatása, nincsenek hozzá alkatrészek, stb., persze lehet kísérletezni 200k-s játék gépekkel, de ajánlani munkára felelőtlenség lenne. Egyébként mindenki arra veri el a pénzét, amire akarja.
A szék meg a másik téma, ha azt mondom, hogy egy normális szék 150k-nál kezdődik, akkor is jönni fognak, majd a sznobság jelzők, pedig az igazság az, hogy a pénzük kb. semmit nem ér, ezért vannak ezek az árak. Ha egy ny. európai fizetéshez nézed ezeket, akkor semmi extra nincsen egyikben sem (munkaeszközként tekintve).
-
Ez már azért kicsit sznobság
Mecha billet max akkor tudsz használni ha remoteban otthon egyedül dolgozol. Egy irodában a 3. sor kódod után vágnak fejbe a többiek. Szvsz programozásra egy olcsó belépő led ips is bőven jó, de inkább kettő. Mindjárt nem 100k. Minek színhelyes megjelenítés kódoláshoz? Amit fura hogy senki nem említ, de nálam 100x előrébb való, a megfelelő szék.
-
válasz
fatal` #14748 üzenetére
Laptopvásárlásról kérdezett a kérdező.
Én is asztali perifériákkal püfölöm a céges XPS13at, mert azon hosszútávon nem lehet dolgozni, viszont kevés helyet foglal az asztalon, és könnyű hordozni.Van mellé kényelmes billentyűzet, egér, monitor.
De továbbra sem vennék Paviliont munkára.
-
fatal`
titán
válasz
instantwater #14733 üzenetére
"Az igazi programozó minimum Dell Latitude 5xxx vagy 7xxx et használ"
Akkor én nem vagyok igazi programozó, asztali gépet használok itthon is és a melóban is, mindkét helyen százéves MS Office billentyűzettel és tökéletesen elvagyok vele, pedig nem éppen lassan írok. -
-
válasz
Egy új MBP billentyűzete messze jobb, mint egy XPS-e. Nem tudom, miről beszélsz. (most küldtem vissza egy vacsiúj XPS9500-at i9-el, egy rakás szar). Lenovo oké, MBP szintén.
-
Silεncε
őstag
-
-
BProgrammer
lelkes újonc
Igazából már nagyjából adtatok tippeket + írtam ugye a linkelt csoportba is. Köszi mindenkinek még egyszer!
-
Ispy
nagyúr
válasz
BProgrammer #14736 üzenetére
Mobil i7 talán 30%-kal erősebb max., cserébe sokkal jobban melegszik, szóval csak olyan gépbe szabad megvenni, ami le is tudja hűteni, mert különben vettél egy drága i3-at. De mihez kell ennyi power?
-
válasz
BProgrammer #14736 üzenetére
Akkor mi a kérdés?
-
BProgrammer
lelkes újonc
válasz
"Ami minimum az egy i5 de inkább i7 proci"
Ez így nagyon tág. Nem ilyen egyszerű, hogy az i7 az inkább. Egy újabb generációs i5 simán lenyomhat egy régebbi i7-et. De még azon belül is rengeteg típus van. Nagyon sok paramétertől függ.
-
martonx
veterán
válasz
BProgrammer #14723 üzenetére
Munkához, csakis AMD procis gépet szabad jelenleg választani, abból is az új 4XXX procisokat. 16GB memória kelleni fog, ahogy az 512GB SSD is. Aztán, hogy ezen peremfeltételek mentén pontosan melyik gyártó melyik gépét fogod választani, az szerintem kb. mindegy.
-
Ispy
nagyúr
válasz
BProgrammer #14732 üzenetére
5 év sok idő, a laptopok minősége erősen lefele tendál, még az 500k-s gépeknél is, megy a spórolás 1000x, sajnos. Egy 5 éves thinkpaddal vagy 6000-es latitude-el agyon lehetett verni egy embert, egy mai gépet hozzávágnál lehet meg se érezné.
-
válasz
HP Pavilion bölcsészcicáknak van, mert olyan széééép.
Az igazi programozó minimum Dell Latitude 5xxx vagy 7xxx et használ, ha van elég büdzsé akkor XPSt vagy Lenovo ThinkPadet.
Azok nem törnek szét egy év után, és nem is olvad ki belőlük a forrasztás a gyenge hűtés miatt.MacBookot most hagyjuk. A szoftverrel még nem is lenne nagy baj, de az a billentyűzet az kínzás.
Ha nem fontos a grafika, akkor dedikált videokártya sem kell.
Ami minimum az egy i5 de inkább i7 proci, 16 GB RAM, és legalább 512 GB NVME SSD.
-
BProgrammer
lelkes újonc
Hat ezek nekem is elég nagy számok. Én a jelenlegi kis billentyűzetemmel, egeremmel,egérpadommal, monitorommal meg vagyok elégedve. Nekem tényleg inkább csak az lenne az igényem, hogy zökkenőmentesen menjenek rajta a leírt dolgok és ne haljon be, mint a jelenlegi gépemen nagyobb projektek buildelésénél, miközben még mást is csinálok.
Igazából a jelenlegi gépem egy több mint 5 éves 100párezer forintos gép, de így az anyagával, billentyűzetével kijelzőjével, stb. sose volt bajom, pedig aztán hordoztam rendesen ide-oda, meg rendesen használtam. Csak tényleg mióta egyetemen már vannak komolyabb laborok, meg elkezdtem dolgozni, azóta született meg ez az elhatározás, hogy nem ártana valami erősebb belső
-
Ispy
nagyúr
válasz
BProgrammer #14725 üzenetére
Szívesen.
Csak egy pár dolog: hűtés, anyaghasználat, merevítés, kijelző, billentyűzet, garancia. Ezek után lehet ramról, meg prociról beszélni. 250k-ból már szerintem kapsz használt garis dell 5-ős latitude-őt, ami bucira veri ezt a pavilont, pedig az is messze van a csúcstól, kb. belépő szint az üzleti gépek között.
Mondjuk az asztali gépre: egy jó bill 50k, egy jó egér 20k, pad hozzá 10k, egy rendes monitor 100k és még gépet nem vettél. Így kell értelmezni mire elég 250k.
Én egy használt 7490-et vettem, dokkolóval, táskával volt 300k, 1.5 év garival, még új szaga is volt, amikor átvettem, szóval ki lehet fogni, csak utánna kell járni.
-
Silεncε
őstag
válasz
Mondjuk én tuti nem vennék laptopot fejleszteni, ha nem lennék rákényszerítve, hogy hordozzam. Melegszik, kicsi a billzet (ráadásul a legtöbb gépen sz*r is), vagy gyenge a proci vagy ha nem, akkor throttlingol, ráadásul egy 500k-s laptop árán már olyan asztali gépet lehet venni, ami a világból kivisz (nekem az asztali az adatlapomon 250k-ban állt meg, ennyiből nem kapsz normális laptopot se, nem hogy olyat, ami teljesítményben pariban van vele). De ha mindenképpen noti, nekem most a munkahelyi gép egy Elitebook 840 G6 illetve van egy saját ThinkPad T450s-em, a HP-t tudom ajánlani, az újabb Lenovokra sok a panasz
Szerk: #14727: nekem az előző X230-am és a T450s-em is használt volt (laptopra nem akartam sok pénzt kiadni), az X230 megdöglött de az eladó gond nélkül cserélte, emez gyönyörűen működik. Annyi a titka, hogy jó értékelésű eladótól kell venni legalább fél év garival
-
BProgrammer
lelkes újonc
Köszi!
Írtam is a topikba. Akár a használt is játszik, csak nem tudom mennyire lehet megbízni bennük.
-
válasz
Topikban fognak tudni segíteni, el fogják mondani ők is, hogy paviliont nem veszünk, de a lényeg:
Programozásra akarod, akkor kritikus fontosságú a jó billentyűzet. Ha használt gép játszik, inkább legyen valami használt üzleti/ws lapos, ennyi pénzért zseniális, minőségben összehasonlíthatatlanul jobb gépeket lehet venni.
A többi paraméter kb stimmel, bár a 16gb ram akár lehet nagyon kevés is. -
BProgrammer
lelkes újonc
Köszi a linket!
Igen, sok paraméter van, de azért nem gondolom, hogy ezek a lista legvégén lennének amit írtam. Sok mindent kihagytam biztos, de azért ezek is elég relevánsak.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Ez lesz a topikod [link]
Ránézésre az a pavilon elég bili műanyag, a billentyűzete ránézésre is felér egy kínzással. Notebooknál sok minden paraméter fontos, a processzor, ram, ssd a legvégén van a listának.
-
BProgrammer
lelkes újonc
Sziasztok! Notebook vásárlás előtt állok, amit szoftverfejlesztéshez szeretnék használni. Mind egyetemi, mind munkahelyi projekteken is dolgoznék rajta. Szeretném, hogy egyszerre több dolog menjen rajta akadozás nélkül (pl. Visual Studio + böngésző több füllel + skype/discord + egyéb fejlesztést segítő alkalmazások egyszerre, illetve néha akár virtuális gépet is futtatnék). A grafikai tényezőkre kevesebb hangsúlyt fektetnék, mert NEM játszani/játékot fejleszteni szeretnék, se nem akarok videót vágni.
Alapból egy 16GB RAM-ra gondoltam, 512GB SSD-re. Processzorokhoz nem annyira értek, így a userbenchmark oldalon hasonlítgattam össze őket. Ezek alapján ez a gép tetszett meg:
LINKLégyszí írjátok meg, hogy szerintetek a leírtak alapján megfelelő lehet-e a gép a zökkenőmentes fejlesztéshez, illetve, hogy kb. megfelelően lőttem-e be a szükséges paramétereket. Előre is köszi!
-
axioma
veterán
válasz
Silεncε #14721 üzenetére
Egyreszt csapatom nekem sincs, neha 1-1 embert radumalok azt volt hogy elfelejtette, szoval akar lehetnenk csapat
Masreszt meg en kimondottan az egyeni online versenyekbol es inkabb a raeroseket (7-10 napra 6-8 feladat) csinalom. Meg persze gugli/face nagy eves tobbfordulos versenye't. Ezek mas style mint a csapat (bar a ch24 jo volt de megszuntek ,a lengyel parjuk is, de a javachallenge es hasonlok nem jottek be).
Szaktopik, bar nemigen van rajta mozgas: [link] -
Silεncε
őstag
válasz
axioma #14720 üzenetére
Én talán 5ig jutottam, ráadásul az is szenvedés volt. A versenyeket még élveztem volna, de egyrészt nincs csapatom (egyedül meg nem akarok) másrészt mint mondtam, azért olyan nagy sikereink nem voltak. Meg mostanában napi 8 óra meló mellett az ember örül ha él, max a kis privát projektjeimet kalapálgatom
-
axioma
veterán
válasz
Silεncε #14719 üzenetére
OK bocs, akkor felreertettelek.
A codewars-t en is probaltam de otthagytam 3kyu-nal (asszem mert nem egyertelmu megoldasos sudoku-val nem volt kedvem kuzdeni, a jol definialt az megvolt). Egyszeruen volt ami jobban tetszett feladatstilusban es motivacioban, eleg hosszu a listam hogy hol lehet ilyeneket talalni. Na meg megint mashogy all hozza az ember ha allasajanlatot is hozhat a hobbibol "gyakorlas" egy nagyceg versenye'n. -
Silεncε
őstag
válasz
axioma #14718 üzenetére
Nem is mondtam, hogy mondtad, csak leírtam hogy annó próbálkoztam ilyenekkel de idő és sikerélmény hiányában elkopott. Ettől függetlenül szeretem csinálni (most pl egy olyan projektet csinálok hobbiból, ami automatikusan jelez Discordon keresztül, ha új animerész kerül föl a forráshelyemre, rohadtul overengineered lett, de megismertem a Python multiprogramozást, a RabbitMQ-t stb), kérdés hogy eljutok-e valaha magas szintre a szakmában
-
axioma
veterán
válasz
Silεncε #14716 üzenetére
Na ez a kulonbseg, en ugyan versenyprogramozok de veletlen se mondtam hogy azokat a feladatokat probalja megoldani, me'g az se igaz hogy aki versenyben jo (en nem vagyok egyebkent jo, csak szeretem csinalni), az jobb lesz akarmilyen ertelemben a szakmaban.
Hanem a lenyeg hogy akarja - gepi modszerrel - megoldani a kezdo feladatokat. Algoritmusban gondolkozva. -
-
Silεncε
őstag
válasz
axioma #14715 üzenetére
Én anno próbálkoztam Codewarsozni, de viszonylag kevés sikerélményem volt (mondjuk, ha sikerült rájönni egy bonyolultabb feladat megoldására ami megfelelt a time és memory constrainteknek is, az azért jó érzés volt) + az egyetemen voltunk többször is programozóversenyen (csapattal) szintén kevés sikerrel... Mostanában is elég sokat gondolkozok, hogy biztos jó ötlet volt-e erre a pályára jönni, de így egy proginfo diplomával a kezemben + főállású munkahelyen ez már kicsit késő
-
axioma
veterán
válasz
Dominator #14708 üzenetére
Bar azert nagyreszt egyetertek bambano-val, de ha a programozas megtanulasa a cel, akkor vannak olyan weboldalak ahol oktatoanyag + hozza online megirando-bekuldendo feladatocska reszekbol ossze lehet hozni. De ehhez az kell, hogy erdekeljen annyira, hogy maga a feladatmegoldas (akkor is ha kezzel gyorsabb lenne) algoritmikus megoldasa elegedettseg-erzest okozzon.
[Mondok egy hulye peldat, nemreg talaltam meg a leetcode-ot, ott nem lattam tananyagot csak napi pici feladatokat, megoldanad-e azt hogy kapsz 4 szamjegyet, rakj ossze belole egy 24 oras ora:perc idopontot ugy, hogy a kirakhatoak kozul a legkesobbi legyen, vagy ha nem lehet kirakni irj ki -1-et. Tanulsagos, mert nem egymasba agyazott if-ek monstrumaval fog megoldodni... ellenben mar az hogy erdekel vagy sem hogy egy ilyen feladatra pipat kapj, az sokat elmond a kilatasokrol.] -
Ispy
nagyúr
válasz
Ha az a kérdés, hogy van-e olyan dolog, amit nem lehet kiváltani egy már kész dologgal, akkor nincs.
Szóval, ha ezzel akarsz foglalkozni, akkor keres magadnak egy feladatot, amire szoftvert akarsz készíteni (és mondjuk nem árt, ha reális a cél) és utána dobd ide be, és kapsz majd rá választ, hogy merre tovább (nyelv, framework és társai).
-
bambano
titán
válasz
se elhivatottság, se érdeklődés, se feladat, se cél...
mit ajánlok: ülj le a sarokban és várd meg, míg elmúlik.csak azért megtanulni programozni, mert a csapból is ez folyik, egyrészt nincs értelme, másrészt nem fog sikerülni. ha akarnál programozni, már rég megtanultál volna fórumos léleksimogatás nélkül is.
-
pelyib
tag
válasz
Keress egy olyan dolgot az eletedben amit rendszeresen csinalsz a szamitogepen / telefonon.
pl.: reggel ugyan azt a 4 oldal nezed vegig, le kell tolteni valami fajlt a netrol, uj excel fajl keszitese egy templatebol, etc
Ha megvan, probald meg automatizalni. (browser extension ami a nap elso aktivalasakor megnyitja azt a 4 oldalt kulon tabon)Amugy "programozni" papiron / fejben is lehet, h az adott problemat TE hogyan oldanad meg. Persze kiprobalni valamit utana kitagithatja a latotered.
-
Dominator
aktív tag
Sziasztok!
Már régóta gondolkozom azon, hogy meg kéne tanulnom programozni. Az évek alatt néha belevágtam, de mindig arra jutottam, hogy ha meg is tanulnám, fogalmam sincs, mire használnám a megszerzett tudást. Volt egy kis Python, az előtt egy kis php, sok évvel előtte meg Quick Basic.
A Python szimpatikusnak tűnik, de továbbra is az a gondom, hogy már mindenre van egy eszköz, amit csak le kéne töltenem. A feladatok nagy részére pedig ott az Excel. Nem tudom, ez mennyire általános, más is volt-e így vele az elején, aztán később talált-e valami kezdeti projektet, amivel végül belevágott és megtanult programozni. Mit ajánlanátok ebben az esetben? -
-
axioma
veterán
válasz
Silεncε #14689 üzenetére
CET vs CEST es mar time zone ;-) Jo, nyilvan en mar csak tovabbasszocialtam. Me'g prog.versenyt is irtak ki ilyen hibaval [tavaszi allitas elott CET-et irtak a 14.00 utan a nemzetkozi versenyzok miatt, de a fordulo mar az allitas utani delutan 2-kor volt...]
Amugy nyilvan ha full qualified idopecset van, akkor mind2 mind1, mar ha nincs 'melyik napon' kerdes a feldolgozas soran... a gond mind a foldrajzi, mind a nyari modositokkal akkor van, amikor azt kb. megtippelni kell. Ide kapcsolodo erdekesseg: ugy 2-3 hete a mi radios vezerlesu orank pont 2 oraval eltolva mutatta az idot, tobb napon at, es kiderult h a tolunk 100km-re lakonal is hasonlo ora tevedett, de az csak 1-et, az is pontosan. Valoszinuleg az okozta hogy az EFR idotaviratba mas, szabvanyos de szokatlan kodolassal kerult bele az ido, amit a lusta fw-es nem kezelt le mert evtizedekig csak egyfelekeppen kuldte. Raadasul ezek nem Lakihegyre hanem valamelyik nemet ado frekijere szoktak allitva lenni, ahonnan napi nehany tavirat esik csak be helyesen, hiaba kuldik valami percenkent koruli ismetlesben.Eltorles koltsege: sztem nagyon ritka az a rendszer, ahol nem parameterezheto. Es ha fw-ekben van is, me'g mindig inkabb 1x legyen ktsg es utana eltunik mint problema, minthogy a meglevok karbantartasakor, uj sw-ek irasakor ujra es ujra eroforrast igenyeljen. Szerintem.
-
-
válasz
kuyarashi #14702 üzenetére
Sajnos ez teljesen felejtos. Esetleg, ha uniform gepekrol lenne szo, max 1-2 variacioval alaplap szempontjabol, meg lehetne csinalni, de meg azt is csak akkor, ha mindegyiken azonos verzioju a BIOS, ami amugy tamogatja az ilyen dolgokat, es a gyarto is mogetek all (vagy hajlandoak vagytok ganyolni).
Erre altalanos megoldast csinalni gyartoi osszefogas/egyuttmukodes nelkul gyakorlatilag lehetetlen, de meg ugy is egy tobb eves projekt lenne, ezer meg egy buktatoval. -
kuyarashi
őstag
válasz
instantwater #14701 üzenetére
Az a lényeg, hogy 'Mariska néni' is be tudja üzemelni. Tehát se BIOS, se gépház oldalának levétele, stb. nem lehet a képletben.
-
válasz
kuyarashi #14698 üzenetére
Bizonyos alaplapokban van olyan funkció, ha tápot kap, bekapcsol, de ezt is a BIOSbannkell engedélyezni előtte.
Esetleg valami egyszerű kis áramkör, ami ezt szimulálja?
Ha feszültséget kap, rövidre zárja az alaplap bekapcsológombnak szánt kivezetését pár másodpercre, ami ennek hatására elindul.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Óvodások homokozója
- Google Pixel topik
- Xbox Series X|S
- BestBuy topik
- Elektromos autók - motorok
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Pioneer PD-203 CD-lejátszó megkímélt, működőképes állapot, Szegedi átvétellel
- Egreat R6C asztali médialejátszó kompakt, megbízható, keveset használt
- Bontatlan utángyártott toner Samsung CLP-310/315 és CLX-3170/3175 nyomtatókhoz
- Zotac Geforce RTX 3060 (működik, de hibás!)
- Lenovo Thinkpad X1 Carbon Laptop 14" i7-8565U 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest