- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Magisk
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
haxiboy
veterán
-
haxiboy
veterán
válasz
elodman #14628 üzenetére
Főállásként Dynamics NAV fejlesztő vagyok egy közepes méretű cégnél budapesten, a saját vállalkozásom pedig a hobbi projektjeim, otthon automatika hardverek/szoftverek és minden ami web (frontend/backend vegyesen).
Főleg a webes projektekből van bevételem most, bérkiegészítésnek elmegyUhh, mibe érdemes vágni ama fejszét kezdő Coderként, szerintetek?
Nem azért mondom mert konkurencia lennél, de a befektetett idő/ár a frontendes projekteknél nem a legjobb. Ha annyi projektem lenne hogy nem győzném, biztos hogy a backendesekkel foglalkoznék inkább. De ez csak az én véleményem, nem szeretek frontendezni mert túlságosan szubjektív a dolog, nehéz meggyőzni az ügyfelet hogy amit kitalált az nem szép/nem jó. Pl. lebeszélni az automatikusan induló zenélő videóról.
-
haxiboy
veterán
válasz
linuxalpine #14531 üzenetére
OOP nélkül már nem igen lehet effektíven illetve piacképesen kódolni.
-
haxiboy
veterán
válasz
linuxalpine #14527 üzenetére
Szerencsére nem nagy ördöngősség.
-
haxiboy
veterán
válasz
linuxalpine #14514 üzenetére
Üzemeltetés vs Fejlesztés...a kettő együtt jár főleg ha az utóbbiban veszel részt akkor meg kell közelítened a problémát az előbbi nézeteivel is.
Szerintem rém egyszerű feladatod van, tudod hogy heti szinten készültek a logok, tudod mi az első dátum, a sorok elején pedig ott a log timestampja.
Elkezded beparseolni a fileokat szépen sorban, és megvizsgálod az archiválás időpontját és a logban található időpontokat, ez még párszáz millió soron is maximum néhány percig tart.
Folyamatosan vizsgálhatod a logokban található dátumot hogy folytonos-e, tehát nincs régebbi dátum benne, így ha május 5.-e után szerepelt május 5 ezt a felét le is tudtad, de mellette összevetheted az archiválás időpontjával is hogy megadott intervallumon belül vannak-e a log bejegyzések.Az év váltáshoz pedig hozzáfűzheted a logokhoz az évszámot, csak egy kezdeti évszámra van szükséged amit megadsz esetleg manuálisan parse előtt, ha Dec 31 után Január következik akkor int++
-
haxiboy
veterán
Ha sok a logika mögötte akkor meg kéne nézni a szerződést hogy mit vállalt anno a fejlesztő, és ha lehet akkor elkérni a forráskódot.
MSSQL-el nincs egyébként probléma, mi is azt használjuk.
A kérdés az hogy milyen logika van a program mögött. Ha nagyon nagy adatmennyiséggel kell számolni akkor azt jobb még szerver oldalon kezelni és csak a végeredményt áttolni az user felé, ha kevés az üzleti logika akkor lehet hogy az user gépén elég futtatni pl. a számolásokat, és megkapja nyersen a datasetet amiből dolgozik.
Webes app, vagy asztali? Ha már MacOS-re is meg kell írni akkor mindenképpen valamilyen multiplatform megoldásról kell gondoskodni, ha van file kezelés akkor majdnem biztos hogy meg kell írni a többi OS-re is, hacsak nincsenek jó libek erre a célra. Ebből a szempontból is meg kell vizsgálni a problémát.
A Java jó lehet erre a célra, de ha sok az üzleti logika akkor már nem biztos hogy sebességben is ez a leggyorsabb, én személy szerint a cloud alkalmazások felé kacsintgatok, ezért is tanulom a Laravel-t, illetve a Node.js-t 1000-el. -
haxiboy
veterán
válasz
Ezekiell #14309 üzenetére
Udemy-t azért kiemelném a sorból, nagyon jó kurzusaik vannak, az oldal is jól működik. Bár nem kezdőként álltam neki és nem is a kezdőknek szánt kurzusokat csinálom.
Illetve ha valaki full beginner és soha nem látott kódot annak nem elég egyetlen képzésre befizetni. Azt sem értem miért akar mindenki egyből kódot írni, először a programozás alapjait kéne megtanulni UML-el meg Pszeudokóddal hogy egyáltalán részben megértse hogy hogyan épül fel valami.
Egy ismerősöm is feliratkozott valamire aztán csodálkozott hogy nem érti miért nem megy... Beginner kurzusnak votl hirdetve, csak közben a fő téma a threading és az async programozás volt... -
haxiboy
veterán
válasz
bandi0000 #14244 üzenetére
Találj ki valami hasznosat, például egy Warehouse management system.
Elég nagy falat, viszont ha jól van megcsinálva, később akár mint open source cucc elég sok felhasználója lehet.
Ha elkülöníted a business logic-ot a presentation layertől biztosan szeretni fogják akár a kisebb vállalatok is, főleg ha valami fincsi API is van hozzá írva amivel 3rd party programok is végezhetnek műveleteket. -
haxiboy
veterán
válasz
Ezekiell #14233 üzenetére
Aki nagyon vágja az eméletet az első körben programtervezőként próbálhatja ki magát, ahol magát a működést és a logikát írják le, ha szorosan részt vesz az implementációs folyamatban és látja az egyes megoldásokra a kódot abból nagyon sokat lehet tanulni.
Nálunk sajnos, vagy nem sajnos ez a két ág teljesen összemosódott, egy nagyobb modul fejlesztésekor csak összeírjuk az ügyfél igényeit, egyeztetve egy konzulenssel aki tanácsokkal látja el a fejlesztőt hogy mit is kell kivitelezni, de a logikai megvalósítás valamint a kódolás már a fejlesztő dolga. Sajnos így sokszor belefutunk olyanba hogy az Usernek "csak" 1 gombra van szüksége ami ezt meg ezt csinálja, a háttérben meg hónapokig elhúzódó munka is lehet... -
haxiboy
veterán
Én C/AL valamint AL, .NET (C#) vonalon mozgok viszonylag stabilan. Itt már elmondhatom hogy nem vagyok Junior mert önállóan is nagyobb projekteken dolgozok.
Most kezdtem el Udemy-n a Laravelt mert van egy megrendelésem, akkor már miért ne ugranék neki valami újnak, legalább használom is amit elmakog az ember.
MVC amúgy is kimaradt az életemből.Te is ahogy Én is elmondhatjuk magunkról hogy a munkánk egyben a hobbink is
Én nem ritkán felkelek hajnali 3-4 kor (ha egyáltalán alszok ilyenkor) hogy megálmodtam a megoldást, és azonnal nekiállok implementálni a megálmodott kódot.
Egyetértek azzal hogy kizárólag Udemy-vel nem lesz senki nagymenő programozó, de azért azt hozzátenném hogy az alapokra, és a nyers dokumentáció olvasás helyett egy életképes alternatíva jó áron, kellemes példákkal amiket később is lehet hasznosítani.
#14226) Ezekiell : Nekem körülbelül 1 év kellett hogy átlássam a kódot, és gány munkával meg tudjam csinálni amit kér az ügyfél. Munkahelyváltás kellett hozzá ahol van mellettem Senior, az előző helyen sajnos az volt a probléma hogy nemigen tudtam kérdezni senkitől realtime, így magamra voltam utalva...
De mi szoftverfejlesztők, örök életünkben tanulni fogunk, és muszáj hogy nyitottak legyünk az újra. Microsoft ERP-jénél pont most zajlik le egy ilyen folyamat, amelyik cég nem követi az csődbe megy néhány éven belül... -
haxiboy
veterán
válasz
Smith Ügynök #14206 üzenetére
Első körben az alapokat tanuld meg és értsd meg, így később nyelvtől függetlenül is meg tudod írni a programjaid nagy részét.
Ami még nagyon hasznos tud lenni az az SQL, kivétel nélkül szinte minden nagyobb projektnél adatbázisokat kezelnek.
Juniorként főleg a cégen fog múlni hogy milyen irányban kell elindulni komolyabban, illetve hogy ők mekkora energiát fektetnek a dolgozóik képzésébe, de nagy előny ha az eléd rakott kódot részben megérted.
Amit még érdemes lehet, az a verziókezelők alapos ismerete (főleg a Git, bár nálunk van SVN is).
-
haxiboy
veterán
válasz
Is-tee #14169 üzenetére
Akutális technológiákat nagyon kevés helyen tanítanak, hiába van szoftverfejlesztő végzettsége valakinek ha csak Chicken-ben tud kódot írni. Nekem nincs szakmám - még , mégis developerként dolgozok
Egyébként én is most tanulok web frontendet, html5 + jquery + ajax az első lépésem.
-
haxiboy
veterán
válasz
SwissAirplan #14012 üzenetére
Erre egy sima tábla elég lehet.
Beküldéskor generálsz egy azonosítót ami a táblázat azonosítója lesz + hogy hányadik sora (ez a két elem lesz az elsődleges kulcs). Timestampet adatbázis szinten is lehet tölteni.
Szerintem felesleges rá plusz egy appot is írni. A GPS értékeket HTML Geolocationnal át lehet adni egy változónak. Hogy a backendet miben írod az rád van bízva.Lekérdezésnél csak az adott tábla azonosítóra kérdezel le, és listázod az összes azt az azonosítót tartalmazó sort.
-
haxiboy
veterán
válasz
Young92 #13941 üzenetére
Ha inkább a technikai megvalósítás érdekel akkor backend, ha szereted vizualizálni/megtestesíteni a dolgokat akkor frontend.
Később el lehet indulni full stack irányba, de ahhoz mindkét irányban egyformán képezned kell magad, én maradok a backendnél, nincs türelmem frontendezni -
haxiboy
veterán
válasz
bandi0000 #13931 üzenetére
Attól függ hogy mennyi adatot szeretnél tárolni és ehhez milyen gyakran szeretnél hozzáférni.
Adatbázist általában külön szerverre szoktuk telepíteni, nálunk a kritikusabb cégeknél van failover is, de ha egy webtárhelyet veszel valamilyen szolgáltatónál, ott ez megoldott. -
haxiboy
veterán
válasz
bambano #13924 üzenetére
XFS-es fájlrendszerre készült a kód, ott hash tábla van a directory entrykhez, de ext4-nél sem lehet probléma.
martonx: Csak egy már meglévő projektet vázoltam, valamikor 10 évvel ezelőttről, kb 15 évesen írtam , ma már biztosan más irányba indulnék el ha hasonló projektre lenne szükség.
-
haxiboy
veterán
válasz
bandi0000 #13922 üzenetére
Attól függ hogy mire van szükséged.
Egy ismerősnek írtam anno olyan backendet ahol a fileok titkosítva mentek fel, ömlesztve egy helyre, a nevük egy GUID. SQL szerveren pedig az adott userhez tartozik egy key amivel a saját filejait fel tudja oldani, illetve a "könyvtárak" milyen hierarchiát alkotnak, és az adott file melyik "könyvtár" alá tartozik. De a valóságban ezek nem léteznek csupán az adatbázisban.Frontend terén ezzel az infóval azt kezdesz amit szeretnél, SQL szinten valahogy úgy néz ki hogy van 2 tábla, Folder illetve File
A foldernek van egy id-ja egy neve valamint egy opcionális parent ami egy másik folder id-ra mutat. (illetve van egy harmadik tábla ami felmappeli az adott folder illetve file tulajdonjogait/jogosultságait az userekhez/user groupokhoz).De ha nincs szükség jogosultságkezelésre, csak mappatartalmat szeretnél listázni, akkor általában a webszerverek, pl apache vagy nginx-ben van ilyen modul ami kilistázza egy mappa tartalmát.
-
haxiboy
veterán
válasz
instantwater #13854 üzenetére
Egyszerű, ne reklámozd magad full stack devként
-
haxiboy
veterán
válasz
tboy93 #13818 üzenetére
Hát, ez függ a felhasználás helyétől is, de az egyik leggyorsabban tanulható nyelv amivel az alapokat el lehet sajátítani, és "látványos" is.
Ha később ezzel szeretné megkeresni a kenyérre valót akkor Golang vagy Node.JS esetleg Java irányba indulnék, ezekkel könnyű elhelyezkedni/gyakornoki poziciót szerezni.
A legtöbb lóvé szerintem az ERP-kben van, C/AL valamint AL ha Microsoft irányba indulna valaki, ha SAP akkor most a HANA-t tolják az arcodba, oda C++/R/L/Javascript -
haxiboy
veterán
-
haxiboy
veterán
válasz
dabadab #13806 üzenetére
Csak egy példa volt, de ezek szerint rossz példa, természetesen nem akartam megsérteni senkit, senki ne vegye magára
Csupán a side-skillek fontosságára próbáltam utalni, ezzel mert például nem kell a rendszergazdára várni mert éppen raidelnek wowban hogy kicseréljen egy kábelt(#13804) Domonkos nagyra becsülöm a frontendeseket, temérdek türelem és kreativitás kell hozzá, pláne amit a CSS-el művelni tudnak. JS-ről pedig csak egy lépés a Node.js, ami már elég komoly cucc
-
-
haxiboy
veterán
válasz
bandi0000 #13791 üzenetére
Pedig ez a valóság, gyakorlatilag a napi effektív munkám van amikor meghaladja a 15-16 órát mert van 1-1 probléma ami nem hagy nyugodni, és utazás/fürdés/lefekvés/filmezés közben is azon gondolkodok.
Jelenleg például lakásfelújítunk, okosotthont terveztem, home assistant, rengeteg kód. Tele vagyok ötletekkel hogy tudnánk ezt az ERP mellé eladni az ügyfeleinknek -
haxiboy
veterán
válasz
bandi0000 #13788 üzenetére
Szerintem a valóság pontosan fedi ezt. Én mint akinek a kódolás a hobbija, még munka után is ezzel foglalkozok, noha nem kapcsolódik erőteljesen a munkámhoz (pl. különböző diy projektek) már a gondolat hogy ezeket hogyan lehetne hasznosítani céges környezetben elősegíti a fejlődést. De kivel nem fordult még elő hogy hajnali fél 4-kor (már ha éppen alszik ilyenkor még) ne riadt volna fel arra hogy hogyan lehetne optimalizálni az előző napi kódot
-
haxiboy
veterán
Jelen esetben is attól hogy zárt forrású még nem kell fizetned a termékért. Tehát szintén csak donate-ből van bevétele. De ha nem a konkrét bevételszerzés a célja a későbbiekben akkor szerintem hülyeség nem open source projektként kezelni a dolgot.
Supportból, és egyéb 3rd party termékek promotálásából azért jól meg tudják szedni magukat az open source projektek is. Az "ingyen munkaerővel meg folynak a fejlesztések" csak a pull requesteket kell lekezelni
Én egy ideje egyébként száműztem a FLAC-et az életemből, túl sok pénz túl kicsi hozzáadott érték. Személy szerint a Spotify-t preferálom
Saját tartalmat is le tudsz játszani ha úgy van, korrekt a kezelő felület is.
VLC-t használom még néha, ha bejön az iTunes felülete akkor a MusicBee-t ajánlom még, nekem az is bejöttEsetleg MediaMonkey ha ismerős felületre vágysz.
-
haxiboy
veterán
Szia.
Bár nem vagyok profi
, de ezt egyszerű újraírásnak hívjuk. Legalábbis amikor nagy mennyiségű kódot kell újraimplementálni már ezt a kifejezést használjuk.
Masszív szívásnak nem feltétlenül nevezném, nyilván meg lehetne szerezni a forráskódját a winampnak illegálisan (Reverse Engineering) de ez nem egy járható nyilván.
De ha még meg is lenne a forráskód, nyilván annyira outdated hogy javarészt az újraírás az egyetlen járható út. Persze mivel egy community projektről beszélünk, ráadásul egy olyan terméknél aminek hatalmas felhasználóbázisa van a fejlesztés is gyorsan folyhat, illetve több szem többet lát alapon jobb lehet mint az eredeti.
A programnyelv általában nem mérvadó hacsak nem valamilyen egzotikus nyelvről beszélünk.
Közben olvasgattam, és látom hogy a wacup nem teljesen nyílt forrású történet, mivel az eredeti winampot használja, és gyakorlatilag egy RAM patchről beszélünk, ez is egy megoldás de jelentősen kevesebb erőforrást igényel.
Ami nem tetszik az a fejlesztő hozzáállása
"I have personal issues with open source as for the most part I see doing it as giving up on a project & some others have badly tainted my overall view of OSS as a negative experience. Then there's so much changing & being in flux at times I just don't think there's any benefit to me by going open source on the core or a number of the replacement plug-ins & everyone re-writes any released code so going for what works for my style isn't necessarily conducive for anyone else to help out with it being annoying for both sides. I know these sort of things can be resolved with time, setting down rules & all that but I'd also prefer to just get on with coding than the potential of managing things."
Tehát neki személyes problémái vannak az Open Source-al mert attól tart hogy valaki újraírja a projektjét, és számára nincs előny az Open Source-ra térésre, egy community-nak nevezett projektnél ez szerintem elég nagy hátrány.
Ezek után döntsd el hogy ettől függetlenül szeretnéd-e támogatni a fejlesztőt, egy pizza+red bull kombó bármikor jól jön
-
haxiboy
veterán
Sziasztok! Regexp-ben szeretnék segítséget kérni, sajnos nem az erősségem.
Adott egy hosszú string pl [valami][valami2]xy.zzz.720.saddasdasd.555.abcdef
Kizárólag a megjelölt substringekre szeretném hogy megfeleljen.
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- PlayStation 4
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- VR topik
- Óra topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- ThinkPad L13 Gen5 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Bontatlan Sony WH-1000xm5 bluetooth fejhallgató.
- Eredeti Bose QuietComfort Bluetooth fejhallgató
- X1 Carbon 9th 14" 4K UHD+ IPS i7-1185G7 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Apple watch series 9 45mm újszerű állapotban, 100% akku 2027.05.20-ig Media Markt gari
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest