- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Mysqli esetében ha prepare-t használok akkor is kell a real_escape_string() vagy a prepare() megoldja?
-
cidalain
veterán
válasz
fordfairlane #17198 üzenetére
Jaja, látom megy a jövőbelátó képesség. előbb megírtad a pontos problémát, minthogy megkérdeztem volna
az a beállítás nekem ON állapotban van (volt).Péternek is köszi, át fogom nézni az alternatív megoldásokat; és valóban, tényleg nem konstansról van szó
-
-
cidalain
veterán
Érdekes módon egyébként a lokális környezetemben nem csinál problémát, simán elmentődik a dolog az escape nélkül is. Éles szerveren meg ugye kiakad.
Beletéve az escape-et a localhoston belementődnek a \ jelek, viszont az éles szerveren meg úgy van ahogy írtad, nem mentődik el.
Akkor a kérdés a következőkre módosul: hol lehet ezt konfigurálni, vagy mi lehet elállítódva az én helyi szerveremen, ami ezt produkálja? Nyilván ez egy eléggé behatárolt helyen kell hogy legyen valahol.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
cidalain #17192 üzenetére
"A mysql_real_escape_string() függvény nem jó [...]
Hogy kellene ezt kulturáltan megcsinálni?"
A legkulturáltabban úgy lehet megcsinálni, hogy átállsz PDO-ra vagy MySQLi-re, az összes adatbázis-művelettel kapcsolatos dolgot átírod ennek megfelelően, prepared statementeket használsz, a mysql_* kezdetű függvényeket meg inkább megpróbálod elfelejteni, és sosem nézel vissza rá. Csak a szenvedés van vele, és amúgy is régóta deprecated, ki is fog kerülni a későbbi PHP-verziókban, szóval ha jót akarsz magadnak (és az emberiségnek), akkor még időben állj át alternatív módszerekre.
Choosing an API:
http://php.net/manual/en/mysqlinfo.api.choosing.phpHa valami fos legacy kód, és tényleg nagyon rá vagy kényszerítve a használatára, akkor sorry, de muszáj volt megjegyeznem.
(#17194):
Javaslom, kapcsold be a legszigorúbb hibajelzést a fejlesztés erejéig:PHP 5.4.0 fölötti változatoknál:
error_reporting=E_ALL
display_errors=OnPHP 5.4.0-nál régebbi esetén:
error_reporting=E_ALL|E_STRICT
display_errors=OnAkkor rögtön látni fogod, hogy hibának számít az ilyen, mint amit írtál, hogy
$_REQUEST[head_end_script]
Gondolom a head_end_script nem egy konstans nálad, hanem egy sima string, akkor legyen is az, kár, hogy a PHP ilyen esetekben túl toleráns.Ha túl sokszor lett escape-elve a szöveg, akkor kénytelen vagy először unescape-elni (pl. stripslashes), majd újra elmenteni az adatbázisba.
-
cidalain
veterán
válasz
fordfairlane #17193 üzenetére
ajjaj. nekem belementette az adatbázisba a \ jeleket is mint a huzat
$update="
UPDATE config
SET config_head_end_script = '".mysql_real_escape_string($_REQUEST[head_end_script])."'
WHERE config_lang = '".$ADMLNG."'"; -
fordfairlane
veterán
válasz
cidalain #17192 üzenetére
A mysql_real_escape_string() függvény nem jó, mert akkor belementődik az összes \ a kódba,...
Nem mentődik bele a kódba. A backslash csak jelzi, hogy az utána következő " vagy ' a tartalom része, nem pedig határolókarakter. Tehát nem kerül mentésre a string tartalmával. Ha backslash karakterek jelennek meg az elmentett stringben, akkor az azt jelenti, hogy a kelleténél többször lett escapelve a string.
-
cidalain
veterán
Sziasztok. Kis segítség kellene.
Űrlapon kersztül szeretnék Javascript forráskódot beszúrni adatbázisba.A forráskód tartalmazhat ", és ' idézőjelet is. A mysql_real_escape_string() függvény nem jó, mert akkor belementődik az összes \ a kódba, így nem fog normálisan működni a Script.
Vagy minden kiolvasáskor meg futtassak a kódon még egy str_replace(" \' "," ' ",$string); dolgot?Hogy kellene ezt kulturáltan megcsinálni?
-
törölt tag
válasz
fordfairlane #17190 üzenetére
5.5.9
-
törölt tag
válasz
fordfairlane #17188 üzenetére
4.2-től kezdve alapból kikapcsolt.
Lehet, de egy ideig AppServ csomagot használtam és abban bekapcsolja és manuálisan szoktam kikapcsolni.
Most már magam rakom össze a rendszert.
-
törölt tag
válasz
fordfairlane #17186 üzenetére
Kikapcsolni akartam, mert egy régebbi (4.x) verzióban alapban be volt kapcsolva. Ha ki van akkor rendben.
Más: Lehet egyben letölteni php manual-t? Elég sokat lennék offline és jól jönne hibaüzenetek esetén kis infó. Látom a php.ini-ben be is lehet állítani útvonalat a doksihoz.
-
törölt tag
php.ini-ben nem találom a register_globals értéket. Már nem használatos?
-
Joci93
senior tag
válasz
fordfairlane #17183 üzenetére
(Nem olvastam végig az egész beszélgetést, csak segítségképp írom le.)
Localhoston csak akkor működik az email küldés, ha előtte szerkeszted a php.ini-t illetve a sendmail.ini-t. [link] -
fordfairlane
veterán
Hotmailnél amikor teszteltem 25ös porttal szintén nem ment.
Nem tudom, hogyan tesztelsz, de ha otthoni gépről, akkor sanszos, hogy a szolgáltatód nem engedi ki a 25-ös portra irányuló packeteket. Ez főleg a mailbotok ellen van.
Egyébként valamelyik héten, nem is olyan rég, felraktam egy XAMPP csomagot az itthoni gépemre, és teszteltem néhány dolgot. A kódban szerepelt a mail() függvény is, és lefutott, hibát, notice-t vagy warningot sem írt ki, de persze nem küldte el az emailt. Aztán valamelyik napra rá véletlenül, ahogy nézegettem a XAMPP könyvtárszerkezetét, hogy hova mit hova pakol, véletlenül megtaláltam ezeket az emaileket egy könyvtárban, textfájlok formájában. Ne kérdezd, hogy melyik verzió, és melyik könyvtár volt, mert már nem emlékszem, de az biztos, hogy default XAMPP telepítés volt, semmiféle email küldést nem állítgattam.
-
Sk8erPeter
nagyúr
1. a $mail->ErrorInfo-ból bővebb hibaüzenetet is ki tudsz nyerni, pakold ezt az errors tömbödbe fejlesztés erejéig, az éles kódban pedig az ilyesmit illik inkább naplózni, és nem a felhasználó tudtára adni mindenféle "belső" hibaüzenetet (mert rosszindulatú emberke számára minden információ jól jöhet).
2. javaslom, hogy használd ki, hogy a PHPMailer (is) képes inkább kivétel eldobására hiba esetén, azt pedig szépen el tudod kapni egy phpmailerException formájában, sokkal szebb és áttekinthetőbb megoldást eredményez, el tudod vele kerülni a csúnya if-else blokkokat:
http://phpmailer.worxware.com/index.php?pg=exampleamail
https://github.com/Synchro/PHPMailer/blob/master/examples/exceptions.phps
Szerk.: egyébként itt az exceptionök engedélyezéséhez a kulcs csak annyi, hogy true paraméterrel inicializálod a PHPMailert:
//Create a new PHPMailer instance
//Passing true to the constructor enables the use of exceptions for error handling
$mail = new PHPMailer(true); -
adam_
senior tag
válasz
fordfairlane #17180 üzenetére
Port: 25 or 465 or 2525 mailtrapnél.
Hotmailnél amikor teszteltem 25ös porttal szintén nem ment. -
DNReNTi
őstag
válasz
fordfairlane #17177 üzenetére
Én most a konkrétan a -> operátorra gondoltam.
Ettől még teljesen jogos. Mostanában csak sz*patom magam a PHP topikban.
-
DNReNTi
őstag
Most lehet hülyeséget írok, és ki sem próbáltam, sőt ráadásul végig se mentem a kottán, de sztem az operátorod rossz, illetve az egyből szemet szúrt.
Mindenhol így szerepel:
$m - > akarmi...
Na de (szerintem) helyesen:
$m -> akarmi
Tehát nincs szóköz.A kis apróságra pedig:
$m -> Subject = 'A tárgy az lesz amit itt beállítasz';
Lehet az egy változó is, beírt szöveg is (mint ahogy én is beírtam), vagy konkatenálhatsz is statikus szöveget változóval. Pl:
$m -> Subject = 'Kapcsolatfelvétel: ' . $felado_neve;Szerk: typo
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #17132 üzenetére
Sziasztok! Ma volt időm foglalkozni újfent a kontaktformommalk, a PHP-val való elküldésével. JSFiddleben bemásoltam a html form kódját, és a php kódokat is.. http://jsfiddle.net/azxatboa/
Egy tutorial alapján létrehoztam egy security.php , ezenkívül mivel az egész oldal, ergo '1 oldalon van - onepagedesign', ezért az index.php elejére és a végére is illesztettem be erre vonatkozó PHP kódrészleteket, valamint külön létrehoztam contact.php fájlt is, amibe a validálás is benne van, és integrálva van a PHPMailer funkciónalitása. Ezeket mind mellékelem a JSFiddle példában.
Validálás működik, viszont különböző SMTP-vel (privátommal, és fake-kel) is kipróbáltam, viszont mindig amikor a küldésre nyomok, tölt, és a végén "Sorry, could not send email. Try again later";". Ebből gondolom, hogy valahol a hiba a PHPMailer részen belül van, mivel nem a legszélső else ágban található error msg-t kapom vissza, miszerint "Something went wrong".
Valamint egy kis apróság még. A $m - > Subject = 'Contact'; helyett hogyan tudnám belőni, hogy a betreff, etc. tárgy mezőt küldje el mailben, a sima 'Contact' felirat helyett? De ez tényleg apróság, elsőnek jó lenne, ha működne a küldés első körben.
Kérlek megnéznétek, hogy hol lehet a hiba, miszerint a validálás után miért nem küldi el a formulárt a címre?
Nagyon szépen köszönöm,
Ádám
-
supercow
őstag
válasz
Orionk #17171 üzenetére
pl itt válogass, a leírtakhoz hasonló elrendezéssel pl ez vagy ez, ez rendelkezik vagy ha nem akkor a tetejére beleteszel egy responsive carouselt.
Nézz szimpatikus témát bootswatch az egyéb apróságokhoz keresgélj bootsnipp-en.
+1 nagy kép felhívás bootstrap jumbotron háttérképpel.
-
PumpkinSeed
addikt
-
Orionk
senior tag
Szia !
köszi
Egy ilyesmi weboldalt szeretnék készíteni : http://playmax.hu/
(Csak a főoldalra gondolok)- ez reszponzív weboldal, mert az okostelefonomon is szépen jelenik meg.
- felül van egy menüsor
- menüsor alatt van egy nagy kép, amire be tudok állítani 5-6 képet, hogy váltogassák egymást
- ez alatt pedig látod, hogy 6 kép van, amik külön link-ként tudnak másik oldalra vinni.
- ezek alatt pedig van egy nagy kép, ahol valami felhívást lehet közzé tenni. Ők például azt írták, hogy légy klubtag...Tudnál-e légyszíves segíteni találni egy ilyen jellegű ingyenes weboldal sablont, ami a fenti tulajdonságokkal rendelkezik ? köszi
Vagy bárki más, tudtok -e ajánlani valamit ami illeszkedik a fentiekre ?
köszönöm -
biker
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #17168 üzenetére
ok, jól néz ki
két felesleges karakter... -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Tele von Zsinór #17167 üzenetére
"esetleg az igény, hogy függvényhívásnak nézzen ki"
Jaja, és ez speciel még jobban is mutat.Ezért nem értettem, mi lenne a baj vele.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Az echonál ok, hogy ugyanaz ()-el mint nélküle, de mi vihet valakit arra, ilyet írjon le?"
Mármint ezt hogy érted? Mi a baj vele?Amúgy zseniális, hogy honda még engem nevez tahó parasztnak, amikor hónapokon át a legkitartóbbak között voltam, akik segítettek neki az oltásokkal együtt.
De ezzel a személyeskedő hozzászólásával (amire inkább nem is reagálok) elintézte, hogy innentől kezdve semmit ne segítsek neki többet.
-
biker
nagyúr
válasz
Tele von Zsinór #17164 üzenetére
Köszi az extractot, de nyilván ez sem jobb semmivel, mint a régi kód, mivel a sérülékenységet hordozza, főleg a leírt sorrend esetén...
Át kell írni nem vitás
Az echonál ok, hogy ugyanaz ()-el mint nélküle, de mi vihet valakit arra, ilyet írjon le?
-
Tele von Zsinór
őstag
Az extract függvénnyel egyszerűbb ez:
extract($_SESSION);
extract($_SERVER);
extract($_GET);
extract($_POST);
extract($_COOKIE);Az echo pedig zárójellel, illetve nélküle ugyanúgy viselkedik. Ez az egyik olyan nyelvi elem, ahol nem kötelezőek a zárójelek, így kapásból csak a return jut még eszembe, mint másik ilyen.
-
Zedz
addikt
válasz
honda 1993 #17160 üzenetére
honda, kérlek hagyd el ezt a szakmát. Nagyon szépen kérlek keress valami mást, mert ez már kritikán aluli amit művelsz. Rengeteg türelem és segítőkészség után sem vagy hajlandó felfogni azt amit írunk. Hányszor szóltunk már, hogy először olvass utána, értelmezd, próbáld ki, ha végképp nem megy akkor kérj segítséget. Az utolsó hozzászólásomra sem reagáltál, gondolom ötleted sincs miről beszéltem neked. Részemről ennyi volt, csatlakozok azokhoz akik már csak nézik ezt a vergődést.
-
biker
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #17159 üzenetére
nekiálltam egy közel 12 éves php-s kódot átírni egy rendszerben, és valamit nem értek (azon kívül, hogy még register_globals=on-al működött, és a hajam tépem, mert ha nem akarom sokáig benne hagyni a következő kódot, akkor minden oldal minden változóját át kell írjam:
if (sizeof($_SESSION)>0) { while(list($a,$b)=each($_SESSION)) { ${$a}=$b; } }
if (sizeof($_SERVER)>0) { while(list($a,$b)=each($_SERVER)) { ${$a}=$b; } }
if (sizeof($_POST)>0) { while(list($a,$b)=each($_POST)) { ${$a}=$b; } }
if (sizeof($_GET)>0) { while(list($a,$b)=each($_GET)) { ${$a}=$b; } }persze innentől mintha be lenne kapcsolva, szóval ez nem túl szerencsés... ez az egyik prioritásos tennivaló)
szóval, szerinted anno miért írhatta így a "programozó" az oldalt, hogy
echo("valami szöveg");
Mert azt értem, mi a diffi a "" és a '' közt, változó behelyettesítésileg, de a "" vs ("") diffit nem értem. és manualban se találok nyomát
Ránézésre ugyanúgy működik minden ekkor is -
biker
nagyúr
válasz
honda 1993 #17160 üzenetére
Még te sértődsz meg...
Igen, sk8terpeter stílusa kicsit nyers, de ettől függetlenül segítőkész. Te viszont nem vagy hajlandó befogadni semmit, ez sokkal bosszantóbb -
honda 1993
senior tag
válasz
Sk8erPeter #17159 üzenetére
"Kíváncsi" lennék hogy a való életben is ekkora tahó paraszt vagy- e.
Bár hála a jó égnek sosem fogunk találkozni, viszont a választ enélkül is tudom.Elég nevetséges, ugyanakkor undorító dolog az ahogy te viszonyulsz egy másik emberhez.
Biztos megvan ennek is az oka, lehet hogy régebben veled is (és rólad is) így beszéltek, de ettől még nem lesz kevésbé ocsmány dolog.
No és akkor én pedig ITT SZÁLLTAM KI.A többieknek:
Kicsit talán durvának hathat ez iménti válaszom, de az a helyzet hogy hónapok óta így viselkedik.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
#81999360 #17156 üzenetére
Nagyon jól látod, igazából abban reménykedtem, hogy senki nem fog reagálni a baromságaira. Egy darabig naivan és kitartóan válaszolgattam neki én is (pl. CSS topic), aztán rájöttem, hogy tényleg reménytelen, pedig mindenkinek meg kell adni az esélyt, de ő már kicsit túl sokat kapott.
-
honda 1993
senior tag
válasz
supercow #17157 üzenetére
En csak azt nem ertem hogy attol fuggetlenul hogy en segg hulye vagyok a programozashoz, miert nem lehet belatni hogy amit mondok az nem hulyeseg.
De most komolyan... Ugy veszi ki magat ez a dolog, mintha azt gondolnak a tobbiek hogy egy wordpress vagy egy letoltott sablon weboldal minden tekintetben megfelel barki szamara.
-
supercow
őstag
válasz
honda 1993 #17155 üzenetére
Volt már rá példa, hogy valaki programozás alatt a Wordpress telepítést értette.
-
törölt tag
válasz
honda 1993 #17155 üzenetére
Akkor én itt ki is szállnék, mert már előre látom mi lesz a vége.
-
honda 1993
senior tag
Sorry, latom megint az lesz hogy pont a mondanivalom lenyege marad figyelmen kivul.
Tehat akkor azt mondjatok, hogy egy letoltott weboldal 100%-ig kielegiti az ember igenyeit?
Ezzel az erovel minek egyaltalan azzal szopni hogy valaki osszerakjon egy profi weboldalt?Van pl egy megrendelese valakinek, aki nem ert a dologhoz de azt mondja hogy "Na akkor toltsuk le ezt az izet oszt jo lesz ez neki".
Ez igy mennyire realis?
-
DS39
nagyúr
válasz
honda 1993 #17144 üzenetére
ha nem raksz mögé adatbázist, minek a php? annak pont az lenne a lényege, hogy 1 db lapod van, az adatbázisban van 100 cikk, és az megjelenik dinamikusan. ha törölsz az adatbázisból egyet, akkor a weboldalról is eltűnik, stb.
ha ugyanezt adatbázis nélkül akarod megoldani, tök mindegy milyen kiterjesztést használsz, az 100 db html fájl lesz, amit egyesével szerkesztgethetsz, tartalmilag is, és linkek szintjén is. nevetséges, és értelmetlen lenne.
ha akarsz vmit csinálni, fektess bele időt, energiát és csináld meg! ha nem, felejtsd el, és csinálj mást! -
Zedz
addikt
válasz
honda 1993 #17150 üzenetére
10 másodperces Google keresés eredménye.
-
törölt tag
válasz
honda 1993 #17150 üzenetére
Igen, láttam amikor elküldtem az üzenetet, hogy már szerkesztetted. Én még az eredeti verzióra válaszoltam, de gondolom rájöttél hogy úgy még nagyobb hülyeség volt mint így.
-
Zedz
addikt
válasz
Orionk #17147 üzenetére
Szia,
Ahogy Sspot kolléga írta, Drupal és WordPress fronton megérné szétnézni. Utóbbi valamivel népszerűbb, rengeteg sablon van hozzá, biztos találsz olyat ami neked megfelelő. Ezeknek nagy része ingyenes, olcsó, kevésbé olcsó.
Ezek szerintem megfelelnek az elvárásaidnak, egy viszonylag átlátható felületen tudod szerkeszteni az oldalad struktúráját, tartalmát.
-
törölt tag
válasz
honda 1993 #17148 üzenetére
Nem akarlak megbántani, de szerintem még ne adj ebben a témában tanácsokat.
Rengeteg módja létezik (nem csak az a kettő amit írtál) reszponzív weboldalak készítésére. Joomla, Wordpress, Drupal sablonok amiket tényleg csak fel kell tölteni tartalommal meg WYSIWYG editorral összedobálni mindent.
Vagy ha egy kicsit megy a dolog és nem lusta az egyén olvasni, akkor Bootstrap, Foundation stb...
-
honda 1993
senior tag
válasz
Orionk #17147 üzenetére
Szia.
Ez nyugodtan mehetett volna a weboldalkeszites topikba.
Egyebkent te egy kesz weboldalt szeretnel, ami raadasul responzive. Ez idaig rendben is van, de ez a mondat egy picit erdekes. "Csak alap szinten értek a weboldalkészítéshez. Tudom, hogy ez nem határolja be, hogy mit tudok és mit nem, de hogy mondjam másképp...kicsit értek hozzá..."
"Épp ezért, mivel nem tudnám leprogramozni teljesen az oldalt"
Ebben az esetben 2 lehetseges variacio kozul tudsz valasztani.
1. Megtanulod
2. fizetsz erte valakinek, aki ert hozza."Tudnátok ajánlani valamit ? köszi szépen."
Ha ugy erted hogy egy ingyenes sablonnal szeretned megvalositani, akkor azt kell hogy mondjam, ilyen szerintem nem igazan letezik.
Ezekben az ingyenes ( vagy akar a fizetos) sablonokban amiket le lehet tolteni, altalaban elegge korlatoltak a lehetosegeid ha modositani szeretned az oldal kinezetet.( bar a menu modositasa nem lehet problema)Viszont szerintem kizart hogy egy hasznalatra kesz es minden kriteriumnak megfelelo RESPONZIVE oldalt le lehessen tolteni valahonnan es utana csak fel kelljen tolteni a tartalmat.
-
Orionk
senior tag
Sziasztok !
Egy kis segítséget kérnék szépen.
Csak alap szinten értek a weboldalkészítéshez. Tudom, hogy ez nem határolja be, hogy mit tudok és mit nem, de hogy mondjam másképp...kicsit értek hozzá...Épp ezért, mivel nem tudnám leprogramozni teljesen az oldalt, keresnék egy olyan kész oldalt, amit csak tartalommal kellene feltölteni, mert van már pl. menü is. Kritériumok azok lennének, hogy okostelefonnal is böngészni lehessen az oldalt(azt hiszem, hogy reszponzívnak mondják ezt), és valami könnyebb formában albumoknak is legyen benne lehetőség, ahol több ezer képet lehet megnézni, szép formában lapozni és ha akarja a user, akkor teljes méretben le is töltheti azokat.
Minimálisan szeretném, ha lehetne módosítani azért ezt a kéz weboldalt, hogy több,vagy kevesebb menüt helyezhessek el, amik külön oldalra is vihetnek, stb...
Tudnátok ajánlani valamit ? köszi szépen.
-
törölt tag
Én mondtam hogy nem érti, de én vagyok a hülye.
(#17144) honda 1993: A szemléltetés részét úgy értettem, hogy kellene valami rajz, vagy valami illusztráció, mert látható, hogy még mindig nincs fogalmad róla, hogy miért erőltetjük a PHP-t.
"orulnek ha ugy meg tudnam csinalni hogy ne kelljen MYSQL-t hasznalni"
-
Zedz
addikt
válasz
honda 1993 #17144 üzenetére
Össze-vissza értelmezed a dolgokat, de kezdem azt hinni, meg sem éri megpróbálni rendet tenni.
orulnek ha ugy meg tudnam csinalni hogy ne kelljen MYSQL-t hasznalni
Akkor mégis mi értelme lenne dinamizálni az oldalad? Mennyivel jobb 120 HTML fájl helyett 120 PHP fájlt kezelni? Semmivel.
Amit szerintem most csinálnod kellene, és amit úgy sem fogsz megfogadni, az a következő:
Túrni a netet alapvető PHP tutorialok után. Értem ez alatt azt, hogy egy jó időre elrakni a padlásra a telefonos oldalad, majd megtanulni azokat az elemi dolgokat, amik nélkül egy ilyen oldal nem tud létezni.Mik ezek? Adatbázis műveletek. Ez magában foglalja az adatbázisba való írást, olvasást, adatok módosítását . Ha ezekkel megvagy, érted a lényegét, meg tudsz írni pár alapvető dolgot, akkor térj vissza ide, és mondjuk mi lesz a következő lépés.
-
honda 1993
senior tag
válasz
#81999360 #17143 üzenetére
De igen ertem hogy miert.
Csak a megvalositas resze a dolognak sajnos mar mas teszta.Egyebkent en elso korben egy fapados, vagy ha ugy tetszik primitiv modon szeretnem megcsinalni, a lenyeg most tenyleg csak az hogy a celnak megfeleljen.
"Lehet hogy kéne valami szemléltetés." Nem tudom hogy ezt hogy erted.
cubix Segg hulye vagyok a php-hoz, igy tehat annak is orulnek ha ugy meg tudnam csinalni hogy ne kelljen MYSQL-t hasznalni ( mert ugyebar azt is meg kell tanulni. )
-
cubix
tag
válasz
honda 1993 #17141 üzenetére
Ha máp php-t használsz akkor mért nem adatbázisból kéred le a híreket?
-
honda 1993
senior tag
Sziasztok.
Nem nagyon gyakorolgattam azota a php-t, de ma egy picit foglalkoztam vele.
A multkori temara visszaterve..
Ha szeretnek egy "oldal motort", akkor valahogy ugy kellene elkepzelnem az egeszet hogy pl van egy style.css es egy index.php fajlom amiben a kodokat tarolom, az index.php-ban lenne minden, pl a menurendszer, containerek, fejlec, stb.
Az ujabb cikkeket pedig szinten az index.php fajlban hoznam letre <html></html> tagek kozott.Ha pedig modositani szeretnek valamit az oldal kinezeten, akkor igy elmeletileg eleg atirnom csak a css kodot .
Ez az elkepzeles mennyire all kozel a megoldashoz?UI: Azota tenyleg nem volt idom ezzel foglalkozni, szoval ha butasagot kerdeztem akkor ne cseszegessetek miatta.
-
törölt tag
válasz
fordfairlane #17139 üzenetére
wis, fordfairlane: köszönöm.
-
wis
tag
-
törölt tag
User jelszó adatbázisban tárolásához milyen titkosítást használjak? Úgy tudom md5 nem javasolt.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #17133 üzenetére
Én meg a php.ini módosításáról beszéltem, ha kicsit visszaolvasol.
Oh. Jogos. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DNReNTi #17132 üzenetére
"3. Kijavítanám Brian-t a hibajelzésekkel kapcsolatban:
Helyesen: ini_set('display_errors', '1');"
Mielőtt "javítasz" valamit, nem árt, ha meggyőződsz róla, hogy az eredeti információ valóban helytelen-e, vagy csak Te nem vágod, a másik miről beszél.
Amit írtam, az pont úgy helyes. Amit Te írtál, az értelemszerűen PHP-fájlban fog csak működni (egyébként az is helyes), a php.ini-be hiába írod bele...Én meg a php.ini módosításáról beszéltem, ha kicsit visszaolvasol.
Amit írtál, az minden alkalommal, amikor egy adott fájl (amiben a sorod szerepel) betöltésre kerül (már ha betöltődik egyáltalán), meg fog hívódni, nem egy globális beállítás, ami mindenhol érvényes (az összes PHP-kódra vonatkozóan a fejlesztői gépen).Tehát még egyszer: a php.ini konfigurációs fájlba mehetnek ezek a sorok:
PHP 5.4.0 fölötti változatoknál:
error_reporting=E_ALL
display_errors=OnPHP 5.4.0-nál régebbi esetén*:
display_errors=On* magyarázat: http://php.net/manual/en/errorfunc.configuration.php#ini.error-reporting
"In PHP 5 a new error level E_STRICT is available. Prior to PHP 5.4.0 E_STRICT was not included within E_ALL, so you would have to explicitly enable this kind of error level in PHP < 5.4.0. Enabling E_STRICT during development has some benefits. STRICT messages provide suggestions that can help ensure the best interoperability and forward compatibility of your code. These messages may include things such as calling non-static methods statically, defining properties in a compatible class definition while defined in a used trait, and prior to PHP 5.3 some deprecated features would issue E_STRICT errors such as assigning objects by reference upon instantiation."Egyébként nekem nem tűnt úgy, hogy le kell neki egyszerűsíteni az infót, nekem úgy jött le, hogy értette ő.
Csak még utána kell néznie alapvető dolgoknak is.
-
DNReNTi
őstag
Megpróbálom leegyszerűsíteni neked, amit Péter írt.
1. Különüljön el egymástól az űrlap (már ami megjelenik), és a fájl ami az onnan érkezett adatokat kezeli. MVC level egy. Konkrét példaként:
form_view.php - ebben a fájlban van amit a felhasználó lát, a HTML form.
form_controller.php - ebben a fájlban kezeled majd a felvitt adatokat.A form.php-d az alábbi módon fog adatokat küldeni a form_controller.php-nek:
<form method="post" action="form_controller.php"></form>2. MINDIG, de tényleg mindig, le KELL ellenőrizni a kapott adatokat. Hiába a HTML required attribútum, hiába a JS, ezek mind megkerülhetőek. A szerver oldal nem.
Példa: Az email küldő űrlapodon kötelező megadni nevet, e-mail címet, és persze az üzenetet. Az adatok meglétét (és megfelelőségét) a form_controller.php-ban le kell csekkolni, különben nem kívánt, nem várt hibákra léphetsz.3. Kijavítanám Brian-t a hibajelzésekkel kapcsolatban:
Helyesen: ini_set('display_errors', '1');"Vagy hol az a határ, "amit még jó ha tud" az ember PHP-s alapskillként, ha Frontendbe képzeli el a jövőjét? És mi az ami már általánosságban a Backendes kollégákra vár?"
Szerintem továbbra sem lehet ennyire szigorúan határt húzni a kettő közzé. Ez kéz a kézben van, nincs egyik a másik nélkül. -
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #17130 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod! Bevallom őszintén, hogy amit a hibajelzés után írsz megoldásként, még abba igencsak beletörne a bicskám. Szerintem elsőkörben végigrágom magam ezen az oktatóanyagon, ha már a véháromszkúlszon zagyvaságok vannak, itt csak jobbak lehetnek, majd utána állok neki ezzel foglalkozni.
Sajnos még csak nagyon az alapok vannak meg PHP-ban, bár ha később Frontend pozicióban gondolkozom, úgy vélem, egy ilyen validálás megoldás szerver oldalon elég alap skillekhez tartozik ugye? Szóval ezt amúgy sem árt, ha tudja az ember. Vagy hol az a határ, "amit még jó ha tud" az ember PHP-s alapskillként, ha Frontendbe képzeli el a jövőjét? És mi az ami már általánosságban a Backendes kollégákra vár?
-
Sk8erPeter
nagyúr
Na pont ez egy tökéletes példa arra, hogy miért is egy rakás szar még mindig a w3schools, ahhoz képest, hogy sokan azt hiszik, ez a webfejlesztők referenciáinak alfája és omegája, miközben tele van okádmány példakódokkal, rossz praktikákkal.
Egy külön szekciót szentel annak, hogy elmagyarázza, miért csinálja ezt:
<form method="post" action="<?php echo htmlspecialchars($_SERVER["PHP_SELF"]);?>">
ahelyett, befejezné a szerencsétlenkedését, és ennyit írna:
<form method="post" action="">
üresen hagyva az action-attribútum értékét, ha már önmagára akarja irányítani a formot... Kész, probléma megoldva...De még véletlenül sem hívja fel a figyelmet, hogy amúgy nem igazán üdvös megoldás nem szétválasztani a megjelenítéshez tartozó kódot a kapott adatok feldolgozásához tartozó kódtól...
Az input fieldeknél meg még véletlenül se használna labelt az accessibility és könnyebb kezelhetőség jegyében (pl. labelre kattintva ugorjon bele a mezőbe, ezt a böngészők támogatják, ha a label tartalmazza az általa felcímkézett elemet, vagy össze van kapcsolva egy for attribútum segítségével), nem használ placeholdert, mert ugyan miért is lenne HTML5, töketlenkedik azzal, hogy egyesével adogatja át a $_POST tömbben szereplő változókat az indexszel azonos nevű változóknak validálás után, ahelyett, hogy jóval általánosabb és szebb módon oldaná meg, és így tovább... nem értem, miért nem tudják az embereket spagettikód írása helyett végre valami jóra is tanítani.
Szóval látom, a w3fools.com-nak sajnos még mindig van relevanciája."Itt találtam egy pár funkciót ami a hibakijelzésekre vonatkozik, igazából vakvilágban tapogatódzom, segítenél, hogy pontosan mely fájlokat kell a php.ini-ben bekapcsolni ahhoz, hogy kijelezze a php-s hibákat is?"
Jó helyen tapogatózol, de itt nem "fájlokat" kapcsolsz be (ezt nem is tudtam értelmezni), hanem opciókat állítgatsz be (a php.ini egy konfigurációs fájl).Hibajelzésekre:
PHP 5.4.0 fölötti változatoknál:
error_reporting=E_ALL
display_errors=On
PHP 5.4.0-nál régebbi esetén:
display_errors=On"Majd ezt követően a debuggolás történhet pl. etc. Firebuggal, konzolon keresztül? (Perpill ugye ott nem ír ki semmit sem)."
Húha, itt alapvető fogalmi tévedések vannak. A kliensoldalnak semmi köze a szerveroldalhoz, attól még, mert kommunikálnak, azok fejlesztése, debuggolása, lehetőségei is totálisan eltérnek. Bármilyen böngészőbeli webfejlesztő panelen csak akkor látnád ezeket a hibákat, ha JavaScripttel kiíratnád őket explicite valahogy a konzolra (ez már a gányolás kategória).
Ezért kell megtanulni rendesen debuggolni, de ez egyelőre sztem még nehézkes lenne neked, gondolom most kezded tanulni a PHP-t."Tehát pl. hozzak létre egy contatform.php és külön csak abba legyen a kontaktformhoz tartozó php kód?"
Egy olyan fájlról beszélek, aminek elküldöd az űrlap adatait (ezt a fájlnevet az action-attribútumban adod meg), és aminek a megjelenítéshez semmi köze, nincs benne az űrlap kiírásáért felelős kód, stb. Megkapod az adatokat, validálod őket, gondolva az esetleges csúnyabácsikra, kezdesz az adatokkal valamit (jelen esetben küldesz egy mailt), aztán visszairányítod az egészet abba a fájlba (header() segítségével), amiből kiindultál (vagy valahova átirányítod a júzert, ahol jelzed neki, hogy milyen ügyes volt, és sikeresen elküldte a cuccát). Itt a feldolgozó fájlban a különböző, másik oldalon kiírt adatokat el lehet tárolni $_SESSION-változókban, de ha ez egyelőre magas, akkor maradj az eredeti megoldásodnál, amikor önmagára irányítod az űrlap adatait (üres action-attribútummal).
Vagy ha valakinek van türelme elmagyarázni, akkor az remek.Most látom, így is qrva sokat írtam.
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #17128 üzenetére
"Ez alapján próbálkozom perpill.."
Ez nagyon durva.És te ezt képes vagy hallgatni anélkül, hogy 1 perc után inkább le akarnád tépni a füledet?
(én inkább azt választottam, hogy kilőttem a francba, egyébként még egy tákolmány is, amit összehoz)
Engem is idegesített
, de "konkrétabb példa" csak ez volt, amit találtam. A kódhoz nem értek, próbáltam másolni párhuzamosan, meg értelmezni, most pedig működésre szeretném bírni.
Ezt úgy illik, hogy a feldolgozás külön fájlban történik, nem ugyanott, ahol a megjelenítéshez tartozó dolgok.
Tehát pl. hozzak létre egy contatform.php és külön csak abba legyen a kontaktformhoz tartozó php kód?
És ezt "hogyan kössem össze" az index.php-val, nem kell úgy mint az external JS-nél, CSS-nél..?A validálást először SZERVEROLDALON írjuk meg, és csak UTÁNA kliensoldalon! A szerveroldali kódodban egy darab ellenőrzés sincsen, amíg ez nincs kész, addig tovább se lépj, először ezt oldd meg.
Pl ez alapján megírhatom a validáláshoz szükséges php kódot mondjuk bele a kontaktformhoz tartozó php kódban?
A PHP-s hibák kijelzése be van állítva a php.ini-ben a fejlesztői gépen? Fejlesztés során mindig a legtöbb hibát kiíró hibabeállítás legyen meg, élesben kell csak elrejteni a hibákat, és azokat inkább naplózni.
Itt találtam egy pár funkciót ami a hibakijelzésekre vonatkozik, igazából vakvilágban tapogatódzom, segítenél, hogy pontosan mely fájlokat kell a php.ini-ben bekapcsolni ahhoz, hogy kijelezze a php-s hibákat is? Majd ezt követően a debuggolás történhet pl. etc. Firebuggal, konzolon keresztül? (Perpill ugye ott nem ír ki semmit sem).
Előre is köszönöm a válaszodat,
Ádám
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Ez alapján próbálkozom perpill.."
Ez nagyon durva.És te ezt képes vagy hallgatni anélkül, hogy 1 perc után inkább le akarnád tépni a füledet?
(én inkább azt választottam, hogy kilőttem a francba, egyébként még egy tákolmány is, amit összehoz)
Látom a többi közben nagyjából megoldódott.
(#17127):
Ezt úgy illik, hogy a feldolgozás külön fájlban történik, nem ugyanott, ahol a megjelenítéshez tartozó dolgok."A form validálását is majd egybekötöm a submit button lenyomásával (ezt majd később JS-el megoldom)"
A validálást először SZERVEROLDALON írjuk meg, és csak UTÁNA kliensoldalon! A szerveroldali kódodban egy darab ellenőrzés sincsen, amíg ez nincs kész, addig tovább se lépj, először ezt oldd meg.A PHP-s hibák kijelzése be van állítva a php.ini-ben a fejlesztői gépen? Fejlesztés során mindig a legtöbb hibát kiíró hibabeállítás legyen meg, élesben kell csak elrejteni a hibákat, és azokat inkább naplózni.
Az alapján, amiket írtál, még azt sem tudhatjuk, hogy egyáltalán melyik kódsornál akadt el. Ezt tisztességes debuggolással illik kideríteni, de legalább akkor itt-ott kiíratásokkal derítsd már ki, melyik résznél van a probléma. -
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #17125 üzenetére
Készítettem egy ilyen formot, (ennek az aljába is van egy kis php:
<?php if(!empty($message)) echo $message; ?> ...és ugyanebben a php fájlban a legfelülre beírtam ezt az általam kreált php kódot a !DOCTYPE HTML> elé.<?php
if(isset($_POST['submit']))
{
$message=
'Name: '.$_POST['name'].'<br />
Email '.$_POST['email'].'<br />
Betreff '.$_POST['betreff'].'<br />
Nachricht: '.$_POST['nachricht'].'
';
require 'phpmailer/PHPMailerAutoload.php';
$mail = new PHPMailer;
$mail->isSMTP();
$mail->SMTPAuth = true;
$mail->SMTPSecure = "ssl";
$mail->Host = "smtp.live.com";
$mail->Port = 465;
$mail->Enchoding = '7-bit';
$mail->Username = "emailcímem";
$mail->Password = "jelszavam";
$mail->SetFrom($_POST['email'], $_POST['name'], $_POST['betreff'], $_POST['nachricht']);
$mail->addReplyTo('info@example.com', 'Information');
$mail->Subject = "New Contact Form Enquiry";
$mail->MsgHTML($message);
$mail->AddAddress("emailcímem", "nevem");
$result = $mail->Send();
$message = $result ? 'Successfully Sent!' : 'Sending Failed';
unset($mail);
}
?>A form validálását is majd egybekötöm a submit button lenyomásával (ezt majd később JS-el megoldom), viszont tesztelésképpen ráirányítottam a scriptet az egyik email címemre, és amikor kitöltöm a formot és rámegyek a submit gomba, kb. 5mp-ig tölt a böngészőm, látszólag mintha csinálna valamit (alul "Waiting for the localhost..." felirattal), majd visszaugrik az oldal elejére. Semmilyen egyéb üzenetet nem kapok vissza. .. És sajnos nem küldi el a tartalmat a megadott emailre sem.
Hol lehet a hiba a gépezetben? Természetesen Apache fut szépen phpmailer mappa bemásolva a honlapom gyökérkönyvtárjaihoz, require 'phpmailer/PHPMailerAutoload.php'; -el szépen ráirányítva az autoloader.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Ádám
-
DNReNTi
őstag
XAMPP-ot sosem használtam, még csak nem is láttam, de ötletek:
Nem e felejtetted az index.php mellett az index.html-t? Apache konfigtól függően, lehet a html kiterjesztés az elsődleges. Készíts egy teljesen különálló php fájlt, pl : test.php, abba írd bele a helloworld példát. A print(); helyett használj echo();-t.Tehát:
test.php:
<?php
echo 'Hello World!';
?>Ha ez sem jól működik, tuti a szerverrel nem oké valami. Így persze a böngészőben a fájlra hivatkozz, teszem azt: localhost/project/test.php.
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #17123 üzenetére
Fake SMTP-nek én a PaperCut-ot használom, korábban már linkeltem a topikban, amilyen egyszerű annyira király.
Köszi mentettem a linket.
Először is: amíg az index.html, az HTML és nem PHP - tehát index.php - addig teljesen okafogyott bármit belehúzni. Magyarul, most, hogy webszervert használsz és PHP-t tanulsz, itt az ideje elfelejteni a html kiterjesztést.
Tehát lementettem az eddig szerkesztett index.html fájlomat index.php-ra, és az összes mappájával együtt bemásoltam a xampp/htdocs könyvtárjába. XAMPP fut (Apache, MYSQL), viszont tesztelésképpen beírtam a header részbe példaként:
<?php
print "Hello world!"; ?>Viszont inspektorral ezt látom:
Valami itt nekem nem kóser, és egyáltalán nem írja ki a header részbe a szöveget sem.
Kérdésem, a XAMPP nem jó, vagy én bénáztam el valamit?
Legelsőnek ugye a PHPMailer-t akartam meghívni, mondjuk a <!DOCTYPE html> tag elé, viszont annak kódját egy az egybe kivetítette a honlapra, mintha egyszerű szöveg lenne.
-
DNReNTi
őstag
Egy kis kieg:
Fake SMTP-nek én a PaperCut-ot használom, korábban már linkeltem a topikban, amilyen egyszerű annyira király. Pontosan annyit tud amennyire az embernek szüksége van, alap esetben konfigurálni sem szükséges.Nem elég ha pl. a honlapom gyökérkönyvtárába kicsomagolom a githubról letöltött phpmailer.zipet, majd pl. az index.html oldalának a legtetejére behúzom az PHPMailer example fájlt php tagek közé, és ott szépen módosítgatom? Vagy erre mindenképp hozzak létre egy külön php fájlt?
Először is: amíg az index.html, az HTML és nem PHP - tehát index.php - addig teljesen okafogyott bármit belehúzni. Magyarul, most, hogy webszervert használsz és PHP-t tanulsz, itt az ideje elfelejteni a html kiterjesztést.
Másodszor: A PHPMailernek van saját autoloader-e.
Így használd:
require_once('/phpmailer_eleresi_utja/PHPMailerAutoload.php');
Ezt követően már használhatod az osztályt. Pl:
$mailer = new PHPMailer();
Így a $mailer egy PHPMailer objektum lesz (vagy ha úgy tetszik egy példány). Hogy ezzel a továbbiakban mit kezdj, abban segít a saját doksija -
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #17120 üzenetére
Itt reagálnék a html-es topicban adott válaszodra, amit mégegyszer köszönök.
A PHPMailert lokálisan is tudod tesztelni, érdemes először így a postafiókod tömködése helyett, nyilvánvalóan kell hozzá egyrészt webszerver (teljesen mindegy, hogy ez IIS vagy Apache vagy más), de erre amúgy is szükséged van a fejlesztésekhez,
Ehhez feltelepítettem a XAMPP-et, amivel létrehozok egy Apache szervert.
másrészt kell hozzá SMTP-szerver is, de erre jó egy "fake SMTP server" is, pölö:
http://smtp4dev.codeplex.com/
https://nilhcem.github.io/FakeSMTP/Köszi, kipróbálom.
Ehhez persze konfigurálnod kell a php.ini-t is.
Ezt hogyan is kellene?
A letöltés és kibontás után a szükséges helyen pl. require_once segítségével behúzod a PHPMailer működéséhez szükséges fájlokat (amiben az osztály található), majd használod a kódot.
Nem elég ha pl. a honlapom gyökérkönyvtárába kicsomagolom a githubról letöltött phpmailer.zipet, majd pl. az index.html oldalának a legtetejére behúzom az PHPMailer example fájlt php tagek közé, és ott szépen módosítgatom? Vagy erre mindenképp hozzak létre egy külön php fájlt?
Hogy hogyan tudod kiszedni az űrlapból az adatokat, az az alapvető PHP-ismeretek témakörébe tartozik, szóval ennek előbb nézz utána, aztán a másik topicban beszéljük meg, miután próbálkoztál vele.
Ez alapján próbálkozom perpill..Most jött el az ideje, hogy a PHP-val is foglalkozzam, ezért ha hülyeséget is kérdeztem volna az imént, előre is elnézést.
Viszont a levelezést etc. kontaktformhoz mindenképp kell a honlapomnál, más út nincs.
Köszönöm a válaszokat,
Ádám
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #17120 üzenetére
Nem összehasonlításként írtam hanem, hogy az ilyen daemonként futó szolgáltatások hibáinak a királya a transmission.
Remélhetőleg meg lesz oldva. Bár eddig a legutóbbi értekezések alapján saját szerverekre szánják az oldalt, szóval a magas rendelkezésre állás csak akkor lesz tartható, ha az áramszolgáltató és az internetszolgáltató is úgy akarja.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #17119 üzenetére
Bevallom, nem igazán értem, hogy hogyan hasonlítható össze a Transmission nevű torrentkliens, amint az daemonként fut, annak esetleges hibáival, és a cron, mint egy ettől teljesen különálló, időzített feladat-ütemező, ami szintén daemonként fut.
A kettőben a közös tényleg csak annyi, hogy mindkettő tud daemonként futni (pontosabban a cron csak úgy fut).
Na meg ilyen alapon bármi bármikor összeomolhat, elromolhat, történhet szolgáltatás-kiesés, ami valóban adott esetben éppen beleeshet az ütemezett feladat szükséges lefutásának időtartamába. Erre két kerülő megoldás van:
- magas garantált rendelkezésre állású tárhelyet választasz
- egyes oldalbetöltések végén megvizsgálod, hogy utoljára mikor futott az ütemezett feladat (ezek időpontját tárolod adatbázisban), és ha régebben, mint mondjuk 1 hét, akkor lefuttatod azt is. -
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #17118 üzenetére
Tekintve azt, hogy rendszergazda szakmám van igen nem bízok semmiben. Tudom, hogy egy ilyen apache szerver ha gondol egyet akkor jól összeszarja magát. A cron-ban meg azért nem bízok, mert a daemon-ként futtatott dolgok a transmission-el az élen olyan anomáliákat képesek produkálni, hogy az elhárításuk is nehéz nem az, hogy úgy beállítani, hogy probléma nélkül fussanak.
Akkor majd vásárolok egy tárhelyet és reménykedem a legjobbakban.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #17117 üzenetére
"Nem nagyon bízok az ilyen html fájl megjelenítésénél bonyolultabb dolgok tényleges működésében."
De hát akkor a PHP interpreter működésében sem bízol.Hát ha a szolgáltatónál nem cseszték el a cron konfigurálását, és az időzített feladatként beállított scripted is hibátlanul működik, akkor nyilván menni fog.
A cron a háttérben futkorászik (daemon), és bizonyos beállított időzönként lefuttatja a kívánt folyamatokat. Igazából nagy mágia nincs a működésében. -
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #17115 üzenetére
Igazából az érdekelt volna, hogy mik a tapasztalatok, hogy ezek probléma nélkül mennek? Nem nagyon bízok az ilyen html fájl megjelenítésénél bonyolultabb dolgok tényleges működésében.
-
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #17114 üzenetére
Hát épp az ilyen feladatok miatt lett kitalálva.
Tipp: érdemes a CRON-oknak is készíteni egy log-ot, hogy rendben lefutottak e, és ha igen milyen eredménnyel, ha nem akkor milyen hibával. Megkönnyíti az életet. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #17112 üzenetére
Ha van cron a szolgáltatónál (és valóban műxik), akkor mi a kérdés, miért ne menne?
-
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #17112 üzenetére
Ha a szolgáltatónál van lehetőség CRON-t beállítani akkor persze, hogy menni fog. Időszakos feladatokhoz, például heti rendszerességgel egy tábla truncate, tökéletes megoldás.
-
PumpkinSeed
addikt
Arra van esély, hogy egy tárhely szolgáltatónál cron-al akarok PHP állományokat futtatni akkor az menni is fog? Vagy ha heti rendszerességgel akarom egy tábla tartalmát törölni mi a bevett módszer?
-
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #17109 üzenetére
Igen-igen. Én kicsit leegyszerűsítettem a menetet, de végül is (most már) ugyanarról beszélünk, és egy log használatával már az oldalbetöltés legelején le lehetne ellenőrizni, hogy adott felhasználó, az elmúlt X időben, látogatta e az adott oldalt. Ha nem, akkor jár az Y mennyiségű pont, ami ugye egyből megjelenik a profiljában, tehát a vállveregetés sem akadály.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DNReNTi #17108 üzenetére
Ebben a hsz.-ben azt írta, hogy adott oldalak látogatása után (is) kapna pontot. Tehát az oldal betöltésekor ellenőrizni kellene, hogy ennek az oldalnak a látogatásáért kapott-e már pluszpontot, ha nem, jóváírni, ha igen, akkor nem történne ponthozzáadás. A "naplót" abban az értelemben muszáj lesz vezetni, hogy járt-e már az adott oldalon, de a felhasználó pontjainak növelése egyből az oldal meglátogatása során történhetne (nem pedig pl. ütemezett feladattal, "majd valamikor"), hadd kapja meg a vállveregetést a felhasználó egyből, amint meglátogatta az oldalt.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #17107 üzenetére
Nem pont erre gondoltam, hanem a pontok lekérdezésre, ami ugye a felhasználók táblában egy mezőben kényelmesen elfér, így még join-ra sincs szükség. A jóváírásra nem is gondoltam, de így hirtelen arra hogy melyik felhasználó mikor melyik oldalon járt, bevezetnék egy log-ot. Az alapján eldönthető lenne kinek mikor jár pont, persze ez így már valóban egy másik lekérdezés.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DNReNTi #17091 üzenetére
"Igazából még csak nem is plusz lekérdezés, ha ügyesen csinálod, akkor az egész felhasználó objektumodat annak minden tulajdonságával létre tudod hozni egyetlen lekérdezéssel. Kb nulla plusz terhelés."
Mármint úgy érted, hogy hozzácsapod egy joinnal az eredményhalmazhoz azt is, hogy mondjuk adott oldalon járt-e? Csak mert szerintem ez meg már a lekérdezést bonyolítaná agyon (ha valóban egyetlen lekérdezéssel akarsz mindent megoldani), és nem hiszem, hogy megéri azzal szemben, hogy plusz egy lekérdezést intézel, hogy megtudd, járt-e az adott oldalon. Elméletileg nem szabadna, hogy ezek a lekérdezések jelentsenek komoly szűk keresztmetszetet, ha igen, akkor érdemes vizsgálódni az adatbázisban például megfelelő indexelés hiánya miatt, és ezeken javítani. -
honda 1993
senior tag
válasz
fordfairlane #17105 üzenetére
Nem kell kiakadni.
Neked is nagyon szívesen segítek.
-
fordfairlane
veterán
válasz
PumpkinSeed #17104 üzenetére
És még adod alá a lovat. Eszem megáll... Inkább iszok még egy pohár bort...
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
honda 1993 #17103 üzenetére
Esküszöm, hogy mióta idejársz ez volt a legjobb hsz-d.
-
törölt tag
Megláttam, hogy 10 olvasatlan hsz. van, tudtam hogy Honda itt járt...
-
Zedz
addikt
válasz
honda 1993 #17098 üzenetére
A sok link, segítség, JSFiddle és már-már türelem is az oltogatásod része volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gigabyte alaplap topik
- Hegesztés topic
- DVBViewer
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Max
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Crucial 240GB SSD eladó
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged