-
Mobilarena
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tyrone89
aktív tag
válasz
szkutyi #103722 üzenetére
Ne is mondd, azt hittem leesek az ágyról mikor megláttam..már a Century logo-t meglátva a film elején biztos voltam benne, hogy kalap szar lesz a HDR..mar ott halovány fakónak tűnt az egész, de hát mit várunk..Disney.. Mind1..már készítek egy normális verziót belőle. Virágboltba az egyik 4K HDR/DV release alá a kommentek közé beraktam egy drive linket a film első 13 percét megcsináltam..hát már ott zongorázni lehet a különbséget. Estére talán el is készül a teljes film
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi #103754 üzenetére
Szerintem ahogy ismerem KTTech kollégát ő pont nem olyna tudással rendelkezik, hogy bármit is félre értene.
Maga a kérdés rettenetesen kibontható, ugyanis HDR világban élünk és van egy szemünk ami a normál SDR film fényátfogásához képest azért inkább HDR tartományban mozog.
Szerintem legegyszerűbben akkor értjük meg a dolgot, ha azon kezdünk el gondolkodni, hogy mekkora fényátfogás kell egy adott jelenet ábrázolásához.
Elárulom, hogy a plazma TV-k által nyújtott 0.002 - 120 nit átfogás már bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy minden jelenet iszonyú szépen, plasztikusan, kontrasztosan jelenjen meg. Amennyiben ezt az átfogást megtartjuk és folytatjuk a fényérték görbét felfelé, akkor:
240 nit kell a plusz egy blende fényességhez- azaz kétszer fényesebb csúcsfények
480: +2 blende azaz 4x fényesebb csúcsfények
960 + 3 blende 8x csúcsok
1440 +3,5 blende 12x csúcsokJól látható, hogy pont a mai csúcs OLED-ek képességéhez érkeztünk az 1440 nit fénysűrűséggel, viszont azt is elárulom, hogy ezek a +nitek tehát a 12x fényerő nem kellenek a valós tartalomhoz, csak és kizárólag csúcsfény ábrázoláshoz kellenek.
Tehát egy helyesen masterelt (gradált) HDR igazából egy korrekt SDR, eltárolt kiégés nélküli csúcsfény vagy ahhoz nagyon közeli részletekkel.
De ha el van baszva, ha SDR-t húznak fel HDR gradációs tartományra felskálázással és így a valós képi tartalom 120 nitjét felskálázza a kedves alkotó pl 240 nitre, az egy elrontott HDR egy kuka az egész. A gamma görbét tartani kell és amentén kötelező a fényesebb részeket ábrázolni ha a TV tudja. Így lesz helyes a HDR kizárólag.
-
alaves
addikt
válasz
szkutyi #103722 üzenetére
Ha a rendezői elképzelés ez, akkor (csak azért mert divat) nem kell a HDR-t erőltetni: [link]
Ez mintha más forrásból (nagyobb fényerő) származna, vagy manipulált: [link]
Az Alien, a Covenant és a Prometheus nekem meglévő verziói ~1000 nitesek. Egyébként az utólag HDR-esített régebbi filmek kicsit furán néznek ki (pl. Alien 1).
A Mininonok 2 valóban fényben és színben is erős. -
KubanitoS
veterán
válasz
szkutyi #103685 üzenetére
Kicsit kutakodva azt már látom, hogy a C széria az arany középút, a G széria meg a csúcs. Én teljesen átlag user vagyok, nagyrészt menne a Telekom tévé, meg a streaming rajta.
Szerintem elmegyek majd Media Marktba, aztán élőben megnézem őket, de jelenleg nem érzem azt, hogy számomra megérne másfélszer akkora árért a G szériát választanon a C-vel szemben.
-
KubanitoS
veterán
válasz
szkutyi #103682 üzenetére
Bocsi, nem a G3-ról beszélek, azt nem találtam első nekifutásra készleten.
A C3-ról van szó.
Ehhez képest van a 300k árelőny.
-
Vismajor01
addikt
válasz
szkutyi #103664 üzenetére
Azért ez nem teljesen így van, a készülék sérülése nem jelent garanciavesztest. A gyarto/forgalmazó felelőssége bebizonyitani, hogy a sérüléséből ered a probléma. Garis autot megkoccolok a parkoloban akkor ha beszrik a váltó szted megtagadjak a garanciát? Na ugye, ez nem csak kocsiknal van így hanem mindenhol.
-
-
Atomgeszi
nagyúr
-
belan
addikt
válasz
szkutyi #103478 üzenetére
Nagyobb piros pont beeéges sajnos anno hoztam el több éve médiából én is Qled tv samsungot és bevolt égve vissza vittem médiába mondtak bevan égve ! Vett ez ismerősöm 75col tcl c745 több mint egy éve eurincsból olcsón 180 ért most mesélte e kiállított volt az is és pár hét múlva vette észre egyik sarokba bevan égve .
-
belan
addikt
válasz
szkutyi #103408 üzenetére
Most csak azokon mentem át amin úgy éreztem simán is le hozza és nagyon jó eddig ez a fajta törlő volt amit simán is le hozott 70% etanol nélkül l , ettől biztos nem lesz karcos ez a gagyi műanyag bevonat se régi törlő az közel se ilyen jó de sima oled re jó volt nem gondoltam erre profi törlő kell , igen mondta alaves hogy 1 percig körkörösen dörzsöljem 70% etanolal és utána varjak 5 percet és szárazon töröljem át és jó lesz ha nagyon maszatos . Ezek légy piszkok nagyon szeretik ezt felületet de ha rá hapcizol az kb ugyan az .
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi #103379 üzenetére
Sajnos mester ez nem megy. Amit a gyík mutat a vidijóban annak homlok egyenest az ellenkezője történik. Amikor én röviden nyomom a mikrofon gombot nem az asszisztens jön fel, hanem felszólít, hogy beszéljek. Ha hosszan nyomom úgy se jó. Ha nyomom és beszélek, pl "képernyő ki" akkor meg rákeres youtubon ahelyett hogy végrehajtaná, pedig egyértelműen felismeri amit dörmögök, mert szépen kiírja.... Fos-szar-köd az egész - komolyan kezd kiborítani.
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi #103372 üzenetére
sehogy. Az egész lófasz csak a homescreen-nél maradt TV-t védi meg valamennyire, ha bent vagy egy appban akkor nem indul. Erre mit válaszolt valami kinti usernek az LG: Az annak a szoftvernek a baja, mert nem kompatibilis az új ökoszisztémával... Lehet ez volt az utolsó LG tv-m ??
-
alaves
addikt
válasz
szkutyi #103355 üzenetére
A Philips-nél értelmesek az fw tervezők, készítők: HDMI forrás esetén is van képernyőkímélő (ASBL-en túlmenően), mégpedig 15 perc múlva kapcsol be az ugráló Philips logó (ha esetleg a külső forráson nem lenne beállítva vagy lefagyna, pl. PC-n). LG-nél nincs, Samsung-on még nem néztem, Sony/Panasonic-nál nem tudom.
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi #103319 üzenetére
Na, akkor feltételezve, hogy a két Samsung Galaxy S hasonló fénymérővel rendelkezik, az én általam látott 1928 nitet elosztom a te telód által látott 1225-el, ez 1,574 azaz 57,5%-al fényesebb a G3 - és ezzel leszorzom a Viktor által nálad kalibráltan mért 822 nittel, és kapok 1294 nitet, ami tekintve, hogy nem mérőábra hanem csak egy Apple TV jelenet csúcsfénye, még reális is lehet.
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi #103309 üzenetére
Bocsi én fotós vagyok szóval van egy kis előnyöm az ügyben.
A lux az egy felületi megvilágítottság a nit meg kibocsájtott fényforrás fényárama. 1000 lux 1m2 felületen pont 1000 nites forrást igényel. Ha a telót pofával a képernyőre tesszük akkor az szerintem egyezik!
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi #103269 üzenetére
Én speciel szarok a képernyővédőre, mert ténylegesen hálószobás mozi van, tehát odamegy, bekapcsol, megnéz, kikapcsol, nem úgy mint a nappaliban lévő Samsung, ami egész nap a zajforrás üzemben van
- szóval sajnos az a helyzet hogy ha nem teszed fel akkor az appstore nem ajánl fel frissítést a TV-n futó appokhoz, magyarul rá leszel előbb utóbb kényszerítve. Pl ahogy feltettem a 13.x.x-et egyből szólt hogy van amazon prime app frissítés, ami egész nap a 3.x.x-el nem lett felajánlva. Érdekes módon ez a frissítés meggyógyította az amazon "nincs 4k DV" problémáját. Ennek fényében én örülök a 13.x.x nek.
Ja egyenként 2x gyorsabb a tv menüje tehát maga a webOS gyorsult!
Szóval ha tetszik, ha nem nagyjából kötelező frissíteni (már ha nem kizárólag hdmi forrás a jelforrásod) .
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi #103257 üzenetére
Mester azt nem tartod elképzelhetőnek hogy pusztán szoftveresen van beállítva hogy mennyi lehet a csúcs.
Én már erről korábban beszéltem, miszerint a G3 natív wb esetén (9100K} mért 3000 nitjéből (LG display panel bemutató) d65 esetén is kellett volna kb 2000 nitnek maradnia. Hogy csak 1350 lett az 100% hogy szoftveres limit. Simán el tudom képzelni hogy most 100-at hozzá basztak persze kérdést hogy milyen körülmények között lehet ez egyáltalán látni tekintve a tartalmi oldalt...
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi #103244 üzenetére
Most ment fel..
Csináltam resetelt Dolby Vision mozi (filmmaker) módban képeket hogy legyen előtte fotó. Sötét részletest és világosat is. Netflix és Apple TV tartalomból is (a két sarkallatos streaming app).
Nem azt mondom hogy majd ettől egyértelműen kiderül hogy világosabb-e, mert tudjuk hogy a kontent lehet csak 600 nites, és az életben nem találok semmilyen olyan streaminges tartalmat ami kihozná a két fw közti különbséget.
Mondjuk egyébként ez is egyfajta válasz, mert lehet hogy más is csak streamingre használja a TV-jét és akkor ő majd eldöntheti hogy akar e fw-t frissíteni ha valós streaminges tartalom fogyasztás esetén nincs képi előnye a 13.x.x-nek.
Elsőre már furaság van mert ezzel fogad :
(eddig ilyen nem volt)
-
belan
addikt
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi #102657 üzenetére
Lehetséges.. de én akkor is látok egy trendet az egészben ami nem neki kedvez hosszú távon sajnos.
Valószínűleg a G3 azért lett bravúros mert első generációs MLA lévén még az eredeti nagy koponyák dolgoztak rajta, míg a későbbi facelifteket már kiadják a kiscsíráknak míg a nagy koponyák átmennek fejleszteni a következő valós generációs lépcsőt.
-
alaves
addikt
válasz
szkutyi #102506 üzenetére
Ha elindítod és belepörgetsz a fényes jelenetekbe a 1080p/HDR rilíznél (LG-n is mkv-ból HDR10-ben, S90C-n gyönyörű, de szerintem C3 belső lejátszó is hasonlóan értelmezi), akkor láthatod hogy sokkal több értelme van ennek a módosításnak, mint amikor 300-400 nit lesz a vége. Inkább olyat nézek, mert a gyakorlatilag SDR-re redukált HDR/DV-nek nincs értelme. Megnéztem a BD50-t is, az is 1000 nit, de azzal sincs probléma, nagyon szép az is.
-
Sasi001
senior tag
válasz
szkutyi #102463 üzenetére
Legalábbis szemre nem vettünk észre semmit. Persze tény, hogy Lg-nek magasabb az eladása, de nagyon sokan veszik már a Samsung-ot is a vásárlás növekedésével viszont nem tapasztalható a hiba bejelentések növekedése. Mindenki azt szajkózta, hogy majd az idő de lassan már cserélgetik le az első generációs (QD-oled) tévéket a felhasználók probléma nélkül.
-
powerup2
addikt
válasz
szkutyi #102449 üzenetére
Pl a g4-et láttam az alzába nekem tetszett de ott pl a samsungot jobbnak véltem. Ebben a kategóriába mindegyik tv jó, lehet miniled lehet oled, hanem maga az hogy mennyi tv romlott el egy adott márkából. Ami jelen esetben az lg-t nézve nem jó reklám. De az biztos oled terén LG-ből adnak el a legtöbbet igy abból is kerül ki a legtöbb hibás.
-
Sasi001
senior tag
válasz
szkutyi #102429 üzenetére
Nálad a samsung nem jön be másnak az Lg. Van ilyen. Én is kifogtam nekem sem kellene Lg emiatt. Bár most a 77s95D előtt megfordult a fejemben az Lg. de hamar elvetettem a gondolatot. Nem bírom a rózsaszín tintinget és még a mai napig jellemző rá. Marad a homogén QD-oled.
-
Delphinus
kezdő
válasz
szkutyi #102126 üzenetére
de van. van egy alap fényerő szint hdr filmnél majd mikor jön a hdr effekt, ÉRTSD: nap,lámpa bármi, akkor az sokkal nagyobb fényerejű lesz ugye. de én erre az ALAP FÉNYERŐRŐL beszéltem hogy mi határozza meg. a mastering, vagy valahol olvastam hogy az sdr fényerőt használja ilyenkor. IGEN tudom hogy vált a tv a forrásanyagok között, de ezért tettem fel a kérdést.
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi #102093 üzenetére
Itt van ugyan az a képi profil ugyan az a képkocka csak egy hosszú expozíció hogy lássuk mi van a frameben.
Magyarul itt látszik hogy itt a fórumon csak arról szól a kép küldés hogy kinek mit exponált a kamerája. Semmilyen valós következtetést NEM lehet levonni semmilyen fotóbólEzért kértem tőled a rögzített értékekkel exponálást mert azt viszont igen is össze lehet hasonlítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest