Hirdetés
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
válasz
ladybug #81756 üzenetére
Karancslapujtői 3 kilós fehér parasztkenyér negyedekre vágva van polcon, abból heti 4-5 db fogy, de van hogy nemkenyeres kaja van, olyankor szeletelve lefagyasztjuk és pár nappal később felengedjük.
Jellemzően heti kb 2 liter 3,5-ös bó'ti sparos dobozos tej megy kávéba(1:1) és teába. Ritkán instant kakaóval kaláccsal.
Olaj leginkább sütéshez fogy, fagyasztott húsos mittudoménmik mondjuk rizzsel, kb. Havi fél liter. Amúgy kajába olíva vagy disznózsír, pirítósra kizárólag libazsír.
Kaja meg minden, párolt ző'dségektől sült főtt halon halászlén át hurkakolbász, pörköltek: marhalábszár, disznó, tepertő, abárolt szalonna, füstölt karaj, füstölt sonka, gulyásleves, székelykáposzta, pacal, nyelv-máj-tüdő pörkőtt, grillezett csirkecomb ketchupos sültkrumlival(pálmaolaj, tudom rohadjakmeg), időnként pizza rendelve, büfés rántott csirkemelles franciasalátás hamburger, bóti kocsonya, rántott brokkoli, -karfiol, -gomba, -tőkehalfilé, füstölt lazac, konzervkagyló, tőkehalmáj, olajos/paradicsomos halak, kolbászos-velős pirítós, chillis bab, hagymás bab, gombás-tejfölös hús tésztával, gyári durum spagetti darált hússal, bolti szósszal maszek bolonyaisan, sajtok szinte minden nap, tojás sülve főve, és még sokan mások. Úgynevezett MINDENevők.Veryoldman: nem vagytok egyedül a hagyományos étkekkel
-
ladybug
őstag
Szeretnék pár dolgot tisztázni, mert úgy érzem, hogy páran csak végletesen tudnak gondolkodni, miután elolvastak egy hozzászólást. (Ezt általánosságban értem, hogy ki vannak élezve a véleményezések/válaszok és nem csak ebben a témában)
Se vegán, se vegetáriánus nem vagyok.
Senkit nem próbálok “megtéríteni” , “elkötelezni” vagy “átkódolni”.
Nagyon szeretem a tejtermékeket.
Használok vajat, tojást és sütök süteményt.
Rendelek ételt és járok étterembe.
Fogyasztok húst.Mindezeket mértékkel próbálok kezelni, ahogy nekem + családnak jólesik.
A magyaros - sok hús kerüljön az asztalra - konyha több mint 30 évig mindennapi része volt az életünknek. Még ma is fontos, de nem ez dominál az étkezésünkben.
Azért, mert soknak találom a család húsfogyasztását nem jelenti azt, hogy nem fogok/fogunk húst enni.
Azt a nézetet valamelyest osztom, miszerint vannak megátalkodott vegánok, akik erőteljesen akarják befolyásolni a környezetüket. Hogy ezt miképp teszik, változó.
Szerintem ez beállítottság és nem erőszak kérdése, hogy ki hogyan táplálkozik. Gyerekkorban még esetleg befolyásolható, de inkább visszájára sülnek el ezek a próbálkozások. -
ToBeY
nagyúr
Hírek+ az M1-en.Milyen jó hogy ilyen remek műsorokra mennek el az adóforintok
[link]
bocsi,de csak twitter link van. -
erdey_a
addikt
reumás lettem tavaly nyáron és olyan gyógyszert szedek, aminek a mellékhatásaiból horror filmet lehet forgatni.
kifejezetten kérte a doki, hogy ne igyak "mellé".
szombat vasárnap kell beszedni, de hétköznap meg amúgy sincs lehetőség inni, mert mindig menni kell valahová...
szóval lejöttem a szerről. nyáron azért egy forró szerda estén biztos lelökök egy üveggel, de mostanábab csak a citromos mentes lidlis sör fogy -
NoLF
veterán
válasz
concret_hp #81790 üzenetére
-
Lortech
addikt
Nee..
Ha ezt pár éve a hírcsárdán olvasom, akkor röhögtem volna, így is, csak részben kínomban.
Felkészül:
lapocka, szalonna, sertészsír, krumpli, vöröshagyma, kenyér (szigorúan fehér, mer' a korpát egyék a disznók), alma, szotyi...#81790 concret_hp szerintem úgy gondolják, hogy a pálinka harcot már megvívták 10 éve, mint egyik legfontosabb prioritás.
Bár nem árthat az embereknek felfrissíteni az emlékezetét, hogy azt is megvédték.
-
NoLF
veterán
na, aki eddig hiányolta (pl én) az élelmiszer árstopból a csirkefarhátat, az megnyugodhat, benne van az
-
NoLF
veterán
válasz
fokukac #81785 üzenetére
a top gearnél szerintem azt nyomozták ki, hogy az angliában ismert bolognai nem létezik
amit ott árulnak egyrészt köze nincs az eredeti szószhoz, másrészt bolognai szószt nem teszünk spagettire, ott meg csak ez létezik.
tehát igazuk van is, meg nem is
egyébként a barilla gluténmentes tésztája egyáltalán nem borzasztó! nem hiába sokkal drágább, mint az átlag fostarisznya gm tészták
-
fokukac
nagyúr
válasz
ladybug #81774 üzenetére
"Pizza, paszta, kínait, vmi burgert. Csupa kalóriabomba."
hát, én speciel azért szoktam enni, mert éhes vagyok, tehát szükségem van kalóriára
amúgy ezek egyikét se esszük igazán. GRillezett húsokat, zöldségeket szoktunk rendelni, azok finomak, és szerintem a sült krumpli sem ördögtől való ám, ha jól van megcsinálva...
tésztát én szoktam, de az Orsi nem nagyon, mert glutén. VEttem már neki gluténmenteset, de őszintén, annak meg az íze rossz...
És a pizzát is nagyon szeretem, persze arra is vonatkozik ugyanaz, ami a kenyérre, ami igazán jó, az baromi drága.
Nemrég nyílt egy hely a környéken, ahol ilyen kemencés nápolyi pizzát csinálnak, hát az valami zseniális. Igazából a donpepe meg a többi nem is értem, hogy hogy él meg azokkal a fosokkal, amiket adnak, ha ilyet is lehet sütni...@Nolf: "a bolognaid receptjét írd már le légyszi, aztán majd én is adok autentikus olasz változatot " - volt anno egy top gear rész, ahol kinyomozták, hogy az olaszoknál olyan, hogy bolonyai, nem is létezik...
lehet, hogy mégis?
-
NoLF
veterán
válasz
concret_hp #81783 üzenetére
nincs kétség, tésztában NAGYON erősek vagyunk. én is tudok zabálni szépen családi hagyományként, de az egszálbél kis nejem olyan mennyiséget termel be, hogy csak tátottszájjal nézik, akik ilyet még nem láttak
-
NoLF
veterán
válasz
erdey_a #81778 üzenetére
szerény véleményem szerint ezt a piac erőlteti, nem a vegánok.
én pl tök megvagyok mindenféle helyettesítő nélkül
ugyanakkor nem vagyok vegán, csak növényi alapú étkezést folytatok, és ez elég nagy küölönbség. rábeszélni pedig soha senkit nem akarok semmire, mindenki csinálja azt, ami neki jó. ha megkérdezik hogy én miért, akkor felsorolom a gondolataimat és érveimet, aztán lehet lövöldözni - nem várom el, hogy rábeszéljenek hogy meg fogok így halni, viszont én sem fogom vérben forgó szemekkel, fröcsögő nyállal elordibálni, hogy mindmeghalunk - mert ez anélkül is meg fog történni
egyébként meglepő módon kihagytam a tésztát a felsorolásból, abból viszont ipari mennyiségűt fogyasztunk - a szósz gazdagságától függően a fél kilós csomagot együltő helyünkben beverjük ketten, ami azért szemöldökemelésre ad okot sok embernél
katica: a bolognaid receptjét írd már le légyszi, aztán majd én is adok autentikus olasz változatot
-
Lortech
addikt
válasz
ladybug #81756 üzenetére
Családban tej, tojás, mogyoró, dió, kesudió, pisztácia allergia miatt naponta főzünk, fiam étkeztetését oviban nekünk kell megoldanunk, mivel ovi nem tudja, tehát általunk elkészített mentes reggeli, ebéd, uzsonna minden nap, inkluzíve italok (mentes kakaó, cikória kávé, vaníliás zabtej stb), szülinapozásokra, ünneplésekre mentes rágcsa, mentes torta / desszert akármi.
Növényi tej, főleg kókusz, zab (rizst az arzénszennyezés és a cukortartalma miatt inkább hanyagoljuk) heti néhány darab (4-6), én iszom rendes tejet, heti 1-et kb. Rendes sajt, rendes vaj, mentes kókusz alapú sajt, tejföl és tejmentes helyettesítői vegaföl, creme vega, valamint flora margarin, amit fogyasztunk.Kenyér eléggé fogy nálunk, talán heti átlag 1-1,5kg - olasz import roberto teljes kiőrlésű és hasonló csomagolt termékek, valamint lipóti pékségből tökmagos rozskenyér, ritkábban parasztkenyér vagy erdélyi pityókás kenyér és az elmaradhatatlan nosztalgia kifli. Ezek már az ehető kategóriát képviselik, ehhez mért árral.
Étolaj az olajban sült dolgok miatt eléggé fogy, talán úgy havi 1-2 liter, átlag talán heti 1-szer sütünk egy rántott husit vagy bundás kenyeret (tej, tojásmentesen, csicseriborsóliszttel ezt is) vagy fasírtot, hagymakarikát, halrudacskát, sültkrumplit. Azért is fogy ennyire, mert nem használunk újra olajat soha. Emellett bizonyos ételekbe, salátába, tonhal, makréla stb vagy humusz vagy sajt mellé olívaolajat vagy repceolajat. De ebből talán évi 3 üveg fogy el.
Cukrot nem használunk, legfeljebb oda, ahova az állag miatt muszáj (tortatészta, hab), évi 1-2 kg, ha elfogy. Folyékony stevia édesítőt használunk helyette.
Liszt amiatt fogy, mert például rendelős pizza allergia miatt nem opció. Ritkábban kenyérsütéshez vagy muffinhoz használunk még, illetve kis mennyiséget sűrítéshez, habár ahhoz általában keményítőt.
Hús az sajna, nem sajna iszonyat mennyiség fogy, csirkemell, csirkecomb, tarja, sertésszűz, oldalas, hambihús majdnem minden nap és hal is heti több alkalommal, ja és húsétel főzéshez mangalicazsír, szalonna. -
válasz
erdey_a #81778 üzenetére
Nem a kisajatitasrol van egyebkent szo, hanem az identitasrol. Tehat ha te valami miatt perfekcionista vegan vagy, akkor az jo esellyel azzal jon, hogy rengetegszer gondolsz erre a temara (valami miatt, ez siman osszefugghet testkepzavarral, etc. - abszolut nem mondom, h ez mindig igy van, de sokszor). Namost ha valamivel sokat foglalkozol, az jellemzoen resze lesz az identitasodnak, mert valamivel magad szamara is meg kell indokolni, hogy ez miert ennyire fontos. Akkor, ha valakinek ez nem fontos (es most nem arrol beszelek, hogy valaki utalja a vegansagot, csak arrol, h nem erdekli az egesz kajatema), az megkerdojelezi a te identitasodat, es valahogy be kell (magadnak) bizonyitani, hogy az illeto buta/nem ebredt fel/etikatlan/egeszsegtelen/stb.
Tokre nem csak a vegansagra igaz ez, szoval no offense Katica -- hogy a sajat hazam tajan is sepregessek: pl. a futokra is igaz ez (aki nem fut/sportol, az nem lehet egeszseges ember).
Annyi, hogy a vegansag azert nagyon sokszor egyuttjar egyeb 'ezoteriakkal'.
-
erdey_a
addikt
válasz
ladybug #81774 üzenetére
Ezt a “harcot” vívom itthon is.
Megerősíted a tézisemet, miszerint a keresztény vallás után a legagresszívebb térítő a vegán (meg úgy általában az összes deviánsan étkező) felekezet. Elég sok a hasonlóság amúgy is.
A keresztények például pogány ünnepeket sajátítottak ki, a vegánok ételeket akarnak elbitorolni (vegán hamburger, vegán kolbász ugye...) -
Baszki; olvasom amit irtok, és rájöttem, hogy két napja kint hagytam a szekrényben a kenyértésztát kelni
-
ladybug
őstag
válasz
fokukac #81770 üzenetére
Azért a korunkbeli városi emberek jelentős hányada nem főz otthon, hanem megveszi készen az ételt kajáldákban, étteremben, agy házhoz rendeli, stb.
Nálunk ez nem így van. Havonta 1-2x rendelünk házhoz ételt, mert hát őszintén: mit rendelsz? Pizza, paszta, kínait, vmi burgert. Csupa kalóriabomba. A mi korunkban hamar gyűlik az úszógumi. 🙈
Étterembe/kajáldákba évente 3-4x jártunk. A pandémia óta ez lecsökkent 1-2 alkalomra. Szintén az előző okokból, meg hát azért jókora összeget ott lehet hagyni. Akár két személyre is.
Félkész, fagyasztott-félkész ételt nem veszek, mert valahogy soha nem ízlik vagy gyomorpanasz lesz a vége, illetve nem bízom meg a hozzávalókban.
1-2 naponta főzök vagy a lányom készít valamit. Friss ételt eszünk, saját fűszerezéssel, kevés olajjal.
de érdekes, hogy a többi tejtermékkel még nincs bajom (sajt, tejföl joghurt).
Ez azért van, mert ezek már feldolgozott tejtermékek és jobban tud vele bánni a szervezeted, mint a tejjel. Amúgy Péter is hasonlóan reagál a tejre. Joghurtot fogyaszt ritkábban, mert a gyomra nem bírja. Tejföl meg egyáltalán nem megy. Egyénfüggő egyébként, hogy hogyan bírja kezelni a szervezeted a laktózt.
Hús nélkül különösen nehezen bírom, az egyszerűen kell nekem is (bocs, Katica).Szóval jó dolog a zöldség, csak legyen hozzá hús. A többi a köret
Dehogy haragszom. Ezt a “harcot” vívom itthon is. Viszont büszke vagyok a családra, mert egyre többször tudok nekik vegán bolognai szószt készíteni.
-
venember83
nagyúr
Az árbefagyasztás és -csökkentés kapcsán az jutott eszembe, hogy nálunk sem jött el anno a Kánaán, és hiába csökkentették lassan már több éve az élelmiszerek, pl. a kenyér áfakulcsát 5%-ra, az ára anno minimálisan csökkent a törvény által előírt pár hónapig, aztán visszatért az eredeti árhoz, most pedig drágul a csillagos égig. Ahogy az energia is drágult 70-80%-ot biztosan. Ez a mocskos imperialista kapitalizmus és piacgazdaság ilyen, nincs mit tenni. A nép megválasztott vezetői által hangoztatott üres lózungok meg inkább menjenek el a fülem mellett.
Szóval akkor legyen elrettentő beszámoló: kenyérből elfogy heti 4-5 db 1 kg-os hetente (mindhárman fogyasztjuk), tejből is bőven fogy kávéba pl., de a kétévesünk is lassan átszokik a "bio" tejre a tápszerről, tehát tejből 3-4 liter tuti elfogy, olaj 2-3 hetente 1 liter, a sajtot is imádja a kis kétévesünk, a húst is (nem válogat, hal, tyúk, marha, disznó, mindent fogyaszt kb. amit mi) stb.
Úgy tűnik, ezzel a topik közösségében igencsak maradi/hagyományos réteget képviseljük. A keleti kultúra már csak ilyen, ragaszkodunk egyes megszokott dolgokhoz.
-
fokukac
nagyúr
Azért a korunkbeli városi emberek jelentős hányada nem főz otthon, hanem megveszi készen az ételt kajáldákban, étteremben, agy házhoz rendeli, stb.
SZóval ilyen szempontból irreleváns, hogy mennyi a liszt, vagy az étolaj ára... De elhiszem, hogy vannak olyan rétegek, vidéken, ahol ez számít...nehéz ezt így leírni, hogy mit eszünk.
Nálunk kb. heti egy fél kilós kenyér fogy, néha kettő, azért igyekszem jófélét szerezni (vadkovász vagy marmorstein).
Tejből kb. heti egy doboz megy, szinte csak a kávéba. egy 2 éve már laktózmentes az is, különben baj van...de érdekes, hogy a többi tejtermékkel még nincs bajom (sajt, tejföl joghurt).
A b. nejemre néha rájön, hogy főz, akkor kondér húslevest főz, vagy húsokat süt tepsiben, közötte krumplival, hagymával, édesburgonyával, stb. Én néha grillezni szoktam a teraszon.
Az ilyen cukor / olaj témában, mondjuk évi 2 olajat és 3 cukrot veszek, tehát jelentéktelen mennyiséget...
----
Én úgy írnám le magam, hogy mindent eszek. Húst, zöldséget, gyömölcsöt, rostot, müzlit, tojást, mindent (na jó, tököt és kelkáposztát nem) Szerintem amúgy ez a jó, meghalnék, ha egy részét el kéne hagynom. Hús nélkül különösen nehezen bírom, az egyszerűen kell nekem is (bocs, Katica).Szóval jó dolog a zöldség, csak legyen hozzá hús. A többi a köret
A b. nejem ugyanakkor sokkal válogatósabb. Ráadásul ilyen korszakai vannak. Hol disznóhúst nem eszik, hol húst egyáltalán, hol cukrot egyáltalán, hol glutént; aztán a következő héten pedig azon kapom, hogy szalonnát pirít vagy zabálja a kenyeret.... bevallom, nehéz követnem. : D
@Nolf, én bírom a babot meg a humuszt is, de nem kell tőle sokat szellőztetni?
illetve
ja, és még ez is
-
concret_hp
addikt
válasz
parandroid #81744 üzenetére
tegyük fel, nem hazudnak és még csak olyan 60-80% közti részaránya volt a napokban...
briteknél volt olyasmi, hogy 3 millióan voltak sick leave-n múlt héten? az csak a jómunkásemberek 10%-a végülis... mi meg tényleg tátott szájjal megyünk...
-
tbs
addikt
válasz
ladybug #81756 üzenetére
csaladilag nem eszunk sem kenyeret sem tejet 8+eve mostmar.
tejtermekbol minel kemenyebb sajt + tucat ementali a lidl-bol (maltatol daniaig egyen minoseg), hengerelt zabpehely, utifumaghej, bambuszrostlist, feherjes sajat magunk altal sutott bucik, ha kell (2-3havonta fel kilonyi max.), voroslencse, cikkinispagetti, csirkemell, sok tojas.
szerk.: olajbol oliva, mindenhez is, heti 1-1.5l. nagyon bejon a Nolf-fele olaj, csak kuvva messze laknak...
haztartasunk 3fos. -
erdey_a
addikt
válasz
FehérHolló #81762 üzenetére
az nekem túl rostos.
mi csak a szűrt napfényt fogyasztjuk -
erdey_a
addikt
válasz
ladybug #81756 üzenetére
kenyeret havonta kétszer veszünk kábé (sima fehérkenyeret, helyi péktől), olyankor frissen valami szalámis, májkrémes vacsit csinálunk, aztán két nap múlva meg bundás kenyeret, vagy melegszendvicset.
tej napi 1,5-2 liter fogy, 1,5%-ost vesszük.
sok sajt, uborka, paprika és paradicsom, valamint kecsap és majonéz fogy.
húsból csirkemell, darált s.comb a jellemző. -
kraftxld
félisten
válasz
ladybug #81756 üzenetére
Mondjuk heti 1 kenyér de a kukac által említett 3.60as jófajtából, vagy rozskenyér.
A gyerekek szokták még a Lidlben kapható kiflit enni.
De most nálunk is szegénység lesz, az EUR-ban kapott jövedelem forintban 5% al kevesebbet ér. De forintban a házhitel (NZD) is csökkent ennyit :D -
ladybug
őstag
Emmán döfi.
Van hová fejlődnünk.
Többnyire tésztaféléket esztek zöldséggel?Kiegészítés: nagyon ritkán van rántott hús, vagy sült krumpli - ez is sütőben kèszül. Olajból repcét és olívát használunk.
Nagy bánatom, hogy húsból 1 kiló fogy a héten, mert egyesek a családban nem tudják az ebédet enélkül elképzelni.
Tejtermékek mérsékelten fogynak. -
NoLF
veterán
válasz
ladybug #81756 üzenetére
Mi ketten elunk a hazikoban, ebbol egy heten elfogy:
semennyi tej
nulla hus
zero sajt es vaj
egy darab tojas sem
es talan nem meglepo, de zsir sincs a hazbanemellett elfogy 1 liter novenyi “tej” (amibol a nejem megiszik 1 litert, en pedig semennyit)
kenyerbol ~1 kilo, kiveve ha pizzat keszitunk
olajat olaszbol hozatjuk, es ketpofara zabaljukfogalmam sincs mennyi fogy, ugy hiszem kb fel liter hetente. Napraforgoolajat nem hasznalunk, olajban nem sutunk/rantunk semmit.
-
ladybug
őstag
Érdeklődésképpen:
Mennyi és milyen kenyeret és tejet fogyasztotok egy héten?Mi csak teljes kiőrlésű lisztes toastkenyeret veszünk és egy fél kilós kiszerelést 1,5 hétig eszik a családban két fő. Mint harmadik családtag én vagyok az egyetlen, aki nem fogyaszt pékárut (munkahelyen sem).
Laktózmentes tejből fogy el 1 l két nap alatt.
1 l-es zabitalt fogyasztunk el 3-4 nap alatt.1 l olaj 1-1,5 hónapig kitart (nem többször hasznosított formában).
-
fokukac
nagyúr
válasz
kraftxld #81749 üzenetére
a kenyér már most is 3,60. Mármint euróban
ha jó, fnom kenyeret akarsz venni, az most is 600-700-800 Ft, fél kilós kiszerelésben...@Boci: először volt a lakossági energia
aztán a víz
aztán a kéményseprés
aztán az elmúlt fél évben gyorsulva:
az építőanyagok
a benzin
a hitelkamatok
most meg már ezek az "alap élelmiszerek".várom a hiányt.
amúgy így 10 év aranykor után ennyit sikerült ezekszerin emelni a vásárlóerőn, hogy néhány száz forintos javak ára számít... ez egy ilyen saját szegénységi bizonyítvány, most már hivatalos formában.
-
erdey_a
addikt
válasz
parandroid #81748 üzenetére
elkezdtem olvasni a hozzászólásod és már terveztem, hogy beírom "nem zabálsz kenyeret meg szalonnát? akkor te buzi vagy", de az utolsó soraidban aztán lelőtted a poént.
a zárcsökkentéshez: kissé zűrös volt a mai nap, csak most jutok hírekhez. hát gyerekek, történelmet írunk, az kurvaélet. kötött áras közművek, benzin és élelmiszerek...
nincsenek szavak. -
venember83
nagyúr
válasz
parandroid #81744 üzenetére
A magánlaborokban nem lehet megbízni. Csak a tőke s az érdek vezeti őket. Bezzeg az állami laborok...
-
parandroid
félisten
válasz
fokukac #81747 üzenetére
Már megvették a nyomdát, ahol az élelmiszerjegyeket nyomhatják. Vagy modern módon csak szép kártyával lehet majd kenyeret/lisztet venni. Esetleg lesz a szép kártyának kenyér, meg disznóhús zsebe.
Vannak még ötleteim, privátban lehet keresni.
Amúgy nagyon demagóg, hogy sem kristálycukort, sem fehér lisztt, sem napraforgóolajat, sem disznóhúst nemigen fogyasztunk. Úgy értem, néha előfordul, de olyan éves szinten fogy el ezekből nálunk egy átlagos magyar háztartás heti felhasznált mennyisége. Csirkemell az megvan, az fogy, tejből meg ugye vagy laktózmentes, vagy valami növényi alapú. Az a lista, amit most közzétettek, az konkrétan kb a szemét táplálkozás alaptétele. Vajon mikor jön a kifakadás az olyan urizáló sznobok ellen, mint mi is vagyunk, meg a szólam, hogy brüsszel/meleglobbi tönkre akarja tenni a magyar konyhát, meg betiltaná a disznókarajt? Amúgy is az a gyanúm, hogy a z egyszeri magyar paraszt fejében az egészséges étkezés = lmbtqgtdhfjdkd+ mozgalom. Az ilyen biztos pálinkát sem iszik.
p
-
fokukac
nagyúr
mindig van lejjebb populizmusban, de tényleg...
már alig várom, hogy ezekből a termékekből is hiány legyen. Mert az ilyenek után mindig az lesz. -
Lortech
addikt
válasz
Lortech #81407 üzenetére
Épp ezen röhögök:
[link]
Múltkor panaszkodtam az étolaj ára miatt. Akkor itt üzenném (hátha olvassák a kedves elvtársak), hogy én a sertésszüzet szeretem, nem a combot, és hogy a Szepsy furmint is k**vadrága!
Éljen a 2.7%-os tej és az étolaj jellegű folyadék. Remélem válaszul leveszik a boltok polcairól ezeket a termékeket. -
parandroid
félisten
válasz
concret_hp #81742 üzenetére
“nem fullra domináns az omikron”
Ja, az állami népwgészségügy szerint, akik nem szűrnek rá. A magánlabor, aki ezt is nézi, már napokkal ezeleőtt a minták 90%-ában omikront talált.
p
-
NoLF
veterán
válasz
concret_hp #81742 üzenetére
ja, elvileg megyek is dolgozni szépen, a magyar védettségi simán elég hozzá, tehát most covid pozitívan simán mehetnék is
nyilván csak akkor megyek vasárnap, ha addig negatív leszek.
-
concret_hp
addikt
itthon meg kézilabda vb lesz, de semmi gond, dicső népünk győzni fog
https://telex.hu/sport/2022/01/12/kiakadtak-a-francia-kezisek-a-tul-laza-magyar-jarvanyugyi-szabalyokon(még csak napi 8K esetnél vagyunk, nem fullra domináns az omikron)
-
-
gaborbol
őstag
válasz
bobsys #81739 üzenetére
Hja en is erre tippelek, munkatars beteg lett, patikaba nincs teszt, masnapi teszt pcr teszt csak egy 270 kilometeres kocsikazassal lehetett volna megoldhato, igy vart 3 napot mire valahol kapott rapid tesztet. Faterja - anyukaja, o is meg a feleseg le mind pozitiv. Ok sincsenek lejelentve sehol.
-
bobsys
veterán
válasz
gaborbol #81729 üzenetére
Legalabb a duplaja. Otthoni tesztet 2 hetes szallitassal lehet venni, gyogyszertarakban nincsnen, teszt idopontok 5-7 nap mulva. HArmunk kozul csak a gyermek van benne a statisztikaban, o volt orvosnal tesztelni, en itthonit csinaltam, a feleseg meg semmit, mert minek neki teszt
-
erdey_a
addikt
válasz
venember83 #81735 üzenetére
...eddig nem kérdezte tőlem senki
-
concret_hp
addikt
itt a vadkeleten, hogy hogy nem megesik, hogy csak 1 helyről tudsz vezetékes netet venni, nyilván nem azért mert felosztották egymás közt a piacot, csak vélteltenül így alakult
ladybug: itthon a mai pozitivitási ráta egy szolid 43%, ami az utóbbi hetek, hónapok 25%os átlagához képest végülis gyakorlatilag tökmindegy, de azért na...
-
erdey_a
addikt
válasz
venember83 #81732 üzenetére
több öreg hal meg, mint fiatal. ez koronavírus nélkül is igaz.
-
ladybug
őstag
válasz
gaborbol #81729 üzenetére
Az nem semmi.
A tesztelés megy nálunk ezerrel, de a laborok nem győzik. A szokásos 2 nap helyett 3-5 nap egy PCR teszt kielemzése. Emellett az egészségügyi hivatal is min. két hetes lemaradásban van a karanténpapírokkal. Meg sem jön a határozat, mire vki leüli a karantént.
Most kitalálták, hogy adjunk a szülőknek nyalóka tesztet, hogy otthon teszteljék a gyerekeket hetente 2x.
Lassan már nem értem, minek.
FehérHolló: Te pék vagy?
-
venember83
nagyúr
válasz
FehérHolló #81728 üzenetére
Mennyire korán kell kelni, hánykor kezdődik a műszak?
-
FehérHolló
veterán
Biztos nem jön hozzánk senki péknek?
-
erdey_a
addikt
válasz
venember83 #81725 üzenetére
hát ezt a tézist már meghaladtuk szerintem...
-
lenox
veterán
válasz
parandroid #81713 üzenetére
Hogy erted azt, hogy kezdik? En azt mondtam volna, hogy nyartol, de legalabb szeptembertol be van dobva a gyeplo, ugyhogy nem tudom a 'kezdik'-et hova tenni.
-
venember83
nagyúr
válasz
erdey_a #81722 üzenetére
Én még leragadtam annál, hogy az idősek a leginkább veszélyeztetettek, ergo távolságtartás, maszk, minden sz@rság, tudod te is. Persze azt is értem és tudom, hogy meló mellett nem könnyű időt találni 9-től 5-ig egy vagy több kisgyerekre véletlenszerűen felmerülő problémák miatt.
-
erdey_a
addikt
válasz
ladybug #81718 üzenetére
A karantén miatt pedig továbbra is rossz szájízem van, ha arra gondolok, hogy a beteg, fertőzött családtag mellől vki dolgozni vagy iskolába/óvodába/bölcsibe megy. Rendben van, PCR teszteltetni kell magát. Na, de akkor is.
A kurzarbeitok, meg szíre-szóra osztogatott 100% táppénzek országában én is így vélekednék. Idehaza viszont még a havi 5000 forint játékpénz (aka. cafeteria) is csak annak jár, aki egy napot se volt beteg.
-
erdey_a
addikt
válasz
venember83 #81712 üzenetére
hát a nagymama ugye valakinek mindig az anyósa...
de miért ne lenne jó ötlet a 2x oltott gyereket a 2x oltott egyszer átesett, majd harmadszor is oltott nagymamához vinni?
10 nap szabadságot így január elején nem nagyon tudnék elégetni gyermekfelügyelet címén.
elég nagy szerencse így is, hogy délelőtt lebtudom járni a köreimet, aztán délután hómofisz címén "online" oktathatom a lányomat -
fokukac
nagyúr
válasz
csapos2 #81720 üzenetére
tényleg, én nem is válaszoltam a mélyfilozófikus kérdésedre, valamiben nagyon benne lehettem akkor, aztán meg ugye elment a net...
szóval, mi lett volna ha? Nem'tom. Szerintem megdugtam volna, mind.
De mostmá' mindegy. Ahogy Hofi is mondá, ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk...
-
ladybug
őstag
Valahogy semmi nem tűnik jó megoldásnak.
Minél több ember van egy helyen, annál biztosabb, hogy sokan (vagy mindenki) megfertőződnek. Tünetektől és oltottságtól függően ki kevésbé, ki nagyon lesz beteg. Mivel fertőzöttek, jön a karantén. Ergo hiányzik a munkahelyről, vagy a gyerek az iskolából/óvódából/bölcsiből.
Ha lockdown van, azt sokan ismerik, én csak hallottam, meg láttam, hogy mások csinálják. Az intézményünk a két coronás év alatt egyetlen, azaz 1 napot volt zárva a corona miatt, 3-4 hónapon keresztül 50 %-on, 1,5 éve pedig teljes gőzzel megyünk. Ezt valahogy nem tartom normálisnak.
Na, most akkor mi más bolygónk éltünk? Nem, csak se a gyerekek, se a dolgozók nem olyan fontosak, hogy őket komolyan kellett volna venni. Szolgáltatás…
De ez más tészta.Hogy az oltás segít-e vagy sem? Nem tudjuk. Most épp csapos jár az eszemben, mikor pár napja azon filozofált, hogy mi lett volna, ha…
A karantén miatt pedig továbbra is rossz szájízem van, ha arra gondolok, hogy a beteg, fertőzött családtag mellől vki dolgozni vagy iskolába/óvodába/bölcsibe megy. Rendben van, PCR teszteltetni kell magát. Na, de akkor is.
-
-
fokukac
nagyúr
nem tudom, mi történt, de lett otthon internet..!
az irodában vagyok, csak egyszer csak elérhetőek lettek az okos otthonos kütyüjeim a telefonomon -
válasz
parandroid #81713 üzenetére
> hogy vagytok vele, de nekem ez a karantén, meg a 1,5 m állandó távolságtartás, de még a maszk is tök okés, persze én antiszociális bunkó vagyok.
Nekem nem annyira, de mindegy is, mert a gyerekeknek meg a fiataloknak nemcsak 'nem oke', hanem rombolo hatasu.
Plusz amit lentebb irtam, az nem az, h peterkeT-nek kotelezo mostantol tomott kocsmakba jarni
, hanem hogy aki be van oltva, az mehessen tomott kocsmakba, ha akar.
-
parandroid
félisten
válasz
fokukac #81705 üzenetére
Naja. Igazából senki nem tudja, mi lesz, majd valahogy alakul, de inkább kezdik elengedni, mert mindenkinek a töke tele van már az egésszel. Majd a végén megszámoljuk a hullákat a statisztikában. Mária földjén eddig 40k körüli a mérleg, járulékos veszteségekkel, mint az időben nem megkapott szakellátás, preventív kezelések, szűrővizsgálatok, na, úgy kicsit több. Ha 100k körül megáll, főni kurva büszke lesz, mert az csak 1%. Nagyrészt ugyan saját szavazóbázisból, ahogy mzp is arra igen szerencsétlenül rámutatott, de sebaj, még ez is belefér.
Amúgy nem tudom, hogy vagytok vele, de nekem ez a karantén, meg a 1,5 m állandó távolságtartás, de még a maszk is tök okés, persze én antiszociális bunkó vagyok. Egyedül a motyogós tájszólásúak, meg a plexilapok zavarnak. Előbbieket maszk mögül még nehezebben értem, mint egyébként, a hülye plexilap meg olyan szinten blokkolja a hangot, hogy úgy érzem magam, mintha némafilmet néznék. Persze ez megint az én egyéni szoc problémám, tetszett volna nem süketnek lenni. Nem baj, ez megint egy jó indok, hogy kevesebbet járjak emberek közé.
p
-
válasz
fokukac #81705 üzenetére
> @emvy: "nem zarhatsz be _mindenkit_" - dehogynem. az a lockdown.
Akkor úgy mondom, hogy okkal kell bezárni az embereket. Eddig az egyik fo indok az volt, hogy húzzuk ki az oltásig. Mostmár mindenki, aki akarta, triplán oltott. Miért zárjunk be, mitől lesz jobb egy hónap múlva? A gyerekeket sem lehet megfosztani a szociális fejlődés lehetőségétől.
-
fokukac
nagyúr
válasz
venember83 #81706 üzenetére
Hát az a fő gond, hogy az oltás az eredeti vuhani ellen készült, de azóta vannak változatok. A brit variáns ellen (ami tavasszal gyilkolta végig az országot) pl. tök jók voltak az oltások, közel 100% hatékonysággal, a négyszer fertőzőbb delta ellen már kevésbé (50%), de az omikron még további 32 helyen módosult, igazából egy tök más vírus már, és tök kikerüli az oltás neutralizáló hatását.
Ráadásul az omikron sokkal gyorsabban fertőz, azt mondják, ez a legvirulensebb dolog amivel eddig az orvostudomány találkozott..
Mondjuk a súlyos megbetegedéstől továbbra is elég szépen véd a legtöbb esetben. A cél pedig az, hogy ne 3% legyen a halálozási ráta, hanem 0,01%, mint egy sztenderd betegség esetében.@Nolf: valszeg a delta-specifikus antitestjeitek jobbak voltak, mint az ősvírusból kékszült oltás által legeneráltak.
De azért annyira mégse voltak jók, hogy Ti se kapjátok el...@Bobsys: tőlem befejezheted, ha érzel magadban erőt....
ui. aztán, ha meggyógyultál, jöhetsz hozzám is! -
NoLF
veterán
ehhez képest fossáfertőz mindenkit, legyen az oltott, oltatlan, terjed mint az atyaúristen, és mindenki táppénzen van.
hát nemtom, engem éppen nem érint, mindenesetre nem tűnik úgy, mintha olyan frankó lenne a helyzet
nekünk kutya bajunk már szinte az elejétől, a triplaoltottak nagy része meg ki sem tud kelni az ágyból. nyilván jót tett, hogy 2,5 hónappal az előző után kaptuk el az omikront, mert így nem fog a beton testünkön
vénember: ez csak természetes! igazából az elsőt nem is értem, miért erőltettük
-
venember83
nagyúr
válasz
fokukac #81705 üzenetére
"nem zarhatsz be _mindenkit_" - dehogynem. az a lockdown.
Úgy azért felmerül a kérdés, hogy akkor mire is jó az oltás?
Ui. Nem akarom megkérdőjelezni az oltás hatékonyságát vagy ilyesmi, de ha amúgy is lezárnak mindent a pics@ba 50-60%-os (vagy nagyobb) átoltottság mellett is, akkor úgy tűnik, mégse akkora óriási csodaszer, mint ahogy anno beharangozták, és Messiásként várták.
-
fokukac
nagyúr
Mindeközben a főnököm 2 hete beteg omikronnal, és rosszabbul van, mint múlt héten, kialakult nála a tüdőgyulladás.
igaz, egyáltalán nem pihent, végigdolgozta a múlt hetet otthonról (konf kóll konf kóll hátán).
Egy évvel idősebb, mint én.@emvy: "nem zarhatsz be _mindenkit_" - dehogynem. az a lockdown.
azt várták az omikrontól, hogy majd enyhébb lesz, de úgy tűnik, hogy a nyugati társadalmakban mégsem olyan enyhe, mint dél-afrikában, ahol a lakosok átlag-életkora 27 év
[link] -
NoLF
veterán
akitől mi elkaptuk, ő is egy triplán oltott kontakszemély volt egészen addig, amíg a tünetei meg nem jelentek, de akkor már késő volt, mivel szétfertőzött szépen mindenkit a konyhán dec. 31én
ez szerintem teljesen nem ok, de még félig sem. mindenesetre ez van, legalább mostmár van úniós gyógyultságink is. az első fertőzés óta van magyar, csak annak semmi értelme, ha utazni akar az ember civilizált országokba...
-
válasz
parandroid #81700 üzenetére
Oltatlan _kontaktszemelyekre_ nem vonatkozik a karanten. Ez szerintem teljesen oke, igy 2022 elejen, az omicron mellett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Corsair CX430 80+ minősítésű tápegység
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest