Hirdetés
- Magisk
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
-
Mobilarena
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsi99
addikt
válasz
Baggio04
üzenetére
Szia
Elsőnek Memtest
Pen drive ra kiirni aztán arról inditani.
Hagyd futni 1/2 órán keresztül... ha talál hibát szép pirossal jelzi, eben az esetben egyesével nézd meg a modulokat melyikkel van baja.
Másodiknak a VGA -t kelene letesztelni.
Most nem értettem ,rendesen fent van a driver vagy sem? -
Sziasztok ! Raktam össze egy új gépet MSI B450M mortar lappal és minden tökéletesen működik kivéve a mikrofonok nem akarnak ? Két fülessel is próbáltam USB-jack és nem megy a mikrofon ? Mit tudok még tenni ?
-
takygyerek84
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Sun Microsystems X2270M típusú gép. Namost nem bootol. BIOS sem jön fel. Csak tekeri a ventillátorokat 100%on. SP szerint minden rendben, de semmilyen módon nem tudom életre kelteni. RAMok jók teszteltem másik masinában, de ha kiveszem belőle azt sem veszi észre. CPU-k langyosak 1 perc ilyen járás után. Lézeres hőmérővel mérve sehol nem melegebb, mint kellene. Mit nézzek meg? Van értelme vele foglalkozni?
Várom válaszaitokat.
Üdv,
Taky -
Baggio04
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy gép, i3 (3-as széria azt hiszem), 2x4gb ram, fps hexa, msi rx 460 4gb, h61-es lap, uv500 ssd, wdblue hdd. Konkrét típusokat most még nem tudok, de kitudom deríteni 1-2 napon belül.
Kék halálozik sűrűn, naponta - kétnaponta egyszer, random. Videókártya driver csak a minimál települt fel anno a gépre, a "sima" drivert nem telepítette fel, minden féle színek közepette leállt telepítés közben, volt hibaüzenet is de nem lehetett kiolvasni. Kék halál kódok a következők:
- critical process dide
- pfn list corrupt
- kernel security check failure
- critical structure corruption
- system thread exception not handled
- memory managment
- driver ??? not less or equal
Mitévő legyek a géppel, ha elkapom? Milyen irányba induljak el a dolgokkal? -
ar man
csendes tag
Sziasztok. Off topic
Itteni ajánlások alapján vásároltam egy gépet.
Lap :MSI B450M Gaming Plus ac
Proci :2400g
RAM:2X8 GB G SKILL AEGIS
SSD:Samsung 860evo 500gb
Táp :be quiet 400w n9
Tegnap vettem át, de sajnos 10 20 perc használat után az alábbi hiba üzenet mellett lefagy : DPC Watchdog violation
Esetleg nincs ötlet, hogy mit tudnék kezdeni vele?
Előre is köszi -
ricsi99
addikt
válasz
üzenetére
Elöször is találjuk ki ,hogy software vagy hw gond...
Tudsz késziteni egy pen drive-s live-linuxot?
Bármi jó csak arról inditani ,hogy lássa e a 4gb ramot...Illetve mindegyik indító menüjében van egy jó kis ram teszt
ha jól értettem a biosba belépve szépen mutatja a 4gb ramot... ha meg egyesével rakod bele akkor szintén...
Aida vagy valami egyébb teszt progival gondolom már megnézted ,hogy dual chanelben szépen működik a ram...
Egy képernyömentést esetleg a win-ben tudnél csinálni ahol mutatja hogy mennyi ram van a gépedben ill mennyi elérhető?
Mscfg neked mennyit ir ki maximális memóriaként? -
ricsi99
addikt
válasz
üzenetére
Ezt a menüt is kipróbáltad? Neked 4gb ramot kell ott kiirni. Kiirja?
A feledatkezelőröl ott rakhatnál fel egy képetUI:2gb-s videokártyád van?
Memory Remap engedélyezve van neked a bios ban?
-
ricsi99
addikt
válasz
üzenetére
Oké
nyiss egy parancssort (keresobe cmd ,vagy vindows eszközök között megtalálod
ird be
msconfig aztán nyomj egy entert
rendszer inditások fül
speciális beállitások
ott tegyél egy pipát a maximális memóriához
elmétileg be is irja 8 gb-t.
Majd okézni mindent majd restartWin verziók lehet kicsit különböznek
Csináltam képet hogy mit keressIrj vissza hogy jó lett e.
Kép
-
ricsi99
addikt
válasz
üzenetére
Szia.
Első körben nézd meg az integrált gpu be van e kapcsolva... (eszközkezelöben is látszik meg a bios post képernyön is) ha nincs....
Ez windows hiba...
Fapados javitás... vedd ki az egyik modult ,igy csak 2gb marad a gépedben.
Indisd el a windows és nézd meg ,hogy ugy látja e a 2gb-t. Ha igen kikapcs és de vissza a 2.ramot is.
Bekapcs és nézd meg hogy a 4 gb elérhető e. Ha igen nyertél.
Irj vissza ,hogy jó lett e.
Ha nem legépelem a hosszabbik módot. -
törölt tag
Üdv
Segítséget szeretnék kérni mivel amióta új processzort tettem az alaplapomba azóta egy folytában korlátozva van a ram használás...Ezen kívül önmagában jó az egész és megy ...
Minden módszer megpróbáltam de akkor is csak ennyit ír ki a rendszer : Memória mérete 4gb (1.98gb használható)
Processzor : Phenom x4 925
Alaplap : Gigabyte ga970-ds3p
Ram: Geil GEC32GB1333C9SC 2x2gb
Windows 8.1 Pro 64bit
Mi a hiba fő oka? Hogy lehetne megoldani?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Kelvin
őstag
válasz
frelife
üzenetére
Te kezdted a bicskanyitogató stílusoddal és a diploma függvénye dumával....Annyit írtam, célszerűbb a boltban összeszereltetni pár darab ezresért és akkor nincsen ennyi szopás. Nem értem mért kellett magadra venni és támadni.
írhattad volna azt, hogy igaz de te magad szeretnéd összerakni. Ehelyett jössz a diploma függvénye, elárulom ha még nem jöttél rá.., nincs összeszerelés az alzánál dumával...smart -
frelife
aktív tag
válasz
Kelvin
üzenetére
Igazad van.. Ja nem.
nem értem miért kell ezt, miért van mindig valaki aki megmondja a tutit? 🤔
A lapot garanciába azonnal kicserélték.
Ha nem merült volna fel benned akkor elárulom, én akarom a saját gépem összerakni. Hidd el fog menni.
Kérdések meg azért vannak, mert senki nem ugy születik hogy mindent tud.Akik eddig érdemben segitettek azoknak nagy köszönet.
A gépet leprobáltam, üzemel.. Most megy fel a w8ndows, majd pár tesztet futtatok és monitorozom.
A témámat lezártam.
-
Kelvin
őstag
válasz
frelife
üzenetére
Senki nem mondta, hogy diploma függvénye. Az viszont lehet az, hogy megértsd az előnyeit. Ugyanis nemcsak összerakják de be is kapcsolják, hogy működő gépet küldjenek.
Valamint az alzánál is van gép-összerakás... -
frelife
aktív tag
válasz
Kelvin
üzenetére
Az alza nem rak össze gépet.. Egy gép összerakása nem diploma függvénye.. Ugyanis nem az összerakás a gond, hanem ha vadi ujként szart kapsz.. Ha egy termék hibás még a boltos se mondja meg ránézésre..és nem hiszem hogy beszerelés elött minden egységet tesztelne, mert minek.. Hiszen új.
-
frelife
aktív tag
-
ricsi99
addikt
válasz
frelife
üzenetére
A legjobb ,ha asztalon próbálod ki... igy kizárva ,hogy az alaplap hozzáérjen egy véletlen benne felejtett távtartóhoz.
+ akkor a kapcsoló helyett egy "csavarhúzoval" is indíthatod a lapot.. igy még1 hibalehetőség is kiesikTáp fapados tesztetése meg ,hogy lehuzod az alaplaprol majd a tápcsatin keresel egy zöld szinű zsinort ,azt ha hozzáérinted a táp külsö fém részéhez vagy egy fekete szállhoz akkor a tápnak el kell indulnia...
-
frelife
aktív tag
válasz
ricsi99
üzenetére
Ma melozom, holnap tudom ezt letesztelni..
És 8gen,támogatja a cpumat. Főleg mivel ez miatt jött ki az x570 a 3gen ryzen miatt. Se bios se semmilyen frissités nem kell, ősszerakod és megy.. Mennie kéneHolnap kiprobálom, de ha nem inditja el a cpu hűtőt akkor gondolom alaplap hiba lehet.
14 napom van elálni a vásátlástol. Ugyhogy elvileg ki 8s tudom cseréltetni. -
ricsi99
addikt
válasz
frelife
üzenetére
Szia
Lapod támogatja a cput?Vegyél ki mindent az alaplapból... se cpu se ram se semmi.....
Maximum a cpu hőtöt dugd rá tesztképpCsak kizárólag ,kösd rá az alaplapra a tápot.
Bekapcsoló gombra megnyomásakor el kell indulni a tépegység/cpu hűtő ventillátornak.
Ha hosszan nyomod utánna kikapcsoló gombot akkor le kell álnia.Ez igy megy?
-
frelife
aktív tag
válasz
Kelvin
üzenetére
A tápra rákapcsolok, tehát a táp hátulján a gombot bekapcsolom de utána nem tudom elöl bekpcsolni, nincs gép inditás.. Csak az rgbk égnek.. Azaz feszültség alatt van..
A venti a tápon áll.. De 1 éves táp hogy szállhat el igy.. 3 napja ment avrégi gépben, csak át lett szerelve. És amugy van áram rajta hisz megy áram a lapba, kártyára. -
frelife
aktív tag
Sziasztok. Segitsetek ha tudtok, mert sik ideges vagyok.
Nem olcsoért tegnap elött bevásároltam.Uj ház: Cooler Master MasterBox TD500L
Alaplap:ASUS TUF X570-PLUS GAMING
Cpu: Ryzen 7 3700x
GPU: RTX 2060 DUAL 6G OC
Ram: HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator sorozat
Táp: CHIEFTEC GPS-600A8 600W PFC 12 CM VENTILÁTORRAL / ez 1 éves táp, régi gépemből kiszedve, hibátlanul ment.
1db M2 ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256GB
1db Samsung 860 EVO 250GB (MZ-76E250B/EU, 860 Series, SATA3)
1db WD Blue 1T vinyoA gépet tegnap összerakta, procit 20szor néztem meg hogy jol tettem e be, hűtő gyári amd, stabilan, fixen rajta, gyári pasztán. 24+8pin a lapon, ramok a megfelelő slotokban. Tápot bekapcsolom az alaplap rgb és a videokártya visszajelző ledje világít de nem tudom elinditani a gépet, semmit nem reagál. Probáltam csak az előlapi bekapcs gombot rákötni és semmi mást de semmi. A gyárto oldalán irták akár 4 pinen is normál működésnek kell lenni, de 8 pinen van, tehát kevés se lehet. Tehát nem tudom elinditani

Sajnos nincs másik gépem hogy külön tudjam tesztelgetni őket. Lapra gyanakszom. Ötlet? 🤔 -
mateo91
tag
-
ricsi99
addikt
-
mateo91
tag
Hali, kaptam egy Trust GXT 280as billentyűt, van gomb megvilágítás, problémám az hogy ha világítás bevan kapcsolva akkor menet közben nem tudom mennyi idő múlva, legyen mondjuk 20 perc le-fel csatlakozik a bill, világítás kikapcsol valamint játékban az utolsó megnyomott bill.parancs beragad, pl megy folyamatosan a karakter.
Ötletek hogy mit állítsak ?
Arra gondolok lehet energiatakarékosság miatt csinálja ? tesómnak is világítós bill van de nem tapasztalja, igaz más tipusú bill. -
-
Levi_D
csendes tag
Gépházban egy csavar eltört, az okozhatott zárlatot
-
batman.
senior tag
válasz
Levi_D
üzenetére
Szia!
szétszedtem teljesen és átvizsgáltam az összes többi alkatrészt és semmi bajuk.
Ha ez azt jelenti, hogy minden alkatrészt ellenőriztél másik alaplappal, táppal, akkor rendben, ha szemmel ránézve nem látszik rajtuk sérülés, akkor az sokat nem jelent.
Az első esetben akkor amit még ellenőrizned kell: az úton deformálódhatott az alaplapi tálca,vagy begurulhatott mögé egy régebben leesett csavar, ettől lehet, hogy zárlat keletkezett. A hűtő is megtéphette a lapot egy nagyobb bukkanónál, ha nem a lappal lefele volt szállítva. Jellemzően a ramok vagy a VGA szokott kimozdulni, de ezeket nyilván nézted.(#40854) juve600 Ez megnyugtató. Az ssd hőmérsékletre nem tudok mit gondolni, lehet az érzékelő hibás, vagy gyárilag rossz helyen van...
-
Levi_D
csendes tag
Sziasztok😁
A gépem szállítva lett egy eléggé hosszú úton, előtte teljesen rendben működött, de most se kép, se hang, és még az egérbe vagy billentyűzetbe sem ad semekkora áramot, akárhova dugom. Az alaplap egy asus prime A320M-K😅
A rajta lévő led alapból "lélegezni" szokott, most pedig max erővel folyamatosan világít.
Arra gyanakszok hogy ez a alaplap hibája, mivel szétszedtem teljesen és átvizsgáltam az összes többi alkatrészt és semmi bajuk. Ha megpróbáltam bekapcsolni, a tápról üzemelt ledek és ventik, sőt a videókártya és a proci ventiei is elkezdtek pörögni, de semmiféle választ nem adott.
Az alaplapon persze nem látszik sérülésnek nyoma, pedig egy órán át néztem. Mielőtt szétszedtem volna minden kábelt megnéztem, megigazítottam hátha az.
A procin egy majdnem 1 kilós, nagyon vaskos, 130W tdp-s hűtő volt, elég szorosan rácsavarozva.
Szerintetek itt az idő alaplapot venni vagy valami más a baj? -
juve600
nagyúr
válasz
batman.
üzenetére
szia
ma beérkezett az ALZA-hoz,már jött is róla mail hogy utalják vissza az árát,tehát nem csináltak vele semmit, a helyére berakott hdd-vel semmi gond nincs eddigami még érdekesség hogy a most bent lévő ssd 48 fokos,de mindig annyi,több óra használat illetve ráirányított venti használat után is,nem változik,több programmal is néztem pedig
a hdd 30-35 fok között vanköszi a segítséget

-
batman.
senior tag
válasz
adamtoth2005
üzenetére
Szia!
Kevés az info. A téma összefoglaló ad egy irányt mire van szükség a problémamegoldáshoz. Sok, pontos info: gyors megoldás, -kevés, nem releváns leírás: lassú körülményes „szöszölgetés” aminek a végére vagy születik megoldás, vagy valaki „megunja”.A leírásod alapján (pillanatnyilag) a táp hibáját tartom a legvalószínűbbek. A konfig és a táp ismeretében ez természetesen változhat.

-
adamtoth2005
újonc
Sziasztok!
Van egy probléma a gépemmel már jó ideje! A gépet mikor bekapcsolom, megesik, hogy nem kapcsol be. Megnyomom a bekapcsoló gombot, megy a ventillátor egy ideig, aztán kikapcsol. Olyan is szokott történni, hogy használom, aztán vagy csak kikapcsol, vagy kék halált kap! Megesik az is, hogy bekapcsolom a gépet, elkezd pörögni a ventillátor és a képet nem jeleníti meg a monitoron, és az egér sem világít. De ezt el szokta játszani akkor is amikor már egy ideje használom a gépet! Csak úgy eltűnik a kép, és van, hogy vissza tudom kapcsolni a gépet, azzal, hogy elkezdek kappingatni, illetve nyomogatok az Enter-t és a Esc-et. Illetve a játékok nem mindig a legjobban futnak! Van olyan, hogy tökéletesen megy a gép, de az ritka!
Ha tudna valaki segíteni, azt megköszönném!
Üdv, adamtoth2005

-
Adebayor
aktív tag
-
batman.
senior tag
válasz
Adebayor
üzenetére
Ne haragudj, de momentán nincs időm leírni az összes lehetőséget, ami a problémádat okozhatja. Ha veszed a fáradtságot és alap dolgokat megnézel, nagyobb eséllyel kaphatsz segítséget. (Tőlem csak este, mert más elfoglaltságom van.)
Nincs vírus a gépeden? Javaslom a malwarebytes –ot ellenőrzésre. (az nem elég, hogy szerintem nincs, az sem egy hibakeresés, hogy : Arra tudok csak gondolni, hogy éppen amikor... )
A routerre mobillal csatlakozva (már ha van rá lehetőség, mert konkrétan 0 az információ a hálózatról) azon megy az internet, mikor a gépeden összeomlik a böngésző?
A böngésző összeomlásakor mi a hibaüzenet?
A hálózati és megosztási központban normálisan néz ki a hálózat?
Az eszközkezelőben a hálózati kártyák alatt az adapter mellett nincs felkiáltójel, vagy más furcsaság?
Amikor a böngésző összeomlik, a tálcán nem jelenik meg felkiáltójel, vagy más furcsaság? -
batman.
senior tag
válasz
Adebayor
üzenetére
Hali!
Nem teljesen egyértelmű a problémád.
minden böngészőben összeomlanak az oldalak időnként... igen, néha előfordul, de szerintem nem olyan rossz a helyzet.
chrome-ban és firefox-ban is. Ez hasznos, innen lehet tudni, hogy valószínűleg nem a chrome és a firefox programhibája okozza.
Mitől lehet? kb. 1000 dologtól, hardver és szoftverhibák egyaránt. Pár lehetőség: Vírus/kéretlen alkalmazás települt a gépedre, a macska/nyúl/kutya/vadászgörény megrágta a lankábelt. Elállítódtak a hálózati beállítások/driver frissítés volt egy nem jó verzióra, sérült a szolgáltató modeme/routere, stb.stb...
mi lehet a megoldás? Meg kellene próbálni szűkíteni a lehetőségeket.
Az csak véletlen, hogy egy áramszünet óta rossz? Volt már pár áramszünet, mióta gépeket használok. nem nagyon szokott gond lenni. Mondjuk ez egy olyan áramszünet volt, hogy fater lecsapta valamivel véletlen a biztosítékot
(#40845) ricsi99 A hibához nincs köze, de azért elgondolkodtató.

-
Adebayor
aktív tag
Hali
minden böngészőben összeomlanak az oldalak időnként... chrome-ban és firefox-ban is.
Mitől lehet? mi lehet a megoldás? Az csak véletlen, hogy egy áramszünet óta rossz? Volt már pár áramszünet, mióta gépeket használok. nem nagyon szokott gond lenni. Mondjuk ez egy olyan áramszünet volt, hogy fater lecsapta valamivel véletlen a biztosítékot
-
batman.
senior tag
válasz
Starpunk
üzenetére
Szia!
Ha ott tették a windowst a gépedre ahol vetted, oda ne nagyon küldd vissza. 4Tb –os hdd-t MBR partíciós sémával? Legalább két éve nem láttam ilyen „butaságot”.
Ryzennel több buktató is van, én azt tanácsolom neked, hogy keresd fel a topicját, hátha ott már találkozott valaki a problémával.
Az én tippem egyébként a ram, próbáltad alapbeállításon? (vagy 2666Mhz-en) -
juve600
nagyúr
válasz
batman.
üzenetére
értem
de ez a egyszer látszik,egyszer nem dolog zavar,mert ha egyáltalán nem látná sem a bios,sem a win akkor tiszta dolog,megdöglött
de így meg visszaküldöm gariba,rádugják gépre,látja gép,jó az ssd és küldik vissza
nálam megy van amikor 1 nap után nem látja,van amikor 1 hétig jó és utána jön elő -
ricsi99
addikt
válasz
Starpunk
üzenetére
Kezdjük az alapoktól.
Szerintem
1 dolog kapcsolhatja igy ki a géped az pedig a hővédelem.
Irhatnám a táp hibát is de olyat még nem hallottam ,hogy az vissza is kapcsolná a gépet.Irtad hogy lefuttattál teszteket....
Pl külön terhelési teszteket cpu/vga vagy csak átfogó diagnosztikát?Elsö tippem az ,hogy nincs rendesen /vagy kicsit ferdén van feltéve a vízhűtő a cpu-ra... van akkor szakértelmed ,hogy ezt leellenörizd ? Vagy esetleg már megvolt?
UI:amikor "kikapcsol" a géped... nem lehet ,hogy hibernálja/windows hibrid alvás/ magát a rendszer? és amikor úgy érzi akkor "visszakapcsol"?
-
Starpunk
csendes tag
Sziasztok!
A gépem alkatrészei:
Processzor: AMD Ryzen 7 1700X 8x 3.40GHz So.AM4 WOF
Alaplap: ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac AMD B350 So.AM4 Dual Channel DDR4 Mini-ITX Retail
Memória: 32GB (2x 16384MB) Corsair Vengeance LPX schwarz DDR4-3000 DIMM CL15-17-17-35 Dual Kit
Videókártya: 11GB EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC Black Edition Gaming Aktiv PCIe 3.0 x16 1xDVI / 1xHDMI / 3xDisplayPort (Retail)
HDD: 4000GB WD Blue WD40EZRZ 5.400U/min 64MB 3.5" (8.9cm) SATA 6Gb/s
Táp: 600 Watt be quiet! SFX L Power Modular 80+ Gold
Proci hüttő: Corsair Hydro Series H60 2nd Gen. Komplett-Wasserkühlung
Gépház: Cooler Master Elite 130 Mini-ITXGondoltam írok,hátha valaki tud nekem segíteni.
A számítógépet 2018.10.25-én vettem kb 3-4 hónapig használtam hibátlanul, azután pedig előjöttek a problémák.
Például mikor játszok egy játékkal akkor olyan 4-5perc után(de ez változó igazából) egyszerűen újraindul a gépem.
Ez két fázisban történik meg: van amikor csak újraindul a gépem akkor, ahogy beakarna tölteni a Windowst a rendszer akkor megint újraindul és ezt addig csinálja míg ki nem kapcsolom a gépet és van a második verzió mikor játszok egy játékkal és csak úgy lelövi magát a számítógépem és bármit próbálok hogy újra bekapcsoljam egyszerűen nem lehet és akkor várok úgy kb 1 percet és magától bekapcsol a gépem(ami érdekes még ebben a dologban, hogy néha csinál olyat amikor este kikapcsolom a gépet és másnap beakarnám kapcsolni hiába próbálom el indítani nem indul).
Ami a legérdekesebb a dologban hogy igazából játékok alatt csinálja csak, mikor nettezek vagy például bármilyen más programot használok semmi baja.
Egyszer már visszaküldtem a gépet ahonnan vettem, ott teljesen szétszedték,teszteket csináltak vele(külön az alkatrészekkel is) és semmi hibát nem találtak, azután vissza kaptam és kb 4-5 hónapon keresztül normálisan működött, de most megint kezdi elölről az egészet.
Teszteket én is futtattam,de semmi nagyobb dolgot nem vettem észre.
HWInfo kép: [kép]
Hömérséklet alap állapotban: [kép]
Hömérséklet játék alatt: [kép]
HDSentinel kép: [kép]
Talán hátha valaki tud nekem segíteni mi lehet a baj, mert sajnos én kifogytam az ötletekből
Előre is köszönöm!

-
juve600
nagyúr
-
ricsi99
addikt
Készits egy pen-drive os live linuxot.
Mindegyik tud egy memtestet az elején... azt futtasd 1 órán keresztül... ha nincs hiba akkor indisd el a live linuxot és had menjen egy órát.. ha azt is kibirja akkor már csak ssd/ vga hiba lehet.
Vga-teszt ... láttam van az alaplapon is vga csati... ha kiveszed a rx-t és az alaplapra csatlakoztatod a monitort akkor is lennie kell képnek...
Véletlenszerü hiba esetek 99% memória -
Obika
csendes tag
Sziasztok!
Unokaöcsém számítógépe az elmúlt napokban elromlott, és nem bírok rájönni, hogy mi a baja, kérlek segítsetek.
A számítógép:
Alaplap: Gigabyte GA-78LMT-S2P
proci: AMD Athlon II 64 x4 640
videókártya: nem tudom pontosan, de valamilyen Radeon, talán r9 290-es lehet
memória: 8 Gb Corsair Vengeance DDR3
tár: 500 Gb Hdd, + SSDTünetek:
2 napja Windows használat alatt elsötétült a kép, és nem reagált semmire. Újraindítás után a Windows már nem indult el, javasolt automatikus javítást, amely futtatása nem hozott eredményt, nem lehetett elindítani a Windowst.Amit próbáltam:
Először SSD-re, vinyóra gyanakodtam, úgyhogy a benne lévő gagyi Team Group helyett raktunk bele egy Crucial MX500 250 Gb-osat és rátettem a Windows 10-et. Aztán a Win első indításánál a konfigurálás közben egyszer csak megint elsötétedett, újraindult, de a Windows ismét nem indult el, csak a betöltésnél látható logó jött be alatta a forgó pöttyökkel, aztán ismét újraindul, és így tovább. Megint újratelepítettem a Windowst, ezúttal kihúztam a vinyót, csak SSD volt üzemben, ugyanez a probléma állt fenn. Elkezdtem a memóriára gyanakodni, úgyhogy kiszedtem az egyiket a foglalatból, és (véletlenül offline) telepítés után sikerült elindítani a win-t, úgy tűnt rendben van. Gondoltam visszadugom a vinyót és formázom, hogy azért legyen tárhely, hátha valami hibás partíció kavart be, de hiba volt, ismét előjött a probléma, sötét képernyő, végtelen újraindulások, melyen a vinyó eltávolítása sem segített. Ezek után próbálkoztam felváltani a memóriákat a foglalatban, és a végén ismét telepítettem úgy a windowst, ahogy egyszer ment, de már ez sem vezetett eredményre.
Azt furcsállom, hogy a telepítés megtörténik, de az elején a konfigurálásnál folyton előjön ez a hiba.Aztán megláttam a gép tápegységét: LC Power LC5550. (Nyilván egy hulladék)
A kérdésem: Lehet, hogy a tápegység a hibás mindezért, és megoldaná a csere a problémát? Tarthatok tőle/ a hiba utalhat arra, hogy tönkrevágta a táp akár az alaplapot, akár a procit/memóriát, és azért csinálja ezt?
Segítsetek kérlek, elég tanácstalan vagyok, hogy mit javasoljak unokaöcsémnek. Pénzzel nincs azért eleresztve, ezért fölösleges költségekbe nem verném, viszont a régi konfig miatt sajnos nincs túl sok mozgásterem az alkatrészek tesztelgetésére.
Minden segítséget előre is köszönök.
-
ricsi99
addikt
válasz
Kelvin
üzenetére
Szerencséd volt.

Kicsit minöségebbi tápból nem spórólnak ki annyi mindent....
Viszont semmire sem garancia mert azért ha valami megszalad akkor abban van annyi energia ,hogy füst állapotuvá varázsolja a gépet.
A lényeg ,hogy leverte a megszakitót a hirtelen áramfelvétel miatt.. -
ricsi99
addikt
válasz
kismanobkv
üzenetére
Csak azért kellett volna ,hogy ne induljon el a windows... én ug szeretek tesztelni ,hogy nincs a háttérben.
De számodra mind1.Rövid szösszenet: Az összes csatlakozó a pc-n réz alapú... ami oxidálodhat/ rozsdásodhat... ez szmmel nehéz meglátnia a laikus szemnek.. a lényege ,hogy pl ha megy a gép, a ventillátorok ,vibrálása miatt lehet valamelyik érintkező meg meg szakad... a hdd sentinel is azt irja ki hog adatkapcsolat hiba.
Ez lehet a sata ,adatkábel hibája... tehát alaplapi csatlakozo-rádugott kábel csatlakozó- kábel másik végén a csatlakozó -vagy a hdd atatcsatlakozó.
Ez lehet a tápegység csatlakozó is... mivel ha megszünik egy-egy pillanatra a normál feszültség ami működteti a hdd-t akko az vagy nem válaszol addig a gépnek és jellemzöen újraindul
Ha van dvd pl annak is a tápcsatija nem jó , és az indul ujra akkor ezek mind mind terhelik a tápot
Ez olyan pl mintha kocsiban világitó fényszóró mellett ráinditózol ,addig leesik a feszultség.. lámpák gyengébben világit , rádió elhalgat stb.Szóval a számitógépnél is ez van... induláskor nem gond ....mert elöször minden elindul és csak utánna indul az egész rendszer
Biztos hallottál már te is olyat ,hogy pl komoly hangrendszernél aranyozott csatlakozókat használnak.... ez nem azért van mert szebb ,hanem mert az arany kevésbé hajlamos au oxidációra igy tökéletesebb a jel átvitel.
Mezei cuccoknál ugye az ócsóság jelében erre nem forditanak gondot... menjen 2-3 évig és csók... vegyél újat... igy van kitalálva.Tehát arra gondoltam ,hogy a működő rendszernél ,finoman kézzel megfogod és picit megmozgatsz amit lehet az összes csatlakozó elemet... hdd/odd tápkábel ilyesmi... persze nem kell kihuzni ,csak igy ki tudod deriteni ,hogy ez e a probléma
Te géped is alaphangon 10 éves /szóval lehet ilyen hiba is
Tápegység belülrül és "fárad" ..szóval az is lehet ,hogy az érintkező jó de amikor rápróbál olvasni a dvd-re a win...csak úgy mert épp ahhoz van kedve a megnövekvö áramigény miatt leesik a táp feszültsége.
Ugyan ez lehet ha a proci /vga /vagy bármi nagyobb áramot vesz fel.Ezért kapsz olyan javaslatot / hogy nézd meg másik táppal stb... ezek a hibák softwares-en nem mérhetők nagyon ,csak igy csereberével...
-
ricsi99
addikt
válasz
kismanobkv
üzenetére
Attól független kiprobálhatod, max ha lefagy a windows akkor rögtön meg is találtad a hibát

Levett gépház oldalánál ,aránylag teljesen jól halható ,ha le-föl pörög a hdd...
Azon felül gondolom akadhat még dvd is a gépedben.. érdemes megnézni hogy arra érzékeny e... -
-
batman.
senior tag
válasz
kismanobkv
üzenetére
Egy picivel modernebb gép ügyében nem lenne elég, de ebben az esetben még sok is.
A táp adatait csak a gépház megbontásával tudod meg.
Összefoglalva a gép öreg és poros mint az országút, ettől már az is szép teljesítmény, ha néha megy. Ha nincs előképzettséged, reménytelen a javítás. Látom Ricsi próbálkozik, én szurkolok neki, de legjobb lenne valami ismerőst találni akinek van valami eladó 5-6 éves gépe. -
ricsi99
addikt
válasz
kismanobkv
üzenetére
Táp hiba álltalában csak cserével szürhető ki.
Én átdugnám a tápcsatit a hdd-.n gondolom van még szabad....
Azt is megprobálhatod . hogy elinditod a gépet és pause val megállitod ,vagy belépsz a biosba mind1 csak a win ne induljon el.... aztán finoman kézzel megmozgatod a működő hdd táp csatlakozóját (szép nagy fekete vagy fehér dugó) ...ha halllod füllel hogy leáll/majd felpörög a hdd akkor valószinü kontakt hibás a csatlakozó,vagy csak simán kitágult.... Ha jól láttam neked se mai darab az a gép már.... -
batman.
senior tag
válasz
kismanobkv
üzenetére
Sajnos semmit nem tudni a gépedről. Így a legvalószínűbb, hogy a tápod egy kukaszökevény és az okozza ezeket az adatkapcsolati hibákat (konkrétan ez a problémád), de lehet egy hibás sata kábel is, az alaplapi satavezérlő (így ismeretlenül ennek a legkisebb az esélye) persze ha elárultad volna mit diagnosztizálok akár ez is lehetne az első helyen. Ezen kívül a hhd elektronikája is lehet hibás.
-
batman.
senior tag
válasz
kismanobkv
üzenetére
A HDD Sentinel fő képernyőről készíts egy print screent és azt a képet töltsd fel ide.
Az üzenet alapján a hdd-vel vagy a hdd vezérlővel lesz baj, nyilván esetedben az előbbivel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Fujifilm X
- Filmgyűjtés
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 11 64GB fehér / 12 hónap jótállással!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i7-1355U 16GB 512GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- ÚJ 20 méteres LED szalag adapterrel és távirányítóval eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest