- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- VoLTE/VoWiFi
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
Mert kurva hülye egy példa. Semmi köze a kettőnek egymáshoz. Attól még hogy mindkettőben szerepel a manuális sző, még nem lesz hasonlat. Ebben az esetben az MF az atomerőművekhez is hasonlatos, mert ott is lehet automatikusan és manuálisan is szabályozni a folyamatokat.
Hozzátenném elég nagy öngól helyesírási hibával linkelni irodalmi korrepetálást, ugyanis a metafora rövid "o" nem pedig hosszú. Arról nem is beszélve, hogy a jelen eset nem metafora. Állati szar hasonlatnak sok szódával elmegy, de költői eszköznek nem.
Ez viszont már ebben az erősen felhígult topicban is messzemenően off, így ha szeretnél még pörögni a témán, akkor kérlek fáradj át a fotós offtopicba!
(#8723) spanyoll:
Igen. -
törölt tag
Nem ez a lényeg, hogy melyik gép mire való - illetve igen, csak a sznobizmus szemszögéből nem.
Mert ha sznob vagyok, hiába veszek egy brutál jó ISO100-as Mamiya-t vagy akármilyen csúcs középformátum 60 megapixel hátfalat egy autó áráért, akkoris kenhetem a hajamra a haverokkal este sörözős buliképemet ISO3200-n, olyan meg nincs, hogy én egy (több)milliós géppel körberöhögtetem magam sznobként, hogy képtelen tisztességes képeket lőni gyengébb fényben
Teccikérteni ?
Tehát a sznob nagyon-nagyon gyorsan belefuthat a faxságba, ha lövése sincs a technikáról, kicsit olyan ez, mint egy Maserati-t végigverni a budapesti, villamossal keresztezett macskaköves úton 70-nel. Lehet a kocsi futóműve nem köszöni meg, vagy arra sem megy az ember, találva valami béna kifogást, míg a magyar átlag autók 99%-a magasról tesz rá és még egy nem tuningcsicsa, hanem gyári váltómérettel, normálisan felgumizott, vadonatúj Audi A6 is röhögve végigsüvít rajta (és ő sem öt fillér bájdövéj).
Szóval valszeg 50 év múlva sem a mai komoly vázakra, sem a Df-re nem fognak emlékezni, de ez nem is célja annak, aki ezeket veszi. Nekem sem.
Fotózunk vagy mi van, nem múzeumnak gyűjtünk..
-
lyunior
tag
Egyetértek!
Persze a Hasselblad, a Rolleiflex, vagy akár a Mamiya már nem a Maserati kategória, ha élhetek ezzel a képzavarral.
És ezek talán már az embernek is ki kell érdemelni.
Illetve a fenti nevek is csak a fotózás szerelmesei számára mértékadók és érthetők, hiszen nincsen rajtuk Canon vagy Nikon felirat -
lyunior
tag
Sose hatott meg a pillanatnyi divat, de mostanában már kezd idegesíteni.
Ez a gép tényleg a pénzes lúzereknek készült, mert egy valamit is hozzá értő fotós egy milliszekundum alatt átlátja, hogy mire megy ki a játék, és inkább olyat vesz, ami a technikai igényeit kielégíti, mégsem kell eladni érte a házát.Gyanítom, ha leesik a Nikonnak a dolog, hogy egy réget gépet alkotott és ez a réteg nem az a réteg ahova ők ezt szánták, akkor meredek áresésbe kezd majd a Df is.
Majd ennek a jelenségnek a marketing szövegére figyuzzatok!"Annyira remekbe szabott ez a Df, hogy a nagyközönség számára is elérhető közelségbe akartuk hozni, méga a saját profitunk feláldozása árán is..."
Bár Kutyus jobban érti ezt a marketing vonalat...
-
lyunior
tag
JJeahh!
A Df neked való!!!!
Végre valaki aki szó szerint tudja értelmezni a színtiszta fotográfia fogalmátPite!
Ha retro, legyen retro! Majd az újdonsült tulaj előkaparja a '80-as években használt üvegeket, hogy autentikus legyen a felszerelése, és megtanul manuálozni (autofocus híján), ha már egyszer színtiszta fotográfia...
-
m3ss
veterán
miert akarsz mindenaron manualozni? tok jo olcso D-s uvegek vannak...
huszonparezerert sztem az 50-es D sem olyan rossz...biztos nem tekergetnem az mf-et feleslegesen. ezeket pl f2.2-on lottem: 1,2,3
persze latni, hogy f4-en joval elesebb, de sztem meg hasznalhato itt is...85 1.8D szinten nem lehet rossz ar/ertekben. nem lenne a sigmam biztos lenne olyanom isbokeh meg jogos, amit eperkutyus ir. de ha pl portrezol ritkan hasznalod olyan targytavolsaggal, ahol zavaro lesz a bokeh. mert kicsik a korok es alig latod...vagy csak engem nem zavar annyira. makronal, par centis targytavolsaggal, ahol baromi nagy korok vannak mar engem is jobban zavar...
(#8662) jjeahh annyira nem olcso az az 1.4G sztem...ok h leirtad, de meg is osszehasonlitasz 2 rendszert amik nem is igazan hasonlok, max arban
pite: jah, ha vmennyire az igazsagot tukrozni ez a dpreview-s teszt, en is inkabb az 50 1.8G/50 1.8D fele hajlanek ar/ertekben es nem az 1.4-esek fele...
-
MC Pite
veterán
Először találd ki milyen ekv gyutáv és dof kell. Sztem D90re jó az 50 1.8D is, de a G kicsit finomabb, 1,4est, ill 1,4D-t nem hiszem hogy vennék 1.8G ellenében. Ami nyitva is karcol, az annyiba is kerül (kivéve nikon 1.8G üvegek, amik ahhoz képest olcsóak). 45/1.8 más tészta, az apsc 50/1,8akkal ne hasonlítsd.
Bakker 10 perce keresgélek kalkulátort, amiket találok fordítva írják (minél kisebb a szenzor, annál kisebb a dof szerintük), úgyhogy jobb híján itt lehet hasonlítani.
-
m3ss
veterán
"ja, nem hitvitát akarok, csak azon filózok melyik rendszer mellett milyen érvek szólnak számomra, avagy tényleg megérné-e nekem d90-et venni."
hat ha igy hasonlitod ossze, hogy d90+s10-20+50 1.4 vs sony nemtommi 45 1.8, 16-50 uveggel. es csodalkozol hogy az utobbi olcsobb? legalabb meggyozod magad
16 vs 10mm meg...mas vilag.
-
jjeahh
nagyúr
már lejárt a szerk idő, francba
még meg kell emésztenem a dolgokat, de asszem a d90 egy nex mellé jönne jól nekem, előbbi az összes finom olcsó obijával, tájképelni, makrózni stb, utóbbi meg a tuti evf-el, peaking-el, penge 20-tól 85mm-ig mf obikkal, meg egy natív 50-essel a hétköznapokra, utcára, kocsmába
kár, hogy a két rencer együtt már egy vagyonba kerülne még használtan is -
m3ss
veterán
"az oly 45/1.8 meg nem hittem el mennyire éles tágra nyitva"
kezdodik...nezd meg az arat. aztan szamold at a dof-ot dx-re, fx-re. meg mindig tetszik? dx-re kapok belole harmad/negyed aron egy 1.8D-t, biztos agyonveri majd ha rekeszelem? vagy 2db 1.8G-t, vagy fx-re vmi 85-ost...f3.6-on? ugorjunk -
törölt tag
Csak az IQ-t nézve: a G-k a szélek fele jobban tartják az élességet + kontasztjuk is jobb tágon, vagy ahhoz közel, a bokeh-ban feltűnő háttérben lévő fények pedig gömbszerűek, nem stopptáblák.
Egy fotós haveromnak mutattam meg az 1.4G-met múlt héten, mondta, hogy neki nem kell a G, jó a D, nem tud semmivel sem többet a G. Letekertem a rekeszt f/4-re és lefotóztam a számítógépje LED-jét esti fényekben úgy, hogy a kezemre fókuszáltam. A D-n "stopptábla" alakú volt a LED elmosódott fénygömbje, a G-n pedig szép kerek. Nekem nagyon nem mindegy (de én bokeh b*zi vagyok)
DÉ:
GÉ:
1.8-on is hasonló a helyzet, de ott a kevesebb lamella miatt az 1.8G is inkább a "nem rossz" mint a "hű de baba", de a D-nél az is klasszisokkal szebb bokeh-t ad.
Na, a sztori vége az, hogy most dobozostul mindenestül nála az 1.4G-m és tesztelgeti..
-
m3ss
veterán
300 mar kb sok a d90-ert. szoktak azok 80-90e korul is lenni par tiz e expoval...
50 1.4 nem tudom megeri-e dx-re, eleg draga uveg a G-s...kijon belole egy 1.8D meg egy sigma 105 is boven. vagy vmi mas. sigma is eleg jo portrezni amugy...
en ugy dontottem nem veszek dx-re pl 50-esbol 1.4-et, akkor inkabb valtanek fx-re...1.4D meg nem tunik tul elesnek nyitva tesztek alapjan...amugy nekem tetszik ez a df, mondjuk designra a fujik is tetszenek... a masik topicban mar a markolatot meg a tarcsat is levagtak rola. jo h meg a statuszkijelzo rajtamaradt
amugy nekem tetszik ez az irany, ovf, statuszkijelzo, ff szenzor..nem hulyek ezek
karima: sztem mind2 megerheti. valasszatok allapot alapjan kb. igy latatlanban inkabb az elso verziot vennem, 5e expo kulonbseg nem igazan mervado.
-
m3ss
veterán
mi lett veled, tukros gepek fele orientalodsz?
mennyi ebayen a d90?
statuszkijelzo, 2 tarcsa...hat igen az ido. amig a menuben turkalsz a masik vazas mar reg csinalja a kepeket. manualrol nem is beszelve, vakuval pl manualban fotozok. menuben allitgassam az egyik parametert? viccnek is rossz.
vagy ha felrakom a gepet allvanyra es atallitom taviranyito modra, statuszkijelzon, dedikalt gombokkal ez 1 sec kb. mondjuk en d70-en nevelkedtem, ott aztan semmire sem hasznaltam a kijelzot csak histogrammra. mostanin is kb ezt csinalom.freddy: durva milyen hangja van a d4-nek. tenyleg sorozatot lott az epuletre?
mindenesetre nem egyszeru hany kepet ello burstben...
nyilvan semmi ertelme a videonak, de azert megint elgondolkodtam a milceken...milyen uveg volt az olymposon? hozzon o is nagylatot, telet, makrot, allvanyt aztan megnezzuk mennyivel konnyebb a taskaja...
nem akarom megint elkezdeni az antimilcesdit, de hat a masik topicban sem ertik, hogy paran miert nem latjuk ertelmet...azt hiszik elvbol lehuzzuk oket, meg kompaktgepnek nezzuk oket. pedig nem, de a felhasznalasi teruletuk elegge hasonlo a kompakt gepekehez, meg a celkozonseguk is hasonlo kellene h legyen szerintem. en tovabbra is csak total kezdoknel latom elonyet. kb kompakt helyett. ahogy nonek az igenyek, es kellene tobb fele uveg, vaku, allvany, egyre nehezebb es tobb kiegeszito total ertelmet vesziti, ar/ertekrol nem is beszelve... lelkes fotosoknak sztem nem jo...esetleg kiegeszito vazkent jo haladoknak is, csak draga...elmesz valahova, ahol tudod hogy elleszel egy fenyeros fixel is es a kis gepet viszed a nagy helyett. de akkor az tenyleg kicsi legyen.
amugy mire? profiknak, akik tobb vakuval, obikkal, fenyformalokkal, elemekkel tonna kiegeszitovel mennek? nyaralni/kirandulni lelkes fotosoknak akik nd szuroznek, allvanyoznak akarmit csinalnak? lehet mondani hogy akkor kis allvanyt veszek a gepemhez, csak epp egy nagylatoszogu tajkepnel pl jol be leszel hatarolva ha nem rakhatod eleg magasra a gepet...
madarfotosoknak, akik satrakat hordanak magukkal? makrosoknak? sorolhatnam. akarmeddig gondolkozom, nincs 1 olyan halado terulet ahol ertelmet latnam. valszeg nem veletlen, hogy nem is (nagyon) fotoznak haladok ilyenekkel. 1-2 szponzoralt "halado" fotost leszamitva. rokonomnak, aki small jpeg-ben kattogtat a d90-el, auton viszont teljesen jo lenne egy kis gep. total feleslegesen cipeli a vazat...ugy sem visz se vakut, se softboxot se spriccelot, se deritolapot, se obikat. na neki idealis es legalabb nyerne is a tomegen... -
-
Szatura
aktív tag
A gép maximálisan kiszolgál, illetve ki sem használom, 90szálékban automata módban fényképezek így még sok is.
Mondjuk úgy kihasználatlanság miatt bridge gépre akartam váltani, nikont hirdetgettem, úgy néz ki van egy vevőm 60ezer forintért, úgy gondolom ennyiért oda kellene adjam, és ha nem találok bridge gépet legalább fiatalítani egy másik dslr-re.
Van még egy 55-200 obim,táska,távkioldó,állvány,ezért gondoltam egy újabb nikonra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest