- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Légies iPhone halvány színei
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
Egy legénybúcsút fotóztam vele végig. A táncoslány hangulatvilágításban mozgott össze-vissza. Mind pontos lett D5100-gyel. Természetesen rendeszervaku segédfénye mellett.
Ennek az obinak egyetlen negatívuma van: gyenge fényben pásztázza a fókuszt. Megtalálja, de lassan. A vaku természetesen eliminálja ezt a gondot.
-
Frigetrus
aktív tag
Ugyan olyan bugos szerintem ez, mint volt, fagyást nem tapasztaltam egyedül az elmúlt egy hétben, bár alig használtam.
Azt se mondanám, hogy az 50-es fixen frontos, volt egy két kép, ami hátrébb ment a fókusz, mint kellett volna, és többször egymás után. De többségben előre felé megy a fókusz.
Most nem volt időm visszavinni, de valamikor a közeljövőben beviszem szépen a fotoplusba az egészet, viszek memória kártyát is, képekkel, és cserét fogok kérni.
Amúgy felküldtem legutóbb a 18-105-öt és az 50-est is, nem állítottak semmit az 50-esen, szerintük jó... Gondolom ki sem próbálták a vázamon. Direkt azért küldtem fel mindkét obit, hogy ha állítanak rajta, akkor mindkettővel le tudják ellenőrizni.
A vázat meg beállították ismét a gyári értékekre, meg ellenőrizték a fókuszrendszert, tükröket...
Csak cseszhetem, ha az egész szettem nem próbálják ki, hogy képes-e együtt működni minden. -
Larry303
addikt
moire tesztet én csináltam anno, nagyszerűen látszott, ahogy átkapcsoltam ovf re rögtön ment a micro adjust a focus távra- ergo baszta is el rendesen...
tegnap egy tesztre volt időm, 16-85 öt végiglőttem (16-24-35-50-85) igaz csak egy távról kb 1,5m ről, természetes fénynél monitorra...mind jó lett! nos aki ismeri a sztorim, az tudja, hogy ez az üveg csinált érdekes dolgokat a másik vázon, eddig ezen gyönyörűen muzsikál... (- kurvául remélem, hogy nem kiabálom el)
még egy sort csinálok vele ma este tungstennél és ha hozza azt mint tegnap én végeztem a tesztelgetéssel...
igazából ezt is csak azért csinálom, mert én is paranoiás vagyok, mint mess, ugyanis az a kb 100kép amit lőttem vele eddig real-life körülmények között 99% jól van fokuszálva...
az egész fokuszálás amúgy sokkal "megnyugtatóbban" működik, mint az előző vason...próbáltam tegnap rossz fényviszonyok (végtelenből is-közelpontból is) között nagyon gyors volt, és mindig ott maradt---nem volt az az állandó micro módosítás mint a régin...ez talált és ottmaradt...-már ez rohadt megnyugtató nekem....16mm volt tán két eset amikor kicsit utólag máshova rakta, de kell még szokjam ezt a rendszert is, hogy teljesen kiismerjem, így lehet, hogy az is az én hibám volt... -
Frigetrus
aktív tag
Ez az egész nekem olyan ismerős.
Legrosszabb, hogy azt hinné az ember, hogy minél komolyabb a váz, annál kevésbé kell számítani ilyesmire. D40-el nem volt annyi gond, mint a D90-el.(#11176) flash-: "Lehet neked is inkább fotózni kéne tesztbuzulás helyett és akkor nem vennéd észre a hibákat.."
Az a baj ezzel, hogy ilyen hibák miatt a fotózások mennek kárba. Hidd el, éles helyzetben, nem tesztábrán is kijön a hiba. Akarsz valakiről egy portrét, és a szeme helyett valahol a füle lesz kb. éles, vagy extrémebb esetben egy totál más helyre áll be az élesség, mintha nem is az alanyra akarnád állítani az élességet, mint például az én esetemben. -
m3ss
veterán
na meg idaig altalaban harmakat lottem csak, beallitasonkent. mivel ekkora szoras, valszeg nem is jol kalibraltam. ezert is fogok most focalozni, en meguntam ezt. bevinnem nikonhoz, de minek. biztos nem fogjak nekem lelkiismeretesen beallitani minden obimhoz, abbol kiindulva amiket itt forumon olvasni...
masik lehetoseg ilyesmi a moire teszt, ennek is neki lehetne esni, de mar nincs hozza erom
tegnap kiprobaltam ennek is egy butitott verziojat. fullscreen kep monitoron, tukrot odarakok monitor kozepere, allvany monitorral szemben beallit, 50x+ fokusztav tavolsag. amikor az obit latom a tukorben, jo helyen van. utana atkapcsolsz liveview ramersz zoomolva a kozepere, utana liveview off. es af-fel rafokuszalsz ujra a kozeppontra, anelkul hogy ugye a gep elmozdulna. elvileg expo nelkul is meg lehetne allapitani (sokak szerint) hogy merre pontatlan a gep. mert pl sigma 105 tavolsagskalan latnom kellene, hogy merre mozdul el a liveview-hoz kepest. nekem semerre nem korrigal mondjuk. -20-on, +20-on se
persze elvileg moire patterneket kellene vizsgalgatni meg fotozni, de attol asszem vegkepp hulyet kapnekfokuszteszt vagyok, imbuszkulcs vagyok, idegbeteg vagyok, nikon vagyok
-
nesa
veterán
Jotanacs mielott strokot kapsz add el a francba azt a 35 ost, semmire valo, felejcsd is el hogy letezik,engem is elvitt volna az infarktus vagy agyverzes ha nemadom el, peddig D40-en nagyon faszanyos volt, de ujabb vazakon nem jo, multkor egy pecsi kolega ujabb belepo vazan probaltam ki mert mondta hogy neki mekkora fasza es milyen jo cucc, kartyam bepatitottam lotem 6-8 kepet, akkora kiraly volt hogy egynel se talalt be a fokusz jo helyre, mondtam neki fasza, kell neki meg 1-2 ev mire felismeri a szart de addig nem idegeskedik
-
flash-
veterán
Nem oktatni akartalak mert nem vagyok olyan szinten hogy legyen rá jogom(te egy jó fotós vagy én meg egy alkalmi hobbista), csak annyit akartam ezzel mondani hogy nálam jól megy. Lehet hogy nagy a szórás a Nikon 35 1.8g obiknál,dehogy mindegyik szar legyen hát nem hiszem.
-
flash-
veterán
m3ss: Én d3100at használok Nikon 35 1.8G obival,soha nem csináltam fókuszteszteket,mégis ha fotózok nekem éles képek készülnek..Kollektív rámondani hogy obira hogy szar hát nem tudom...
Lehet neked is inkább fotózni kéne tesztbuzulás helyett és akkor nem vennéd észre a hibákat..
OTika: valahogy így keress rá ebayon: en-el3e full decoded battery
de kell pár hét mire megjön.. -
Larry303
addikt
sajnos egyéb nemkívánatos dolgok miatt nem foglalkoztam egyeltalán vele...
pár expo karácsonykor és ma is pár pecázás közben...
nem merem elkiabálniBOMBA...de mivel tényleg nagyon keveset törődtem vele így még nem mondanék verdiktetkint is bent is...a pláne, hogy fine tune nélkül
Kleroo: sztem is az egyik legjobb és leggyorsabb teszt...én még azt szoktam, hogy belenagyítok és kézzel belövöm..majd utána a fázis alapú ha nem moccan -örülök
-
roberto47
csendes tag
Én liveview-t én még csak videónál használtam. Most szinte csak a Sigma 18-35 van a gépen, azzal lövöldözök... Ez most a kedvenc
Érdekes, hogy tegnap felpattintottam a vakut és vaku segédfénnyel jó a fókusz beltérben lámpánál. Sőt azon töprengem, hogy mintha csak akkor kéne neki az eltolás, ha automatán bekapcsolja a segédfényt a fényképezőgép...
ez még nem biztos, hogy így van, majd ha lesz egy kis időm kipróbálgatom. Valami tuti, hogy elállítja a fókuszt és mindig pontosan ugyanannyival. -
Kleroo
veterán
A lassúság 14bit miatt van, gondolom arra van állítva. Egy fő erény a D700 mellett, hogy 14bit mellett sem lassul; sok cikkben megemlítik. Az más kérdés, h D700-on is placebó szintű előnyt hoz... igazából felesleges a fotózási témák 99.9999%-ánál. 6FPS-t alapból tudja. Ez az infraport/vevő hiánya is egy újabb pro-fail. Gondolom pro vázhoz nem illik ilyen bizonytalan amatőr vackot használni. Vegyél hozzá zsínóros smart kioldót, vagy rádiósat.... na köszi.
-
roberto47
csendes tag
Szerintem ez nem egyedi eset...
Nekem a D7000-en a Nikon 80-200 és a Sigma 18-35-höz sincs bekapcsolva a fókusz kalibráció napfényben. A nélkül is jók.
Lámpafénynél meg csak begyszerűen bekapcsolom a kalibrációt, mert beállítottam őket -16-ra és azzal jó.
Ezen már nem is aggódom, csak eltelt egy kis idő, mire rájöttem, hogy mi is a baj. Először én is össze vissza kalibráltam, bent is lámpánál, meg kint is szabadfénynél.
A fény mennyiségére egyébként nem háklis. Kis fényben is elég jó találattal fókuszál, pedig a segédfényt sem lehet használni, mert túl nagy az obi átmérője.
Szerintem vidd be a Nikonhoz, hogy kalibrálják be a géped az obival 0-ra és akkor szabadfénynél jó lesz. Aztán meg te belövöd a kalibrációt lámpafényhez és csak kapcsolgatod ki-be.
Kicsit macerás, de nekem így sikerült megoldani. -
*Ropi*
félisten
"...egyikel sem akar saccra 2 fps-nel gyorsabban loni, pedig be van allitva 6-ra. gyorsabb kartya kellene?"
Ha jól tévedek a D300 csak marok marcsával tudja a több FPS-t. Hathat még rá a 12 / 14 Bit RAW és a különböző zajszűrések (magas ISO-s pl.), valamint az AF mód beállítása is.
De persze a kártya is lehet korlátozó tényező, bár az inkább úgy jelentkezne, hogy a buffer beteléséig gyors a sorozat, majd utána belassul.
-
Kleroo
veterán
Gratula!
Én is így éreztem, érzek, hogy a D90 -D300 kategóriák között van néhány olyan kezelőfelület béli dolog ami bizony a kisebb tesón jobb. Nekem az az egész blokk nem valami praktikus. WB,QUAL? Én nagyon ritkán használom, sokkal hasznosabb dolgokat kitehetnének oda. Bár gondolom ebben a kategóriában köti egy picit a Nikon kezét a tradíció+PRO-ság....Egyébként kipacskolható,hogy csak akkor lőjön ha megvan az AF, ha tudod, és csak pozitívumként írtad, akkor nem szóltam.
-
imyourfriend
őstag
Mennyiért sikerült? En D7k-m is olyan, 3,5k expo es teljesen uj kinezete van. Lehet elkel a D90, de D7k-ra jobban fogok figyelni expo teren. AF miatt váltottál? Vehettél volna D7k-t is, jön az új 35/1.8G.
D90 után milyen érzés amúgy? Nekem kiesnek ezek a vázak (D300 meg D300s), de mégis kíváncsi vagyok az első gondolatokra.
-
Nono86
csendes tag
Szia, köszi szépen a megnyugtató választ! Közben az általad megadott módon lőttem papámról gyorsan 1-2 portré fotót és nem hazudok, tű éles és részletgazdag volt a kép, még a mikro borosta szakállak + szemöldök is gyönyörűen jött anyaghűen, igaz vakut is használtam. Most az, hogy távoli vagy közeli az nem függ az élességtől gondolom. Tehát ha közel is éles akkor feltételezem a tájfotónál vagy egyéb más témánál is az lesz.
A kérdésedre a válasz : f8 - 1/100-125 volt általánosan ISO 100-al és nyers RAW-ból konvertálva Lightroom-al.
-
-
Som@
őstag
Szia.
Február 5-én vettem. Olyan június közepén vittem be kalibráltatni, mivel a 50/1.8 iszonyú backes volt. A -20 nem volt neki elég.
Aztán jó volt.
Most megint elmászott. -20-n még mindig backes.
Az obi nem lett megütve, tehát fizikailag nem lehet baja.
Természetes napfénynél néztem minden esetben, állványról.
Így user error szinte kizárt...Nincsenek nagy vágyaim, csak működjön rendesen a több száz ezres gép...
-
Freddy76
addikt
"nem is tudom mit veszek ha nem"
Egy pana vagy oly milcet, ahol nincs fókuszprobléma
Amúgy szarjon sünt a nikon, meg a canon is. Egy ismerős ismerőse akarna váltani canonról (7d), merthogy kezd tele lenne a töke a fókuszproblémákkal. Mondtam neki, hogy emiatt ugyan ne váltson nikonra. Az mondjuk érdekes, hogy a d7000 megjelenésekor nem nagyon lehetett hallani ilyen gondokról. Nem írtak róla a júzerek?
-
imyourfriend
őstag
-
Kleroo
veterán
Nekem a legelső szériás Sigma.
D700-on nagyon jó képe van 2.8-on is, tökéletes portréra. Nem karcol, de tipikus lágyságnak sincs nyoma. Olyan poonnnjó.A háttérmosása pedig nagy kedvencem. Használható 2.8, remek buké, mindez FX-en. Hajjjjajj de szeretem.
(AF, építési minőség szuper, elcseszett képet csak user error miatt lehet vele csinálni)
A markolatos váz és az obi súlya szerintem jó arányban van. Persze elég nehéz, de mégis jó fogni, "dolgozni" vele. -
törölt tag
Nézd, ezek arra jók inkább, hogy egy alap képet kapj az obiról. A végső kép még annyimindentől függ - ahogy mondod - hogy "jaj". Azt nem szabad sosem meglépni, hogy teszt és grafikon nézés nélkül ugrik bele az ember egy száz (vagy többszáz)-ezres tételbe, max. ha mindenki mondogatja, mekkora legenda egy adott obi, de ezekből nem sok van.
De függeni sem szabad ezektől az ábráktól. Jó tudni, képben lenni egy alapvéleménnyel, aztán nézni élőben.
-
törölt tag
Csak győzze megfizetni az ember. Akinek nem ez a fő keresete, annak eléggé elgondolkodtató, hogy akar-e fél millát adni csak egy vázra.
Engem az bosszant, hogy DX-en is több százezer forintot költ rá az ember, mire összeszedi álmai cókmókját, lecseréli a jól bevált D3100-et egy valamivel többet tudó, de mindenképp kényelmesebb D90 vázra, és paff. Azt tapasztalja, hogy a kis belépő váza pontosabban fókuszált. Engem ez teljesen kiégetett.
Írtam is a nikonnak, persze erre a részre nincs válasz, hogy lenne, mit válaszoljon erre, garancia nincs, gyere be, fizess, megpróbáljuk.Más: Ha manuál fókuszt használok, és a keresőben élesnek látom, amit szeretnék, akkor is backfocusos lesz a végeredmény? Mármint egy, autófókusszal backfocusos obival.
Szerk: Milyen váz lesz?
-
törölt tag
Két különböző darab, szórhatnak is akár, egyik így, másik úgy rajzol. Más értelmes magyarázatot nem tudok arra, hogy DX-en beesik a képszélek élessége mint állat, FX-en meg csak normálisnak mondható mértékben.
A skála értékei sztem normálisak, egy kisebb felbontású szenzor szimplán nem mutat annyi vonalpárt a legbrutálabb üveggel sem, mint egy nagyfelbontású - feltételezve ugyanazt az ideális üveget.
A D7k 16MP és képes X vonalpárat felbontani, a D3x 24MP és képes Y-t felbontani, tehát máshol van mindkettőnél a skála max és ehhez képest mérnek utána. A relatív pozíció fontosabb sztem, azaz, hogy tökmindegy (szinte), melyik skálát nézed, 16-24 között orbitális különbség nincsen, így ami az egyiken brutál jó, brutál jó lesz a másikon is (feltéve, ha FX üveg, mert ugye DX üvegtől ne várjunk brutál számokat a képsarkokban FX szenzoron)Itt annyira szembeötlő tágon a képszélek berogyása DX-en (ahol mégannyira sem lenne szabad romlania, mint FX-en), hogy sztem vagy mérési hiba, vagy szar példányt fogtak ki.
Szerk.: ne sirasd a DX-et, FX-re hány 2.8 fényerős standard stabis zoom van jelenleg ??? 1 és az sem 10 éve jött ki, hanem "tegnap" kvázi.
-
törölt tag
Már én sem tudom mi legyen.... használom az 1.8G-t, aztán meglátjuk, mikor őrülök meg. Ott van még a 18-55 is.
Ráadásul itthon drága a használt 35/2D.Kint lenne most, 64k-ért szállítással együtt, de akkor meg nem tudom kipróbálni.
Indexre már feltettem eladásra, de nem tolonganak érte. Elég sok eladó van 35/1.8g-ből.Kicsit kiábrándító, hogy az ember összeszed több 100e Ft értékű cuccot, és azon kell agyalnia, hogy tudná normálisan használni.
-
törölt tag
Hát igen. Kérdés, hogy ha lecserélem 35/2d-re, akkor az jó lesz-e. Most jobban ki fogom próbálni.
Nem akarok én sokat, csak hogy legyen egy gyorsan kezelhető váz, (nekem a d90 nagyon bejön d3100 után), egy 20-24 körüli, 35 és 85. Ezekkel ellenékDe most a 35 kiesett kb.
Vázat meg már nem tudok cserélni, alapból D7000 volt a terv, de erre volt keret. Ráadásul azzal ugyanez a szívás lett volna...
85-el nem láttam hibát (idáig), ott volt a focus, ahol kellett, 1.8on.Más: D90 et lehet androidos telefonról kioldani?
-
imyourfriend
őstag
[link] Nekem így néz ki, cica sajnos nincs itthon így azon nem tudtam tesztelni.
(#10516) Frigetrus: Jó döntést hoztál, hisz a lehetőségeidhez mérten úgy érezted ez a legjobb döntés. Legközelebb már utánaolvasol vagy nézegeted a használt piacot vagy miegyéb. Esetleg előbb felnézel ide a fórumra és tanácsot kérsz, viszont ez már múltidő. Legközelebb jobban sikerül, addig meg élvezd ezt a vázat és használd ki a lehetőségeit miután rendbehozták. Hobbi felhasználásra valamelyest nem túl jó döntés új vázat venni, egy D7k 210ezer környékén kerül most újan 3 év garival. Viszont rengeteg futkozik belőlük a használtpiacon 10-15ezer expóval és ~1,5 év garival 150-160ezer forintért. Nem kell messzire menni: [link] Reméljük megoldódik a D90 problémája.
más: [link] Ilyen SD-t érdemes beszerezni D7k-hoz?
-
Frigetrus
aktív tag
És ha még mindig rossz lesz, akkor 100-szor viszem gariztatni? Vagy addig megy ez, míg le nem jár a gari?
Bár ha mindig visszaviszem, akkor soha nem fog lejárni a garancia, csak én fogok megőszülni.
Nem kérem szépen, vagy cseréljék ki, vagy adják vissza a pénzt. Fél éves a gép, nem játszunk bukóval eladást.
Nem kalkulálok én semmit, dx vázak árát meg "mittomén" micsodát. Kérek egy tökéletesen működő gépet a pénzemért.
Szerintem fontos a Nikonnak, hogy elégedett legyen a vevő. Legfeljebb elmondom nekik, hogy váltok Canonra, biztos nem tetszene nekik. Plusz még egy kis negatív reklám itt-ott... -
Frigetrus
aktív tag
Én is nagyon reménykedek benne, álomnak indult, rémálom lett belőle.
Élvezni szeretném a fotózást, de csak kínlódás van. Mindez 214 ezerért, (plusz még 60ezer az 50 1.8)
Ha ezek után sem lesz jó, akkor kérem vissza a kit árát, mert nagyon begurulok.
Az meg nem játszik, hogy bukóval eladjam, mert nincs még saját keresetem, ez is szülői támogatással jött létre, plusz nyári munka, meg a régi gép ára. (édesanyám közel 3 havi keresete a gép ára, kizárt, hogy bukóval eladjam) -
Frigetrus
aktív tag
m3ss és #10500 A Zéé:
Papíron lehet ugyan az a fókuszrendszer, szoftveresen lehet, hogy más, legalább is szerintem.
Elég beleolvasni a D90 topikba. Degeczi mennyit szívott Tamron 17-50/2.8-al meg 50 1.8 D-vel.
Meg összehasonlították, hogy a D70 sokkal pontosabb volt, sőt a D80 ugyan azt a fókuszrendszert használja mint a D90, és azzal sem volt gond.
Aztán mások is jelentkeztek pontatlan fókusszal, és még a neten is sok helyen lehet olvasni D90 pontatlanságáról.
A D90 topikban olyan konklúzióra is jutottak, hogy bár gyorsított a Nikon az AF sebességén a D80-hoz képest, a pontosság viszont csökkent.
Innen érdemes olvasgatni: [link]
Aztán Zebu is problémákról számol be később.Egyszerűen én is úgy érzem, hogy ez a gép pontatlan. Nem tudom megmagyarázni, tapasztalat ami beszél belőlem, régi cuccom nem tévedett ennyit.
Amúgy m3ss, neked lehet az obikon kellene állítani, mert nyilván ha a vázon állítasz, (gondolom imbuszos módszerrel), akkor persze, hogy egyszer az egyik jó egyszer a másik.
-
törölt tag
Ropinak igaza van, de én közelre is csináltam anno a Tamival - egyszer nagyon közelre (1m), utána pedig portré távra (3-4 méter 70mm-n). Sztem érdemes a 30-50x-en felül közelebbre is nézni. Ez a radiátoros dolog jó lenne, csak nem radiátorral.
Vmi érdes felület bőven jó, amúgy hülyén hangzik, de aszfalt is ! Ki kell nézni egy rücsköt, egy kis kiálló vackot középre és úgy meglőni. Kétféleképpen is: először úgy, hogy távolra fókuszálsz és utána egyetlen gombnyomással a kinézett pontra és katt, aztán ugyanezt úgy, hogy közelebbre fókuszálsz és úgy nézel a pontra kb, és úgy katt (szintén egyetlen gombnyomás, semmi ismétlés-finomítás). Ezekből pedig - hogy hiteles legyen akár a rossz, akár a jó eredmény - 10-10 lövést megcsinálni és nézegetni, fejben húzni a strigulát és előbb utóbb kialakul a kép az obiról, mit szeret. Nyűgös játék, de .. ez van. Nekem egy órámba telt a 220-ban jól körbenézni az obit.
-
törölt tag
D3100-en mind a kettő pontos volt. A papíros, 45fokos módszerrel tesztelve, illetve használat közben is.
Ezen nem lehetett kalibrálni. Remélem d90-en sem lesz gubanc, mert már most nagyon szeretem ezt a masinát
A d90-en még nem teszteltem, csak lőttem pár képet, amik elsőre jónak tűntek, de mindet egy fényszegény szobában.
Este tesztelem precízebben is.Gyorsan lőttem még egyet kézből a 35-el:
A negyedikre ment a középső fókusz. f/1.8, iso800, 1/160s
Viszont a d90-nek nem pontosan 2:3 az oldalaránya?
Leméretezésnél 1920-hoz 1275 pixelt társított. D3100-en 1280-at. Nem mintha sokat számítana -
psycroptic
őstag
Kint nincs is gond a 90-essel, mert addig megyek hátra ameddig kell. És egészen szép képet ad az is, de beltérben, meg rohadt sok. Ha kifejelném a falat, akkor is szűk lenne. No meg nekem nem működik a 90-sel a féliglenyomvatartomagombotésújrakomponálok dolog. Ahogyan nézegettem az 50-es talán szebben rajzol, mint a 35-ös. Vagy meg vagyok már marhulva?
-
Balinov
titán
a "sima" Tokina AT-X PRO 11-16mm F2.8 DX egesz baratsagos aron van. DXII mar egy huzosabb tetel.. Sigma 10-20/f4-5.6 es a Tamron 10-20/3.5-4.5 ami szerintem nekem arban beleferne. UWA-nal mennyire szamit az a 0.5Fe kulonbseg nyitott vegen?
-
dabgergo
őstag
Köszi, igazából esküvőn nem annyira hiányzik a 17mm-nél szélesebb, bár nyilván párszor elég jó lenne, de nagyon mégsem hiányoltam eddig. Így az a valószínű h ha hazajöttem majd eladom az UWA-t (ha csak nem szeretek bele nagyon
)
Néztem a Tokinát is, hát nem tudom, igazából a sigma kicsit jobban tetszik olyan szempontból h 10mm és olcsóbb is, meg talán könyebb lesz eladni Mo-on (agy pont h nem?), meg tájképeknél kivételesen pont nem annyira kell nekem a 2.8 sztem. -
Ahogy Zéé is írta, tavaly sokaknak abból állt a pályázat, hogy sokat elkezdtek kotorászni a régi képek között.
Ez így jobb, mert fotózásra szólít fel, nem archívum túrásra.
Nyilván, ezt is lehet mókolni, hogy mikor készült a kép, mint a km-órát, de ahogy írtátok a számokat, mégis jóval kevesebb kép készült.Nem szoktam pályázatozni, de mondom, beküldök párat.
Az első hétre volt pár képem, épp voltam valahol. Az egyikkel(10-20 kép között) épp reklámozták is a versenyt. Utána nem küldtem be, nem volt időm/kedvem foglalkozni vele.
A kreativitása jó a csajnak, de ezek a megrendezett dolgok pl. engem nem hatnak meg. A fotózás nem az elsődleges ezeken a képeken. -
spanyoll
addikt
Az első heti fotóit láttam, amin alapból szerepelt vagy 2-3 modell, azon felül egy makettvárosa volt, mindenféle ruhái a modelleknek, kiegészítők, stb.
Nem azt mondom, hogy nem oldom meg, de ha ott van a seggedben egy stúdió, megszokott modellek és rengeteg kiegészítő (ruhától kezdve a kis biszbaszokig minden), akkor kicsit könnyebben oldasz meg valamit, amihez nekem stúdiót kéne bérelnem, modellt keresnem valami tfcd-s oldalról (akit nem is ismerek, tehát még plusz macera ha béna), eszközöket, kiegészítőket, ruhákat, kacatokat szerezni és akkor már x ezret beleöltem, míg ő max sétált / villamosozott pár sarkot (vagy átment egyik szobából a másikba), előtte ráírt x-re y-ra és z-re, hogy hé barmok, holnap gyertek át, délután fotózunk, aztán előszedte a sufniból a cuccokat és fotózott.@A Zéé mondjuk azért azt sem hiszem, hogy 500 pályázóból mindenki "profi", akármit is jelentsen ez.
-
Mercutio_
félisten
Ahogy nézem jó kis "cicadívány"
Freddy76 : E-M5 és 17/1.8-cal a látószög kérdés megoldja
Eperkutyus : Szerdán bulilesz, ha poresznemlesz?
flash: A felsorolt vázakban kb azonos Sony szenzor van, pentax pancake fixekben erős és van olcsó 35-ös és 50-es obi l valamint kitben a 18-135 se drága, az 55-300-as telét szerettem nem túl nagy, súlya se vészes, ja és a legtöbb váz időjárásálló ahogy jónéhány obi is + szenzormozgatásos stabi minden vazban ez a manuálos analóg obisoknak lehet érdekes, ja igen nem kell lencsés adapter, van végtelen fenymeres és élesség visszajelzés egyszerre megy nem vagy-vagy a manuál üvegekkel. FF-váza egyelőre nincs és vakuvezérlése nem túl izmos. Ja és durván lent vannak a használt váz árak K5 125-ért láttam indexen.
-
imyourfriend
őstag
Akkor majd Apám elhasználja, de nem vagyok hajlandó egy >40k expóval rendelkező D90-et eladni 70ezer forintért. Egyenlőre nem fotózom megrendelésre csak szeretnék, és mivel D7100 meg FX most már kilőve ezért a D7k. D90-et most elvinnék gyanítom drágábban is csak nincs rajta gumiborítás a jobb kéznél, egy ideje úgy használom.
Ebayről most nem rendelek így valószínű hogy Fóti út lesz. Előre félek a szaktudástól ami eláraszt ott.
-
MC Pite
veterán
Ha veszel egy használt 5100at másodváznak, és nyúzod kicsit, és eladod, legrosszabb esetben mennyit buksz? 5000et? Fogása neked milyen? Nekem épp fasza volt, 5ös skálán 4es méretű mancsom van, de ez majdnem olyan különböző mint bringánál a nyereg. Brit/német ebayől DK21M, oszt meglátod hogy összeszoktok vagy nem, a nagyítót többért adtam el mint vettem, de tán a D90-re is jó. A gombok nagyja ha rawban fotózol tök fölösleges, rosszul gondolom? Belekóstolsz mit tudna a D7k legalább, ha a kistesójával nem békülsz ki. Tudom, tiltja a vallásod, inkább veszel D80at másodváznak. Most obikkal is úgyis elmozdulsz _valamerre_.
De ennyi rágódás, baszakodás mellett sztem ennyi elférne. Legalábbis ilyenkor én ezt csináltam párszor, bassza kutya, nincs más hátra mint előre, megvesz, kipróbál. (És én is vidéki vagyok.) -
törölt tag
Ebben tényleg mások vagyunk, de ez még nem baj
.. értem azt is, amit írsz. Hát.. csak ügyesen akkor, amúgy valszeg ha többi obi ugyanazon az értéken kb. jó, akkor a makro obi lesz a bibi, makro-nál meg úgyis MF és meg vagy mentve, nem ?
Vagy másra is használod ?
Az én mondókám csak arra akart kitérni, hogy néha jobb meghajolni a technika előtt, mint imbuszkulcsozni, vagy egyfolytában a 0-ásra beállt, jó obikat vadászni. Valószínűleg tudnék leírások alapján házimozi erősítőt építeni én is, de inkább megveszem (már csak a digitális része miatt is, a végfok önmagában nem ügy).
Nahh, sok sikert.
-
törölt tag
Figy, a hobbit ne racionális szemszögből nézd, egy általános iskolai volt osztálytársam pl. Európa bajnokságon indul rendszeresen a faterjával hőlégballonozásban, egy debreceni számtech bolt tulaja meg vett jópár éve már egy Cessna-t és azzal repked, mikor van pénze telitankolni + engedélyek stb. a jogsit, beleölt repülőórákat nem is mondom, vagy a hangár bérleti díja.. a hobbi szenvedély (jó esetben), erre pedig racionális indok nem lehet az, hogy sosem térül meg, mivel a hobbiban mint olyanban sincs semmi racionalitás (hacsak az nem, hogy kikapcsol és ez mérhető CT/MRI-vel mondjuk)
A hobbiban az ÉRTÉK a lelkedet megmosolyogtató élmény.. ne az argep.hu legyen.
Csak azért ne légy "igénytelen hobbista", mert van, aki a fényképezőt munkára is használja és megkeresi az árát. Említett repülős emberem sem dől a kardjába, csak mert van Lufthansa és nekik bejött a légiszállítmányozó buli.. szimplán imádja az élményt és ha neki az annyiba kerül, akkor annyiba kerül, pont.
Sokunknak órát tarthatnál itt kidolgozásból szerintem, én a helyedben nem töprengenék azon, mikor térül meg a fotós motyód: komolyan foglalkozol vele, vannak igényeid, ne sajnáld .. évekig kiszolgál, ráadásul nem fog akkorát ugrani már előre fejlettségben a D5 a D4-hez képest, mint a D4 a D3-hoz vagy régebbiekhez képest (csak egy példa). Engem is ez vigasztal saját vázamnál. Tojok arra, mennyit esett az ára, értékelem, hogy tolhatom nagy iso-ba, megbízható, precíz, ha olyan üveget teszek rá, valami eszméletlen kép potyog ki belőle, egyszóval imádom, értéket képvisel számomra és jó időre le van tudva az új váz kérdése most ezzel.. ki tudja, mikor veszek újat, de hogy nem holnap lesz, az biztos.
Egy régi váznál még oda-oda sírja az ember a dinamikát, a kevesebb zajt nagy iso-n, stb. Egy új váznál nem fogod.. Nem vágyik az ember úgy zajos ISO25600 után zajmentes ISO25600-ra, mint zajos ISO800 után zajmentes ISO800-ra. A régi kis vázzal meghülyültem, eleve 1600 volt a max
a minőségét meg nem is említem.
Szóval egy mai D610 de akár tegnap D700-zal is elégedett lehetsz jó időre, mert lefedik azokat a legfájdalmasabb paramétereket, amiket mostani vázad nem mindig tud rendesen megoldani. Cserébe, hogy kicsit előre is tekintsek, nem hinném, hogy a D900 vagy D5 vagy akármi kijöttekor Neked zokognod kellene, hogy nincs rajta tapikijelző, nincs benne wifi, akármi.. mittomén, mert az igényeid lassabb ütemben nőnek, ha nőnek egyáltalán. Egy szintet meglépsz a vázcserével és utána nem azt nézed, mi lesz a következő lépés, hanem élvezed.
(Jó esetben). Eszed ágában sem lesz egekbe tolt iso-s vázakon gondolkodni, vagy 6 év múlva azon puffogni, hogy a mostani öreg D610-ed picit zajos 6400-en.
Irány a bolt.
-
m3ss
veterán
az a vicc, hogy fokusza egyertelmuen precizebbnek tunik, mint az 1.8D. D relative nagy targytavnal, a fokuszmezo meretenel kisebb, abban elveszo dolgoknal total onkenyesen fokuszalt, hol ide, hol oda. ez sokkal precizebb, de olvastam is errol, hogy G-s obik ilyen teren pontosabbak...
de hat tokmind1, ket obit ugy sem tudok egyszerre osszekombinalni hogy jok legyenek -
törölt tag
Nyugi, attól hogy a Canon topic feleennyire sem pörög + az itt leledző Canon lázadók (Ropi & Co.)
nem verik nagy dobra az ő kis obis és vázas szívásaikat, még ők is szívnak néha - és ők is kalibrálnak fókuszt, ott is van front és back, stb.
Ettől a Nikon nem rosszabb mint márka.
Szerintem abszolút fej-fej a kettő, ahogy előzőben írtam, Kelby-ék sem brahiból lőnének Nikonnal + a fél világ (a másik fele Canonnal), ha ennyire siralmas lenne a helyzet, már rég temető lenne a Nikonból.
Én Ropival pl. jó kis beszélgetés folytattam a 24-70-es Taminkról és az AF-ről, mert ugye neki is ez van az ödémán, ellenben Atok üvegei Bécsben úgy hasítottak a D800-on, hogy minden második szavam b*meg volt, a többiek meg röhögtek.
A nem pro ligában nagyobb lehet a szórás, melyik obi AF ügyileg hogy és mire van beállva, mikor megveszed, használtat csak úgy, ha tudod tesztelni előtte, de ez Canonra ugyanígy érvényes. Hány és hány fotós képét látom fotós topic-okban linkelgetve, úgy körbetapsolnak és hülyére ajnároznak egy frontfókuszos (amúgy jól megcsinált) portrét, hogy én inkább csöndben maradok, most csak én vagyok nagyon szőrszálhasogató, vagy mindenki vak, hogy a csajszinak a melltartó hegye (a bimbóknál)
élesebb a szeménél ?
Szúúúszáááá
Adj el valamit, hifit, ilyesmit, passz. Én is nagy kompromisszumokat kötöttem a 800-zal, eleinte az üveg (tudod hogy 1.8D-vel indultam neki a nagyvilágnak, 600-asra volt a keretem, nem erre), az autóm pedig Opel, nem Audi A6-ossal karistolok, házimozi erősítőm X éves 6.1-es Onkyo, HDMI-t már nem tud (épp nem), tv-m nincs, számítógépbe öltem pénzt viszont.. na, szóval sok-sok havernak meg van Playstation 2-je, 3-ja, tv-je, bla bla, de sokallják egy komoly DSLR árát, hát ez van.
Húzd meg valahol és inkább válts egy 610-re, viccen kívül.. bekkeld ki valahogy, Te amúgyis eszméletlen jól tudsz kidolgozni, sztem egy FX + 50mm párossal is olyanokat alkotnál, hogy wow - és az azért mégiscsak más, nem azért mert FX hanem mert egy komoly váz komoly üveggel talán hozza azt, amit elvársz belül Magadban.
Kicsit elfilóztam, bocs.
-
MC Pite
veterán
Abban is van valami. De sajna a klasszikus ff gépekkel kapod meg azt az errekciót okozó érzést, hogy neked nagyobb pixeled vannak. És ezzel nem a fenti vitára utalok, hanem az tényleg... tetszik nekem. 24 meg 36mpixelen számomra elveszik a varázsa, tudom, hülye vagyok.
Melyik melyik? ISO6400, D600 ill D700, 2012 vs 2008
Ugye, kell egy darabig nézni mire rájön az ember... szerk: Pixel szinten sz*rabb a D600, leméretezve (csak böngészővel) már okés. Bár, nekem ezeken jobban tetszik a D700, pl a fa szárán, homogénebb, egységesebb, nem igen látszik a mérnökök 4-5évi munkája. Ja de, nem lett rosszabb mint a régi, nagyobb felbontás mellett. Mit tudhatnának 12-16mpixelen a mai tudással a (ff) szenzorok, hmmm... -
Kleroo
veterán
Mivel a "tudása" nem igazán kiváltható más vázzal, így továbbra is tartani fogja az árát.
Olcsón biztos lehet majd találni amiben 3x cseréltek zárszerkezetet, és 1 millió felé jár az expószám
Magyarul mondva valóban munkára (le)használt sokéves sokat látott igáslovakat.(vagy esetleg csak szimplán azonnal akarja az árát)
Persze egyszer biztos le fog esni az ára, a régi D2xhsyzs vázak is nagyon olcsók már.
Szerintem ez a D900 érkezésével fog megvalósulni.Amennyire nézem néha, szerintem a Canonok használt ára tényleg nevetséges.Pl 1000D 1100D 400 450D-k olyan áron mennek,hogy ihaj
-
MC Pite
veterán
Hamarosan
35össel eléggé belemászós... Akadnak jó portrék 35össel amikor a háttérből még kicsit többet akarsz megmutatni, de a galériában amit előbb odaát néztél, van konkrét összehasonlítás: 35 vs 60mm. Jó, máshogy van kiexponálva, tekintsetek ettől a zavaró dologtól el, mert elfogyott a türelme, elfutkosott már, és könyörögve kellett kérnem hogy egy kép erejéig jöjjön vissza hogy összemérhessem a két üveget azonos setupban.
Röviden a saját konklúzióm: Legalább fél alakoshoz jó a 35ös, főleg csini hátérrel, fasza lesz a dof; hagyományos portréra meg inkább 50es.m3ss, makróra mennyi lenne jó az ff? Azonos kép esetén kb mindegy? Vagy arra maradna vmi kisebb váz? Vennél egy 5K1-et makróra?
Mondjuk esküvőknél nem is akkora fasság az 5K1, mindegyik fotóson azt látom hogy levegőbe fől, lő, megnézni, majdnem, akkor újból, megint... Vagy néha ugyanez lentről. A sok hülye tavasszal meg ősszel házasodik, amikor nincs kedved lefeküdni a földre
Amúgy meg, igazán illene egy sigma 18-35re gyúrnod, annyit megér ha ezzel pénzt is fogsz keresni
-
Peethy
őstag
Személye válogatja, de nekem a 35-ös nem jött be: bizonyos szempontból túl széles, más szempontból meg túl szűk. Ennél ekv. 40mm vagy 75mm is sokkal inkább kézreállt, de ezt neked kell eldönteni, kipróbálni. Egyébként szépen mos. A D700 meg... szerintem hamarabb megy tönkre az összes, minthogy 200ezerért kapni lehessen
-
Deadzone41
őstag
én olyan hibát fedeztem fel a d7000-el, hogy AF-S módban azt hiszi a témán van a fókusz, de ha utána még megnyomom párszor az af állítást még mindig mozgatja a gyűrűt. és ezt kontrasztos témánál csinálja, fényerős obival, igaz csak lámpa fénynél. de nem a fényerő függvénye szerintem, mert a 70-300 vr-el ugyan ebben a szituációban jól fókuszál. ha AF-C-re állítom, akkor szép komótosan oda megy a fókusz, ahova AF-S módban többszöri megnyomásra ment volna... Szóval szerintem ez is okozhatja az olyan helyzeteket, amikor hol front-os, hol back-es kép születik.
-
Kleroo
veterán
Pontosítva: Leginkább az AF miatt. Karima Tamronja jó sokáig volt nálam, portréra is próbálgattam. De valahogy rossz volt használni, sok fail kép lett az af miatt. És valahogy a képe sem volt az igaz portréra. A Sigmát csak gyorsan próbálgattam, de ennek is ugyanolyan "macro"-s AF-e van.
A Nikkort konkrétan portréra próbáltam és ha nem tudnám, nem nagyon mondanám meg, hogy Macro obi.
Mos, karcol, pontos, gyors, DRÁGA(Nekem továbbra is a D700+ Sigma 70-200 őspapa a favorit emberi áron portréra
)
-
hotkar
senior tag
Hát, akkor jól járt, aki a gépemet megvette... Annak semmi ilyen gondja nem volt (a világításfüggő AF-re gondolok).
Mondjuk materialista szemlélettel felfogni sem tudom, hogyan érzékelhet egy monokróm érzékelő mást és mást különböző színhőmérsékletű fényforrások esetén. A való életben ettől sokkal eltérőbb színű tárgyakra kell fókuszálnia, és azt is megteszi legtöbbször hibátlanul.
Ja, és ugye nem keverjük össze a képszenzort, az RGB szenzort és az AF szenzort? Az, hogy a K-5-ben ugyanaz a képszenzor, még messze nem jelenti azt, hogy az AF is ugyanaz.
Ez valami fekete mágia lehet
-
Freddy76
addikt
Nem trollolol ez, teljesen témába vág... A K-5-ben tudtommal ugyanaz a szenzor van.
Én csak a saját példámat tudom hozni: nálam eleve rossz volt az af, de a beállítás után helyreállt. A 35-öst nem tesztelgettem agyon, csináltam vele egy af tesztet (a "klasszikus" papíros-állványosat), ott pontos volt, a gyakorlatban azonban folyamatosan félrement.
Perpill bajom nincs a d7k-val. Ez a kép, ez, ez, ez, és még egy pár az oldalon izzó fényénél készült, és nem érzem őket fókuszhibásnak.
-
MC Pite
veterán
Olyan értetlen arcot vágtak mint a tamronnál mikor kérdeztem elég-e fw frissítés ahhoz, hogy kontraszt alapon is találjon fókuszt? Tudnék még jó pár példát...
17-50el _szerintem_ jobban jársz mint a 16-85el amúgy is.
Meg csíped a D-s üvegeket, keress abból 35ös helyett, 35/2 D pl. Már ha akarsz ilyet a tamron mellé, mert nem esélytelen hogy nem (oké, penge a 35/2D, de hogy gyakorlatban mennyiszer kerülne fel egy 17-50 mellett az más kérdés). Még az 50 1.8G-s is sokkal kevesebbet pattintottam fel a 28-75/17-50 mellett.Vagy ha korábban kacérkodtál a FF gondolatával nyilván ahhoz (ff obipark) kell lé a tárban, kezd el utánalesni a Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM-nek.
Baaakker, most nézem, máris (épp) egyessel kezdődik az új ára
DXO 18-35 1,8 vs 35 1.8GÉs mi a jó a sigmában ha szopás lenne az af-el?
-
MC Pite
veterán
Amennyire olvasom a D7K a 16-85VR-el nincs jóban még (kár) a 35ösön kívül, de ezekkel 'összehozhatatlan', egy kis kalibrálás miatt nem lenne még para.
Ó, most lemaradtam arról mi lett törölve. Legalábbis amíg még láttam ott úgy tűnt semmi törölni való nincs. Boci, nagyjából azt írtam amit odaát, csak röviden, és konkrétan arra vonatkozott hogy sztem jellemzően pénzkidobós kategória a 18-55. Sőt, annyira rendes csávó voltam, hogy a másik választ odaát küldtem - amikor hoztak egy ellenpéldát. Sőt, még a 4 betűs márkát sem említettem
Izé, dzsin bácsi, nem lehet átkopipásztézni ömlesztve ilyenkor az offba hogy vissza tudjuk nézni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest