Hirdetés
- Mobil flották
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- iPhone topik
- Yepp: korlátlanság és streaming-modell a Yettel adatforradalma
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Aktív témák
-
Carsee
tag
válasz
eastsider #11027 üzenetére
Imádom a gépet, mindent tud amire szükségem van Olvasgass teszteket és gondold át, hogy szükséged van-e az általa kínált plusz funkciókra. Így hogy sajnos a D300 nem opció érdemes szétnézni a piacon, mert mostanában eléggé jó áron kapni D80-ból szép darabokat.
Attól függően, hogy mennyiért tudod elpasszolni a D40x-et talán még egy D90 váz is megjátszható lenne.
-
Carsee
tag
válasz
eastsider #11025 üzenetére
Nekem D80-am van és utólag visszagondolva a mátrixnál elég gyakran jelentkezett. Az is igaz mondjuk, hogy spot-ot használok főleg általában.
nem annyira a kereső mérete a meggyőző, hanem az hogy több fókuszpont áll rendelkezésedre és a beépített vaku CLS-képes. Csatlakoztathatsz markolatot is, gyorsabb a sorozat, használhatsz nem AF-S obikat is, van plusz egy kijelző.
Én annó D40-ről váltottam az obik miatt. Ma már nem tenném, inkább kihagynám és D300-ért indulnék.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #10965 üzenetére
nem
a D80 mátrix mérésében szokatlanul nagy súlyt kapott az aktív AF pont alatt lévő területezért azonos körülmények között, pár mp elteltével készült képek között is hatalmas expozíciós különbségek lehetnek, pusztán a kompozíciótól (épp mi van az aktív AF pont alatt) függően
a dolog logikája nyilván az, h az esetek többségében az AF pont alatti terület a fő téma, így annak kell helyesen exponáltnak lennie - de ha az viszonylag sötétebb, a kép többi része könnyen beég, ha nem tekersz rá jelentős - kompenzációt
ezt pl. Ken is bemutatja (a Passat két képe középtájt), de rengeteg beírás találni régebbi fórumokon erről
ehhez vagy hozzászokik vki és figyel arra, mi van az AF pont alatt, vagy középre súlyozott mérésre tér át - vagy másik modellt választ, mert sem az elődök, sem az utódok mátrix mérésére nem jellemző ennyire nagy AF pontra súlyozás
-
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #10962 üzenetére
ezt csak magad tudhatod...
pl. a legtöbbeknek egyáltalán nem fontos a beépített fókuszmotor - de ha vkinek igen, az önmagában megérheti ezt...hasonlóképp a vakuvezérlés vagy nagyobb kereső vagy +tárcsa: ezek mind egyéni szempontok
ugyanakkor nem árt tudni azt sem, h a D80 elég nehezen kiismerhető mátrixmérést kapott: olyan is volt, aki azért adta el, mert nem tudott megbarátkozni vele
-
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #10813 üzenetére
nekem is van pl. egy ismerősöm, aki eladta
nem azért, mert nem lenne jó, de kedvező áron tudott szerezni egy régóta vágyott 17-55/2.8-ast, és számára kiváltja, mert nem igényli a nagyobb fényerőt
ha a Tami 17-50/2.8 nem vált volna használhatatlanná a D90-emen, nekem is megfelelt volna az
-
Andie
őstag
válasz
eastsider #10800 üzenetére
Na, most kipróbáltam a tanácsodra a P módot, és egy új világ nyilt ki előttem
Egyrészt magától a középső fókuszpontra áll, nem pedig "ami közelebb van" - ez eléggé zavart az AUTO módban. Aztán nem vakuzik agyba-főbe, hanem hozzáállitja a blendét és a shuttert. Ez tök korrekt, nem sikerült bemozdult képeket csinálnom, csak direkt akarva.
Úgyhogy mostantól ezt igyexem majd használni.Próbálgattam a VR-t is, és úgy tünik, müködik. Egyrészt hallani egy apró kattanást, ha ON állapotban van (fókuszálás után, ha felengedem a gombot). Az 55-200-on ez elég hangos, a kicsin épp csak hallható. Másrészt próbáltam mozogni, és 1/30as shutterral lelőni az órát. VR ON állapotban többnyire élesebb képet kaptam, mint VR OFF-ban. De ez nem volt elég meggyőző mondjuk
(néha sikerült olyat lőnöm, hogy VR OFF volt az élesebb
)
Na mindegy, köszi a tanácsokat, további jó fényeket!
-
Andie
őstag
válasz
eastsider #10797 üzenetére
Köszi a tanácsod!
Világos, M, A, S, netán P mód rendkivül hasznos ha "művészkedni" akarok, és van idő beálligatni a megfelelő értékeket. De egy futkosó 2,5 éves gyerekkel a vonatok között erre nem sok idő van
Tehát amolyan 20ezer ftos zsebfényképezőként akarnám ilyenkor használni a jó kis D60-at, bármennyire is szentségtörés ez. Erre jó az auto mód, lenyomom az expót, és találja ki nekem a megfelelő értékeket.
Természetes, hogy nappal szemben rá fog vakuzni a gyerekre, mint ahogy a nagy böhöm fekete vonat, ha kitölti a kép 80%-át, akkor is rá fog vakuzni, hisz fény nélkül semmi nem lenne a képen.
De pl napnak háttal, egy fás játszótéren, 18mm-en egy 10 méterre lévő szaladgáló gyerekre minek vakuzik rá? Oké, hogy nem volt 1000 lux, de az én szememnek pl teljesen jó volt a fény. Lehet, hogy ez igy oké, de számomra kicsit gyanús.
És most itt a szobában kisérletezve pl a gyermekemet fotózva a mózesben kipróbáltam, átkapcsoltam no-vaku-ra, egy picit hosszabb expóval ugyan (1/125 helyett 1/75), de gyönyörü képet csinált. -
Dare2Live
félisten
válasz
eastsider #10771 üzenetére
elég jól bírják a D80ak az erőteljesebb megeröltetést, ez saját tapasztalat.
Kopás ellen nincs mit tenni, ha nem akarsz rá armort rakni.
Zárban nem hallottam hiteles helyről 60K alatt elhullást, én most 20Knál járok és ha 80K alatt megadja magát a zár akkor "nem vagyok megelégedve".
Anno a D70 volt zárbajos.... de az se 20-30K alatt azmeg évi 2K fényképpel....
-
lover summer
csendes tag
válasz
eastsider #10755 üzenetére
Adobe Photoshop Lightroom 2.1 ezt már töltöm le egyébként.
De ha lehet ps-el is az mégjobb, még egy kis útmutatót kérnék, hogyan is lehet a raw képet betölteni a programba, meg lementeni stb.
Belépek a ps-be és utána hogy?
Meg most hogy fotóztam a raw meg jpeg normal módban, és töröltem a képet akkor törlődött mind2 kép? (mert csak a jpeg-et mutatja)
Moderátor: bocs ha off-olok, akkor kérlek másold át a hozzászólásaimat más topikba.
Köszönöm a válaszokat! -
-
runner 125
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #10657 üzenetére
pláne, mert abból a Sigmánál hatalmas kérdés, h vajon jó példányt fogsz-e ki
ha igen, akkor nagyon jó képminőségű a 18-50/2.8
vannak azért apró vonásai, amit nem árt tudni (egyéni, h kinél hátrány - van, akinél pont előny némelyik):
- fordított irányú zoomgyűrű működés nagyon idegesítő tud lenni
- obisapka helyből cserélendő, mert kritikán aluli a Sigma féle (csak a szélein nyomva lehet oldani, ami azt jelenti, h használhatatlan napellenzővel... érthetetlen, miért nem változtatnak ezen, nagyon régi panasz. Mindenesetre pár száz Ft-ért letudható gond, de akkor is)
- bár van motorja, az nem HSM, ezért a fókuszgyűrű forog AF működés közben
- az általánosabbnak tekinthető (a Sigma 18-50/2.8 első típusa is olyan volt) 67 mm-rel szemben 72 mm-es szűrőméret. Ez persze van, akinek pont előny - attól függ, milyen a többi obid
- a nagylátó végére azt mondják, elég optimistán megadott: érezhetően hosszabb, mint más, 18-xx obik, inkább 19 lenne a helyes specifikáció. Nem durva eltérés, de nagylátóban minden mm számíthataz alapkérdés inkább a felhasználás: otthon, vagy baráti körben tökéletes lehet a fix 35 - de pl. egy rendezvényen (ahol tipikusan nem mászkálhatsz szabadon) már szívás, oda zoom való
-
aginor
veterán
válasz
eastsider #10613 üzenetére
54k-ért már utánad dobják a 35mm 1.8-at..
Nem olyan drágák azok a makrók, 50mm 35k-ért ment el múltkor, de már 90-105mm-t is kaphatsz 70-80k-ért, persze kézi fókusszal, használtan.
jorden06: hát, használt MF 35mm f2 60k, vagy új 35mm AF-S f1.8 54k-ért? Én tudom melyiket venném.
Kézi fókusz témában csak annyit, hogy teljesen egyet értek veled, kis gyakorlással és szerencsével én már rohanó pókot is fotóztam kézi élességállítással. -
jorden06
senior tag
válasz
eastsider #10615 üzenetére
eleinte csak sz.r képeid lesznek MF-el, aztán később belejössz
biztos sokan megcáfolnák, és nem így vélekednek róla, de szerintem 35mm felhasználási köre sokkal bővebb mint az 50mm (gondolom ez az a kettő olcsó fix, amik között gondolkozol), én mindenképpen 35mm-t vennék
-
jorden06
senior tag
válasz
eastsider #10613 üzenetére
35/1.8 én is néztem, de én a 60e-t sokallom érte, ez már nem annyira az olcsó fix-ek közé tartozik (bár attól függ, ki milyen költség vetéssel dolgozik). Nézegettem használtan, de szinte egyáltalán nincs (Mo.-n), mivel annyira új, hogy nem sokan adják tovább. Akkor már 35/f2, használtan, ha jól találsz, akkor már van 60-65e-ért, a rajzolása minimálisan jobb mint az 1.8-nak, de a felépítésben vannak különbségek. Én mindenképpen jól körbejárnám a két obi új és használt piacát, és ha nincs f/2 jó áron, akkor marad az f/1.8, ha van rá keret
-
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #10560 üzenetére
épp ellenkezőleg: vadlövészetre nyilván nem, de normál használatban "szinte mindenre"!
sokáig jól elvoltam az Oly 8080 csúcskompakttal, ami 28-140 mm-nek megfelelő átfogást adott - és ezzel nem volt problémám (mással sajnos igen)
az említett obi kisfilmen 27-160 látószögnek felel meg +még stabilizátoros is - nagyon jól használható tartomány
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
eastsider #10555 üzenetére
Köszönöm kedves fórumtárs.
Egyébként elhiszem, hogy ha lehet, legjobb az ISO100, de nálam hétvégén a Kovácsi-hegy bazaltoszlopai közt a erdő fái alatt bizony ISO400-800 volt az alap. Persze másnap a Tóti-hegy tetején verőfényes napsütésben ISO 100 volt állítva fixen, a D50-en. Én a tükrös egyik előnyét pont ebben látom, hogy használható képet ad magas érzékenységen. És a D50 ebben nagyon jó.Na kérem, a fenti soraimban szándékosan, egy oltári nagy hülyeséget írtam. remélem megbocsájtjátok nekem a poént, és mindenki azonnal kiszúrja, aki ezt a topikot olvassa.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #10474 üzenetére
sajnos az a tény valóban alkalmatlanná teszi ezeket bármilyen képszerkesztésre (ettől még képnézegetésre persze elfogadható lehet), h a TN panel nem tud 16M színt megjeleníteni, csak pöttyözéssel trükközik
a kép változása az üléspozícióval már csak összeesett hab a romlott tortán
-
válasz
eastsider #10410 üzenetére
Szerintem is kifejezetten rossz lenne erre váltani, bár én más megközelítésben mondanám. Én a 2 sigma obi miatt, és a régebbi váz, régebbi szenzor miatt. A D50 és korosztálya bizonyos színek megjelenítése tekintetében sajnos nem jó (zöld). Nekem D70-em van, hasonló betegségekkel. Gyakorlatilag ki lehet mondani, hogy vackabb gépre "upgradelnél" vackabb objektívekkel.
Elnézegettem a fotóidat a flickr-en, szerintem is vegyél egy 35/1.8-at mert ki tudnád használni.
-
Ijk
nagyúr
válasz
eastsider #10422 üzenetére
Egyáltalán mit szeretnél fotózni? Amatőr célokra kitűnőek a kitobik.
Ha nagyon üveghiányod van, akkor ahogyan javasolták, egy 35 f1.8-at érdemes beújítani, beltéri fotókhoz jó gyújtótáv.
Portrézáshoz DX-en egy 85-ös obi kitűnő, talán hamarosan kijön a nikon egy fókuszmotorossal, bár az ára kérdéses.
Az 50 1.8 miatt ne válts vázat, habár jó kis üveg az, csórók portréobija, f4 felett pedig brutálisan rajzol, viszont az ekv. 75mm-es gyújtótáv beltérben hosszú, kint meg rövid. Igazából szerintem egy házi stúdióhoz ideális, amit egy jó nagy szobában rendezel be, egész alakos portrékhoz.
-
válasz
eastsider #10418 üzenetére
nekem úgy tűnik, h nem igazán tudod, h mit akarsz, de azt nagyon. úgyhogy szerintem fogadd meg azok tanácsát, akik tényleg képben vannak, és ne cserélj.
a d40x váz nagyon kis pöpec, a d50 visszalépés képminőség terén. a fix 50-esre sem vágom, h miért vágysz. miért pont 50 mm? portréhoz rövid, általános fotókhoz hosszú.
a d40x szuper. én vennék egy 35/1,8G obit mellé, kicsi, könnyű, fényerős. idővel pedig alapzoomnak egy 18-105 VR-t (ha nincs sok pénzem) vagy egy 16-85 VR-t (ha kicsit több van). végül, esetleg egy sigma 150/2,8 makrót.
-
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
eastsider #10415 üzenetére
Szerintem eléggé egyértelműen körvonalaztam, hogy ez az ajánlat verebeknek való, nem hiszem, hogy több szót érdemes rá pazarolni.
Fix 50-est is lehet általános célokra használni, és nem kicsit más a képminősége, mint a kitobinak, teljesen ég és föld. Viszont fix 35-öst is tudnál ugyanúgy általános célokra használni, ugyanúgy jóval jobb fényerőben, mint a kit, ráadásul általános használatra egy 35mm valószínűleg jobb, mint az 50mm, szóval lehet jobban is járnál vele.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
eastsider #10412 üzenetére
A fix 50-est mire akarnád használni?
Amúgy igen, ennyire. A D40x minden bizonnyal eleve többet ér, mint a D50, mondjuk egy 10-essel. A Sigma 70-300 használtan mondjuk egy 30 ezer max. Mivel 40-et kéne ráfizetned, ezért a kitobi és a 28-80-as Sigma közötti különbséget 20 ezerre taksálja az eladó, pedig én egy olyan +5 ezret éreznék max reálisnak, ha egyáltalán. Nagyon rossz ajánlat, mondhatni teljesen komolytalan.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
eastsider #10408 üzenetére
Vagy használsz fix 50-est manuálfókusszal, ez is egy opció. A 17-70-es Sigma sem rossz,e gy fix 35-öst meg természetesen rengeteg dologra lehet használni - bár ha nem tudod, hogy mire is használható és mire használnád akkor valószínűleg nincs rá szükséged.
Mindenesetre én egy D40x-et nem cserélnék D50-re. -
drkbl
őstag
válasz
eastsider #10388 üzenetére
Általános célra, nálunk ez lenne a normálobjektív. Igazából ez a tartomány le van fedve a kitobival, de a nagyobb rekesz lehetőséget ad a DOF jobb kihasználására.
Ha a kitobival elégedett vagy, egy 55-200 jó tele kiegészítő lehet.
Makróhoz egy DCR-150/250. Ha komolyabb makró kell, el fogod tudni adni.
Ha meg nincs kedved bővítgetni, sétáltasd meg egy szép tájon a nyáronKönnyen lehet, hogy hosszútávon az éri meg legjobban...
A fényképező objektívek legfontosabb csoportosítási szempontja a képszög, amelynek a konstrukció kiválasztásában is döntő szerepe van. Az olyan objektívet, amelynek a gyújtótávolsága közel esik az alkalmazott képméret átlójának hosszához, normálobjektívnek nevezzük. Ha km = f, akkor a képletből 2 * arctan(0,5) = 53° képszög adódik. (a kategória elfogadott határai 45° és 60°) Ez a képszög hasonlít ahhoz, amit az emberi szem egyszerre élesen lát (az emberi szem teljes látószöge jóval nagyobb). A 35mm-es kisfilmes rendszerben az átló 43,27mm, ezért a 45mm-es, gyakorlatban inkább az 50mm-es objektíveket használják normálobjektívként. [link]
-
aginor
veterán
válasz
eastsider #10383 üzenetére
jó képek nagyon..
én még csak párat töltöttem fel, ráadásul szerkesztve sincsenek még, ezt talán érdemes lehet megnézni.
Igazából, amíg nem tudsz tisztességes makró objektívet venni, addig szerintem nincs értelme öszvér megoldásokkal szerencsétlenkedni. A 18-105 ettől még jól jöhet általános célra, városnézésre kirándulásra, ilyesmi.. -
t_a_m_a_s
addikt
válasz
eastsider #10383 üzenetére
Én anno duplakitben vettem a D40-et, de mióta beruháztam mellé a 18-105-re, szinte le sem tekertem a gépről (nagyritkán felteszem az 55-200-at). Mondjuk ritkán produkálok akkora művészi dolgokat, illetve én is kiemelném a jelentős torzítást a végein, de ez a legtöbb témánál nem zavaró. Kirándulni elsőrendű. Ez az átfogás szerintem azért még nem annyira extrém, mint pl a 18-200, amit nem is nagyon ajánlott itt senki. Ezzel ellentétben.
Azt meg Te tudod, hogy kell-e annyiért, amennyibe kerül. Ha erre jársz, kipróbálhatod -
aginor
veterán
válasz
eastsider #10379 üzenetére
Árához mérten igen.
Nagy részletesség, hatékony VR, elfogadható méret és súly, halk és gyors élességállítás, jó átfogás cserébe műanyag bajonett jelentős torzítás(szoftveresen korrigálható és legtöbbször nem is zavaró), némi CA, makróra alkalmatlan. A16-85 VR nyilván klasszisokkal jobb objektív, de az a duplájába kerül.Makróra az okosok a sigma 105 vagy tamron 90-eket ajánlják, de d40-en nem lesz autófokusz a sigmával, tamronnak van mindkét változata, így ott nem árt oda figyelni, hogy éppen melyiket kapod.
-
aginor
veterán
válasz
eastsider #10374 üzenetére
Szia!
Én inkább nikkor 18-105 VR-t ajánlanék, vagy sigma 18-50 f/2.8-at, esetleg sigma 18-55 f/2.8-4.5 OS. Az a 17-70-es obi lényegében használhatatlan 2.8-on, olyan lágy lépeket csinál, 50% is lehet a különbség a kép közepe és szélei között. Továbbá, lassú és hangos élességállítás, élességállításkor is változó tubushossz és nincs OS-sem, nem beszélve a szokásos sigma nyűgökről.
Annak idején én is komolyan nézegettem ezt az objektívet, de 18-105 lett inkább helyette, és nem bántam meg.Zoli bácsi: azért ennél kicsit többet vártam a d3000-től..
Erre akartam jövőre cserélni a d40x-emet, de csak minimális a fejlődés, igazából már-már szánalmas. A nagyobb kijelző pozitívum, de jobb felbontás kellett volna mellé, de az AF rendszer viszont tényleg mutat előrelépést. Kíváncsi leszek az árára, szerintem 18-55VR kittel olyan 130k alatt kéne maradnia, bár a konkurencia már jobb alternatívákat ajánl ebben a szegmensben. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
eastsider #10360 üzenetére
Vidd be a Nikonhoz a Fóti utra, 2500ft-ért kipucolják. Ja, bocs, már emléxem, te is vidéki vagy.
Azért ha arra jársz, tisztítasd le, utána a porszemeket már könnyebben lefújod. Ami makacs szennyeződés, azt csak a nedvestisztítás viszi le.
El tudom képzelni milyen lehetett tisztítás előtt. Pedig ez egy kevésexpós gép, amit vettél, ugye?
Szerk: Hülye vagyok, már meg is néztem, ez volt a 4995. expo, nem sok. Az előző tulaj a nyitott tükörakna előtt kajált, vagy hogy lehet így összekoszolni... -
válasz
eastsider #10290 üzenetére
"amúgy mindegyik ebayen ugyan az van (de,it,co.uk,com) csak más a nyelv, meg a pénznem"
Nem így van. Minden ebay store külön van. Szokott olyan lenni hogy külön megjelöléssel betesz a találatok közé ("from international sellers"), de a feltett termékek nem globálisan jelennek meg.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #10241 üzenetére
a Lowepro Slingshot modellek jó átmeneti megoldást adnak: kényelmesen háton lehet cipelni, és amikor kell, nem muszáj levenni, csak előre csúsztatni
(nem tökéletes az sem: obicseréhez már le kell venni, mert előre nyílik, így kihullana minden, De ilyen sétákra általában úgyis egy nagyobb átfogású obival megy az ember)
-
Karima
őstag
válasz
eastsider #10241 üzenetére
Praktikus az, csak meg kell találni a hozzáillő szituációt.
Pl amikor relative sűrűn kell cserélni az objektivet, akkor sztem egyszerűbb csak oldalra nyúlni, mint levenni a hátizsákot, obit cserélni, utána meg visszavenni.
De tény, hogy túrázáshoz, vagy csomagtartó nálküli biciklihez praktikusabb a hátitatyó. Nekem válltáskám van, de én is gondolkodok egy hátizsákon
Bár amilyen árban van, lehet h a d40hez luxus lenne
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
eastsider #10208 üzenetére
Akkor szerintem mindenképpen próbálj ki pár makroobit akár itt a fórumtársakkal egyeztetve, kiderülhet sok minden a gyakorlatban, amit itt beszélgetve évek alatt sem tudunk elmondani, rájöhetsz az igényeidre pontosan és kialakulhat pontosan az elképzelésed. Nekem pár fix obit sikerült olcsón vennem, van ami a számított eredményt hozta, van ami nem. Viszont össz-vissz 40k körül invesztáltam a négy obiba, nem vágott annyira földhöz a dolog. Ha ekkora "áldozatot hozol" a cél érdekében, akkor mindenképp többféle lehetőséget több obit próbálj ki, ne az ár döntsön csak, a drágább is megéri, ha sokáig és kedvvel használod, az a drága is olcsó, ha nem azt kapod, amit vártál, akkor az olcsó is drága....
Nézz be a makrós topikba is, olvasgass, nézelődj, esetleg az ott sokat "publikáló" nikonos fórumtársakkal beszélj privátban is... -
Ijk
nagyúr
válasz
eastsider #10205 üzenetére
Egyetértek lugosival. Nehogymár végigdolgozd a nyaradat egy makróobiért, amit lehet, hogy az első két hét után alig fogsz elővenni. Amit megkeresel inkább szórakozd el. Menj el haverokkal/ismerősökkel nyaralni, járd a strandokat, sportolj valami szórakoztatót, barátnő is iszonyat pénzt tud elvinni
Közben pedig fotózol is, gyakorolsz.
Nekem is volt egy időszakom amikor obik után kutatgattam. Aztán rájöttem, hogy több időt bújtam a netet obikat, kiegészítőket keresgélve, mint amennyit egyáltalán fényképeztem. Így most jól megvagyok a 18-70-el és az 50 1.8-al, igaz makrózni nem tudok, de nekem biztos nem ér meg annyit ez a téma. -
válasz
eastsider #10195 üzenetére
Nehogy már valami vacak félkitobit vegyék. Ismétlem, szerencsétlenkedni a mostani kitobid is jó. 18-105, mi? Ha normális makrót akarsz, akkor makroobit vegyél. A többi csak szerencsétlenkedés. Mindig az olcsó a drága. Megveszed majd "olcsón" a kitobi+1-et, aztán rájössz hogy semmivel sem makróbb mint a jelenlegi obid. Szerintem rohadtul félrevezető ezeket a 17-70 sigma meg 18-105 nikkor zoomokat ajánlgatni. Ugyanannyira fogsz vagy nem fogsz velük makrózni mint a jelenlegi obiddal.
140? Én 130-ért vettem használtan a Sigma 180/3.5 HSM makrót, 1:1 leképezés, normális munkatávolság, nagyon jó optika. Szerintem ekörül ki kell hogy jöjjön egy 150/2.8 HSM makró is.
Privát véleményem meg az, hogy nincs az az obi ami megérné egy nyári szünet feláldozását. Ha befejezed a sulit, egész életedben robotolni fogsz, sose lesz több szüneted. Addig használd ki amíg van, soha többet nem lesz. Én is dolgoztam párszor nyáron, minden napját bánom. Lesz még időd dolgozni. Inkább pihenjél és fotózzál.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
eastsider #10201 üzenetére
A Nikon előnye a nagyobb átfogás a kitobival szemben, bár az első kitobival szemben tudtommal a VR is, igazából jó általános obi, kevesebbszer kell obit cserélni sokkal nyilván, mint a kitobi esetében. A Sigmánál a fényerő és a korlátozott makroképesség az előny, azért az 1:2,3 nem annyira rossz ha nem is profi makroobi, azért szép képeket lehet vele csinálni. Sajnos személyesen egyiket sem ismerem., ezért csak elméleti a feltételezés, de visszaolvasva itt mindkét obiról olvashatsz sokat. 18-105 ; Sigma 17-70
-
válasz
eastsider #10156 üzenetére
Értem. Bár én úgy közelítettem meg a kérdést, hogy mit akarsz csinálni a képeiddel, mi az a cél amit tulajdonképpen el akarsz érni. Ha így használod a LR-ot akkor a portable változatát egy nagyobb méretű külső vinyón használd, hogy a képeket (library) is mindig tudd magaddal vinni.
Úgy képzeld el akkor a lightroomot, hogy van egy katalógusprogram képnézegetővel, amiben benne van az aktuális photoshop verzióhoz készült adobe camera raw, és egész képre kiterjedő szerkesztési feladatokat tudsz vele végrehajtani. Én anno míg pc-t használtam szerettem a nyomtatási szolgáltatásait is, illetve webes galériát is nagyon kulturáltan tudott csinálni. Én ezekre használtam. Importálni viszont úgy importáltam bele a képeket, hogy úgy állítottam be, hogy az adott helyen hagyva kezelje őket, azaz ne lapátolja be őket a saját könyvtárába, hanem azon a helyen maradjanak az eredetik ahova én eredetileg másoltam őket, mert így külső programból könnyebb őket elérni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #10156 üzenetére
ezért írtam elsőként az NX-et: az sokkal könnyebben érthető elsőre, mert hagyományosabb megközelítést használ (pl. file-onkénti megnyitást), és minden beállítást megtalálsz benne, amit a kamerán is
a LR már inkább akkor, ha pontosan tudod mit akarsz és éppenhogy nem tetszik a file-onkénti munkamenet
-
válasz
eastsider #10152 üzenetére
A Lightroom egy komplett megoldást jelent fotók katalogizálására, adatbázisba szervezésére (kereshetőség pl), szerkesztésére. Az a library amit keres a gépeden az valójában az importált fileok helye lenne. Ennek a programnak valóban nem sok értelme van portable változatban, hacsak nem viszed magaddal ugyanazon az adathordozón az összes fotódat is.
Különben: Mi a Lightroom lényege? Visszafordítom a kérdést. Miért szerezted meg? Mi célból szereztél be egy célprogramot?
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
eastsider #10152 üzenetére
"a Lightroomnak amúgy mi a lényege?
"
ajaj. Szedd le ezt a kis programot Rawtherape, ingyenes. Telepítsd föl, állítsd magyarra. Azthiszem neked ez a lényeg, hogy magyarul tudjon.Ezzel nyisd meg a NEF fájljaidat. Aztán jobb oldalon a csúszkákkal végezd el a beállításokat, és a végén mentsd el jpg fájlként.
Most nincs fönn a Photomatix, de itt talán találsz segítséget: [link] [link] [link] -
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #10148 üzenetére
az tipikusan az a program, amit szerintem semmi értelme "portable" verzióban használni, hiszen a lényege, h nem egyes file-okat kezel külön, hanem komplett arhívumot, ahová először be kell importálni azt a sorozatot, amivel foglalkozni akarsz
a feldolgozási lépéseket is adatbázisban tárolja, nem külön file-okban
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
eastsider #10148 üzenetére
Hozz létre egy könyvtárt, vagy mutass neki egyet, oda rakja a fájlokat. Jó az a lightroom portable, azzal nyomulok én is, ez megy Vista alatt. Van PS4 magyarból is portable verzióm, de Vista alatt nem indul el, és már a laptopomon is Vista van.
HDR program pl. a Photomatixpro, ez egy raw fájlból megcsinálja a HDR képet. Asszem nem nagy, mindjárt megnézem, lehet át is tudom mailben küldeni. -
i4s
tag
válasz
eastsider #10096 üzenetére
Szerintem ezeket olvasd vegig alaposan mielott nekiallsz szenzort tisztitani:
szenzor tisztitas1
szenzor tisztitas 2
Mo-n is megvasarolhato termek a Green Clean nedves es szaraz tisztitopalca
pixinfo-s teszt magyarul
Azt a bazi nagy fujkodot meg felejtsd el. -
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #10073 üzenetére
az obidnak nyilván változik a hossza zoomoláskor, és gondold csak végig: ha nem szippantana be/fújna ki levegőt, akkor légrugóként lökné vissza magát - használhatatlan lenne...
így viszont a levegővel együtt por is juthat be
másrészt a gyári új dobozból kiszedett kamerák érzékelője is gyakran poros
-
válasz
eastsider #10057 üzenetére
Nos attól függ hogy mit értesz szenzortisztítás alatt. Ha csak egy körtefecskendővel akarod egy kicsit megfújatni, hogy a pár porszem lejöjjön, akkor úgy kell csinálni. De ha sensor swab-os megoldásra gondolsz, akkor szerintem inkább vidd be valahova ahol megcsinálják, mert ezzel a dologgal sokkal több kárt is lehet csinálni, mint hasznot.
-
futo001
senior tag
válasz
eastsider #10057 üzenetére
Hát először is óvatosan, mert hamar lesz 70k plusz költséged.
Nem tudom mi az a lock up, de ha az csapja fel a tükröt, akkor igen.
0. Akksi állapot ellenőrzés, ha fel van töltve, mehet a móka
1. Ház lefele fordít
2. Tükör fel, obi le.
3. Obi gép felöli oldala megtisztít
4. Porszívó csöve be a házba, p.szívó bekapcs, csak nehogy rácuppanjon a szenzorra(tartsad el kézzel)
5. Porszívó elrak, körtepumpával néhány fújás a szenzorra. (ha nincs körtepumpa, akkor egy lyuk az ásványvizes palack kupakjára, aztán a palackot összenyomva pár fújás-víz ne legyen benne)
6. Ház még mindig lefele néz, gép kikapcs, obi fel.Ha továbbra is ott a kosz, akkor nedves tisztítás pl Photosol cuccal, vagy szakemberrel, esetleg az előző ismétlése.
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest