- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
válasz
btraven #22670 üzenetére
Ez az. De legalább mi részesítjük magunkat combos dádá-ban belül ha megesik, aki meg nem birtokolja, annak mindegy... Bánkódás nélkül korlátlanul ismétlődik. Volt ez a mondás régen, hogy "de úgy gondozta, mintha a sajátja lett volna". Na a mai embernek ezt már mondhatod, nincs rajta az értelmezési mátrixon.
-
válasz
btraven #22594 üzenetére
Majd figyelek ha belefutol, sokszor jól jöhet az igaz.
Más:
Nagyon sok a tetű a növényeken így a hangya is, Mospilán helyett valami más lehetőség? - most épp elfogyott és mielőtt veszek gondoltam megkérdezem hátha van másNálam beérett a cseresznye, el is kezdem leszedni, kimagozni.
-
válasz
btraven #22588 üzenetére
Farontó lepke… ahogy megy előre az ürülék ilyen piros folyadék, a fűben vettem észre a földön egy piros foltot… elvileg kampós dróttal kellett volna kihúzni, de azzal én nem jutottam sehova… így végül egyenes dróttal különböző átmérő kitágítottam a járatot es cucáltam… sok váladék jött remélem a hernyó volt az pép formában.
Mennyire jó/rossz ha egy fa már laza kérgét leszedem? Próbáltam járatokat keresni még… de nem találtam többet, ez is szerencsére legalább is azt hiszem kifelé haladt, egy alkarnál vastagabb ágban. -
coco2
őstag
válasz
btraven #22566 üzenetére
A tigris szúnyognak utána kotortam. Amit találtam, hogy csúnya ugyan, de a szúnyog maga nem gyárt fertőzést. A környezetéből szedi össze. Ami szúnyog belföldön születik, nem terjeszt több fertőzést, mint a nálunk már honos gyötrő szúnyog.
Az ugráló pókról egyenlőre semmi hírek, csak gyerekektől, hogy láttak a kertben.
-
User_2
tag
-
User_2
tag
válasz
btraven #22493 üzenetére
ha van időd és kedved olvasd át, egy kevéssel közelebb kerülsz a szőlővel való foglalkozáshoz
https://dupress.unideb.hu/hu/termek/szolotermesztes-e-konyv/
sok könyv elérhető mindenfelé, mindegyik tartalmaz hiányos vagy meghaladott ismereteket, vagy egyszerűen csak nem bontja ki az ismeret minden szegletét. ez itt egy mai egyetemi könyv,
gondold azt, hogy ebből tanulnak a jövő szőlőtermesztői. meg még talán másból is.
a letöltő felületen találhatsz még más könyveket is, ami lehet hogy hasonlóan érdekesamúgy idén nálam is vannak ilyenek, pl a palatina kb 90 és 140cm közötti magasságban nem fakadtak ki a rügyek, valószínűleg elfagytak. alatta felette erős vesszők növekednek. de majd jövőre vagy a következő évek valamelyikében alvó rügyekből, vagy háncs alól ott is lesznek hajtások, nem nagyon komoly gond.
különböző fajtákon különböző helyeken fagytak el a rügyek, attól függően, hogy a fajtán és az adott vesszőjén éppen milyen állapotban volt a rügy. -
User_2
tag
válasz
btraven #22490 üzenetére
fajtától és a tőke életkorától függ,
fajtától függően idősebb tőkén 40 rügyet is meg kell hagyni termőcsapon,
különben megbolondul a tőke. nem vicc.
ami jelenthet 2*20 vagy 4*10 rügyet támrendszertől függően. azaz le kell terhelni.
a tőkét és a gyökérrendszerét.
ezt követően a 40 rügyből fakadó hajtásokon a fürtök számát is kontrollálni kell a termés minőség érdekében, tehát a hány rügyre hagyom a termőcsapot nem önálló kérdés.a felsőt 2 rügyre jellemzően csemegeszőlőn lehet alkalmazni, de nem minden csemege szőlő fajta esetén, van olyan csemegeszőlő, ami csak a 6. rügy után terem pl. . nekem van ilyen örökölt tőkém. vagy borszőlőknél fejművelésnél pl, azaz lábasszőlő esetén, ahol nincs támrendszer.
-
-
totron
addikt
válasz
btraven #22301 üzenetére
fogni/haladni
Errefelé mondják úgy is, hogy mekkorát "harap" a fűből.borotvaélesre
Van egy metódus, amit meg borotválásként ismerhetünk. Necces helyeken, mondjuk ahol számít, hogy ne irtsd ki a szőlőtőkét, a penge felső negyedével, apró mozdulatokkal borotváljuk a füvet, ehhez tényleg kell él.
köszörülöm
Flex-szel? -
válasz
btraven #22152 üzenetére
ebből így csak akkor lesz fa, ha az alján ami megmaradt, abból kiválasztod a 2-3 legerősebbet, és azokat kezded el nevelni
ha így hagyod, akkor ez csak bokor lesz
nem tudom mekkora gyökérrel lett átültetve, ha naggyal, akkor akár lehet a törzsből fa, de sok pénzt így a kép alapján nem tennék rá.
inkább a vízhajtásokból igyekezz egyet nevelni.#22151 6030D nekem 40 méteren nincs megszakítva a 20-as csöpögtető. a két hurkot én sem értem
-
Vismajor01
addikt
válasz
btraven #22060 üzenetére
Nálunk pedig
a) belterületen:
aa) szőlő, valamint 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb bokor
(élő sövény) esetében 0,50 méter,
ab) 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb fa esetében 1,00 méter,
ac) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa, valamint gyümölcs- és
egyéb bokor (élő sövény) esetében 2,00 méter -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21838 üzenetére
Le írom ahogy én csinálom !
A körtét szilvát cseresznyét nem kell , az eldobja a fölösleges , de könnyebb leírni , hogy mit kell ritkitani az almát, őszibarackot és nektarint , mások a sárgabarackot is ritkitjak , én nem ( most egy szem nemsok , de anyi sem maradt) !
Őszibarack , nektarin ( most egy pár szem maradt rajtuk , a befőtt az elmarad olyan kevés maradt ) , de egy jó évben ha nagyon sok marad akkor még metszésel is korigalok ( visszább vágom , vagy egész hajtást is levágok , ez a leg gyorsabb) , és ha még mindég sok akkor körömmel szépen lecsipom őket általában Mályus közepén amikor olyan cseresznye nagyságúak a gyümölcsök !!
Az almát én úgy csinálom , hogy figyelem őket és ha kukacos lessz azokat szedem le , egészen június végéig esetleg július elejéig és akkor ha még mindég sok a kisebbeket leszakitom ( nem jön könyen de sokkal gyorsabb mint metsző ollóval ) !
Én így csinálom ezt ithon kis házi kertben ahol van három nagy őszibarack fám , két három éves és egy idei , álmából négy idős fa ( abból a Golden ami nagyon túl kötődik minden évben ) , és még van három almám amik jövőre fordulnak termőre !! -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21567 üzenetére
Gondolom , hogy kiugráltak.a fiókák és féltették őket ( mert a rigó kis fészket rak és a fiókák kiugrálnak és még hetekig a földön etetik őket ) , nállam a múlt héten ürült ki a fészek , de kis rogót nem lehet látni , bujkálnak
, de sok rigó ez miatt áldozatul esik !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21560 üzenetére
Ma néztem a kertben a fákat a Stanley szilvám ami úgy mutatta , hogy nagyon elfagyott , de nem , kellemes csalódás volt , nagyon sok szilva lessz rajta , de a kajszikon egy szem sem maradt ( azt két ízben is elvitte a fagy , ami maradt az első fagyok után , azt a következő elrendezte ) !
a második fagyok előtti kép , ő a Szokolyai fekete cseresznye , ezen egy szem sem maradt , de van még három cseresznye fám , kései ropogós , egy a kertbe azon sokat elvitt a fagy , de maradt is rajta , és két fám van az első udvarban ( védett helyen ) azokon szinte nincs is fagy kár !
Úgyhogy mindent egybevéve , amilyen fagyok voltak ahhoz képest sok gyümölcs lessz ( reméljük a májusi fagyok kimaradnak ) ! -
den89
tag
válasz
btraven #21444 üzenetére
Nem lesz semmi baja. 6 éve van 2 gömbkőrisem. Soha nem fagyott el a levél(rügy), legfeljebb a virág. Máshol sem láttam soha olyat, hogy ne lombosodott volna ki ez a fa. De én úgy gondolom a legtöbb lombhullató fára igaz, hogy nagyon komoly fagy kellene, hogy elfagyjon a levélkezdemény, de szerintem akkor meg újat hoz.
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21438 üzenetére
Hát ha fekete akkor valószínű, hogy elfagyott ,itt nállunk minden gyümölcs ami virágzott , elvirágzott , azok totálisan elfagytak , panaszkodnak a méhészek , hogy az akác is elfagyott , ő ugye később virágzik , de megindult a fákon a hajtás növekedés és elfagytak !
Mi a repcével vagyunk bajba , nem bírta az egész héti fagyokat , először meghajlott azután megtört a szára ( karikákak jelöltem )
és most azok szépen leszáradnak ( és nem kevés ilyen van , sőt olyan is van amelyik nem tört meg és mégis elkezdett hervadni levelestől viragostól ) már jó repce termés nem lessz !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21417 üzenetére
Igen a bibeket is néztem , élnek termelik a virág port és járják a méhek rajtuk , ahogy fentebb írtam a körték jól bírták pedig ők is kivoktak nyilván !
Ja és az első udvarban épületek között ( melett ) van két cseresznye fám azok megmaradtak ( majd lessz egy fotó, több virág nem fér rájuk ) de kint a kertbe a két cseresznye szinte 100%- ban elfagytak ! -
totron
addikt
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21279 üzenetére
Reggel szét néztem , elkönyveltem , hogy minden fasza és jó , és kimentem a földekre , na ott a repcétől majdnem dobtam egy hatást
ez tegnap derékon felül ért és most térdig ér , kezdett virágozni
, 35 hektár repce kifeküdt , még ezt egy kisebb nagyobb termés kieséssel és plusz költséggel hejre lehet hozni ( amalgeror , kelpak stb szerekkel ) , de további két nap kemény fagyok jönnek !! Így is haldoklik a mezőgazdaság , még egy aszajos kukorica termés és ebbe az évben semmi haszon , csak a sok munka ( és még gyümölcs se lessz ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21264 üzenetére
Gondolom , hogy milyen alma , ősrégi nyári alma , június elején érik el húzódva két három hétig , édes vékony héjú, éretten ha megrazod csörög benne a mag ( itt csörgő almának nevezik ) , körülötte sarjak nőnek ki , és ha elülteted ugyan olyan almát terem , tehát ez fajta , nem oltvány !!
Vágd akkor ki a jobb oldalit ( azon az a csúnya beszáradás se jó, vegyél fa gélt [link] nem muszáj a neten , egy gazda boltba , és ahol egymás mellett van a két fa , ott meg kell tisztítani , kaparni és kezelni , és úgy nem szárad be , hanem begyógyul ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21160 üzenetére
Ha vissza vágtad és bekented seb kezelővel akkor jó lessz az ( a szilva fa sokat kibír ) , szilváról jut eszembe , itt az egyik Stanley szilva fám
majd ütök mellé nagyobb karót, hogy húztam egyenesbe a tetejét , sudaras kialakítás lessz ág emeletekkel , most 5 éves , már tavaly termett egy negyed vödörrel , most ha nem viszi el a fagy lessz rajta szinte egy 10 literes vödörrel !
-
válasz
btraven #21071 üzenetére
a meggyfa magasságát a létrádhoz méretezzed
egyébként a meggyfa egyike azoknak a fáknak (nálam a barack a másik, annak ellenére, hogy ismerem a szálvesszős metszést) amiknek MINDEN ágát el kell vágni, különben szomorúfűz lesz belőle. a meggy ugyanis jellemzően ágat a legutolsó hajtásból fog hozni (vagy abból is, meg visszább más rügyekből is, de a legutolsóból biztosan) így szépen lassan felkopaszodik. a meggyfa nem cseresznye, mi nem hagyunk neki közepét, hanem nyitott lesz, mint egy barack, csak nem a tövétől, hanem a második-harmadik elágazástól, attól függően, hogy mekkorára növeszted.
mindig koronából kifelé álló rügyre metszünk, és mindig felfelé vagy oldalra nézőre, soha nem lefelé néző rügyre.
koronába befelé mutató vesszőket kerülni illik, mint a baracknál vagy almánál, mert fontos, hogy a korona belsejébe is jusson fény -
-
v-man
őstag
válasz
btraven #20995 üzenetére
Van bizony néhány nekünk is tetsző viselkedés formájuk is 😄
Tegnap már volt bundás bogár is, de akár a poloskát is szívesen eszik, mondjuk azt is jobb egy vízzel töltött tejfölös pohárba összeszedegetni és úgy beönteni nekik, mert nyáron volt hogy a paradicsommal együtt ették
(Erre kérdezte is egy ismerős, nem lesz e poloska ízű a tojás?)
Egyébként ha 1 max 2 tyúk van kint, akkor lehet őket nagyjából "terelni", de akkor is folyamatosan figyelni kell rájuk. Plusz szinte mind más egyéniség, van amelyik jön az emberrel, azt pl könnyen kézbe lehet venni áttenni ahol tetszik, na meg olyan is, akit komoly feladat visszatenni a helyére mert nem kezes. -
H-Zol
senior tag
-
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20827 üzenetére
Csonkot akkor kell hagyni , ha van egy nem megfelelő szög állású ágad , vagy jövőre le akarsz egy ágat cserélni , akkor hagysz egy kis csonkot és az két , három ágat fog hozni , és a jót már nyári metszésel ki lehet választani , és a másikokat le lehet vágni , de ha befelé , felfelé növő ág , vagy nem kell hogy másik ágat hajtson , akkor tőből kell kivágni !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20750 üzenetére
Azért is nőhet minden felé, mert konkurálnak ( versenyeznek ) , hogy melyik legyen a sudár mer a genjeiben az van beírva ! Nekem a kalap kedveltje körte , nem árnyékban nőt minden felé, vékony kanyargós ágai voltak , fel kötöttem őket , hogy a termés ne törje le , és amikor vissza állítottam sudárra , megszűnt a probléma , de van még egy olyan körtém amit nem állítottam vissza , majd le fotózom !!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Videós, mozgóképes topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- SkyShowtime
- Asztalos klub
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- Bittorrent topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- YEELIGHT Cube Smart Lamp spot + base moduláris RGB okoslámpa
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Eladó 4 db Achilles Winter 101 téli gumi 225/40 R18 92V XL
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Dyson Airstrait nedves-száraz hajvasaló (Prussian Blue/Copper)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest