- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyümölcsösünk van Nagykörűben ("az ország cseresznyéskertje") itt nincs gond a beporzókkal. apunak egy ideig volt cigánymeggye, hogy segítse a porzást, de már az sem kell
a mi 4 sorunkban van ugyan a kb 50 cseresznye mellett kb 40 érdi bőtermő is, még a '80-as évekből, de a helyüket folyamatosan veszi át a "bigaro" és a germersdorfi. a többieknek jellemzően csak germersdorfi van, ezek ropogósak, és könnyen eltarthatóak, valamint jól tűrik a szállítást. most helyben, termelőtől kb 1500-2000-ért veheted a föld végében a cseresznyét, főleg ha viszel 10-es műanyag rekeszt -
btraven
őstag
Nyárfa nagyon magasra nő. És a mostani viharok kidönthetik. Én nagyon nem ajánlom.
Orgona nálunk rengeteg van. Valóban nem nő magasra. Bár 1 van ami magasabb 2.5 méternél. De az körbe van ültetve mindennel, gondolom azért nőtt magasra a fény felé.
Kérdés ha valaki folyamatosan metszi hogy felfelé nőjön akkor lehet magasabb? -
totron
addikt
Említi az atkákat. Szőlő sorközeibe vadvirág-réti keverék, nem tudom van-e még divatja, pár éve nagyot ment sok fejben. Amennyire meg tudom ítélni ebből annyi tud hasznosulni, hogy az atkák élőhelyeit át lehet tenni egy beállt, diverz virágközösség felületére, így a szőlőlevelek tehermentesítve vannak, ezen felül a ragadozóatkák behamizzák azokat, amik a leveleken majszolnának egyébként, így nincs levélpúposodás. Ennek a gyakorlatáról be tud számolni valaki?
-
H-Zol
senior tag
Akkor van esély ,hogy ki hajtanak , mert néztem őket ma , talán egy jó vastagnál mintha duzzadna egy rügy , de a többin semmi !!
Na megvolt a permetezés , minden fát , szöllőt és még a futó rózsát is lefujtam , kiváncsi leszek mert ide vasárnap éjfélre már 0 fokot mutat és hétfő hajnalban -4 et!
-
és a röhej az, hogy ez a fa minden évben ennyi vesszőt hajt magából, de 10 barack nem sok, annyit nem szedtem le róla éretten tavaly
megkötött rengeteg, amikor kb barackmag nagyságú volt, addig volt rajta vagy 200 szem, nyilván le is vertem róla a kétharmadát legalább, hogy a többi rendesen megnőjön. és mégis, mikor pirosodni kezd, eldobálja őket... -
H-Zol
senior tag
Nállam is minden megvan indulva , kajszi szinte mind elfagyott az őszi barackok egy virágban vannak , egy korai szilva elviragzoban , a többi most nyílik , körte az van amelyik virágba borult de több körte majd a jövő héten fog kiviragoznin a cseresznyével együtt és utoljára viragzanak az almák és a naspolyák !!
-
Chris0321
veterán
Egyáltalán nincs a téma túltolva, csak sajnos sokan nem értenek hozzájuk. Vagy felügyelni kell őket, ha olyan helyre engeded ki ahol nem szeretnéd, hogy mindent szétkapirgáljanak, vagy el kell keríteni az adott részt és így csak oda tudnak menni ahova te szeretnéd. A repülésről pedig annyit, hogy egyébként sem árt a szárnyukról levágni a tollat és akkor nem nagyon repülgetnek fel sehova.
-
H-Zol
senior tag
Nállam több féle fajta alma van csörgő, starking , Golden ( delicius , rezisztens , Gibson ) , Daru Sóvári, de mind megvan indulva és szerintem pár nap és némelyken lessz virág is ! Estefelé értem haza és az első udvarban van két cseresznye fa és láttam rajta egy két fehér szirmot , a hétvégére biztos fél viragzasba lesznek ők is !
-
H-Zol
senior tag
Köszi , nem mind az enyém ( én tavaly is hoztam tőlük) , ott a képen van 52 darab amiből nekem lett 16 a többi az öcskösé , haverok rokonok részére hoztam , de még nekem jött két szöllő és két mini Kivi, és az itt helyben kapott fügék !!
Holnap fejezem be az ültetést , és utánna el akarom kezdeni a metszést ! -
Szilágyi84
senior tag
Köszi.
Öreg sárgabarackon akkor ezért láthatóak a törzsén a hőtágulástól a repedések, pedig annyira nem is vén kb 10 éves Eddig valahogy nem izgstott ez a téma, mert csak idősnél láttam aki csinálta, de ez a cikk rendesen leírja. Szóval én az ősziről lekéstem, de szerintem nem okoznék kárt, ha mostanában lekenném őket tűzépi oktott mésszel -
-
H-Zol
senior tag
Ja igen , sárgabarack " Ceglédi oriás " , körte " Packham's Triumph" , szilva ( ismeretlen helyi fajta , Vörös szilva ) de utánna érik a második kedvenc a "Stanley " , na meg ide írom negyediknek az almát " Starting " , amire képes kíváncsi leszek , tavaji ültetés ( nem kóstoltam még) a "Daru Sóvári" !!
-
H-Zol
senior tag
-
Essejó
veterán
Két éve még Soroksáron laktam, ott erősen homokos a talaj. A Fügének van egy a felszín közelében szétfutó gyökérzete is, az ott a homokban kb 15 cm mélyen volt. Két éve nyáron az a gyökér az aszályban tuti kiégett, hiába locsoltam. Az összes levele lógott, aztán ősszel mikor megjött az eső, lassan magához tért. Pár utcányira laktunk a Kis Dunától, és a pincében volt az ásott 17 betongyűrűs kút. A szivattyú naponta kemény 5 percig tudott vizet kivenni. Nem aszályos időben akár órákat is mehetett gond nélkül.
-
H-Zol
senior tag
Soha nem ettem még fügét ( az üzletből aszaltat ) az idén kapott a párom egy vödörrel , lett belőle lekvár , ettünk is belőle és rá kattantam
és érdeklődtem , hogy kinek van , és három hejröl kapok hajtást , úgyhogy jövőre csak lesni fogom , mint te az idén
de remélem hamar termőre fordulnak !
-
Szilágyi84
senior tag
Hű az milyen csodásan finom . Kertészetből vettünk tavaly kb 170 cm magas tele volt virággal aztán kiszáradt pedig volt öntözve rendszeresen, már bánom hogy nem ültettem ki, na mindegy majd a következőt ,mert biztos szerzek még annyira jó különleges volt csak másik kertészetből vagy valakitől háztól.
-
totron
addikt
Itt bokáig vannak a levelek már egy ideje, ősz a nyárban. Tűzveszélyességét nem is említem.
(#17876) H-Zol, mutathatja, de úgy is elkerüli és pont körbeesi azt, aki nézi és várja. Mágia.
(#17859) f4lcon, srtressz mindig lesz, ahogy termék is, meg a körítés hozzájuk, ne hagyd, hogy újabb mondvacsinált kötelezvényekkel nyerjenek meg maguknak.
-
-
H-Zol
senior tag
Általában a kis fa csemetéket vissza vágom sudarra , ott elődöntöm , hogy milyen magas törzset szeretnék , az őszibarackot vissza vágom félméteres re , és a következő két év a korona alakító metszés !
A szóban forgó szilvafa 3-4 éves volt ( nem kelt el ) neki hagytam egy pár ágat és a tetejét vissza vágtam , de szerintem ág emeletekre fogom metszeni , az utolsó feltöltött képemet ha megnézed az ág emeletekre van metszve ! -
H-Zol
senior tag
Nállam is szépen mentek az almák , szilvák a legjobban , ők nőttek a legjobban , kajszi , őszi barckok is szépen mentek , de a körték nem , sőt elég sok ki is száradt , meg fogom említeni a fa iskolának , a 25 kisfából 6 darab kiszáradt ( szerintem ezzel a gyorsan jött tavasszal korán ki szedték , és nagyon kiszaritották ) , pedig rendszeresen locsoltam őket !! Sok fát ültettem már , de talán összesen volt idáig 6 ami nem fogta meg !
Jaj van egy szilvám , 3 évesnek árulták de van is annyi , mert vagy 15 szilva lett volna rajta , ijet nem szoktam , de egyet meghagytam , a hétvégén le fogom fotózni -
User_2
tag
nem,
de:
kétlem, hogy bármivel szemben ellenálló lene egy exszovjet vagy ukrán nemesítésű szőlőfajta.
egy olyan közegben, ahol nem számít a gázolajfogyasztás, a földek rézakkumulációja, nehezen védhető egy rezisztencia igény a nemesítési célok között.inkább preferálom az utóbbi 40 év magyar nemesítésű rezisztens fajtákat, csak azért mert van róla tapasztalat, azaz már van aki meri leírni, hogy a rezisztens fajta mire nem rezisztens.
sokkal kevésbé fontos a nagy bogyóméret, ami egyébként fura is mert a szőlőnek a héja körül van a zamatanyaga kevésbé a húsában, akkor miért akarják a nagy bogyóméretet erőltetni? hogy kevesebb tápanyagból súlyra nagyobb hozamot lehessen kihozni? de hiszen akkor a tőke vízet termel csemegeszőlő helyett. fura ez. -
H-Zol
senior tag
Majd még írom a tapasztalatomat , mert a közel jövőben el fogok menni , ki néztem egy pár régi és egy pár rezistensebb fajtát tőlük !
Nállam se sok a hely de még vagy 15 fát be tudok szorítani , és vagy 4-5 fát ki is veszek mert van amelyik a végét járja , de olyan is van amelyik nem tetszik a termése !!
Én a lemosó permetezést általában meg csinálom , és virágzás elején , végén gomba ölő, és ha nagyon tetvesek lesznek mint az idén azt még le nyomom , de tovább nem szoktam permetezni !! -
H-Zol
senior tag
Most katintottam a linkre amit megosztottál , meg előztél
Szerintem nagyon jó oldal és sok régi fajta gyümölcsfa is megtalálható nálluk , például a Kilós körte , arról szegény megboldogult nagyapámtól halottam , hogy az ő gyerekkorában a tanyán mekkora körték teremtek , és itt van is !! -
DopeBob
addikt
A tavaszi és az őszi lemosó permetezés mellett még maximum egy permetezést vállalnék be, ha nagyon sokat kell permetezni, akkor inkább marad a bolt
Főleg a gyerekek eszik le a kerti termést, nagyon szeretik leszedni maguknak a bokrokról és megenni rögtön, van már eper, málna, josta, ribizli, egres, áfonya (nálunk ide megy a kávézacc). Most próbálkoznánk a gyümölcsfákkal
De ha van olyan ami jobban bírja permetezés nélkül, bármilyen tippet meghallgatunk
-
H-Zol
senior tag
Nállam évek óta van cinege , sőt fészket is raknak a fák tetején , főleg a sárga barackot vissza vágom és a sok vizhajtás közt csinálnak fészket , most láttam egy párat ahogy le hult a levél !
Az etetés nállam közös tálból megy kukorica , búza , napraforgó és ott eszik mindenki , vadgalamb , veréb , több fajta cinke , és ha kemény a tél a zöldikék is megjelennek ! -
User_2
tag
általánosan itt kellene megtalálni:
https://portal.nebih.gov.hu/novenyegeszsegugy
bár láthatóan igyekeznek de elég átláthatatlan az oldalukhttps://portal.nebih.gov.hu/-/mi-tortenik-a-faiskolai-cimkezes-elott-
(5) A certifikációs címkén szereplő adatokat magyar nyelven is fel kell tüntetni, kitörölhetetlenül, jól láthatóan és jól olvashatóan.
(6) Ha a növények vagy növényi részek bármely kategóriája tekintetében színes jelölés felhasználására kerül sor, a jelölés a következő színű lehet:
a) prebázis szaporítóanyag esetében fehér, átlós lila csíkkal;
b) bázis szaporítóanyag esetében fehér;
c) certifikált szaporítóanyag esetében kék;
d) * a C.A.C. kategóriájú szaporítóanyag esetében sárga.szerintem a narancs és citrom azonosan sárga
Kapcsolódó jogszabályok:
14/2017 (III.23.) FM rendelet
87/2006. (XII.28.) FVM rendelet -
Dorian
félisten
Én debreceni korai velőt vetettem, először, kísérlet-képpen. Nem sokat, csak ennyit 3 sorban. 1. tapasztalat: fele ilyen sűrűre kellett volna vetni (de ennyi helyem volt erre).
Most finom édes és zsenge, de a szemek még nőhetnének. Igazából nem tudom mikor van kész, mi a megfelelő időpont a leszedésre, mert állítólag ha megérik, 2 napon belül le kell szedni, mert utána kemény lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Medence topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Eladó 4 db Achilles Winter 101 téli gumi 225/40 R18 92V XL
- Corsair TC100 RELAXED gamer szék jóformán új
- Eladó KTM női kerékpár!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest