- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Dorian #22984 üzenetére
Sziasztok!
Kézi sperőgépet használt már valaki? Van értelme? Hol a leghatékonyabb?
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #22958 üzenetére
2022 ben itt mi anyi aszálykárpótlást kaptunk , hogy a vetőmagot sem fedezte ( nállatok más , ott működik a vis major alap , és ott komoly pénzt kaptak a gazdák ) , és a termés majdnem semmi nem volt !
Valamennyit muszály vetni , erre kötelez az unió, a fő kultúra ( nállunk a búza ) nem haladhatja meg a művelt terület 70%-át és kötelező olajos ( repce , napraforgó stb ) és kukorica , nekünk most anyi van amennyi muszály !
De ország és ország között is van különbség , például nállatok nem kötelező a parlagon hagyás , nállunk igen , az össz művelt terület 2%-át parlagon kellett hagyni , de gazos sem lehet ( úgy szól a törvény a gaz nem szorhatja el a magját ) , úgyhogy tarcsazni kell többször de termelni rajta nem szabad
Itt egy múlt heti kép , kombinatoral meghúztam !
rajta a képen a dátum !
Aki nincs benne , el sem tudja képzelni , hogy menyi minden agyament dolgoknak kell megfelelni ! -
6030D
addikt
válasz
Dorian #22920 üzenetére
Lehet, hogy kevés vizet locsolsz ki. Azt írtad múlt hétvége óta többször öntöztél. Én kb 1-2 naponta locsolom ahogy látom, hogy szárad. Nem esett rég óta eső, a szél is jobban szárít idén. Nem hinném, hogy lehet az eddigi tapasztalatokra hagyatkozni.
Mindegy, nálunk és a szomszédban is működik, de mi csak a trendeknek élünk. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #22916 üzenetére
Nálunk 15cm komposzt van, alatta olyan talaj, amibe a répa sem tud lemenni. A 10cm luk távolságú csepegtető szalaggal mondjuk napi 20 percet megy a csepegtetés. A csepegtető szalg közvetlen szomszádságába (tőle max 5-10 centire) van ültetve bármi is. Jó benapozású helyen van, de nem tökéletes, olyan kb 70% napot írnék az ágyásokra.
Ahol nincs szalag, ott nyilván száraz, de oda nincs is ültetve. Egy 5cm szalma takarás q sokat tud segíteni a vízigényen nálunk.
nyiéván komposzt, és komposzt között is van diffi, de ez így káb mindenhol működik. -
6030D
addikt
válasz
Dorian #22907 üzenetére
Pedig a komposzt pont, hogy megtartja a vizet. 1 m3 komposzt 800 l vizet tud felszívni.
Nekem a magaságyásban a legszebbek a növények, ahol 15 cm komposztba lettek ültetve, alatta sima föld van, alatta meg a darálék. Mellette hirtelen ledugtunk pár borsót, meg utána palántát, és a tetejére komposzt ment ujjnyi vastagon, mert már ott voltak a hajtások. Az sokkal gyérebb.Btw, a komposzt is talajtakarásnak számít.
-
totron
addikt
válasz
Dorian #22909 üzenetére
Nem szokásuk. Nem bírom azokat az embereket akik csak a trendeknek élnek, nem rád értem. Rutinnal el kell tudni különíteni melyik-melyik. Nem mindenkit maga a téma, a terület érdekel, inkább csak csinálni akarnak valamit/közösséghez akarnak tartozni. Jellemzően közülük kerülnek ki azok a felületes mesélők is. No meg általában nincs is annyi komposzt, hogy ez felmerülhessen vagy a fene tudja mi van a fejekben-kertekben.
-
User_2
tag
válasz
Dorian #22795 üzenetére
resveratrol legnagyobb mennyiségben a fürttengelyben található meg, majd a magban és a bogyóhéjban.
amenniyben a művelési mód és az időjárás ezt lehetővé teszi.
de nem minden szőlőfajtában.
átfogó tanulmánnyal még nem találkoztam, csak szűk mintás vizsgálattal, ami szerint a 20. század előtti francia és németajkú vörösborfajták tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben.
valószínűsíthetően hosszúidejű szelekciós kiválasztás eredméyneképp. így a 60 minutes riportban sugalltaknak igenis lehet alapja.
fehérbor és csemegeszőlőknek nem jellemzője a rezveratrol, mivel állítólag nincs íze. azaz eddig nem tudott szelekciós szempont lenni.
mint sok más területen, itt is a tudományos fejlődés, azaz a laborvizsgálat hatékonyabbá válása, ergo olcsóbbodása tudna előrelépést hozni.
annak ellenére, hogy nincs íze én már ettem olyan fehér csemegeszőlőt, aminek néro íze van, ami nagyjából elvileg, állítólag lehetetlen. azaz lehet próbálkozni, keresni olyan csemegeszőlőként fogyasztható szőlőt, aminek a bogyójának élettani hatása összemérhető kb azonos mennyiségű vörösboréval, de laborvizsgálat nélkül minden csak hiedelem.
a lényeg az, hogy szőlőként fogyasztásra szánt szőlőben kicsi az esély lényeges mennyiségű rezveratrol tartalomra.
kivéve a nérót, ha a művelési mód, az időjárás és a türelem együttese ezt lehetővé teszi. -
pjen
félisten
válasz
Dorian #22795 üzenetére
Szóval hipotézisek vannak ezrével, a kutatások leginkább a mérsékelt alkoholfogyasztásban látják a paradoxon feloldását. A WHO egészen odáig ment, hogy kijelentse: "
de olyan kontrollált klinikai kutatás még mindig nem volt, amely megnyugtatóan feloldhatná a paradoxont.
De nekem mindegy, mindenki igyon amit akar. -
pjen
félisten
válasz
Dorian #22773 üzenetére
Valóban féligazságok, mint szinte minden. Az, hogy minden alkohol egésségtelen legalábbis megosztja az orvosokat. Az átkosban a honvéd korhaz ll bel osztályán melóztam egy darabig..A sok vese problémás kapott minden ebédhez egy üveg sört. A Te natrium szinted egy adottság. Nejemnek alacsony, házi doki mondta fözzö sósabban. Nekem normál, pedig ugyanazt esszük.
-
-
-
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #22758 üzenetére
Dehogy lennél, kalóriát kell tartani. A zsír alapú étkezés segít abban, h a szervezeted zsírt használjon fel, mikor deficit van, és ne az izmokat kezdje el bontani. És kb soha nem vagy éhes. Most 15 napig volt rajtam glükóz monitor, ettől a kajálástól 6.5 fölé nem ment a cukrom, ez alacsony inzulin szinttel párosítva nagyon jól működik. Csináltam ellen tesztet, egy nap ettem csirkemellt, rizibizivel, 7,8 lett a cukrom, 12-kor ebédeltem, 15 órakor már éhes voltam. Ingadozó inzulin-vércukor szint.
De tudom, mit beszélsz, ezt csináltam vagy 25 évet. -
soldi3r
veterán
válasz
Dorian #22745 üzenetére
Ne felj a szalonnatol
Persze, hogy van benne, a botulizmus kerulendo.
A szalamifesztival zsurijevel is beszelgettem errol. Azt mondta gyakorlatilag barmelyik gyokerzoldsegnek magasabb a nitritat tartalma, mint az igy erlelt szalaminak. -
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #22609 üzenetére
Ebben a cikkben [link] pont ezt beszélik ki , nekem nincs rovar hotelem , de ideje lessz csinálni egyet !
A szomszéd bácsi tart méheket a kertben , de nagy volt a pusztulás tavasszal ( kijöttek és megdermedtek ) , 18 családja volt és 7 maradt , de mostmár szépen szaporodnak , a hordás is kevés volt , úgyhogy szinte nem is pergetett ( hagyja nekik , hogy egyenek ) ,most még a napraforgóban bízik ! -
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #22600 üzenetére
Lehet nállam sem mind a fagy vitte el a cseresznyét , hanem beporzási gondok is közre játszottak !!
Nállam legalább három rigó pár fészkel , de nem bántják a cseresznyét , de fokozatosan vannak körbe öntözve a gyümölcs fák és ott rengeteg gilisztát levadásznak ( még tegnap is találtam két szem cseresznyét a Szomolyai feketén , ami már két hete le érett ) !
Ez ami most kezd érni , ez hatalmas szemű lett , mivel alig van rajtuk ( majd lövök egy képet ) ! -
-
den89
tag
válasz
Dorian #22356 üzenetére
Sok mindentől függ ez. Mit takar nálad az, hogy nem locsoltad "brutálisan sokat"? Nekem az udvar nagy részét tűzi a nap minimum 8, de bő felét akár 10 órát is. Azért egy tavalyi nyáron, ami a mérések óta (1901) minden idők legmelegebb nyara volt… és emellé Dél-Dunántúlon (itt élek) az egyik legszárazabb nyár is volt egyben a tavalyi, hát van az a szint, hogy elengedi az ember. Ennyire feleslegesen meg azért nem szeretem pazarolni a vizet, ha bő 2 hónapig 30-35 fok van, és havi 1x esik az eső, az is kb porelverő, akkor inkább elengedem. Ősszel helyrejön. Egyetlen pozitívum (ha annak lehet nevezni), hogy július-augusztusban konkrétan nem nyírtam füvet, több környékbeli ismerősömmel, barátommal egyetemben.
Azért a tavalyi nyárnál én egy icipicit jobbra számítok, még ha folyamatosan riogatják is az embert. Nagyon elkeserítő lenne, ha ezentúl minden nyarunk olyan lenne, mint a tavalyi - és nem a fű miatt. Sokkal enyhébb, csapadékosabb nyarak mondjuk nem valószínűek sajnos. -
válasz
Dorian #22343 üzenetére
Nincs rá 1,5M most. Én is tudom mi lett volna a fasza, de perpill még a front kerítés sincs befejezve
Termőföld kellett volna (szomszédnak a 15cm a 700nm-en volt 3 éve 1M), meg öntözőrendszer (másik szomszédnak 750nm-es telekre most adták a 1,5M ajánlatot), meg gyepszőnyeg (1,3M kiszállítva), csak hát egyszer mindenkinek elfogy a pénze és 2 hónappal beköltözés után most ez a 4 millió Ft nem fér bele.
Természetesen tervben van itt is az öntözőrendszer kiépítése, de leghamarabb jövőre, ha nem utána. Nagyon sok más dolog beelőzi. Vmi növényzet viszont már most kell, mert a homok borzasztó.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #22313 üzenetére
Ne is mond ( be sem mertem írni , mert sokan permet ellenesek , de én is csak indokolt esetben fújok ) , leszedtem a cseresznyét és még a szomszédok fosoka szilvájait is fújtam , mert több tetű nem fért volna rájuk
, most nem Teppekit használtam , mert jelen van az alma , keleti és barack moly is és a Teppeki ezeket nem viszi , úgyhogy előttem a második Moszpilánt , és tettem mellé ebből [link] Dió Mikro Mix levéltrágyaból is !
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #22309 üzenetére
A kései cseresznyén anyi lessz amennyit megeszünk , kajszi egy szem se , őszi barack is nagyon kevés , de viszont nagyok lesznek , már jó nagyok , szilva fél termés alatt , de viszont alma , körte nagyon sok van , ja dió szintén szinte semmi , mondtam is magamba nincs dió, nem lesz a dió burok fúró légy mit furjon
, hátha jövőre kisebb lessz a támadás, ha jövőre marad dió !
-
Essejó
veterán
válasz
Dorian #22268 üzenetére
Ez nem tavasz, hanem November vége.
Ilyenkor hol van a nagy mumus, az üvegház hatású gázok?
Lehet bejátszik a fizika? Merthogy a főgonosz széndioxid és szénmonoxid nehezebb a levegőnél és nem a magaslégkörben melegíti fel a földet, hanem majd kellő koncentrációban megfojt minket.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Dorian #22218 üzenetére
Sokan értik félre a drénezést. egyrészt lehet a gyökérzónához vezetni a vizet, másrészt akár onnan el is lehet vezetni. (mindegyikre láttam hibát)
Nagyon sziklás talaj esetén, vagy városi döngölt, tömörített környezetbe szükséges, hogy megfelelőmennyiségű vizet juttass a gyökérzónához célzottan amíg a gyökerek meg nem erősödnek és utat nem találnak.
Viszont utóbbi estben sokszor elbasszák és nem tud elszivárogni az ültetőgödörből a víz, így történt anno a Széll Kálmán tér felújításánál, ezért az összes első ültetés kidöglött (megfulladt a gyökérzóna). Ráadásul még átszivárgó gumi felületet is kapott...
Szóval a drénezés nem a szokványos környezetbe való, viszont szélsőséges talajviszonyok esetén segíti a megtelepedést. -
6030D
addikt
válasz
Dorian #22213 üzenetére
Nem is kell, csak a friss ültetést. Pont reggel voltam a kertészetben, kérdeztem a fák locsolását, mondta, hogy minél nagyobb mennyiséget, és ne minden nap, hogy menjen lefelé a gyökér. Onnan indult a beszélgetés, hogy kell/nem kell öntözőgomba a fához, azt mondta, hogy körberakhatom, de az csak a felső réteget fogja áztatni. Slagot mellé csurgatósra, és menjen neki sok egyszerre.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #22187 üzenetére
Nálam elfagyott , pláne a Szomojai fekete , őt teljes viragzasban érte a fagy , rajta tényleg csak egy pár szem maradt , amenyi kell anyi maradt , a többit meg ugyis elszoktam ajándékozni ( haverok , rokonok részére ) , na most ez elmarad .
Ültettem az idén , egy ilyen [link] Sweetheart cseresznyét , ez kései és hosszan érik , de erre még két három évet várni kell ( nagyon szépen megindult ) ! -
-
6030D
addikt
válasz
Dorian #22106 üzenetére
Én ma reggel vettem észre, hogy az ágdarálékos ágyásban randalírozott a vakond. De érdekes, hogy kupacot nem túr, csak vízszintesen megy, kis alagutat kidudorítva (onnan vettem észre, hogy az öntözővíz hirtelen eltűnt
). Nem baj, levegőzteti a talajt, meg csinál utat a víznek a gyökerekhez. Ha bejön a fűre, akkor viszont előkerül az élvefogó.
-
válasz
Dorian #21999 üzenetére
Elpusztul a spraytől vagy csak fogócskázok?
Pont reggel hallgattam egy storyt, hogy a lódarazsak dögöt esznek, és minden féle bacit összeszednek a rothadó dögökről + agreszívek is, tehát ha nem is piszkálja őket senki akkor is neki megy az embernek + harapnak is, és amit kitépnek belőled elviszik. Ismerőssel történt. -
totron
addikt
válasz
Dorian #22017 üzenetére
Szemre lehetnek ugyanazok, valójában meg a méhek az egyik legjobb indikátor. Akár a szomszéd faluban valaki több szert löttyintett az adott évben, minden kis mikrorezdülés elég ma már az eltűnéshez.
#22016Szilágyi84, talánnak drága, de lehet, hogy másnak meg pont aprópénz ez az összeg. Mindenképp hiteles lenne az eladó részéről egy jelen valóságot is dinamikusan lekövető sikerlista megmaradásilag, működésileg. Ennyiért már illik tudni felmutatni is valamit. A mai alapképletet ugye nem feledjük: adjunk el jó áron jó sokat, garancia meg nem sok semmi, minek, ha befolyt a pénz. Elég épp eggyel az össznépi felzúdulás szintje alatt maradni. FB-on kell valós véleményeket begyűjteni, tehát tematikus csoportokban feltenni a kérdést, kiemelten a tartós működésre vonatkozóan* nem a forgalmazó oldalán kamukommenteket komolyan venni. Muszáj sajnos megvastagított szkepticizmussal járni-kelni a világban.
*ott is történhet menet közben valami, helyi eset, ami nem feltétlenül a termék hathatósságáról szól. Nem lehet mindent termékesíteni különben is! Az igény persze teljesen érthető, csak a minden is van eladó morálja nem feltétlenül találkozik a jóhiszemű vásárlóéval, meg a természet működésével.Egy vadréti fűmag-keverékkel behozni az udvarba a ~természetes réti kultúrákat 1 lépésnek jó. Ha meg sikerült megágyazni nekik, jönnek maguktól. Izgalmasabb elemeiben, önállóan felfedezni a folyamatot, hogy oda mi és hogyan válik be, a készen vett termék mindig hordoz magában egy nagy adag általánosságot is az azonnali és teljes siker nyilvánvalóan hamis, de legalábbis merészet állító ígérete mellett.
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #21986 üzenetére
Szőlőben szoktam ezt csinálni , anyi különbséggel , hogy sör és Cola keverék és működik , nagyon sok lodarazs is volt tavaly benne , meg ezek a nagy fekete köpő legyek voltak rengetegen !!
Tedd ki érés előtt, mielőtt megkóstolta a gyümölcsöt , mert először amikor alkalmaztam jól megvolt éve a szöllő és bizony a csabdaba is mentek de ettek is , és azóta hamarabb kiteszem és szinte érintetlen marad a szöllő !
Ne egyet tegyél ki , hanem egy fára legalább hármat! -
totron
addikt
válasz
Dorian #21981 üzenetére
Ez még mindig nem erre válasz, de oké. A saját vagy akár csoportos hit nem szükségszerűen esnek egybe a valósággal/egészségességgel. Valahol, valaminek, bizonyítékerejűnek, elégnek kell lennie, csak az emberek igen alacsonyan húzzák meg ezt határt. Részemről azt hiszem el amit látok.
-
totron
addikt
válasz
Dorian #21860 üzenetére
Mi a cél a kerítéssel? Mlutyujt =kutya távol tartani? Milyen fajta fólia ez? Nem mezőgazdaságinak tűnik. Azért kérdem, mert pár éve volt egy nemmezőgazdasági, de használható fekete gyártmány, amit aztán sikerült jól kivonni vagy csak regionálisan eltüntetni, azóta meg nem találok sehol.
-
válasz
Dorian #21664 üzenetére
Nekem is vasárnap lesz "buli", tegnap előtt térd fölé ért a gaz, és azóta csak esik
. Szerintem legalább 4-5 órán keresztül kell folymatosan toljam, idén még nem vágtam.
Kéne szereznem egy kecskét vagy birkát, aki folyton nyírja.
#21666Brandynew Én is le fogom tojni, hogy vizes. Legalább viszahűti a kaszát
.
-
-igu-
veterán
válasz
Dorian #21596 üzenetére
en a sajat szomszedaimat emlitettem, es ok igy gondolkodnak
de te jobban tudod onnan
nalunk is vannak irott szabalyok es mindenkire ervenyes onkormanyzati rendeletek, de ebben a konkret esetben az egyutteles iratlan szabalyait alkalmazzuk onkentes alapon, amik - bar nem kotelezoek - kevesebb teret engednek a vasarnapi zajongasra -
Rive
veterán
válasz
Dorian #21580 üzenetére
Az lesz, h az ágyásokba belerotálom a komposztot, ültetéskor meg kapnak a palánták helyileg trágyát.
Fordítva. Most kapjanak helyileg komposztot, ősszel meg majd rotáld be a trágyát.
...a veteményesben nem elkopik a talaj, hanem egyre csak duzzad.
Na igen: az utat tömöríted, az ágyást lazítod... Nálunk is ez van
-
totron
addikt
válasz
Dorian #21578 üzenetére
A kiinduló elemek összetételétől és az eltelt időtől függ, a házikomposztok nem tartanak örökké, a pár év passzív állás természetesen még oké. A talaj sem mindegy. Rossz talaj minden évben kéri a trágyát, a jobbnál nem kötelező/kis turbó elég, ami itt a komposzt tud lenni. Ismerni kell a saját viselkedéseket, van területünk ami tök jól elketyeg magában, de nem ad annyival több pluszt turbó esetén, mint a trágyázásba fektetett idpőpénzenergia szerint várnánk. Ilyen értelemben van, hogy "jobb" is, ha szar egy talaj, ott nincs választás, mert első rangú trágyával úgy is feljavítja az ember. Befektetés-hozam arányok vannak. Szerintem ültess trágyázott helyre is és komposztáltra, meg kezeletlenre is, így lesz kontrollcsoportod, jobban megismered a talajod.
-
Brandynew
őstag
válasz
Dorian #21396 üzenetére
Azt egyébként nem értem, amikor valaki damilos fűkaszát használ. Mit gondol, hová megy az a rengeteg műanyag? Nem zavarja, hogy egy idő után műanyagon fog lépkedni?
100 négyzetméternyi terület levágásához évi 28 vágással számolva (heti egy, 7 hónapon keresztül) kb. 15 méter damil megy el.
Ha valaki több, mint 100 négyzetmétert vág, akkor nyilván több, számoljunk 300 négyzetméterrel: 45 méter damil kerül a földbe egyetlen év alatt.
10 év alatt 450 méter, 40 év alatt 1800 méter.
1,8 km műanyag damil.
-
-
eldoble
aktív tag
válasz
Dorian #21373 üzenetére
Nálam 4 éve nincs gyom, egyedül pár borostyánt kell kihúzni, meg a szélén ahol a szegélykő van, ott vannak azért gyomok, de persze, teljesen elkerülhetetlen, hogy ne legyen gyom, minden terület más, nincs két egyforma.
Ez a szakszerű mulcs lerakás, de nem kell ilyenekhez ragaszkodni, mindenki saját maga dönti el a végén, hogy legyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- Eladó autós gyerekülések, Römer és Peg-Pérego márkák
- Noblechairs HERO, 1 hetet használt irodai/gamer szék
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged