- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Mobilhasználat külföldön
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Külföldi SIM-ek itthon
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22945 üzenetére
Itt tanyán még -8,2 őt is mértek !
Nem is tudom pontosan talán 12 termő kajszi fám van ( több fajta ) és három kicsi két három évesek , de egy szem nemsok , anyi nem maradt rajtuk 100% ban elfagytak , de itt mindenkinek a községben , de ne tudd meg azt a rengeteg vizhajtást ami lett rajtuk a fagy miatt , aratás után fogom őket rendbe rakni , eddig nem bántottam ,mert újra hajtanának ! -
User_2
tag
válasz
soldi3r #22827 üzenetére
neveltem őket,
levéltetűvel etettem az őseiket még tavaly,
így évről évre több lett a kiinduló állomány,
évközben nagyon sok elpusztul, nem érik meg talán az őszt sem,
remélem azért tavaszra megmarad egy akkora állomány, ami már hamarabb is el tudja kezdeni a levéltetű ritkítást.de következő évben hagymával is próbálkozom,
ősszel ültettem vagy 20 hagymát az almafa alá, idén nem volt rajta sok hangya és így levéltetű is csak minimális.
pedig tavaszra a hagymák elüntek a fa alól.
valószínűleg a búza nyírta ki, ami leárnyékolta.
búzát és zabot vetek minden szabad négyzetcentiméterre, ami fedésben és lazán tartja a talajt.és nem használok semmilyen vegyszert,
már paraffin olajat se, helyette remélem, h a fülbemászó állomány idén is szépen felszaporodik.
tavaly egy érett szőlőfürtből 3-4 db is kiesett,
nem is volt semmilyen atka a szőlőben egész évben.hát nyilván majd meglátjuk mi lesz a vége a full bio erölködésnek.
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22752 üzenetére
Igen , egy célzott gyomirtás minden kultúrának kell , a legigénytelenebb a kukorica , ő ezzel meg is van , utánna jön a napraforgó, neki már kell egy növényvédő és egy két rovarölő és a többi kultúrának még több fújás kell , és ez a muszály kategória , hogy életképesek maradjanak !
Itt már próbálják vágni az árpákat , de a jövő héten a búza repce is beszárad , sajnos nem érik , hanem megsül , a kukorica megint küzd az életben maradásért ! -
ncc1701
veterán
válasz
soldi3r #22760 üzenetére
Csülökkel nincs baj (ha rendesen etetett állatból van), az égetett hús sajna eléggé rákkeltő. ha az ember rendesen monitorozza az értékeit, és tudja, h minek mi a hatása, akkor elég könnyen lemond bármiről.
Nálam kb havi 1 csaló kaja van, de a kalória limitet akkor is tartom. És az sem meki, meg ilyesmi hulladék. -
Dorian
félisten
válasz
soldi3r #22751 üzenetére
A szalonnaevés teljesen szükségtelen zsírbevitel. Ilyen zsírokat csak hússütéshez használok, amikor ritkán ilyent teszek, vagy rántotta alá csak olyan mennyiségben, h nem égjen oda. A szükséges zsírbevitelt -ami jóval kisebb mint amit az átlag fogyaszt- megoldom az egyéb élelmiszerek alap zsírtartalmából, nagy hangsúlyt fektetve az omega 3-at tartalmazókra.
-
Dorian
félisten
válasz
soldi3r #22743 üzenetére
Még a mediterrán szárított sonkák apróbetűit és érdemes megnézni, a legtöbben ott is ott van a tartósító.
A boltokban járatosok közül kettőt találtam amiben csak só van, és persze nem az olcsóbbak közül.Persze nem lehet tökéletesen egészségesen élni, mert aki ezen görcsöl azt az emiatti stressz fogja elvinni, de élhető mértékben törekedni kell rá. Én is tegnap olyan sonkát ettem, amiben volt minden is. De mondjuk havonta egyszer eszem ilyesmit
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22742 üzenetére
Nem használunk semmi totált , semmi érlelőt ( a mostani klimában minden be érik tárolható nedvességre , és addig is korai , Közép korai fajtákkal mentünk ) !!
A Cikloxidim különben egy szelektív gyomirtó, csak a hozzá kifejlesztett kukoricát nem viszi ki ( az összes többi kukoricát hazavágja ) , sokan ezt vetik , mi egyszer kipróbáltuk de az elég is volt!
-
válasz
soldi3r #22628 üzenetére
Tétlenül azért nem szeretném nézi... szóval valamit szeretnék megpróbálni... ez az algás irány amúgy is érdekel, még kicsit körbejárom, hátha okosodok.
Lehet a meleggel is van baja, de igazából tavasz óta ez van, olyan kis erőtlen, kevés levél, kevés hozam, fonnyadt levelek.ncc1701
Remélem nem ez lesz itt is, mert nagyon sajnálnám, ez is van 8-9m magas... nem mellesleg, jól elszeparál az utcától minket egész tavasztól-őszig, nem látom a szomszédokat, nem látom a villanypóznákat. No meg a temérdek árnyék... a gyümölcs csak hab a tortán. -
válasz
soldi3r #22625 üzenetére
Én a cseresznyével küzdök és én is gombára gyanakszom… de kezdek aggódni a fa miatt nagyon. Annyira száraz az összes ága levél is alig van rajta, a cseresznye beérett (2 lapos rekesszel lett), ma leszedtem amit bírtam, holnap futok még egy kört max… de valamit kellene adnom neki.
Mi a vélemény pl ezekről: Danuba Tricho Immun, SoftGuard
Adtam neki egy adag lombtrágyát, meg keserűsót, de nem igazán látok rajta semmi javulást. Víz van bőven, mert minden más “tombol”, talajba körülötte nem lehet tápanyaghiány mert fű van körülötte és látnám.
Mondjuk az alma is megint elkezdett pirosodni, mármint a levele…
Vegesol van itthon, minden mást vennem kellene, ezért nézem az alternatív lehetőséget.
Későn erő (sárga) almát szabad még permetezni?
Jah igen… nem sikerült likvidálnom a farontó hernyót… újra látom a váladékot szivárogni.
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22601 üzenetére
Érés előtt én sem fújok semmit ( hiába írja például a mospilánon , hogy uborka , földieper 3 nap , más növényeknél meg 7-14-21 nap ) !
Lassan húsz napja fújtam le a fákat terű ellen , de most csend van ( nem látok tetűt ) de viszont van a földeken a buzákon és még a kukoricakon is !!három napos saját kép !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22474 üzenetére
Nállam nincs gond a permetezéssel a háti motoros permetezövel be lehet a levél fonakjat is permetezni , mert megfolgatja rendesen a leveleket !!
Három szilvafám így is vírusos ( foltosak a levelei ) de nem azonosítottam be , hogy mejik vírus mert mindnek a levelei foltosak , a termések szépek és bőven teremnek , metszeskor különösen figyelek és minden fa után fertőtlenítem a metsző ollót !! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22453 üzenetére
Akkor ha komoly támadás van ( mint az idén ) ez nem elég , most a búza kalaszon is egyre több tetű jelenik meg , egyenlőre nem kell beavatkozni , de figyelni kell !!
A szomszédba van egy pár szilva fa , amivel nem csinált semmit , csillog a napfényben olyan tetves az összes fája , vajon ezek onnan át repülnek hozzám is -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22430 üzenetére
Én a komolyabb felszívódó gombaölőket is megelőzésre használom , minden gyümölcsfa virágzás elején és végén kap egy egy permetet és én utánna növényvédőt már nem fújok , csak a tervekkel molyokkal foglalkozom , a szöllő az más ott még kell egy két kezelés , de te ezt jobban tudod !
-
User_2
tag
válasz
soldi3r #22249 üzenetére
igazad van,
el lehet hajtani idén is a szálvesszős metszési módban is,
de inkább csak azért, hogy valahova le legyen kötve, szél ne törje le.
következő évben - 2026 tavaszán - az marad meg, mivel ez az első év,
de az azt követő évben le kell majd cserélni egy új hosszúhajtásra. -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22195 üzenetére
Így van
de ha ilyet akar az ember , akkor megkérdezi a fa iskolában és ott már tudják , hogy ne legyen vad alanyon és a fajtákban is tudnak segíteni , de ha kötét almát karágasra neveled ( amit nem szeret ) , rövidre vissza vágott törzsel indítva elég alacsonyan lehet tartani , lehet (sőt biztos) le is kell költözni de működik !
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22185 üzenetére
Nem bántottam ( hagyok neki még esélyt , de nagyon kis gyenge vékony volt ) ,a fügék is nehezen indultak meg , és most nem szerették a szinte egy hétig tartó fagy közeli hőmérsékletet ( volt rész ahol fagyott is , paradicsom krumpli uborka elfagyott ) , na de mostmár úgy tűnik, hogy stabilizálódni fog a hőmérséklet !
Tegnap megjelent a piacon a cseresznye 4700 Ft kilója , látszik a fagy kihatása az árakra !
Négy termő cseresznye fám van , ahogy nézem anyi maradt a négyen , mint egy átlagos évben egy fán ! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22174 üzenetére
Én kétkarosra engedtem őket , és egy két rügyes csapot hagytam ami megy felfelé, abból lesz jövőre a termőkar és a két rügyes csap ami megint megy felfelé a következő évre , csak egy ilyen tákolt lugasom volt amit szét szedtem és az új nem lett meg
, úgyhogy most karókra , csövekre vannak ideiglenesen engedve ( kötözve ) , de nincs sok szöllőm, egy sorba 4 tő, a másikba 3 tő és külön van egy Wellesz és egy Palatina amit az idén ültettem de a Palatina úgy elfagyott , hogy az már nem hajt ki !!
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
soldi3r #21924 üzenetére
1000 kmről csak verseny posta amelyik rendszeresen van tréningezve talál csak haza amelyik kinti szabad ott él költ egy helyen kb 10km hatótávon belül az nem találna, amúgy azért kell a fészek helyüket megszüntetni, mert az vonza a költési fészek vonzodás a legerősebb és a mű varjak baglyok se jelentenek félelmet hamar rájönnek, hogy mű.
-
Vismajor01
addikt
válasz
soldi3r #21875 üzenetére
Ha már permetezés,
A bejáró utam 60 méteres, murva, azon nő a gaz. Megszoktam kérni a szomszédot hogy menjen rajta végig gyomirtóval, glialkaval.
Na gondoltam elültettem én is a fákat (2x csörgőfaj, 6x cukorjuhar, 2x körte fa) meg növényeket (málna, eper, uborka, paradicsom, paprika etc) akkor beszerzek én is egy permetezőt.
Viszont hogy permetezek egyik nap glialkával másik nap meg az ehető növényeket akarom permetezni, akkor az hogy jön össze? Át kell öblíteni a tartályt gyomirtás után? VAgy hogy? Még sose volt permetezőm
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #21875 üzenetére
És én nem vagyok az a mindég fujunk ha kell ha nem
, de ezeket az alap gyomirtásokat , rovar és növényvédelmet muszály megcsinálni másképp nem lessz semmi a kultúrából !!
Most ami ki fog maradni ha nem jön eső ( de nagyon mutatja ) a búza viragzasban a gombaölő , mert a buzánál a legjobb védekezés fuzárium ellen viragzasban van , pont mint a gyümölcsöknél , csak ott a monilia ellen , de most egyenlőre szárazság van a búza stresszes és ilyenkor több kárt csinál mint hasznot ! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #21778 üzenetére
A tiéd az enyémhez képest új állapotú
, az enyém nem tudom pontosan talán 12-3 éves lehet és intenzíven van nállam használva a háznál , az öcskös is ezzel vágja nálla és közösen nyomjuk neki a tanyán , most készülök nállam lekapni a két udvart ( holnap a kertet ) , majd lövök rolla egy fotót !
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #21748 üzenetére
Nekem ez
a TJ45 , tehát a 45 köbcentis van 10+ éves , de két gyertya és levegő szűrő cserén kívül nem kellett hozzá nyúlni , még a damil fej is évekig elment , a Stihileke sokkal gyengébbek a damil fejek , most Tecomec ( Olasz ) damil fejet használok rajta , az bevált !!
-
btraven
őstag
válasz
soldi3r #21750 üzenetére
Sajnos nálam van olyan "fű" ami már combig ért tegnap. 1 héttel előbb kellett volna vágni, de nem értem rá. Ilyenkor én előveszem a kézi sarlót. De komolyan kellene vennem egy fűkaszát. Akkor akkus nem lehet, mert min. 500 nm "fű" van.
De ha a testmozgásra gondolunk akkor nem jó a sarló?
-
btraven
őstag
válasz
soldi3r #21283 üzenetére
Nekem már most olyan halovány barnás a többség. Nem figyeltem tegnap még milyen volt. Csak ma reggel fagyott. Az bosszant hogy egyik egy ilyen magától kikelt szilva vagy alma, most megint nem tudom melyik az ha nem lesz rajta termés. 2 éve találtam rajta pár nagy darab finom szilvát, de már nem tudom melyik fa volt az akkori dzsumbujban.
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #21246 üzenetére
Egy próbát megér , habár nem kimondottan látod a hatást , mert csak gyériti a levél terveket nem úgy mint mondjuk a Teppeki , Mospilan amelyik után senki nem éli túl ! Egy picit deres lett a kocsi , 0 fok volt kint , de az éjszaka már egy órára 0 fokot mutat és szépen hajnalra -3 fokra lemegy , nem tudom , elvirágzott cseresznye , szilva , és a javában virágzó körték , szilvák , almák, őszibarackok mit fognak szólni hozzá
-
totron
addikt
válasz
soldi3r #20977 üzenetére
Több szempontból is hanyagolandó a nő, nem nyitom meg, csak felqrnám magam.
#20978Dorian, a gombákat, paránylényeket alapvetően fehérjebontással tizedeli bármilyen szer, nos ilyen fehérjék a szemedben is vannak. De tüdő vonatkozásában is lenne miről beszélgetni. Nincsenek marketingesek által megszült vagy nép ajkán fejlődött csodák, hatás nélküli hatásmechanizmusok. Vegyük fel azokat a védőfelszereléseket, de minimum legyen csak erre a célra tartott szövetszettünk, az jobb. A full vegyvédelmi meg még annál is.
#21012Z_A_P, miért érzed szükségét műtrágyának? Miért keversz két féle trágyát? -
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20969 üzenetére
Fentebb írtam , hogy sötétben néztem be a kertbe , de szerintem hébe hóba fog egy egy kajszi lenni ( így vagy 4-5 éve fagyott el ) ! Holnaptól már ithon vagyok és ha nem esik a kerté lessz a főszerep , majd csinálok egy két képet ! A kajszinon kívül , minden gyümölcs sokat mutat , és a szőlőkön is megvannak a rügyek duzzadva.
Még van egy pár alma és körte fám metszeni , közbe megjött a két penges metsző ollóm [link] , saját gyümölcsössel rendelkező ismerősöm évek óta ezt az ollót használja , nagyon megvan vele elégedve ( itt nincs olyan , hogy nem vág , mellé vág , lehúzta a haját stb ) , de nem is olcsó !! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20960 üzenetére
Azzal én is úgy vagyok ( írtam is ) , hogy fele kajszi se nincs megmetszve , de nem is baj , majd látom , hogy mi fagyott el , ha sok marad akkor még bele nyúlok ollóval egy kicsit de ha kevés matmrad akkor majd ha leterem utanna igazítom meg őket ! Még egy pár alma , körte nincs megmetszve , ( egyfolytában esik
) , de rajtuk csak egy kis igazítás lesz !
-
den89
tag
válasz
soldi3r #20895 üzenetére
Hallottam már erről a hordó nevezetű dologról.
Nyilván sokan járnak el így is, ez is jó. De a paraffingyertyát, illetve a kályhát elég egyszer meggyújtani, és ott tudom hagyni. Aludni is tudtam, megfelelő óvintézkedések mellett, 1-2 óránként azért felkeltem. Nem kellett ott szobroznom mellette. Azért X órán keresztül pakolni a hordót ágdarálékkal, hát az szép kis munka (ráadásul éjszaka).
eldoble: az szép, ezek szerint ízlik nekik.
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20890 üzenetére
A kajszit ( ami marad ) még egyszer fujom meg topaszal ( van ithon ) amikor már kis gyümölcsök lesznek rajtuk , és többet nem bántom , az őszi barackot meg kétszer fujom , viragzasban egyszer és kis gyümölcsös állapotban még egyszer , ugyanígy az almát körtét és szilvát is kétszer, a cseresznyét megyét csak egyszer viragzasban és ennyi nállam a növény védelem , rovarölőt azt majd szükség szerint , de megpróbálok az idén még több csabdát bevetni !!
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20864 üzenetére
Ma lenyomtam a kajszin és őszi barackokat Score val , repültek le elfagyott virágok de többre számítottam , de maradt is fent nagyon sok ( kézzel bontogattam és van amiben zöld a kis kajszin kezdemeny , de van amiben nincs , de az lehet a fagy is de lehet a nem beporzas is , mert a hidegben nem jártak a méhek , bogarak ) , az öregebb fájaim nekem is magasak 4-5 méter a terejuk , de ott is volt fagy , mert ez nem egy hajnali talaj menti fagy volt , hanem egész éjszakás, na egy hét és beszámolok rolla , hogy mi maradt !
Az őszibarack is kezd virágzani , és a szilvak is fehér bimbós állapotban vannak , lassan minden virágba borul !! -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20856 üzenetére
Jövőre én is jobban rá készülök , nem tudom ilyen parafin gyertyát valyon hol lehet beszerezni ( egy ismerősöm vizes szalmával próbált füstölni , de szerinte az övé is megfagyott a -7 fok az sok volt , több órán keresztül , lehet a parafin gyertya is kevés lett volna ) ! Mostmár jól barnulnak , csak nem bírtam rendesen megnézni , mert esett az eső, de nem mind barnul , pláne fentebb , na egy pár nap múlva jobban fog látszani , hogy mi maradt !
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20851 üzenetére
Nállam van vagy nyolc fajta kajszin , szinte másfél hónapig elnyulik az érésük , vannak ameikek később szoktak virágozni és most szinte 3-4 nap eltéréssel mind kivirágzott és mire jött a fagy mind tiszta világosak voltak , igaz napokon keresztül 20 fok körül volt a hőmérséklet !
Remélem anyi maradt ami a családnak kell !
Már ősszel megfujod bórral( a repcét kötelezően fújjuk vele , és most is ahogy rá bírunk menni fújni kell mert ha megindul gyorsan nőni , el kezd repedni a szára és a bór segít neki , végül is a bór át alakul a növénybe cukorrá ) !
-
-
Dorian
félisten
válasz
soldi3r #20834 üzenetére
Na hát gyorsan kellett, úgyh vettem egy Daewoo-t az Obiban.
Úgy tűnik megfelelő lesz, a kézinel magasabbra fúj úgy is h a dupla fúvókafejet tettem rá, a fáim tetejéig így kb felfúj. De a benzinmotoroshoz képest sehol sincs erőben, itt a gyenge szellő irányára is figyelni kell. De baromira megutáltam a benzinnel-olajjal szarakodást, meg h szívtam közben be a kipufogófüstöt.
Persze megvolt a rézkénes szemcsepp is, a fúvókat az elejen nem szorítottam meg és csepegett. Egyszer pontosan bele az egyik szemembe -
fila
senior tag
válasz
soldi3r #20794 üzenetére
Monília ellen nincs csodaszer sztem. Egész évben oda kell figyelni rá mit csinálsz
Most majd jönnek ellene a felszívódó szerek lassan.
3x szoktam virágzás kezdete, közepe, vége. Idén Score-val kezdek, utána kétszer Folicur Solo. De pár nap meglátjuk lesz-e a kajszin virágzás, az egy hétig tartó esti fagyok miatt -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20776 üzenetére
Érdekes metszés forma ( nem hallottam még rolla ) , ami nem tetszik , hogy 5-6 évente a váz ágakat fel kel újítani ( gondolom nagyon felkopaazodnak ) !
Még egy fagyos reggel lessz , tegnap beszéltem egy ismerőssel ő hejileg kedd reggelre -7 fokot mért , sokan panaszkodnak , hogy a kajszi elfagyott, ahogy nézem nállam is van rendesen fagy kár , de maradt is ( egy pár nap múlva többet látok amikor lepotyognak ) !
-
fila
senior tag
válasz
soldi3r #20786 üzenetére
nálam kb rügypattanás után vagyunk a legtöbb fán, bokroknál, mivel jön a meleg, az áttelelő és most onnan felszabaduló szxrságok ellen. (lisztharmat, varasodás, tafrina, + atkák első nemzedéke)
ősz végén volt vegesol eres lemosó, idén rezes volt egy másfél hete, illetve februárban volt olajos permetezés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Parfüm topik
- Hobby rádiós topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Philips LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xbox Series X|S
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Noblechairs HERO, 1 hetet használt irodai/gamer szék
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- YEELIGHT Cube Smart Lamp spot + base moduláris RGB okoslámpa
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged