- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
6030D
addikt
Zümik meg a lepkék itt is megjelentek, de a katicák b*sznak jönni.
Viszont nálam bevált a slagos mosás a tetvek ellen, mindenhonnan eltűntek (minimális maradt, az várja a katicákat).
A fű az küzdős, nincs locsolórendszer, de ugyanazon a területen van sárga fű és csíkokban mélyzöld is. Nem tudom a hétfői amalgerol mikor fog hatni, de gondolom már kellene. -
Szakbarbár
aktív tag
Van fúrt kút, de még nincs rákötve az öntöző rendszerre, remélem idén már befejezem és akkor nem kell többet vezetékes vízzel locsolni. Egyébként csak a konyhakertet öntözöm, a fűre nem pazarlom az ivóvizet. Azt már ki sem merem számolni mennyibe fog kerülni az egész ha kész lesz. Kb 20 évnyi vízfogyasztás. Viszont itt nyáron locsolási tilalom van, olyankor a vezetékes vizet elfelejthetjük.
-
soldi3r
veterán
Fogalmam sincs. A tavaszi hideg idok utan volt egy szolom, ami elkezdett szaradni es nehany nap alatt teljesen elszaradt, azota sem hajtott ki. Akkor olvasgattam utana, hogy az extrem idojarast segit toleralni az algakivonat, pl a Agrocean Laminactif. Lehet, csak ezt a hirtelen nagy meleget nem birja.
#22627H-Zol, A cseresznye valoban nem szereti a pango vizet.
-
H-Zol
senior tag
Az öcskösnél is így nézett ki tavaly a cseresznye fa és egy szakember azt mondta , hogy túl lett öntözve ( olvass utánna a cseresznye rosszul tolerálja a sok vizet , csak kimondott szárazságban ajánlják a locsicsolást ) , ki is száradt neki !!
Ha váladék szivárog akkor már nem él a hernyó ( az jó jel ) , ha forgács jön ki akkor van baj , mert akkor tovább rág , tavaj én is kinlodtam egy alma fával , két lyuk rögtön sikerült ( nem volt tovább forgács, csak levedzett ) , de a harmadik lyuk az problémás volt de a harmadik nekifutásra és vagy 35 centi drót feldugásával ( ami nehezen ment be ) sikerült kivégezni ! -
San398
őstag
Nálam is volt ilyen hogy megtámadta az almafát a farontó lepke, szerencsére észre lett véve hamar így gyorsan orvosolva lett a probléma. A képed alapján nem lesz baja a fádnak. Mivel nem az egész kéreg sérült meg így túl fogja élni a fa. Ha nem bíznál a túlélésben akkor lehet segíteni rajta. Keress rá a Youtube oldalon, hogy "Bridge Grafting Technique"
-
-
coco2
őstag
-
-
6030D
addikt
Na közben pont láttam egy örökzöld(kertészet)es videót, ahol a babéroknál megemlítették, hogy amelyik ilyen sárgás barnás rottyon van, ott a friss hajtást megkapta a fagy. Le kell metszeni a csúnya leveleket, vagy hagyni, hogy lerúgja magát. (Öcséméknél ez lesz a megoldás, de ha neked teliben sárga, akkor az, amit írtál.)
-
6030D
addikt
-
Dorian
félisten
Jó, h említetted, rá kell néznem nekem is, hogy jelentek-e már meg tetvek.
Ha igen, akkor megy egy tetűirtó permet, majd a törzseket lekenem hernyóenyvvel, h a hangyák ne jussanak fel. Ez tavaly bejött.Cseresznyelégy ellen nem tudom van-e bármi értelme rovarirtózni, hiszen a felszívódó permet akkor jut be a rovarba, ha az belé kóstolt a gyümölcsbe, de akkor annak a gyümölcsnek már úgyis annyi. Vagy ezt rosszul gondolom?
-
én a hétvégén is fújtam egy kis lombtrágyát, 15 fokban (levegő hőmérséklet) ez már hasznosul. szerencsém is volt, szombat reggel kezdtem és délután négyig nem esett az eső, szóval a legutolsó cseppnek is volt vagy 5 órája felszívódni. amit meg véletlenül lemosott az eső, az majd a talajból felszívódik... ha már ott voltam, akkor egy kis huminsavat is toltam a Plantafol 30-10-10 mellé. ártani nem árt, meg legalább látom mire fújtam már
-
H-Zol
senior tag
Ezzel én is így vagyok , ha valamit meg kell csinálni arra szakitok időt és megcsinálom ! Az almafa szurkálás estébe nyúlt , egy szblampa az egyik kezemben a másikban a drót ( másnap meg is kérdezte a kert szomszéd , hogy mit világítottam ott a fa tövében
, de nállam a szomszédok meg vannak szokva , hogy sokszor késő este érek haza a földekről és kimegyek gyümölcsöt enni egy jó zseblámpával ( az egyik hobbim a lámpák , fény nélkül nem maradok
) !
-
H-Zol
senior tag
Készülj fel , hogy a bögdösés nem olyan egyszerű
, mondjuk nekem egy vastag alma fát támadtak meg de sikerült ki irtani őket , a legjobb a Co hegesztő huzal volt 0.6-0,8 - as az vékony , hajlékony és elég acélos , puha drótokkal nem sikerült , mert mindég elhajtott , ja és a végét fogóval vissza kell hajlitani másképp akad ( nem csúszik a lyukba ) !
-
Farontó lepke is lehet. Az egyik almafám törzsét szétcseszték
. Hegyes dróttal ki kellene szúrni őket.
Van valakinek jobb (vegyszermentes) megoldása? Mi az amit nem szeretnek? -
G@ben
addikt
Van fű, vannak bokrok, meg van virágoskert. Külön körön vannak, tehát tudom szabályozni, hogy melyik mennyit kapjon. Bár azt talán nem, hogy az egyiket naponta, a másikat kétnaponta.
A füvet nem nyírom nagyon picire, 4-5 cm szintem simán marad. És közte megjelenik a moha is, ami gondolom a gyakori locsolás következménye. -
H-Zol
senior tag
Akkor az más , ha ott aktíválnak akkor azok abba fognak költeni !!
Nem tudom , meg lehet próbálni le takarni a fészket egy fóliával utánna rögtön levenni rolla , nállam tavaly előtt levéltetvesek lettek a fák és az egyik szilvafáról három kis vadgalamb nézet rám, a mellette lévő fát úgy fújtam , hogy ne arra menjen a szer , és azt a fát kihagytam !!
-
-
6030D
addikt
Ültettem 6 levendulát kertészetből, meg 6-ot lidlis leárazottból. 2 maradt meg az előbbiből.
Ugyanígy elhullott a varjúháj is. Valószínűleg tömör a föld, és nem bírta az öntözést, amit körülötte kapott a többi évelő. Majd jövőre lehet, hogy csinálok egy öntözésmentes részt.
Szaporítani most ősszel kellett volna, vagy lehet a tavaszi visszavágáskor? -
-
H-Zol
senior tag
Én ezt [link] a fajta fagélt használom , egy fa metszése amikor kész , utánna be is kezelem , régi sebeket ki kell tisztítani az eleven részéig , és utána kell kezelni , 0 fok felett és száraz időben , mert ez vizes alapú !
Idős szomszéd , festékkel befesti , mert azt mondja , hogy régen is úgy csinálták -
soldi3r
veterán
Talan egy kicsit egyszeruen latjatok a dolgokat. Mi van, ha diszfa volt es o gyumolcsfat szeretne? Vagy ha nyari alma volt es o telit szeretne? Esetleg ha meggy es ahelyett pedig szilvat szeretne inkabb?
Az en famat nem nyirja meg a szomszed, mondjuk nem is log at hozza, nalam egyertelmu, hogy a telekhataron kivulre nem engedek semmit, mert az nem az enyem. De igen, szolhatott volna. -
ncc1701
veterán
Rögtön fejelenteném őket. Egyrészt a fotó alapján, amin vágják a fádat, másrészt mert átmásztak a területedre, harmadrészt pedig mert -feltételezhetően- engedély nélkül kivágtak fákat a területükön.
Ugye azt tudni kell, h ami átlóg, az a tied, az engedélyed nélkül semmit nem kezdhetnek vele. A gyümölcs is a tied, ha van rajta. Ami leesik róla, és átesik, az az övék.
-
H-Zol
senior tag
Nem is tudom , hogy mit mondjak
, fasza amikor a szomszéd tesz nállam rendet ! Két éve nekem is új szomszédom lett ( helybéli ) , öreg szomszéd meghalt , megvették és kacsalabon forgó palota lett az öreg ház hejett , angol pázsit, diszfák , bokrok , medence stb , egy nagy diófám ágai át lógtak hozzá , de nem jött át , hanem megkért , hogy ha nem nagy kérés azt ami átlóg azt vágjam le , és szépen levágtam !! De tavaly levél hulaskor jött egy hatalmas szélvihar és a levelek nagyrésze nálla kötött ki
, de nem szólt semmit !
-
H-Zol
senior tag
Nem gondolod jól , az ág nem a meclapon jön ki , hanem alolla egy rejtett rügyből, minden esélye megvan , hogy alolla akár több helyről is előfog törni !!
És ha így lessz akkor majd kiválasztod a megfelelő állásut , és a többit le metszed , de szerintem ez már csak tavasszal lessz ! -
-
inf3rno
nagyúr
Mondasz valamit. Láttam már ilyet baracknál, ott elszáradt az egész fa, de ott gombás fertőzése volt. Itt nem tudni, hogy mi baja. Na mondjuk ettől nem könnyebb eldöntened, hogy mi legyen. :-)
Amúgy én nem félnék az egyoldalasságtól. Ahol fényt kap, ott előbb-utóbb hoz új ágakat. A füge metszésének utánanéztél már? Simán lehet, hogy túl sok ágat hagytál fent. Úgy nézem 3-4 nagyobb ágat írnak, de lehet kordonosra is, akkor elég 2. Tápanyag szegény köves talajon terem jól, szereti a meleget, sokan kőfal mellé teszik kordonosan.
-
Dorian
félisten
Nekem azért ez furcsa. A fügém egy vastag ága legalább félig letört a törzsnél a tövénél. Erősen visszakötöztem és a maradék rést alaposan kiszilóztam, h ne jusson bele víz, ne rohassza. Azóta is rendben van az az ág, évek óta nő, fejlődik, terem.
Szóval nálad lehet az a fő problema, h bejutott a víz és belül rohad. Ha viszont ez van, lehet jobb lenne mielőbb levagni és kitisztázni a felületet.
-
Dorian
félisten
Nekem a füves rész szélén van a délnyugati leg-napkitettebb oldalon (a múltkor linkelt képen látszik a távolban), az öntözőfejek elvileg úgy vannak beállítva, h azt ne érje. Max jut rájuk egy minimális, meg oldalról ami odaszivárog. / Ez a szélső rész régen egy beton elemekkel kirakott meredek rézsű volt, én csináltattam a külső oldalára támfalat így kihoztam + ~60 cm vízszintes részt és töltöttem bele földet. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy itt ebből fakadóan nincs pangóvíz probléma. /
-
evitiguF
senior tag
Köszönöm!
A homokkal már lehet elkéstünk, már majdnem 2 hónapja ültettük a helyére, akkor külön rákérdeztünk, hogy a talajt kell-e javítani, perlittel, homokkal, bármivel, mert agyagos, azt az infót kaptuk, hogy nem kell, talajban nem válogat.
Lehet majd ősszel, nyugalmi időszakban, bár most szépen fejlődött eddig. -
ilyenem volt, nem lett jó semmitől... diplokarponos levélfoltosságnak is hívják. lepermetezed gombaölővel, és leszeded, ami fertőzött, és elégeted. de aztán nekem a többi levél is elkapta, az újak is. télen lehullott minden, összeszedtem, elégettem, ami fentmaradt, levágtam, lepermeteztem lemosószerűen gombaölővel. szerencsére a következő évben már nem jelentkezett.
én a saprolt próbáltam, meg az olajos rézként, nem váltak be erre. -
H-Zol
senior tag
Anyukámnak nagyon ilyenek voltak a rózsák levelei , nállam egy , egy , tetvesek is lettek , vagy 3 hete , adtam neki Mospilant ( mostmár van Teppekim ) és Folicur Solo 250 EW (Tebuconazol hatóanyag ) , és egy kis leveltrágyát , most gyönyörűek , azok a levelek le fognak esni !!
Mivel fújtad le az almát -
User_2
tag
ezek nem mindig kompatibilisek egymással és más réz csatlakozókkal.
valami egészen kicsi méretbeli különbségek fordulnak elő, így nehezebben maradnak összeakadt állapotban.
a slag szorítója is némelyiknek eléggé gyenge, a slagot lenyomja a csatlakozóról a víznyomás.szóval tartósabb, mint a műanyag, de ki kell kísérletezni melyik gyártó melyik kivitele bizonyul ténylegesen használhatónak.
-
Dorian
félisten
Kemény és száraz volt a talaj, előre csak elfutott a felszínen. Most használtam először, senki nem monda hogy kell, vagy azt, hogyha száraz a talaj, locsoljam meg előző nap, stb.
Sőt, a használatijában még írták is, hogyha gyűjtő nélkül húzzuk, kiemelten vigyazzunk a lábunkra.
Ja, meg az elektromos kapálógépem is húzva tök jól átkapálja a földet
Naszóval a szellőztetővel húzva alaposan végiggyilkoltam a füvet 2 merőleges irányban
Kellett neki 3 hét mire magához tért. -
Dorian
félisten
Nálam idén egy tücsök sincs. Ősszel télen volt vakondom, bejárta a füves részeket rendesesn, gondolom felzabálta a lárvákat.
A fű felülvetésem nekem sikeres volt (bar amit én annak nevezek, te attól hánynál): Helyteállt az első gyepszellőztetésem ( szaraz talajon, gép húzásával végeztem
) okozta sokk, a korábbi túlterebélysedett, ősszel alaposan megmetszett diófa meg a gyümölcsfák alatt kezd sűrűsödni (ide vettem arnyéktűrőt), a vakondtúrások nyomai is eltűnőben, persze vannak kutya által kihúgyozott meg labdázáskor kifarolt részek, de ezek mindig is lesznek.
-
Dorian
félisten
Nálam kell öntözni, mert eleve nem volt tömött a füvem, húsvétkor lenyírtam szellőztetés előtt rövidre, aztán brutálisan megszellőztettem, szóval sok helyen látszik a talaj így gyorsan kiszárad. És alaposan felülvetettem, jó lenne a megcsíráznának a magok. Ma szórok a kopárabb helyekre pár zsák virágföldet.
-
totron
addikt
Részemről próbálom hozni az egyszerű parasztot, aki soha életében nem találkozott ezekkel a fogalmakkal és eljárásokkal, így nem is érti miről van szó, de akinél mégis van fű, nem is csúnya (plusz valahogy minden pontban az ellenkezője tapasztalható). Tiszta sor, hogy van, ahol ez szenvedősebb, de amikor ennyire nem megy, akkor legyen már gyanús vagy a cél vagy a módszer. Lazítás és természetes trágya, vetés/takarás, várakozás, elég szokott ez lenni a kialakuláshoz, avagy a fű, mint olyan, szeret dominálni és rendszerint tud is. Valószínű, hogy csak hagyni kéne a kényszeres vágás és időben erőltetett elvárás helyett. A sikerélmény eljöttéhez szeretnék hozzá tenni, ne legyen ez káka és csomó. Amúgy aki kezdő abban mire fel a nagy magabiztosság/makacsság? Elvileg felnőttkorban szorosabban fut együtt tanulási és sikergörbe.
-
totron
addikt
Nyilván nem azt mondom, hogy nincs helye a leírtaknak, csak a nagy termékkínálatban hajlamosabb elhinni az ember, hogy mindig szükség van valamire, ami történetes ponnnnt van raktáron.
Ha ki van szűrve a kereskedelmi jelleg, akkor szuper dolog belemerülni akár az angolgyep rejtelmeibe, átlátni azt, kísérletezni, elsajátítani a módszereket, egyáltalán, létrehozni valamit. Csak mindig ügyeljünk arra, hogy a haszon és a szépség mesterséges kémiai terhelés nélkül valósulhasson meg, egyébként félő, hogy nem jó a cél.
-
totron
addikt
Túl sok abúzus. Itt magától van fű, vadcsalánnal, árnyék függvényében tyúkhúrral és még 1-2 addonnal kiegészülve, nem jut eszembe a nevük, a lényeg, hogy beállt szépen, tudja a természet a dolgát (nem kell mindent is és azonnal akarni). Ebben az időszakban hagyom, tetszetős újzöld, nyírni ráér később is.
(#14911) soldi3r, az lehet, itt sem volt kötelező megzabálni a tiszafát, nem is került rá sor, de most meg hópihe korszak van és nehéz szembe menni az uralkodó elképzeléssel. Ha valaki a kiszedés mellett dönt, azért azt gondolja végig, hogy ha vegyszert is bevet, akkor nem feltétlenül van előrébb utódvédelem terén, sőt, mindenkinek árt vele. Ugyanígy gondolkodást igényel a szarrá domesztikált belső laktér filozófiája, már önmagában, ez, így, de természetesen a tisztaság hitében az is vegyszerrekkel van kivitelezve.
-
6030D
addikt
Én a helyi gazdaboltban vettem geotextilt, a szikkasztóblokkok vannak abba csomagolva. Az is olyasmi lehet, amit mondasz, az egyik fele durva (mint amikor megég a műanyag), a másik fele filc szerű. Vastag, nem tudom hány grammos, de elég erős volt. Ezt most a ház melletti kőhöz vettem, eresz alatti rész, csapadékot nem fog kapni, úgyhogy nem sok minden fog kinőni alatta, tényleg csak annyi a feladata, hogy ne tapossuk össze a kavicsot a földdel. Homokozó alá kell majd még vennem valamilyet, de oda szerintem olyan lesz, ami a szikkasztónál, mert ha a gyerek leás addig, akkor ezt a hálóst tuti elkezdi szétbontani a kislapátokkal.
btraven: lombkorona függő is, de a szél meg tudja mozgatni úgy a fát, hogy hozzá érhet. Nálunk a társasháznál kb 6 m-re vannak a nagy fák törzse, és mégis folyamatosan vágni kell a ház felőli ágakat, mert kopognának a redőnyökön (jobb esetben). De egy 70 cm lombkoronás japán fűzt gondolom ültethetsz.
-
6030D
addikt
Múltkor néztem róla egy magyar srácnak a videóját, gyakorlatilag gazonként majdnem fél percig ott kell tartani, hogy teljesen kimenjen a térkő közül a növény. Úgyhogy nem olyan erős ez, hogy megégesd alatta a geotextilt.
Lidlben van most szőtt, PP talajtakaró fólia, próba képpen vettem egyet, pont jó lesz nekem az 1x10 m kiszerelés. Van különbség ez és a geotextil között, ha csak rétegelválasztásra kell? (Kavics/föld)
-
den89
tag
Nekünk van lombhullató és örökzöld is. Talajra figyelj oda ültetéskor.
A lombhullató elég korán virágzik, ezért esélyes, hogy 2-3 évente elfagy a virága. Persze ha csak virágzás végefelé fagy el, az már mindegy. De az nem túl szép látvány, ha virágzás elején történik ez. Ettől függetlenül nagyon szép és ajánlom is. Rengeteg fajtája van egyébként, van választék.
Örökzöld magnólia június környékén virágzik, gyönyörű szép tenyérnyi fehér/krém színű virágai vannak. A virágait meg szokta égetni a nap, és ha meleg van, 1-2 nap alatt elvirágzik. De nem egyszerre virágzik ki, hanem elhúzódóan.Legalábbis nálam, a fiatal növény. Lehet később összeér a virágzás. Szépen alakítható fa, nyugodtan lehet metszeni. Elég nagyra meg tud nőni, de lassan növekszik. Nálam minden évben besárgul jó pár levele, de azért nem vészes, nő helyette új.
Lehet nem a legjobb neki a talaj, ugyanis nem ültettem teljesen savanyú talajba, hanem inkább vegyesbe. Mert azt mondják ennek nem kell feltétlen savanyú talaj. De szoktam neki különböző módszerekkel savanyítani. Nyáron nem árt néha öntözni.
-
H-Zol
senior tag
Nekem van egy magnólia bokrom ( itt tulipán fának , bokornak hívják
) , három éve léptem meg vele a párom , konténeres volt , ástam neki egy jó nagy gödröt , alá tettem érett trágyát , itt első osztályú földek vannak ! Az első udvarban van , és van mellette jázmin bokor a másik oldalt aranyeső , utánna orgona bokor , szemben két 7 éves cseresznye fa , minden gyönyörű, de a magnólia egyhelyben áll azóta is , hoz egy pár virágot a tetején és ennyi
Szerintem valami van a tövével , olvastam olyat is , hogy valami hálót húznak rá és attól ilyen , nem tudom , de őszre ki fogom ásni , és megnézem , szét bontom a gyökereit és újra ültetem ! Locsolva is van az asszony rendszeresen locsol mindent !
Holnap le fotózom !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- PERIFÉRIA beárazás (egér, egérpad, billentyűzet)
- One mobilszolgáltatások
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elkészült a Mafia: The Old Country
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Eladó autós gyerekülések, Römer és Peg-Pérego márkák
- Dyson Airstrait nedves-száraz hajvasaló (Prussian Blue/Copper)
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- Baby design smart sportbabakocsi
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged