Új hozzászólás Aktív témák
-
soldi3r
veterán
Kerteszetben olcsobb. Amugy egy konteneres gyumolcsfahoz kepest nem kulonosebben draga.
-
soldi3r
veterán
Errol most epp kb 8.231.613.069 embernek mas a velemenye
-
ncc1701
veterán
Napokban olvastam valami cikkben, összesítették az országok születési rátáját, és negatívra jött ki.
Nincs elég termőtalaj, és az is 50-100 év múlva elfogy, nézz utána. A jelen zöldség/gyümölcsökben max negyed annyi tápanyag van, mint 50-100 éve (plö gödöllői egyetem is kutatja ezt, nézz utána). A kalória meg nem egyenlő a tápanyagnak, nézz utána a minőségi éhezés fogalmának.
Az meg, h jelen fosszilis tüzelőanyagok meddig tartanak ki, hát, az sem éppen rövid távon megújuló történet. Uránérc sincs végtelen, mennyi ideig lesz kőolaj, 50-100 év?
Nyilván kenyéren-vizen el tud tartani több embert is egy ideig, ha szigorúan nézzük, és nem számít, h mennyire betegek. Egészségesen ennyit tuti nem. -
Dorian
félisten
Nem főre elosztva írtam, ez az összköltség. Külön locsolási m³-t nem tudok mondani, de az összegből jól látszik, hogy nem túl magas a vízfogyasztás.
A veteményes mulcsolva van alatta csepegtetőcső vel, a füvet akkor locsolom ha szükségét érzem, a zöld megmaradásához szükséges minimál mennyiséggel. -
Dorian
félisten
Annyit jelent, hogy nem többet, mint korábbi években. Most fejből vagyok benne biztos (majd otthon megnézem) mennyi vízdíjat fizetek, de 10ezres havi átalány rémlik, amiben a nyári locsolás és az egész éves 4 fős vízhasználat is benne van. Nekem nem tűnik brutális összegnek.
-
Z_A_P
addikt
Ezeknek amúgy nem muszáj föld alá tenni a csövet, nem? Ha kerítés mellett rakod le végig, ott úgysem látszik /érdekel senkit a tuják tövében. Akkor szimplán kihuzod, radugod a spriccelo fejekre, és kész. Habár azokat viszont föld alá kell tenni, tehát valamennyit ásni is kell.
-
H-Zol
senior tag
A Teppeki levél tervek ellen nagyon jó , de már a molyok , darazsak ellen nem , a KarateZeon egy ősrégi kontakt szer aminek van 2-3 nap tartamhatása ( az Uv bontja ki az idő kapszulákat ) , repcében szoktam használni a fény bogár megfekezésére , de gyümölcsösben egy elhúzódó ( esős idő ) rajzás esetén nem igazán hatásos !
Az a baj , hogy sokan tényleg csak a Moszpilánt fúják ágyba főbe !! -
H-Zol
senior tag
Kajszirol , reggel mentem későn este jöttem , nem igazán jutottam be a kertbe a héten , de most zseblámpával bementem és azt kell mondjam , hogy ránézésre a kajszik 90 % elfagyott
, még van egy egy utó virágzás , de hideg van esik egyfojtában az eső és nem járnak a méhek , bogarak , úgyhogy nemsok kajszi lessz , de azok ijenkor jó nagyok lesznek ! Az őszi barack most kezd virágozni , a cseresznyéken is ki nyílt egy egy virág , két fajta szilva komplekt virágba van de a többi is kezd nyilladizni , a körtéken almákon rengeteg virág mutatkozik , legalább más legyen ha kajszi nem lesz !!
Egy ilyen [link] kopasz barackot hoztam , soha nem vonzott de ennek megtetszett a színe , de figyelni kell a moniliát , lisztharmatot és tafrinát is de hoztam mellé egy Paraszt barackot is , az igénytelen fajta!
-
H-Zol
senior tag
Így van kajszit őszi barackot csak akkor ajánlatos metszeni ha elindult a nedv keringés és tud a fa védekezni és a seb kezelés is fontos dolog !! A kajszi tele fog lenni vizhajtással ( fatyu veszőkkel ) azért mert elfagytak a virágok ,es azzal válaszol rá a fa , azokat nyáron ki kell vágni , az őszi barackokat is nyáron meg kell metszeni a felfelé és befelé növő veszőket ki kell vágni , hogy jusson be több fény a korona belsejébe !
-
H-Zol
senior tag
A permetre fogok rá menni a kajszinál mert a 10 fa tíz fele van ( nállam is házi kert , csak jó nagy ház és jó nagy kert , sőt az ősök a szomszéd kertjét is megvették az ezerkilencszázas évek elején ) ! Nállunk itt Romániában a Score engedejeuve van kajszinra ( sárgabarackra ), itt egy képernyő kép , le fordítattam googleval
-
Remek kilátás, amúgy néztem kutyasétáltatás közben, hogy másnál is ilyenek… van akinek már kiszáradt nullára, de semmivel nem jobb a helyzet 4-5 házzal arrébb se, ugyanúgy japán fűz. Max valami mást teszek, lehet inkább örökzöldet ha mennek ki tövestől. Adok nekik pár hetet megnézem mi lesz, majd írok a fejleményekről.
Következő pár hétben úgy is a fű lesz elsőbbségi soron a kertet illetően.
-
H-Zol
senior tag
Sajnos nem bírok mindenre figyelni , mert a fő profil ( amiből meg kell élni az a mezőgazdaság , és ott is jelenések voltak ) , estefelé értem haza a tanyáról és kimentem a kertbe , itt egy kép
az alsó négy az elfagyott de egy maradt , most ha megfujtam volna akkor azt is mondhatnám , hogy attól maradt meg az az egy , de nem
-6 fok volt és már ott semmi sem igazán véd !!
Itt van a képen két nagy kajszin fám , sok vizhajtassal a tavaji fagy következménye a vizhajtás , de direkt nem vágtam le a nyáron őket és most semmagasra vannak a kajszin faim engedve a fagyok miatt , és ott fent még nem látható nagy kár , igaz reggelre megint -5 fok van bejósolva
, de még két három fagyos reggel lessz és utánna meglátom , hogy mi maradt és úgy fogok óvatosabban metszeni ( a szomszéd szét terülő katlan koronás kajszijai ránézésre már 80 % ban elfagytak ) !!
Az első kép egy négy éves fa és a tetejét nem fotóztam , de ott se olyan nagy a fagy kár , még idáig , másnak meg még nincs baja !! -
Dorian
félisten
Sztem te úgy értelmezted a hsz-om, h "bazmeg átnő a krv málnád"
Közben meg csak annyit írtam, h számítani kell rá, h átnő.Nálam az egyik oldalon a szomszéd annyira leszrja és elhanyagolja a kertjét, h full kupleráj, törmelékkupac meg minden, éppen ezért építettem is felé egy tömör betonpanel kerítést. De még az is mindegy volt neki, h hol legyen a nyomvonala, mondta is, h neki aztán tökmindegy az is ha 20-30 centivel felé építem meg.
A másik szomszéd meg oda ültette a 8m magas tujáit a kerítéstől fél m-re, azt se szabadna, úgy arrafelé sem érdekel ha átnő a málna.
A harmadik szomszéd felém babérmeggyet tett a kerítés mentén én meg illatos loncot futtattam rá. Ami nagyon átlógó loncot tőlünk elérek azt levágom, amit nem azt levágja ő, ugyanígy én a babérmeggyel. -
Dorian
félisten
1. Eddig nem írtad milyen kerítés van köztetek.
2. Ha beton alapú, az nem jelent semmit, a pontalap is alap. legalább 30 centi mély sávalap kell ahhoz, h a málna ne menjen át.
3. A málna gyökere simán elmegy a föld alatt 3-4 méterre, semmit nem jelent a fél m széles sáv
4. Nekem is van málna a kerítésem mentén és biztos át is nő. -
Rive
veterán
A málnát általában 50 centi mélységű fólia (beton) megfogja, de pl. szeder 60 centin még átmegy, és van növény, aminek méter is kevés....
Inkább arról szólt az a hozzászólás, hogy ha valami gyökérről terjed, azzal óvatosan, mert lehet, hogy a kerítés egyik oldalán szép, de lehet a másikon meg már nyűg.
-
its_grandpa
tag
Volt lemosó most tavaszkor, ősszel nem tudtam mert nagyon sokáig tele volt levéllel az összes fám.
Virágzásban permeteztem de sokat esett és hideg is volt. A leveleken látszik a tafrina, az majd kiderül,hogy a virágokon keresztül felszívódott permet segített-e a gyümölcsökön.
A Folicur Solo használatáról ezt írják:
Csonthéjasokban moníliás hajtás- és virágfertôzés ellen a virágzás kezdetétől az elvirágzásig, a fertőzési nyomástól függően 1-3 alkalommal permetezzünk. Levélbetegségek ellen a virágzást követően előrejelzésre alapozottan, vagy az első tünetek megjelenésekor 1-2 kezelés szükséges. Ôszibarackban tafrinás levélfodrosodás ellen pirosbimbós állapottól javasolt ki-juttatni 10-12 naponként, 2-3 alkalommal.
Megpróbáltam e-szerint eljárni, majd kiderül. -
H-Zol
senior tag
A permetezéssel osztom a véleményedet
a lemosó , sajnos elmaradt , és jöttek az esők amikor a scoret kellett volna adni , adtam is , csak az már késő volt , akkorra már jó bőven befertőződött , de túlélik !
Jövőre jobban odafigyelek !
Ma több ismerőssel beszéltem és van akinek 100% ban elvitte a monilia a kajszínt, zéró permet , holnap az egyiket megfogom nézni , és le is fotózom , kíváncsi vagyok !
Tegnap írtam , hogy két permet után , nállam is van , de jelentéktelen , itt van két kép , ma estefelé lőttemott középen , szépen látszik a monilia
ez egy nagyon öreg fa , ezen is itt, ott akad , de ez úgy berakodott gyümölccsel , hogy a végén ritkítani is kell !
-
H-Zol
senior tag
Ha figyeltétek , valamelyik nap töltöttem fel egy képet a Remény őszibarackomról , de itt van megint
Ma a vita után , más szögből fotóztam le , innen
ha rá nagyítatok a képre, a kis épület , meg a lomtár
között , van a szomszéd bácsi méh kaptárjai , poroznak is rendesen , én meg permetezek , de soha semmi probléma nincsen
, pedig mindég megkérdezem , permetezés után , hogy Pistabáttyám nem lett tán baj , de még idáig minden rendben volt !
Egy kicsit rossz hejre tette a kaptárakot , de este felé fújok , szélcsendben és nem feléje , hanem féloldalt befelé !
Pistabáttyam 86 éves de még létráról le szedi a cseresznyét az öreg hatalmas fa tetejéről is ! -
totron
addikt
Az, hogy te érzelemmel éled meg a témát és nem az írt karakterek mentén, nem jogosít fel arra, hogy ilyet írj rám, semmi személyeskedés nem volt a dologban, ezt azért rögzíteném. Persze az elfelejtődik, hogy ne vedd magadra/értsd jól. Mindegy is. Rive-nek is mondom, hogy attól, hogy kifejtős valami és "hosszú", attól nem vehemensen íródnak sorok.
Szerk.: van abban mégis valami végtelenül elkeserítő és pofátlan hogy próbálom több hsz-on keresztül átvinni a kérdésem, érdeklődésem, megismerésem, erre lesarkítod 2 hülyeségere. Szóval ezt ne, köszönöm.Amit visszatérően méhkímélőként jelölsz meg, amellé ott van a hit is, hogy 1 éj alatt felszívódik és a méhek nem visznek tovább semmit - nincs így. Meg hogy fura lehet egyeseknek, hogy virágzás közben permetez valaki - annak oka is van. Nem elég a következetes szabálykövetés ha nem mélyülsz el a témában vagy nem akarod/tudod átlátni igazából és minden marketingmaszlagot kritikátlanul kezelsz, a vegyszerek esetén legalább is így vagy. Ne is legyen ebből harag, ha hozzászól, kérdez valaki. Nem kell félre érteni, nem rólad szól a dolog. Muszáj túljutni az egókon (ha létezni akarunk a jövőben).
Választ nem kaptam a méhes kérdésre, bár nem állítom, hogy szándékosan beszélsz el mellettem. Nincs tévhit, nem kizárólag méhekről van szó, zömében viszont igen. -
H-Zol
senior tag
Én is úgy permetezek mint ahogy te , este a méhek miután elhúzódnak , és csak ami nagyon fontos azt csinálom , mert anélkül nem megy , lerohad minden
Ja és nállam is virágzik a fűben minden , tyukhúr, pitypang , lóhere stb , és még kínai mézes fám is van , annak ellenére , hogy méheim nincsenek , százával jönnek rá a méhek amikor virágzik !!
Itt a semmire nem haladó Magnólia bokrom !
-
totron
addikt
Értem mindazt, hogy ügyelsz a kertre, a mögötte húzódó - egyben annak tulajdonképpen ellent is mondó - gondolatiság nyugtalanít. Szóval ha romlik a helyzet és harmadolódik a termés a fán, akkor mihez fogsz nyúlni inkább, mit fogsz gondolni? Hogy bio szinten "lehetetlen"? Hogy minden és mindenki úgyis is toxikus, miért ne léphetnéd meg te is a többletpermetezést? Lehet, hogy nem jól súlyozom ezeket a mondataidat a soraid olvasásakor, de nekem ezek tűnnek a nap végén a sorvezetőknek. Szóval van-e olyan pont, ahonnan elengeded ami már nem megy/újratervezel mindent akár? A kisember vs. nagyüzem relációját, mint folytonos hivatkozási alapot hagyjuk.
Az, hogy ő mit kezd ezzel, az ő dolga.
Van felelősségünk, összefüggésünk. Van eleje, vége, füle, meg farka is, az egészségünk az. Mindig csak a jéghegy csúcsát látod, még ha máshogy érzed is.A zöldséget könnyen megtermelem.
A nagyiparban, élelmiszeriparban a folyamatos minőség érdekében sok stabilizálót és tartósítót használnak, ami amúgy az egyén szintjén teljesen szükségtelen volna, de ott meg kell, hogy ne adja be a kulcsot a polcon várakozva a élelmiszer, meg hogy ugyanannyi pénzért ugyanazt kapd és mindig. Már csak ezért is érdemes amit csak lehet házilag, és ez nem divathullám. Ugyanez a termesztésben is.A tökéletesség meg megint egy másik lépcsőfoka az elhülyítettségnek, hogy kinézetre megy a vásárló. Sokan billegők, vagyis vallják az elvet, hogy ez így hülyeség, de a korcs kis biogyümölcsöt azt ők is otthagyják, mert a kinézetéhez képest drága. Meg ott a bizalom kérdése, ami tényleg jogosan hiányzik.
Kicsit még a méhekhez visszatérve, külön veszed, de a családod által megevett gyümölcsfát is azok porozzák be. Hogy veheted tehát külön?
-
totron
addikt
Mert ez mind-mind hasonlóan káros a földre és a környezetünkre, mint a gyümölcsfa permetezés.
Ha a létező legbotorabb összeállításban csinálja valaki a felsoroltakat élethosszon át, még akkor sem ér a közelébe sem az 1 db permetezésnek (kivéve a műtrágya része). Igen, haladunk a szakadék felé globálisan, de miért van értelme rátenni, közvetlen az arcunkba vitt szerrel?* És ebben még mindig az ideológiát látod, meg a támadásod, de nem: alkalom adtán lesz study link is, kémiával, környezeti hatástanulmánnyal. De ugye ez az egész nem a linkek szintjén dől el, hanem az élővilágén, de jogos az igény. Erre írtam azt, hogy aki nem érintett közvetlenül érezhetően és tapasztalhatóan az nem hiszi el... hogy érintett közvetlenül. Meg ezért is írtam, hogy ne vedd magadra!
*Nyilván nem díszfaként tartja senki számon a gyümölcsfáit például, de ha valami nagyon nem akarja a létezést, akkor ott az is megfontolandó, hogy nem biztos, hogy 15 rész permetezéssel érdemes erőltetni 4 rész termést. S itt nem csak az arányokról, a minőségről, a veszélyfaktorról is szó van. Semennyiben nem idevágó érv, hogy a multi polcain meg rosszabb a helyzet. A testedet ez nem érdekli, az csak lereagálja a bevitt károkat.
Nem felejtettem el azt sem, hogy 2x permetezed az otthoni gyümölcsöt, de ez sem szokott megállni ennyiben, mert ahogy romlanak a környezeti faktorok úgy megy fel a permetezés száma vagy épp már nem lehet kapni egy normálisabb szert és már is ott vagyunk, mint a multis verzió (az sem ördögtől való minden esetben), és nem feltétlenül marad más plusz, mint az önmegideologizálás, hogy hát az házi. Nem, az vegyszeres. Nem kiforgatni akarlak, csak a hozzáállás amit képviselsz rendszerint ilyeneket hoz ki.Műtrágya kizárt. Tényleg mióta kitalálták ezt a granulátumos marhát, az tök jó és bizonyos mennyiség alatt abszolút optimum is a kiskertekbe. Szóval felesleges a mű, a termőtalaj kiszipolyozása (ez sem lózung, tényleg ezt teszi).
Az adott mikrokörnyezetben minél jobban megélő elemek vannak. Pl. a bebarnult tuják nem lesznek erőltetve. Ellenben a féltrópusi elemek mélyebb tanulmányozása folyamatban. -
Rive
veterán
Nyugi
Ennyire nem szokott ez kihegyezett lenni, ne vedd magadra
A klíma (invazív fajok + időjárás) változásával és a nagy sűrűséggel együtt nem reális mindenkitől elvárni, hogy full bio irányba tartson, nincs is itt ilyen elvárás, igazából.
De ha feljön a vegyszerezés, akkor mindig mellél van téve az is, hogy miért problémás. -
totron
addikt
Nincsenek illúzióim, főleg, hogy termelői* oldalról közelítem a témakört. Egy a nézetünk, de a vegyszerek és állításaik tekintetében naiv vagy (még). Ne holmi tekintélyelvűség miatt hidd el persze ezt, és ne is vedd magadra, csak muszáj beszélni erről. Aki nem szenzitív direktben ezekre az nem hiszi el, hogy van baj, van mellékhatás bőven, csak amikor már kivették a fél emésztőrendszerét adott esetben rák okán (ne jussunk el idáig). Meg mert hinni akar, meg bízni, a rendszerben, meg hogy természetes tevékenységet lehet természetesen, de legalábbis büntetlenül művelni vagy simán csak nem néz a dolgok mögé. Te igen, ami jó, a tanulmány kérése is jogos.
Van egy kis baj az újítással, az élővilágra gyakorolt mellékhatás számottevően nagyobb több új szernél, mint a kivontak esetében. Nem akarom összeesküvés-elméletre kihozni ezt, távol áll tőlem, többen érzékelik a jelenséget. Íróasztal mögül meghozott agyrém megint nyilván. Vegyész nem vagyok, de a helyzet határozottan rosszabb lett ezzel, a kimeneti oldal milyenségét így is lehet érzékelni. Saját bőrön megélve, nem ideológiai, véleménysorba való beállás miatt írom.
*Az EU óta a többség számára ennek inkább csak önellátó módban van értelme.
Azért egy kicsit aggódjunk magunkért jobban, mint a méhekért.
Nem különválasztható sajnos vagy nem sajnos.Rengeteg rákkeltő dolgot eszünk, iszunk, fogyasztunk, szedünk.
Ezzel pedig az a baj, hogy fél másodperc alatt képesek az emberek megideologizálni ezt. Nem állítom, hogy te is ebben a formájában használod. Hogy hát akkor ha már ennyi van belőle, akkor igazán ne is szenvedjünk holmi gondolkodással és megoldás-kereséssel. Új generáció új gondolkodásában van némi remény talán, bár tényleg ez az EU-szintű változtatás most nem a jó irányba mutat, nagyon nem. VAGY ÉPPENhogy segíti az átfordulást a bio felé. Igen, értem, hogy nem minden működik bio alatt és van, amit el kell engedni. Ezért tetszik jobban az USA-ban lévő, sokkal rosszabb helyzet élelmiszer-ügyben: ott nincs kérdés, hogy a bio felé fordulj, mert a szabályozás sokkal több káros összetevőt enged meg a végtermékben. Idehaza lebegünk egy langyos posványban, ami amúgy nem kevés megbetegedést okoz, de mégsem annyira kritikus a helyzet mármint valós időben láthatóan, hogy drasztikus változtatásba kezdjenek a népek. S ha kezdenének is, a többségnek a szarra van csak pénze, arra is épphogy. -
Rive
veterán
Az össze-vissza fújkodást szimpla szigorítással nem lehet megfogni, sajnos
A penconazole úgy emlékszem nem közvetlenül veszélyes (LD50 nagyon magas), közvetve viszont a méhek reprodukciójával kapcsolatban került a gyanúsítottak közé.
Lusta vagyok most keresgélni, elnézést -
-
H-Zol
senior tag
Köszönöm
, na ez az amit a termelő nem mond el , mert direkt a termelőtől vettem !
Igaz én sem olvastam utánna , amik vannak a portán , bokrok , gyümölcsfák , veteményes stb , minden gyönyörűen megy !
Akkor savanyítani fogom a talajt , de azért csak ki ásom , mert szinte semmit nem fejlődött 3 év alatt , és teszek alá és köré is savanyú talajt !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- További aktív témák...
- Saeco Gran Baristo Avanti HD 8977 I FRISSEN SZERVIZELVE I VÍZKŐTELENÍTVE I GARANCIA I BESZÁMÍTÁS
- Baby design smart sportbabakocsi
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Radon Cragger 29" L Trail Hardtail MTB
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest