- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
Új hozzászólás Aktív témák
-
Naponta kap vizet a fű, akkor szépen föld felett nő, és nem ösztökéli semmi, hogy a gyökérzetet tolja lefelé. Szóval igen az alaposabb 2-3 napos öntözés jobb, de! itt rengeteg tényező van... föld összetétele, fű fajta, nyírási magasság/intenzitás... én pl alacsony magasságon megyek, nem szárazságtűrő összetételű fűvel, illetve homok az egész szinte, így napi öntözés ami bevált.
Más, egész idáig alig voltak méhek, lepkék, na most bedurrant minden... levendula tombol, hársfát kb óvatosan lehet megközelíteni, mert hegyekben vannak rajta a méhek, tele van hatalmas barna lepkékkel, a lenvedulán is egy csomó fehér, sárga, barna pillangó, meg egy rakás szender. Rengeteg a nehézség egy kertben, de azért most pl az előbb lenyírtam a füvet, igen péntek este fél 8-kor és olyan jó volt kicsit bóklászni csak úgy benne.
Almafa jelenleg úgy áll, hogy abbamaradt a piros ürülék szivárgás, akasztottam a luk alá egy vödröt, nincs benne forgács sem, szóval bizakodom, a cseresznyéről minden cseresznyét lepucoltam, kapott egy újabb löket lombtrágyát és egy kis keserűsót, a gazdaboltban (gazdabolt.hu) lebeszéltek minden másról, mert szerintük a téli szárasság vágta haza, így ástam egy technikai gödröt a fa gyökérzónájában, és próbálok oda vizet juttatni, napi nagyobb mennyiséget. Szerencsére pont sikerült úgy ásnom, hogy találtam egy szép vastag főgyökeret, így a környezetében szélesítettem a gödröt és onnan biztosan fel tudja szívni magának a vizet.
Holnap nekimegyek a sok levéltetűnek reggel... meg van még egy kis amalgerolom, azt eldurrantom a napokban, úgyis már elég régi szegény, remélem sikerül rendesen bekevernem... illetve hamarosan a fűnek meg kell adni a következő lökést, mert kezd lefogyni a burkolt táp ahogy látom. -
Rive
veterán
Tele van viraggal
Nem akarom.
Ret. Mehlegelo.Izé. A százszorszép méhlegelőnek korlátozott értékű - viszont nagy előnye, hogy nyírás után nagyon gyorsan újra virágzik ( maga a növény alacsony, csak a virág nyúlik magasabbra).
Szóval, ha tavasszal szokott benne lenni más is, akkor méhlegelő. Ha nem, akkor inkább csak elhanyagolt gyep.Nyugodtan nyírhatod - de ha nem hiszed el, akkor próbáld ki előbb egy kisebb darabján.
-
User_2
tag
ha gyep, akkor nyírnod kell, különben elgazosodik.
ha méhlegelővé változtatnád,
akkor többféle virágző növényt telepíts, pl körbejárható szigetszerűen.
ha egyelőre fontos, hogy rá lehessen lépni, akkor nem lehet rajta virágzó növény, azaz nem lehet méhlegelő, mert mezítláb méhre lépve a méh meg fogja szúrni a talpad,
de a gond inkább az, hogy esetleg valaki olyannak is, aki hangosabban tudja ezt másoknak elmondani.
szóval vagy gyep és taposható vagy méhlegelő, de akkor nuku mezítlábas fűben szaladgálás. -
6030D
addikt
Egyébként ha a talaj el tudja vezetni a vizet (nem agyagos), akkor sok vizet lehet nekik adni. Talán a Megyeri Szabolcs videójában mondott egy olyat, hogy friss ültetésű fának, a nyári aszályban 60 liter víz kell. Az brutál sok. Meg jobb a csepegtetés nekik, akkor szépen le tud szivárogni. Most lesz a Lildben öntözőzsák fához, meg bokorhoz is, de 3000 Ft/db, annyira nem érzem szükségét. Viszont arra gondoltam, hogy vödör van sok, fúrok egy 3-4 mm-es lyukat az egyik aljára, telerakom vízzel a fa tövébe, aztán csöpöghet a 15 l szép lassan. Este kirakom, nappal elveszem, hogy ne legyen csúnya.
-
Rive
veterán
A zsák idővel tényleg lebomlik, bár nem pár hónap alatt: nálunk az első évben rossz helyre lerakott zsákos tiszafákat második évben még mindig zsákostól sikerült átültetni...
A nagyobb gond viszont az lesz, hogy ennyi gyökérrel frissen ültetve ez a lomb nem éli túl, ha lesz egy kis szárazság.
-
6030D
addikt
Az a lényeg, hogy amikor ültetsz, akkor minden nedves legyen a gyökerek körül. Kisebb konténereseket vödörben víz alá kell nyomni, és ott tartani, amíg bugyborékol. Utána kiveszed a műanyagból, és mehet az előkészített helyére.
A fáknak én ástam gödröt, az alján összekevertem a pelletet földdel (meg perlittel, mert nálunk össze van tömörödve a föld), teleengedtem vízzel, kicsit vártam, hogy elszívja körülötte, és beleraktam a fát. Az is szikkadt kicsit, majd ment rá/köré a föld+komposzt keveréke.1-2 hónap alatt kiderül, hogy kókadnak a levelei vagy sem. Mondjuk a babér elég igénytelen növény, gondolom kibírja.
-
Be lett kenve, irtam is a hsz vegen.
A ket "ilyen lett" kep azert kulonbozik, a masodikon sotetek a sebek, mert mar rajta van valami sotet barnas sebkezelo gel.
Mondjuk az nem segit, hogy ket kulon napon lett fenykepezve es a masodiknal elegge be is van borulva, igy nem egyertelmu, azt alairom.
Foleg, hogy van amelyik sebkezelt tukrozodik is es olyan mintha nem lenne lekenve.Koszonom a megerositest mindenkinek, akkor talan nem lett tonkre teve a fa, hanem tenyleg ez kellett neki.
-
van egy másik féle Biosol, ami nem annyira büdös
gyepszellőztetést nem csinálsz? mert akkor felesleges addig bármit is szórni, amíg az nincs kész.
én jövő hétvégére terveztem a szellőztetést, de úgy tűnik hét közben kell megoldjam, mert megint szutyok időt mondanak hétvégére. -
6030D
addikt
Ez nem műtrágya, nem lesznek íves kiégések, ha nem egyformán szórod. Ezt kézzel kiszórod, feloldja a víz, és majd a természet megoldja a többit. Szomszéd vett most valami porítottat, még nem láttam, azt lehet majd szórni gondolom szóróval. Büdös. Térkő meg kavics kell, az nem büdös.
-
soldi3r
veterán
En is megtettem, igaz, nem fumagot, hanem a Mindent here! fantazianevu kevereket.
Ha itthon a 2 szolosoron jol viselkedik, akkor ez megy majd a birtokra is.#20903H-Zol, Nalam jovore jon a kajszi, iden a szolo eleg lesz. Ahogy olvasom nagyjabol mar ott is megvan a bevalt modszer, nem kell ott sem kitalalni.
Erdekes, hogy ennyire kulonbozoek az eloirasok. -
-
ncc1701
veterán
Ágaprítót keresel, kertes házban must have.
Nálunk naponta képződik 1-2 liternyi komposztálható zöldhulladék a konyhában. Eleve napi 6-7 tojást eszek. Bakker, nálunk még a macsek is eszik egyet naponta.Nincs is kálcium hiány a kertben, de az is tény, h lassan komposztálódik.
-
6030D
addikt
Keress rá a compastor videókra. A giliszták mindent megesznek, ami nem műanyag vagy fém. Nálunk kb egy 10 l-es vödör telik meg a konyhaszekrényben egy hét alatt, és megy ki. Néha a virágágyásba, de télen például nem akartam nézni a tojáshéjakat
ezért elástam. Mivel kb mindig ugyanoda ásom, így ami nem komposztálódik el, az feljön az ásásnál: a tojáshéj és a gránátalma eddig a túlélő (2-3 hónapos időszakban).
De ha végre lesz időm beszerezni a cuccokat, akkor akarok csinálni egy egyszerűbb két vödrös gilisztakomposztot, kíváncsi vagyok úgy milyen.Essejó: több videóban is elmondták, hogy a lehulló (száraz) levél C/N aránya kb tökéletes, ezért működik az erdőben, illetve otthon a sima levélkomposzt.
-
Essejó
veterán
Azért az erdőkben minden évben lehullik a falevél aztán szépen elkorhad a fák alatt. Mindenféle zöld és barna hulladék arányos keverése nélkül.
Szóval ez a komposztálás, nem kicsit túl van spilázva, a hulladékok keverési arányával.
A természet megoldja magának mindenféle keverés és forgatás nélkül is.
Egyébként az elvitetett ágdarálékot simán keverhetnéd a levágott fűvel.
Vagy készíthetnél Hügel ágyást a levágott ágak és fűfélék egymásra halmozásával.
Vagy az is megoldés lenne, ha a lenyírt füvet nem zöldhulladék zsákba tennéd, hanem fekete sitt zsákba amit megszúrsz vagy 2x és elteszed árnyékba, kb 2 hónap alatt elrohad a tartalma amit aztán beáshatsz a kertbe -
ncc1701
veterán
Mi minden kaját otthon csinálunk, piacról vásárlunk, és nem díszkertünk van. Évi 1-2 köbméter kész komposztom van. A konyhából kerül ki a fele. Idén már vagy 1 köböt átrostálva kitettem az ágyásokra, a ami a rostán fennmarad, megy vissza a komposzt halomra. Mi nem vitetünk el semmi zöldhulladékot. Füvet pláne nem, kiváló komposztba keverni. Ősszel lehullott levél dettó.
Fenyő tűlevél megy az ágyások közé, jobb rajta járni, nincs sár. Dettó ledarált ágak. Ami meg már ide sem fér, és nincs kedvem vele foglalkozni, megy a kert sarkába, pár év alatt ott elbomlik. Nálunk zárt rendszer van, amibe kb csak hordjuk az anyagot.Úgyhogy kapásból ott a füved, amit ne vitess el, ledarált ágakat sem. Nálunk belemegy a banán-narancs, avokádó is, mert elbomlik idővel. Igaz, mi sok gyümölcsöt nem eszünk, pláne nem narancsot-banánt.
-
Dorian
félisten
Na hát nálam a 800l-es meg van telve, meg mellette van még 2 kupac amit nem tudtam mibe tenni.
Szerintem mi sokkal több zöldséget eszünk az általad említett pár almánál, paprikánál, répánál.
Ha füvet nyírok, abból is megy bele bőven (meg a veteményesre, bokrok alá mulcsnak), nejlonzacskóban elvitetni a füvet elég furcsa.
Az ág is értékes, azok is mehetnek bele, főleg ha le is darálja vki.
Ha lehullanak a levelek, az is mehet bele. Ha letermettek a zöldségek, azoknak a szára, lombja stb., ez is jó nagy mennyiség.
Kávézacc is megy a komposztba. -
H-Zol
senior tag
Nem sokat segít
, nállam is ugyan az a helyzet , nagyapám anyi homokot hordott az udvarba anno., hogy amikor ások egy gödröt ( rózsa , bokor stb ) ültetésre , egy fél ásó nyomnyira komoly homok réteg van , de a fekete föld valamiért fel jön , vagy a homok ment le
Az előbb ki néztem a kertbe ( fű mindenhol ) és mégis előkerült a sár kaparo kés , de viszont ezek erős termő földek !! -
H-Zol
senior tag
Nekem is egy 10+éves ELpumps van , ami a mai napig hibátlanul üzemel ( egy hónapja fent van ) , a kis fák ültetése miatt felszereltem , de én már nem szerelem le , letakarom egy nagy rossz pokroccal , egy kis hajnali fagy amúgy se csinálna vele semmit , de biztos ami biztos letakarom !!
Tavaly vettem egy másikat , az is LPumps , de az már Inox , de nem lett a kút megfurva , majd az idén sikerül a második kútra is ( azt a kertbe akarom fúratni ) ! -
11.-e napközbentől kezdődik a buli! Árkokat kitisztítani, esetleg körbeárkolni, fatányérokat megcsinálni, száraz földet megszurkálni, kapálni! Jön a esső és tart 20.-ig
Ez nem válasz lett volna, bocsánat
-
soldi3r
veterán
Szerintem mind erlelt, ami zacskozott.
ajánlott felhasználása: szántóföldi kultúrákban: 2-3 t/ha, zöldségfélék esetében: 2-5 t/ha (2-5 kg/m2), gyümölcsfák telepítésekor: 2-5 kg/ültetőgödör, díszfák, díszcserjék telepítésekor: 1-3 kg/ültetőgödör.
En asnek egy melyebb godrot, a gyoker kornyeki reszbe bekevernem az emlitett 1-3kg-ot. A noveny ala pedig raknek boven, ugy, hogy legyen rajta 30cm fold. -
totron
addikt
Ez csak ingerületátvivő, tápanyagcserét elősegítő közeg, kell tudnia táplálkoznia valamiből. Így ott vagyunk ahonnan minden indul, a talajnál, annak kell jónak lennie. Az arany árát jobb trágyára költeni.
#20391H-Zol, elképzeltem ahogy vendégelőadóként remekelsz egy suliban, kedvet csinálva az ágazathoz.Jelszó: kár szépíteni.
-
soldi3r
veterán
Ezek helyett en vennek 2 zsak marhatragyat es mindegyik kapna egy fellel. Egyszer tudsz a gyokerzet ala tapanyog juttatni. 100% tobbet er mint ez a sok csodaszer.
-
6030D
addikt
Bőven elég, de ha bemész egy gazdaboltba, lehet, hogy van nekik az elmorzsolós tablettás, 100 Ft-ért. Én anno a Mall-ról vettem 2x750 g-ot, a lengyelektől jött 14500 Ft-ért szállítással, azzal lett beültetve az egész kert 4 nagy fa + kb 120 évelő+cserje és még van belőle.
szotyika77:
-
v-man
őstag
Ültetés évében minden új telepítésű növényre jobban kell figyelni, még az öntözést kevésbé igénylőknek is (pl. füge - de a babérmeggy is pont hasonló igényű) szüksége lehet a szárazabb, pláne kánikulai időben heti többszöri öntözésre, míg a gyümölcsfákat akár 2-3 naponta is ajánlott nagyobb mennyiséggel beöntözni. Később valamivel ritkább öntözés is elég mindnek, ahogy a gyökérzet is fejlettebb lesz, de az első időkben nem kellően támogatva kínlódni fognak, s akár ki is lehet nyírni őket.
Egyébként ha nincs átfagyva a talaj, a február tökéletesen alkalmas ültetni.Szerk.: a talaj nagyon nem mindegy, nálunk pl. homok, itt így sűrűbben is kell öntözni, agyagosnál lehet fele víz elég.
-
H-Zol
senior tag
Ültetés után a gyümölcs fákat hetente egyszer locsolom , két három alkalommal , utánna ha normálisan van eső ( nem úgy mint például tavaly ) , akkor három hetente bőségesen belocsolom őket !!
Tavaly komoly szárazság volt erre felé , úgyhogy kéthetente ment a locsolás egészen szeptemberig , utánna már jöttek komolyabb esők !! -
6030D
addikt
Ha pár darabot ültetsz, akkor jó, ha 70-et, akkor nem tökölnék ennyit. Eleve minden konténerest víz alá kell nyomni amíg bugyborékol, majd utána kivenni és elültetni. Én mindennek (évelő, cserje..) a gödrébe dobtam egy marék Tribut, arra egy kis földet, azt kézzel ott megforgattam, a beáztatottt földlabdára mikhorizát szórtam, ment a helyére, és a kiásott földdel temettem be. Ha volt éppen komposztom, akkor föld és komposzt keverékével temettem be. A nagy, 20-50 literes konténeres fáknak csináltam úgy, ahogy leírtad, de ott kb egy óra volt, mire beszívta a ~100 l vizet.
Én a második ültetési körben perlitet is raktam, nem tétel, kevés kell belőle. -
its_grandpa
tag
>> ...ez eleg keskenynek tunik ..
A zsalukő 20-as, a sövény azért pár centivel szélesebb.A tőtávolságra már nem emlékszem de két sorba ültettem őket az biztos és sokáig csak metszőollóval igazítottam.
Én két oldalról tudom metszeni, te a kerítés mellett nem fogod tudni vagy csak nehezen.
A sövényeket ott rontják el sokan,hogy gyorsan szeretnének magasat, nem metszik "kiskorában",emiatt alul nem ágazik el.Vagy nem metszik a magasságát időben ezért csak ~ 30 cm-enként bokrosodik, gyakorlatilag vízszintesen csíkos.Nézd meg ezt [link] .
Nagyon szép fagyal sövényeket lehet találni angliai képeken de nálunk más a klíma. -
-
hiperFizikus
senior tag
A dolog kizárásos alapon eldönthető: ha nyáron is ez a helyzet, akkor nem az időjárás teszi !
Hideg lakásba az is probléma, hogy a kimosott ruháid - különösen ha nincsen centrifugálva - gyakorlatilag nem száradnak meg elég gyorsan !
Ez elég kínos, mert hiába mosnád ki a bü. zoknyiaidat, egyszerűen nem száradnak meg !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Tőzsde és gazdaság
- World of Tanks - MMO
- Komoly GPU a processzorban: AMD Phoenix APU-k tesztje
- iPhone topik
- Formula-1
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest