- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
Új hozzászólás Aktív témák
-
6030D
addikt
-
6030D
addikt
válasz
f4lcon #22850 üzenetére
Én sem örülök neki, hogy feltúrja a földet a mulcs fölé, de mit tudok csinálni?
Dísznövény még nem sínylette meg, a magaságyásba nem tud felmenni, az egyetlen emelt ágyásban sem csinált kárt (max ha a két szál borsó azért száradt ki). A füvön melósabb lenne takarítani utána.
-
modflow
veterán
válasz
f4lcon #22547 üzenetére
Uhh, első még jó is lenne, ha nem BT-s lenne, ill. nem lenne horror ára.
Az Alis-s már nem rossz, de bakker drágák.
De ez a BT-ből hogy lesz WiFi-s? Nem értem. Én távolról akarom vezérelni, nem mellette BT-ozni, mert akkor 0 Ft-ért átdugom a csövet kézzel.Köszi szépen.
-
btraven
őstag
-
6030D
addikt
válasz
f4lcon #22139 üzenetére
Nemrég néztem egy videót, ott a frissen oltott fára írták, hogy az oldalhajtásokat egy ideig hagyjuk meg, mert azokon a leveleken is tud fotoszintetizálni, ráérünk levágni amikor már kicsit erősebbek. Szóval szerintem sem rossz ötlet a sarjakat meghagyni ilyen nagy visszametszés után, maximum nem az összeset.
-
6030D
addikt
válasz
f4lcon #22122 üzenetére
Karcher aquastopos gyorscsati kétszer koppant a betonon, és letört belőle egy darab... szerintem a réz a megoldás, esetleg a bajonettzáras, mondjuk csaphoz, vagy toldani.
-
totron
addikt
-
Vismajor01
addikt
válasz
f4lcon #21479 üzenetére
Igen ahogy írtam, nekem csak 1x16A konnektoraim vannak. Akkor veszem a 230V. Csak érdekes, hogy másik pumpánál (ugyanez csak 3 inches és "csak" 5.5h) ott olcsóbb a 230V, mint a 400v, ennél meg drágább.
Viszont amit nem értek, hogy azt írja "maximum" 120 liter. Mitől függ mennyi? Én azt gondolnám minél mélyebbről húzza annál kevesebb
Az alábbi diagramm nekem kicsit zavaró, eszerint minél nagyobb az emelési magasság annál több fizet tud nyomni? Vagy csak összehasonlítja a másik modellel h mekkora emelési magasságnál melyiknek mennyi a szállítási maximuma?
-
eldoble
aktív tag
válasz
f4lcon #21125 üzenetére
Nem vagyok benne szaki (nekünk cseresznyésünk és meggyesünk van), szóval biztos így a jó, csak, ha kevés tavalyi vessző van és az is elvágva az okozhat sok vízhajtást.
(A cseresznyésben nekünk is van egy két barack, azt úgy metszik nálunk, hogy sokkal több 1 éves vesszőt hagynak és nem vágják el mindet három rügyre.) -
H-Zol
senior tag
válasz
f4lcon #21107 üzenetére
Őszibarackon sokat szoktam hagyni és ha látom , hogy sok kötődött akkor még májusban metszek le rolla , és a többit kézi gyümölcs ritkitassal oldom meg ! Általában rengeteg új ágat hajtanak , pláne a Redhaven (Vadőszi alanyon van) azokat nyár elején kiritkitom, hogy szépen süssön be a nap a fa belsejébe !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
f4lcon #21070 üzenetére
Érdemes volna akár két nyári metszést adni neki , mert így nagyon sok energiát használ a fa , amit ugye tavasszal le metszel rolla !
Nekem volt két magról kelt fám , azok pont ezt csinálták , hogy mire beérett volna a gyümölcs, addigra lepotyogtak , először azt gondoltam , hogy víz hiány ( árasztással locsoltam ) de nem az volt , úgyhogy kivágtam őket , mentek a fejükre az oltványok és azok szépen teremnek ! -
Stylewars_kp
őstag
válasz
f4lcon #21059 üzenetére
Kis sárgaság volt itt is, de gyors elrúgta szerencsére. Idén továbbra is projekt a fűvel borított terület csökkentése. Fásítok +bokrosítok. Kell a jobb mikroklíma. Meg kialakítom végleges helyére a veteményest. Akartam magaságyást, de inkább csak elkerítem régi rönkökkel és végzek talajcserét, mert nagyon rossz minőségű a föld.
-
soldi3r
veterán
válasz
f4lcon #21002 üzenetére
Egy ilyen hengerkessel azert meglepned a kesest.
-
-
eldoble
aktív tag
-
WiZARD
addikt
válasz
f4lcon #20216 üzenetére
Anyósnál gyeptégla alá tették. Púposodik/beszakad. Ennél a 3 centinél mindenképp mélyebbre kell, hogy értelme legyen.
Ha az oldalát körben felhajtom akkor nem tud bejönni fölé, és kellő mélységben alatta nem érdekel mert már nem lesz púp és be se szakad.700m2-ről 30 centit elvitetni az q sok pénz fuvardíjban is, meg ha nem találok helyet ahol kell akkor még az átvételért is fizetni kell.
Na meg hozatni se olcsóbb, trágya nem kell, termőföld megnevezés is elég tág, és nem feltétlen optimális a gyephez.
Így garantáltan tudom mi van benne, jók az arányok.Nyilván nem "kézzel" forgatnám be, de géppel egyenletesen elteríteni, utána valami szántó/talajmaró géppel megy rajta ember 3 kört és megvan (ahogy Móricka elképzeli).
-
Rive
veterán
-
H-Zol
senior tag
válasz
f4lcon #20093 üzenetére
Régen javasolták a nagy ültetőgödröt , ( 1x1 méter és 80cm mély ) ma már csak anyi gödröt kell ásni ( ahogy te is írtad ) , ahol a gyökerek kényelmesen elférnek , és trágyát sem nagyon javasolnak , újabb kutatások bizonyítják , hogy így sokkal jobban megindulnak a gyökerek keresve a táplálékot ( nagy gödörbe , jól betrágyázva nem megy egy darabig sehová , jól érzi magát ) , most nem találom , hogy hol olvastam , de hosszú évek óta én is így csinálom ( tegnap is kiadtam négy gödröt , mire hozom a fákat a gödrök ki lesznek ásva ) !
-
6030D
addikt
válasz
f4lcon #20093 üzenetére
Nyilván működik az is, de mindent lehet segíteni. Két házzal arrébb elszórták a fűmagot a sittes földre, és ott is kihajtott.
Ezek olyan dolgok, amik nem nagy befektetéssel járnak, ezért kipróbáltam. Nekünk sikerül nagyon rossz minőségű földet hozatni (a fűnél szívtam is vele, erről beszélgettünk veled), ezért valamivel fel kell javítanom, illetve minél kedvezőbb feltételeket teremteni a friss ültetéseknek. Gyakorlatilag az ültetőgödrök mellett kő kemény lett a föld 2-3 hónapon belül. Amikor ástam, akkor jött az ammóniás (?) szag, meg cuppogott a föld (pont volt róla videó, hogy az ilyet kell lazítani komposzttal és perlittel). Ha ugyanazt lapátoltam volna vissza, akkor a gyökérzóna is betömörödik, és nem tud fejlődni. Így meg van neki plusz hely oldalra és lefelé növekedni, ráadásul ott tápanyagot is kap.
A gyümölcsösötökben gondolom sokkal jobb minőségű talaj van, ha homok, akkor lazább is.
Ősszel olyan 30-40 zsák falevelet hordtam be az utcákról és ment a díszágyásba. A fűre tribu ment meg DCM őszi/téli, huminsav, amalgerol. Gyakorlatilag az egész fű gilisztatúrással van most tele. Abban a földben, ahol előtte néhol 1-2 centire tudtam lenyomni a csavarhúzót. Gondolom a díszágyásban is ugyanez a helyzet, azt nem bolygatom egyelőre (decemberig a konyhai komposztálható hulladék is ide került, de meguntam a látványt, most inkább elásom a haszonkert részre). Tavasszal folytatom az évelő telepítést, akkor kiderül, mit változott a talaj fél év alatt. -
6030D
addikt
válasz
f4lcon #19837 üzenetére
Szép a kerted!
Én körbe tennék a kerítéshez évelőágyást, a Kertész kertje csatornán van sok jó ötlet mit, hogyan érdemes.
Én a komposztot úgy gondoltam, mint a homokos szórást. Rövidre nyírás, gepszellőztetés, finomra rostált komposzt, aztán elgereblyézni, vagy ha van szintezőgereblyéd, akkor azzal. [link]
Hol ilyen olcsó a komposzt? Én Gödön találtam legközelebb ömlesztve, ott 12e/m³ és neked kell intézni a szállítást. Viszont adnak zsákosan is (te viszed a zsákot és lapátolsz), és nagyon korrekten számolnak.
Szerintem 2-3 m² nyugodtan vehetsz, rostálva kb a fele fog menni a fűre, a többi mehet a növények alá.
-
Essejó
veterán
válasz
f4lcon #19799 üzenetére
Aztán pont a lényeget felejtem el beszúrni, ne öregedjetek meg!
Electric Pump Pedrollo Model Pkm60 Item 41pnk60a1 : Amazon.de: Business, Industry & Science
-
totron
addikt
-
totron
addikt
válasz
f4lcon #19811 üzenetére
Vadvirágosat pontosabban. Mert ahol van természetes fű, ott megjelennek, csak itt most pont az nincs, illetve nem akar megmaradni, s ebből az irányból is meg lehet fogni a dolgot, húzzák egymást úgymond. Az ötlet a fasorra vonatkozóan tök jó. Diverzitás legyen, az a lényeg, könnyebb lesz minden. Árnyékolni is lehet a gyepet.
-
totron
addikt
válasz
f4lcon #19808 üzenetére
De szólj rám, virágos rétet akarok rád erőltetni, miközben az angol gyep a cél nálad. Én erre csak annyit tudok mondani, hogy gépi kaszált területeken, amiken ugye születnek a szép nagy bálák (egyre kevesebb), soha nem láttam a fűcsomók közt annyi homokot, mint tavaly nyáron. Félelmetes, mert mindig is rétként láttam ezeket a felületeket, hát sivatagosodik el mind. Legokosabb árnyékot adó megoldásokat alkalmazni, belső udvar esetén ösvényeket nyírni közéjük, legyen hol közlekedni. Na de abba hagytam.
-
totron
addikt
válasz
f4lcon #19808 üzenetére
Ja és hozzátartozik, hogy mi füvet egyáltalán nem locsolunk. Ha rendben van az ökoszisztéma/rendesen megvetette a lábát a kívánt növény, akkor nagyságrendekkel könnyebb. Az az alap, az már tartalmazhat sikerélményt. Arányosságokat, ok-okozatot, dinamikákat kell alapul venni - ezért is engedtük el eleve, locsolva biztos húzná valameddig még, de aránytalan lenne a ráspriccelt víz és elképzelés. Van így is elég locsolni való. A poklot kivéve azért zöldellés van. Apropó, az örökzöldeket érdemes erőltetni, már inkább nyáron van pszichológiai szerepük, mintsem télen, megfordultunk.
Jó vagy jó lehet a mikrohere, de egymagában nyilván nem csinál csodát. Érdemes a Kerttervezők, Vegyszermentes kertek, Permakultúra és egyéb általános vagy specifikusabb csoportokban is forgolódni, akad áthallás a tapasztalatok, az infók között - persze az aktuális birkatrendekkel és ezotériákkal együtt, ezeket szűrni pluszenergia. Ki tudja milyen mellékutcában jön szembe infó, pont a gyephez. Tudnak hasznos lenni azért a nap végén. De még az 'ellenség', a díszkertépítők digitális odúja is tud inspirációt adni: kommersz, divatfajta irány, néha kreatív, igazi szépségekkel - a ma letisztultnak hitt és hívott konstellációk ugye rendre szembenállásban vannak a fenntartható kerttel, mint olyannal. Mindegy, van mindenféle.
Azt jelenti. A kaszálót hagyd meg nagyobbra, ha ezt ott a helyi lehetőségek engedik. Parlagfű nélkül nyilván. De ahol be van állva ténylegesen a hely és nincs forgatva a talaj, akkor elvileg meg sem jelenik ilyesmi. A szomszéd néni meg reméljük gazol rendesen. Virágmagkeverék jól jönne, tényleg azt gondolom. Bár mit hívsz gaznak, miket nyírsz ott le hátul?
A gaz/gondozatlan telek és hatásai nem egyenlő az egészséges rét hatásaival, egyébként lehetne is kötelezni arra, hogy tegye rendbe. Általában barátibb megoldás, ha felajánlod, hogy te teszed rendbe - ehhez viszont érdemes ragaszkodni. Metszettem én már durván elhanyagolt szőlőt, nagyon nem volt egyszerű menet, sok is volt, még ápolt állapotában is az lett volna. De jóra jött ki a vége, termésileg is, emberileg is. -
ncc1701
veterán
válasz
f4lcon #19799 üzenetére
Horror a kút ára. Én is terveztem, aztán a lábszomszéd felvilágosított, h valamelyik szomszédja próbálkozott vele (akkor volt 5e/m), de 47 méternél leállította a projectet.
Ami nekem realitás, h egyszer csinálok egy akkora ciszternát, amiben fel lehet fogni a teljes őszi-téli-tavaszi eső mennyiséget, ami a tetőre esik. Na, mondjuk egy fél évit. Az valami 20m3 lehet, mondjuk.
-
ncc1701
veterán
válasz
f4lcon #19796 üzenetére
Őt ismered? Van neki tanfolyama, kerttervezésről. Lehet érdemes lenne befizetned rá (asszony januárban megy), ha szereted a látványos kertet. Mindenre van megoldás, de nyilván minél kissebb a gyepfelület, annál kevesebb meló van vele, és annál könnyebben megoldod, h szép legyen.
-
-
-
-
Rive
veterán
válasz
f4lcon #19183 üzenetére
A nagyobb kertészetek speciális táptalajt használnak és növényre hangolt tápoldattal tartják fenn a talajkémiát. Nevelésre eszelősen hatékony, de ha változik a talajkémia (kiülteted vagy cserépben tartod ugyan, de már csak vizet kap) akkor vagy megmarad, vagy se.
Ui.: jellemzően nem marad meg
Elég sok növényt kidöglesztettünk, mire átálltunk a vágott virágra...
-
btraven
őstag
-
soldi3r
veterán
válasz
f4lcon #18129 üzenetére
Akkor ez igy elsore nem tunik egy tul jo vetelnek. A lidlis is sokkal tobbet fuj. Mire osszekattingattam toltovel es akkuval, annak 110k lett a vege.
Adatai:
Fújási levegősebesség 60 KMH
Fújási légtérfogat m3/h-ban 350A szerszamoutletben az M18 FBL 114k.
Levegőáramlási sebesség (1/2): 133 /193 km/óra
Levegő mennyisége (1/2): 8,75 /12,7 m³/percMindketto nagyon messze van a kinezett gepektol. Az biztos, hogy en kabeleset nem vennek.
-
6030D
addikt
válasz
f4lcon #17851 üzenetére
Egyik ismerős próbálta a Greenmant, megvette hozzá a szórófejet is. Azt mondja nincs elájulva sem a füvön, sem a mini veteményesben elért hatásától. Nem fog megint venni, a locsolófejet eladja.
Pelletes trágya + komposztot tervezek én is a fű közé szórni majd. Majd, ha lesz egyszer legalább 2 napig eső... -
ncc1701
veterán
válasz
f4lcon #17851 üzenetére
A másik következmény, h hordom be a kecóba a szemetet, míg "fel nem szívódik" a kiszórt matéria (ok, nyilván nem megyek be a kecóba a retkes cipővel). Meg lehet cipelni a zsákokat, de szerintem hosszú távon megéri a jobb talaj. De kiváncsi vagyok, mire jutsz, mindenképp jelezz vissza az eredményekről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus Rog Strix G16
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged