- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Google Pixel topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz
Szilágyi84 #23011 üzenetére
-
Essejó
veterán
válasz
Szilágyi84 #22993 üzenetére
Én a Mocsári hibiszkusz-al vagyok így. Tavaly volt vagy 60 hajtása, idén tavasszal kapott Marhajót, locsolom is kétnaponta, erre kb csak fele annyi hajtása van mint tavaly volt. Pedig elvileg évről évre több kéne hogy legyen.
De pl a tavaly áttelepített gránátalma, idén már kb 1 méteres új hajtásoknál tart és néhány virág is lesz rajta. Szintén kapott marhajót, a növekedésén meg is látszik.
A lonc ami szintén kapott marhajót az még érdekesebb, az idei új hajtásai vastagabbak mint a tavalyiak. -
pjen
félisten
válasz
Szilágyi84 #22995 üzenetére
Ha hagymás akkor valószínűleg vannak kis hagymák a tövén mina kard virágnak. Lehet szét tudnád ültetgetni.
-
Dorian
félisten
válasz
Szilágyi84 #22993 üzenetére
Nekünk is kb. 5 éves lehet, nálunk is csak most hétvégén bontott virágokat (de viszonylag nagy számban). Várj még vele, lehet h idén késnek.
-
Dorian
félisten
válasz
Szilágyi84 #22778 üzenetére
2-3 a max ami még nem túlzás, szóval a 3 is már határeset.
-
-igu-
veterán
válasz
Szilágyi84 #22714 üzenetére
balkan fasirt, fuszeres daralt husbol
-
btraven
őstag
válasz
Szilágyi84 #22697 üzenetére
Igen ilyesmi volt nagyobba. Csak lidlis csevapcsicsa volt kéznél, azt beleraktam, rá kellet szúrni a vastüskére, aztán ott volt a róka. Mezőőrök elvitték ketrecestül, hogy valahol majd szabadon eresszék.
-
btraven
őstag
válasz
Szilágyi84 #22681 üzenetére
Nekem egyszer róka költözött be. Nekem a helyi mezei őrszolgálat adott csapdát. Abba bele is esett egy róka, elvitték.
-
v-man
őstag
válasz
Szilágyi84 #22613 üzenetére
[link]
pöszörlégy, én is ma láttam idén először, Papsajtmályva virágot szipkázta -
zolee0307
őstag
válasz
Szilágyi84 #22426 üzenetére
Szia!
Én használom. Kb. 2-3 éve már "bio" szereket használok, olyan szinten, hogy az átlagos réz, kén permetszereket sem használom már. Baktérium, gomba, növényi kivonatok, tej, ecet, szódabikarbóna, felszívódó réz, ilyeneket használok. Azt kell, hogy mondjam, hogy van eredménye, bár tény, hogy nehezebb és költségesebb, mintha "vegyszereket" használnánk. De én azt vallom, hogy mérget nem akarok enni, akárhogy nyomja a vegyipar, hogy a szereik nem veszélyesek.
Viszont ahogy írták előttem, ezeket a bio szereket megelőzés jelleggel használjuk. Bár már a piacon van a tricho immun nevű szer, ami két olyan gomba törzset tartalmaz, ami a növényben "él", belülről védi a növényt az olyan betegségek ellen, amik behatolnak a növénybe, szóval itt ezzel tartósabb védelem is elérhető. Felületen élő kórokozó (pl. lisztharmat) viszont nem hat, oda mást használunk.
Kártevőre (pl. levéltetű, atka) ott a neemazal, narancsolaj, csalán kivonat, káliszappan, olajok. Bár vannak baktériumok is, de az kevesebb.
A biológiai növényvédelemmel az a baj, hogy a szerek kb. 10x drágábbak, mint a konvencionális szerek, illetve többször permetezünk (1-2 hetente is akár), továbbá
az egésznek az alapja a rezisztens, vagy toleráns fajta. -
totron
addikt
válasz
Szilágyi84 #22428 üzenetére
Nincsenek csodaszerek. Bár valamit ki kell találnunk sürgősen. A csodaszerben való hívés viszont örökösen porondon van, ennek tükrében értelmezendők a hozzászólások is - ez a pszichológiai és kognitív torzítás része. Adott mikrokörnyezetben, adott szezonban lehet valami hatásosabb, mint máshol, ahol átlagos eredményt hoz vagy szinte nem csinál semmit. Ezekhez képest lehet ódák zengésének alapja egy-egy hatásosabb tapasztalat, de továbbra sem lesz csodaszer ettől, általánosan mindenre jó meg soha, a világ, a természet, a biológia egyszerűen nem így működik, plusz a torzítást 1 pillanatra se feledjük. Az csak a rossz irányba létező, atombomba például, na az tényleg jó mindenre.
-
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84 #22428 üzenetére
UFO-t is lattak mar sokan
Egy hozzaszolasom tudom linkelni. #20977
Bio szerekkel kezelni jellemzoen nem lehet, inkabb csak megelozni. -
H-Zol
senior tag
válasz
Szilágyi84 #22426 üzenetére
Nem próbáltam , de utánna olvastam , ez egy bio gombaölő, nem is említik , hogy tetű ellen jólenne
, én maradok a virágzás elején és végén a két felszívódó gombaölő melett és utánna úgysem használok gombaölőt !
-
Dorian
félisten
válasz
Szilágyi84 #22420 üzenetére
Persze, mert a szajkó fészekrebló és a rigófészkeket fosztogatja
Bár nálunk is van szajkópár, de rigó is rengeteg. -
pjen
félisten
válasz
Szilágyi84 #22292 üzenetére
Mért ásod ki? Én őszit levágtam földszinten, fél méterre ültettem egy almát, semmi baja.Egyébként szerintem konténerest bármikor ültethetsz.
-
pjen
félisten
válasz
Szilágyi84 #22290 üzenetére
En kivenném. Egy körtét ültetnék a helyére, nő mint a gomba és nem lesz moniliás.
-
totron
addikt
válasz
Szilágyi84 #22280 üzenetére
Csak a kapa marad.
-
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84 #22280 üzenetére
Pedig ha elegge megsozod, akkor a legenda szerint ott nem terem meg semmi
Az ecet csak megperzseli a leveleket.
-
User_2
tag
válasz
Szilágyi84 #22172 üzenetére
ha jól gondolom első éves tőkéről van szó.
egy tőkének 4 hajtás ebben az évben túlajdonképpen fölösleges és sok.
egy hajtást hagyj meg központi törzsnek, amiről a következő években a termő hajtásokat elindíthatod.
ha még nem tudod, hogy a fajtád rövidcsapon is terem-e vagy csak szárvesszőn,
még nem tudod tervezni a tőrzs formát.
ha rövidcsapra is terem, akkor már most vezethetnél oldalra vesszőket, amelyeken a következő évben termőalapokat hozhatsz majd létre.
ha csak szárvesszőn terem, akkor csak a központi függőleges törzsön tudsz és kell majd létrehoznod termőalapot, a vizszintes drótok szintje alatt kb 20centivel. innen fogod majd oldalra elfektetni minden évben az előző évi új hajtásokat, amelyekről a drótokon függőlegesen felfelé nőnek majd a termővesszők.
ahol a termőalapok lesznek ott mindenképpen hagyj meg hajtásokat, mert ha felkopaszodik várnod kell majd alvó rügyek megjelenésére. tehát hajtás válogatásnál tervezz előre ezzel is.
idén még nincs termőalapod, tehát készülj azzal, hogy csak szárvesszőn terem, tehát az első és a harmadik emelet alatt legyen egy-egy hajtás.addig is amíg nem növi be a szőlő a támendszert,, nem kell nézned az üres drótokat,
a támrendszert befuttathatod futóbabbal. képes lesz megteremni 2-3 ebédre való mennyiséget.
a tőkék lábához ültethetsz hagymát, fokhagymát, ami majd védi hangyáktól, gombás betegségektől. tőkénként egynél tább hagymát telepíts, illetve annyit, amennyit a család elvisel. -
Essejó
veterán
válasz
Szilágyi84 #22226 üzenetére
Mondjuk egyet balra egyet jobbra, szintenként, de max 3-4 vesszőnél ne hagyj többet a tőkén, és a hosszuk ne legyen több a tőkéhez képest oldalra 2 méternél.
-
soldi3r
veterán
válasz
Milyen fajta? Mi a terv? Egy karos vagy ket karos?
Rovidcsap? Hosszucsap? Felszalvesszo? Szalvesszo? Ernyo? Fuggony? -
pjen
félisten
válasz
Egyet húzzál el az alsón és egyet a másodikon vizszintesen, ne túl hosszan. Azokon a karokon lesznek jövőre a termő vesszők. Legalábbis nálam így működik.
-
pjen
félisten
válasz
Szilágyi84 #22120 üzenetére
Pont fordíva szokták. Szilvára a kajszit. Ha oltvány a kajszi az alanyba kéne datolya szilvát oltani, szemezni. Ha megindul a kajszit levágni.
-
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84 #22092 üzenetére
Aprilis vegen magrol helyre ultetve. Most kb 50mm magasak.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szintén vagy 2 hete kint. Már ilyen 40cm magasak.
-
válasz
Napközben kint vannak, éjszaka ha 5 fok alatti hőmérsékletet jósolnak akkor beviszem. Terv szerint hétvégén ültetem ki a paprikákkal együtt.
-
Dorian
félisten
válasz
2 hete kint a paprikákkal, cukkinikkel, uborkával.
-
6030D
addikt
válasz
Szilágyi84 #22022 üzenetére
Például most nyílik a macskamenta és a macedón varfű, már döngicsél az ágyás. Előző hónapban a szirti ternye volt tele. Úgy kell összeválogatni, hogy mindig virágozzon valami.
-
6030D
addikt
válasz
Szilágyi84 #22013 üzenetére
Inkább rakd tele a kertet méhcsalogató virággal, és jönnek maguktól.
-
totron
addikt
válasz
Szilágyi84 #22013 üzenetére
Mi az ár? Környezet függvénye, hogy megmaradnak-e, keskeny tartomány az, ahol betelepítés jelenti a segítséget, lévén ahol vannak, ott ideális a létkörülmény, ahol meg nincsenek, ott nem véletlen nincsenek. Tehát a próbát megérheti, de kizárólag nem drágáér'. Ha ez ilyen egyszerűen hordozhatóan üzemeltethető lennem, sehol nem pacsmagolnának ecsetekkel, emberi erővel. Ezen felül megkívánja a precízen és érzéssel alkalmazott szemléletet, hiszen hiába telepít be valaki méheket, ha 2 nappal később meg az első kemikáliával kinyírja azokat, akár közvetetten. Igen szenzitívek ők az ezekre, helyesen. Ilyenkor szokott jőni a méltatlankodás, hogy de hát működnie kell, fizettem érte. A rendszerben gondolkodásnak és a többszörös áttéteken át való egymásra hatások átlátási képességének kell működnie, ha egészen őszinték akarunk lenni.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
Szilágyi84 #21950 üzenetére
Hány éves?
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
Szilágyi84 #21918 üzenetére
Igen, csak úgy nehéz eltakarítani őket, ha a gyogyós szomszéd direkt eteti őket. [link]
-
Csabroncka
addikt
válasz
Szilágyi84 #21950 üzenetére
Az elszáradó végű ágakat mindenképpen tőben kapd le, majd kezeld valami lemosó tömény oldatával kis ecsettel bepacsmagolva a sebet.
-
User_2
tag
válasz
Szilágyi84 #21947 üzenetére
ha elszárad futtathatsz rá babot,
nem kell mindenképpen kivágni.
az ágaira valamilyen fonalat kötsz, amit lehorgonyzol a földre, mondjuk 2db téglával.
a fonálon majd szépen felfut a bab. vagy uborka. vagy valami sportos növény, ami szeret futni.valószínű, hogy a törzsén lentebb már szárad, azaz a törzs nem teljes keresztmetszetében élő.
a fának az a része már kevesebb tápanyagot és vízet kap. -
pontyos
senior tag
válasz
Szilágyi84 #21918 üzenetére
Okés, köszi mindenkinek. Társasházi övezet, fészket keresni egyelőre lehetetlen.
soldi3r
Köszönöm, utána nézek, ez jó ötlet lehet! -
Csabroncka
addikt
válasz
Szilágyi84 #21846 üzenetére
Ez vírus, és a keringéssel megy... ha látod, hogy nagyon nem fejlődnek a levelek, esetleg ki is fehérednek, akkor vágd le az ágat róla. Az ágcsúcsok elszáradása rossz előjel sajnos.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Szilágyi84 #21826 üzenetére
Vigyázz vele mert a gutaütés nagyon alattomos. nekünk is megvolt 10 évig a fa, megjelent rajta egyik oldalon a sárgulás, száradás, sajnáltam levágni... majd máról holnapra gutaütést kapott a fa. Adagaoltam neki vasat, káliumot, és kapott vírusölőt is. ... semmi. ha szárad az ágak vége ezen akkor ne sajnáld, vágd le, fertőtlenítsd alaposan, kezeld a sebet...
-
H-Zol
senior tag
válasz
Én lenyomnám egy növényvédővel ( gomba ölővel ) , lehet , hogy monilia támadta meg !
Az elhalt száraz ág végeket vissza kell vágni a száradás előtt 15-20 centivel az egészséges résznél !
Nállam két sárgabarack ami nagyon nagyon elfagyott azon sok a vissza száradás de a többi sárga barackjaimnak is az ág végei elfagytak és vissza száradtak ( idő hiányában a jövő hétvégén tervezem , hogy vissza vágom őket ) ! -
totron
addikt
válasz
Szilágyi84 #21831 üzenetére
Beleszámít az előző évi aszály is, de önmagában sem elég, sőt, nem is lesz elég, idén sem, egy álmoskönyv sem jósol eleget. Nem sopánkodás, sajnálatos módon trend már. Amit eddig hiányzó csapadéknak hívtunk mostantól alapállapotnak kell.
A vadcitrom kiválóan prosperál. -
ncc1701
veterán
válasz
Nem volt sok eső, igazából alig volt, nagyon sok csapadék hiányzik a talajból.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Szilágyi84 #21818 üzenetére
Mospilán esetleg?
-
btraven
őstag
válasz
Szilágyi84 #21818 üzenetére
Én sima szappanos vizet.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84 #21793 üzenetére
Kérj tőle hajtást, akkor elég egyszerű a dolgod.
-
v-man
őstag
válasz
Szilágyi84 #21793 üzenetére
Megyeri Szabolcs mostanában nyárfát ajánl ilyen gyorsan árnyékot adó fának. [link]
Nekem egy sima fehér nőtt magától, nagyon szép is, ám azt nem tudom mi lesz vele, nem fog elérni, de egyelőre sajnálnám kivágni. -
Chris0321
veterán
válasz
Szilágyi84 #21789 üzenetére
Miből gondolod, hogy lesz valaha ilyen magas? Nekünk van két bokor is, talán ha 2.5 méter magas lehet pedig nem mostanában lettek ültetve.
-
pjen
félisten
válasz
Szilágyi84 #21789 üzenetére
Attól függ milyen fajta, lehet 5 méterre soha.
-
6030D
addikt
válasz
Szilágyi84 #21542 üzenetére
Láttam róla videót, annyira nem fogott meg. Sokkal nagyobb a szervesanyag tartalma, mint a többinek, viszont egy masszát kapsz, amit nehéz bedolgozni, így inkább higítva, trágyalénak ajánlják. És 5 kg többe kerül, mint 25 kg Tribu.
-
totron
addikt
válasz
Szilágyi84 #21542 üzenetére
Nincs konkrét tapasztalat, de alapvetően nincs bizodalmam ezekben ettől neked még lehet. Ha nincs állat, egy megfelelőre érlelt saját zöldtrágya/lé inkább. Gondoljunk csak bele a ma uralkodó alomtisztítási gyakorlatba, nem cicóznak, ott bizony fertőtlenítő vegyszer kerül bevetésre, annak maradványa is vagyon nem kis mértékű, az szépen belekerül a következő kör szarszettbe. Azt alkalmazod aztán te magadnál. Ez persze úgy is értelmezhető, hogy a paranoid totron már megint riogatja népet, ráér, leállni nem bír, szegénynek így kell leélnie egy életet. Mindenki lássa be a belátnivalót belátása szerint.
Lidl-s paradicsomból 2 ezer értékűt kellett kidobni!!!, olyan elvetemült mértékű és eltüntethetetlen plasztik szaga volt, pont, mint a szatyruknak már egy ideje. Áztattam több kör vízben, mostam, dörzsöltem, forgattam, nem javult meg. Hogy átvette ilyen szinten a szatyor leeső molekuláit vagy ugyanúgy botrányosak, az jó kérdés, de ez tarthatatlan. Termékkritikusért kiált, de mi van, ha az ő kezébe nem ilyen jut.
Szerk.: ja, instant migrént és szédülést okozott a szagként is megjelenő vegyszertartalom. Egyetlenegy bogyónál éreztem klasszikus paradicsom illatot, azt is csak egy bizonyos pontján.
-
pjen
félisten
válasz
Szilágyi84 #21408 üzenetére
Jó lesz. Kb nekem is úgy van.
-
Essejó
veterán
válasz
Szilágyi84 #20736 üzenetére
Akkor már értem, hogy miért volt olyan drága a palántája a Kertészeti Egyetem Tangazdaságában, ha ilyen jó a kelési aránya.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Szilágyi84 #20628 üzenetére
Ha ilyen jó körülmények között van , akkor lehet , hogy baj volt a maggal !
Én nagyuzemikeg több réteg papír törölt ( szalvétát ) bele teszek egy edénybe , jól felöntöm vízzel ra teszem a magokat , és egy másik szalvétát rá takarok , a lényeg , hogy mindég legyen nedves , és pár nap múlva megnézem , akkor már megindulnak a csírák ha jó a mag ! Például három éve valami sz@r repce vetőmagot kaptunk 65% csírázott , ki is cseréltek , de ha nem nézi az ember , csak elveti , csak csodálkozik , hogy miért olyan ritka az állomány !! -
v-man
őstag
válasz
Szilágyi84 #20620 üzenetére
Nedves papírtörlőben elő lehet csíráztatni (így ki is derítheted, csíraképes-e a mag), akkor gyorsabb lesz, de simán talajba téve is gyorsan kijön, ha kellően meleg van neki, ha tudod, tedd ablakba, radiátor fölé. Kint szabadföldben jellemzően májusra van elég meleg, hogy kibújjanak.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Szilágyi84 #20620 üzenetére
A paradicsom 6-14 nap alatt kel ki , függ a vetési mélységtöl és a hő foktól, 15 fok felett kell neki !! Még nincs veszve , de mostmár illene , hogy lassan latszódjon !
-
szotyika77
aktív tag
válasz
Szilágyi84 #20605 üzenetére
Kint voltam most a kertben, és a meggy & birsalma fáink rügyei szép zöldek.. és jövőhéten jön a fagy.
Tudok ellene tenni valamit amivel kibírják a fagyokat? Leponyvázni esetleg?
-
totron
addikt
válasz
Szilágyi84 #20603 üzenetére
Volt ilyenünk, nem állítom, hogy egyszerhasználatos, de 2.-3. szezonra már érződik Napunk UV-je a műanyag fólián, igaz, nem szakad menthetetlenül, de megjelenik rajta, hogy nem is az örökkévalóságnak gyártódott, foltozgatni lehet. A váz viszont ha kicsit is megázik eszméletlen mértékben és gyorsasággal képes elrohadni, konkrétan csak a fólia maradt fenn az itteniből. Áznia sem kell, hiszen a pára benntartása az egyik főfeladata a cuccnak, tehát rendeltetésszerű felhasználás mellett sem várható sok. A vázelemekből még össze lehetne fűrészelgetni egy liliputi verziót talán, ha nem rohadt volna bele a cső a foglalatba mindenhol. Az ár tehát tükrözi az élettartamot. Ha van készmegoldás a ~7x-10x-sokszor ennyibe kerülő polikarbonát verzió és e között félúton, az jelezze. Házilag a modularitást, elrakhatóságot egy fokkal nehezebb összehozni, inkább a fix megoldásokra való.
-
v-man
őstag
válasz
Szilágyi84 #20496 üzenetére
Én tavaly nyáron vettem 2 kis cserepes példányt, még idén is csak 15 és 30 centisek, kiv leszek mekkorát nőnek. Egyik kb 4-5 hosszabb ágból áll, a másik meg rövid sűrű mint egy sündisznó 😄
Azt se tudom kéne e metszeni vagy idén hagyjam? -
6030D
addikt
válasz
Szilágyi84 #20438 üzenetére
Én használtam, de nem tudom bebizonyítani, hogy használt, vagy sem. Tavaly június/júliusban ültettem a növényeket, és mind túlélte.
Vitázni nem akarok senkivel, a húsleves táplál, de kanállal jobb enni, mint villával. -
User_2
tag
válasz
igen, valóban jót tesz a növényeknek és a gyökeresedésnek is.
de ez a mondatnak csak egy része.
gombákat tartalmaz, amik segítik a növényt.
de a komposzt is gombákat tartalmaz, amik segítik a növényt.
de az érlelt trágya is gombákat tartalmaz, amik segítik a növényt.a mikorrhiza gomba egy kivonatszerű célszerszám,
a komposzt és az érlelt trágya egy komplex összetetten ható környezet.
ez utóbbit jobbnak gondolom.
--
az "érlelt trágya" is egy mondatnak egy része.
ha az érlelt trágya friss, ami elsőre fura egy jellemző, akkor jobb.
ha az érlelt trágya zsákban utazik és nejlon zsákban napon fő, az már kevésbé.
demivel, friss érlelt trágyához körülményes hozzájutni, ezért a zsákos trágya sokkal jobb, mint a semmi,
könnyen lehet és inkább előfordul, hogy nemcsak tápanyagot, hanem hasznos gombákat még mindig tartalmaz. -
totron
addikt
válasz
Ez csak ingerületátvivő, tápanyagcserét elősegítő közeg, kell tudnia táplálkoznia valamiből. Így ott vagyunk ahonnan minden indul, a talajnál, annak kell jónak lennie. A pénzt jobb trágyára költeni.
-
User_2
tag
válasz
Szilágyi84 #20418 üzenetére
ez nem így.
van kordon van nincs kordon?
ha van mekkora? kordon oldalt rátámoszakodik valamire? házfalra?
tehát a kordon egy lugast képez?ha a tőkéből a központi vesszőszár fel tud kúszni kb 4méter hosszan, mehetnek a tőkék 60cm-es tőketávolságra is. és nem oldalra növekednek, hanem felfelé és aztán kb vízszintesen.
de szőlőskertek királynője kiesik mert nem rezisztens.
szerintem nem érdems azonos fajtákat telepíteni ilyen kis helyre, inkább legyen minden tőke más fajta, hogy a fagyokat, hőséget, napégést, tápanyaghiányokat, őszi botritiszt, elrontott metszést valamelyiknek legyen lehetősége túlélni.
nagyon fontos !
: minden tőkét csak alanyra, még homokon se ültetünk saját gyökerest, tehát az ukrán fajták oltványként nem elérhetőként kiesnek.
nemcsak filoxéra miatt, hanem mert kritikus időszakban a víz és tápanyagfelvétele más az alanynak, mint a nemesvesszőknek.
kezdőként esélytelen, hogy optimális alanyfajtát válassz, egyrészt sokszor el se mondják - nem tudják mi az alany - , vagy ha el is mondják a valóságban más lesz az alany, mint amit mondanak, emellett legtöbbször nincs is alanyválaszatási lehetőség. a lényeg az hogy ne saját gyökeres legyen. -
Essejó
veterán
válasz
Az kicsit sűrűn lenne, csemegeszőlő optimális tőketávja kb 3 méter. Ha csak 2 méterre teszed akkor is max 3 tőke fér oda.
-
soldi3r
veterán
válasz
8 meterre 6 to sok lesz.
-
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84 #20353 üzenetére
Szerintem en akkor egy V kordont csinalnek es soronkent 2-2 tovet raknek. Ez a leg helytakarekosabb megoldas es igy lesz lehetoseged idonkent 1-1 toket lecserelni, ha nem tetszik, vagy nem az lett, mint amit szeretnel.
#20356 H-Zol, Az italia tenyleg jo fajta, de arra kicsit jobban kell figyelni. A permetezes mennyisege ugye attol is fugg, hogy mivel. Mert lehet vedekezni felszivodo szerekkel, aminek a hatasa akar nehany het is lehet, meg konktakttal is, aminek joval rovidebb. Az utobbiakkal en a szolot iden 8 alkalommal tervezem permetezni.
#20358 Szilágyi84, Elso evben lehet hoz termest, de a szabadban nem valoszinu, hogy beerleli. Rendesen tragyazd meg az ultetogodrot es a nyari melegben locsold, akkor jovore mar ertekelheto mennyisegu termesed lehet. Van olyan elso eves tokem, ami a huvelyikujjamnal vastagabb es vagy 8m-t futott 1 ev alatt.
-
Essejó
veterán
válasz
Szilágyi84 #20358 üzenetére
Nagy konténerben tudsz venni már termő fát is, de kb heroin árban van.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Szilágyi84 #20358 üzenetére
Általában igen , de fajta függő is , de ha nem szereti a helyét , nem jól megy , akkor még jövőre sem terem ( de azért már a második évben igencsak meg lehet kóstolni ) , de vannak fajták ameikek az első évben is teremnek , de első évben nem szabad hagyni ( le kell szedni ) , inkább a gyökere és a szára erősödjön !!
-
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84 #20351 üzenetére
Alacsony kordonra kb 2, a eleg magas, akkor 3, ha V alaku, akkor 4.
Moldova, bolgar rezi, nero, km moldavszkij, esther, palatina. Ezek 2-4 permetezessel megvedhetok.
Azt viszont erdemes tudni, hogy a rezisztenciaval kb aranyosan csokken az elvezeti erteke.
1kg szolohoz, kb 1-1.5m2 levelfelulet kell. -
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84 #20154 üzenetére
Sot, igazabol most kell lekenni, mert nappal elegge erheti a nap, hogy felmelegedjen, ejjel pedig meg hideg van.
-
v-man
őstag
válasz
Szilágyi84 #20152 üzenetére
-
H-Zol
senior tag
válasz
Szilágyi84 #20064 üzenetére
Nállam a futó rózsákon maradt egy egy levél ( ez tavaly is így volt ) , de ahogy elkezdi hozni az új hajtásokat , leveleket akkor fogja a tavalyi leveleket ledobni !
-
v-man
őstag
válasz
Szilágyi84 #19550 üzenetére
Igen, sokféle koktél van, a legelterjedtebb (magukat kiválóan "önültető" és finom) kiskerti típusok valóban igen terjedelmesek, de esetleg vmelyik balkon fajtából pl. Vilma [link] férhet bele 6 tő ebbe az edénybe.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84 #19566 üzenetére
Konyhából minden növényi maradék mehet, ami nem főtt már meg, és nincs feldolgozva. Tojáshéj nagyon praktikus.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Szilágyi84 #19565 üzenetére
Egész jónak tűnik igaz szortsm néha földet is mivel volt vagy 60-80 db fürj azért azok termeltek napi szinten. Viszont párom a kávé zaccot is oda rakja mondjuk az minimális.
-
ncc1701
veterán
válasz
Kisvakond tavaly reklámozott tavaly vmi olasz bio poliska irtót, ami működik is. Mire rendeltem volna, már nem volt.
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #19539 üzenetére
...tőzeg 70 perlit 30 % kis szervestrágyával.. ...
A tőzeg (már, ha igazi) nem megújuló erőforrás, és ami azt illeti, a kertészek miatt már így is épp elég védendő terület lett tönkretéve, kitermelve.
A paradicsom meg igazából nem is igényli.Virágföld, vagy komposzttal kevert kerti föld prímán megteszi.
Néhány százalék perlit bármibe mehet: igazából meglehetősen semleges anyag, mindenhez hozzá tud adni valamit. De 30% szerintem fölösleges.
-
totron
addikt
válasz
Tradicionális a májusi fagy, mindig ahhoz igazítandó a pari. Lehet éjjelre fóliázni vagy melegházban tovább bent hagyni ezt a párat és ilyenmód abajgatni őket, egyengetni útjukat. A precíz időpontválasztás inkább a soktíz-többszáz töves projekteknél dilemma. De ha csak 1x akarsz hozzájuk nyúlni akkor ugyanott vagy, jól rá kell érezni a megfelelő időpontra. Általában 2-2.5, max. 3 hetes eltérésekről beszélünk ezzel. Bár ki tudja hogy alakul ez is a jövőben. Kisebb a koktél, igen.
Ezeket a poloskákat mennyire lehet detektálni? Időben szakaszosan vannak jelen, tehát többször rá kell nézni az ültetvényre, így nehéz/melós fülön csípni őket vagy mindig ott dekkolnak a kaja közelében? Egy-kettő jelent meg itt is, nem tudni eszkalálódik-e a helyzet vagy csak tiszteletüket tették. Kárt nem csináltak eddig. -
Essejó
veterán
válasz
Mekkora az a nagy Láda és milyen fajta a koktél 🍅?
-
totron
addikt
válasz
Perlit 0%. Indításnak általános virágföld 70%, 30% igazi tőzeg, ezekkel már elvagy. Nem kell más - ami ezen felüli segítség, azokkal már megfosztod magad és családodat a kitapasztalás élményétől - tanulás - és véleményem szerint a bion kívül is esik már, de egyre inkább divat egyre több mindent beszuszakolni a fogalom mögé. Mondjuk arra is ki lehetne térni, hogy tőzeg néven miket el nem adnak.
A bokros fajták nagy általánosságban? jobban tűrik a tűző napfényt, mint egy nyurgább vagy folyós társuk. Félárnyék álljon készenlétben, ha másból nem is, okulva a tavalyi állapotokból. Hézagos nádszövet tök jó pl. árnyékolásnak: ahogy halad a Nap éri is, meg védi is. UV-álló hálók is lehetnek jók. A terület/tő arány jól belőttnek tűnik.
A talajügyileg érdemes hosszú távban gondolkodni, hogy jövőre, meg azután se kelljen kelljen venni semmit: az említett komposztálás. -
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84 #19544 üzenetére
Poloskára idén veszek egy kis kézi akkus porszívót, ami a fólia sátorban fog lakni.
-
ncc1701
veterán
válasz
Szilágyi84 #19543 üzenetére
Ebbe max 2 fér.
-
soldi3r
veterán
válasz
En nem vinnem tulzasba, csak egy kicsit savasabb viragfoldet vennek.
Nalam az idei nyarat nem nagyon birta a paradicsom. Ha kirakod a ladat a betonra es folyamatosan eri a nap, akkor szerintem az nem marad meg. -
ncc1701
veterán
válasz
Bármi, mi komposzta tesszük őket. Annyi, h mikorra felnő a növény, addigra elfogy a tápanyag, úgyhogy adni kell neki újat. Pelletált marha-csirketrágya plö. De ha van helyed, érdemes már most elkezdeni komposztot csinálni, termelődik a konyhában/kertben elég növényi hulladék, h elég legyen.
-
totron
addikt
válasz
Szilágyi84 #19224 üzenetére
A tapasztalat itt az, hogy ahol megmarad ott nagyon megmarad és vég nélkül. Nem teljesen értem a dézsát, mint célt.
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #19224 üzenetére
Kertészeti orgonáról hasonló méretben nem találtam képet, hogy referencia lehetne.
Egy darabig biztos megmarad, de nem tudom, mi lenne a gyökérhajtásokkal. -
hiperFizikus
senior tag
válasz
Szilágyi84 #19175 üzenetére
Csak ha rendesen van megcsinálva, pl. nem áll benne az öntöző víz, meg ilyesmi .
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #19222 üzenetére
Mekkora dézsa, mekkora orgona?
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Szilágyi84 #19175 üzenetére
Erre valaki esetleg?
-
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84 #19167 üzenetére
Nalunk erre jottek minden este, de gozom sincs mi ez.
-
ncc1701
veterán
válasz
Ők nyári virágra mennek.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Levendula és nyári orgona, utóbbi úgy is nagy lepke és pillangó vonzó.
-
válasz
Nálunk rengeteg van… levendula van vagy 60 tő, pl tipikus kedvenc, meg a nyári orgona.
-
Rive
veterán
válasz
...nekik viszont nem hotel kell, hanem kifejezetten néhány fajta virágra jönnek
-
Essejó
veterán
válasz
Soroksáron is és itt a 15. kerületben is járt idén a kerbe rendszeresen
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #19165 üzenetére
Keményfa ajánlott, 8-10 mm átmérő, valami éles szárral ami tiszta lyukat csinál
Érdemes már február végén kirakni, valami árnyékos, szélvédett helyre.
A tavaszi kőművesméhek imádják, május végétől viszont ~ vége a szezonnak. -
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #19157 üzenetére
Saját tapasztalat szerint ami ebből ténylegesen lakott, az a kilyuggatott fatörzs jobboldalt középen. Szóval nálunk abból van tíz lyuk helyett úgy cirka kétszáz.
-
lakisoft
veterán
válasz
Húú, de tetszik. Saját?
-
Dorian
félisten
válasz
ez darazsaknak van?
-
Essejó
veterán
válasz
Szilágyi84 #19150 üzenetére
Bezzeg a permetezö hosszabbító csövemet (2m-es) belakta valami dög, alig bírtam kiebrudalni
-
Essejó
veterán
válasz
Szilágyi84 #19143 üzenetére
Fúrj bele még pár lyukat és kész is a príma rovar hotel.
-
soldi3r
veterán
válasz
Szerintem masodlagos karosito lehet, talan valamelyik cincer.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
tüzeld el
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Autós topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Temu
- Google Pixel topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest