- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Yettel topik
- Porba hullhat a Pixel 10 Pro Fold
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oliverda
titán
válasz
DraXoN #22680 üzenetére
Az, hogy láthatóan nem elég átgondolt, de már le lett írva párszor. Az is wtf, hogy két hónapja kiadtak egy 50th anniversary edition a 2700X-ből most meg már itt a 3900X. Mi értelme volt? Valószínűleg még nem sikerült jól feltölteni pár megüresedett kulcspozíciót, például Jim Andersonét, azért megy ez a kalamolás.
"Zen3ra meg EUV ami ígérhet előrelépést"
Az EUV órajelben legfeljebb 5-10 százalékot jelenthet és a Zen 3-tól sem várható sokkal több. Jövőre majd jön a sírás, hogy ez nudli, pár százalékért nem éri meg váltani. Aztán persze az is lehet, hogy nem is adják ki desktopra a Zen 3-at, mert minek.
-
Petykemano
veterán
válasz
DraXoN #22680 üzenetére
Én azért nem értem a nyafogást, mert szerintem az Intel DT/HEDT piacából nagyobb szelet harapható ki ezekkel a 12-16 magos "álmokkal", mint amennyit ezek a már több negyedéve a piacon levő TR2-nek ártanak, vagy amennyit a TR3-ig hátralevő időben a TR2 még harapni tudna.
De majd a mindfactory számaiból látjuk
-
-
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #22510 üzenetére
Valamelyik youtuber, azt hiszem PaulsHardware szerint az AMD azt nyilatkozta, hogy az általuk készített ZEN2 vs CFL játéktesztek nem tartalmazzák a Spectre patcheket, illetve nem tartalmazzák az új Windows ütemezést.
Ha ez így van, akkor a kettő együtt, kombinálva az elérhető árú 3600+-os, sőt 4000MHz körüli memóriákkal érdekes időket vetít előre ...
Szerk:
Aktuális memória skálázódás teszt 2700X-szel:A 3600-as RAM a tesztelt játékokban hoz vagy 20%-ot a 2933-as hoz képest. Kíváncsi leszek a 4500MHz körüli memóriákra
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
DraXoN #22397 üzenetére
Mivel -tudtommal- ők az egyetlenek, akik nem kizárólagosan itthon vannak jelen (legyen bármilyen nagy, *pon is csak hazai) ezért azon felül, hogy talán más nagykerrel állnak kapcsolatba (lehet nem is hazaiból hozzák a cuccot, hanem vmi nagyobb, nemzetköziből) akik a teljes cég forgalma alapján magasabbra teszik őket, mint a hazai nagykereket, ahonnan a többi hazai bolt vásárol.
-
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #22389 üzenetére
de azokból nem biztos, hogy mind jól is skálázódik.
Ami magas órajelet tud jelentős szivárgással az megy desktopba X-es modellnek, ahol alacsonyabb a szivárgás, az pedig megy szerverbe. A legbénábbak pedig mennek 65W-os 3600-nak vagy 95W-os 3600X-nek.
Attól hogy valami nem jó szerverbe még lehet nagyon jó desktopra és fordítva...
egy korai ES példány szivárgásából kiindulva én mondjuk kezdetektől azt gyanítom, hogy egy chipleten belül megtartották a 2x4mag felépítést (köztük belső IF-kal
Bőven elképzelhető, hiszen ekkor kevesebbet kellene újratervezni. És persze az is elképzelhető, hogy a korai ES időszakban a tesztprogramnak még fogalma sem volt, hogy milyen felépítést lát...
Az hogy egy chiplet monolitikus vagy 2x CCX felépítésű nem változtat a 8 magot 1 vagy 2 chipletből megfontolások gazdaságossági aspektusán. Az AMD-nek a chiplet a legkisebb gyártási egység, abból nem tudnak felet gyártani, tehát amennyire a technika és a versenyhelyzet engedi, minél jobban ki kell aknázni egy adott chiplet-mennyiségben rejlő potenciált. Ez pedig aligha jelenti azt, hogy egy nyolc magos CPU-ra a szükségesnél 2x több chipletet használnak el.
ps:
Az AMD az árait általában lineárisan vagy sublineárisan skálázza a magok számával, szemben az intellel, ahol ahogy fölfelé haladsz egyre drágábban kapod meg ugyanazt a magot.
Na ilyen árazási stratégia mellett még inkább spórolni kellene a chipletekkel... -
válasz
DraXoN #22376 üzenetére
anno, igaz nem mostanában, de régen csináltak olyat, hogy egy-egy cpu paraméterei, az azonos jelölés ellenére megváltoztak. nem feltétlen "jó" irányba. pl. anno valamelyik K8 amd cpu esetén csinálták még, hogy jobb legyen a gyártási kihozatal, az talán az L2 időzítésén "lazítottak", így pár százalékot bizonyos tesztprogramokban "esett" a teljesítmény..
Nem lehet, hogy a 90nm - 65nm váltásra gondolsz, Winchester és Brisbane magos X2-kre?
-
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #22374 üzenetére
Van 3600-3600X-3900X, ezek nem teljes értékű chipletre építenek, tehát a selejt nagy részét ezekkel el lehet sózni.
a másik amin gondolkodtam, vajon lesz Ryzen 3000 csak 4maggal (és ha igen mikor).. de ha jönne is, addig is lehet kiszórni a 4 magosra "sikerült" chippeket?
előbb utóbb nyilván lesz: A 3600-as szám alatt bőven van még hely a portfólióban. Ne feledd, az R5-3600 középkategóriába jön /Adored agymenésével ellentétben/ és rengeteg hely lesz még alatta a a várhatóan i7 8700 körüli teljesítményét tekintve.
Az esetlegesen keletkező még 6 magra sem alkalmas selejtet majd el lehet sózni az 1200-1400-1500x ZEN2 alapú utódaiba. Ezek lehetnének a 4 magis i3 ellenfelei. 4c8t-vel lazán verik majd az i3-kat, 4c4t konfigurációban pedig órajeltől függően lesz adok-kapok.
Miután a ZEN1-es selejt kifutott és összegyűlt elég ZEN2-es low end selejt, szerintem majd megjelennek ezek is.
És fordítva:
Ha a 3700X-3800X dual chipletesek lennének, akkor miután még jobb lesz a yield, mit fognak csinálni a rengeteg nem selejt chiplettel? -
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #22372 üzenetére
2018 végén ami eng-sample processzort Lisa mutatott, az nyolc maggal is csupán egyetlen chipletes volt.
Most a computex után a cikkek (pld Anandtech) kijelentő módban írják, hogy a 3700x-3800x egyetlen chipletes design.
Miből gondolod, hogy ezek akár két chipletes kiszerelésben is jöhetnek?
-
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #22092 üzenetére
lehetne.. de tippre athlon és az alatta levő kategóriák szerintem még maradnak a mostani zen+ architektúrán a glofo gyártásában...
A fenti az egyetlen amivel egyetértek, de kibővítve:
RyZEN 3+ Athlon marad a GloFo-nál egyelőre, mert túl olcsó termékek és nehezen fognak egy drága gyártásra épülő három vállalatos koprodukció költségét kitermelni (AMD+Glofo+TSMC).
a kategóriák szerintem viszont kb. azok lesznek mint amit adored mondott... már csak "alázási" okokból is lehet az:
valami athlon alatt: 2mag 4szál?
Athlon : 4mag
ryzen 3: 6mag
ryzen 5: 8mag
ryzen 7: 12mag
ryzen 9: 16magazaz a i9-9900K -t elveri majd egy 65Wos ryzen 5 ... brutál lenne, és megtudnák lépni ... és volna még felette lépcső annak aki kéri (és megfizeti)... a mutatott teszthez írtak részleteket, hogy mint az intel, mind az amd 2666Mhz-es memóriákkal ment (azonos típus, elvileg azonos időzítéssel).
Butaságnak tartanám. Illetve az AMD mostanában sokkal nagyobb bölcsességről tesz tanúbizonyságot.
Eleve ezt az Adored TV-s csókát elfelejteném, és azt az ökörség táblázatot amit megetettek vele sem használnám referenciának. Fickónak zéró érzéke van a marketinghez meg a piachoz. Meg úgy általában a realitáshoz.
Az én táblázatom, mert hasra csapkodni én is tudok, de vele szemben én két lábbal állok a földön.
valami athlon alatt: 2mag 4szál? --> valami átnevezett vacak
Athlon :4mag --> ZEN+ átcímkézve és beemelve a RyZEN 3 3xxx sorozatba, Athlon nem lesz 4 maggal ZEN2 alapon a közeljövőben.ryzen 3:6mag ---> ZEN2 RyZEN 5 3600/Xryzen 5:8mag ---> ZEN2 RyZEN 7 3700/Xryzen 7:12mag --> ZEN2 RyZEN 9 3800X (amikor szükség van rá)
ryzen 9: 16mag -->OK ZEN2 RyZEN 9 3900X (feltéve hogy lesz)Az új termékekkel megjelenik egy jelentős többletteljesítmény és ez a teljesítmény szerintem nem a meglévő számozásokhoz tartozó teljesítményben fog drasztikus növekedést produkálni hanem egy új termékkategóriát fog beemelni az eddigiek fölé, a RyZEN 9-et. A meglévő kategóriákban szerintem a teljesítmény csak inkrementálisan fog növekedni. R5: ZEN+ --> ZEN2 ugyanúgy 6c12t, R7: ZEN+ --> ZEN2 ugyanúgy 12c24t
Az okok egyszerűek:
-(1) Mert ez a megszokott gyakorlat az AMD mindkét piacán. Intel i9 9900K, Nvidia: Gtx 680-> 780Ti, AMD: 290X / Furi etc ezek is önálló kategóriát teremtettek-(2) A ZEN+ --> ZEN2 lépés azonos magszám mellett is egy bőven vállalható inkrementális fejlődés amelyet a rivális intel a Sandy óta egyszer sem tudott letenni az asztalra. Senki sem lesz csalódott, ha az R 5/7-2X00-nál az R 5/7-3X00 "csak" 20%-kal erősebb.
-(3) A laikus tömegek vannak többségben, a számozások pedig az ő hozzáértési szintjüket követik. Ha a R7-2700X-et egy hipotetikus 8c16t R5-3600X vagy akár egy 6c12t R3-3YYY bucira verné, akkor a számozással csak az új termék erejét devaluálnák a hozzá nem értő fogyasztók szemében.
-(4) Azon keveseket akik már megismerték a RyZEN termék számozást butaság lenne összekavarni a kategóriák eltolásával.
-
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #22092 üzenetére
és ryzennel is bukod a memóriacsatornák felét, illetve PCIE sávokat, ezáltal megmarad a TR létjogosultsága is...
Hááát. Ami nem sávszél igényes, ott valszeg közel járna a 16/32-es RyZEN a TR-hez, főleg ha a TR az még csak ZEN+.
Én nem érzem azt, hogy azonos magszám esetén van elég differenciáló tényező a TR és a RyZEN között. A PCI-E csatornák száma a legkevesebb user számára releváns. 1900X-et ki vett? Senki. 2900X pedig már ki sem jött.
Ezzel szemben Epyc és TR között sokkal nagyobb a difi még azonos magszám esetén is.
leviske
veterán
válasz
DraXoN #22032 üzenetére
Az, hogy "látszik a helye", még nem jelenti azt, hogy az a hely fel is lesz töltve. Ha én lennék Su helyében, nem feltétlen feszülnék azon, hogy az Intel mainstream vonalon fog 10 magot nyújtani, ha a potenciális vásárlóréteget átterelhetem TR4-re. Márpedig egy jól árazott, 24 szálas Threadripper könnyen lophat vásárlókat a 20 szálas Inteltől, különösképp, ha azonos vagy alacsonyabb fogyasztás mellett képes jóval többet nyújtani.
Ennek csak az tehetne keresztbe, ha az Intel a 9900K árába, vagy az alá lőné be az új processzort.
(#22031) Walter_White: +1
(#22033) S_x96x_S:
-
S_x96x_S
addikt
válasz
DraXoN #21975 üzenetére
Ha a kódfejtőknek igazuk van, akkor Base 1.4 - / Boost 2.2
"AMD Eng Sample:ZS1406E2VJUG5_22/14_N
Z = QS
S = Server
140 = Base : 1.4Ghz
6 = Model Revision
E2 = TDP (Roma)
V = SP3
J = 64C
U = 64× 512KB L2 + 256MB L3
G5 = Stepping (C?-Stepping)
22/14 = Base : 1.4Ghz / Boost : 2.2Ghz."
https://twitter.com/KOMACHI_ENSAKA/status/1082584390792765441 -
S_x96x_S
addikt
válasz
DraXoN #21956 üzenetére
>lényegében logikus döntés lenne.
Szerintem csak az új spéci alaplap követelmények miatt késhet.
Nincs értelme csak úgy visszatartani az adu ászokat és tartogatni a jobb chipleteket - ha már minden készen áll. ( chipset, alaplap, szoftveres támogatás )
Főleg úgy, hogy közben a TSMC is folyamatosan reszeli és finomítja a gyártástechnológiát.
( pl. Az első generációs Ryzeneknél fontos infó volt a gyártás hete. vagyis apró módosítások, tunningok, finomítások itt is várhatóak )Lehet, hogy a 2.generációs 7nm -es gyártástechnológia ütemezése kavar bele ?
( 7nm+ ? ) A Huawei után lehet, hogy az AMD is gyártat itt ? Ha az alaplap és a 7nm+ is félév körül lesz kész - akkor akár valószínű is lehet ( persze spekulálok )
https://techthelead.com/huawei-will-be-the-first-company-to-use-tsmcs-euv-process/
https://www.anandtech.com/show/13445/tsmc-first-7nm-euv-chips-taped-out-5nm-risk-in-q2
"Factual information on the improvements from N7 to N7+ are rather limited: the new tech will offer a 20% higher transistor density (because of tighter metal pitch) and ~8% lower power consumption at the same complexity and frequency (between 6% and 12% to be more precise)." -
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #21944 üzenetére
így többől lehet válogatni
Ha egymilliárd ZEN-ből válogatnád ki a top 5%-ot, azok sem lennének semmivel sem gyorsabbak, mintha egymillió ZEN-ből válogatnád ki. 4.1GHz környékén lenne a vége. szóval a többől válogatok, ezért jobbakat tudok kiszedni elv szerintem hamis, ha már eleve statisztikailag releváns halmazaid vannak.
Több chipből több jót tudsz kiszedni, mint kevesebből, de mérhetően jobbakat aligha fogsz tudni kiszedni.
Azzal egyetértek, hogy a kis chipletek átlagosan jobban fognak menni, mint egy ugyanolyan technológiával legyártott monolitikus CPU.
-
Samott
addikt
válasz
DraXoN #21899 üzenetére
Ha tartjak a "szokasos" utemet akkor aprilis kozepe lesz az.
Varom.
-
csatahajós
senior tag
válasz
DraXoN #21837 üzenetére
"Részesedést akar amd az biztos, mert a ryzen "kicsit" különlegesebb a felépítése miatt és kellhet némi extra optimalizáció, és ha sokan használják nagyobb eséllyel lehet rá ilyesmi már játék engine szinten."
Előbb utóbb az Intel is kénytelen lesz átállni a chiplet-es felépítésre, így ez a jövő, úgyhogy ezen nem fog múlni.
Még ha nem is igaz a táblázat (bár érzésem szerint a Ryzen-re vonatkozó újabb AdoredTV-s leak simán igaz lehet, most majd minden aduász az AMD kezében van: egyesegyedül az órajel az amiben csak felzárkózni fognak az Intelhez és kötve hiszem, hogy a Comet Lake a még plusz két mag mellett tud majd még az órajelre is rátenni...jó ha marad az 5 Ghz.-es turbo ott is.
Amúgy nem tudom honnan van ez a 3/4-év a megjelenésig, március/áprilisra várható a Ryzen CES-es bejelentés után (és a Computex-re a Threadripper), ahogy eddig is volt. Ez legrosszabb esetben is csak 5-6 hónap a grafikus chip nélküli paletta megjelenésére (-TR)...
-
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #21842 üzenetére
Az olcsóságot a konkurencia és gyártási költségek viszonylatában kell értelmezni az kb tök mind1, hogy "selejt"-e vagy sem. Mit nyújt adott pénzért?
a nagyobbaknak meg már elkérik az árát rendesen. Nem ilyen "olcsó".
Ezeknek kérik el az árát rendesen:
i3 8100 - 125$
i5 8600K - 250$
i7 8700 - 335$
9900K- 550$Azt meg hogy a AM4-be hozzanak egy 3870X-et ami valószínűleg a TR- 2950X közelében lesz (egy szálon lényegesen előtte) 330$-ért (fél ár alatt ráadásul olcsóbb lapba) illetve 3800X/3850X-et melyek egyértelműen gyorsabbak lesznek és még mindig _jóval_ olcsóbbak, hihetetlennek (értsd: kamunak) tartom.
Eleve a 2950X úgy ahogy van a konkurenciánál adott ár illetve teljesítménysávokban már most is egy lényegesen jobb ajánlat, gyakorlatilag nincsen konkurenciája, mert inteltől olyat ami alkalmazásokban olyan gyors mint a 2950X csak sokkal - sokkal drágábban kapsz, főleg az alaplapot is számításba véve.
Tehát a 2950X úgy ahogy van maximálisan versenyképes. Ezek mellett mi értelme van a 2950X teljesítményszintjénél nagyobbat lehozni deszktopra féláron? Mi értelme van a HEDT-et még egy lépcsővel feljebb nyomni? Értelmetlen.
Egy 16/32-es ZEN2-t el tudok képzelni AM4-be, de nem 500$-ért, hanem 2950X árban, és még ekkor is nagyon-nagyon jó vétel lenne annak aki tud mit kezdeni vele.
-
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #21839 üzenetére
és az egyértelmű, hogy amd nem a mikulás és nem is jótékonysági szolgálat...
egy profitorientált cég. De mint utaltam rá, a Ryzen árazása is megjelenéskor "brutális" lett, jóval a konkurencia alá árazva megjelenéskor, és TR ugyan ezt eljátszotta. Csak önmaga tarthatja vissza az AMD-t hogy megint ugyan ezt el ne játssza...De ez nem ugyanaz a helyzet:
-(1)
A RyZEN1 egy az AMD számára üres paicra érkezett, ahol mocskosul fogott a konkurencia árazópisztolya, ráadásul az intelnek akkoriban nem voltak ellátási nehézségei aminek a farvizén el tudtak volna evezni.-(2)
A ZEN1 megjelenésekor nyilván számítottak rá/tudták, hogy az intel árcsökkentéssel fog reagálni ami meg is történt. Amikor jött az új család, azok egyből jobb nyitóáron érkeztek, különösen a HEDT szegmensben, ezért ennek megfelelő nyitóárakat szabtak, belekalkulálva hogy az intel is csökkenteni fog valamennyit.-(3)
Most viszont biztosan tudják, hogy mainstream szegmensben az intelnek ellátási nehézségei vannak és ez így is marad még jódarabig. Ha pedig az intel nem tudja az adott piaci szegmenst lefedni, akkor a kereslet automatikusan az AMD felé fordul, nincsenek rákényszerítve, hogy féláron adják a portékát. -
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #21837 üzenetére
Nem tudni a táblázat minden pontja hitele-e.. vagy egyáltalán az-e.
Ha a táblázatnak csak egyetlen pontja nem hiteles, akkor az egész nem lesz az. Akinek vannak hiteles adatai, az nem fogja felhígítani őket nem hiteles adatokkal, hogy több legyen az oszlop. Legalábbis ennek nem sok értelme lenne.
Még az is lehet az adott árak igazad, de nem consumer szinten hanem legalább 1000db megrendelés esetén, akkor már megint más mert egy +20-30% rájöhet (az áfán kívül).
-(1)
Nem vagyok AMD, nem tudom mi megy ott. De árazni mindig a piachoz a konkurenciához meg a fogyasztói jellemzőkhöz szoktak. Nem 3/4-ed évvel előre a vakvilágba, amikor még azt sem tudják mit csinál az intel, megoldódnak-e a kapacitásproblémák vagy sem, a TSMC-vel és a kis chipek gyártásával minden úgy alakul-e ahogy remélik. stb stb...Szóval ez eleve gyanús. Elhiszem, hogy az emberek szeretnének i7 8700 teljesítményt 130$-ért, 9900K teljesítményt 230$-ért és még bele is élik magukat, de az AMD nem a mikulás és nem hiszem, hogy dec6-ra időzítenének...
-(2)
A 3300X az órajelekben nagyjából a 2600X-nek felel meg, csupán a TDP jóval alacsonyabb. Ez ZEN2-re utal.Na most akkor az a drága 7nm-es technológia meg a technológiai előny ahol az AMD-nek lehetősége lenne kaszálni az vagy jótékonykodásra megy el EPYC2/Threadripper 3/ R7 3700X-3800X helyett vagy a 3300X mégis csak átcímkézett ZEN+ és az AMD-nél elkezdik még flexibilisebben kezelni a TDP-t mint az intelnél.
Azt nem tartom valószínűnek, hogy az R3 egyből ZEN2 legyen (sokkal inkább ZEN+) az mégis gyanús, hogy hirtelen szükségét érezzék lehazudni a TDP-t. Minek, hova?
-(3)
Más desktop alkalmazásoknál is szépen nő a kiasznál hatóság, bár jelenleg a 8szállal rendelkező cpu elég lehet a legtöbb esetben (és azért a jövőben is), de könnyel lehet lépni majd felfelé és kap az ember cserébe extra teljesítményt.Tévedsz, nem lehet könnyen lépni felfelé, vért kell izzadni érte, ráadásul nem is mindenhol van értelme, van rá lehetőség.
Az a helyzet, hogy a 8x mag amit már közép kategóriában akarnak adni 180$ alatt. Az az emberek 95%-nak bőséges tartalékokkal elegendő és nem egyhamar fog olyan szoftver érkezni -játékokat beleértve- amivel motiválni lehetne az embereket, hogy nagyobbat vegyenek.
Ha most telítik 8mag@4.5GHz-zel az alsóbb szegmenseket, akkor azok a vásárlók 5-6-7 évig boldogak lesznek és eszükbe sem fog jutni upgradelni. Mindezt úgy, hogy ugyanezek a vásárlók boldogan kiadták volna ezt a pénzt akkor is, ha csak 6mag@4.5 GHz-et kapnak. Aztán utána van motiváció upgrade-re.
-(4)
Te szerintem abból indulsz ki, hogy az AMD számára árrugalmasság van a processzor piacon.
Szerintem pedig a RyZEN2-vel most már nincsen. szépen több lépcsőben, nagyon okosan, belőtték az árakat oda, ahol a jelenlegi piaci helyzetben az árrugalmasság határa van:Szerintem hiába csökkentenék ésszerű határokon belül tovább a RyZEN2 árát, az már csak minimális keresletnövekedést okozna, a profit pedig durván zuhanna. A jelek szerint pedig a stratégia nagyon szépen működik: profit is van bőven és részesedés is van.
Nem látom azt, hogy addig amíg ez a stratégia működik, miért ne próbálnák a ZEN2-vel is tovább vinni. A ZEN2 a teljesítménye okán lehetőséget ad egy kedvezőbb (magasabb) kezdeti árazásra amelyet apró lépésekben lehet addig csökkenteni amíg a kereslet és ezáltal a profit érdemben növekszik.
-
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #21833 üzenetére
Viszont terítheti a piacot, így erős részesedést szerezhet amit a fejlesztők is figyelembe tudnak emiatt venni majd, és általánosan megjelenhet a több szálra való programozási törekvés, de legalább a ryzen felépítésének megfelelő programozási szemlélet (kicsit nagyobb késleltettetési tolerancia tűrés a programkódban).
Mese habbal.
az AMD-nek nem lehet az a célja, hogy "terítse" a piacot. Ez nem kábítószer hanem egy (tartós) fogyasztási cikk, ráadásul desztop vonalon ZÉRÓ márkahűség van, főleg az AMD irányába.
Ha valakinek most eladsz 100$-ért olyan teljesítményt amiért 150$-t is hajlandó lett volna kiadni azzal okoztál magadnak 50$ nettó veszteséget, mindezt úgy hogy azt a jóembert aki megvette az elkótyavetyélt portékádat X évig biztosan nem látod és utána sem fog nagyobb eséllyel téged választani mint a konkurenciát.
Ha indokolatlanul emeled a magszámot akkor a következő termékgenerációk megszám-mozgásterét csökkented a pillanatnyi (picit) nagyobbb eladásokért. Aki vesz 230$-ért egy 8/16 3600X-et (9900K teljesítménye jobb fogyi mellett) azt mikor fogod újra látni. Mit kell ahhoz majd villantanod, hogy ő upgradeljen/váltson?
Minek indokolatlanul lemenni az árakkal vagy emelni a kínált teljesítményt, ha a konkurencia (intel) kvázi deklarálta, hogy nem fog belemenni és nincsen lehetősége árversenyre.
a 99$ chipen is szépen tud majd zsebrekarni.. főleg, hogy azon chip elvileg akár a mostani magokból is kikerülhet, nem biztos, hogy az 7nm lenne feltétlenül.
Egy 99$-os chipen 99$-nál többet biztosan nem fog zsebre rakni.
Szerintem eléggé esélyes, hogy nem lesz tisztán minden 7nm a 3xxx ryzenek között. Így meg az ellátással se lesz feltétlen akkora gond, mert nem mindenhova a 7nm+14nm chipkombó megy.
Ja, csak ebben a kamu táblázatban az R3-ak is emberes -a 2600X-nél magasabb- órajel mellett jönnek ki 65-55W-ból. Ehhez pedig ZEN2 kell.
-
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #21829 üzenetére
az a 6 magos Ryzen 3 99$ ért azért ütni fog ha tényleg jön.
Hát éppen ezért nem hiszek ebben a táblázatban.
-A 3300X 130$-ért hozná nagyjából egy i7 8700 szintjét?
-A 3300G ugyanennyiért és csak egy picit lassabban adna értelmezhető GPU-t?-Az R5 3600 180$-ért alkalmazásokban elkaszálná az eddigi összes RyZEN-t és i7-et?
-Az R5 3600X 230$-ért beérne egy (nem extrém túlhajtott) 9900K-t?Túl szép hogy igaz legyen és a sztori valahogyan nem tűnik kereknek:
-3/4 év van még a megjelenésig, mire föl lennének már árak?
-miért állnának neki az intelt riogatni ilyen táblázatokkal ennyire korán?
Az alaplapgyártóknak jelenleg bőven elég tudni, hogy lesz versenyképes termék, mennyiségben, illetve a TDP kategóriákat stb.És végül:
Akkor most az a nagy terv, hogy a 100-300$-os kategóriában ahol a desktop forgalmuk zöme van most elkótyavetyélik azt a teljesítményt és technológiát amiért lényegesen többet is kérhetnének(, és amennyiért a piac ténylegesen hajlandó lényegesen többet is fizetni.)? Úgy hogy nem látni, hogy utána kinek meg hogyan adják el a ZEN2+-t?Szóval eladnak egy raklap ZEN2 processzort desktopra alacsony haszonkulcs mellett és akkor utána mi lesz? Utána a ZEN2->ZEN2+ váltás már kisebb architekturális lépésnek ígérkezik illetve a nagyobb magszámot sem lehet deszktopon már érdemben kihasználni. Ergo a hasznos teljesítmény nem fog érdemben nőni.
Sokkal bölcsebbnek tűnik nekem a jelenlegi helyzetben versenyképes áron, de még jó haszonkulcs mellett adni a mainstream vonalat (ahogy most is csinálják) illetve a ha lesz ténylegesen leading performance termékük mainstream vonalon akkor azt a méregrága leggyorsabb intel mellé árazni. (FX-51)
Ezen felül a magszámot nem eszetlen módon emelni, hanem adni teret a magszámemelésnek az utána következő generációban is. Tehát magszámot csak akkor van szerintem értelme emelni deszktopon, ha az intel ezt ténylegesen kikényszeríti. Egy 10magos Skylake++ ellen elégnek kelletne lennyie egy 12 magos ZEN2-nek. Ennél nagyobbaknak szerintem még mindig HEDT-ben lenne a helye HEDT árazással.
-
joysefke
veterán
válasz
DraXoN #21809 üzenetére
Ez a lista nekem bűzlik.
-(1)
Az árakat eleve csak az utolsó pillanatban van értelme pontosan kitalálni, addig az AMD emberei is csak annyit tudnak, hogy melyik termékkategóriákban/ársávokban kb hány terméket indítanak.A végső árat pedig a megjelenéskor aktuális piaci helyzet, korábbi termékpaletta ami helyére az újakat be kell illeszteni, illetve a saját jövőre vonatkozó várakozásaik fogják meghatározni. Ezen az információk legtöbbjével még nem rendelkeznek ha pedig rendelkeznek, akkor sem fogják a tervezett árazást 1$ pontossággal hónapokra előre papírra leírni úgy hogy nincsenek semmilyen disclaimerek mellette, hogy az árak változásának jogát fenntartják.
-(3)
Öntökönlövés lenne részükről egy ilyen listát előre kiadni, ha belegondolsz, ki a fene venne most egy 2700X-et vagy upgradelne régebbi RyZEN-ről 2700X-re 300$ környékén, ha az AMD a képébe tolja, hogy hamarosan jönni fog egy R5 3600GX olcsóbban, gyorsabban, sokkal több tunning potenciállal megtoldva egy IGP-vel? Vagy csak simán egy R5-3600 sokkal olcsóbban és valamivel gyorsabban?-(4)
Az itt megadott specifikációk és tervezett árak. Nem vágnak össze. Túl sokat adnának túl kevés pénzért még AMD mércével is, különösen a mainstream-enthusiast desktop vonalon (R5-R7). Addig amíg az intel ellátási nehézségekkel küzd a középkategóriában, addig az AMD nincsen lépéskényszerben az árazás terén.Nekem inkább tűnik ez egy AMD fan vágyálmainak, illetve, hogy ő mennyiért szeretne processzort venni, mint az AMD paletta tényleges jövőjének.
-
apatyas
Korrektor
válasz
DraXoN #21809 üzenetére
Csak, hogy tovább bővítsem a furcsafacsartságok listáját:
- Először, csak nem értettem, miért van ott a becsült túlhajthatóság, ha OEM lista, aztán visszaolvastam és consumer lista is. De akkor is, ez hogy kerülne bele még így is..
Utána kerestem a fogyasztási adatokat, na az meg nincs benne! OEM listában.
Nem folytatom, ez vastagon kamu.
(az őskori Excavatorok benne vannak, de a mostani 14/12 nm cpu szériából semmi, pl) -
poci76
aktív tag
válasz
DraXoN #21750 üzenetére
És @leviske:
Szerintem abben a kategóriában, ahol ma a 6-8 magos processzorok vannak, az AMD mindenképpen ki fog jönni 7 nm-es procival. Marketing okból nem engedheti meg magának, hogy csak valami finomított 12 nm-es lapkát hozzon. Sokan vannak úgy vele, hogy "S**r az AMD, mert játékokban le van maradva az Inteltől.". Kell nekik egy olyan mainstream chip, ami játékokban is legalább olyan jó, mint az Intel, még ha drágább is gyártani. Több pénzt is kérhet érte és többet is eladhat belőle, tehát megéri a drágább is. Ill. mobil gépekben is a kisebb fogyasztású proci a jó. Az olcsó vonalon (APU) viszont szerintem is maradni fognak jövőre a 12 nm-en.
-
paprobert
őstag
válasz
DraXoN #21740 üzenetére
Senkinek nem hiányzik az IF késleltetése és fogyasztása. IF nélkül még mindig jobb chipeket lehet(ne) gyártani.
Ettől függetlenül én azt várom, hogy most már a RAM frekvenciájától függetlenített tempóval fog futni, valahol 3-4 GHz között, effektíve felezve a késleltetést.
-
poci76
aktív tag
válasz
DraXoN #21719 üzenetére
8 magos chipletek esetén nem látom reálisnak a 16 magos mainstream vonalat. A teljesítménynövekedés bőven elég arra, hogy max 8 maggal kielégítsék a legtöbb felhasználó igényét. Azt el tudom képzelni, hogy lesz az 1 chipes mellett 2 chipes is 12-16 maggal AM4 platformra, ami viszont kerül majd legalább 6-800 dollárba, és e fölé jön a Threadripper 4 chippel.
-
válasz
DraXoN #21664 üzenetére
Ehhez szorosan kapcsolódik az, hogy a Zen+ SMT-je sokkal jobban skálázódik, mint a Coffee Lake (Skylake). Ugye az SMT lényege az, hogy a backend jobban ki legyen használva, szóval a hatékony SMT egy jele annak, hogy a backend egy szálon kissé éhezik. Ha ezt megoldják, akkor az SMT hatékonysága romlik, de eközben az IPC nő.
-
carl18
addikt
válasz
DraXoN #21575 üzenetére
Hát jó de ha intel jelenleg anyagilag sokkal jobban áll mint az AMD. + A Ps5 és az új xbox hardverét is az amd adja. Ez is számít szerintem elég sokat, a Navi 7 nanométeren a PS5 hardvere lesz, Zen CPU-val.
De majd meglátjuk mi lesz, az biztos mindenkinek jó ez a kis verseny -
carl18
addikt
válasz
DraXoN #21573 üzenetére
Gondolom az IPC is javul majd egy kicsit ismét! Hát Igen az intel kiad idén egy kicsit emelt órajelű coffee lake-t ismét. Talán a Meltdown fix lesz az egyetlen javulása.
Hát a Ryzen + Még valamivel gyengébb egy szálon mint az intel, de a Ryzen 2 már behozhatja a 8700K szinjét 6/12 szálon. De a legfontosabb milyen áron adja majd az amd, idáig mindig megtörték a jeget az intel alatt.
AMD részéről okos lépés volt pár évig lapítani, amíg az intel lustálkodott, most meg dobják piacra a jobbnál jobb cpu-t!Azért nem fog az intel se tönkre menni, de most legalább az AMD is megkapja a munkája gyümölcsét
Már idén a Ryzen 2300X is 100 dollár alatt jön natív 4 maggal
Jövőre a zen 2 100 dolcsiért lehet ad az embereknek 4 mag 8 szálat, végülis reális ha 200-250-ért adna 8/16 szálat. Ha valóban így rohannák le a piacot, még engem is becsábít a zen váráslásra. De a 6/12 szál is akkár 150 dolcsiért darálna.
Majd meglátjuk
a lényeg jó áron kapunk egyre jobb processzorokat, lesz még Ryzen 3 és Ryzen 5
Szép jövőnek nézünk elébe processzor téren. Volt jó pár év punyadás 4-8 szálas procikal
Ez a Ryzen 2300X is 80 dollárért mondjuk nagyon olcsó adna 4 natív magot, igazi budget lesz G4560 killer.
-
carl18
addikt
válasz
DraXoN #21564 üzenetére
Szerintem ez is csoda 4 év után ha jövőre piacra dobja az intel a ice lake-t 10 nanométeren!
Minden igaz jövőre már meg fog jelenni, ha nem csuszik 2020-raHa ennyit szenvedek 10 nanométerrel, 2022 előtt semmikép se lehetséges hogy megjelenjen a 7 nanométer.
A tervek alapján így jönnek a cpu-k. Intel Ice Lake 10 nm 2019, Tiger Lake 2020/21, és a 7 nanométeren jön egy teljesen új generáció Sapphire Rapids 2021/22/23 körül jelenhet meg.
Bár addigra a Ryzen is elég szépen fel fog fejlődni, főleg hogy jövőre már a Zen 2 jön 2 nanométeren
Ha úgy nézi az ember még csak a Zen + jött 12 nanométeren és már is hatalmas ugrás volt az 1000 szériához képest. Ebből ki indulva a Zen 2 nagyon ígéretes lesz, intel bajban van nem kicsitNem kizárt hogy jövőre a Zen 2 megjelenésével jön a Ryzen 5 8 mag 16 szálal. Ez 200-250 dollárért az intel elégé megdarálná
A 350 dolcsiért jöhetne 10-12 maggal kb. De az is lehetséges A Ryzen Mainstream teteje 16 mag 32 szálas lesz. 500-600 dollárért ez is überelné a piacot!
A Ryzen 7 1800X is milyen áron nyitott, most meg szinte 78E-ért megveheti az ember. Fejlődik nagyon a piac, nem semmi hogy intel 2015-ben a Ryzen 7-től gyengébb cpu-kat 300E-ért kínálta
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DraXoN #21437 üzenetére
pedig rajohetnenek a gyartok, hogy mind1, mert ha a regi lapba veszek uj cpu -t, azert csak nemfogom kidobni a nyolcmagos meg erosen hasznalhato cuccot, hanem veszek ala masik lapot, es odaadom a gyereknek, vagy ha eladom, akkor meg a vevo vesz ala masik lapot, ha meg van lapja, majd eladja a cpujat, aztan annak a vevoje vesz lapot.
levezetve: a lanc vegen ugyis lesz egy lapeladas. -
S_x96x_S
addikt
válasz
DraXoN #21425 üzenetére
>bár nagyon nehezen születnek meg...
Szerintem folyamatosan reszelik a [ CPU - Chipset - Software ] hármast
Ezeket össze kell hangolni, ehhez több iteráció kell. Talán a 12nm -et is bevárták.Az első iteráció/generáció akkuidő szempontjából nem valami csodállatos, de nem is annyira vészes,
mindenesetre, nem tudom,hogy mi lehet a háttérben.
https://www.anandtech.com/show/12709/the-acer-swift-3-sf31541-review-ryzen-meets-laptop/6 -
awexco
őstag
válasz
DraXoN #21410 üzenetére
Nagyon érdekes korszaknak nézünk elébe ... Elég sokan vakarhatják a fejüket . Pl telefon gyártok is .
Konzol gyártók talán örülnek is majd némi lassulásnak . De x 86 terén is könnyen előfordulhat , hogy vegetálás lesz pedig a fejlesztéseket valamiből finanszírozni kell . Bár intelék 2-4% os fejlesztéseket is világmegváltónak el tudtak adni . -
Petykemano
veterán
válasz
DraXoN #21341 üzenetére
A bejelentett információk alapján egy gpu és egy szerver CPU van náluk. A gpu vega20 intinct.
Azért megtévesztő ez az egész, mert ezt, hogy milyen chipjük van már 7nm akkor jelentették be, amikor a tsmc a tömegtermelést. Így azt a benyomást keltette, hogy néhány hónapon belül ezekből a tesztchipekből tömegtermelt termék lesz.
De simán lehet, hogy ezek csupán az első tapeoutok. Onnan meg még 9-12 hónap egy termék. Ez pedig egybevágna azzal, hogy a Vega20 2018H2-ben, a zen2-ből pedig 2019H1-ben jelenjen meg.
Csak ez azt is jelenti, ez semmiképp sem lehet egy 2800X tesztpéldánya.
Illetve az az egy kérdés marad, hogy akkor mi fog készülni a GF-nél? Csak A navi és az apuk?
-
válasz
DraXoN #21302 üzenetére
A Phoronix azt irja, hogy az uj 1.0.0.2a verzioju AGESA okozza a gyorsulast.
Errol az AGESA frissitesrol itt irtak korabban. Erdekes, hogy csak a Raven Ridge-et emlitik.
"general power management optimizations"
"... changes which should give users a performance boost across a wide range of applications."
Az AMD 20.-an jelentette be, hogy jon az uj AGESA, igy kicsi eselyet latom, hogy a 19.-en keszult tesztek mar ezzel mentek volna.
-
Petykemano
veterán
válasz
DraXoN #21277 üzenetére
Biztosan gyártják még a régit is, vagy legalábis készlet kell, hogy legyen, mert az EPYC arra épül s abból elvileg nem lesz "köztes" 12nm-es verzió, csak zen2@7nm.
Egyébként most olvastam icon cikkét. Nem tudom, hogy lehet egyszerre igaz az, amit az AT cikk írt, hogy ugyanakkora lapkaméret, kisebb, de ritkásabb tranzisztorokkal és amit icon írt a tesztben, hogy 140m-val több tranzisztor van benne.
-
Petykemano
veterán
válasz
DraXoN #21268 üzenetére
Az AT cikkében írták, hogy csak rányomtatták az új gyártástechnológiára az előző designt. Vagyis a chip kiterjedésében nem változott,.miközben a tarzosztorkk kisebbek lettek. A tranzosztorok közötti ún dark silicon lett vastagabb.
Így volt olcsó és gyors. Ennek ellenére, hogy a dark silicon alkalmas hőelvezetésre, mégse lett olyan nagy a frekvencia emelkesés. De azért persze azt a kérdést is felveti, vajon készül-e teljesen 12nm-re optinalizált verzió, vagy ez már így marad?
Azt gondolnám, hogy a kiterjedés megőrzésének célja pont a cserélhetőség volt, így sajnos ebből a szempontból nézve a threadripperbe se várnék más lapkát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged