Hirdetés
- iPhone topik
- Kétmotoros tereproller, ami nem lett túl drága - Ausom L2 Max Dual
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F7
- Akciófigyelő: Megnyílt a Xiaomi hivatalos magyar webáruháza
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Dobja a SIM foglalatot az iPhone Európában?
- Hivatalosnak tűnő képeken a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Száni
tag
válasz
nagynorbi #1199 üzenetére
Elméletileg, csak nem dualban, bár még nem próbáltam úgy. Te már igen? Azt mondják nincs nagy különbség (márha működik télleg), inkább az intel érzi meg a DC-t.
Lehet kipróbálom este. Bár inkább sörözni kéne, olyan szép idő van, ehelyett itt gúvadok a melóhelyen...
Üdv G. -
Száni
tag
válasz
Gabi[mf] #1196 üzenetére
Hát ez van. Ugyebár a 2 zöld slot a dimm 1-3, míg a 2 lila a dimm 2-4. Szerintem elég egyértelműen lefirkantották a manualban, hogy ez a lap a dimm 1-2 v. dimm 3-4 slotban kezeli párban a ramokat. (már nincs jelentősége, de ha csak 1 ramot használsz, akkor azt mindig a zöldben.) Az MSI mindig szeretett különcködni, nehogy vmi is logikus legyen
Arra viszont én is kíváncsi lennék, h. Nálad a procitól távolabbi 2 slotban h. működik dualban. Az enyém egyszerűen csak kifagy v. újraindul. Maradt a procihoz közelebbi 2 slot, ott meg nekitámaszkodik a RAM a proc. hűtő bordáinak. Aktuális hangszer itt is a szopszofon.....
Üdv G. -
Gabi[mf]
aktív tag
naaa ez beszarás..
vettem még egy ramot (hynix d43), szal most 2*512 van benne, éééés hogy működik??
ha a dimm 1-3 vagy 2-4-be rakom a ramokat---> nem indul a gép; viszont ha a dimm 1-2-be (ahogyan elvileg nem vannak duálban) így beindul, és duálban működnek, le is ellenőriztem és az olvasás 5500 körüli az írás meg 2000 körüli, ez ---> lol, valaki magyarázza el!! plz
egyébként esetleg a biosz csere segíthet? -
brd
nagyúr
válasz
Gabi[mf] #1192 üzenetére
Nem tudom, milyen összefoglalóra gondolsz...
BIOS-ból azt érdemes, ami nálad működik.Ha nem vágysz (de a postod szerint igen
) tuningra, akkor a gyári 1.B is jól lesz, ha igen, akkor az 1.D/1.DB/1.DC közül kell kitesztelgetni, hogy melyik a legjobb neked, ill. a gépednek/egyéb hardware-nek (pl. memória). Software-ből nagyjából leírtam, hogy mit nem érdemes, v. érdemes használni.
-
Gabi[mf]
aktív tag
kösz az infót, de hülye azért nem vagyok
a mobil barcimat felhúztam 2600mhz-ig szal tok tuningolni HT-t visszaállítottam, ptóbáltam szinkromnban asszinkronban a ramokkal stb....még olyan sokat nem foglalkoztam vele, de azért szeretnék egy Összefoglalót #1190 erról a lapról, mert szerdán vagy csütörtökön dogát írok belőle
-
brd
nagyúr
válasz
Gabi[mf] #1190 üzenetére
A Core Centeren kívül (nem érdemes egyáltalán használni, az összes funkcióját ki lehet váltani másik programmal) nekem semmivel nem volt különösebb bajom, annyi még, hogy az nforce chipsethez az nvidia-tól érdemes letölteni a legfrissebb csomagot (én most az 5.11-est használom, lehet, hogy van már frissebb), ill. a realtek(c) LAN gagyihoz az saját driverét a realtek-től, (innen lehet az ac97-hez is, bár ami az nvidia csomagban van, az is jó, különösebb gondom azzal sem volt). Ja, fontos, hogy a hálózatkezelő csomagot ne telepítsd fel a chipset driverrel együtt, mert okozhat problémákat!
''FSB''230-ig probléma: HT-t visszavetted, memóriát visszaosztottad? -
Gabi[mf]
aktív tag
hali
nos nekem is ilyen lapom van...gondoltam ezt sejtettétek....az én problémám: az összes ami itt eddig elhangzott kb....nagyjából: a biosba csak újrabekapcsolás után tudok belépni, resettel nem; az fsb-t kb ~230ig bírta stabilan tovább nem....jah és egy nagyon fontos kérés: AKINEK VAN EREDETI DRIVER CD-JE annak megköszönném ha MÁSOLNA EGYET NEKEM,.....namost a lényeg az az hogy, most veszek még egy olyan ramot mint amilyen van, hogy duálban menjenek (hynix - d43 512/400)
A kérésem/kérdésem a következő: 1. megköszönném ha valaki összefoglalná nekem hogy mit kell csinálnom hogy jó legyen minden:
- melyik bioszt rakjam fel? (3000+ E3 venice-em van)
- kérnék szépen valakitől egy eredeti driver cd-t (itt vagyok a mammutban 9-ig akár el is hozhatja ma..)
- a netről letöltött egyébb szoftverek hozzá, mint pl a CoreCenter majdnem teljesen hazavágta a rendszerem....alig bírtam leszedni, tehát: melyik programot ne rakjam fel?
(450es tápom van sztem az elég, de azért majd méricskélek én is)
ha tudnátok segíteni akkor én is írogatom majd a fejleményeket...
előre is köszi az összegzést... -
Száni
tag
Hm.Oké.
Az időzítés klasszikus 5-öse nálam fix (1T 2.5-3-3-7), a többi auto (azt se tudom mire jók, meg a gépnek is kell adni egy kis szabadságot). Csak meglepett mikor múltkor az everestben néztem, h. 180Mhz-en kb. 38ns, míg 200-on kb. 47-48ns a késleltetés. Azért ez nagy eltérés, ennyi idő alatt több száz olyan gondolat is van ami nem jut eszembe
-
Száni
tag
Off, de leírom:
Abit rx800 guru VGA. Szenzor pontosság: beállítottam, h. ha eléri a 85 fokot a kari, akkor 30 mp után automatikusan kapcsolja le a gépet. Na tegnap ez is megtörtént.Az érdekes, h. a hűtőborda, ami ráfeszül a fél kártyára valóban forró volt, de meg lehetett fogni anélkül h. égetne. Kizártnak tartom, h. az 85 fok lett volna, még ha ez az érték a magra is vonatkozik. (feljebb raktam 90-re, ot már nem kapcsol ki
, max elfüstöl...)
On:
Nem kis mod kellene nálam, hihetetlen mérete van ennek a vidkarinak.
Az lehetséges, h. alacsonyabb freki mellet jobb a RAM-ok késleltetése?
Üdv G.
[Szerkesztve] -
Száni
tag
válasz
Celeborn #1183 üzenetére
Hello!
Nálam is csak feszemelés segített. Átlagban a lap a műszeres adatokhoz képest 0,2V-tal mutat kevesebbet. Itt jegyzem meg, h. múltkor elírtam a 12V-os műszeres értéket. Az nálam ui. 11,8V terhelve a korábbi 11,6V helyett (egyébként az alaplap nálam 11,61V-ot mutat). Sorry!
brd:
Te kicserélted a chiphűtőventit bordára, vagy csak félreértelmezem. Ha igen, akkor h. a bánatba fért be?
Üdv G. -
brd
nagyúr
Arra, hogy nem tápprobléma. Másik, nagyobbal is ugyanígy viselkedik. Viszont, ha visszaveszek a VGA tuningjából, akkor nem hibázik. Mellesleg a VGA-t tuningolva sincsenek hibák a képen és sokszor órákat megy a fagyás előtt... Talán az X2 így viselkedik, érzékenyebb az áramellátásra, sokkal többet eszik ugye, mint az egymagosok, ez az első ilyen saját procim (még csak ismerkedem vele igazából
), lehet, hogy ez az alaplap nincs teljesen felkészítve rá (a hirtelen áramfelvétel-változásokra mondjuk), még vizsgálódom.
A chipset hőmérséklete biztos, hogy hülyeség, ezt kézzel tapizva is könnyen meg lehet állapítani, nekem pl. 38 fok körüli hőmérsékletet ír, és nem is nagyon mozgolódik, hiába terhelem a gépet, ami helyből hülyeség, mert kézzel mérve legalább 45 lehet (borda). A proci hőmérséklete nagyjából korrekt, talán kissé alámér, de nem vészes. Ez is kézzel tapizva, a 35-36 kb. kézmeleg ugye, a 60 pedig szinte megfoghatatlan hosszú távon.
VGA szenzor: ha nem úgy oldották meg, ahogyan szokás (pl. SMBUS, vagy ISA címtartomány), akkor csak a saját program fogja látni. -
Celeborn
tag
Helló!
Tudom, hogy nem engem kérdeztél, de idevág az észrevételem. Ugye én is már több, mint 3 hete szívok a lappal, és most nagyon úgy fest, hogy nálam is fesz gond lehetett. Múlt pénteken feljebb tettem a CPU feszt 3,3%-al, meg a RAM-ot 2,55-re, és azóta nem fagyott, nem indult újra, se semmi gyanús dolgot nem művelt. A Prime95-öt is futtattam rajta 7 órán át és semmi hiba. Kezdek bizakodni. Ugyanakkor ezt a tápot én ezelőtt egy 2,4-es P4-eshez használtam, minden más megegyezett a mostani konfigommal, és ott nem volt baj a feszültséggel. Érdekes. Egyébként műszerrel nem mértem semmit, nincs műszerem, de ha a belső érzékelők nem is mutatnak valós értéket, feltételezem, akkor egy konstans értékkel eltérő értéket mutat a valósnál. Ennek ellenére, van hogy azt mondja a 12V-ra, hogy 11V, aztán lekapcs-bekapcs, és azt mondja 12,3V. Persze ugyanolyan terhelés mellett. De aztán üzemelés alatt fixen tartja ezeket az értékeket, csak amikor ki-be kapcsolom, akkor mindig más-más értékre áll rá, és azt tartja. -
Száni
tag
Helló!
Jutottál valamire a hétvégén a fesz. ingadozásra/eltérésre? Kíváncsi lennék, h. csak a tápok nem tudják elég stabilan tartani a 12V-os ágat, vagy az alaplap is ludas ebben. (én kezdek az utóbbira gyanakodni).
Mennyire közöl valós értéket az alaplap a cpu és a northbridge hőfokáról? Mérte már vki hőmérővel? Én az AC Freezer miatt nem férek hozzá, annak a lamellái meg csak langyosak.
Off, de máshol nem reagáltak rá: hogyan lehetséges az, h. a VGA-n van szenzor és a saját drivere (Abit OCguru) látja, de semmi más program (se everest, se atitool) nem. Kifele nem közöl adatot?
Üdv G. -
brd
nagyúr
Itt nem kell az AGP-t fixelni (ill. valahol olvastam, hogy előfordulhat, hogy kell, akkor 67-re kell állítani az AGP órajelét, akkor fix marad, de nekem ilyen problémám soha nem volt), ill. a SATA1-2 sajnos a külső órajeltől függ, minden esetben, sehogyan nem lehet fixálni ennek a 2 portnak az órajelét, így előfordulhat, hogy nem működnek, ha a külső órajel nem 200MHz. A procihoz közelebbi 2 SATA port órajele viszont minden esetben fix. A RAM órajelét pedig a Cell menüben tudod visszaosztani (DRAM config, vagy valami hasonló, BIOS-tól függ a neve, de a Cell-en belül egy almenüben lesz).
-
rolko
őstag
Segítség!!
Hogyan kell a ramokon a Mhz-t visszaállítani? Lehet-e fixedelni a lapot proci húzáskor?
Ha húzom a procit nem látja a vinyómat ( 80GB SATA Samsung)!! Mit tegyek? -
Ma leváltottam a lapot az Abit-ra, és nem bántam meg eddig.
Úgy néz ki, hogy az MSI-nek volt valami gubanca, mert az Abit-ot tudtam használni 2700MHz proccal, ramok vissza 333-ra HT3
Most 2500-on megy a proci szinkronban a ramokkal.
Még majd tesztelgetek egy kicsit -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Celeborn #1162 üzenetére
Kicsit Mistr@losan hangzik a story...
Ott szoktak ilyen ''kedvesek'' lenni ilyenkor...
Add el a lapod és válts pci-x--re.Talán úgy bukod a legkevesebbet. (persze ha sikerülne vhogy +csinálnod az lenne a legolcsóbb)
Nálam is szarakodott de: 1. új BIOS 2. új XP 3. Proc driver fel
és láss csodát, a napokig tartó szívás egycsapásra megszűnt!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
gacsoi
senior tag
Hali Jónép!
Ha valaki tudna nekem segiteni MSI alaplappal
kapcsolatba, kérem jöjjön az MSI k7n2g fórumra.
előre is köszi. -
Thunder78
őstag
válasz
nagynorbi #1150 üzenetére
Ennél az alaplapnál én pont a BIOS-frissítéssel jártam meg. 3500+-os Venice E6-om volt benne és annál nem engedte a memória beállításokat állítgatni (pl. CR kint sem volt).
Frissítettem, utána meg el sem indult a lap. Egyis ismerős operálta meg, hogy újra működőképes legyen, aztán visszatöltöttem a gyári BIOS-t (backup rulez). És gyorsan el is adtam, váltottam PCI-E-es lapra.
-
Száni
tag
A 12V-os ág (műszerrel mérve) nálam (ASUS 360W) alapon 11,94V , míg terhelve (CPU, VGA full tempó) 11,6V. És főleg a VGA zabálja az áramot (emelt órajellel, 3dmark alatt mértük). De ennek ellenére stabilnak mondható, néha volt olyan h. komolyabb gyepálásnál kifagyott, akkor emeltem feszt a CPU-nak. Egyébként a 350W bőven elég egy akkora gépbe. A CPU előtt van még egy feszstabilizáló rendszer az alaplapon, ha netán csökkene is a delej, akkor is eleget kapjon a proci. Bár úgy tűnik, h. ez a valóságban nem mindig működik így. (A 3,3V-os ág nálam is 3,17-18V körül mozog)
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
Sajnos, itt nem pillanatnyi ingadozásról van szó, egyértelműen, ha terhelem a géped (CPU, VGA) a 12V szépen lecsökken néha akár 11.6-11.5V-ra is. Pedig maga a tápegység egy FSP 350W-os, és az UPS-em szerint eddig az egész gép (monitorral, ill. asztali hangszóróval) nem vett fel 250W-nál többet.
Bár lehet, hogy ez nem okozna gondot (a 12V-ot zabáló alkatrészek ennyire nem érzékenyek a tápfeszre), viszont az érzékelő a 3.3V-ra néha 3.1-et is ír. Ez utóbbi, nem tudom, mennyire fedi a valóságot, mérni nem tudom. A winyók felé menő 12V 12.37-12.28 között ingadozik műszerrel mérve, de valószínűleg az alaplap felé más körből megy a kábel, így ugyan a tápegység alapvetően elég lenne, de a CPU-VGA igényeit nem tudja kielégíteni az az áramkör. Ez az elméletem. Este kiderül, mit mutat a gyakorlat. -
Száni
tag
Valamelyik angol nyelvű honlapon, egy tápok működéséről szóló cikkben azt olvastam nemrégiben, h. rövid ideig (mondjuk ez is relatív) tartó teljes terhelés esetén nomális jelenség a 12V-os ágon a 10% körüli eltérés lefelé. Általánosságban véve azonban az 5% fölötti - folyamatos - eltérés már felveti a tápcsere szükségességét.
Eddig gondolkodtam, h. eladom ezt a procit és beruházok egy X2-esre, de ezek után elbizonytalanodtam. Még kivárom az eseményeket.
Más: nálam úgy néz ki, h. a 3000+-os winchester magos proci 2475 MHz-nél (9*275MHz, 1,45V-tal,ami RMClockkal nézve 1,450V plusz 3,3% emelés Biosból) többet nem megy, legalábbis ezekkel a Kingmaxokkal. Nem mintha nem lenne elég, sőt.
Üdv G. -
Celeborn
tag
Amennyiben tényleg az a baj, hogy ez az alaplap ezt a procit nem komálja (mert nekem tuning nélkül sem megy jól), akkor jól rába...ltáztam. A cég ahol vettem, nem veszi vissza, mondván, hogy az alaplap is jó, a proci is jó, az meg, hogy a kettő együtt nem jó, már az én bajom. Minek vettem ilyet? Ebből adódóan gyakorlatilag kidobtam a kukába egy kicsinek nem nevezhető összeget. Ehhez nem vagyok hozzászokva....
-
Qru
MODERÁTOR
Mikor kijöttek ezek a lapok még nem igazán voltak X2-k, aztán írtak egy BIOS-t, hogy szoftveresen támogatva van, de hardver architektúra ezek szerint nem igazán frankó hozzá. Nem vmi jó tuningolás szempontjából. MSI elmondhatja, hogy a lap kezeli az X2-t, de a tuning... Kell nekünk tuningolni?!
-
brd
nagyúr
válasz
Celeborn #1155 üzenetére
Nos, nekem elegem lett, kezdem az alapról. Utolsó gyári BIOS, alapórajelen, ok. Most 210-es külső órajelen próba. Ofcoz minden lényegtelen lehúzva/kikapcsolva BIOS-ban, ami nem kell, csak winyó, meg VGA van benne (ill. hang, meg LAN, de ezek nem okoztak problémát, mindegy volt, hogy be vannak-e kapcsolva). Egyébként én próbáltam olyan rammal is, ami egy San Diego mellett 100%-os volt, ott soha nem hibázott tuningolva (225 körül ment), itt (X2-vel) még 215-ön is hibázott, úgyhogy én egyelőre az X2-re gyanakszom, hogy ennyire kényes a memóriára (nem típusra, hanem órajelre). Esetleg még az alaplap feszgenerátora esélyes, bár maga a fesz nem ingadozik különösebben. Megjegyzem, a mostani RAM-om 250-es gyárilag és a proci-t visszaosztva is hibázik valami 250-en.
-
Száni
tag
válasz
Celeborn #1155 üzenetére
Ha ez számít: nekem is Kingmax Superram van bent 1T 2.5-3-3-7 időzítéssel az 1-2 slotban és hibátlanul fut (visszaosztva 150MHz-re most jár 200-on, a feszesebb időzítésre már nem túl jól reagál terhelés mellett). A 3-4-ben járattam korábban, de ott idővel vagy kifagyott, vagy újraindult a gép (de ezt már eccer írtam).
Mellesleg k. sokat szívtam ezzel a lappal én is főleg biosok miatt (pl. a sokak által dícsért 1.37 mod bios-szal nálam x időn belül tuti kékhalál volt, 1.8 billegális, 1.9 még rosszabb...), de a hálókártya sem egy életbiztosítás. Cserébe szép feketeés van egy csomó bütyök meg ketyere ráaplikálva. Ja és ha nem kapcsolom be akkor még halk is. (az már az én balf@szságom, h. nem tudok betenni rack-et, mert olyan házat vettem ami túl keskeny és beleakad a keret 2 kondiba. Már gondoltam rá, h. leszedem, hátha nem is kellenek
)
Üdv G. -
Celeborn
tag
A különbség az, hogy rajtam kívül itt aki még szívott az Brd, és neki is X2-ese van, nekem is az van. Lehet, hogy az X2-es ilyen balfasz, hogy nem hagy nekünk békét. Egyébként hadd kérdezzem már meg, Neked milyen időzítésekkel üzemelnek a RAM-jaid? Hátha a Te beállításaiddal előrébb jutnék. Nekem is KingMax PC3200-as RAM-jaim vannak ugyanis, és 1T, 2,5-3-3-7 időzítésekkel unfasza. De CL3-ban is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
nagynorbi #1150 üzenetére
Az már +volt az X2 miatt, a nélkül nem ismerte fel, hogy dualcore-os a cpu. Az előzővel nem volt ilyen baj! Memóriát állítgattam (2T-ről 1T-re) de az időzítést is lejebb venném most, mert alapból 3-4-4-4-8 és 2T mellett 3-3-3-3-7 simán, vagy még alacsonyabban is menne!
-
Qru
MODERÁTOR
Egy kis help kéne...
Bekapcsolom a gépem rögtön bootoláskor megnyomom a delt, de nem hajlandó belépni a BIOS-ba. Vált a lépernyő, de csak feketeség jön be egy villogó kurzorral ahonnan sehova sem jut tovább a gép csak a reset segít. Este vagy 10-15ször próbáltam bejutni a BIOS-omba, mind sikertelenül!!!
Vmi 5let -
Celeborn
tag
Na, ha már így említettetek. Továbbra sem tökéletes ám a gépem. Mondjuk sikerült olyan szintre hoznom, hogy csak másfél óra után jelez hibát a Prime95, és nem fagy le a gép. De addig nem nyugszok, amíg nem lesz hibátlan. Márpedig egyre inkább arra tudok gondolni, hogy itt hardware hiba lesz. Kipróbáltam, hogy mindent lehúztam, plusz vinyót, DVD írót, még a videókártyát is kivettem, és betettem egy S3 Trio-t. Tehát totál alap gépem volt, és még úgy is hibázott. Most a CL2,5-ös RAM-jaimat CL3-ban használom és így nem fagy, és csak ritkán hibázik...
Szóval továbbra is elégedettlen vagyok, de most olyan szinten elegem van belőle, hogy tegnap pl. a közelébe se mentem a gépnek. -
-
Az a baj, hogy az embernek moddolt biosokkal, meg egyéb technikákkal kell kisérleteznie ahhoz, hogy rendesen működjön az amúgy sem olcsó alaplapja.
Szerintem ez nincs így rendben. -
Celeborn
tag
Srácok, ezt adjátok össze! Működik a gépem! Kopp-kopp-kopp. A dühítő a dologban az, hogy a régi RAM-ommal jó. Feltettem a Sideeffect 1.c TCCD BIOS-t, és a Samsung RAM-okkal eddig hiba nélkül ment. Még semmi sem akadt ki rajta. Kérdem én, mi a francért vettem meg a Kingmax RAM-okat? Na mindegy, ha most végleg megoldódott a problémám, akkor a kingmax dolgot is megoldom. Talán be tudom cseréltetni Samsungra, és akkor 2G RAM lesz a gépben. Nagyon örülnék.
Szurkoljatok, hogy tényleg jó legyen a gép. -
válasz
Gabriel Dawn #1136 üzenetére
Esetleg megprópálhatnád frissíteni a drivert is hozzá.
Üdv.: -
brd
nagyúr
válasz
Gabriel Dawn #1136 üzenetére
Van 2, igen, be kell kapcsolni a BIOS-ban. Az egyik az egy külső IC formájában van jelen (ez a Realtek(c?)), a másik pedig az nForce chip''set''be van integrálva. A gép hátulján a felső a chipsetbe integrált, valószínű ez a jobb minőségű.
-
Gabriel Dawn
tag
hy, tudnátok segíteni hogy a lapon van 2 integrált hálókártya? vagy csak az 1ik az? mert pl ha a másikba dugom be a hálócsatit nem mükszik a net, akkro most hogy is van ez? köszi
-
Mr_Raven
csendes tag
válasz
Celeborn #1132 üzenetére
Cs.
Ha a kép szétesik a játék közben ,akkor nem valószínű, hogy a lap vagy a memó. fagy., hanem a videókarid. Szerintem próbáld cserélni a videókarit, ha a kép szétesik.De szerintem tegyél fel 1 szűz windowst, és úgy tesztelgesd a gépet. Felejtsd el az Ati toolt. 1 időre, meg a többi 'szarságot'. Kennyél fel referenciadrivereket, úgy próbágasd. Ja a core center összeakad az everestel , és nállam is ilyen sok badarságot ír ki.
Sok sikert. -
Celeborn
tag
Halihó!
Kis ''öröm''. Sikerült rajtakapnom a gépemet hibázáson. A legújabb Prime95-öt futtattam, és kb. 2 perc után azt mondta, hogy
FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
Most már csak kérdéses, hogy lehet-e ez azért, mert esetleg a Prime95 nem kompatibilis az X2-es procikkal, vagy mert tényleg hibán kapta rajta a gépemet. Ehhez kérném valaki segítségét, aki lenne oly kedves és kipróbálná a saját gépén, hogy mit produkál a Prime95.
Előre is köszi:
Cele -
Celeborn
tag
Hali!
Most már én is teljesen besokalltam. Amikor megláttam, hogy írtátok ezt az Abit alaplapot, megörültem. Eddig mindig Abit alaplapjaim voltak, mindegyikkel elégedett voltam. Nekem ezt az MSI-t úgy ajánlották, de mióta megvan (3 hete) csak az életemet rövidíti. Nekem sem mutatja ki a hibát semilyen program, de ha mondjuk elkezdek játszani az Oblivionnal, néha szétesik a kép, meg lefagy a gép. (ATiTool sem ír hibát) Először azt hittem, melegszik a vid.kártyám, de a hűtésem mondhatni frankó, szóval más gond van.
Azt mondjátok érdemes lehet becserélni egy ilyen Abitra? Mert akkor én is intézkedek az ügyben. Jó lenne, ha végre úgy működne a gépem, ahogy annak működnie kell. -
gg1876
tag
#519-re valaki?
-
Jövő héten valószinűleg becserélem egy Abit AV8 3rd Eye lapra
, mert nekem is tele van a hócipőm!
Remélem, hogy azzal nem fogok annyit szívni, mint ezzel a lappal.
Szerinted az a lap jobb választás?
Én egyenlőre maradok az AGP-nél, mert nem akarom most a kártyacsere procedúrájával is emelni a presszúrát az ereimben!
Üdv.: -
brd
nagyúr
válasz
nagynorbi #1124 üzenetére
Előfordulhat.
Egyébként kezd telelenni a tököm ezzel az alaplappal, azért vettem ilyet használtan (már gari sincs rá, bár ezt tudtam, amikor megvettem), mert jó kis tuning lapnak tűnt, mások tapasztalatai alapján. PCI-e-re nem volt szükségem, sokat nem játszom, és a régi VGA-m akkor is jól teszi a dolgát, viszont úgy tűnik, rosszul kezeli a memóriákat, a procihoz közeli foglalatokban már 235 körül hibázik directx (vagy inkább 3D közben, de csak újabb játékokkal ??), a messzebbiekben bírja 245-ig is, feljebb még nem néztem (260-ig bírják elvileg a RAM-ok), de itt kicsit lassabban kezeli a RAM-okat. Az biztos, hogy mégegy AGP-s lapot nem akarok vásárolni (sajnos a gyártók halálra ítélték az AGP-t, pedig a PCI-e-nek tulajdonképpen egy VGA estén semmi előnye...), így vehetek majd VGA-t is.Arghhh.
Az viszont furcsa, hogy a tesztprogramokban (memtest86+, S@M, Prime95, stb.), ill. bármilyen más, nem 3D-s program esetén nem hibázik, csak akkor, ha 3D-s alkalmazást futtatok, de nagyon úgy tűnik, hogy a memóriakezeléssel lesz a bibi, mert ha mondjuk visszaosztom a RAM-ot, akkor semmi probléma. -
Új kérdés:
Mi igaz abból, hogy ez a lap nem szereti a 6800 Ultrát? -
X@b3e
addikt
válasz
Celeborn #1109 üzenetére
Ha ez valós lenne, akkor már a Guiness-rekordok könyvének a lapjain lennél
nagynorbi Nem a 6x250 sok, hanem arra írtam, hogy nem alapon járatod a procidat és nem feltétlenül a lappal van baj, ha nem megy. A tuning szerencse kérdése is. Nekem 290-es FSB-vel is stabil, úgyhogy a lap bírja. Szinkronban hajtottad a RAM-okat a CPU-val? Mert az sem bizos hogy alapból viszi az 500 MHz-t. HT szorzót és a RAM-okat is vissza kell osztani, vagy a RAM időzítéseket kell átállítani.
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
válasz
Celeborn #1116 üzenetére
Csak akkor végzi el az alaplap, ha be van állítva a BIOS-ban.
Nem tudom, hogy a Core Center pontosan hogyan működik, sosem használtam, az ilyen programoktól hülyét tudok kapni.Nagy, lassú és tele van hibával...
Azért gondoltam a Core Centerre, mert ha a processzor órajelét hibásan állapítja meg, akkor akár a ventit is kezelheti hibásan, vagy a hőfokot is olvashatja le hibásan. Lehet, hogy nem is kell futnia, hanem az alacsony szintű drivere kezeli a ventit, így lehet, hogy csak uninstallal tűnik el teljesen, de ez megint csak feltételezés.
Én a SpeedFan-t használom hőfokmérésre-ventiszabályzásra, mert bár a CPU ventire nekem teljesen jó a BIOS által nyújtott lehetőség, a másik szabályozható ventinél mindenképpen szükség van rá: az ide kötött venti a procihőmérséklettől függően szívja ki a levegőt a házból, ill. hűti a RAM-okat a SpeedFan segítségével. -
Celeborn
tag
Aham. Viszont gondolom, ha nem fut ilyen progi, akkor eleve az alaplap végzi a szabályozást. Márpedig én nem futtatok ilyet, csak helyzetfelmérés erejéig indítottam el. De ha azt mondod, hogy ez rossz adatokat ír X2 proci meleltt, akkor mit használjak? Van olyan ami megbízható adatokat ír ki?
Egyébként a rossz fordulatszám szabályozás már azelőtt kezdődott, hogy a CoreCentert elindítottam volna, különben nem melegedett volna fel 60°C-ra a CPU. Legalábbis ezt feltételezem.
A BIOS beállításokat pedig áttanulmányozom ha hazaértem. Mindjárt le is töltök egy kézikönyvet. -
brd
nagyúr
válasz
Celeborn #1114 üzenetére
Nem a proci és nem a C'n'Q végzi a fordulatszám-szabályzást, hanem az alaplap (vagy külső progi, pl. SpeedFan, vagy CoreCenter).
Az alaplapi szabályzást a Cell Menu fölötti menüpontban tudod beállítani a BIOS-ban, hogy milyen hőmérsékletet próbáljon tartani, van a shutdown hőmérséklet, meg a másik, na ezt a másikat kell beállítani, mondjuk 40-re, vagy 50-re, a fan tolerance azt jelenti, hogy mennyire aggresszíven tegye ezt, tehát mondjuk már 41-nél tolja neki max fordulattal (pl. ha 5), vagy kényelmesen, fokozatosan, ahogy 41-2-3-ra növekszik a hőmérséklet, emelje a fordulatot (1). -
Celeborn
tag
Nálam a procitól indulva növekednek a számok, és az 1-es 2-esben, illetve a 3-as 4-esben működnek duálban a RAM-ok. A kingmax RAM-jaim csak a 3-as 4-es foglalatokban. Tehát nem minden másodikban kell tenni, hanem egymás mellettibe. A színek pedig váltják egymást:
1 - zöld
2 - lila
3 - zöld - ebben van 1 modulom
4 - lila - meg ebben is 1
így megy duálban
Az AGP frekit majd csak estefelé tudom kipróbálni, bár nem tudom, ma mikor végzek melóhelyen... Addig is kössz a tippet. -
brd
nagyúr
válasz
nagynorbi #1107 üzenetére
Akkor nem hiszem, hogy az a baj. Esetleg még az AGP frekit állítsd át 67-re, ezt is olvastam ugyanabban a tutorialban. Régebben (gondolom BIOS-függő volt) csak így lett fix az AGP/PCI, hátha ez is bibi még (?)...
Megkérdezném a tulajoktól: náluk hogy van feliratozva, ill. színkóddal ellátva a memóriafoglalat? Nekem elég furán működik a dolog, az előző procinál a proc.foglalathoz közelebbi slotokban (2-es 4-es, a felirat szerint és így dual channel) működött tökéletesen, most pedig a messzebbiekben tűnik jónak... -
Celeborn
tag
Na, nálam új fejlemény van. Az imént néztem rá a gépemre RDP-n és meglepetten láttam, hogy a proci 60°C-os. Ilyet még életemben nem láttam. Gyorsan elindítottam azt a progit, ami jár az alaplaphoz és ezt láttam.
[link]
Most vagy hülyeséget ír ez a program, vagy gáz van. Nem értem, hogy lehet ekkora a freki, meg azt sem, hogy a ventik ilyenkor miért nem csinálnak semmit? Egyébként éppen filmet tömörítettem, amikor ez történt. Aztán le is fagyott.
Ha nem került volna annyi pénzembe, kihajítanám az ablakon és visszatérnék a jó öreg P4-esemhez. Az legalább hiba nélkül működött.
Ami a RAM-okat illeti, a memtest86 órákon át futott hiba nélkül. Viszont az 1-es vagy 2-es (tehát a procihoz közelebbi) foglalatokban a gép addig se jutott, hogy elinduljon a memtest.
[Szerkesztve] -
-
Új bios!!!
Változás:
Hát tömören ennyi a tapasztalat
Új hozzászólás Aktív témák
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Chieftec játék értékes nyereményekkel!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Bittorrent topik
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy ruhás topik
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Samsung Galaxy Tab S8 Graphite Használt, karcmentes állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 Aorus R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 16GB Zalman N5 MF CM 650W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3052, 96% Akkumulátor
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- Eladó egy wittings steel hr sport hibrid okos óra dobozával töltővel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest