- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
rekop
senior tag
Ebből szerintem nem egyértelmű, hogy igen. Fast roaming feauture-ként hivatkozik a 802.11k/v szabványra, viszont ezeket nem mindegyik AP támogatja.
Kicsit rákeresve a TP-Link community fórumán pedig azt írják, hogy "802.11r is not support by any Omada EAP at this time".
Jah, egyébként meg a másik dolog ami biztos: az adó... -
bvdub
csendes tag
Elnézést kérek, jogos, visszaolvasva valóban nem volt túlságosan egyértelmű és specifikus a leírásom. Végigmegyek a kérdéses pontokon:
- A HGW egy Kaon CG3000, legjobb tudomásom szerint ez még AC-s.
- Igények: utánaolvasván, meglátásom szerint a Mesh egy kicsit túllövés lenne a mi igényeinknek, alapból a fontosabb, valóban nagyobb sávszélt igénylő eszközök kábelen futnának. Ami Wifi-ről menne: feleségem dolgozószobájában alkalomadtán élő oktatóvideókat gyárt telefonról (full hd), így ott a stabilitás elég fontos szempont. Ezen túlmenően a nappaliban Netflix, illetve a kertben, ha úgy van sima általános böngészés. A nappali ablakai kertre néznek, egyébként az egész telek összvissz 400nm2.- A költségkeretre viszonylag egyszerű válaszolnom: amennyiből meg lehet oldani, hogy az igényeknek megfelelően fusson. Ha ez mondjuk 100k, akkor nem probléma, de fölöslegesen nyilván nem adnék ki rá több pénzt.
Kábeles kiállások:
- felső szinten összesen 3db: 2 a dolgozószobába (PC + NAS), 1 a hálószobába (TV)
- alsó szinten összesen: alapvetően 3db-t terveztünk volna, 1db a nappali TV-hez, egy lett volna a garázsba eredetileg tervezett AP routerhez, és - ezt sajnos az előzőben elfelejtettem megemlíteni - lenne egy kamerarendszer is 6 IP kamerával, amelynek kábelei a garázsba futnak be. Ennek lesz saját switch-e, azonban a főhálózatba befutna, hogy kapjon netet (innen jött az ötlet eredetileg, hogy ha már a kamerarendszer a garázsba fut be, akkor az AP router is lehetne ott).Egyébként valóban, mivel a nappali központi helyen van és oda alapból futna egy UTP, így eléggé adja magát az ötlet, hogy a garázs helyett talán oda kellene rakni az AP routert. Viszont ennek kiválasztásában még - ha már elég specifikus a leírásom - igényelnék némi helpet
-
rekop
senior tag
"802.11 k/v/r - Omada termékcsalád (ez a "pro" vonal Náluk), ez szabványra épülő megoldás."
Biztos vagy benne hogy ez a termékcsalád támogatja a 802.11r szabványt?
Én a datasheet-ben nem látok erre vonatkozó információt, csak a 802.11k/v-t említik meg, viszont ezeket sem az összes Omada AP támogatja:
Only EAP660 HD, EAP620 HD, EAP265 HD, EAP245 V3, EAP225 V3, and EAP225-Outdoor support seamless roaming -
Real_Necro
veterán
-
woodworm
veterán
Ez "csak" egy sima roaming beállítás, bár gondolom legtöbben ezt keresik mesh címszó alatt.
Nem fog működni csak olyan klienssel, ami támogatja a 802.11r szabványt. Támogatott kliensnél is előfordul, hogy hiába tud a közelebbi, erősebb ap-ról, érthetetlen módon ragaszkodik a távolabbi, gyengébb forráshoz. -
F-ECT$
titán
Ok, köszi! Még átgondolom, de egyelőre hajlanék a kábel nélküli megoldások felé. (Az emeleten és a tetőtérben messze nincs szükség több száz Mbitre és a picit nagyobb ping se gond.)
Összegezve: 2 router vagy kábeles vagy kábelmentes meshben (csak asus és tp-link jöhet szóba?), illetve lentre még egy switch, ha nem elég a 4 port. -
F-ECT$
titán
Köszi a részletes választ!
Kábelezés a földszinten van csak, de csak oda kell: ott van az asztali gép, a Playstation, a fő tv és a voda tv box. Az emeleten főleg csak telefonhoz, tablethez kell a wifi, a tetőtérben meg vendég szoba van, ahhoz is elég lenne a wifi, nem kell kábel.
A kérdés hogy van-e olyan kifejezetten erős wifi router, ami ha gyengén is, de elér a tetőtérig (elvileg a connect boxnak gyenge a wifije, így gondolom, hogy lehet ilyen) vagy mindenképp kell mash? Keret: 20-25k körül.
A több lan porthoz meg vennék 5k-ért egy switchet. -
F-ECT$
titán
A 8 port jó lenne, de ha ésszerűtlenül nagy ugrás, akkor elég lehet a 4. (Illetve nem gond, ha switchet is nézünk mellé.)
A CB jelenleg a földszintre jó, a pince, emelet elmegy, a tetőtérben meg nincs. Ezért lenne jobb egy erősebb wifi, ami legalább gyengén, de elérne a tetőtérbe is.
Költségkeret olyan 20-30k körül.
-
valakky
aktív tag
ezekben az ax rész sebessége ugyanaz, csak az N-es része "jobb", amit már anno se lehetett különösebben kihasználni, mert ritka volt az olyan eszköz, ami 600-as volt.
3000-es jelzés alatt gyakorlatilag ugyanazt kapod ha csak az AX-re koncentrálsz.
ha tovább csökken az AX50 ára, közelítve a 25 felé, akkor gyakorlatilag tényleg nem érdemes más induló AX-es routerben gondolkodni, kivéve persze ha NAS funkción kívül is kellenek exra szolgáltatások. -
Joezyka
senior tag
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ.
Akkor marad a jelenlegi rendszer, azaz a PC-ről játszom le a filmeket a TV-n, főleg, hogy a PC is és a TV is kábelen lesz, így akkor hasítani fog.
Zenét nem szoktunk lejátszani, arra ott a YT ^^Jelen elgondolás alapján, nem értem az USB portot a routeren, de úgy vagyok vele, hogy elfér.
TV-n van USB 3.0 csak nem szeretem húzkodni a tv-t (kényelmes és lusta vagyok, meg nem szeretem a konzolon mozgatni mindig), így ha kell oda is tudom dugni a pendriveot, vagy külső HDD-t.SFTP-re úgy érzem még egy jó darabig nincs szükségem, ha jól gondlom az inkább NAS vagy hasonló rendszerekhez szükséges.
-
Joezyka
senior tag
Nagy eséllyel az AX3000 lesz, szimpatikus darab, kicsit overkill a jelenlegi használathoz, de utánaolvasok, hogy miket lehet még kihozni belőle (meg mindig előre gondolkozok), legalább pár dolgot meg tudok valósítani amiket régebben akartam. (pl USB-ről lejátszás).
Nagyon szépen köszönöm, a segítséget! -
Joezyka
senior tag
Igen a tv-t is kábelre akarnám tenni, pont a wifi gyengesége miatt, mint fentebb írtam.
Ha BT 4.0-át használ, akkor azért nem találtam a wifi frekvenciát
benéztem, bocsánat.
A szolgáltató jelenleg 500 Mbit-et ad max, Telekom van még, az épp húzza be az optikát a lépcsőházba, de még nem jártam utána mi mennyi. Ha épeszű áron adják a netet úgy is megyek felfele, a 70->100-ra váltás is csak azért van, mert a 70-est kivezetik a szolgáltatási listából és csak 100 igényelhető. Nekünk sávszélesség ügyben egyelőre nem kell több, de persze ez változhat a jövőben.
Ezek alapján akkor a korábbi ajánlásod még az érvényes?
-
vadkörte
addikt
Persze. A PC/NAS/RPi kábelen lóg most is, lényegében az RT-N12D1 helyére kerülne az új, ugyanolyan konfigurációban.
Ha nagyon akarom egy 70E-es router-t is meg tudok venni, de nincs rá szükségem, a C6-ra is egy reklámban lettem figyelmes.Az OpenWRT-t csupán kíváncsiságból hoztam fel, YT is és Google barátom is dobott rá találatot. Ha nem hozna érdemi előrelépést az OpenWRT, a gyári firmware-rel szemben, kihagyom.
-
Joezyka
senior tag
Nagyon szépen köszönöm az ajánlásokat, bevallom el vagyok maradva a WIFI technológia követésével.
Őszintén szólva egyszer szeretnék normális eszközt venni, akkor ugorjunk szintet AX-es routerekre. A keretre még azt mondom, hogy szorítsuk le ahogy tudjuk, mert kihasználni egy pl 80eFt-os router képességeit sose használnom ki.Annyi extrát hozzátennék, hogy egy LG SJ7 soundbar alá szeretném berakni (ha megoldható), viszont a soundbar wirelessen kommunikál a saját egységeivel. Sajnos a specifikációja alapján nem jöttem rá a frekvenciára, de ha más frekin tudna menni a router mint a soundbar az lenne az überkirály!
köszönöm,
Joezyka -
nOvOp
senior tag
Köszi a tanácsot. A router központi helyen van, gyakorlatilag a lakás közepén, ezért sincs kábelezve semmi, bár az xbox talán megoldható. Asusom is volt már és tp-linkem is több, nekem az asus vhogy jobban bejött. Még átgondolom amiket írtál. CFW-t is tettem több routerre, csak sajna annyira nem értek hozzá és ilyenkor mindig az adott fórumot zaklatom a h kérdéseimmel, ezt próbálom megúszni. Azt olvastam, hogy CFW-vel lenne torrentem is az AC65P alatt.
-
engineeeer
tag
CFW-t nem hiszem, hogy használnék, inkább maradnék a gyári dolgoknál.
Felújítás/festés nem igen lesz mostanában, új építésű ház, de legalább arra gondoltak, hogy az oszloptól a nappaliig hagytak egy gégecsövet és nem kellett falat vésni meg szigetelést bontani egy bekötés miatt... -
engineeeer
tag
Sajnos nem jön fel kábel az emeletre, falon kívül meg nem szeretném elvezetni esztétikai okokból.
Utánaolvastam a Mesh-nek, szóba jöhet ez a megoldás is.
Szerintem a felhasználói szokásaink alapján elég az AC.Igen, az lenne a tökéletes megoldás, de sajnos nem tudom elhozni a kábelt a gépig.
-
woodworm
veterán
Ha nem csak berugtad volna a topik ajtaját, hanem nyomon követed, akkor láttad, láthattad volna a tulajdonosok által adott bizonyítékokat is. Nem először írom neked, hogy az asusnál ez évek óta bevett gyakorlat, hogy ugyanazt a készüléket több cimkével is eladják. A névleges specifikációt pedig ehhez igazítják.
Az openwrt oldalán pedig erőforrás híjján maradt így a wiki, "Under Construction! This page is currently under construction. You can edit the article to help completing it.".A témát elengedtem, inkább nem járok ide.
-
blakey
titán
Továbbra is specifikációk alapján javasolsz valamit ami hiba, főleg egy olyan topikban ahol leírták, leírják, hogy miért javasolt valami vagy miért nem.
Tegnap említetted az AC57U V3-at, mint OpenWrt kompatibilis, nos, a V1 az, pontosabban AC57U V1=1200GU 1:1-ben, az AC57U V2 és az AC57U V3 különböző modellek és tumodásim szerint nem érhető el semmilyen CFW, nem kell tudnod, elég ha itt elolvasod vagy kérdezel. Vérre menő vita nem volt, én leírtam, hogy mit kell tudni az AC65P-ről.
Egyébként az összes általad javasolt helyett javaslonék egy 1200GU-t Padavan firmware-el, kiváló router lesz belőle. AC65P meg továbbra is javasolt router, a felsoroltak közül a legerősebb. -
woodworm
veterán
"Asus RT-AC65P - AC1750 -as (éppen most voltak vérre menő viták, hogy lehet AC2400 -ra hekkelni is)."
A vitát te generáltad, mert a gyakorlati tapasztalatunkat a google tudásoddal kérdőjelezted meg, amit még most sem fejeztél be. Az ac65p-t nem ac2400-asra lehet hekkelni, hanem a dobozból kivéve, gyári állapotában tudja. Nem egyedi eset az asusnál.
-
Paloczi95
tag
Most mértem többféle eszközzel sebességet: PC kábelen 550/320mbps (viszonylag hosszú, kb 30 méteres Cat.5e kábel), wifin a router közvetlen közelében (2 méterre) 450/270mbps, wifin egy fallal arrébb 320/250mbps. Társasház, de nincs kifejezetten sok hálózat (10-15). Itt is tömeges FTTB-FTTH váltás volt, ezért került hozzám is optika és Digi1000. Biztos, hogy a korábbi csomagomat módosították, mert az 100/100 volt, de elképzelhető, hogy 500/300-ra állították? Azért nem akartam hívni őket, mert a garantált az 300mbps letöltés, szóval nincs “alapja” a panasznak, bár korábban mindig valamivel több jött még az elméleti max értéknél is.
Firmware-t frissitettem a legújabb elérhetőre. Alapvetően egyáltalán nincs igény CFW-re, de nem riadtam volna vissza tőle, ha azzal lehetett volna a sebességet javítani, de ezek szerint nem a router (akár szoftveresen) a szűk keresztmetszet. -
Veron
addikt
Köszi mindenkinek, de kicsit elvesztem.
Szóval valahogy hekkelek az AC65Pre OpenWRTt. Nem tudom hogyan, de megoldom.
Viszont, ha kiderül, hogy az 5G wifi így sem az igazi, milyen eszköz jöhet szóba APként?Van értelme mesh eszközt (pl.TP Link Deco, ez megtetszett) -70dB jelerősség mellett rádiós kapcsolaton a routerhez csatlakoztatni, vagy mindenképp kábelen kell?
-
Paloczi95
tag
Köszi az ajánlást, azóta megvettem a C6-ot, vezetéken kb 500mbps a letöltés, wifin valamivel kevesebb. Látom, hogy mindenhol írjátok, hogy a C6 nem CFW kompatibilis, de az OpenWRT oldalán úgy látom, mintha a C6v2 EU verziója támogatott lenne. Valamit benéztem?
Egyébként a plusz beállítási lehetőségeken kívül a CFW gyorsabb sebességet is jelenthet? -
So5ika
tag
Szia!
Köszönöm a választ. Épp ezért akarok jövőálló eszközt vásárolni, mert még lehet AX-es eszközöm. De az nem világos, hogy egy újabb router, ami tudja az AX protocol-t, miért csak 867 Mbps sepességet produkál AC protocol-on, miközben a régebbi, csak wifi5-ös szabványt támogató eszközök pedig tudnak 1000 feletti névleges értéket.
Amúgy 41 nm-es új építésű kis lakásba lenne T-home 1 Gbps nethez vásárolva, amin lenne 2 telefon, 2 notebook, konzol, tv. Egy laptopot leszámítva mindegyik eszköz képes AC protocol-on kommunikálni.Asus RT-AC85P például képes lenne a feladatra, míg ASUS RT-AX56U AC protocol-on pedig nem? Ezt nem vagyok képes megérteni. De javítsatok ki, ha tévedek.
Üdv.:
Attila -
blakey
titán
AC65P=AC85P, tesztelve, bizonyítva OpenWrt fejlesztőtől aki történetesen itt a fórumon aktív tag, csak át kéne menned az Asus topikba.
Az AC57U V3 mióta OpenWrt-képes, honnan az infó?
OpenWrt-sek lemásolták az adatlapról amit nem javítottak. Szoval fogadd el, hogy ua. a két modell. -
Veron
addikt
Ez szép hosszú lett, de köszi a részletes leírást. :)
Nem idegenkedem az OpenWRTtől, bár még nem használtam, de nem baj, routerOSnél biztosan egyszerűbb.
Én inkább valami szebb formájú, kecsesebb AP keresek fentre, akár a falra. Tudniillik nem bízok abban, hogy a most -80dB jelerősségű ac wifi sokkal jobb lesz az OpenWRTvel.
-
blakey
titán
Nem feltétlenül a gyártók oldalára kell hagyatkozni. Szét lettek szedve, le lettek tesztelve, ugyanúgy 3 külső és 1 belső antenna van mindkét routerben (AC65P, AC85P) és ugyanazt tudják. Azért ajánlott router, mert olcsó pénzből kihozható egy komoly tudású router, OpenWrt-vel nagyon jó cucc. Mérések, tesztek stb, én is használtam néhány hónapig. A Mesh nem minden, egy router nem attól ajánlott vagy sem. Nem feltétlenül dokumentációk alapján ajánlunk valamit hanem leteszteljük, szoftveresen és hardveresen is. AC65P helyett elég kompromisszumosan ajánlott két AC57U V3, inkább egy AX56U és esetleg második routernek egy AC57U V3 Mesh-ként. De amíg kapható 1200GU addig önálló routerként jobb választás lehet az OpenWrt, Padavan kompatibilitás miatt. Az olcsóbb Asus routerek Wifi teljesítménye gyárilag vissza van fogva, értsd. kb. 75%-on teljesítenek a tudásukhoz képest, az AC65P OpenWrt-vel hozza az N18U 2,4GHz-es lefedettségét, tehát a tudás megvan csak szoftver is kell hozzá. Én nem vinném vissza az AC65P addig amíg nem nézi meg OpenWrt alatt.
-
psion2101
tag
Nézd el nekem,de nem vagyok nagyon hozzáértő.Nem érdekel a kinézete hanem az hogy legyen net az egész lakásban.Optikai kábel csatlakozik a digis routerba.Arra gondoltam ott kábellel rá kötöm az egyiket a másik meg egy szobával arébb lenne amit egy salak blokk fal választ el.Nem ragaszkodok a Zyxelhez bármi jó.Ezért nézegettem a Tp link megoldásait
-
Real_Necro
veterán
Igen, ezeken mind végigmentem, gyakorlatilag letükröztem az N18 beállításait. Rendkívül idegesítően újraindulgatott meg kilőtte a wifit folyamatosan. Factory reseteltem, elcsomagoltam, holnap viszem vissza... Túl szép lett volna 25-ért...
Az N18at 2 éve vettem, de annyira kezes bárány volt, hogy minden csettintésre működött és soha semmilyen problémám nem volt vele... Maradok mellette még egy darabig.
-
Imifej
senior tag
A repeater típusa TL-WA850RE ami egy v.1 így még AP-ként nem tud üzemelni. Csak az utcára tolja ki a wifit, mert sokat diskurálunk a szomszédokkal.
Ezt nem tudom kábelen elérni, a sarokban lévő speiz-ben van bedugva. Oda az utcára tökéletes. Hatótávokkal nincs gondom, ez a 3 eszköz lefed mindent (90m2). Egyenlőre csak egy C6-ot tervezek venni, de később majd meglátjuk. MESH nem izgat annyira. 1043nd miért nem jó routernek? Gigabies porton kiszolgálja majd a C6-ot. De ha kell, akkor azt is lecserélhetem.
-
szekera
csendes tag
a ház egyszintes, talán 4 wifi-t láttam a telefonon a környékből
kábelen a nagyobb TV, mellette a modem és a router, nincs utp sehol (tervezett legtávolabbi vételi pont kb. 15m-re: szobák)
eddig csak mobilinternetet használtunk, mostanra megnőttek az igények a technikai fejlődésnek is köszönhetően (pl. Skype, Netflix)
néztem AX-es routereket is, épp az előretekintés-jövőtállóság kapcsán: pl. TP LINK Archer AX10 (22e) és TP LINK Archer AX50 (30e), v. máshol itt: [link] 17-21e Ft-ért
Mesh-re úgy gondolom nincs szükségem (egyelőre) -
Imifej
senior tag
Köszönöm a választ! Igen, én is a C6-ot nézegettem. Csak telefonok, pár netezős laptop mennek wifiről, így szerintem elég lesz. Minden asztali gép, hifi, nyomtatók kábelesek. A fő router egy 1043ND, van egy AP-be kapcsolt wr840 router, egy jelismétlő, és egy Gb switch. Csak egyre több az 5G-s telefon, és Chromecast is van, ezért gondolkodtam egy 5G-s AP-ben. Családi ház, így szomszédok nem igazán kavarnak be, így eddig megvoltam ezekkel is. C6-ból érdemes megvárni a v3-ast, vagy ugyan olyan jó a v2 is? Mert az előbb olvastam, hogy jön.
-
Giot
addikt
Köszi!
Synology szerintem kimarad.
És 20e magasságában nézelődök szóval az AX50 nekem már tényleg sok.
Az AX20 lenne a jó irány.
De ha az 1043ND tényleg szívatás számba megy a panelba, akkor inkább kap egy C6-ot akciósan ahogy írtátok is. Nekem meg marad az 1043nd amíg 500megabiten vagyok.Köszönöm szépen a segítséget!
-
Giot
addikt
Köszönöm az ajánlást!
Max 5-6 okoseszközt kellene kiszolgálni, ehhez még egy laptop meg, egy PC ami a wifit illeti.
Meg egy PC vezetéken.
1043nd-t (V3) váltana nálam, ami meg menne panelba tesómhoz.
Ami fontos legalább olyan tempó, lefedettség, és stabilitás, mint az 1043, de bevallom azért többet várok ha már fejlesztek. -
Alien4
tag
Pénteken minden kiderül, majd holnap sztem átkérem bridge módba digis eszközt...
Mobilokon van 10 giga, PC meg ugye direktbe van dugva... PPPOE user/pw-t tudom, tehát betárcsáztatom a PC-t direktben ha úgy van... Azt mondták 2 nap aktiválni max... szóval remélem a szerda-péntek megoldható Nekik. (megszabadulnék már ettől a kálváriától...is...)Egyedül szeretek gyújtogatni, de tiszta szívemből kívánom az igazad
Max kint csinálom és iszunk -
Alien4
tag
MOD: = kreténséget írtam és leesett. Módosítottam a hsz-t.
Amúgy panel 53m2... csak internet. Se tv, se telefon (flottás vagyok, 10 giga és korlátlan 3200huf)
Asszony csomagban. Jelenleg csak mobiltelefon van és néhány lakáshoz tartozó "okos" eszköz (xiaomi)Telefonjaink is még csak 4G-sek, de ugye már dübörög az 5G, majd ideér.
Laptop egy fujitsu a555, pc meg 4771, FPS500, 1050Ti (windfocve) configgal.
Qbittorrent fut jelenleg a PCről. (azt jelenleg próbálom automatizálni...sorozatletöltések meg ilyenek)Ha már az alapvető működés meg lenne az eszközökön, örülnék. (1043 is kínlódott már, szolgáltatói meg most is halálán van.)Az biztos, hogy most ezzel az eszközzel túllőttem a jelenlegi kívánalmainkon... viszont ugye ezt nem csak ide akarom... tehát ha lakásvásárlás jön... oda már jobb lesz.
TV is valami rébeggi samsung ?ue55k?-s típus de a PC-ncore kombo viszi a lakást elsősorban
-
dkess
őstag
@mastodon
Kicsúsztam a szerkesztési időből. Most nézem #84587 hsz -edben a képet, hogy a TP-Link router AP módban fut. Akkor a szürke LAN kábelt nem kell kihúzni a Huawei ONT -ból és az utolsó pont sem érdekes akkor (így is működne, de felesleges).Egyszerűen csak a harmadik pont érdekes - azaz összekötöd a Huawei -t a TP-Link -el és kész ...
-
Alien4
tag
AX73 megrendelve. 40k.
Ujrahuzom a kabelezest is a PChez, CAT5E, meg csatizom. Digi ONT eszkozt meg attetem bridge modba.
Ha ezutan is rossz, akkor tuzet rakok a regi 1043+digi fiberhome es AX73bol es hagyom leegni a lakast.(Amugy a nyomtatonk nekunk alapbol wifis volt, az mar nem fog menni? Bar netto csak porosodik... festekpatron is beleszarad mindig... szoval nem nagy veszteseg. Ellenben mas helyen meg ugy lattam, hogy van benne printserver)
MOD: rájöttem, sületlenséget beszélek... csak kedd van... bocsi
-
-
magyarc
tag
-
dik
őstag
Ne kell félre érteni semmit nyugalom van! 1 eset az pipa kb. sokra nem mentem. Nem hajszolsz semmibe! Az az összeg nem összeg. 20 ezer körül max. áldoztam volna rá többet az én céljaimra felesleges lenne. A válaszok hibátlanok csak itt az én hozzá értésemmel van a baj. Sokszor azt sem tudtam pontosan miket írtok.
Ez az én tudatlanságom. Szóval szépen lassan majdcsak felfogom ki kivel van.
Köszönök mindent ismét!
-
dik
őstag
-
Igen, a HG8245H modem van nálunk.
Átalakítóval van koaxunk (az van a falunkban), aztán a fal után megint átalakítóval megy az UTP a set-top boxba, IPTV-s. A fotó alapján nem úgy van,. hogy szürke kábel a net, fekete a tv? A tv most csak egyik szobába megy, de korábban két helyre ment, ahhoz van az elosztó.Tehát a t-com router után be lehetne tenni a saját routert, nem? -
dkess
őstag
@dik
Lehet egy kép többet mond ezer szónál a legutolsó javaslattal kapcsolatban. Az alábbi képen az RE200 -at be lehet rakni másik lenti helységbe - pl. akár műhelybe is. Előnyök:
- a lenti C6 erősebb ("fickósabbat" a szavad járásával) WiFi -t tudna szórni lent, mint a csak RE200 most,
- akár gigabit -es internet -et is lekezel (ha majd lenne). Gigabit -es LAN kapcsolat fent is és lent is a kábeles eszközöknek (pl. PC, TV stb.),
- mindenhol lenne 2.4 GHz -en N -es WiFi és 5 GHz -en N/AC WiFi,
- Onemesh használatával lent is és fent is egyetlen SSID(/jelszó) használata minden eszközre és 2.4/5 GHz -re is akár,
- amennyiben lent már a router elég lenne WiFi -re, akkor a RE200 -at ki is lehetne venni a képből.Költség oldal:
- a két db TP-Link Archer C6: bruttó 2*9 - azaz összesen 18K HUF,
- az alább narancssal jelölt LAN kábel, ha nincs otthon. Persze itt is Cat5E lenne legalább javallt, de 100 Mbps -hez elég régebbi is, ha éppen az lenne otthon.(elnézést a nagyom Móricka rajzért)
-
dik
őstag
Na tehát sikerült végig próbáltam. Valóban működik. De így a nappaliban ahol volt atom erős jel mindkét sávon. Ha viszont elmentem a konyhába ott viszont 2,4 is alig. 5 már tőle pár méterre egy fallal odébb is döglött. Szóval vissza tettem az első és talán legjobb megoldásra mint volt. Kiderült így ennyit tud és kész...
Tehát ezek tudatában nem egy jó megoldás lehet számomra ha veszek egy másik routert és fent is lesz meg egy lent is(bár lehet rosszul gondolom). Mert ahova lent tudnám tenni úgymond a ház egyik sarka és akkor a másikban szintén nem lenne jel ha lenne is alig. Nagy előre lépés nem lenne. Persze lehet rosszul gondolom.
A mai routerek erősebbek mint a régiek? Ez annyira nem tiszta még...
-
dik
őstag
Nem engedi telepíteni a letöltött firmware megadtam neki az elérési utat és nem csinálta meg. Majd amit ő talált az is 4.0 és csak engedi telepíteni. Most már azt írja a legfrissebb van rajta. Szóval ismét nem értem a dolgot. 5.0 valamiért nem engedi... 200922-re csinálta meg.
-
woodworm
veterán
Nem írtam olyat, hogy mindkét 5GHz-es sávon tudná a 160MHzes csatornaszélességet. Azt sem értem, hogy mire gondolsz a dupla 160MHz-cel. Van 80+80MHz-es csatornaszélesség, de 160+160-ról nem tudok. A megnövekedett sebesség (2,4 vs 4,8 Mbit) a streamek számának a növelésétől van.
-
magyarc
tag
Mostanában elő fog fordulni, hogy a legnagyobb "gyerek" már nélkülünk lesz a nyaralóban, így egy routerrel nem tudjuk megúszni. Ezt a nyarat egy javításból visszakapott N-es mobil szolgálta ki, de a gyenge vétel miatt egy rendes antenna remélhetőleg sokat dobna a sebességen. Jövő nyárig nem akartam ezzel foglalkozni, de jó lenne most egy hónapra mobilnetet produkálni a rokonoknál. Nem tudom, hogy az MR200 megéri-e a több mint tízezres felárat. Abban az árban kapni már Huawei B535-t, ami 4G+ Cat7-e. Nyáron nézegettem még az Archer MR600-at is, ami 4G+ Cat6 és jókat írtak róla. De az még a B535-nél is drágább lenne egy tízessel.
A B535-ről van esetleg valakinek tapasztalata? -
magyarc
tag
Nincs stick. Sokáig DigiNet Aktív 50-et akartunk, de a nyaralóban olyan botrányos a Digi vétel, hogy végül feladtam. Egy Domino kártyát használtunk korlátlan net bővítővel egy éppen senki által nem használt mobilban. A Telekom 13eFt-ért adna Huawei sticket, ami szerepel a kompatibilitási listában (Csehország, T-mobile), de máshol se lenne sokkal olcsóbb. A Telekom is elég döcögős volt a nyaralóban, nem hiszem, hogy a Wifi teljesítmény meghatározó lenne ilyen körülmények között. Az az "érzésem", hogy egy dedikált 4G router külső antennákkal jobb kéne legyen, mint egy stick. Egy AX56U 4G stickkel már 50eFt lenne. Már az MR-200 33e forintos ára is erősen határeset. Hacsak nincs valami ismert problémájuk, akkor egy MR100/150 vagy MR6400 lehetne a befutó.
Most egy hónapra rokonoknál kellene kipróbálásra, mivel eddig nem volt internet náluk. Itt pedig csak egyetlen vezetékes kapcsolat lenne... -
Hát, már nem emlékszem, hogyan van bekötve. Jön a fénykábel, ami vmi átalakítás után UTP lesz, de nekünk a falbeli kábel a TV-hez koax, ezért egy átalakítóval megy be a falba a TV adás. És nem tudom, hogy a TV adás átmegy-e a routeren. Mert ha igen, akkor gondolom nem szedhetem ki. (Sok a kábel, megpróbálom kibogozni, mi merre megy.)
Ha nem megy át, akkor viszont tényleg el kell vegyem. Persze, akkor a T-Com látja, hogy másik eszköz akar bejelentkezni, nem lesz-e gond? -
dik
őstag
Na ez már szeretem kimerítetted az összes kérdésem gondom bajomra válaszoltál! Nagy köszönet!
Anno azért húztam le fixen telepítettem a kábelt mert az okos TV-be volt dugva mert nagyon gyengén vette a router wifijét(anno nem is tudtam vannak ilyen ext. csodák). Így az most átkerült a laptopba. Nagyon ritkán piros a led, de persze pont akkor amikor nem kellene és belassul minden lent. Ez így szokott lenni.
Bent van a házban is csak nem mindenhol a 3 fázis. Szerintem amiket leírtál bőven elégnek kell lennie! 2 router és repaeter.
-
Köszi a válaszokat. Abban a sarokban van a gép, ahol a router, és oda van vezetve kábelen a net, ami amúgy a bejárati ajtó felett jön be. Ott most a Tcom routere van (Huawei), használaton kívül.
Akár át is lehetne helyezni a routeremet, a Huawei alá még éppen befér, éshát tényleg nem kell kéznél lennie. Ezzel még nem próbálkoztam, csúnya. Onnét mindenhova jobb lenne?
Ettől függetlenül érdekel az AX50 vagy az AX73 is, a VPN és a parental control miatt. Előbbi fotómegosztó progihoz kell, utóbbival azt szeretném elérni, hogy a kölyök ne nézzen mást tanulás közben.
Bár az AX73 kicsit már drága egy ilyen kicsi otthonra. Kb 1-2 méterrel kell távolabbra érnie, mint a mostani router. (Van, de szakadozik.) -
dik
őstag
Ő igen ez a gond néha piros ezért gondoltam kellene valami fickósabb történet. Sajnos nem tudom nagyon más helyre helyezni konnektor végett( falmegbontás kizárt, hosszabbítószintén kanóc végett(el rejtés meg nem kivitelezhető) ). A laptophoz megy le vezeték így most arról megy a net. Azzal így nincs baj csak az elég helyhez kötött így. Ezért gondoltam arra valami módot keresni rá wifi legyen a történet(nem helyhez kötött). 3 fázis bent van a házban(műhelyben gépek miatt).
-
Simán elképzelhető, hogy általános felhasználás esetén az instabilitási, újraindulási gondok észrevétlenek maradnak.
Sokan használnak papírforma szerint nagyon nem ajánlott, sőt, kifejezetten vacak eszközöket probléma nélkül.
De jobb nem ajánlani ezeket, hiszen mégiscsak sokkal több velük a zűr esélye.
MaCS
-
magyarc
tag
A lassan 10 éves "okos" TV és minden desktop gép kábelen lóg. Egyedül 3 mobil és 1 laptop szokott wifit használni rendszeresen. A gyerekeimet ismerve a MU-MIMO tényleg hasznos lenne, de az AX50 nem támogatja.
Tetszene a Mesh rendszer bővíthetősége, de egy (pláne kettő) AX58U már valóban meghaladja a keretet. A TP-Link OneMesh hasonló célt szolgál ha jól értem. Ha a TP-Link keresőjében beállítom az "ultimate coverage", 3+ szoba és OneMesh paramétereket, akkor egyedül az AX73 routert dobja ki. Ebben van MU-MIMO és OneMesh támogatás is. Ezt elég jó áron meg tudnám venni. Csak 4e forinttal lenne drágább, mint a C2300, tehát nincs igazán okom C2300-at venni. Csak egyetlen dolog zavar. Ha jól értem a 2.4Gb sávnak nagyobb a hatósugara, így gondolom ez lesz a rossz vételi helyen a releváns. Nincs egyetlen 802.11ax eszközünk és nem is lesz pár évig. A C2300 600MBps-t ír 802.11n-re, az AX73 574-et 802.11ax-re. Vajon 802.11ac/n eszközeinkkel gyors lenne az AX73 is? -
MongolZ
addikt
Köszi, korrekt összefoglaló és a táblázatot sem találtam meg így, ahogy van. Csak azért kérdeztem, mert nagyon sokat vaciláltam, hogy AX50, vagy AX20 legyen. Egyik boltban volt 31e-ért AX50, de miután megrendeltem, írtak, hogy bocsi, mégsincs, várhatóan 4 hét múlva lesz... máshol meg 37e volt, ami azért már nagy lépcső. Akkor úgy mérlegeltem, hogy alig van valami, amit tényleg kihasználnék a többlettudásból, ez meg nem éri meg a +10e huft.
Plusz az AX20 támogatja a mesh-t (onemesh???), amit ki is fogok próbálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Spórolós topik
- Motoros topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Bittorrent topik
- Autós topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- További aktív témák...
- MSI Thin A15 B7VF 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- TUF A17 FA706IU 17.3" FHD IPS Ryzen 7 4800H GTX 1660 Ti 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Thinkpad X13 Gen4 - AMD R5 7450U/32GB/1TB
- ELADÓ - LENOVO LEGION SLIM 7i 16IAHV - 40GB RAM, 1.5 TB SSD
- 27" AOC C27G4ZXE Gaming 280Hz 0.3ms válaszidő
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged