-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
HoTDoG
tag
válasz
Hoffer #105343 üzenetére
Egyelőre nem találtam itthon. Kipróbálásképpen berendelni pedig elég drága, mert külföldre nem fog élni a 14 nap elállás joga.
Az Asus ügyfélszolgálatát felhívtam, de ők kb ennyira kompetensek: "hát, nem látok ilyet a webshopban, szóval szerintem nincs. De amúgy a Wifi mesh is nagyon stabil." -
-
-
válasz
Hoffer #105168 üzenetére
Az Asus mesh szerintem messze a legjobban kezelhető rendszer, emellett jól is teljesít.
Szemben a TP-Linkkel ugyanis egységes, azaz minden AImesh-képes Asus eszköz (szinte már mindegyik az) bevonható, nincsenek típus szerinti, illetve hierarchikus megkötések.
Nem mellesleg stabil és könnyű konfigurálni.
Az otthoni kategóriában szerintem egyértelműen messze a legjobb.
MaCS
-
válasz
Hoffer #105162 üzenetére
Miért akarod szívatni Magad egy ilyen hibrid rendszerrel?
A tiszta megoldás szerintem az, ha a szolgáltató eszköze bridge-ként működik, a saját hálózatod pedig tényleg a saját hálózatod. Azon belül meg szerintem Asus. Nem látok érdemi érvet más, nem haladó ismereteket igénylő rendszer mellett.
MaCS
-
hemaka
nagyúr
válasz
Hoffer #104501 üzenetére
Engedd el, a mobilnet sebessege nagyon valtozo, a pingje alapbol rosszabb, a celladban valaki elkezd torrentezni gatya az egesznek. Amig nalunk vezetekes internet kiepites volt en is mobilnetet hasznaltam, rendes 4G-s routerrel, pusztulat. Raadasul a telekomnal a multisim sebessege csak 1megabit.
-
Tompika777
senior tag
-
4Grider
félisten
válasz
Hoffer #104501 üzenetére
Beteszed egy telefonba, és méricskélsz. Ha az neked megfelel, akkor veszel egy telefon LTE kategóriájának megfelelő routert (valószínűleg drága lesz) és használod...
Én a saját korlátlan multisimem backup netnek, meg utazáshoz használom, mert nekünk a Telekom itteni 5G teljesítménye (700 MHz-en) kevés. -
4Grider
félisten
-
-
dkess
őstag
válasz
Hoffer #87300 üzenetére
Kényeztetsz ezekkel a hosszú és minden részletre kitérő kérdéseiddel ...
Magint visszaolvasgattam. Csak kíváncsiságból azzal a novemberi AX55 rendeléssel mi újság? Az már nincs meg vagy lemondtad?
Azt is írtad laptop -ba vettél AX200 -at. Ezzel mondjuk egy AX50/AX58U passzolna össze (a 160 MHz támogatása miatt), de tulajdonképpen a HT160 nélkül is meglehet akár közel 900 Mbps gyakorlati sebesség (OK, ez közel a routerhez). Azaz egy AX56U is elég lehet, igen.
Most nézem, hogy Digi500 van Nálad?
Illetve írtad, hogy még a régebbi routereiddel voltak lefedettségi gondjaid. Meg, hogy leginkább a fürdőszobában (ott használnál laptopot vagy mobiltelót?). Esetleg, ha pár mondatot írnál milyen környezetbe, milyen kliensekkel stb. Minél többet árulsz el, annál inkább passzoló segítséget kapsz. Akár egy skicc -et is összedobhatsz Paint -ben vagy ilyesmi.
-
dkess
őstag
válasz
Hoffer #87294 üzenetére
Szia,
Amennyire jól látom, akkor korábban az AX50 -en lamentáltál. Igen, főleg az alja melegszik, de ez nincs különösebb hatással a routerre magára. Persze azért legyen szilárd burkolaton meg legyen némi szellőzés (azaz mondjuk ne egy cipősdobozba tedd egy működő sparhelt tetejére), de ennyi ...
-
dkess
őstag
válasz
Hoffer #84255 üzenetére
Elöljáróban elnézést kérek a hozzászólásom hosszáért ...
Megjött a TP-Link AX50. Ahogy írtam nem nálam lesz majd így csak gyorsan beállítottam meg nézegettem milyen. Alapból egy áprilisi v1.00 -ás firmware volt rajta - egy júliusi verzióra frissítettem (új funkciót nem kapott).
Alapvetően ilyen környezetben:
- Digi FTTH (gigabit) --> Digi ONT (Bridge módban) --> Cat5E a falban, fali aljzatok --> Synology router (ez NAT -ol) --> Cat5E a falban, fali aljzatok --> Gigabit -es switch --> TP-Link AX50 (kábelen, kipróbáltam úgy, hogy NAT -ol illetve AP módban is). Azért ilyen "nyakatekert", mert az Digi ONT, a Synology router és a TP-Link AX50 külön helyiségben van ...
- társasházas környezet: "4 pálcás" (max) térerővel 8 db idegen WiFi hálózat, "3 pálcás" térerővel szintén 8 db idegen WiFi hálózat - gyengébb térerősek (1-2 pálcásak) egy raklappal ...A TP-Link egy helyiségben a próbaeszközökkel - amik:
- Samsung S10 mobilteló - AX -es WiFi, max. 1,2 Gbit/s üzemmóddal,
- PC -m alaplapja (MSI MEG X570 ACE) - AX -es WiFi, max. 2,4 Gbit/s üzemmóddal.Mind a két eszköz alapból 1,2 Gbit/s üzemmóddal kapcsolódik amennyiben a 'Csatorna szélesség' -et 'Auto' -n hagyom. Amennyiben ezt a TP-Link -en '160 Mhz' -re állítom, akkor a PC 2,4 Gbit/s üzemmóddal kapcsolódik (mobilteló marad 1,2 Gbit/s -en) ... Egyébként utóbbi esetben a PC mért net sebessége kicsit gyorsabb - a mobilteló kicsit lassabb lesz, de nem releváns mértékben. Annak nem néztem utána, hogy amennyiben a router -en 'Auto' módban hagyom ezt, akkor a PC -n be lehet-e kapcsolni a 160 MHz erőltetését (ilyenformán a 2,4 Gbit/s üzemmódot).
Mind a két eszközön maximum 520 (letöltés)/275 (feltöltés) Mbit/s mérve Speedtest.net -el (mobilon alkalmazásból). PC vezetéken ugyanitt 900/325 Mbit/s ... Ping: 4, Jitter 1 ms. AC -s router -el valamiért most csak a harmadát tudom csak mérni. Valószínűleg azért, mert az előbb írtak miatt nagy a kavalkád az éterben - napközben az AC -s WiFi -vel is megvan az 500 Mbit/s feletti eredmény (most meg jó, ha 140 Mbit/s ...). 5 Ghz -en persze a lakás egyéb részein esik a sebesség, de nem vészes.
Ami érdekes, hogy amennyiben a TP-Link AX50:
- router módban bekapcsolt NAT -al (külön alhálózaton, ugyanúgy a fentebbi lánc végén) hozta a fentebbi sebességet,
- addig AP módba kapcsolva az kb. feleződött.Persze az is lehet, hogy időközben romlott még a helyzet (WiFi környezet), mert az előbbi opciót 20 óra magasságáig ment - a második meg azóta. Egyébként stabil - nincs gond. Ugyanakkor az AC -s WiFi -nél jóval gyorsabb így is ...
Ami érdekes, hogy működés közben a router teteje langyos - nem vészes. Ugyanakkor alatta az asztalt rendesen melegíti. Érdemes jól szellőző helyre rakni ... A végleges helye családi házas (egy szintes) környezetben lesz, ahová a gyakorlati tapasztalatok alapján idegen WiFi nem nagyon ér el. Gigabit -es net lesz ott is - alapvetően AP módban használva a nappaliban, de természetesen ez idővel változhat.
Összefoglalva: Amennyiben a fejlettebb funkciók (pl. WPA 3.0, Mesh, USB háttértáron és TimeMachine -on kívüli egyéb használata) nem kellenek, akkor a Black Friday -os árán (32K HUF körül) megérheti, ha valaki gyors WiFi -t szeretne ...
-
-
-
-
-
-
blakey
titán
válasz
Hoffer #83686 üzenetére
Egy 433Mbps linksebességre képes telefonnal lemértem, hogy mire képes, AC57U V1 Padavan firmware alatt 80Mhz-en 320Mbps körüli értéket sikerült elérnem, AX92U-val 355Mbps-t, szóval valahol itt lehet a maximum ilyen linksebesség mellett. A 200Mbps kevésnek tűnik, lehet, hogy az a kártya ennyit tud, a router többet tud mint amit mértél.
#83687 szaboi6512
500-as csomagnál ha a fele megvan wifin az már jónak mondható. - szerintem nem, ahogy láthatod, 355Mbps amit mértem és nekem is 500Mbps netem van. -
-
-
válasz
Hoffer #83501 üzenetére
A telepítéshez van, fentebb linkelték már. A beállításhoz nincs, de mint bármely más router szoftvert, ez sem nagy dolog beállítani, nem kell hozzá pilótavizsga. Nincs szükség egyéb eszközre, csak egy PC-re vagy laptopra, amivel tudsz UTP kábellel csatlakozni a routerhez. És igen, lehet vele torrentezni, van benne transmission kliens. De ez a téma már nem ide tartozik, bővebben az Asus routerek vagy a Padavan firmware topikban.
-
szaboi6512
őstag
-
-
-
-
norba69
senior tag
válasz
Hoffer #75957 üzenetére
Ha csak 1-2 torrent futtatása a cél, arra kompromisszumokkal alkalmas.
Letöltésnél kb 3-5 MB/s sebesség érhető el, feltöltésnél 5-10. 10-15 torrentnél többet nem érdemes seedelni.
Ha a router processzorterhelése 95% fölé megy, komoly problémák várhatóak a hálózaton (akadozás, nem betöltődő oldalak, megszakadó streamek, szakadozó wifi kapcsolat). -
_q
addikt
válasz
Hoffer #75957 üzenetére
Egy router, ami az internetet biztosítja és esetleg van rajta egy torrent kliens, valamint egy HDD amin a tárolt adatok vannak önmagából elég lehetne, viszont a valóságban a router hardvere még is kevés. Ha nem szeretnél PC-t vagy laptopot használni, vannak a NAS-nál olcsóbb alternatív megoldások, mint mini PC vagy raspberry Pi, amit "PC"-ként használsz routerre csatlakozva.
-
libit
tag
válasz
Hoffer #75929 üzenetére
"Tudásban azonosak kivéve az usb-t!"
modjuk azt nem tudom ezt mibol kovetkeztetted ki, mikor se a HW se a SW nem azonos, de ha jobban tudod akkor eleve minek kerded...
(#75930) Dragon3000
szerintem o a (#75920) Snexi-ben emlitett sagemcom-ra csatlakozna, amit nem irt le egyertelmuen - eleve akkor eddig minek volt a masik tplink... -
-
-
-
Buckey
őstag
válasz
Hoffer #72867 üzenetére
Szia!
Nekem egy ilyent sikerült vennem egy helyi GSM boltból potom 10 ezerért. Annyit bőven megért. Az első két hétben kétszer újra kellett indítani, de amióta variáltam a beállítással, azóta nem, és stabil, gyors. A WIFI-t nem használom (meg csak N-es is), mivel korlátlan netem van a telefonon is.
Ma áttettem egy másik helyre, kb. 2 méterrel odébb, ahol anno kísérletezgettem a 1043-as routerrel és a Xiaomi telefonnal, így a net még kb. 30 megával gyorsabb! Én is azt hittem, hogy rosszul látok, de a telefon is ezt mutatja! Úgyhogy most kb. kihasználja a 100 megát (93 Mbps kb. 1 órája). Mi lesz itt éjjel!
(kb. egy évig még rosszabb helyen volt a Xiaomi telefon WIFI-vel, ahol a max. 80 Mbps volt éjjel 3 körül) -
humigabi
aktív tag
válasz
Hoffer #72867 üzenetére
Szia!
Én Telenoros SIM-mel használok tőlük vett Huawei B525-öt, bár wifis routerként csak 6 hétig használtam, azóta egy Synology RT1900AC-t szolgál ki kábelen, tökéletesen működik. Ha nem zavar, hogy nem lehet bridge módba kapcsolni, vagy hogy nem tudod kikapcsolni a NAT-ot, akkor jó lehet. Az 5 GHz rádiós része annyira nem acélos, de egy kisebb lakásban elég. Előnye, hogy külső antennát lehet rákötni, rövidesen én is felszerelek egy külső panelantennát hozzá.
-
válasz
Hoffer #12588 üzenetére
Ha gépek között van nagy adat mozgás és gigabites/N-es hálózati adapterrel rendelkeznek akkor érdemes elgondolkodni egy 1043-ason de ha ezek nem állnak fent és kilátás sincsen a gyorsabb netre akkor el lehet gondolkodni egy olcsóbb modellen is de nem érdemes mivel 5 gép lenne csatlakozva így kelhet az erősebb router.
-
válasz
Hoffer #12555 üzenetére
az javít valamennyit a helyzeten, de szerintem még így is probléma lesz a két ház közötti 80 méteres távolsággal, és a minimum két fallal...
lehet, hogy célszerűbb lehet egy tl-wr741nd router, és a különbözetet - esetleges pótlással - célirányosan kiegészítő(k)be fektetni! -
válasz
Hoffer #12550 üzenetére
25 megabit/sec alá a lite-n is bőven elég! a hatótáv - még nyílt terepen is - környezeti tényezők függvénye, látatlanban nehéz megmondani, pláne az ellenoldal ismeretének hiányában!?!? nyílt terepen nem vészes a 80 méter, de két ház között úgy, hogy mind a két oldalon fal is van - minimum 1 + 1 -, az alap router és az ellenoldal már kevés lehet!
-
válasz
Hoffer #12547 üzenetére
nem csak és kizárólag tp-link routert szabad venni, csak ár/érték arányban nagyon jók!
a tl-wr741nd egy antennával rendelkezik, ott nincs mimo (és csak lite-n, tehát 150-es), a tl-wr841n(d) már két antennás, 2 * 2 mimo (ez már 300-as), a tl-wr941nd és a tl-wr1043nd pedig 3 antennás, 3 * 3 mimo! (szintén 300-as!) a mimo gyorsabb sebességet, nagyobb hatótávot, és jobb jelerősséget biztosít - de feltétel, hogy ne csak a router, hanem az ellenoldal is kezelje! értelemszerűen a 3 * 3 mimo jobb, mint a 2 * 2 mimo!
mekkora sebesség, és milyen ellenoldal(ak) mellé kellene a router?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged