- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
válasz
magyarc #85195 üzenetére
Az 1480 és 1500 már nem számít. Az én router -emben az alapértelmezés 1492 - mindegy kategória (ha megy
).
Egyébként a legfissebb firmware van fent?
A többi beállítás megfelelő lesz. Indítsd újra az ONT -ot (akár a routert is) - Dragon3000 írta, hogy lehet már megjavult. Én értelemszerűen nem indítottam/indítok újra ONT -ot - jobb a békesség ...
-
dkess
őstag
válasz
magyarc #85170 üzenetére
Most jutott eszembe, hogy erre nem válaszoltam. Két dolgot ellenőrizz (angol nyelvest írom, ha nem találnád meg pl. magyarul, akkor a beállítás erejéig állítsd angolra):
Network/Internet - a lapon: 'Advanced Settings'. Itt az 'MTU Size' legyen: 1500 (pl. ha ez 700-750 körül lenne az okozhatna ilyen feleződést).
Akkor a teljes sebesség limit (AP módban nem kerül alkalmazásra):
QOS/itt mindegy, hogy 'Application Priority' vagy 'Device Priority' lap --> legfelül: 'Total Bandwidth' mind a kettő értéke legyen 1000 Mbps (vagy üres)
-
dkess
őstag
válasz
magyarc #85159 üzenetére
Én is belefutottam ebbe - 500/300 -ra visszaállt a net (szerk.: 500/300 FTTB --> 1000/300 FTTH -ra váltáskor a régi sebességgel folytatta). Igaz, nekem előtte is az volt csak 500/300 FTTB. Némi telefonálgatás és megoldotta.
Amit tegyél meg előtte, hogy PC/laptop -ra közvetlenül kötöd rá (hogy az intézze a PPPoE bejelentkezést) és mérj párat. Amennyiben így is 500/300, akkor mehet a telefon mindjárt ...
Szerk 2.: Persze megnézheted, hogy nem-e állítottál véletlenül speed limit -et a router -ben (az az AP módra nincs hatással).
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
magyarc #84804 üzenetére
inkább egy 33eFt-os AC85P-t rendeltem volna a 25eFt-os AC65P helyett
Annyiszor ki lett tárgyalva, hogy a kettő teljesen megegyezik még szoftveresen sincs korlátozva az ac65p, csak papíron gyengébb.
Amúgy ha visszateszed a gyári firmware-t, akkor nincs gond a garanciával. -
dkess
őstag
válasz
magyarc #84778 üzenetére
Amit most nem írtál, de nemrégen igen - hogy csak és kizárólag AC -s eszközöd van. Amennyiben jól feltételezem, akkor a mostani méréseid is ezen alapulnak.
Az AX73 akkor fog igazán elhúzni (ugye a fentebbi eredmények is nem rosszak), ha lesz(nek) AX -es klienseid is. Az saját tapasztalat (van most itthon párhuzamosan egy AC1900 -es router meg egy AX50 is), hogy a távolságot/falakat/környező zavaró WiFi -ket az AX (ahol mindkét eszköz az) sokkal jobban bírja. Mértem itthon olyat, hogy ahol az AC a harmadára esett vissza - ott az AX mondjuk csak a felére. És ugye már AC vs. AX tekintetben nem is ugyanazon a max sebességről indul az a visszaesés ...
-
válasz
magyarc #84577 üzenetére
DIGI internet topik. Egyébként csak az ÜFSZ tudja átkapcsolni.
-
dkess
őstag
válasz
magyarc #84577 üzenetére
Ezen típus felületét a 'http://192.168.100.1' én éred el. Itt egy magyar nyelvű YouTube videó is (igaz én nem néztem meg): [link] . Persze vannak leírások egyebek is net -en.
Áramszünet esetén átáll ONT/Bridge módból ONT+Router módra is vagy csak a WiFI -je kapcsolódik be? Nekem az újabb Digi -s ONT van - az nem csinál ilyet.
Gondolom próbáltad akár telefonon megkérni Őket az ONT/Bridge módra állítással kapcsolatban (ez a legegyszerűbb, aki nem ért hozzá)? Nagyon gyorsan átteszik így is ... Ez nem segített?
-
dkess
őstag
válasz
magyarc #84501 üzenetére
Vagy az AC750 -es TP-Link routernél kicsit drágábbért kaphatsz már AX1800 Dual-Band -es routert is, mely lekezeli a szolgáltatódtól kapott 4G stick -et (pl.: Asus RT-AX56U - ez 3G/4G stick -et és Dual-WAN -t is támogat). Sajnos pl. az AX55 már nem támogat 4G stick -et.
Az Asus 4G stick kompabilitási listája: [link] . Persze csekkold le, hogy a szolgáltatótól mit kapnál. Illetve akár a tapasztalatokat a megfelelő pH topikban (szolgáltatóéban ki használ 4G stick -et Asus routerhez).
-
válasz
magyarc #84457 üzenetére
Az antennák száma NEM áll összefüggésben a lefedett területtel. Az egyszerre fenntartható adatkapcsolatok számát határozza meg.
Az árnál azért vedd figyelembe, hogy mégis mennyi időre szól ez a vásárlás, és hogy ez mennyit jelent mondjuk havi bontásban, és hogy mennyi bukhatsz egy alultervezett eszközzel, amit idő előtt kell leváltanod!
MaCS
-
dkess
őstag
válasz
magyarc #84444 üzenetére
Az AX50 támogat MU-MIMO -t. Az alábbi képernyőkép saját - AP módban (AP módban sokkal "kiheréltebb a menü, mint router módba állítva, de ott is ott van a MU-MIMO állításának lehetősége):
Az előző hsz -emben megadott TP-Link -es MU-MIMO link ( [link] ) csak az AC -s MU-MIMO -ról szól. Ugye ez ott a Archer C2300 -el kapcsolatban volt.
A WiFi6 -os (AX) MU-MIMO -ról itt írnak: [link] . Itt az AX -es router -eiknél 8 × 8 MU-MIMO -ról írnak. A TP-Link AX50 oldalán ( [link] ) pedig konkrétan ez van kiemelve: "Megbízható Kapcsolódás akár 256 Eszköz Számára".
Az AX73 érdekes módon kifutó termék, ha jól látom. Már nem is nagyon lehet kapni. Viszont több szempontból is érdekes - mindenekelőtt két hónappal frissebb a legújabb firmware, mint az AX50 -re. 4×4 HT160 -t is támogat és ezzel (is) 5 GHz -en kétszer akkora kapacitás az AX50 -hez képest (4,8 Gbit/s vs. 2,4 Gbit/s.). A router borításának sokkal jobb a szellőzése - erre az AX73 oldalán (jelenleg ez az egyetlen routerük ezzel a külsővel) is kitérnek valamint a jövőben megjelenő AX21 oldalán is. Az AX21 valószínűleg váltani fogja majd az AX20 -at és a változás mindössze annyi, hogy az AX73 burkolatát kapja a jobb szellőzés miatt. Az AX73 OneMesh™ -t is támogat ... Mindezek mellett amennyiben tényleg megkapod pár ezressel többért, mint a C2300 -at vagy az AX50 -et, akkor "szó nélkül" vedd azt ...
Én személy szerint, ha nekem most kellene és AX -es kellene, akkor Asus -t vennék, de ezt is azért, mert Synology -ból nincs AX -es (most Synology AC -s van, ami bitang jó - de csak AC -s ...). Írtam korábban, hogy nekem Netgear -el és Linksys -el voltak még nagyon pozitív tapasztalataim (Synology -n kívül), de bonyolítani már nem szeretnék (Asus -om is volt egyszer).
-
Kroni1
veterán
válasz
magyarc #84445 üzenetére
Nem tudom mennyi a kereted, de ha az AC65P árához kicsit hozzá tudsz tenni akkor én sokkal inkább ajánlanék egy AX56U-t vagy egy AX58U-t, mint bármelyik TPlinket.. Sokaknak nagyobb, több szintes házban is elég, a térerő jó ezeken és szolgáltatásokban is jobb szerintem alapvetően az asus mint a tp. Ha webshopból veszed kipróbálod, és visszaküldöd ha kevés lenne, de látom neked központi helyen lenne, és ha ráadásul egyszintesbe lesz akkor meg szinte biztos hogy nem fog kelleni hozzá második ap mesh-be..
-
válasz
magyarc #84430 üzenetére
Mivel oda mindenképpen kéne egy új eszköz a régi helyett, megpróbálnám először egy eszközzel megúszni. Egyébként egy beton födém és kb 7 méter távolságról beszélünk.
A beton födém elég nagy akadály.Az Asus AC65P jobb választás, mint az Archer C2300? Árban nem lenne nagy különbség.
Ismert kipróbált eszköz amelyben még sok lehetőség van.A Wifi6-s AX20 vagy AX50 felejtős?
Megfelelő lehet azok is. -
dkess
őstag
válasz
magyarc #84440 üzenetére
Az AX a jövőről szól - így amennyiben belefér akkor érdemes azt választani már most is. Különösen az Általad is felvetett típusokkal, ahol a TP-Link Archer C2300 -nél nemcsak az AX10/AX20, de még a TP-Link Archer AX50 (AX3000) is olcsóbb most ...
MU-MIMO kérdéshez. Alapvetően 3 gyereknél is előnyt jelent igen. TP-Link AC -s router -ek esetén 3 eszközzel képes egyidejűleg kapcsolatot fenntartani (forrás: [link] ). Gondolj arra, hogy esetleg WiFi -n lóg egy okosTV (+ egyebek) és hamar megvan az a 3 eszköz.
Egyébként a két szint között van kábeles kapcsolat? Kis kitérő: érdemes amit csak lehet kábelre rakni alapból is - pl. okosTV, médialejátszó, PC, NAS, nyomtató stb.
Namost különösen amennyiben van kábeles kapcsolat a a két szint között, akkor érdemes lenne inkább Mesh rendszerben gondolkodnod. Erre utalgatott Gubek-Einste is illetve az Asus ajánlás is ennek (is) szólhatott. Azaz az Asus(ok) támogatnak Mesh -t és egész jó implementációval. Azaz ne feltétlenül egy router -el old meg a kérdést. Persze első körben lehet próbálkozni eggyel, de amennyiben nem kielégítő az eredmény, akkor a felső szintre a kábel végére (kábeles blackhaul kifejezetten ajánlott lenne) odabiggyesztesz egy másikat. Fő routernek igazán egy AX58U (vagy felette) lenne ajánlott, de ez már messze túlmutat a kereteden - különösen, ha úgy alakulna, hogy kell még egy. Azonban persze lehet nézelődni olcsóbb megoldások között is ...
Szerk.: Kicsit az előző hsz -emhez fentebb. Most, hogy kicsit "hígul" a szomszédságban a forgalom (temérdek nagyerejű WiFi eszköz van a környezetben) - egyből 625/295 Mbit/s mért WiFi sebességek vannak újból (TP-Link AX50) ... Alakul - napközben lesz majd jobb is ...
-
-
-
válasz
magyarc #79171 üzenetére
Megoldható, hogy egy antennát hosszabbító kábellel közelebb vigyek a szobához? Bevallom nem tudom az antennák egyenértékűek-e. Lecserélhetném például az egyik antennát egy irányított (pl. TL-ANT2409A) antennára?
Minden antennának azonosnak és azonos helyen kell lennie mert különben gondok lehetnek. -
válasz
magyarc #79168 üzenetére
Ránézésre a T2U Plus antennája elég impozáns és jóval olcsóbb, mint a T4U és az USB-AC53. A routertől 6-7 méterre egy sima tégla válaszfal mögött elég lehetne az is?
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni.A T4U-ból mintha többféle AC1200/AC1300/v2 verzió is lenne, melyik ajánlott?
Alapvetően nincsen rossz tapasztalat egyik verzióval így bármelyik megfelelő lehet. -
-
válasz
magyarc #79102 üzenetére
Router-nek egy Asus AC65P megfelelő lesz.
Az USB-s előnye, hogy könnyen elmozdítható így mindig optimális helyre lehet rakni, laptopban is használható, igény szerint csatlakoztatható le-fel. Hátránya, hogy beépített vagy kicsi külső antennával rendelkezik általában.
A PCI-E-s előnye, hogy általában nagyobb antennával rendelkezik. Hátránya, hogy a gépház erősen árnyékolni tudja a jelet, már rendszer indításkor eldől, hogy lehet-e használni, csak asztali gépben használható. A gépház árnyékolást kivezetett antennával lehet megszüntetni.Ajánlottak:
USB-sekből Asus USB-AC53/AC54/AC55/AC56/AC68, TP-Link Archer T4U/T4UH/T4UHP/T9UH
PCI-E csatlakozóval pedig Asus PCE-AC55BT/AC56U/AC66/AC68/AC88, TP-Link Archer T6E/T8E/T9E
A dual band adapterekhez sajnos nem tudsz olyan könnyen hosszabbító kábelt kapni így meg kell barátkozni a gyári kiszereléssel. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone-t használók OFF topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged