-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
válasz
Joezyka #84773 üzenetére
Igen, én sem nagyon használom az USB -t router -en. A tárhely/biztonsági mentésekre ilyesmire van NAS és az mindenben sokkal jobb. Mondjuk lehet akinek ez elég (akár, mert lassabb internete van, lassabb LAN vagy éppen "csak WiFi - bár ...). Nyomtató tekintetében nekem éppen egy UTP kábeles nyomtatóm van - de még a WiFi -s nyomtatónak is "több eleje" van (oda rakod a nyomtatót ahová akarod - nem kell a router környékén lennie).
Talán a 3G/4G stick -ek kezelésének (TP-Link -ek nem tudják) lenne értelme - mondjuk akár másodlagos WAN -ként. Persze, azonban kinek mi. Lehet valakinek meg hasznos ...
Egyébként így van - PC/laptop -on az adott film -re jobb klikk és átküldés TV -re azt kész (én nem így használom, de működik), nem kell semmilyen USB -t dugdosni.
Persze ezt meg lehet bolondítani Plex/Emby meg mindenféle DLNA szerverekkel - ezek ugye nemcsak PC, laptop -on lehetnek, hanem NAS -on, médialejátszón stb. stb. stb.
-
dkess
őstag
válasz
Joezyka #84765 üzenetére
Szerintem gondold át azt a router -en USB-ről lejátszást (pontosabban a másolgatós részét) ...
Tesztelgettem e tekintetben a TP-Link AX50 (AX3000) -et ...
Mindenekelőtt USB funkciók. Úgy látom az 'FTP Server' funkcióban van különbség az egyes AX modelleknél. Az alábbiakat nem specifikációk alapján gyűjtöttem, hanem minden esetben konkrétan firmware -be belépve néztem ki (csak az alábbiakat néztem - ahol nem írtam azok USB3 -as modellek):
- AX10 - nincs USB
- AX20 (csak USB 2.0), AX73 és AX11000 - tud SFTP -t
- AX50 és AX6000 - nem tud SFTPEgyéb tekintetben (Samba, FTP, Médialejátszás, Apple Time Machine) ugyanaz. Nem tudom SFTP érdekel-e router -en (
), de én speciel minden ilyen SFTP/FTPS/"egyéb hókuszpók" NAS -on vagy PC -n intézek ...
Térjünk rá USB másolásra. "Ezeréves" 2,5" -os HDD - USB 2.0 -ás sebességekkel. NTFS -re formázva. Sebessége PC -re kötve: 39 (le)/37 (fel) MB/s - de ezek már a nagyon csücskös maximumok ...
Namost ezt raktam a AX50 USB portjára (az USB3-->USB2 butítást nem kapcsoltam ki). Ilyen sebességeket kaptam (AX50 AP módban):
22-30 MB/s ... Namost, szerintem ezt nem akarod. Viszonyításképpen:
- gigabit LAN: 110 MB/s -nek ez az egynegyede (!!) ...
- 2.5 Gbit/s LAN: 280 MB/s -nek ez az egytizede (!!) ...Miért pont gigabit/2.5 Gbps -hez hasonlítom? Azért, mert itthon van mindkettő (falban, fali csatlakozókkal, PC -n és NAS -on mindkettő bekötve). A régi (korábbi generációs) alsókategóriás Synology NAS -omról másolva nemcsak külön-külön tudja a 110 MB/s -et és 280 MB/s -et - hanem a két LAN csatin akár egyszerre is (ez kumulált 390 MB/s). Ilyen téren jobban jársz NAS -al ...
Rákerestem net -en az AX -es router -ek USB -s másolási sebességére (kábeles LAN csatlakozón keresztül):
Ezek ennyit tudnak ... Vegyük észre, hogy az AX58U (50K HUF) kb. a dupláját tudja sebességben (az AX50 - 30K HUF). Gigabit -et (110 MB/s) az AX6000 és a AX92U -t leszámítva már a 100K és 200K HUF körüli router -ek tudják ...
Médialejátszás (DLNA):
Zenelejátszás (asztali zenelejátszóval, aminek van LCD kijelzője):
Hat DLNA könyvtár:
- Album
- All Music
- Artist
- Folders
- Genre
- Playlists- MP3: mindenféle bitrátát lejátszik rendben. A számok/albumok adataival kapcsolatban az mp3 ID -k az elsődlegesek. Amennyiben különálló mp3 file -t másolsz fel kitöltött mp3 id -val, akkor az bekerül az albumok közé is (egy számmal). Képet is az mp3 id -ból szedi, ha van benne. Amennyiben nincs az mp3 id -ban kép - akkor a könyvtárban található cover.jpg -t teszi be a számokhoz képnek - viszont a szám adatait nem gyűjti be internetről (ha nincs töltve az mp3 id),
- FLAC: Rendben lejátssza. Itt ugye nincsenek kitöltött metaadatok. Viszont minden esetben a szám előadót, szám címet és albumot és képet is rendben mutatja. A képet a tartalmazó könyvtár cover.jpg -je lesz (lehet más névvel is működne). A szám adatait nem tudom honnan szedi - vagy az m3u -ból vagy a könyvtár/file -ok file konvenciójából, de működik. A számok sorrendje is jó ...
- DSD: Nem ismeri fel a router médiaszervere ... (Paff)
Egyébként rendben működik - a számokba bele lehet tekerni stb. Gapless playback is működik - azaz pl. ha két különböző flac file -nál, ha azok "átcsúsznak" egymásra, akkor abszolút nem veszed észre, hogy már a következő számot hallgatod ...
Videolejátszás (TV -n):
Két DLNA könyvtár:
- All Video
- FoldersEgy random filmet felmásolva rendben működik (csak győzd kivárni amíg felmásolja
). Hangsávváltás és feliratváltás is működik rendben.
Samba -n keresztül persze mindent lejátszik - ott maga a lejátszó eszköz tulajdonságai szabnak határt ...
Amennyiben kérdésed lenne, akkor megnézem szívesen ...
-
dkess
őstag
válasz
Joezyka #84762 üzenetére
Tartom az ajánlásom - az első 3 opció van benne a 20K -s határban.
AX tekintetében volt aki szidta pl. a TP-Link AX10 WiFi lefedettségét, meg az AX1500 mivolta miatt nem is igazi előrelépés ezen AC -sokhoz képest - nem ajánlanám. AX20 (AX1800) meg már 25K HUF ... A következő lépcső, ami az AX3000 lenne legolcsóbban az AX50 - ez már jó is, de már 30K HUF ...
Az eszközöket az alábbiak szerint oszd meg:
- 2.4 GHz SSID: 2 klíma
- 5 GHz SSID: 1 laptop, 2-3 okostelefon(1 PC és a TV kábelen)
@bogdanypeter,
Távolságok? Mennyi és milyen zavaró WiFi -k vannak a környéken? Kábeles kapcsolat nem megoldható? Milyen router -e/egyebe van a szomszédnak? Házon belül az Ő eszköze(i) és a Tieid hol helyezkednek el? Akár valami Móricka rajzzal?
-
dkess
őstag
válasz
Joezyka #84758 üzenetére
Ugye említetted, hogy pont most váltotok 70 Mbps --> 100 Mbps -re? Ez egy olyan szolgáltató (avagy van más a környéken), akivel belátható időn belül lehetne akár gigabit is akár? Mondok egy példát - amennyiben Digi lenne, akkor ott a paneloknál folyamatban van éppen a FTTB --> FTTH átállítás, ami azt jelenti, hogy ugyanannyiért gigabit lenne. Azt persze látatlanban (meg amúgysem) tudom, hogy pont Ti mikorra kerültök sorra, de érdekes adalék.
Azért érdekes, mert amennyiben 100 Mbps -nél nagyobb net kvázi esélytelen, nincs AX -es kliens, meg alapvetően ami tud megy kábelre és WiFi -n nem nagyon marad sebesség igényes eszköz, akkor azt mondom ne görcsöljünk rá AX -re Nálad.
LG SJ7 környékén lesz a router? Szuper - akkor a TV mehet kábelre mindjárt (feltételezem az is ott van a környéken). Az LG SJ7 Bluetooth 4.0 -et használ (nem WiFi -t) ...
-
dkess
őstag
válasz
Joezyka #84694 üzenetére
Hát, ha a a 20K kemény határ, akkor márkapreferenciától függően:
- TP-Link Archer C6(v2) - AC1200 -as csak mert a legolcsóbb és nagyon akciós: Bruttó 9K HUF,
- Asus AC57U V3 - AC1200 -as, csak mert Asus (abból a legolcsóbb), AiMesh képes is - Bruttó 15K HUF,
- TP-Link Archer C7 - AC1750 -as, Éppen határon. Bruttó 20K HUF,
- Asus RT-AC65P - AC1750 -as (éppen most voltak vérre menő viták, hogy lehet AC2400 -ra hekkelni is). Határon kívül van. Aimesh nincs - OpenWRT van (igazából ezzel együtt ajánlott). Bruttó 25-26 K HUF.
Namost a szívem szerint az utolsó kettő helyett (pl. minimális igényed van a WiFi sebesség iránt illetve a jövőállóság irányában) inkább AX -es WiFi -s megoldást ajánlanék, de azt csak 25K felett (sőt inkább 30K vagy felette ajánlanék). Javaslom olvasd el MaCS_70 utolsó néhány hozzászólását e témakörben - érdemes. Amennyiben érdekelne, akkor kezdjünk egy új kört AX témában ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged