- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- iPhone topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
@Essejó #84899
A Telekom egyébként nemcsak a 2000/1000 -es csomagja mellé adja a Sagemcom F@st 5670 -et. Három eset valamelyikében adja:
- Új létesítésénél 1 Gigabit vagy 2 Gigabit csomaghoz.
- Meglévő előfizető csomagváltásnál 1 Gigabitre vagy 2 Gigabitre.
- Hibaelhárításnál 1 vagy 2 Gigabites csomaggal rendelkezőknek.Azaz a sima gigabit mellé is ad(hat)ja - a meglevő ONT cseréjével (a régit vissza kell küldeni/juttatni a T -nek).
Amennyire jól sejtem, akkor koax net -et nem szeretne bvdub. Ezt arra alapozom:
- hogy egy db koax kábel nem lesz a kecóban terv szerint,
- "gyanúsan" minden TV -hez megy UTP ...Azaz az IPTV kvázi garantált. Egyébként nem hülyeség (tudom pénzbe kerül) koax hálózat kialakítása is. Amikor 2010 -ben kábeleztettem a kecót, akkor az is megy akár szobánként több kiállással is. Ezzel gyakorlatilag teljesen "szolgáltatófüggetlen" tudok lenni - azaz tökmindegy, hogy: FTTB -t, FTTH -t IPTV nélkül (mint pl. Digi) vagy FTTH IPTV -vel (mint pl. T) hoz. Persze koax minden helyiségben (van ahol több is). UTP kiállás minden koax mellett van és e mellett is van plusszban "sima" UTP kiállás. Azaz még koax -on is tudna jönni a net, mint a régi szép időkben (remélem nem fog
) .
Amennyiben hozzáteszem, hogy a hangfalkábelek is a falban mennek? Ráadásul még a magassági hangszórók elöl hátul (2010 -ben Atmos/DTS:X hírben sem volt ...)? Ehhez (is) ragaszkodtam amikor húgomék építkeztek később. Nem bánták meg (5.1 van Náluk, de akkor is) ...
Simán mondhatod rám, hogy kábelfetisiszta vagyok. Mondjuk annyiból hasonlítok bvdub feleségére, hogy "megőrülök, ha kábeleket látok". A kábeleknek a falban a helye ...
@bvdub,
Nagyon szívesen. Ahogy olvasom pedig Telekom -os fórumokon eléggé dícsérik a Sagemcom F@st 5670 WiFi -jét. Jó a lefedettsége és gyors is ...
Ugye mondtad, hogy voltatok tesztelgetni WiFi -t. Azt nem tudom, hogy pl. a nappalitól milyen messze lenne a feleséged dolgozója, de vigyetek oda egy akármilyen routert (akár kölcsönkértek). Teszteljétek, hogy a WiFi jelerőssége illetve sebessége mennyit esik ott (router mellett 1m vs. dolgozó) - akár külön 2.4 GHz -re és külön 5 GHz -re. Amennyiben mondjuk 5 GHz -en a felére esik a mért sebesség ott mobileszközre AX -es WiFi -vel is meglesz 400 Mbps körül (ugye mivel családi házban nem nagyon szokott lenni zavaró szomszéd WiFi -k se) ...
Apró javaslat - legyen Synology DS218+ akkor inkább már. Azzal ilyet is lehet: [link] . Akár még 5 Gbps -s adaptert is lehet rátenni ... Amennyiben marad a gigabit -es ONT (meg switch ott), akkor is hasznos tud lenni. Ugye a gigabit -es LAN csati bekötve felefelé az ONT -hoz. A NAS -on illetve a PC -n a második 2.5 (/5) Gbps -es LAN csatit meg direktben összekötöd szobán belül - fix IP -ket (külön alháló) állítva. Ekkor az automatikus metrika miatt amennyiben PC -ről molyolnál a NAS -al akkor az 2.5 (/5) Gbps -el fog menni, a minden más meg gigabit -en ... A NAS -t ekkor persze elérik gigabit -es oldalról (akár internetről) is párhuzamosan (még PC -ről is, ha IP alapján éred el a gigabit -es csatit). Mehet akár a másolás párhuzamosan is 280 MB/s -el és 110 MB/s -el is ... Azaz pl. fullra tekered a 280 MB/s -et a PC-NAS relációban - miközben filmet néznek a NAS -ról a nappaliban ... Nekem mindezek mellett internet oldal felől szülőktől/húgoméktól szinkronizál/biztonsági ment, médiát érnek el TV -ken, PC/laptopon, mobileszközökön ...
Amennyiben maradna a mostani ONT, akkor így kötném be az ONT portjaiba:
1 Gbps - fenti dolgozó/NAS
1 Gbps - fenti dolgozó/PC
1 Gbps - garázs/IP kamerák
1 Gbps - 5 -ös switch - fenti háló, nappali, garázs/maradék (amin most nem lenne semmi egyelőre)vagy egy 8 -as switch és arra menne az egész brigád (ONT-switch között egy LAN kábel).
Amennyiben Sagemcom F@st 5670 ONT lenne 1 gigabit -es net esetén ('garázs/maradék' értelemszerűen csak akkor kerülne külön portra, ha "feleség dolgozószobává" változna - egyébként a 'nappali' legyen):
2.5 Gbps - fenti dolgozó/NAS
1 Gbps - fenti dolgozó/PC (ekkor a NAS -t csak gigabit -en érnéd el itt - vagy a korábbi javaslatom alapján kötöd)
1 Gbps - (nappali vagy garázs/maradék)
1 Gbps - garázs/IP kamerák
1 Gbps - 5 -ös switch - fenti háló, nappali, garázs/maradék (amin most nem lenne semmi egyelőre)Amennyiben 2000/1000 -es net lenne vagy mindenhová 2.5 Gbps -t szeretnél, akkor persze más lenne a forgatókönyv ...
@Kroni1, #84897
Emeletek között, ahol eleve gyenge a WiFi kapcsolat? A WiFi backhaul -al megtámogatott Mesh pont olyan erős (legfeljebb), mint a kettő router közötti WiFi kapcsolat. Ugye volt itt olyan hozott példa is, ahol használhatatlanná vált és még egy 10 Mbps -es (!!) internet -et sem tudott kiszolgálni egy AC -s WiFi ... Másik oldalról még, ha ideális is a helyzet - ezzel a WiFi sávszélességet élből "felezed" (a router -ek egymás közötti kapcsolatára megy el egy része) ...
Úgy egyébként azon válaszomban pont kihangsúlyoztam, hogy a két emelet közötti UTP -t nem csak az emeleti WiFi kiszolgálására lehet ám használni. Hanem akár switch -el avagy akár a fenti router LAN portjait kihasználva kábelvégre lehet tűzni pl. "virágboltozó" PC -t, konzolt, TV -t, akármit ...
-
dkess
őstag
Egy olyan gyors kérdésem lenne, hogy a kábelezésnél ügyeltetek arra, hogy a 10 Gbps -re is képes legyen? Ahol már most gigabit van - és azért már rengeteg panelben is gigabit FTTH van - ott azért már ez valószínűleg a nem is oly homályos és távoli jövőbe vesző dolog ... Persze egy Cat5E még tökéletesen kiszolgálja a 2.5 illetve 5 Gbps -t is, de ennél "bonyolultabb dolgot már nem bízunk erre például ...
Szintén apró kitekintés még másik irányban, hogy a T már a gigabit -es internetjei mellé is ezt az ONT -ot adja: Sagemcom F@st 5670 (magyar használati: [link] ). Dual-Band AX -es WiFi -vel és 1 db 2.5 Gbps -es LAN porttal is (a gigabit -esek mellett) . így pl. már a 2 Gbps -es internetet is kiszolgálná. Amennyiben jól olvastam a kommunikációjukat, akkor valamennyire talán kérésre is ad(hat)nak ...
Ez egy olyan érdekes megoldásra lehetőséget biztosítana, hogy pl. a NAS (nem tudom milyen NAS -od van) UTP -jén 2.5 Gbps -es LAN kapcsolatot létesítünk. Persze mivel a többi kliens felé gigabit lenne ezért az egyes végpontoknál ennél nem lenne több, de a LAN kliensek (+ akár internet felé is) ezen 2.5 Gbps -en tudnának osztozkodni a NAS tekintetében. Persze ezt meg lehet bolondítani azzal, hogy a fenti switch több 2.5 Gbps -es portot is tartalmazzon (akkor pl. a PC -d irányában is meglenne ez a sebesség - akár másfelé is) illetve lehet gondolkodni akár 2.5 Gbps feletti LAN sebességekről is ... Nekem a NAS (alsó-közepes régi Synology) 2.5 Gbps LAN -ra is van kötve a 280 MB/s -es másolások után már nem szeretnék 110 MB/s -eseket nézni NAS -ra ...
A garázsban levő switch -nek (az IP kamerákhoz) elég gigabit -esnek lennie ...
Mivel lenne legalább egy 3+3 LAN az ONT -tól - így amennyire jól feltételezem ide terveztetek eleve egy legalább 8 portos switch -et. A garázsba meg eleve terveztetek switch -el - így oda nem kötelező az AP -t rakni (nem mellesleg ugye annak is kevés lenne a LAN portja a 6 IP kamerához). Azt jól értem, hogy a garázsba menne 2 UTP is (1 AP meg a másik a switch -hez)?
Amennyiben a kábelezés tekintetében nincsen minden kőbe vésve, akkor a második garázsba menő UTP -ből az egyiket átdobnám, hogy a feleséged dolgozószobájába menjen (apropó - ez lent van vagy fent? Feltételezem lent, de ...). Jól jöhet akár, ha időnként egy laptop(/PC) vagy éppen egy UTP -s lézernyomtató ilyesmi kábelvégre kerülhetne - ki tudja mit hoz a jövő ...
Apróság, és befejezem a kábelezés témát - húgomék pl. a kertre néző külső falon is csináltattak egy fedett konnektor/UTP/koax (TV) kiállást. Mondjuk az is igaz, hogy kb. soha nem használták ...
WiFi. Legyen akkor nappaliban egy router AP módban - korábbiaknak megfelelően LAN portjaira mehetnek: TV, médialejátszó, zenelejátszó, AVR ilyesmi.
Ajánlott típusok (AX -es WiFi -ben gondolkoznék mindenképp):
- TP-Link Archer AX73 AX5400 - 39K HUF,
- ASUS RT-AX58U AX3000 - 49K HUF,
- (amennyiben van cash: ASUS RT-AX92U AX6100 - 70K HUF)Én a helyedben úgy állítanám be a WiFi hálózatot, hogy a két sávra két SSID (jelszó lehet ugyanaz - nem érdekes):
- 2.4 GHz -re: OkosTV (ami nincs kábelen), Wi-Fi -s nyomtató (ha van) - továbbá okosvillanykörte, okoskapcsoló, okoskonnektor stb. stb. Ez utóbbi okoseszközök leginkább csak 2.4 GHz -es N -es WiFi -t támogatnak és bőven elég is nekik ez a sávszélesség,
- 5 GHz -re: laptop (ha WiFi -n van használva), mobiltelók és tabletek ilyesmi.Mobiltelókra meg lehet adni a 2.4 GHz -hez tartozó SSID -t - minden más csak a csaját csoportjához tartozót ismerje ...
@rekop,
Amennyiben jobban megnézzük, akkor pl. TP-Link esetében sem mindegyik SOHO router/repeater/AP támogatja ám a OneMesh -t ... Más márkánál sincs másképp - Asus -ok közül sem mindegyik AiMesh képes. Így aztán elég "meglepő módon" az Omada -knál is érdemes odafigyelnie annak, aki ezekből akar Mesh hálózatot összelegózni, hogy pontosan melyik mit támogat ...
-
dkess
őstag
Gondolatban mindig felmerül első javaslatként (csak eddig nem írtam le soha), hogy a kérdezőnek érdemes lenne elolvasnia az írását mielőtt a 'Küldés' gombra nyom. Ugyanis, ha Ő maga ezt követően úgy véli, hogy nem adott meg semmilyen érdemi info -t ami alapján döntést lehet hozni - akkor ez másoknak sokkal nehezebb lesz?
Milyen költségkeret? Milyen igények - AX -es WiFi, Mesh stb.? Az a HGW még AC -s vagy már az újabb AX -es lesz (újabban már az utóbbit szórják ki)? Hány darab kábeles kiállás megy lefele és hova (megjelölve, hogy melyik szint)? Amennyiben kicsit tagoltabb az írás az is segít. Akkor - alsó szinten hol lenne tervezve a router helye? Nappaliban - mondjuk a TV környékén (elméletileg oda is menne UTP a set-top-box alapján)? Ez aránylag központi helyen van? Az ablakai a kertre néznek vagy máshova (tapasztalataim alapján nappaliból 2.4 GHz -en azért pl. egy 800m2 -t be lehet szórni úgy, hogy fb -re, yt -re, némi zene streamelésre, light -os böngészésre elég lehet)? A garázsnak van kertre néző ablaka?
Fentebb AP helyett routert írtam. Ez előrevetítheti, hogy a kedvezőbb rádiós adottságai és nagy vonalakban ára miatt is routert fogunk ajánlani AP módban. Ennek további előnye is, hogy "grátisz" kapunk egy négy portos switch -et is ahova tesszük. Hülye példa: amennyiben nappali mellett a TV -nél levő UTP kiállásra menne, akkor kábelesen rádughatjuk: a TV -t, médialejátszót, zenelejátszót, AVR -t avagy akár a laptop -ot is, ha "virágboltozni támadna kedvünk (gyorsabb, ha csak nem "bika" routert nézünk ide).
@rekop,
A TP-Link szerint igen: [link] . Úgy egyébként egyetlen dologban vagyok biztos: az a halál ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- PlayStation 3
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Parfüm topik
- OLED monitor topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amatőr csillagászat
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest